Harmadszor se verte azt kendteken Schiffer András vissza
2013. június 17. írta: bakó.bea

Harmadszor se verte azt kendteken Schiffer András vissza

3per3_kesz.jpg

Tárgysorozatba se vette az országgyűlés a már harmadszorra benyújtott állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló javaslatot, amely lényegileg tulajdonképpen csak azon az egy ponton különbözik a hatályos szabályozástól, ahol az akta el van ásva: hogy mely adatokat nem kell(ene) anonimizálni. Azokat, amelyek arról szólnak, hogy ki kinek jelentett, s a javaslat egyúttal ezen adatok nyilvánosságra hozatalát is megengedte volna. Igazán mesébe illő jelenet lett volna pedig ennek nyomán, ahogy politikai ellenfelek fej-fej mellett berontanak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, hogy előbb kutassanak ki a másikról valami csúfságot, mint ő róluk; sőt, ez a tevékenység talán több hasznot is hozott volna, mint a parlamentben való gombnyomogatás. Mivel azonban ez utóbbi jóval kényelmesebb és kevésbé kínos, így ezúttal nagyrészt a tartózkodás-gomb nyomogatásával sikerült megakadályozni a témának már a puszta napirendre kerülését is. 

A javaslat minden olyan személy nevét, születési adatait, munkahelyét és foglalkozását, valamint beszervezési adatait megismerhetővé tette volna, aki az állambiztonsági szervekkel hivatalos szolgálati viszonyban állt, részükre jelentést adott, vagy legalább beszervezési nyilatkozatot írt alá, amennyiben ez bizonyított. Korrekt, bár gyakorlatilag valószínűleg a nagy többség amúgy sem a szomszéd Jóska bácsi esetleges ügynökmúltjára kíváncsi, sokkal inkább a ma is aktív közéleti szereplőkére. Jóska bácsi ügynökmúltjára maximum az kíváncsi, akiről ő jelentett, annak pedig a jelenlegi szabályozás szerint sincs akadálya, hogy a megfigyeltek a róluk jelentőkről „azonosításra alkalmas adatokat” kapjanak.

Igazából az is nagy előrehaladás lenne, ha legalább a közéleti szereplők múltját bárki anonimizálás nélkül megismerhetné, a Jóska bácsikat pedig akár meg is hagyhatjuk az érintetteknek. A hatályos törvény úgy is tesz, mintha ez így lenne. Ugyanis akként rendelkezik, hogy nem kell anonimizálni a „közszereplő hivatásos alkalmazott, a közszereplő operatív kapcsolat és a közszereplő hálózati személyek azonosításához szükséges” adatokat.

Csakhogy, ha valaki mégis megpróbál ilyen adatokba betekinteni, akkor a levéltár előzőleg megkérdezi az érintett közszereplőt, hogy ilyen minőségét elismeri-e. Mert ha nem, akkor nincs mit tenni, a magánszemélyekre vonatkozó személyes adat szent. És ugye ő megmondta magáról, hogy nem közszereplő, hanem magánszemély. Esetleg, ha nagyon elszántak vagyunk, akkor perelhetünk, hogy a bíróság állapítsa meg az illető közszereplő mivoltát, és akkor talán pár év múlva megkaparinthatjuk az aktát. Ilyen kontextusban kissé ironikus, hogy a törvény hangzatos címe szerint elvileg „az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról” szól. 

Már a hatályos törvény egyetlen – a közszereplők saját magukra vonatkozó jolly joker nyilatkozatát tartalmazó – bekezdésének kihúzásával el lehetne érni, hogy a lusztráció legalapvetőbb feltétele megvalósuljon. Hiszen a Schiffer által célzott aktanyilvánosság is végeredményben erre irányul – remélhetőleg. Mivel az érintettek eddig is betekinthettek a rájuk vonatkozó állambiztonsági dokumentumokba, így a bárki általi megismerhetőség egyértelműen a nyilvánosságban még ma is jelenlévő személyek esetleges ügynökmúltjának feltárását célozza. 

Ezután jöhetne a lusztráció, azaz az egykori funkcionáriusok eltávolítása a közéletből és a közhivatalokból. Azonban az, amit a többi posztszocialista állam már előbb-utóbb megtett, nálunk még mindig várat magára. Nincs törvényünk, amely kimondaná, hogy nem tölthet be közhivatalt, aki anno állambiztonsági tevékenységet végzett; és egyetlen köztisztség betöltésénél sem összeférhetetlenségi ok az állambiztonsági múlt – kivéve az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját. Pedig ezt az összeférhetetlenségi klauzulát nem ártana jócskán kiterjeszteni.

Hasonló célra irányuló törvény eddig csak 1994-ben született, amely a közhivatalt betöltőknek az egykori állambiztonsági szervek szűkebb körére vonatkozó ellenőrzését írta elő, a jogszabály azonban – az Alkotmánybíróság általi megnyirbálás és módosítás után – hatályát vesztette. Az Alkotmánybíróság egyébként a vonatkozó határozatában kimondta, hogy „a jogállamban közhatalmat gyakorló vagy a politikai közéletben részt vevő személyek – köztük azok, akik a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítják – arra vonatkozó adatai, hogy korábban a jogállamisággal ellentétes tevékenységet folytattak, (…) közérdekű adatok.” Mint látható, éppen annyira közérdekűek, hogy egy szimpla „Nem vagyok közszereplő, és kész” – tartalmú nyilatkozattal a személyes adatok védett körébe vonhatók.

Pedig az alkotmányba nagy hercehurcával beszuszakolt U) cikk szellemében – amely az MSZMP és egyéb kommunista szervezetek bűneiről szól – most már igazán nem kötne bele senki egy lusztrációs törvénybe. Csak persze azok, akik továbbra is szeretnének ott ülni, ahol most. A parlamenti szavazással kapcsolatban egyébként külön szót érdemel az MSZP (épp jelenlévő tagjainak)odaadó támogatása.” A kisebbségben maradás biztos tudatával ugyanis bevetették a jó ügy érdekében a hatalmas politikai erőt jelentő nyolc szavazatukat, hogy megmutassák, nem ők a komenisták valójában, hanem a Fidesz.

Az mindenesetre egyértelműen látszik, hogy az ügynökök kilétének teljes körű felfedésére nincs politikai akarat; de ha már Schiffer András ennyire türelmes, negyedszerre esetleg benyújthatna egy lusztrációs javaslatot is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr515361555

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harmadszor se verte azt kendteken Schiffer András vissza 2013.06.17. 13:39:04

Az ügynökök kilétének teljes körű felfedésére nincs politikai akarat; de ha már Schiffer András ennyire türelmes, negyedszerre esetleg benyújthatna egy lusztrációs javaslatot is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2013.06.17. 13:25:43

„negyedszerre esetleg benyújthatna egy lusztrációs javaslatot is”

Volt már: www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=1050

Akkoriban túlnyomó többségükben még csak tartózkodásra sem voltak képesek a fideszes elvtársak (kivétel a tiszteletre méltó 6 „igen” és ugyancsak 6 „tartózkodás” mellett).

Tulajdonképpen jobboldaliként Fideszre szavazni elég beteges... :) Szóval ne tegyétek. Ha nem bírjátok a Jobbikot, megértem, 23 évnyi posztkommunista f*szverés után egy-két érzékenyebb gyomrot megfeküdhet a „rendszerváltás hangja”, de akkor is könyörgöm szavazzatok az LMP-re, ne erre a posztkommunista söpredékre...

Kandeláber 2013.06.17. 13:31:46

Ha valaki még emlékszik, a Zétényi-Zakács féle igazságtételi törvényt bizony Sólyom Alkotmánybírósága söpörte le...
És a sokak által istenített Árpi bácsi sem támogatt.
Aztán a kétharmados Horn-Kuncze kormány talán nem is foglalkozott vele, utána Orbán sem, a Medgyssy-Gyurcsány-Bajnai rezsimek sem.
Nagyon titkolnak valamit, mindegyik bagázs.

freehckr 2013.06.17. 13:38:50

@Kandeláber: „Nagyon titkolnak valamit, mindegyik bagázs. ”

Nem csak a sötét szocialista múltjukat, de még a parlamenti képviselők esetleges kettős állampolgárságát is, többek közt... ez így ebben a formában pedig több kínos kérdést felvet. Tényleg ideje lenne egy „nagytakarításnak”...

Robinzon Kurzor 2013.06.17. 13:43:48

Ugyann milyen érdemi MSZMP-funkci van még közhatalomban?

Ha már mindenáron lusztráció, akkor a fülkeforradalom egyes törvényeinek megszavazóira, a NER legfelső néhány tucat emberére vonatkozhatna.

freehckr 2013.06.17. 13:46:40

@Robinzon Kurzor: „ milyen érdemi MSZMP-funkci van még közhatalomban”

Jelenleg úgy a parlament legalább harmada, negyede repülne, és akkor még nem is beszéltünk az önkormányzatokról, állami intézmények vezetői posztjairól, satöbbi...

Amíg egyetlen posztkomcsi gazember is mérgezheti a közéletet, és tehet zsebre közpénzeket, addig lesz is értelme a lusztrációnak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.17. 13:50:45

Mandiner-magyar fordítás:

"(a szocik) bevetették a jó ügy érdekében a hatalmas politikai erőt jelentő nyolc szavazatukat" = "szemét ellenzék, miattuk sincs ügynöktörvény!" + "ha nem szavazzák meg, az a baj, ha megszavazzák, az a baj"

"hogy megmutassák, nem ők a komenisták valójában, hanem a Fidesz" = "a Fidesz komenista, és mekkora szégyen, hogy a szocik most kivételesen nem, de én ezt itt nem írhatom így le!"

"az ügynökök kilétének teljes körű felfedésére nincs politikai akarat" = "mármint azon az oldalon, amelyet én szolgálok, de maszatolok egy kicsit, hátha beszopják az olvasók"

Magyarország az 1990-ben esedékes lusztrációt elcseszte. Szerintem sokan reménykednek benne, hogy a 2018-ban ('22-ben, ki tudja...) esedékeset is el fogja.

Kandeláber 2013.06.17. 13:57:51

@Robinzon Kurzor: "Mindenáron lusztráció."
Inkább bármi áron megakadályozták/megakadályozzák.
Az egész úgynevezett "rendszerváltás" szemfényvesztés volt, a senki által nem legitimált "Ellenzéki Kerekasztal" nem létező felhatalmazása alapján leült tárgyalni az állampárt képviselőivel.l majd 1990-ben Antall paktumot kötött az szdsz-el.
Elsikkasztották a forradalmat, amelyet sajnos nem tetszettünk megcsinálni.
Pontosan azért, mert elhitették a tömeggel, hogy az a forradalom, amit ők csinálnak.
@freehckr: Nagyrészt egy húron pendülnek.

Zb74 2013.06.17. 14:13:25

@Kandeláber: Hogyne, sőt, van aki még arra is emlékszik, hogy a parlamentben egyedül a Fidesz-frakció utasította el testületileg a Zétényi-Takács-féle törvényjavaslatot. A maszoposok, de még a szadeszesek közt is akadtak olyanok, akik megszavazták. Aztán persze tényleg az Ab-on bukott el.

Kandeláber 2013.06.17. 14:23:55

@Zb74: Mécs Imre az szdsz vezérszónokaként simán elutasította, a Kónya-Pető vitában Pető is.
Aztán természetesen Göncz papa passzolta oda a Sólyom-féle Alkotmánybíróságnak a már elfogadott törvényt.
A Fidesz abban az időben még szdsz-ifjúsági szervezetként funkcionált, hangerőben simán felülmúlták az anyapártot.
Az szdsz mellett a fidesz ugatott legjobban a horvát fegyverszállítások ellen, és támogatták az szdsz undorító megnyilvánulásait a kórogyi és szentlászlói magyarokkal kapcsolatban, amikor a Panoráma tudósított a helyzetükről.
Ezért hangzik számomra hamisan, hogy unos-untalan a "nemzeti" jelzőt hangoztatják.
Persze a libás, Meseházy és Fletó sem különb náluk, hiteltelenek mind.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.17. 14:30:15

Az ügynök is a miénk.

Hajrá Magyarország, hajrá domolykók!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.06.17. 14:31:36

A cikk jó, de hogy lehett kikerülni, hogy a Fidesz+KDNP+MSZP együtt szavazták le a törvényt, ráadásul háromszor?

Kandeláber 2013.06.17. 15:08:37

Persze mit is lehet várni hangulatjelentéseket firkálgató, ex-párttitkár alkotmánybíróktól? hvg.hu/itthon/20090612_ungvary

Robinzon Kurzor 2013.06.17. 16:59:51

@freehckr:

Na, akkor fuss neki újból: milyen érdemi egykori MSZMP-funkci gyakorol jelenleg bármilyen közhatalmat?

Az üres handabandázás nem érdekel, válaszolj konkrétan, nevekkel, akkori és mostani beosztással.

Fejesrob 2013.06.17. 17:03:10

Most akkor Schiffer András megnyugszik attól, hogy a mellette ülő Lendvai Ildikó és a többi szépen sorban megmondja neki, kiknek adtak megbízást?

Ez nem semmi. Jó, hogy nem Gyurcsányék követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a listákat. Az ügynököket ezerrel keresik, miközben a megbízók a keresők válla felett kukucskálnak, na, találtatok valakit?

Fejesrob 2013.06.17. 17:04:25

@Robinzon Kurzor: Nyilván mindenki azt mondja, én csak egy szakács voltam.

alfax 2013.06.17. 17:09:07

@Fejesrob: Inkább maradjon minden úgy ahogy van. NE BOLYGASSUK.

Robinzon Kurzor 2013.06.17. 17:09:18

@Fejesrob:

Nem kell rájuk bízni, meg lehet határozni egy kört anélkül is.
Mondjuk: KB-tag, megyei és Bp-i első titkár, miniszter, államtitkár, országos, bp-i, és megyei rendőrfőkapitány stb... ez néhány száz ember lesz.

Ezek közül nagyjából senki nincs most már a közhatalomban, de ha igen, akkor hajrá, legyenek megnevezve.

Kerek négyszög 2013.06.17. 17:11:50

Persze hogy titkolózik a fides.
Mekkora blamázs lenne már, ha a folyekoly kommunistázásuk után kiderülne, hogy tele vannak hazaáruló besúgó bolsevikokkal.

Hát persze hogy sunnyognak.

Pedig a gondolkozásmódjuk, elnyomó reflexeik mindenkinek iránytmutatást adnak az igazi mibenlétükről.

Kerek négyszög 2013.06.17. 17:13:03

@alfax:

"Inkább maradjon minden úgy ahogy van. NE BOLYGASSUK. "

De a kommunistázó mocskolódás az rendben van?

vizipipa 2013.06.17. 18:17:24

"Az mindenesetre egyértelműen látszik, hogy az ügynökök kilétének teljes körű felfedésére nincs politikai akarat"

Szép PC beszéd nemde? Mert az eltusolásra viszont van akarat bőven!

Kedves bakó.bea! Te PC vagy vagy agymosott?

No more pain · http://j.gs/2GgI 2013.06.17. 19:05:26

Ebből a Schifferből még köztársasági elnök lesz egyszer én mondom nektek gyerekek!

allegretto23 2013.06.17. 19:06:44

Megint egy sunyi, gusztustalan takonykenegetés, maszatolás...
De igen, van rá igény, hogy megtudjuk, kik voltak a jóskabácsik. Akik megnyomorították a családomat, akik miatt disszidáltak a barátaim- aki megérte-, és igenis legyen nyilvános! Ne nekem kelljen kunyerálnom, hogy megtudjam, ki volt a patkány!
A megbízók működtették a rendszert- de a jóskabácsiktól működött. És ennek a levét isszuk most is.

Húsleves 2013.06.17. 19:10:50

Csak hivatalosan titok az ügynökmúlt, már régen kiderült, hogy maga Orbán is egy büdös spion.

csárli hárper 2013.06.17. 19:45:43

ezt mégis, hogy? mi lenne a békemenettel, meg a magasságos nemzeti elhülyülés rencerével ha kiderülne, hogy a kisztitkárelvtársúr és becses családja nyakig benne voltak a besúgó bizniszbe, úgy állampártilag... papa, mama, gyerekek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.06.17. 20:02:54

jajj, ha a jóságos ormány piktor pártfőtitkár efftárs eztet tunná, biztos nem hagyná... 2014 újra finessz, immár 3/3-ad és akkor tutibiztos lesz húdenagyelszámoltatás

mint ahogy biszku és a böszme is lakat mögé került, ihaj!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.17. 21:41:56

@Herr SturmLikudnik: A jó cár atyuskát sajnos rossz tanácsadók hada veszi körül!

egylibas 2013.06.17. 23:31:47

@Robinzon Kurzor: @Húsleves: Tévedsz mert már egy alkalommal utána néztek és megfigyelt személy volt,vagyis őt figyelték sőt le is hallgatták!Mielőtt leírsz valamit nézz utána.

Bell & Sebastian 2013.06.18. 00:10:55

Nekem már az is felérne egy kéjhömpöllyel, ha legalább 1db Raszputyint bebasznának a Névába.
(Mondjuk az említett esetben az angol titkosszolgálat is tevékenyen részt vett, konkrétan egy Webley -ben manifesztálódva.)

Még ahhoz sem ragaszkodnék feltétlenül, hogy '89 előttit, lehet utánit is.

Kandeláber 2013.06.18. 07:07:03

@Robinzon Kurzor: Szóval az egykori PB tagok körül minden ok.
Akkor Csehák Juditból még bármi lehet.

Húsleves 2013.06.18. 08:30:43

@egylibas:
Ja, vagy kérdezzem meg őt magát meg a tetves kommunista apját, ha valamit tudni akarok az "igazságról", nem? Ébredj már fel, ez egy olcsó, B kategóriás sztori hülyegyereknek. Higyjem el, hogy a kis KISZ titkár zsebcsegevara igazi rendszerváltó volt, miközben az apja zavartalanul folytathatta a kommunista mutyijait az állami vagyon átmentésével mi? Neked jól megfér a buksidban ugye, hogy a diktatúra úgy működik, hogy a kis köcsög forradalmárkodik, miközben az apja zavartalanul és bántatlanul folytatja a kommunista mutyijait?
A vezéred szavaival: hol élsz te ember?

Robinzon Kurzor 2013.06.18. 14:09:24

@Kandeláber: "szóval az egykori PB tagok körül minden ok."

Abból indultam ki, hogy a PB a KB részhalmaza volt (nem tudom, volt-e valaha bárki, aki úgy lett PB-tag, hogy nem volt KB-tag), tehát őket is beleértem.
Meg -- ha már itt tartunk -- a KB-titkárokat is.

Akarsz még kötekedni?
süti beállítások módosítása