A világháború és Trianon: mennyi mindent vesztettünk!
2013. június 14. írta: Redakció

A világháború és Trianon: mennyi mindent vesztettünk!

Mit vesztett Magyarország? címmel tartott kedden történész-műhelybeszélgetést a XX. század Intézet a Terror Háza Múzeumban az első világháború magyarságra vonatkozó következményeiről. A világégés ártalmairól, nemzetről, függetlenségről, elitekről, bolsevizmusról és Darth Vaderről Csunderlik Péter, Maruzsa Zoltán, M. Kiss Sándor, Tőkéczki László és Gerő András vitatkozott.

Zulik Ákos tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr255361569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2013.06.14. 21:21:00

Elég visszataszító, ha pont egy történész nem képes kilátni a saját seggéből (Gerő).

Azért az csak föltűnhetett volna már végre-valahára valakinek, hogy mindkét menetet a szabadkőmíves amerikaiak döntötték el, és a legéhesebbek a fhransziák voltak. Kissé fura, hogy bár győztünk, szétmetéltek.
Valószínűleg pont ezért.

Mondjuk a föderatív eszmével házalni ott, ahol az uniót preferálják, rossz ómen.

A békét a francia - német kiegyezés hozta csak el, megegyeztek abban, hogy majd közösen legyakják az összes többit. Ami ugye ugye felettébb érdekes elképzelés, ugyanis Európát már jó régen az össznémetség vezeti, csak hát ugye rosszul adná ki magát még egy konkurens a már meglévők mellé.

Mivelhogy ebben a beszélgetésben a szabadság földjéről egy kumma szó nem esett, 's annyit is ér!

És ilyen maszlaggal tömik még mindig szegény iskolásgyerekek fejét, amit itt is előadtak!

Hihetetlen, de igaz. Pedig német/frank/kelta/szláv vetélkedőnek kellene ábrázolni az egészet, nevető ötödikkel.

Az modjuk örök rejtély marad számomra, hogy miből gondolta a Führer, Britannia történelmi szövetségese és Amerika kimarad, ha nem annektálja őket?

Talán személyes tapasztalatai, hiszen angolokkal nézett farkasszemet a francia fronton.

Igazából a megalázó békeszerződésnek köszönhetjük a folytatás igényét. A megszerzett technológiai fölény eldöntötte Adolf sorsát, nem mellékesen elintézte a népességszabályozást is Amerikának.

Aki végig a zavarosban halászott. Ámbár a befejezett múlt még létező jelen.

Messzi Vetek 2013.06.14. 21:40:22

@Bell & Sebastian: ki a kelta ebben az egyenletben?

Bell & Sebastian 2013.06.14. 22:14:16

@Messzi Vetek: Most úgy járt, mint Akhilleusz, akit átlőttem ott, ahol nincs bemártva. -gondolhatná, de mégem.
- Hát a bibliai galaták: bretonok, gaelek, írek, skótok, velsziek.

(azaz zanzásítva plagizálok nálam okosabbaktól, ha még egyáltalán van olyan mondat, amit senki sem írt le)

Messzi Vetek 2013.06.14. 22:42:18

@Bell & Sebastian: tényleg azt hittem valamilyen csavaros megoldás lesz, vagy metafóra, esetleg költői kép; olyan, aminőket írni szokott - általában.
bevallom, kicsit csalódtam.
de továbbra is érdeklődéssel olvasom.

S=klogW 2013.06.15. 00:56:39

@Bell & Sebastian: inkább írjon (rock)balladákat, mert egyébként csak akkor érteni magát világosan ha épp jujdejózik - néha még akkor sem :)

Bell & Sebastian 2013.06.15. 08:59:27

@S=klogW: Kötözködik? Mit nem ért egy evidenciagyűjteményen? Vagy még maga is náci/partizán egyszerűségben látja a világot?

Kandeláber 2013.06.15. 11:40:59

@Bell & Sebastian: A szocialista - később a liberális - történetírás emlőiből táplálkozó. egyszerű gondolkodású polgártársaink valószínűleg leragadtak a "Monarchia a népek börtöne volt" és a "Horthy náczifasiszta rendszere" mantrákon.
Ők azok, akik szerint helyes, hogy Medgyessy koccintott a románokkal, és Alföldi pusztán a népek barátságának jegyében kívánta bérbe adni nekik a Nemzeti Színházat.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.06.15. 13:33:01

@Kandeláber: 2002-ben, amikor Medgyessy a Kempinskyben koccintott Nastase-val, Jordán Tamás volt a Nemzeti igazgatója. Alföldi 2010-ben nem adta bérbe a Nemzetit a román nemzeti ünnepre. Fingod sincs semmiről már megint, de ugatsz a "liberális" történetírásról.

Tehetetlen Dodó 2013.06.15. 14:18:18

@Kettes: Nem nagyon érted a leírt mondatokat, mi?

Bell & Sebastian 2013.06.15. 14:19:52

@Kandeláber: Nem hiszem, hogy van olyan, aki a Monarchiát a népek börtönének látná, akár utólag, akár saját korában. Inkább azon megy a vita, volt-e magyar elnyomás az éledező nacionalizmusok ellen, kinek mennyire szolgálta érdekét az etnikailag tiszta nemzetállamok létrejötte.

A paradoxon az, hogy az ilyen igények felmerülését a Monarchiában végbement, célzott gazdasági fejlesztések és a kulturális identitás fennmaradása, sőt, megerősítése tette lehetővé.
Kígyókat melengetett keblén a fennálló államalakulat - magyarul.

Ehhez hozzájött a belső felforgatás (amit például Kárpátalján az ortodox egyház folytatott, máshol meg a liberális bevándorlási politika hozta magával), a számunkra kedvezőtlen népesedési trendek (a nemzetiség gyorsabban szaporodott), a rossz helyzetfelismerés (liberalizmus térnyerése) és a kívülről szított felforgatás.

Ebben a környezetben a magyar elit alkalmatlannak bizonyult a vezetésre (túlélésre), a restség és ostobaság meghozta gyümölcseit.

S=klogW 2013.06.15. 14:48:21

@Bell & Sebastian: ez kérem inszinuáció

tudom én hogy evidenciagyűjtemény, de minden harmadik szó hiányzik
pl. ez
"Mondjuk a föderatív eszmével házalni ott, ahol az uniót preferálják, rossz ómen."
így önmagában odavetve csak a témában az érettséginél mélyebben beavatottnak világos

ezt meg épp most olvasom
tortenelemportal.hu/2010/12/mit-igertek-a-romanok-gyulafehervaron-1918-ban/

Kandeláber 2013.06.16. 11:32:20

@Kettes: Na, itt lesz egy link arról, hogy NEM Jordán Tamás volt a Nemzeti Színház igazgatója akkor, amikor a bérbeadás kérdése felmerült.
Talán szíveskedj utána nézni annak, amivel kapcsolatban polemizálni szeretnél.
A tények makacs dolgok. hetivalasz.hu/jegyzet/provokacio-a-nemzetiben-33571?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201306

Kékes 2013.06.16. 15:33:23

A monarchiát feldarabolni mindenki érdeke volt, hiszen volt ipara, bányászata, mezőgazdasága, tengere- viszont mint később látjuk még így is nagy országok jöttek létre, amit tovább daraboltak- ezt az ütőképes államot kiiktatták a következő játszmából. Tulajdonképpen kész csoda, hogy Lengyelország egyben maradt, mert Jugoszláviát, Csehszlovákiát tovább darabolták, mert az érdek a 5-10 mill. lakosú önállóságra nem képes országok létrejötte volt, vagy jelenleg is ez az irányzat.Európában így két nagy vetélkedhet / az unióban megegyezve/, a harmadik Anglia az más érdekkörben mozog.Nekünk az utolsó húszon-évünk az kész tragédia, minden önállóságunkat fillérekért föladtuk. Nem vagyok pesszimista, más ugyan hogyan látja?

Kandeláber 2013.06.16. 17:02:45

@Bell & Sebastian: Érdekes, hogy Szekfű Gyula a "Három nemzedék" című könyvében mennyire rossz véleménnyel van na Monarchiáról, holott feltehetően tisztában volt azzal. hogy a kiegyezésnek nem volt alternatívája.

Bell & Sebastian 2013.06.16. 17:38:22

@Kandeláber: (Nem releváns a példája, mert megint Tormaynál lyukadnánk ki a marxista logika mentén.)

Először is: a Monarchia nem vesztette el a háborút.
Másodszor: Újbabylont senki sem uniós keretek közt képzelte, azaz a habsburgi felfogás volt a korszerűbb.

De ettől még bírálhatóak, mivel a liberális bevándorlási politika és a fejlesztési pénzek limesbe áramoltatása az ő tányérjukra való hiba.

A folytatás hozott meglepő fordulatot, míg a cseheket és osztrákokat Hitler szinte azonnal betagozta birodalmába, Horthynak megengedte, hogy megkísérelje újraépíteni saját termelési egységét.

Ebből az következik, hogy az első körben az ütközőzóna szerepét szánta nekünk.

Hogy később mi lett volna, azt hamarosan megtudjuk. Hitler úgy gondolkodott, hogy politikai uniót kever gazdasági munkamegosztással a belső körnek, a többiek meg vagy maradnak segédnépi státuszban, vagy beadják a derekukat.

Nem vette észre, hogy a SZU (félig-meddig) Amerika zabigyereke. Ha tényszerűek maradunk, az egészből a Rothschild família jött csak ki győztesen, végig kiválóan keverték a kártyát és szórták a hitelt mindig annak, aki meggyengült.

Messzi Vetek 2013.06.16. 23:38:29

@Kékes: Csehszlovákia meg a Jugoszlávia szerintem inkább azért esett szét, mert bizonyos területeit magyar, bizonyos területeit osztrák (mások meg Monarchián kívüli) kulturájú népek lakják. (ha így jobban tetszik: igazából összetart az ami összevaló).
így történt volna ez Románia esetében is, ha ott nem kevernek ilyen ügyesen a románok. de kevertek.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2013.06.17. 08:01:33

Mindenről beszéltünk kivéve a trianon-ról: Talán nem kellett volna I világháborúzni és akkor nem lett volna Magyarország szétdarabolása sem!!!
süti beállítások módosítása