Ilyen ez a nemzeti rockszakma
2013. május 23. írta: Redakció

Ilyen ez a nemzeti rockszakma

Pörzse Sándor nácizott, kisebbségkutatók pedig a nemzeti rock ideológiája mögé néztek azon az előadáson, amit május 22-én tartottak a „nacionalista” popkultúráról, annak közös nyelvéről.

Amikor május 22-én, este a Dürer sor elhagyatottnak tetsző épületének rozoga liftjén haladtam fölfelé, két dologban reménykedtem. Egyrészt, hogy az Élmények és ideológiák a nacionalista popkultúrában című előadás nem fog a dalszövegek aprólékos elemzésének unalmába fulladni (tehát: több mindenről is szó esik azon túl, hogy például hányszor fordulnak elő nemzeti rock dalszövegekben a „vér”, „haza”, „szív” szavak); másfelől pedig, hogy nem fordul át az egész a vizsgálódás terepéről az elítélésére, „ismerd meg az ellenséged” alapon a harci kürtök megfújására. Nos, mint az előadásból magából és Feischmidt Margit egy kérdésre adott válaszából kiderült: sem előbbitől, sem utóbbitól nem kellett tartani. Azt pedig már akkor éreztem, hogy izgalmas másfél órának nézünk elébe, amikor a tizenöt fős kis nézőközönségben megpillantottam Pörzse Sándort, a Jobbik politikusát és a Barikád hetilap főszerkesztőjét.

Lakner Dávid tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr805314788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolff 2013.05.23. 19:17:56

Hahó, szerző, csak ide tudok kommentálni, de a doktoranduszjelölt az lenne, aki még csak felvételizik doktorira.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.23. 19:20:09

Hogy ez milyen elcseszettül szánalmas! A "felkent" szociológusok, antropológusok egy szubkultúra nyomában... Ha én "nemzeti rockzenész" lennék, én, bizony, ugyanígy "szívatnám" ezeket a véglényeket, ahogy a cigányok teszik. Az biztos, hogy nagyon sok kör sört kellene nekik fizetniük egy-egy szaftosabb "adatközlésért":-]

Bell & Sebastian 2013.05.23. 22:54:30

Ugyanerről a taliról van még egy tudózsídás, ám egyiket sem érdemes elolvasni, mert amíg a jegyzők fejében egészségtelenül összekeveredik a nemzeti-szocialista és nemzeti radikális, ráadásul érzékelhetően egyetlen nemzeti rock performanszot sem láttak élőben, kár minden gőzért.

A rockot meg az ámerikai négerek találták fel. Ja.

Bell & Sebastian 2013.05.23. 23:01:21

@bbjnick: A CEU -n külön vitrin van az ilyesmiknek, hogy ne álljanak bambán a húsz forintos beugró előtt:

- Egészítse ki a mondatot! Ugye ........ néha rám?

Dzsentrisvihák 2013.05.24. 10:49:19

@bbjnick:

Kétlem, hogy itt volt bármiféle adatgyűjtés. A maximum, amit ki tudok nézni belőlük az pár interjú elolvasása, néhány szám meghallgatása, nagyon hardkór esetben egy-két koncert jóóóó messziről való megtekintése, és slussz.
A többi pedig sablonok alapján levont következtetés, tipikus "akadémiai" prekoncepció (in hamisítatlan szobatudós sztájl), amiktől Lakner Dávidka az egész cikken keresztül cintányéros fóka módjára tapsikol, és végül Pörzse nácizásánál látványosan elélvez...

Kandeláber 2013.05.24. 12:02:20

Azért ez a tizenöt fős hallgatóság is jelzi: a nemzeti rock kedvelőit nem igazán érdekli, ha a kedvenc műfajukat egy Feischmidt és egy CEU-s doktorandusz veszi górcső alá.
Előttem már megjegyezték, hogy "doktorandusz-jelölt" nem létezik.
Ha Pörzse húzza az orrát a Magyar Szigetre, járjon klezmer zenekarok koncertjeire.
Egyébként pedig a zenéről nem pofázni kell, hanem hallgatni.
süti beállítások módosítása