Izraeli nagykövet: Magyarország és Izrael sok tekintetben hasonlóak
2013. június 14. írta: Redakció

Izraeli nagykövet: Magyarország és Izrael sok tekintetben hasonlóak

Speciálisak az izraeli-magyar kapcsolatok Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete szerint. Mor úgy véli, mind a Zsidó Világkongresszus, mind a magyar kormány részéről jó döntés volt, hogy a kongresszus budapesti megrendezése mellett döntöttek. A nagykövettel a Zsidó Világkongresszusról, a magyar-izraeli kapcsolatok jelenéről és jövőjéről, valamint Izrael jelenlegi közel-keleti helyzetéről beszélgettünk. Magyarország és Izrael hasonlít egymásra: kis országok vagyunk, egyedi nyelveink vannak, és az emberek nagyon tehetségesek – vallja Mor.

„A zsidó élet és kultúra reneszánsza természetes folyamat volt a kommunista diktatúra bukása után. A mai világban – mivel nincsenek korlátok, működik a demokrácia és megvan a mozgás szabadsága – természetes, hogy újraéled a zsidó közösség, amely olyannyira élő és gazdag volt a múltban. Manapság, ha végigsétálsz a budapesti zsidónegyeden, az annyira pezseg az élettől, mintha Tel Avivban lenne. A nyári zsidó fesztivál hagyománnyá vált, zsidó művészek érkeznek és működnek közre benne. A zsidó élet Magyarország része, és Magyarország a zsidó élet része. Nem lehet szétválasztani a kettőt. A zsidó közösség sok mindennel hozzájárult Magyarországhoz az első világháború előtt, 1848-ban és a Monarchia prosperáló korszaka idején. A zsidók az attitűdjükben néha magyarabbak voltak a magyaroknál. Elhagyták a lengyel vagy német anyanyelvüket, hogy magyarul beszéljenek. Ez is mutatja az azonosulásukat Magyarországgal. Ami a 20. században történt, az mindannyiunk számára tragédia. Nem csak a zsidók, de a magyarok számára is. Támogatni és bátorítani kell a régi zsidó kulturális hagyományok újraéledését. A fesztiváloktól az öreg zsidó temetőkig, a zsidónegyedtől az üres miskolci zsinagógáig minden a történelem és a hagyomány része, amit minden magyarnak, különösen a fiatal nemzedékeknek ismernie és ápolnia kellene. A zsidó közösségeknek is meg kell szólítaniuk a nem zsidó embereket, hogy meghívják őket és bemutassák a saját hagyományaikat. Ha beszélünk egymáshoz, ha találkozunk egymással, csökkenthetjük a gyanakvást és a félelmet. A magyar zsidók nem kisebbségiek. Ők eltérő vallású magyarok, a magyar társadalom részei.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr745361243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

németh györgy 2013.06.14. 14:35:14

Ez így szerintem rendben van: a magyar-zsidó kapcsolatokban nyitni kell, és inkább a zsidóságnak… Ha talán a zsidóság nyitna, megmutatná magát, a maga valójában, kiderülne, hogy nincs is kapu a magyarság és a zsidóság között…
Esetleg még: madarjos.blog.hu/2013/06/12/reszlet_egy_a_magyar-zsido_kapcsolatokrol_kialakulo_parbeszedbol

Dzsentrisvihák 2013.06.14. 15:13:46

Ja, mindkét ország nevében megtalálható az ''a" betű, és itt kb. ki is fújt a nagy hasonlóság...

"Manapság, ha végigsétálsz a budapesti zsidónegyeden, az annyira pezseg az élettől, mintha Tel Avivban lenne." - Nohát, ezt a písz, láv end andörsztending dumát majd tessék már beleszőni a legközelebbi antiszemitázó sirámba is, ha szabadna kérnem! Vagy tudja mit, nem kell, csak tényleg telepítsék át Tel-Avivba, és rendben leszünk.

"amit minden magyarnak, különösen a fiatal nemzedékeknek ismernie és ápolnia kellene" - Meg bűntudattól fuldokolva isteníteni, és megalázkodva térden csúszni előtte, különben fasisztákoknak lesznek nyilvánítva. Ha pedig netán a saját, magyar hagyományaikat/kultúrájukat óhajtják ápolni, és tesznek a zsidókéra, akkor már újnyilasch nácziakká is előléphetnek, ugye nagyon nagykövet úr?

"A magyar zsidók nem kisebbségiek. " - Ó, ezt ismerjük már! Egyszer vallás, egyszer kisebbség, egyszer asszimilálódottak, egyszer teljesen különálló, felsőbbrendű kultúra... stb., már mindenki betéve tudja a teljes zsidó ruhatárat, és már majdnem minden köpönyegét láttuk, köszönjük.

tevevanegypupu 2013.06.14. 15:44:55

Hat..ott is sok zsido, itt is sok zsido.:)

legeslegujabbkor 2013.06.14. 15:55:21

@tevevanegypupu: Milyen kár, hogy attól nem lehet rettegni, hogy annyi gyerekük születik, hogy a nem zsidók pár év múlva kisebbségbe kerülnek.

tevevanegypupu 2013.06.14. 17:07:06

@legeslegujabbkor:

De nem am! Judapest Magyarorszag fovarosa!:)

2013.06.16. 01:36:26

Tényleg, ki lesz az új amerikai nagykövetünk? :)

(Kounalakis nagykövet asszony mandátuma nyárig él)

1000bocs 2013.06.17. 09:26:22

Igen szembetűnő a hasonlóság!

Magyarország befogadó állam, ahol a különféle nemzetiségek és fajok egymás mellett, ugyanazon törvények alatt élnek békében. Magyarország nem listázza polgárait faji alapon. Nem kötelezi a parlamenti képviselőket arra, hogy esetleges második állampolgárságáról mondjon le. Magyarországon bárki megélheti szabadon a többes identitását. A híresztelésekkel ellentétben a lakosság, vagy akár parlamenti pártok, esetleg a rendőrség nem reggelizik cigányokat és zsidókat. Magyarország demokratikus és sokszínű.

Mint Izrael. Vagyis...ööö..., hmmmm. Talán a fentiek nem mindegyike jellemző Izraelre:))))))

crobit 2013.06.24. 19:38:56

A zsidókat nem szidni kell, hanem tanulni tőlük, ta nulni, tanulni és alkalmazni a módszereiket - másképp kihal a nemzet. És, ahogy ők teszik: Idegent be nem engedni magunk közé!
süti beállítások módosítása