Elvesszük a pénzt vagy versenyt csinálunk – Chikán Attila három év gazdaságpolitikájáról
2013. július 02. írta: Redakció

Elvesszük a pénzt vagy versenyt csinálunk – Chikán Attila három év gazdaságpolitikájáról

Az elmúlt három évben a kormány a prudens gazdaságpolitika helyett néhány kiemelt mutatóra fókuszálva hozott meg intézkedéseket, a gazdaság logikáját pedig rendre alárendelte a politika szempontjainak – állítja Dr. Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora. A közgazdásszal az elmúlt három év kormányzati teljesítményéről, a gazdaságpolitika mai kilátásairól készítettünk interjút. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint a jelenlegi kormányzásnak igenis van koncepciója, a döntések szakmai előkészítése viszont fájóan hiányzik.

„Nem lehet a növekedés beindulásáról beszélni, ugyanakkor ez egy jó adat az előző negyedévekhez képest. Semmilyen távolabbi következtetést nem vonnék le belőle. A világgazdaság fellendülni kezdett az elmúlt hónapokban, mivel öntik bele a pénzt – elsősorban a japán és az amerikai bankrendszerbe. Ez minden további nélkül hozhat ilyen növekedési mellékhatást, és nem azt akarom mondani hogy ez ne lenne jó. De a világgazdasági fellendülés igen törékeny, s így a magyar gazdaságpolitika igen kockázatos. Nem látjuk azokat a szerkezeti változásokat, amelyek megalapoznának egy tartósabb növekedést. Sem a növekedés tartósságát, sem annak mélységét nem látjuk. A növekedéshez egyrészt a reálgazdaságban kellene más jeleket látni, mint a fogyasztás és a beruházás. Másrészt roppant fontos – bár puha tényező – a bizalom, amely a jövőre vonatkozik és a beruházókat meg a lakosságot is költésre sarkallja. Persze még ennél is fundamentálisabb szerkezeti kérdések vannak a termelékenységgel és az ágazati összetétellel kapcsolatban – de legalább idáig el kell menni, hogy megnézzük: hogyan néznek ki a növekedést hordozó makromutatók. És ezekben nincsen olyan változás, ami miatt nagy optimizmusra lenne okunk.”

Zulik Ákos és Balogh Ákos Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr45387561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tunder Lala 2013.07.02. 12:18:13

"A közgazdásszal az elmúlt három év kormányzati teljesítményéről, a gazdaságpolitika mai kilátásairól készített interjút."
Ki is készített interjút? Tudom, később szerepel, de ez így ebben a formában...

Robinzon Kurzor 2013.07.02. 15:10:00

Van értelme egy hétnél régebbi interjúkat lehozni?

Azóta itt a Nemzeti Takarékszövetkezet, mindannyiunk nagy örömére.

vizipipa 2013.07.02. 15:21:46

Kritizálni könnyű, azért csinálják olyan sokan.
Chikán ezek egyike.

Kiderül ebből az interjúból mit kellett / kellene tenni? Nem, legfeljebb mese szinten.

És jobb is így. Elvégre volt ő miniszter, oszt nyomot nem hagyott.

Tanítson! Kisebb a kár.

Zb74 2013.07.02. 15:41:18

@vizipipa: Tévedsz; Chikán Attila 2 éves minisztersége kb. a magyar gazdaság legsikeresebb időszaka volt az elmúlt 30 évben.

Vidéki 2013.07.02. 16:10:23

„Másrészt roppant fontos – bár puha tényező – a bizalom, amely a jövőre vonatkozik és a beruházókat meg a lakosságot is költésre sarkallja. „

Chikán Atilla, mint kívülálló éppen a bizalmat rombolja, amikor így általánosítgat:

„Az elmúlt három évben a kormány a prudens gazdaságpolitika helyett néhány kiemelt mutatóra fókuszálva hozott meg intézkedéseket, a gazdaság logikáját pedig rendre alárendelte a politika szempontjainak „

Chikán Atilla nem akarja észrevenni, hogy a körülmények hatalma a vágyaknak határt szab.

Igenis prudens politika volt, hogy az eladósodás rendkívül veszélyes tendenciáját sikerült megállítani. A gazdaság logikája is ezt diktálta nem csak politikai szempontok.

Az eladósítás szoclibek által kitaposott út tévútnak, zsákutcának bizonyult, amely mostanra járhatatlanná vált.

Alacsony államháztartási hiánycélt kér számon rajtunk az EU és a józan ész is, valamint azok is, akik nagy pénzek felett rendelkezve dönthetnek és finanszírozzák súlyosan eladósodott országunkat.

A Chikán Atilla szerint nem prudens gazdaságpolitika tette lehetővé, hogy visszafizessük a 2008-ban felvett hatalmas EU-IMF kölcsönt.

2008-ban növekedett meg hatalmasan a spekulációs nyomás Magyarország ellenében. A kutya se vette akkor a magyar állampapírokat, akármilyen magas hozamokat fizettek volna.

A nagy költő írta egykor: Minden Demoszthenesznél szebben beszél a tett.

"Hétszázmilliárdos kötvénykibocsátás - a kockázatkeresésben kell bízni.
2013. 2. 12. 20:05|Utolsó módosítás: 2013. 2. 13. 09:29|Pénzügy Pénzügyi Hírek

Magyarország 3,25 milliárd dollár (709 milliárd forint) értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal - közölte kedden az IFR pénzügyi adatszolgáltatóra hivatkozva a Reuters hírügynökség." (VG)

A mostani dollárkötvények kamatai nem kedvezőtlenebbek Simornak a 2008-as IMF hitellel kapcsolatban közölt adatainál.
Magyarország jobban teljesít!

Dub hadnagy 2013.07.02. 16:37:38

@Vidéki: remekül megy a kormánypropaganda, különös tekintettel az utolsó mondatra, csak 2 apróság:
1. A manyup-vagyon a GDP 11% volt, az oda befizetett tagdíj a GDP 1,3-a, ez bő két és fél év alatt úgy 3,5%, azaz a GDP 14,5%-a talált pénz e kormány részére, cserébe tudomásom szerint a GDP-arányos hiány ott tart, ahol 2010-ben.
2. Nincs-e valami összefüggés aközött, hogy visszafizettük az IMF-hitelt, és mégis sokmilliárd dolláros hitelt veszünk föl, pl. az, hogy az utóbbiból fizettük vissza az előbbit? Lehet, hogy a két hitelt nem lehet egy az egyben összehasonlítani, pl. a futamidő miatt, de kamatban biztos az IMF-es a jobb. Ha te megszerzed a linket a dollárhitel kaamtáról, akkor én is az IMF-éről, de emlékeim szerint sávos kamatozású és összességében talán 4% körüli. Szerintem a kormány nem azért nem fordult az IMF-hez, mert az rossz feltételekkel adott volna hitelt, hanem mert olyasmiket várt volna el, amit Chikán is hiányolt az elmúlt 3 év gazadaságpolitikájából.

Robinzon Kurzor 2013.07.02. 16:41:56

@vizipipa: "Elvégre volt ő miniszter, oszt nyomot nem hagyott."

Az egyetlen sikeresnek tekinthető gazdasági miniszter volt Orbán alatt.

Még az ellenzéki sajtó is elismert teljesítményét; a 3 tenor néven emlegették a Chikán-Járai-Surányi triót annak idején.

Aztán Chikánt kirúgták (Matolcsy jött a helyére), Surányi helyére ment Járai, az ő helyére meg Varga.
Ez már így is kispályás liga, de ebből most már Járai is hiányzik.

Google 2013.07.02. 16:57:40

Lássuk, melyik pártnak hozza ki majd az "aduászt" ez a Chikán; az mindenesetre fölöttébb gyanús, hogy a ballibek így elkezdték őt most fényezni!

Vidéki 2013.07.02. 17:02:12

@Dub hadnagy:

Hadnagy uram önt fejlövés érhette.

Írja: "a GDP-arányos hiány ott tart, ahol 2010-ben."

Képes-e érzékelni a különbséget ahhoz képest, hogy 2002 és 2009 között meredeken növekedett?

Képes-e érzékelni, hogy kilenc évi sikertelen próbálkozás után kikerültünk az EU túlzott deficit eljárása alól?

Robinzon Kurzor 2013.07.02. 17:42:39

@Vidéki:

Az egész interjú arról szól, hogy ilyen áron semmi értelme nincs ezeknek az "eredményeknek".

A 3% alatti hiány folyamatos gazdasági visszaesés mellett, ebből következően növekvő GDP-arányos adósság mellett tartható, miközben mind a beruházások, mind a tényleges foglalkoztatás (a kézi erővel, kényszermunkában végzett kőtörés nem az) csökken.

A csökkenő infláció miatt a túltervezett adóbevételek nem jönnek be, emiatt év közben (részben visszamenőleg) adókat kell emelni.

Ennek kellene örülni.

Vidéki 2013.07.02. 18:37:00

@Robinzon Kurzor:

Szó sincs folyamatos gazdasági visszaesésről!

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetőknek összeállított, Londonban ismertetett előrejelzésükben közölték: a vártnál sokkal jobb idei első negyedévi kiindulópont alapján jelentősen felülvizsgálták az idei év egészére szóló magyarországi GDP-előrejelzésüket, és most már 0,7 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon 2013 egészében a cég által eddig jósolt 0,4 százalékos visszaesés helyett.

A ház szerint az erős első negyedévi lendület mellett kedvező előjel a "viszonylag jónak" ígérkező idei mezőgazdasági terméshozam. A BNP Paribas elemzőinek számításai szerint a tavalyi gyenge betakarítás nyomán belépő igen jelentős éves bázishatás révén a mezőgazdaság egy teljes százalékpontnyit is hozzáadhat az idei GDP-növekedéshez.

A cég szakértői szerint csak a gyenge euróövezeti teljesítmény akadályozza a magyar gazdaság még markánsabb fellendülését az idén. A ház elemzői azonban 2014 egészében így is 1,8 százalékra gyorsuló GDP-növekedést jósolnak a magyar gazdaságban.(Figyelő)

Robinzon Kurzor 2013.07.02. 20:38:39

@Vidéki:

BNP Paribas?
A spekuláns brókerek, akik újévkor másnaposan megtámadták Magyarországot?
Na ne viccelj!

Stenonis 2013.07.02. 21:19:40

@Vidéki:
A hiányról...
2010. május: 19933,4 milliárd Ft.
2013. május: 21765,4 milliárd Ft.

Ez nem tűnik csökkenésnek (1832 milliárddal több, mint a kormányváltáskor, ami kb. 9%-os növekedés), főleg nem úgy, hogy a kormány rendelkezésére állt 3000 milliárd forint, hogy ténylegesen csökkentse a hiányt.

Összehasonlításként a sokat szidott (joggal) 2006-2010. között regnáló kormányok kb. 6000 milliárddal növelték a hiányt.
Ezzel szemben a fidesz eddig 1932 milliárd + 3000 milliárd (mert a nyugdíjakat fizetni kell, ezért ez hiányként fog jelentkezni) kb. 5000 milliárddal növelte a hiányt.

Stenonis 2013.07.02. 21:24:08

@Vidéki:
Közgazdasátanilag a 0,7%-os növekedés is stagnálásnak számít.
Ha beteljesül a gonosz spekulánsok jóslata, akkor 2014-re elérjük a 2011-es szintet.
Pazar :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.02. 22:00:45

Chikán elmondta, hogy a számok világában nem látszik a nagy siker.
Mondjuk ehhez nem köll közgazdásznak és exminiszternek lenni, pusztán képesnek a számok értelmezésére.
Hát ez van, az igazság mindig a túloldalon van, a fikuszistákon és fikuszfóbiásokon túl...

Vidéki 2013.07.02. 22:25:33

@Stenonis:

A hiánycélt a GDP-hez viszonyítják még a maastricti kritériumok is!

A 0,7 %-os növekedést viszont sehol sem tekintik visszaesésnek!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.07.02. 22:39:38

@Vidéki: Te tulok, elolvastad azt a részt is, hogy "a tavalyi gyenge betakarítás nyomán belépő igen jelentős éves bázishatás révén a mezőgazdaság egy teljes százalékpontnyit is hozzáadhat az idei GDP-növekedéshez"?

Ha kiveszed a bázishatás 1%-os hatását a 0,7%-ból, akkor mennyit kapsz? :-))

Stenonis 2013.07.02. 22:47:32

@Vidéki:
Az előző negyedévhez képest +0,7%.
Az 2012. I. negyedévéhez képest -0,3%.

Én sem visszaesést írtam, hanem stagnálást ;)

GDP arányosan május elején 82,2%-os volt a hiány, valahogy ez sem csökkenő tendencia...

Bell & Sebastian 2013.07.03. 00:34:04

@Tunder Lala: Maga amerikás rokonya a lokálhíres Tündérfynek?

Egyébként jogos a csikland, fidibuszék ráúsztak a Nagyonfontos Uniós Mutatókra. Hogy bosnyák meg az NUM -ukat is halomba, hátúrú sámlirú, ha másképpen nem.

Bell & Sebastian 2013.07.03. 00:39:32

@Stenonis: Ideje bevezetni a SCSA fogalmát. Sohasem csökkenő adósság, ami akkor van, amikor a kamatyok (tőkejövedelmek) megelőzik a termelőmunka -profitot. Szóval, nekünk mindig meszelnek.

Tündér_Lala 2013.07.03. 08:47:03

@Bell & Sebastian: Ez a Tündér Lala nem az én nickem, hanem új fiú.
Zavaró.

S=klogW 2013.07.03. 18:10:58

@Tündér_Lala: a népszerűség átka :). mondjuk nem új fiú a nik (2008).
süti beállítások módosítása