Cécile-es évszakok
2013. június 19. írta: Lakner Dávid

Cécile-es évszakok

kerényiimre.jpg

Úgy tűnik, nemes hagyománnyá érett, hogy az év egy bizonyos szezonjában beindul az össznépi kulturkampf: nevezzünk-e el utcát, teret, szobrot, emléktáblát Tormay Cécile-ről, Nyirő Józsefről, Wass Albertről; avagy ideológiai eltévelyedésük okán ne büszkélkedjünk velük. Páratlan évszakokon pedig érkezik a lamentálás, hogy megfosszuk-e magunkat Lukács Györgyről és Karl Marxról elnevezett köztereinktől, esetleg maradjon minden a régiben. Általában ugyanazokról a nevekről van szó, és egy idő után kissé unalmas, amikor például ezredszer olvassa fel Hiller István az ATV-ben, miket mondott Nyirő Hitlerről.

Tormay csupán egy közepesnél nem sokkal jobb írónő volt, még ha életében nagy népszerűségnek is örvendett (mint manapság Vass Virág vagy Fejős Éva). Munkássága nem predesztinálja az irodalmi kánonba való bekerülésre, életműve alapján jogosan nem ítélték neki oda a Nobel-díjat. Felesleges is volt bemennie ebbe az utcába Tarlós Istvánnak: mint azt már többen is leírták, irodalmi Nobel-díjra az ajánlásra jogosult szervezetek, személyek bárkit jelölhetnek. Miért ne lehetettek volna antiszemiták a Tormayt jelölő irodalmárok között? Ma is a választékos zsidóelleneessége miatt szokás bizonyos körökben lelkesedni az egykori írónőért, így a maga korában is hozzájárulhatott ez az elismeréshez – hiszen akkoriban elég bevett dolog volt az antiszemitizmus bizonyos polgári körökben. Ezt sajnos nem érdemes tagadni, Tormay sem lógott ki környezetéből zsidóellenes megnyilvánulásaival. Ugyanakkor az őt jelölők egyike egy zsidó családba született író, Pap Károly volt, aki 1945-ben egy koncentrációs táborban vesztette életét. Jelölte őt továbbá Horváth János Kossuth-díjas irodalomtörténész, akinek a nevét ma az ELTE BTK egyik terme is viseli. 

A Nobel-díjra való jelölés természetesen nem jelent feltétlenül irodalmi kiválóságot. Ahogy Nyáry Krisztián is idézi Kollarits Krisztina írását: a Nobel-bizottság elismerte Tormay műveinek esztétikai értékét, de hiányolta a fantáziát, a „meggyőzés erejét”. A jelöléssel nem szükségszerűen járó zsenialitást már csak az is jelzi, hogy a kor nagyszerű szerzőinek egyike sem részesült hasonló elismerésben: sem Kosztolányi, sem Babits, sem Weöres. Szomorú vagy sem, úgy tűnik, akkoriban a konzervatív irodalmi tudományos élet nem nagyon akart kilépni bizonyos keretekből. Az utókor (és sokak esetében az akkori olvasóközönség is) persze meghálálta a hozzáértést: József Attila ma éppúgy az irodalomtanítás részét képezi, mint mondjuk Radnóti Miklós vagy Tóth Árpád. Tormayt ellenben, úgy tűnik, leginkább csak az erősen antiszemita Bujdosó könyv tartja felszínen, illetve az a téveszme, hogy a mellé való besorolással lázadni lehet valami „nemzetietlen”, valami „liberális” kultúrafelfogás ellen.

Ennek ellenére, ahogy a Nobel-bizottság is elismerte, úgy ma is sokan vallják, hogy az Emberek a kövek közt és A régi ház című regények jók – még ha nagy gondolatiság nem érhető tetten ezekben a könyvekben. Tormay melletti érvként hozható fel a Napkelet című folyóirat szerkesztése is, amelybe olyan nagyságok írtak az évek során, mint Szerb Antal, Keresztury Dezső vagy Németh László. (És, ha már annyian idézik lelkesen, miket írt Tormaynak küldött levelében az egyébként mindenkivel összevesző Szabó Dezső, olvassuk el azt is, Szerb Antal milyen véleménnyel volt az írónőről.) Még ha életműve többi része miatt nem is, ezekért kijárhat neki egy-két utcanév, emléktábla, akármi, de azért nincs rögtön helye is a Nemzeti Alaptantervben.

Ma Budapesten ugyanúgy utca viseli az elfeledett költő, Berda József nevét, ahogy az ünnepelt proletárköltő, Váci Mihály is megtalálható a köztéri elnevezések között. Vészi Endréről is neveztek el utcát, pedig még az egyetemi oktatásban sem igazán szerepel. Ettől még természetesen elismerésre méltó művei voltak, Berda Józsefnek szintúgy. Váci Mihály inkább ideológiai okok miatt juthatott olyan magasra a szocialista rendszerben: nem véletlen, hogy ma már az irodalmi világ nem tekint rá akkora elismeréssel. Ennek ellenére volt néhány jó verse; megérdemli, hogy a kollektív emlékezet legalább egy-két utcanévvel őrizze nevét. Ahogy felőlem a szocialista giccs éllovasa, Szilvási Lajos is névtáblát kaphat, még ha a kánonnak soha nem is fogja részét képezni. Nyirő József is írt néhány olyan művet, amelyek Székelyföldön irodalmiságuk miatt sokak szívének kedvesek; illetve Wass Albertet sem lehet annyival elintézni, hogy munkássága fabatkát sem ért. Ettől még az tény marad, hogy sehol sincsenek Kosztolányihoz vagy Tandorihoz képest; de hát a kollektív emlékezetben nem csak a legnagyobbaknak van helye.

Nem vagyok hajlandó Zelk Zoltánt kiirtani a magyar irodalomból, mert Rákosival puszilkodott, és Gorkijt se vetem ki a könyvtáramból, mert Sztálin talpnyalója volt, miként Nyirő Józsefet sem, mert Szálasinál bohóckodott.” Előbbi mondatok Kerényi Imrétől származnak, aki úgy tűnik, újra kultúrliberális lett, csak erről elfelejtett beszámolni a nagyközönségnek. Sebaj, kacskaringós életútja elviselne egy újabb fordulatot is. Ez esetben egyet kell értenem Kerényivel. Nem az alapján kell megítélni írók, költők életművét, hogy miféle embertelen eszméknek ültek fel életük során. Sem Ezra Pound, sem Louis-Ferdinand Céline, sem mások esetében. Tormay Cécile messze nem írt azonos színvonalon az említett két szerzővel – ám az sem mondható, hogy életműve egyetlen végtelenített antiszemita fröcsögés lett volna. A régi ház érdemeit például a már említett Nyáry is elismeri: „A régi házzal szerintem sincs semmi baj. Valószínűleg Tormay olvasott először Thomas Mannt a magyar írók közül, nem nehéz észrevenni a Buddenbrook-ház hatását. De azért Nobel-díjat nem ér.”

Sajnos a mai magyar politikai környezet egyáltalán nem a Kerényi által mondottak szellemét tükrözi. Ideológiai okokból próbálják az utcanevek közül kiszorítani Lukácsot, Gorkijt és Majakovszkijt – miközben persze Prohászka Ottokár a három T közül megkaphatja a „tűr” bilétát. Jó lenne, ha a nagyobb írókat, filozófusokat sem próbálnák politikai okokból kirekeszteni a köztudatból. Irodalmi teljesítményük okán a kisebbek is érdemelnek valamifajta megemlékezést. Döntsön az életmű és semmi más. De akkor tudatlanságból kifolyólag ne vegzálják se Gelléri Andor Endrét, se Tersánszky Józsi Jenőt. Hagyják az MTA-val való bohóckodást: Tarlósnak is valószínűleg kényelmesebb lenne, ha nem kellene folyton-folyvást az ideológiai harcokra vesztegetnie az idejét. Persze, egyesek valószínűleg akkor sem lennének nyugodtak, továbbra is felemlegetnének Tormayról, hogy állítólag leszbikus volt. Lelkük rajta. Hagyjuk az ideológiát, mindenki esetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr865364587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cécile-es évszakok 2013.06.19. 09:00:01

Nem az alapján kell megítélni írók, költők életművét, hogy miféle embertelen eszméknek ültek fel életük során.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 08:00:20

@Lakner Dávid:

1) Szabad kérdezni? Ha szabad, akkor kérdezném szeretettel: Lakner, maga miért mindig csak olyanról ír, amihez lövése sincs? Biztos van valami, amihez van legalább némi köze: no, egyszer próbáljon meg arról írni!

2) Az mán milyen mán, hogy maga itt, eltartott kisujjal, nagy kegyesen hajlandó elismerni Tormay bizonyos érdemeit!:-D :-D :-D S sorra elnéző és nagyvonalú olyanokkal, akiknek a bokájáig nem ér fel. Besz*r, beh*gy!

3) S ahogy partiba hozza Lukácsot Gorkijjal és Majakovszkijjal és valamennyiüket Prohászka Ottokárral (a tűrt kategóriással) az egyenesen könnyfakasztóan megható!

3+1) Az az vakaródzós, orrpiszkálós, gyáva senki skribler-tempó pedig ahogy kioktatóan megveregeti Kerényi vállát, megengedi neki, hogy újra próbálkozhasson az elégségesért (holott mindig is azt a véleményt, nemcsak hogy képviselete, hanem hangoztatta is, amelyet maga idéz), az már nem csak az ész, hanem a gyomor elleni támadás is!

Mikka-Makka 2013.06.19. 08:44:12

csak nevetni tudok az ilyen kulturkampfoló bohócokon
felavatnak egy Wass A. szobrot és szentül meg van győződve róla h ennek nemzetközi jelentősége van mert most jól megmutatták a nemzetrontó tudjukkiknek
#truestory

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.06.19. 09:02:35

Szerintem tökéletesen felesleges belemenni egy X nagyobb író mint Y típusú vitába. Ez nagyon nehezen eldönthető és többnyire csak az idő képes az eldöntésére, az az idő, ami Tormaynak és a többieknek nem adatott meg mert ki akarták törölni őket a nemzet emlékezetéből. Rá kell bízni az olvasókra, hogy számukra ki a nagy író.

Dzsentrisvihák 2013.06.19. 09:04:02

Ahhh, Lukács, mint a kurvanagy filozófus... Mindig vicces, amikor őt védik a ballib tetvek, hogy mekkora figura volt már, és ezzel párhuzamban a "jobberek" mind mocskos tömeggyilkosok, akiknek egy eredeti gondolatuk sincs... stb. Csak azt felejtik el, hogy drága idoljuk tevékenyen részt vett a vörösterrorban, embereket végeztetett ki, és ha már eljutottunk oda, hogy Szamuely Tiborról nem nevezünk el utcát, akkor talán róla sem kéne (részben ezért, a szellemi/kulturális ámokfutását inkább hagyjuk is).

Egyébiránt írók, költők esetében osztom, hogy az életműnek kellene fontosnak lennie a megítélésben, csak hát ugye itt nem lehet megkerülni azt az apró tényt, miszerint volt 40 év prolidiktatúra, a maga dogmatikus kultúrafelfogásával, hamisításával, és kultúrkomisszárjaival (ld.: Lukács, és csicskái).
E rendszer torz értékítélete, és kiszolgálói a mai napig meghatározzák a közgondolkodást, sajnos a kulturális életben is.
Ha érvényt akarunk szerezni a művészek objektív megítélésének, bizony meg kell törni a balos hegemóniát a kultúrában. Ez ellen ők nyilván visongani fognak, sőt már visonganak is (bármily halovány is eme törekvés a jelenlegi kormányzat részéről), és nyilván úgy csinálnak, mintha a barbarizmus igyekezne tort ülni a magaskultúra fölött, kitört volna a fasizmus... stb., pedig csak arról volna szó, hogy innentől nem kizárólag ők mondják meg, mi számít kultúrának.
Persze ez csak akkor működne, ha kormány részről tényleg komolyan gondolnák a dolgokat, és mondjuk nem dilettáns balfékekkel végeztetnék a munkát.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.19. 09:07:17

Buddenbrook ház - A régi ház

Akkor ez most olyan, mint amikor a nyolcvanas években a Bikini meg a Szikora rohantak "You're in the army now"-koppintást írni?

Egyébként az utcában lakókat ilyenkor megkérdezik?

Továbbá: nem lehetne, hogy emberről nem nevezünk el utcát?

Még továbbá: tud valaki olyan leendő dohányboltot Budapesten, ahol az ember nem tolvaj fideszest gazdagít majd a vásárlásával?

kalhana 2013.06.19. 09:07:41

De hát melyik hivatalban döntenek arról, hogy ki a jó, közepes vagy rossz író? Egyébként irigylem Lakner Dávidot mindent átfogó irodalmi ismereteiért és biztos ítélőképességéért. Látszik, hogy keményen megdolgozott érte, nem mások véleményét visszhangozza.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 09:12:22

Egy érdekes adalék:

Rég gyanítottam, de végül vettem a fáradságot és leellenőriztem: tudjátok-e, mi a referenciája a nemzeti Alaptantervet az antiszemitáktól bőszen megtisztítani igyekvőknek?

Bizony, ez: hu.wikipedia.org/wiki/1945-ben_Magyarorsz%C3%A1gon_betiltott_k%C3%B6nyvek

Egy Lukács György vezette "bizottság" által 1945-ben összeállított lista alapján próbálja purifikálni a magyar irodalmat néhány "rettegő" honfitársunk!

Ha nem így volna, nehezen volna érthető, hogy mi a baj ma pld. Sinka Istvánnal! A Lukács-féle listán szerepel Fekete István is (igen, az a Fekete István!), kíváncsi vagyok mikor tűnik fel valakinek az "érzékenyek" közül és mikor követelik a NAT-ból való eltávolítását.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 09:20:39

@Holger Hartland:

"Buddenbrook ház - A régi ház"

Melyiket olvasta? Olvassa el mind a kettőt és rá fog jönni, hogy Nyáry sunyin inszinuál; továbbá arra is rá fog jönni, hogy Tormayt nem véletlenül tartották olyan nagyra, amilyenre. És hogy még pikánsabb legyen a dolog, elsősorban a progresszívek láttak benne fontos írót: úgy modern volta, mint nő volta miatt is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.19. 09:21:29

@bbjnick: Azt a listát valójában még 1906-ban kezdte el összeállítani a Tarnopoli Nagy Szanhedrin, és azóta folyamatosan frissítik, legutóbb a Bilderberg-csoport ülésén.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.19. 09:26:07

@bbjnick: A régi házat olvastam. Lektűr. A B-házat nem, és nem is fogom. T.Manntól A varázshegyet kezdtem el vagy négyszer, de annyira untam, hogy mindannyiszor félbemaradt. (Nem érdekelnek a műveltségi kánonok, magamnak olvasok.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 09:29:29

@Holger Hartland:

Látom én, hogy maga a szégyenérzetét próbálja ezzel az alantas gúnyolódással leplezni! Pedig tévedni nem bűn; felismert tévedéseink konzekvenciáit nem levonni, no, az már viszont az!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 09:33:46

@Holger Hartland:

Már ne is haragudjon, akit A varázshegy "untat", az hogyan volna képes megítélni A régi házat?! (A varázshegyet legalább négyszer olvastam --- először úgy tizenhat évesen ---, és valószínű, hogy újra elő fogom venni, mert gyakran hiányzik.) Valamint felhívom a figyelmét arra, hogy ellentmondásba keveredett: ha magának olvas, akkor miért minősít?

Lakner Dávid 2013.06.19. 09:33:59

@bbjnick: Nem csak Nyárynak ez a véleménye, a fentebb linkelt Szerb Antal is említést tett a két mű összevetéséről.

epa.oszk.hu/00000/00022/00616/19588.htm

"A Régi ház révén vált ismertté és népszerűvé ez az egyáltalán nem népszerűségre született tehetség. Akkoriban, - gondolom igazságtalanul, - azt vetették a szemére, hogy könyve túlságosan hasonlít a Buddenbrooksra. Pedig a hasonlóság csak felületi, csak a témára vonatkozik, csak abból áll, hogy a Régi ház is a családregények tipusába tartozik és hogy ő is egy hanyatló patricius-család történetét mutatja be."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.19. 09:36:49

@bbjnick: Úgy vagyok képes megítélni A régi házat, hogy elolvastam. Mondom, közepes vacak. A varázshegy meg dögunalom és kész.

Miért ne minősítsek? Hát kit érdekel az? :)

hacsaturján 2013.06.19. 09:38:38

@Holger Hartland:

tiéd a wc, magadnak szarsz.
ezt tanítá egykor lenin és marx.
és mikor már nyakig merültél a szarba,
kapaszkodjál meg a magas életszínvonalba!

(írta magyar népköltészet verse)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 09:48:09

@Lakner Dávid:

No, de most őszintén! Ha maga Szerb is leírja, hogy a hasonlóság formális, hiszen a családregény masszívan benne volt a korban (Galsworthy, du Gard, (bizonyos értelemben) Proust, minden második skandináv regény családregény a korban stb.), akkor miről beszélünk?

tevevanegypupu 2013.06.19. 09:48:21

Nem ertem miert vacakolnak, kerdezgetnek, toporognak? Nevezzek el azt az utcat vegre Tormay Ceclie-rol, mert jo iro volt, kivalo (szuvjektiv de akkor is) korrajzot adott a mindnyajunkra nezve katasztrofalis kommunrol, Trianonrol..es tobbi muve miatt is megerdemli azt a nyavalyas utcat. Es az ellenzok meg ne jojjenek azzal, hogy antiszemita meg leszbikus..mert NA ES?? Faludy meg ledontotte Prohaszka szobrat, inkabb homokos volt mint hetero, megis szeressuk, erdekesnek, izgalmasnak es jonak talaljuk (sokan).

tevevanegypupu 2013.06.19. 09:50:03

Ja igen, es ha a zsidoknak ez nem tetszik, nekem meg Herzl Tivadar nem tetszik, de nem szolok miatta, mert tudom, hogy nekik (legalabbis egy reszuknek) fontos. Pedig ha osszehasonlitjuk, hogy ki okozott tobb kart a zsidosagnak, Herzl vagy Tormay..nem biztos, hogy Tormay nyerne.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 09:51:21

@Holger Hartland:

"Miért ne minősítsek? Hát kit érdekel az? :)" --- kérdezi.

Azt sose lehet tudni, hogy kire milyen hatást gyakorol akár egy-egy elejtett mondatunk!

Ha maga magának olvas (és nem érdekli az irodalom), akkor ne minősítsen, hanem mondjon véleményt. Úgy tisztességes!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.19. 09:58:40

@hacsaturján:
Azt mondja meg, költőkém:
Költenem hol köll tőkém?
Szarok Szészil ultrafik-
ázására. Mondja már:
Fideszes minden trafik?
A füstölgő mind szamár?
Hol vehetek jó dohányt?
Sorolja föl mindahányt!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.19. 10:01:00

@bbjnick: "sose lehet tudni, hogy kire milyen hatást gyakorol akár egy-egy elejtett mondatunk"

Ne akarja, hogy minősítsem...

tevevanegypupu 2013.06.19. 10:10:23

@bbjnick:

Aztan szorosan koveti Cecile-t Thomas Mann es hazai foldon Zilahy a Dukay csaladdal, nem is beszelve a tobbiekrol, akiknek neve ugyan masodvonalban sorjazik, de szorakoztatoak. Nagy irok irtak csaladokrol csaladregenyt, a vilag egyik legjobb temaja..na persze az ideologiaias-filizofikazo muvek utan.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 10:11:03

@Holger Hartland:

"Ne akarja, hogy minősítsem..." --- írja.

Ne is, maradjon a véleménynél!

És: Én ehhez a "sose lehet tudni, hogy kire milyen hatást gyakorol akár egy-egy elejtett mondatunk"-hoz következetesen igyekszem tartani magam (persze, nem mindig sikerül), azóta mióta (még sok-sok évvel ezelőtt) felkértek egy kétnaponta jelentkező rádióműsor szerkesztésre-vezetésére. Ültem a mikrofon előtt és az jutott eszembe: mi van, ha most a gyerekeim is hallgatnak?! És csak olyat és úgy mondtam, amit ők is hallhatnak. Manapság is gyakran eszembe jut: mi van, ha gyerekeim is olvasnak?! (bár ők már idősebbek, mint itt a kommenthuszárok között sokon:-)) Sajnos, nem elégszer jut eszembe:-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 10:14:59

Demokratikus (!) ország nem foglalkozik ennyit a zsidókkal, ezt azért lássuk már be axiómaként (kivéve persze izrael), térjünk mindannyian, mi magyarok, konszenzusra.
a zsidóság egy kisebbség, amit úgy is kell kezelni.
a zsidóság és a filoszemita kutyák érzékenysége nem lehet központi tényező egyetlen ország egyetlen tevékenységében sem. tehát a kulturális életben sem.

ha egy kisebbség többséggé akar válni (vagy már az), vagy ha egy kisebbség hatalomra akar törni (vagy már az, ahogy most is), az a többség ellensége (előbbi a cigányságra, utóbbi a zsidóságra jellemző úgy hiszem), ez abszolút nem demokratikus tevékenység. a mai filoszemitizmussal átitatott posztkommunista örökséggel terhelt közélet és besúgókultúra nem lehet egy magyarokról elnevezett szuverén ország attribútuma tehát.

mindentől függetlenül, általánosan mondom, úgy, hogy lusztráció és halálbüntetés-párti vagyok, tehát kerényiék, l.simonék nem tevékenykednének sokat az ideálom szerint a mi országunkban.
sajnos amúgy ez az ügy is csupán gumicsont. jelentéktelen dolog, annak ellenére , hogy én nagy Tormay és Bujdosó könyv-rajongó vagyok

kkbk.blog.hu/2010/09/20/takaro_mihaly_tormay_cecille

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 10:15:54

@tevevanegypupu:

Szerintem a családregényeket mindenki szereti:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.19. 10:20:34

@bbjnick: "Azt sose lehet tudni, hogy kire milyen hatást gyakorol akár egy-egy elejtett mondatunk!"

Gondolom, ez Tormay/Nyirő/Szabó/akárki gyűlölködéseire nem igaz, mert csak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 10:27:43

@Counter:

"Gondolom, ez Tormay/Nyirő/Szabó/akárki gyűlölködéseire nem igaz, mert csak." --- írja.

Tormay, Nyírő, Szabó (Dezső vagy Lőrinc?) szerintem soha nem gyűlölködtek. Ha tévednék cáfoljon meg! Hogy "akárki" gyűlölködött-e, azt nem tudom.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.19. 10:29:02

@bbjnick: Akkor vélemény: nem velem, nem most, és nem pont egy középszerű lektűrre vonatkozó, teljesen ártalmatlan minősítéssel kellene kezdenie az ilyesfajta igehirdetést.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 10:33:13

"egy idő után kissé unalmas, amikor például ezredszer olvassa fel Hiller István az ATV-ben, miket mondott Nyirő Hitlerről."

ha hitler nem épít koncentrációs táborokat, akkor a németek úgy tekinthetnének rá, ahogy a franciák Napóleonra, ennyi a különbség köztük, mert Napóleon is masszív antiszemita volt. ennyin múlt.

"Tormay csupán egy közepesnél nem sokkal jobb írónő volt"

mondja ezt az, aki szerint l. simon "megfelelő volt e posztra, és döntései mögött hozzáértés és tapasztalat. Mondhatni, szakmabéli is volt, hiszen a másik oldalról, művészként is megtapasztalta a kultúra világát."
mandiner.blog.hu/2013/02/14/kinyirtak_jobbrol_l_simon_meneszteserol

úgy hiszem, dávid művészi,kulturális kérdésekben nem kompetens.

"nevelési kudarcaim miatt pályát és nemet váltottam
újságíró lettem
vagy újságírónő"

tarlóstól ezt a mondatot amúgy ésszel felfogni se tudom, annyira látszik a gumicsont:
"Nem Tormay Cécile támogatta a numerus clausust, hanem az általa vezetett (!) nőegylet."

amúgy igaza van Tormaynak, nézzük csak meg a mai "kultúrát":
"Mi nem az idegen fajjal szemben követeljük a numerus clausust, hanem a saját fajunkkal szemben követeljük a numerus apertust, mert tébolyodott és öngyilkos nemzet az, amely az értelmiséget nem elsősorban a saját fajtájából akarja rekrutálni."

úgy tudom a halála miatt nem kapta meg a Nobelt, nem azért mert a nobel bizottság nem találta alkalmasnak a munkásságát, ne ferdíts lakner. hol a bizonyítékod?

én nem mondanám antiszemitának Tormayt, mutassatok tőle egy antiszemita mondatod, mint egy értelmes ember beszéljetek konkrétumban, mert ez nem antiszemita:

"Január 12.
Az asszonyok szervezkedésének hírét és felhívásunkat a hajdani konzervatív lapok előzékenyen, de jóformán megjegyzés nélkül közölték.
- Mi nem támadni, de védekezni akarunk, - mondottam Vészi Józsefnek, a Pester Lloyd főszerkesztőjének. És ő igazságérzetében azt felelte:
- Közölni fogom a felhívásukat és természettesnek találom, hogy keresztény és nemzeti alapon szervezkednek, mert Magyarországot, - nem a zsidók, - de zsidók tették tönkre! Ötszáz zsidó ... Én mondom ezt, aki magam is zsidó vagyok.
Feljegyeztem ezeket a szavakat, nem azért, hogy tanút hívjak bennük magam mellé; hanem azért, hogy tanúságot tegyenek!
Bizonyára vannak a zsidók között többen is, kik így gondolkoznak. De milyen súlyos hibát követnek el saját fajukkal szemben, hogy nem bélyegzik meg maguk között a bűnösöket és olyan időkben, amikor csak nekik van szavuk, nem tiltakoznak az ország érdekében.
A szocialista sajtó mindent agyonhallgatott. Nem baj, legalább egérutat nyerünk. Majd eljön még az az idő, mikor tudomást vesz rólunk. A radikális lapok gúnyos kicsinyléssel írtak. Jól van ez így! Sértett volna, ha elismer az a sajtó, melynek vezérorgánuma, a "Világ", éppen ma, Károlyit ismeri el és Bíró Lajos tollával azt írja róla vezércikkében: "Nincs tisztább és nemesebb alakja az egész világtragédiának őnála."

Bell & Sebastian 2013.06.19. 10:39:48

@bbjnick: Már aki. Irodalmi szappanopera, inkább lássuk, hogy élnek mások, ha már a sajátunk szart se ér.

Nem is értem, ez mitől téma még mindig? A helyi közösség ügye. Azt sem, hogyan kerül Tarlóspesta a Krédóba? Egy PM -nek csak előkészítő és végrehajtó hatalma van, esetleg döntetlennél bedobja magát.

Még jó, hogy nem Gipsz Jakab életét és munkásságát csócsálják! Építsenek mélyet, oszt szeva!

Különben is, mindenkit csak ez foglalkoztat az országban és semmi más, ugye?

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 10:43:04

Az a baj a politikai korrektséggel, hogy steril, és ha elég pedánsak vagyunk, akkor végül tök üresen kong az irodalmi arcképcsarnok. Shakespeare köztudottan xenofób volt, ha a németgyűlölőkre gondolunk, először Petőfi jut eszünkbe, de akár Kaffka Margit meg Szabó Magda kiszorítását is követelhetnénk arra hivatkozva, hogy ők meg androfóbok (nem beszélve napjaink ünnepelt szerzőnőjéről, Tóth Krisztináról). Minden művésznek van valami bónája – ezért művészek.

Szó volt valami olyasmiről, hogy Tormayra azért kell különösen érzékenynek lenni, mert az elméleti antiszemitizmust tettlegesség követte. Oké, de akkor a németellenes írókat nem dehonesztálja mondjuk a Beneš-dekrétum? A férfigyűlölő írónőket például a nagyrévi férjgyilkosság-sorozat?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 10:43:48

hiszen akkoriban elég bevett dolog volt az antiszemitizmus bizonyos polgári körökben. Ezt sajnos nem érdemes tagadni, Tormay sem lógott ki környezetéből zsidóellenes megnyilvánulásaival."

teljesen véletlenül volt bevett dolog, nyilván:
(egyszer azért remélem írsz majd posztot a hatalmi kiválasztódások módjairól is)

m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/kun%20kommzsidovezeto.jpg

m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/rakosi%20kommunista%20vezetk.bmp

m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/Tormay2_Jew_meeting_30p.jpg

csak érintőlegesen:
1919:
"A «csőcselék» zsidók új Palesztinává akarják gyúrni a keresztény Magyarországot és börtönnel, bitóval irtják a keresztény magyarokat, hogy meghálálják az 1840., 1867. és 1895. évi ostoba (utólag tehát értsd: emancipáló) törvényeket."
kkbk.blog.hu/2010/12/31/a_zsidohitu_magyar_a_magyar_torvenyekben

Bell & Sebastian 2013.06.19. 10:43:50

@Counter: Tormay saját tollával egyengette a fasizmusba, egészen a holokausztig vezető utat, ezt mindenki tudja.

Senkiféle zsidónak ebben szerepe nem is volt!

Nem kicsit részrehajló Magácska?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 10:51:41

"de azért nincs rögtön helye is a Nemzeti Alaptantervben."

persze hogy nincs, minek is kéne ide olyan ember, akit a a tanácsköztársaságban likvidálni akartak?

"Miközben továbbra sem kötelező tananyag néhány olyan, a saját korában irodalmi Nobel-díjra jelölt kiváló író, mint pl. Herczeg Ferenc (Az élet kapuja című regényéért terjesztette fel 1925-ben a korabeli magyar Nobel-díj Bizottság- Császár Elemér, Négyessy László, Horváth János), Tormay Cécile (10 nyelvre lefordított, európa-szerte híres regényéért, a Régi ház-ért, 1936-ban),Wass Albert (felterjesztve Németországból 1949-ben az Adjátok vissza a hegyeimet! című regényéért), vagy Gyóni Géza, aki 1934-ben az Angol Irodalmi társaság nagydíját nyeri el ( halála után 17 évvel), addig aggasztó módon olyanok lesznek tankönyvi anyaggá, akiket csak másodrangú, szerény életművű,bár tehetséges írónak tartott saját koruk is. Ennek a jelenségnek legeklatánsabb példájaként Csáth Géza említhető.

És ez a torzítás, tudatos csonkítás és egyoldalú válogatás nemcsak az egyes írókra, hanem magára a korszak irodalmi életének bemutatására is hatványozottan igaz!

Mert miközben triviális tény, hogy a 20. század első két évtizede jelentős változásokat eredményezett a magyar irodalom fejlődési irányai és irányzatai terén (tudniillik irodalmunk 1920-ra hárompólusúvá vált), aki ma kezébe vesz Magyarországon egy általános, vagy egy középiskolai tankönyvet és annak alapján próbál meg képet alkotni a 20. század első felének irodalmi életéről, meglepő eredményre juthat.

Tankönyveink szinte kivétel nélkül úgy ábrázolják ezt a kort, mintha csupán egy meghatározó irányzat létezett volna irodalmunkban, melyet a Nyugat reprezentált, mintha ez a lap képviselte volna kizárólag az irodalmi progressziót és a körülötte csoportosuló írók, költők művei jelentették volna a korszak egyedül értékes magyar irodalmát

A valóság azonban teljesen más volt. Hiszen míg a Nyugatot fénykorában is alig 900 példányban adták ki, addig a konzervatív-keresztény-nemzeti irányzatú polgári irodalmi hetilap az Új Idők 30 ezer példányban jelent meg.

E mennyiségi összehasonlítás természetesen nem jelent automatikusan minőségit is, de azt feltétlenül megmutatja, hogy a Nyugat csak igen szűk társadalmi körben volt ismert és olvasott lap, az össztársadalmi közgondolkodásra tett hatása összehasonlíthatatlanul szerényebb volt, mint a kor vezető lapjáé, az Új Időké.

Takaró Mihály"

orosz medve náci olló 2013.06.19. 10:56:36

Meg lehet kövezni, de én kifejezetten élveztem a Bujdosó Könyv elolvasását, szerintem egy remek könyv. Jó egy királypárti/monarchista szemszögéből ismerni az akkori eseményeket. Az antiszemitizmusa nem szimpatikus, de ez az én szememben nem von le pl. ennek a könyvnek az értékéből. De mondom, fel lehet akasztani egy Károlyi szoborra.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 10:59:32

@tesz-vesz: "...Napóleon is masszív antiszemita volt."

Ez gyakorlatilag nem igaz. Hogy állítólag milyen pikírt megjegyzéseket tett rájuk, az egy dolog, de egyenjogúsította őket, egyik maga mellé vett, legrangosabb embere is zsidó volt, sajnos most nem jut eszembe a neve.

"...Napóleon kiállt a vallásszabadság és a zsidóság szervezkedési szabadsága mellett valamennyi a Franciaország által megszállt területre nézve és 1806. augusztus 23-án ehhez egy új zsidó Felső Tanács (Sanhedrin) gyűlését összehívta."

hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gzsid%C3%B3s%C3%A1g

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 11:03:03

„Nem vagyok hajlandó Zelk Zoltánt kiirtani a magyar irodalomból, mert Rákosival puszilkodott, és Gorkijt se vetem ki a könyvtáramból, mert Sztálin talpnyalója volt, miként Nyirő Józsefet sem, mert Szálasinál bohóckodott.”

ez amúgy egy teljesen korrekt mondat lenne, de én nem tennék rákosi, szálasi, vagy akár mussolini közé egyenlőségjelet a nemzet és humanizmus szemszögéből.
persze attól még lehet olvasni őket, csakhogy köztereket ne nevezzünk el olyanról, aki ártatlanok gyilkosával parolázott, Tormay ilyet nem tett,
érzek különbséget külföldiek, idegenszívűek egyetemről való kiszorítását célzó tevékenység támogatása; és ártatlan magyar emberek gyilkosával való cinkos összeborulás között
tehát ez nem csak politikai ideológia: ez emberbarátság.

Robinzon Kurzor 2013.06.19. 11:07:15

Az volna a lényeg, hogy ne azért kerüljön be egy eddig mellőzött szerző a kánonba, mert antiszemita volt, hanem akár annak ellenére.

Feltéve persze hogy elég jó hozzá. Ha Tormay mellett csak az szól, hogy a komcsik indexre tették, az nem elég.

Ha vannak elismerendő irodalmi érdemei, ám legyen róla (is) utca elnevezve, de ne csináljunk már belőle mártírt, főleg ne legyen említés nélkül hagyva, hogy keresztény kultúrkörben (elvileg) vállalhatatlan eszmét követett.

Na persze egy leszbikusról utcát elnevezni ... nem lesz abból baj, hogy így reklámozzuk a homoszexualitást?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 11:13:51

@Bell & Sebastian:

Két észrevételem volna:

1) A családregényt nem azért szeretjük, mert saját szar életünk helyett a másokét kukkolhatjuk általa, hanem azért, mert egy nagyszerű epikus form(ul)a.

2) Nem tudom, magának hány tankhadoszlop van bezsírozva, vízálló ponyvába csomagolva a kertje végében elásva, nekem, sajnos, egy sem.

:-]

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 11:17:26

@Robinzon Kurzor:

"Ha vannak elismerendő irodalmi érdemei, ám legyen róla (is) utca elnevezve, de ne csináljunk már belőle mártírt, főleg ne legyen említés nélkül hagyva, hogy keresztény kultúrkörben (elvileg) vállalhatatlan eszmét követett." --- írod.

Milyen keresztény kultúrkörben vállalhatatlan eszmét követett Tormay?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 11:22:41

@Foray Nándor: nem tudom, ezek mennyire hiteles források ezekszerint:

"A zsidók csapatokat adtak Lengyelországi hadjáratomhoz, de kártérítést kellene tőlük kérnem: hamarosan rájöttem, hogy nem jók másra mint használt ruhákkal való kereskedelemre..."
"A törvényeknek érvényt kell szerezni hogy az általános jólét ne kerüljön veszélybe.A kormány nem nézhet közömbösen félre, amikor egy megvetendő nemzet ráteszi a kezét Franciaország minden megyéjére. a zsidók a modern kor mesteri rablói. Ők az emberiség dögkeselyűi...." "Őket a politikai igazságszolgáltatás hatáskörébe kell tenni, nem a polgárié alá. Ők biztosan nem valódi állampolgárok."
"A zsidók Mózes ideje óta kiuzsoráznak és elnyomnak másokat.Keresztények ritkán lesznek uzsorások, mert kegyvesztetté váltak, ha ilyesmire vetemedtek. El kell űznünk a zsidókat a kereskedelemből, mert ők visszaélnek vele. A zsidók gonoszsága nem az egyénekből jön, hanem ennek a népnek az alaptermészetéből.." (Napóleon elmélkedéseiből és az államtanács előtti beszédéből 1906 április 30-án és május 7-én)
"Nem tudnál megvetendőbbet tenni, mint a zsidókat fogadni. Elhatároztam, hogy megjavítom a zsidókat, de nem akarok belőlük többet a királyságomban. Mindent elkövettem, hogy bebizonyítsam lenézésemet a világ leghitványabb népe iránt. (Levele Jeromoshoz, bátyjához, Wesztfália királyához 1808 március 6-án).

Csekkek és más fizetési kötelezvények csak akkor érvényesek, ha a zsidó be tudja bizonyítani, hogy ő a pénzt csalás nélkül szerezte. (1808 március 17-i rendelkezések).

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 11:36:13

@Dzsentrisvihák: így van, az za igazság, hogy szerintem most nem lesz Tormay utca (ez csupán az uborkaszezonra egy kis cirkusz a népnek), de nem is baj, előbb legyen az ország független és magyar, komcsimentes övezet, utána nevezzük át a tereket, fordítva sokat nem érünk vele

vizipipa 2013.06.19. 11:51:54

Beírom a gugli térképbe: Luther utca, és sorakoznak a találatok.

WTF? A rasszistáról? Az első modern antiszemitáról (a hitgyülis "Hetek" nyomán)?

Megy a Heteken egy sorozat: Luther, az első modern antiszemita? jeligére. Az atv gondosan másod-közli.
atv.hu/cikk/20130526_luther_az_elso_modern_antiszemita

Mi ez a kettős mérce? Nem kéne az összes Luther utcát eltörölni? És persze nem csak nálunk, akad ilyen máshol is.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 11:57:01

@tesz-vesz: láttam efféle neki tulajdonított idézeteket, érdekesek, ám mégiscsak a cselekedetei minősítik, és ahány összefoglalást olvastam a témáról, mind arról írt, hogy lényegében az emancipáció élharcosa volt.

Jó, én elfogult is lehetek, mivel 1. Napóleon-fan vagyok, 2. valószínűleg nekem is van galíciáner ősöm, de a történelmi tények döntik el. Figyeld pl.:

„Napoleon elbukása Franciaországon kivül is fokozza a zsidók egyenjogúsitása elleni reakciót. Napoleon „a felszabadítás" nevében
hóditotta végig Európát, s ha a bevonuló francia csapatok első eszmedokumentáló ténykedése mindenütt az alkotmány beiktatása, s ezzel összefüggően a zsidók egyenjogúsítása…”

epa.oszk.hu/00400/00458/00305/pdf/EPA00458_Korunk_1936_04_311-315.pdf

Ismerni kell a személyes jellemét is: egzaltált volt, gyakran ragadtatta magát sommás megállapításokra, melyek szükségszerűen szállóigékké váltak. Például akadt valami szívszorító nőügye, és akkor tett egy lesújtó kijelentést a szerelemről. Szerintem nincs ezeknek nagy jelentősége.

"Napóleon elmélkedéseiből és az államtanács előtti beszédéből 1906 április 30-án és május 7-én"

Ez 1806 akar lenni. (200 éve, ezt se feledjük!)

Kandeláber 2013.06.19. 12:05:19

Csodálkozom, hogy szoci-dékások még nem kezdték ki Babitsot, mert Mussolini Olaszországától 1940-ben irodalmi díjat kapott, amelyet karlendítéssel fogadott el.
Csodálkozom, hogy ugyanezek a férgek nem csesztetik Kosztolányi Dezsőt, mert dicsőítően írt Mussoliniről.
Ugyanezek a férgek pedig a Balatonalmádi Gimnázium igazgatónőjének a lemondását követelik, mert nem kért a lukácsista Heller Ágnesből.
Ideje lenne már hogy felfogják: nem ők állítják össze a kánont.
Amikor Horváth "ingyenbékávé" Csaba múlt héten a közgyűlés előtt egy holokauszt-könyvet akart rásózni Tarlósra, elállva annak útját, a ballib sajtó kórusban hörgött, amikor Tarlós félrelökte, és ment a helyére.
Egyszer és mindenkorra a tudomásukra kell már hozni, hogy senki sem kér a hungarofób megnyilvánulásaikból és a "kultúrájukat" sem erőltethetik már rá mindenkire.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.06.19. 12:08:37

Teljesen jogos, hogy A régi házat említed, amely valóban jó könyv.
Csak az a marha nagy gond, hogy akik mindenáron szeretnének egy Tormay Cécile utcát, mert valamennyien a rajongói ennek a könyvnek - hanem bizony pontosan a Bujdosókönyv tetszik nekik, és annak is kifejezetten az inkriminált részei...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.06.19. 12:10:07

Mellesleg: miért "cécile"?
Ez nem más, mint a korabeli "Lakatos Jennifer"-jellegű névadás...?

S=klogW 2013.06.19. 12:11:44

@Holger Hartland: szokjon le.

@bbjnick: >>"rettegő" honfitársunk << kinek a honfitársa?

Dzsentrisvihák 2013.06.19. 12:12:00

@Robinzon Kurzor:

Jaj, a leszboszi kártya! Csak tudnám, miért pont azok háborognak ezen, akik amúgy teljes mellszélességgel kiállnak az éves buziparádé, meg a homokosházasság mellett.
Ha Tormay tényleg leszbikus lett volna, akkor pont azoknak illenék piedesztálra emelni, akik most ennyire hörgedeznek ellene. Ja, hogy hazaszerető, nemzetféltő más volt!? És még a zsidókat sem imádta!!!!???? Akkor róla nem szabad utcát elnevezni, sőt az írmagját s ki kell irtani a magyar emlékezetből...

Irodalmi munkássága kapcsán pedig nem az az egyetlen érv, hogy indexen volt. Tessék tőle olvasni, majd számodra is kiderül, miért. Nem véletlen, hogy pont őt óhajtja rehabilitál(tat)ni a nép.

gyalog.galopp 2013.06.19. 12:12:29

@Robinzon Kurzor:

Fölösleges dolog sunnyogni oly nagyon, a magyarnak már úgy is elege vagyon.

Bell & Sebastian 2013.06.19. 12:14:29

@bbjnick: Nem mindenki szereti ezt a nagyszerű, epikus formát. Esetleg a kor- és kórdokumentum összetevőjét.
Tankhadosztállyal hatékonyabb lenne a kultúrharc is, az már egyszer igaz. :)

Robinzon Kurzor 2013.06.19. 12:25:49

@bbjnick: "Milyen keresztény kultúrkörben vállalhatatlan eszmét követett Tormay?"

Volt nekem általánosban egy föci-biosz tanárom, a Magdi néni.

Magdi néninél a rossztanuló nem úszta meg azzal -- egy karó ellenében -- a felelést, hogy "tanárnő kérem, nem készültem".

Magdi néni erre azt mondta: nem baj, fiam, akkor is gyere ki ... az elégtelenért is meg kell küzdeni.

Szóval, bbj, küzdj meg érte te is!

Robinzon Kurzor 2013.06.19. 12:28:15

@Dzsentrisvihák: "Jaj, a leszboszi kártya! Csak tudnám, miért pont azok háborognak ezen, akik amúgy "

Mivel nem tettem ki a "Vigyázat, irónia!" táblát, ezért teljesen jogos, hogy még egy ilyen vájtszemű olvasó is, mint te, képes volt úgy érteni azt a mondatot, ahogy.

room_101 2013.06.19. 12:29:12

Ez az egész utcaelnevezési vita csak arra való, hogy az árok két oldalán levők jól hergelhessék egymást.
Tessék már eldönteni, hogy volt-e rajta sapka, vagy pedig nem volt.

Mesterlövész 2013.06.19. 12:29:20

Ez egy igazi szarember volt, igazán érdekfeszítő rúgózni ezen a témán. Ráadásul írónak is jó, ha közepes volt. A "jobboldal" miért ontja magából a középszerűséget? Én is jó fej vagyok, hogy ezt egy fideszes bérblogon kérdezem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 12:30:38

@Lakner Dávid: jaja :) akkor miért is nem ezt idézted?
amúgy elolvastad azt amit idézel? haha. mert két ellentétes dolgot próbálsz te most azonosként feltüntetni. ciki.
éshát milyen bulváros már szerb helyett nyárit idézni, igaz utóbbi szdsz-es, de most nyilván ez nem számít, csak én már múltkor is oda küldtelek vissza titeket.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.06.19. 12:31:05

@Dzsentrisvihák:
"Jaj, a leszboszi kártya! Csak tudnám, miért pont azok háborognak ezen, akik amúgy teljes mellszélességgel kiállnak az éves buziparádé, meg a homokosházasság mellett."

És fordítva: a jobberek még a buzit/leszbit is elfogadják, ha az illető maga is jobber és antiszemita volt...

Mesterlövész 2013.06.19. 12:31:25

@Kandeláber: Féreg az anyádnak a picsája, te majom. Az a különbség, hogy előbbiek azért le is tettek valamit művészet terén az asztalra, míg a kis imádottjaid lófaszt sem.

hacsaturján 2013.06.19. 12:31:59

@Holger Hartland:

miként említettem volt, az általam idézett versike a nép ajkán született, azaz szerzőként nekem annyi közöm van hozzája, mint mondjuk tormay cecile-nek a micimackóhoz. pusztán azért idéztem be, mert ez jutott eszembe, viszont arról sem tehetek, hogy mindez összefüggésben áll a trafik helyzettel, a fidesszel és a tanganyikai bocskoros legyek párzási szokásaival.

vallatas 2013.06.19. 12:32:42

Lehet bennem van a hiba, de nekem nem is Cecilekevel van bajom, hanem, hogy manapság a múlt antiszemita írói kapnak nap nap után szobrot, tán véletlen egybeesés lenne?
No mind1, gumicsont ez nektek bal-jobbos rajongóknak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 12:36:09

@tevevanegypupu: nem volt valószínűleg leszbikus, nem másolom be, mert hosszú és már megtettem régen, itt a végén:
kkbk.blog.hu/2010/09/20/takaro_mihaly_tormay_cecille

vallatas 2013.06.19. 12:37:47

@tesz-vesz:
-valószínűleg nem volt leszbikus
-valószínűleg leszbikus volt.
ha már magyarázni kell, akkor szerintem inkább a második. :-)

Morrancs 2013.06.19. 12:42:04

@bbjnick: Ez azért nem fog bekövetkezni, mivel NEM ONANN DOLGOZNAK, hanem OLVASNAK. :) Az írók eredeti műveit olvassák, és abban találják meg, azokat az ideológiai vonulatokat (pl. antiszemitiznus, stb.), amik miatt felszólalnak ellenük.

Fejesrob 2013.06.19. 12:42:14

Középszerűnek sem nevezhető emberek harsogják az indexen már egy hete, hogy Tormay középszerű írónő vagy még az sem. Na és persze nem csak antiszemita, de leszbikus is, kiskorában a közértből is lophatott.

Kíváncsi lennék, ezektől vajon mit lehet olvasni? A népszerűségről nem is beszélve.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 12:43:06

@vallatas: "manapság a múlt antiszemita írói kapnak nap nap után szobrot, tán véletlen egybeesés lenne?"

Az a gond, hogy a háború előtt divat volt az antiszemitizmus. Így nem könnyű olyan jobboldali írókat találni, akik mentesek lettek volna tőle. Ezért szerintem igen a válasz a kérdésedre.

Már fejtegettem, hogy Orbán Horthyban sem az antiszemitizmusát szereti, hanem az attól független konzervativizmusát (feltételezem).

E kurzus célja nem több, mint felkarolni a korábban hanyagolt jobboldali szellemiségű alkotókat. Csakhogy azok nagy része korpa közé keveredett. Pech, hogy így alakult, de úgy gondolom, a (mérsékelt) jobboldal nem azért találta meg őket, mert antiszemiták.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.19. 12:44:18

nem értem mi köze annak, hogy leszbikus ahhoz, hogy antiszemita?
A kettő ki kellene, hogy zárja egymást?
Miért ne lehetne nyugodtan egy homoszexuális rasszista?!

Fejesrob 2013.06.19. 12:44:46

@Mesterlövész:
"A "jobboldal" miért ontja magából a középszerűséget? "

Mondnám, hogy mert ostoba vagy és nem érted, de ez is dicséret lenne, mert azt jelentené, megpróbáltál valamit olvasni tőlük.

Fejesrob 2013.06.19. 12:45:59

@vallatas: 45 előtt kb. mindenki olyan antiszemita volt, mint utána kommunista.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 12:48:56

@Foray Nándor: egy németellenes, egy zsidóellenes nem egyenlő soha egy magyarellenessel, tehát rákosi nem egyenlő szálasival, mivel Magyarországon vagyunk, és magyarok vagyunk

Fejesrob 2013.06.19. 12:50:26

@tevevanegypupu: Pontosan így van. Nem annak kell lennie a mércének, hogy elvakult és műveletlen ballibsiknek "nem tetszik", mert a nő "antiszemita".

Az a gond, hogy egyre jobban eluralkodik ez a komcsi-liberális "majd én megmondom mi a jó neked" kurzus, miközben 2010-ben fellégeztünk, hogy végre ennek vége. Farkasházy-féle és szemléletű alakok "elemzik" a 45 előtti írókat, ami gáz.

Ez egyértelműen Orbánék hibája.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.19. 12:50:37

@Lakner Dávid: Ezt a posztot valóban nem ártott volna értő embernek megírni, már, ha egyáltalán szükség van ilyesmire.

Tormay irredenta volt, nem ANTISZEMITA. Utóbbi kifejezés a II.VH-t követő időszakban új jelentést vett fel, és a jelentősége is felértékelődött. Korábban is létezett antiszemitizmus. Ismertek a zsidóellenes törvények, intézkedések Európa történelmében. Nagyjából annyira volt átlagos antiszemitának lenni, mint a 80-as években szocinak. Mint tudjuk, Tormay nem élte meg a zsidó deportálásokat, 1937-ben meghalt. Hogy miként vélekedett volna Hitler ámokfutásáról, azt nem tudhatjuk. A szocializmusban hívőkön ki kéri számon, amiért hittek a proletárdiktatúra igazságos, szebb jövőt építő voltában?

Másrészt tény, Tormay jobb író volt, mint Imre Kertesz. Az sajnálatos társadalmi jelenség, hogy ma író csak az lehet, aki zsidó, és ócska holokauszt sztorikat ír. Akinek a magyarságot ért sérelmek fájnak, az meg mocskos antiszemita, még akkor is, ha nem is élt már a háború idején. A faszkalap csőrcsilen ki kéri számon, mekkora zsidógyűlölő volt? Mernéd antiszemitázni egy angolnak! Pedig Angliában még a királyi család is zsidó, faszikám.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 12:51:10

@Fejesrob: egyetértek, ezt írtam én is hárommal följebb.

Pl. Radnóti egyik (pozitív) kritikusáról tudható, hogy csak azért biggyesztette bele a bírálatába, hogy "sajnálom, hogy egy zsidóról kell jót írnom", mert követelték tőle.

Ki tudja, hányan jártak hasonlóan a ma teli szájjal antiszemitázott szerzők közül.

mizrolist 2013.06.19. 12:52:16

@Fejesrob: Szerb Antal középszerű volt? Mert neki ez volt róla a véleménye...

Deres · http://textura.blog.hu 2013.06.19. 12:52:55

A cikkíró hüje.

"Nem az alapján kell megítélni írók, költők életművét, hogy miféle embertelen eszméknek ültek fel életük során."

Hanem bazmeg?? Hanem??
Hüjegyerek. Az írók, költők mást se csinálnak, mint hogy eszméknek adnak hangot.

A komcsi író az egy büdös komcsi, az antiszemita író pedig egy büdös antiszemita.

Hüje.

Dzsentrisvihák 2013.06.19. 12:53:08

@Robinzon Kurzor:

Ó, hát akkor az én hibám, sajnálom, az iróniadetektoromban épp merülőben az elem. Legközelebb majd jobban ügyelek ;)

@Hoppácska:

Te már csak tudod, igaz? Ahogy azt is, hogy a "jobberek" csak a Bujdosó könyvet bújják (haha...).
Meglepő lehet, de alapvetően mindenkinek a magánügye, hogy mit művel a hálószobában, amíg az nem ütközik törvénybe. Az már teljesen más agybaj, ha valaki bőrtangában riszálva végigvonul az Andrássyn, majd habzó szájjal követeli, hogy fogadjuk el...

Ja, és amúgy nem, a Cécile nem egészen olyan névadás, mint az általad hozott példa. Akkortájt divatosnak számított, főleg az uralkodóosztály tagjai között, a franciás hangzású női nevek adományozása, de az olyanok, mint a Tekla, vagy az Auguszta sem mentek ritkaságszámba (amúgy ennek a komplett Monarchiában nagy hagyománya volt).
Ez a hullám idővel a középosztályra is hatással lett, majd továbbgyűrűzését a proletárdiktatúra törte derékba.
Drága cigányaink amúgy hasonló okkal űzik ezt a sportot, mint anno a kispolgárság (ti. majmolni az arisztokráciát), nekik viszont csak a brazil, meg egyéb szappanopera-éra jutott, és az ótvar gagyit utánozzák, kifinomult igénytelenséggel.

(Mellesleg szánni valóan vicces, hogy 100 évre visszamenően mutogatsz, hogy "ennek külfődi neve van, b*meg!"... Miért fáj ez neked, toleranciabajnok?)

Kandeláber 2013.06.19. 12:55:54

@Mesterlövész: Kis bunkó, foglalkozzon a saját édesanyjával, meg a bálványainak az akármijével.
Netán hasonló mentális állapotban tetszik leledzeni, mint Gyurcsány elvtárs a minapi beszéde idején, esetleg megártott a meleg?
Fogyasszon sok folyadékot.
És miféle középszerűségről tetszik ugatni magyar írók kapcsán?
Ja, hogy maguk szerint akiben nincs sémi vér, az csakis középszerű lehet.
Ideje lenne kigyógyulniuk a téveszméikből.

tucano 2013.06.19. 12:55:58

Itt az ideje végre egy rendes pinanyalós, öklözős pornót forgatni róla, némi termékelhelyezéssel. Ha már ennyire népszerű, lehetne forintosítani.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 12:58:19

@addes: ha zsidókérdésről beszélünk, és ha kimondjuk, hogy a miniszterek között mindenki zsidó, kivéve egyet, akkor az antiszemitizmus nálad? miért nem tudunk egy nyelvet beszélni?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.06.19. 12:59:54

@Dzsentrisvihák:
"Te már csak tudod, igaz? Ahogy azt is, hogy a "jobberek" csak a Bujdosó könyvet bújják (haha...)."

Nem tudom. Nem azt bújjátok? :)

"Az már teljesen más agybaj, ha valaki bőrtangában riszálva végigvonul az Andrássyn, majd habzó szájjal követeli, hogy fogadjuk el..."

Értem, tehát azt a buzit, aki még sosem vonult fel (bőrtangában sem) azt te elfogadod ...
Rendben.

Értem, tehát az arisztokrácia "divatból" vett fel franciás (idegen) keresztneveket, de bezzeg a kispolgár meg a cigány, az bezzeg "majmol" valakit :)

"(Mellesleg szánni valóan vicces, hogy 100 évre visszamenően mutogatsz, hogy "ennek külfődi neve van, b*meg!"... Miért fáj ez neked, toleranciabajnok?) "
Akkor jó ha vicces, nevessünk együtt :)
Persze nehogy eszünkbe jusson, hogy voltak olyan arisztokraták, akik meg direkt magyar nevet adtak a gyereküknek...

És akkor még nem beszéltünk Tormay családjának eredeti nevéről :)))))))))

_Epikurosz_ 2013.06.19. 13:05:35

Cécile szüljön még ötöt, utána írhat. Receptet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 13:07:45

@Robinzon Kurzor: basszus, titeket nem lehet kiirtani:
@tesz-vesz:

@vallatas: nem magyarázni kell, csak ismerni a történelmi tényeket, pl hamis tanúzásért elítélték
kattintsál már a linkre, ne húzd az időm!

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 13:12:48

Mellesleg, halkan megjegyzem, én remélem, hogy Tormay leszbikus volt. Mert ha az volt, akkor nagyon becsülöm benne, hogy ennek dacára nem volt férfigyűlölő (már ha jók az értesüléseim), sőt ily nagy hazafi volt. Nem jellemző.

Fejesrob 2013.06.19. 13:13:25

@mizrolist: És akkor mi van? Szerinted Szerb Antallnak mi lenne a véleménye azokról, akik Tormay-t minősítik. Szerb Antal szerint középszerű volt.

Egyébként érdekes analógia, hogy Szerb Antal ugyancsak népszerű volt, asszimilált zsidó családba született és homokos hírében állt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 13:13:36

@Foray Nándor: attól még hogy elírták, lehet igaz, mindenesetre eléggé hamisítás szagú a dolog. a tettek számítanak igen, ez így van, de attól még írhatta ezt magánvéleményként :) ez nem valószínű mondjuk :)

bocs, de amúgy nem te vagy az az idióta, aki hullagyalázó módra nyilvánult meg Bándy Katáról? hogy egy suliba jártatok és "már akkor is jó csaj volt", és utána egy idióta vigyor vagy vmi ilyesmi?

tevevanegypupu 2013.06.19. 13:13:37

@bbjnick:

Igy van, ha valakinek van hozza tehetsege, nagyon jokat tud irni. De teny es valo, hogy Cecile-t azert leginkabb a Bujdosokonyvert tiszteljuk..Most olvasom Horthy Emlekiratait, teljesen egybevag a ket tortenet, hozzateve azt, hogy Horthy - ahogy uriemberhez illik is - visszafogottabban ir az egesz 19-es remtortenetrol..Pedig o aztan valoban irhatna gyulolettel, de nem. Szakszeru, tenyszeru es amennyire lehet meg objektiv. Cecile pedig megerdemelte volna azt a Nobel-dijat..

rockjano 2013.06.19. 13:15:17

Én liberális vagyok de tőlem akár lehet egy utca az írónő nevével senki nem pusztul bele. A kötelező tananyagba foglalása már problémásabb.

Az igazán szomorú ahogy a magyar jobboldal ilyen tényleg elég jelentéktelen (vagy legalábbis nem túl jelentős) figurákat karol fel a korszakból.

Lehetne ennél nívósabb szerzőket szeretni.

Ha meg nincs igazán jelentős alak akit piedesztára tudnánk emelni akkor inkább nem kéne ezt erőltetni...

tevevanegypupu 2013.06.19. 13:16:37

@tesz-vesz:

Nezze, a haloszobak ajtajat csak mostanaban szokas kitarni, azelott ez a tema ha nem is volt tabu de a helyen kezeltek..Es meg ha eppenseggel leszbikus is lett volna, ellene foleg liberalisoknak semmi kifogasa nem lehetne.Cecile tisztesseges no volt es nagyon jo irono. Ennyi lenne az o tortenete..

Fejesrob 2013.06.19. 13:18:27

Az egész hisztit rövidre lehet zárni azzal, hogy a nem XIII. ker. Pozsonyi út környékén kell róla utcát elnevezni és kész. Nincs olyan 45 előtti személyiség, akibe ne lehetne belekötni.

Ez is aktuálpolitika, Tarlós azért vonta vissza, hogy ne lehessen érv a balliberális pártoknál a "külföld felé" az, hogy a kormányzat antiszemita íróknak adna utcát. A külföldieknek elég az, hogy antiszemita, amúgy ez az egész olyan, mintha mi az angolokat a Churchill közterületek miatt basztatnánk, aki ki nem állhatta a zsidókat.

tevevanegypupu 2013.06.19. 13:19:10

@Fejesrob:

Nem lenne szabad zsarolasnak engedni..es nem lenne szabad ugy alkalmazkodni mas velemenyehez - itt pont a balliberalisokehoz - hogy nemzeti ertekeket hagyjanak felresoporni pusztan csak azert, mert nem tetszik azoknak, akikrol eppen megirtak az igazsagot..

Fejesrob 2013.06.19. 13:19:30

@rockjano: Attól, hogy te nem olvasod, másoknak még lehet jelentős.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 13:19:42

@tesz-vesz: "és utána egy idióta vigyor vagy vmi ilyesmi?"

A cikkeimben soha nem használok szmájlikat. Ezt írtam felháborodásomban:

foraynandor.blog.hu/2012/07/17/tessek_a_purifikaciot_megcsinalni

Arról szól, hogy a közbiztonság érdekében rendőrállam, valamint az alacsony intelligenciájúak sterilizálása kéne.

Döntsd el, hogy hullagyalázás el.

Fejesrob 2013.06.19. 13:22:12

@tevevanegypupu: Pontosan így van. Ha Tarlósék nem vállalják a konfliktust, rájuk fog visszaütni. Ha ezt nem csinálják meg, akkor azért lesz Tarlós antiszemita mert olyan péktől veszi a zsömléjét, akinek az apja nyilas volt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 13:24:32

@Foray Nándor: divat, igen:
@tesz-vesz:
orbán nem szereti Horthyt, orbán kádárt szereti. de ezt amúgy nem mondaná ki, kell az üresfejű majmoknak a táp, etetésidőben.
orbán kommunista családból jön, maga is aktív szerepet játszott a rendszerben.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 13:26:51

@tesz-vesz: amúgy azt simán kinézem Napóleonból, hogy ilyen KIJELENTÉSEKRE ragadtatta magát, mert jellemző rá; de hogy nem bántotta, sőt segítette a zsidóságot, az tuti.

majomábécé 2013.06.19. 13:28:14

Jó összefoglaló kis írás ez, ráadásul rámutat, hogy Tormay Cecile neve valamiért hívószó a hülyékhez.

Fejesrob 2013.06.19. 13:33:59

@tesz-vesz: Ami baromság, ugyanis egy olyan KISZ-titkár akit ápr. 4-én tsaival együtt leültetnek, semmiképp nem játszik aktív szerepet a rendszerben.

Ezt szerintem olyan 30 év múlva lehetne eladni:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 13:36:05

@Foray Nándor: ez volt a legelső változat is? ha igen, akkor vmi félreértés történt

Kandeláber 2013.06.19. 13:39:28

Vajon mi történik majd akkor, ha az Akadémia úgy foglal állást: nem tartja aggályosnak, ha utcán neveznek el Tormayról.
Mit csinál majd Horváth "ingyenbékávé" Csaba, és a fővárosi közgyűlésben trónoló többi baller?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 13:39:28

@Fejesrob: bájos az is hogy most már saját videón bevallja a kisz-titkárságot önönmaga, 6 éve ezen a kisz-titkárságon még vitatkoztunk, pfej.
nem erről van szó, hanem erről:

ORBÁN-t 1982-ben beszervezési céllal tanulmányozta a BM III/III-2 Osztálya, de beszervezésétől elálltak, 206-8/21/1982.sz, 11-2110/1982. számom környezettanulmány készült róla. Ez évben „VIKTÓRIA” fn-en a BM III/III-2-es Osztálya bizalmas nyomozás alá vonja. A nyomozást 1986-ban bizonyitékok hiányában megszüntetik.

ebben az országban mindenkit csak be akartak szervezni...

A '80-as években a Belügyminisztérium III/III-as ügyosztálya operatív nyomozást folytatott Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó ellen. Besúgókkal és lehallgatással igyekeztek információkat szerezni a házaspár szolnoki és fővárosi tevékenységéről, kapcsolatrendszeréről. Orbánt '82-ben megkísérelték beszervezni is - derül ki a miniszterelnök honlapján publikált dokumentumokból.
kkbk.blog.hu/2013/06/01/a_kommunista_keresztapa

angyalföldi partizán 2013.06.19. 13:40:52

@tucano: nem kell ahhoz Tormay,elég anyáddal leforgatni a Blahán délben és még neked is jutna pár forint.

Gattopardo 2013.06.19. 13:41:09

Ha már a jobboldali szimpátiájú irodalmároknál tartunk, Márai, Szabó Lőrinc, Szabó Dezső tehetségét nem vonja kétségbe senki, de ha megfeszültök is, jobberkéim, hozzájuk képest Wass, Nyírő, Tormay csak masszív B-kategóriát képviselnek és mint ilyen előbb utóbb irodalmi felejtésre érdemesülnek.

is 2013.06.19. 13:43:02

@poszt: Így van, hagyjuk az ideologiát: csukják már be a senkit nem érdeklő Dörner-féle Újszínházat, mert szar, nem ideologiailag, hanem szakmailag, és nyissunk a helyén minőségi színházat!

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 13:47:33

@tesz-vesz: "ez volt a legelső változat is?"

Itt szemlézte a Mandi, ahhoz nem tudok hozzányúlni:

mandiner.hu/cikk/20120717_foray_nandor_bandy_kataval_egy_gimibe_jartam

Kommenteket, illetve még egy témát érintő publit láthattál, de biztosan nem azt, amit most keresel. Itt a blogcímke hozzájuk:

foraynandor.blog.hu/tags/B%C3%A1ndy_Kata

Mást én nem írtam.

Fejesrob 2013.06.19. 13:53:29

@tesz-vesz: Orbánt nyilván nem véletlenül akarták beszervezni. Én amúgy biztosan nem vitatkoztam, hiszen ismertem az akkori eseményeket, tudtam, hogy Orbán KISZ titkár volt, azt is, hogy "fellázadtak" és azt is, hogy bezárták őket egy pár napra. Szerintem jól megérezték, hogy akkoriban a rendszer már nem tudott velük mit kezdeni, sőt azt is, hogy tovább is mehetnek a provokációban. Tovább is mentek, pld. Nov. 7-én söpörgettek a Vörösmarty téren, nyilván az oroszok kisöprésére célozva.

Lehet sok mindenért baszogatni Orbánt, de azért, hogy kiszolgálta a rendszert biztosan nem.
Gyurcsány pedig pláne nem volt, nem is lehetett volna, oda nagyon-nagyon megbízhatónak kellett lenni.

Egy akkori rendszert kiszolgáló valakiből nem hogy miniszterelnök, még képviselő sem lehetett volna, lsd. az SZDSZ "eltűnt" pár ellenzéki kulcsembere.

majomábécé 2013.06.19. 13:59:50

kedves antiszemiták! nem ballib, nem libsibolsi, hanem művelt, nálatok okosabb. lehet, hogy ezt a szót kerestétek?

Kandeláber 2013.06.19. 14:07:23

@Fejesrob: Nem kell ezekkel szóba állni, figyelmen kívül kell hagyni őket.

Gyurcsány vasárnapi performansza óta vérszemet kaptak, és még itt van a kánikula is...
Nincs jelentőségük.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.06.19. 14:15:05

lakner, maga micsoda egy ostoba fasz!
és képes szerbre hivatkozni! hogy ő is azt mondta...
és a prohászka?! beszarás. a maga tevékenysége miatt simán leverrtném a főszerkesztő veséjét. wasscsővel.
holger, maga meg tahó

Makkasz 2013.06.19. 15:01:52

Az elnevezeses szarozas a fidesz ostoba kezdemenyezese, lasd Moszkva ter Szell Kalman ter.

Az irodalmi kanon egy nagy balfaszsag. Van amit az egyenek ertekesnek itelnek, megvesznek, elolvasnak, mast meg leszarnak, akar teljes eltunesre itelnek. Ezeket olvasgassak irodalomtudosok. Errol a nyomorult Ceciliarol soha nem hallotttam, pedig Kosztolanyi es Orkeny minden irasat elolvastam.

Javaslom uj epitesi teruleteken: 1. utca Eszak
1. ctca Del, 2. utca E kovetkezetes hasznalatat.

Kanon lol. Balfaszbrigad.

semmiextra 2013.06.19. 15:21:35

Szerintem akkor Hitler, meg Sztáli zsenialitását is értékeljük. Még inkább Göbbelsét aki rendezett egy két jó kis filmet, igaz ezekkel az emberekkel volt egy kis hiba... De hagyjuk ezt a kicsinyes ideológia dolgot. A lényeg az, hogy ők is kapják meg méltó helyüket és kapjanak tereket meg utcákat...

ccvv 2013.06.19. 15:26:35

Hű, de kellemetlen terület. Politika nézeteimet nem vállalva két külföldi példát javaslok:

- A lakók/tulajdonosok szavazzanak az utcájukról.

- SOHA ne változtassák meg a közterület neveit.

Tudom, furcsa, de jó lenne, nem?

...Szegény Liszt Feri!

semmiextra 2013.06.19. 15:31:24

@tesz-vesz:
A zsidók maximum vallási kisebbség, nem nemzeti... És amúgy legyünk mind büszkék egy fasiszta antiszemita íróra, akinek az irodalmi munkássága maximum egy közepes. Ez nem a kisebbség érzékenysége, hanem a többség szellemi minőségének iráni igénye... A szomorú az, hogy a magyar jobboldal mindent meg tesz, hogy ezeknél az embereknél erősebbek véletlenül se keveredjenek a közelükbe. Hiszen ma már Eszretházy is csak egy ballib köpönyegforgató nem?...
Ja és Hitler. Kár csak hát ott van az a pár millió ember, meg, hogy mi magyarok lettünk volna a következők, de ő is csak egy Napóleon (az ő megitélése is égen kétséges még a történelemben) csak kicsit megtévedt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.19. 15:45:13

@S=klogW: Remek tanács, köszönöm. Hogy nem jutott eszembe!

@hacsaturján: Pedig minden mindennel. De ha le kell tenni, akkor jöhet a fájó bulcsú a mahorkától.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 15:46:53

@ccvv: nem tudom, milyen politikai beállítottságú vagy, de ha már felvetetted (egyetértek egyébként), mit gondolsz, ha a Moszkva Berlin lett volna, az átnevezés megítélése akkor is pont ugyanilyen lenne? Mert egyesek (pl. Tóta) azzal jöttek, hogy a Moszkva név nem árt, csak történelmi emlék, hagyni kéne. Kíváncsi vagyok, a Berlin térre mit mondtak volna. Szerinted?

kennyking 2013.06.19. 15:52:04

" Hiszen ma már Eszretházy is csak egy ballib köpönyegforgató nem?..."
Az.

tevevanegypupu 2013.06.19. 16:09:19

@Fejesrob:

Evtizedekig nem volt valasztasunk, Kun Bela, Szamuely Tibor, Lenin stb..utcak, terek, iskolak es muvelodesi hazak vettek korul bennunket, unnepelni kellett a felszabadulast, a nagy oktoberi szocialista forradalmat, magyar Himnuszt el nem lehetett enekelni a szovjet nelkul..a zsidok csendben hallgattak es a palesztin szabadsagert szalltak sikra ..Erdekes modon a rendszervaltas utan esett le nekik a tantusz ..tehat ezt a Tormay Cecile-t harcolja mar ki Tarlos. Ha masert nem is, a sajat maga hitelessegeert.

Bell & Sebastian 2013.06.19. 16:19:54

@majomábécé: Oké, legyen okosabb. És mire használta? -legyen ez a következő kérdés.

majomábécé 2013.06.19. 16:34:12

@Bell & Sebastian: sajnos igazad van, a fene nagy műveltséggel eddig jutottak, oszt' jónapot. de valóban a gőgös balos értelmiség miatt talált magának a jobboldal ilyen kétes hitelességű ikonokat? vagy inkább a félművelt gazdasági, politikai elit garázdálkodik egy olyan területen, amelyen semmi keresnivalója?

Kandeláber 2013.06.19. 16:35:14

@tevevanegypupu: Ja, meg az Üllői út a Fradi pályától kifelé Vörös Hadsereg útja volt, de volt Budán is Vörös Hadsereg útja.
Aztán ugye Münnich Ferenc utca, Sallai-Fürst, Asztalos Sándor utca, Lenin körút, stb...
Népköztársaság útja, Élmunkás híd, na ezeket siratják a ballibek.
Meg ugye a Moszkva teret, ami a háború előtt is Széll Kálmán tér volt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.19. 16:41:53

@Kandeláber: A Hűvösvölgyi volt a V. H. útja, azon egyszerű oknál fogva, hogy azon az útvonalon érte el a Vérmezőt és a Vár alját az ostromló szovjet hadsereg. Egy ilyen indokú elnevezést valóban el kell takarítani.

Mutass egy ballibet, aki az Élmunkás teret meg a Népköztársaság útját siratja. Vagy éppen Münnichét...

@Foray Nándor: Berlinben Adenauer halála után a Kaiserdammot nevezték volna át Adenauerdammra. Nem jött össze, pedig aligha hiszem, hogy '67-ben Nyugat-Berlin egy konzervatív, lojalista, császárpárti város lett volna.

Kandeláber 2013.06.19. 17:01:40

@Counter: No jó, ebben igazad lehet.
De a dékásszocik simán kibuknak még Lenin miatt is. :D

Bell & Sebastian 2013.06.19. 17:09:59

@tesz-vesz: '89.06.16. -án kívánta Orbán a nagyimrés beszédjében azt a kormányt, amelyik haladéktalanul elkezdi a tárgyalásokat a csapatkivonásról.

Valójában:
"... A szovjet pártfőtitkár többször is katasztrofálisnak minősítette országa gazdasági helyzetét, és a hadikiadások számottevő leszállításáról beszélt, beleértve a Közép-Európában állomásozó csapatok és hadászati eszközök jelentős csökkentését.
A Magyarországon állomásozó szovjet csapatok részleges kivonása 1989. április 25-én kezdődött meg. Július 25-én Moszkvában fogadta Mihail Gorbacsov Nyers Rezsőt és Grósz Károlyt. A kétoldalú tárgyalás alkalmával megállapodtak, hogy folytatják a megbeszéléseket a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok további sorsáról, sőt megfogalmazódott, hogy megfelelő nemzetközi helyzetben a csapatcsökkentések folyamata elvezethet a teljes kivonuláshoz. 1990. január 13-án Németh Miklós bejelentette, hogy Magyarország és a Szovjetunió hamarosan megállapodást köt a szovjet csapatok mielőbbi távozásáról. Erre március 10-én került sor. Horn Gyula és Eduard Sevarnadze Moszkvában aláírta a szovjet csapatok teljes kivonásáról szóló egyezményt. Az ország szuverenitása szempontjából döntő jelentőségű megállapodás végrehajtása két nappal később Hajmáskéren meg is kezdődött."

Elmondhatjuk, hogy Orbán itt kurvára nem volt képben, olyasmit követelt (kívánt), ami már sínen volt. Vagy vakolt egy jó nagyot.

Ha ügynök is volt, nem III/III vagy III/IV -es (az utóbbi, tehát a kívülről jövő támadások elhárítására szakosodott brigád startolt rá), akkor nem magyar, erre utal, hogy többek szerint itthon már régen a szolgálatok védelmét élvezték, amikor Prágában még vígan bevarrták a haverjait.

Hogy ő maga miért maradt ki a jóból (letartóztatásból), az már egy másik, ám ennél cseppet sem kevésbé szórakoztató történet.

www.grotius.hu/publ/displ.asp?id=EJLSEY

Bell & Sebastian 2013.06.19. 17:12:20

@majomábécé: Normális ember nem áll öltönyösgecinek, persze van az a pénz, csak akkor oda az ártatlanság.

Madárjós blog 2013.06.19. 17:23:12

Tormay Cécile írásai - talán - az Emberek a kövek közt című regénye kivételével erőtlenek, kissé szándékoltak. A Napkelet című folyóirat szerkesztőjeként végzett munkáját viszont figyelembe kell venni. A Napkeletben segített megismerni, megérteni a korbeli irodalomból valamennyit, még akkor is, ha csak a kor irodalmának - többnyire - a közepes szintű kulisszáit mutatta be. Összességében a munkássága egy utcanevet megérhet.

Kandeláber 2013.06.19. 17:26:09

@Bell & Sebastian: Lehet, hogy rosszul emlékszem, de a beszéd után az akkor túlerőben lévő úgynevezett "baloldali" sajtó igen erőteljesen kritizálta a beszédet, többek között a szovjet csapatok távozásának követelése miatt.
Ezek szerint a Népszabóság sem értesült arról, hogy a követelés voltaképpen realitás volt.

Bell & Sebastian 2013.06.19. 17:33:30

@Kandeláber: Rontotta a tárgyalási pozíciókat és tulajdonképpen geciség volt sürgetni, hogy a nép hangján szólaljak.

Az oroszok baja az volt, hogy nem tudták hová tenni az állományt és a tiszteket, két telet hűztak ki sátortáborban.

Illendően meg is köszönték az akkor még békegalamb -párti Orbán türelmetlenségét. Mondjuk az MN gyors lebontásában is elévülhetetlen érdemeket szerzett, első dolga volt a kalocsai laktanya bezárása, ahol szétszívatták előfelvis korában.

És mi volt ott? Karckocsik és tüzérek. Még jó, hogy nem kerékpárra és lúra fegyverezték az egészet, mert az eszük kiadta volna.

Bell & Sebastian 2013.06.19. 17:34:58

harckocsik, átfegyverezték

Bell & Sebastian 2013.06.19. 17:38:16

Moszkvában kartonozzák minden politikus oroszokkal kapcsolatos tetteit, látogatásokkor az újságírók rendre-sorra fel is idézik őket, nekem is onnan a sok okosság.

Kandeláber 2013.06.19. 17:43:34

@Bell & Sebastian: Na, Kalocsán én is voltam, nem volt nagy kár a bezárásáért.
Már az első ciklusban is voltak ott gondok, akkor is lement oda valami mdf-es hadfi (talán maga Für "körkörös" Lajos) , aztán a tisztek összeszarták magukat - ezt részben olyantól tudom, aki akkor ott volt, részben sajtó is lehozta.
A szovjet elvtársak mindenesetre nem kapkodták el a kivonulást, mert '91 júniusában sikerült nekik befejezni.
Egyébként lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha Horn - akkor külügyminiszterként - is nyivákolt volna a beszéd miatt, mondván, diplomáciai bonyodalmak lehetnek a dologból.
Pár hónap múlva aztán ő vetette fel, hogy mi lenne ha belépnénk a NATO-ba.

Bell & Sebastian 2013.06.19. 17:54:06

@Kandeláber: Orbán eredetileg és minden bizonnyal küldött, hogy önjáróvá vált-e idővel, azon lehet csak vitatkozni.
A pót-tartalék-helyettes sorból küzdötte fel magát és tankörtársait a csúcsra, ez is tény. Beállt a mindenkori többség szolgálatába, tisztes önkielégítésért - az is.

De hogy a hőskori, azaz a kommancsok legutolsó vérszerződésébe nem vették bele, az egészen biztos. Így információkhoz sem magyar jelentések olvasgatásával jutott.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 18:18:37

@Fejesrob: induljuk ki abból a alaptézisből, hogy a rendszerváltás abból állt, hogy kimentek az oroszok, de a kommunisták itt maradtak.

induljunk ki abból, hogy az szdsz felelősségrevonást ígért a komcsik irányába, és tagadta a koalíciót az mszp-vel, mégis elmaradt a lusztrációjuk, de összeálltak a hiv. kommunistákkal, mire következtetsz ebből?
ők vajon ellenállók voltak-e valójában? csak retorika volt? kampányfogás? de tettek miért nem követték?
nem nehéz a válasz.

induljunk ki abból, hogy orbán nemcsak soros-ösztöndíjas volt, de még 1992-ben is elment az usa-ba kéthónapnyi ösztöndíjra.
ő a rendszer kegyeltje volt. a hős ellenáló, ahogy az szdsz-esek, mit mondott? miket csinált eddig?
te nem tanultál történelmet? a bolsevik titkosszolgálat rafináltsága az 56-os börtönökben kezdődött talán, mikor egy cellába egy besúgót raktak, ezekből a besúgókból lettek 90 után a hiv. 56-osok.
kkbk.blog.hu/2012/06/24/pongratz_gergely_valasza_gosztonyi_peternek

az mszp-s mécs, göncz, gosztonyi, wittnerre is gyanakszom már, de az is lehet, hogy ő csak csekélyebb értelemmel bír szegény. torgyán, csurka, mind a kommunista diktatúra apparátcsíkja volt. még 90 után is úgy táncoltak, ahogy 90 előtt is fülyültek nekik, nagy úr ám az egzisztencia
szóval megfigyelték orbánt 1982-ben, írja saját honlapján, utána meg felvették a minisztérium intézetébe.
de biszkuék, apróék, csányiék, szélesék, puchék még mindig jólétben és hatalomban.

"Orbánt nyilván nem véletlenül akarták beszervezni."

nem, teljesen szándékosan, de elálltak tőle, és orbán azt hiszi, elhisszük hogy azért mert olyan nagy ellenálló volt, hogy nem sikerült, pedig megkínozták! micsoda mártír, nála a beszervezés olyan, mintha más kerti partira menne.

"azt is, hogy "fellázadtak" és azt is, hogy bezárták őket egy pár napra."

de stumpf apósa elintézte ezt a kis malőrt, jaja, ő volt a belügyminiszter; fellázadtak ahogy az szdsz-esek, már írtam feljebb.

"a rendszer már nem tudott velük mit kezdeni"

ó, dehogynem tudott mit kezdeni velük, a rendszer emberei voltak valójában, ezért nincs most elszámoltatás, se biszku, se gyurcsány, se demszki, se hunvald, se hagyó, se tocsik, se... ügyében

" Nov. 7-én söpörgettek a Vörösmarty téren, nyilván az oroszok kisöprésére célozva."

micsoda hősök! te jó ég, és ezt megmerték tenni? fényes nappal?!

"Lehet sok mindenért baszogatni Orbánt, de azért, hogy kiszolgálta a rendszert biztosan nem."

nem? lásd akkor az elszámoltatást, a Demokratában külön plakát készült hogy dübörög az elszámoltatás, hát hajrá.
csak sajnos bencsik főszerk elvtárs vitéz úr is érintett:
kkbk.blog.hu/2013/05/30/_vitez_bencsik_elvtars

"Gyurcsány pedig pláne nem volt, nem is lehetett volna, oda nagyon-nagyon megbízhatónak kellett lenni."

mi nem volt? kiszes? te hülye vagy? orbán tehát nagyon megbízható volt a komcsik embereként, te szerencsétlen?
amúgy gyurcsány is az volt, itt dicséri orbán a kiszeseket, gyurcsányt
www.youtube.com/watch?v=wCLnr8XfbnQ
de mintha elfelejtene, hogy itt meg mondja, hogy kisz-titkár volt ő is, fura, de biztos időbeni eltérésről van csak szó.
film.indavideo.hu/video/f_mi_leszel_ha_nagy_leszel?utm_source=flash&utm_medium=watchoninda&utm_campaign=videoplayer

"Egy akkori rendszert kiszolgáló valakiből nem hogy miniszterelnök, még képviselő sem lehetett volna, lsd. az SZDSZ "eltűnt" pár ellenzéki kulcsembere."

te ostoba ma min a fél parlament valamilyen funkci volt 90 előtt, de a nagykutyák már inkább a gazdasági hatalomban vann, csányi, demján, orbánék, lázárék, szijjártóék jóelvtársak gyerekei mind.

kicsit összevissza írtam, de nincs kedved szerkeszteni a kommentet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 18:22:38

@Robinzon Kurzor:

:-D Figyelj, ha nem volna világos számodra: itt most én kérdeztelek téged!:-D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 18:23:07

@tevevanegypupu: „A célom az volt, hogy… megbizonyosodjunk afelől, hogy az emberek… bonyolultabbak annál, mint hogy sematikus kategóriákba sorolják őket.”

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 18:24:03

@Morrancs:

Ha olvasnak, annál kínosabb a történet: mert akkor komoly gondjaik lehetnek a szövegértéssel!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 18:35:40

@semmiextra: unalmas vagy, kit érdekel milyen kisebbség? ez most nem tényező.
kisebbség, ne fárassz földhözragadt ólomkatona.

én nem tartom antiszemnek, írtam tőle idézetet, ami cáfolja szerintem az antiszemet, nézd meg a kommentemben, fasiszta ő is csak annyira, mint amennyire te bolsevik patkány vagy.
közepes szerinted, szerintem meg a bujdosó könyv jelentős alkotás.
szellemi minőség? a micsoda? hogy mindent a zsidóság szemszögéből közelítünk meg? hogy nem szabad néznünk a tevékenységet, csak azt, mi a véleménye, mit mondott a zsidókról?
esterházi szerintem mindig is besúgó volt, ahogy az apja is, írni se tud, ahogy kertész se, mégis nobelt kapott. amelyik meg tudna írni, abban annyi morális tartás sincs a besúgó, posztkomcsi, korrupt, kontraszelektál írók közül, hogy képes legyen bármiféle tartalmat, értéket megjeleníteni a műveiben. ezért sincs ma kultúra.

a gyilkosokról már írtam a későbbi kommentekben. nem írtam hogy megtévedt, megbotlott, csak hogy ennyin múlt a megítélése.

Bell & Sebastian 2013.06.19. 18:37:19

Tesz-vesz! Itt bizonygatja, hogy az ámerikai zsidók taníttatták, majd azt, hogy hálózati embere volt az oroszoknak. Látok itt némi ellentmondást, maga nem?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 18:42:59

@Bell & Sebastian: miért maradt ki?

olyan dolgot követelni, ami már elkezdődött és végbemegy az igazi (retorikai és) morális csúcsteljesítmény, mint megsöpörgetni a vörösmarty teret.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.19. 18:44:35

@Bell & Sebastian: nagyon jól tudod, miért játszol velem? ez az esti lecke?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 18:48:25

@tevevanegypupu:

Egy Nobel-díj nem az irodalom non plus ultrája. Odaítélésében az irodalmi minőség mellett számos egyéb szempont is "be-bejátszik". Az viszont tény, hogy gyenge-közepes írók nem kaphatják meg (eddig még nem volt rá példa:-)). Így, akik a Nobel-díjra jelölnek, értelemszerűen nem olyan nevekkel szállnak versenybe a díjért, akiknek semmi esélyük annak elnyerésére. Egy Herczeg Ferenc, egy Tormay Cecile, egy Füst Milán, egy Juhász Ferenc, egy Szabó Dezső, egy Kosztolányi, egy Illyés, egy Németh László, egy Pilinszky, egy Weöres, egy Szabó Magda, egy Mészöly Miklós, egy Nádas, de akár egy Déry vagy egy Esterházy is szégyenkezés nélkül indítható (volt) egy ilyen versengésben, egyikük sem hoz(ott) szégyent ránk.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.19. 19:01:01

@jose maria padilla: Ez a Tormay mindenkiből kihozza az igazi énjét. A Loxon nevu" kriptozsidó pojáca is jól összeszarta magát, mikor Falafel feltette a teakörre.

Bell & Sebastian 2013.06.19. 19:03:04

@tesz-vesz: Távol álljon tőlem, csak úgy megkérdeztem, mert kíváncsi vagyok. Ha nem, hát nem.
Mert nem hiszem, hogy a magyar szolgálatok a felforgatás non plus ultrája.

Viszont a mai gazdasági elit onnan jön. Csakhogy a tök fölsőt is üti még pár kártya.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.19. 19:04:25

Egyébként, ha valakinek még nem volna egyértelmű:

Tormay "kánonbaemelése" ellen tiltakozni, hangoskodni ugyanaz a kategória, mint "Magyar seggbe magyar faszt!"-transzparenssel vonulgatni.

"Nem véletlenül provokálnak már „Magyar seggbe, magyar faszt!”–transzparensekkel „progresszív” polgártársaink bennünket: érzik, tudják, hogy ha elvész a véleménymonopóliumuk, elvesztik hegemóniájukat a sorskérdésekről való „megmondásban”, akkor kiderül, hogy „meztelen a király”, hogy véleménymonopóliumuk bitorlás..."

bbjnick.blog.hu/2012/08/27/a_hatodik_koporso_a_vagy_magyar_s_ggbe_magyar_f_szt

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 19:07:40

@Counter: félreértetted, nem Berlin városra gondoltam, hanem arra vagyok kíváncsi, hogy akik tiltakoztak a budapesti Moszkva tér átnevezése ellen, azok akkor is tiltakoztak volna-e, ha a Moszkva tér Berlin tér lett volna. :)

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 19:11:39

@Counter: félreértetted, nem Berlin városra gondoltam, hanem arra vagyok kíváncsi, hogy akik a budapesti Moszkva tér átnevezése ellen tiltakoztak, azok akkor is tiltakoztak volna-e, ha a Moszkva tér Berlin tér lett volna. :)

Bell & Sebastian 2013.06.19. 19:13:23

@Foray Nándor: Kelet-Berlin tér esetén nem. Mondjuk Drezdánál már sanszos, hogy kibújnának a bőrükből, ha nem lenne magában is oximora eme kép(telenség).

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 19:16:53

@Bell & Sebastian: de ha 1944 óta lenne Berlin tér. Mert az amúgy híresen hagyománytisztelő Tóta azzal érvelt, hogy illene megőrizni ezt az emléket - mármint a Moszkva tér nevet.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 19:17:47

@Bell & Sebastian: de ha 1944 óta lenne Berlin tér. Mert az amúgy híresen hagyománytisztelő Tóta azzal érvelt, hogy illene megőrizni ezt az emléket - mármint a Moszkva tér nevet.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 19:20:07

Mi a francért duplázódnak a kommentjeim? (Ez is?)

Bell & Sebastian 2013.06.19. 19:20:41

@Foray Nándor: Persze hogy elértettem, mit mond, csakúgy mint Counter Úrasszony is. De ő mindig így szok leszállni a bicikliről.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.06.19. 19:26:39

@Bell & Sebastian: igazából az én hibám, mert bedőltem az alaptalan, vészmadár hibaüzenetnek, és abban bízva küldtem még egyszer.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.19. 19:27:55

@Foray Nándor: Tóta vajon tudja, hogy a Moszkva tér minden 50 fölötti budainak Kalef? Mert, hogy az régen is Széll Kálmán tér volt. Már, ha annyira hagyománytisztelő a biboldó.

Bell & Sebastian 2013.06.19. 19:30:07

@Foray Nándor: Már mindenhol melegek vannak, ne csodálkozzon! Magyar blogba magyar engine -t, nem izráélit!

Bell & Sebastian 2013.06.19. 19:31:47

@Mr Falafel: Gondolja, hogy a moszkovita Tótát a szelek bántják?

tevevanegypupu 2013.06.19. 19:41:41

@bbjnick:

Nekunk nagy szerencsenk van az iroinkkal meg a magyar nyelvvel, fantasztikusan kifejezo, nagyon arnyalt, mindent de mindent el lehet mondani vele..ezert van az is, minden elfogultsag nelkul lehet mondani, hogy sokszor egy magyar nyelvre leforditott mu szinte jobb vagy mondjuk ugy, inkabb szebb mint az eredeti, vagy karakteresebb. Sok nagyon jo ironk van, olyan is akit emberkent nem kedvelunk, de irokent viszont vita nelkul elismerjuk oket. Biztos, hogy akiket felsorolt, alkalmasak egy-egy muvukkel akar Nobel-dijra is, ami vegulis szinten szubjektiv modon odaitelt dij, de sokat jelent. Sajnos kisse kisajatitottak a tudjukkik, hiszen egyik jeles, amde csoppet sem lelkileg hozzajuk tartozo cukipofa Woody Allen modta, ket nagy zsidodijkioszto unnepseg van: aNobel meg az Oscar, de hozzatehetjuk tiszta lelkiismerettel a Cezart is. Nem rossz a zsido kultura, szo se rola, de most mar arrebb lephetnenek egy kicsit, hogy mas is odaferjen a dijakhoz. Ha nem allnak arrebb, talan lokni kene oket, mivelhogy nem letetemenyesei semminek.:)

tevevanegypupu 2013.06.19. 19:43:07

@Kandeláber:

Jàjj, ne is sorolja oket, egnek all az ember haja, ha a regi szep idokre gondol.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.19. 19:43:31

@Bell & Sebastian: Remélem, azok is!

tevevanegypupu 2013.06.19. 19:46:51

@tesz-vesz:

Ez nem feltetlenul igaz azert mindenkire, mondjuk ugy, hogy nagyjabol. Legtobb ember nem tul bonyolult, legalabbis amit kifele mutat a vilagnak, az nem az. Es altalaban aszerint itelunk. Isten orizzen attol, hogy megtudjuk, mit forralnak vagy gondolnak az agyukban. Foleg ha ellenunk iranyulnak azok a gondolatok.:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.19. 19:50:35

@Bell & Sebastian: Remélem, azok is!

Dzsentrisvihák 2013.06.19. 19:53:34

@Hoppácska:

Jobb ízlésű ember elolvassa, legalább egyszer, de kétlem, hogy mindenki ezzel kelne-feküdne (sajnos).

Igen, aki nem egy aberrált magamutogató, az felőlem azzal szűri össze a levet, akivel csak akarja. Nekem, és a normális, nemzetben gondolkodóknak az LMBT propagandistákkal, és a közszeméremsértő perverzekkel vannak gondjaink.

Az arisztokrácia köreiben a névadás szimbolikus gesztusa is meghatározta, ki hányadán áll az udvarral, bizony. Viszont nem tudom, hova akarsz kilyukadni a névkérdéssel? Tán akiknek nem magyar neve volt, azok mind idegenszívű hazaárulók voltak? Az öreg Klebersberg Kuno valószínűleg máshogy gondolta volna. (Mellesleg ez durva általánosítás, nemde? Pont olyasmi, amivel minket, "jobbereket" szokás vádolni, ugye? :))

És igen, szociológiai (azt úgy is annyira szeretitek) alaptétel, hogy az alsóbb rétegek utánozzák a felsőbb rétegeket. Ergo a kispolgár az arisztokráciát, a hülye dakoták meg a tévében mutogatott hozéarmandókat.
A két helyzet között annyi a különbség, hogy az arisztokrácia a Monarchiabeli udvari divatnak megfelelő normákat követte (azaz horizontálisan, saját közegében), míg a többiek őket (vertikálisan, annak minden komikus túlzásával együtt). A jelenséget amúgy rengeteg remek irodalmi alkotás, és film is feldolgozta, szomorú szegénységi bizonyítvány, hogy erről úgy látszik még nem hallottál.

Ja, és nyugodtan próbálj meg belekötni akár a Krenmüller, akár a Spiegel ágba, kérlek! Kíváncsi vagyok mi kivetnivalót találsz két magyarosodott német famíliában, akik ráadásul mid köztiszteletben álló emberek voltak. Ha fele annyi hasznot hajtanál a nemzetnek, mint ők, akkor se lenne jogod fanyalogni, így viszont semmiképp sincs.

pocaklakó minimanó 2013.06.19. 21:30:13

Részlet: "A Nobel-díjra való jelölés természetesen nem jelent feltétlenül irodalmi kiválóságot."

Lefordítva az itthoni kávéházi konrádok nyelvére: A Nobel-díjra történő jelölés - vagy a díjnak az elnyerése - csak akkor jelent feltétlenül irodalmi kiválóságot is, ha a szerző ideológiai irányultsága a megfelelő irányba mutat; amely irányultság megszabása, természetesen, ismét az álértelmiségivé züllő kávéházi konrádok reszortja.

pocaklakó minimanó 2013.06.19. 21:30:43

Részlet: "A Nobel-díjra való jelölés természetesen nem jelent feltétlenül irodalmi kiválóságot."

Lefordítva az itthoni kávéházi konrádok nyelvére: A Nobel-díjra történő jelölés - vagy a díjnak az elnyerése - csak akkor jelent feltétlenül irodalmi kiválóságot is, ha a szerző ideológiai irányultsága a megfelelő irányba mutat; amely irányultság megszabása, természetesen, ismét az álértelmiségivé züllő kávéházi konrádok reszortja.

pocaklakó minimanó 2013.06.19. 21:37:58

Joyce nem kapott Nobel-díjat. Nem kapta meg a díjat se Proust, se Ibsen, de még Tolsztoj és Csehov sem.

Churchill megkapta.

Zola és Twain elutasíttatott. Prudhomme és Bjørnson nem.

Satöbbi. :)

pocaklakó minimanó 2013.06.19. 21:47:21

@Deres:

"Hanem bazmeg?? Hanem??
Hüjegyerek. Az írók, költők mást se csinálnak, mint hogy eszméknek adnak hangot."

Ugye, te kevés könyvet olvastál eddig? És azokat sem végig.

Wolff 2013.06.20. 00:13:00

@tesz-vesz: Wass Albert (felterjesztve Németországból 1949-ben az Adjátok vissza a hegyeimet! című regényéért)

Milyen gáz, hogy a hivatalos Nobel-díj jelölési adatbázis szerint 1949-ben (sem) terjezstette fel senki Wass Albertet Nobel-díjra, sehonnan. (Persze ettől még valaki írhatott valamit a bizottságnak, de könyörgöm, ha ez történt azt jelölésnek minősíteni szánalmas.) De ha mégis, akkor még nagyobb lenne a probléma, ugyanis 1949-ben nem is adtak ki djíat, csak a következő évben, kettőt, az egyiket az 1949-ből fenntartott díjként, William Faulknernek. Szóval ha Wass-t mégis jelölték volna, akkor egy nagyo rossz mezőnyben sem sikerült volna nyernie. Hát ez gáz....

De ha mégis inkábbelhisszük, hogy Wass-t nem jelölték 1949-ben, akkor ez most valami felvilágosult, balos, liberális, individualista, amorális beütés, hogy nem ellenőrizzük a tényeket, csak össze-vissza beszélünk? Hol van az értékelvű, eleve elrendelt, Isteni alapú, erkölcsös világ?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.20. 05:41:54

@Wolff:

"Milyen gáz, hogy a hivatalos Nobel-díj jelölési adatbázis szerint 1949-ben (sem) terjezstette fel senki Wass Albertet Nobel-díjra, sehonnan." --- írod.

Link?:-)

ccvv 2013.06.20. 07:28:58

@Foray Nándor: Hogy Tóta mit mondott volna, azt Tőle kellene megkérdezni. :D Nem tudom. Azt tudom, hogy ahol fát vágnak, hullik a forgács. Van, ahol szinte csak forgácsot gyártanak. Szegény Roosevelt. Értem én, hogy Széchenyi nagyobb ember volt, de akkor is. Szegény Liszt Feri. Kellett ez neki? Legjobban Osztapenkot sajnálom. Egy katona, aki valamilyen ideológiáért harcolt, de a békéért halt meg - pátosz nélkül, egyértelműen. És Chuck Norrisról nem is beszéltem...

Egy kicsit politikamentesebb vizekre eveznék. Én gyerekként nem szerettem volna a Vörösdinka utcában lakni, felnőttként a Fertő utcában...

a,
Ha nem lehetne átkeresztelni, akkor így jártam, punktum. A döntéshozók felelősen adjanak neveket.

b,
Megszavaznám a névváltozást. Mint helyi lakos.

És az egészen nem lenne olyan rugóznivaló, mint így, se a jobb, se a baloldalról, de azt hiszem, ezt írtam már...

Kandeláber 2013.06.20. 09:09:04

@ccvv: "Nem szerettem volna a Vörösdinka utcában lakni, felnőttként a Fertő utcában..."
És mit szóljanak a Bugyin (Bugyiban?) lakók? :D

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.06.20. 10:12:15

Bocs, nem olvasok el ennyi kommentet, de a bejegyzés is kinyilatkoztatja, hogy TC antiszemita volt, miközben csak kimondta a tényt, hogy zsidók csinálták a 19-es Kommünt. Jaj a tényeknek, ha nem polkorrektek?

Robinzon Kurzor 2013.06.20. 11:47:58

@tesz-vesz: "@Robinzon Kurzor: basszus, titeket nem lehet kiirtani:"

Na, igényed volna rá?
Fejtsd ki bátran!

Robinzon Kurzor 2013.06.20. 11:49:33

@bbjnick:

Én pedig válaszoltam neked.

Legfeljebb nem érted a választ ... vagy inkább úgy csinálsz, mint aki nem érti.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.20. 11:57:43

@Robinzon Kurzor:

Hogyne, hogyne! Ezt már ismerjük!:-D Megint beleszaladtál egy fülesbe és rinyálsz!

Robinzon Kurzor 2013.06.20. 17:49:06

@bbjnick: " beleszaladtál egy fülesbe"

Ezt ilyenkor el is játszod magadban?
Hogy füleseket osztogatsz?
Te hányat kaptál, hogy így tovább akarod adni.

Egyebekben a dolog úgy áll, hogy az értetlenkedésed a te problémád, nem az enyém.

Hogy a fülednél maradjunk (ezt talán érted): magadnak adtál fülest, nem nekem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.20. 22:57:02

@Robinzon Kurzor:

Ne zaklasd az IKV-t, igyál inkább egy kávét!:-D

Bell & Sebastian 2013.06.20. 23:48:46

Hejdzsó, a Nobel odaítélése nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt Móriczka gondolná, például az irodalmira jelölés is minimum ötven évre titkosítva van.

Például egy 1949 -es jelölést legkorábban 1999 -ben hozhatnak nyilvánosságra, ha úgy tartja a kedvük.

Egyébként a bizottság figyelmébe ajánlás és a bizottsági tagok által jelölés nem ugyanaz!

Itt elmagyarázzák, ha még érdekel valakit:
www.nobelprize.org/nomination/literature/

Egy biztos, hogy ajánlották vagy jelölték-e Wass Albertet, az egyrészt nem mindegy, másrészt még hivatalosan nem derült ki, ezért bemondásra kell elhinni.

Bell & Sebastian 2013.06.20. 23:54:01

Miért nincs matematikai Nobel?
Mert -az elterjedt legenda szerint- egy matematikus emancipálta Alfréd nőjét, azért.

Itt végre minden kiderül:
nobelprizes.com/nobel/why_no_math.html

tevevanegypupu 2013.06.21. 07:03:58

Scott Fitzgerald sem kapott. Meg Nadas meg Esterhazy sem. A Nobel-dij (irodalmi) szezonalis, akcios dij..mi eppen a vilagpolitikaban a divat vagy mi ellen kell tiltakozni..esetleg oromkodni. Persze ettol meg Esterhazy peldaul megkaphatta volna, plane hogy Nadas is. ugyan nem az en vilagom mar regota egyik sem, de hogy Kertesz Imrenel klasszisokkal jobb mindegyik az kurvaelet.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.08.24. 16:20:07

"-‎ ‏Tanulmánykötetedben tiltakozol egy‭ ‬általánosan használt meghatározás,‭ ‬az‭ ‬úgynevezett‭ ‬„hivatalos irodalom‭”‬ ellen.‭ ‬Mi ennek a közelebbi magyarázata?
-‎ ‏Úgy‭ ‬éreztem,‭ ‬szólnom kell egy téves felfogás ellen,‭ ‬mely‭ ‬általános‭ ‬érvényűvé kezd válni.‭ ‬E felfogás szerint a húszas-harmincas‭ ‬években létezett egyféle hivatalos irodalom Magyarországon.‭ ‬Ezt merőben tévedés hinni.‭ ‬Aki‭ ‬írt,‭ ‬az ott helyezte el‭ ‬írását,‭ ‬ahol tudta.‭ ‬Ez volt a jellemző.‭ ‬Az‭ ‬író vágya az,‭ ‬hogy‭ ‬írásai megjelenjenek.‭ ‬Ahol jónak találták valakinek az‭ ‬írását,‭ ‬azt ott‭ ‬és akkor megjelentették.‭ ‬Nagyon‭ ‬érdekes,‭ ‬hogy csaknem mindenki a Napkeletben kezdte pályafutását.‭ ‬Es azért ott,‭ ‬mert oda sokkal könnyebb volt bejutni,‭ ‬mint például a Nyugatba.‭ ‬Mondhatnánk azt is,‭ ‬hogy a Napkelet az‭ ‬író számára a Nyugat előcsarnoka volt.‭ ‬Természetesen csak a tehetséges‭ ‬írók számára.‭ ‬A harmincas‭ ‬évek Napkeletjében megtanultak járni az‭ ‬írók,‭ ‬hogy a Nyugatban már magabiztosan mozoghassanak.‭ ‬A Napkelet nem volt‭ ‬„hivatalos‭”‬ orgánum.‭ ‬Politikai hovatartozásáról senkinek sem volt fogalma.‭ ‬Sem jobb,‭ ‬sem baloldaliságáról soha nem hallottam beszélni.‭ ‬A‭ ‬„hivatalos irodalom‭”‬ terminológiájáról Révai Józsefnél olvastam először.‭ ‬Meggyőződésem,‭ ‬hogy a Napkelet teljes egészében semleges orgánum volt.‭ ‬Tormay Cecil,‭ ‬aki a folyóiratot megindította,‭ ‬és aki mellesleg nem is volt rossz‭ ‬író,‭ ‬egyáltalán nem szólt bele a lap vezetésébe.‭ ‬Nem is ismertük‭ ‬őt személyesen.‭ ‬Mindvégig a háttérben maradt."
Rónay György: Interjúk, nyilatkozatok, vallomások
Vigilia, Budapest, 2004, 258. o.

annamanna 2015.08.25. 03:13:51

@Disznóvári: azért ezen a két lapon kívül volt még jó pár. Pl. Heltai Jenő a következő lapoknál volt újságíró: a Magyar Hírlap, A Hét, a Pesti Hírlap, majd a Pesti Napló.
(Most vettem észre, hogy Heltai Herzl Tivadar unokatestvére volt. Ennél már az is jobb, hogy kiköpött Hajdú Steve: www.klonok.com/profiles/1/page:14/sort:created/direction:asc )

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.08.25. 08:48:39

@annamanna: Persze, az interjú egyébként azzal folytatódik, hogy volt "politikusabb" folyóirat is, pl. a Minerva.
süti beállítások módosítása