GLOBSEC: hogyan teremtsünk biztonságot a viharos új évszázadban?
2013. április 22. írta: Redakció

GLOBSEC: hogyan teremtsünk biztonságot a viharos új évszázadban?

globsec.jpg

„A nyugatiaknak meg kellene tanulni az egész kontinens történelmét, érezniük kellene azt a fájdalmat, amelyet a posztszovjet államok átéltek” – mondta Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter a pozsonyi GLOBSEC kül- és biztonságpolitikai fórumon. A Visegrádi Négyek külügyminiszterei – Miroslav Lajčák, Karel Schwarzenberg, Radosław Sikorski valamint Martonyi János a további együttműködésről beszéltek. Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint a V4 eddig is hasznos szerepet töltött be, „de többre vagyunk képesek”, tovább kell erősíteni Közép-Európa hangját.A külügyminiszterek közös nyilatkozatot fogadtak el, melyben elkötelezték magukat a hatékonyabb és erősebb Közös Védelem- és Biztonságpolitika mellett. 

Földi Bence tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A huszadiknál is viharosabb lehet a huszonegyedik század, az Obama-adminisztráció közel-keleti tevékenysége pedig csalódás Zbigniew Brzezinski, Carter amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója szerint. A GLOBSEC kül- és biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban elmondta: az EU vezetésében nagyobb szerepet szánna Közép-Európának, Oroszország pedig válaszúthoz érkezett. Korunk egyik legfontosabb geopolitikai gondolkodója – szokás szerint – nem volt kíméletes: elmondása szerint a politikai gondolkodás túlságosan rövid távra tervez manapság, emiatt rossz döntések születnek. Brzezinski az EU vezetésében nagyobb szerepet szánna a közép-európai országoknak, emellett támogatólag lépett fel a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet megteremtése mellett. A 21. század Európája szerinte kihívás előtt áll: sikerül-e demonstrálnia elkötelezettségét a modern Nyugat koncepciója mellett, és képes lesz-e globális erővé fejlődni? „Európa legnagyobb problémája az, hogy az Európai Unió jelenleg inkább a bankoké, mintsem az embereké. Inkább a gazdasági érdek, mintsem az európai népek érzelmi elkötelezettsége. Európa – globális ambícióinak hiánya miatt – nagy mértékben Amerikára van utalva” – mondta Brzezinski.

A Brzezinski előadásáról szóló tudósításunk szintén híroldalunkon olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr565239773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2013.04.22. 15:43:52

a GLOBSEC-et nem először rendezik bratyiszlavában

és aki megnézi az előadók, védnökök listáját, észreveheti hogy tele van szlávval

no kérem, hát ezért vagyunk nemzetközi téren hátrányban:
1.
országimázs előtt saját magunknak fel kell építeni azokat a fórumokat, platformokat, ahol országimázst csinálhatunk, hogy azt a kevés lobbierőnket ami van bevethessük valahol a javunkra

2.
az ország ellen kerítésen belülről uszító hazaáruló ballib söpredék még ezt a kevés lobbierőt is igyekszik elgáncsolni

unionista (törölt) 2013.04.22. 20:49:53

@S=klogW:
ahhoz előbb az értelmiségnek ki kellene egyezni. kiegyezéshez duális önkormányzatiság kell. úgy, hogy a liberók elfoglalják a város, a konzik pedig a régió intézményeit.

a CITY szervez mindent, amit profitábilis. könnyű zenei fesztivált. és azt mondja: nem az a rossz, hogy idejön a sok a drogos buzi, hanem az a jó. a REGION erre azt mondja: oké, de lehetnének rendes kulturális események is. amire nem madonna jönne el, hanem a királynő. és akkor mindegyik a maga logikája szerint szerveződik budapesten. azon túl, hogy van buda és pest megye. tehát a CAPITAL két COUNTY. a földrajzi és és történeti kettéosztottságot intézményesítjük. úgy, hogy attól még lehetünk egy COUNTRY, egy NATION.

jelzem nem kevés baloldali állna be a régió, és nem kevés jobboldali a város mögé. szóval lenne egy kisebb fajta káosz. hirtelen nem lehetne tudni, hogy ki kivel van. de az értelmiség kiegyezése ez a módja. a fogjon már mindenki az aktuális kormányzóval (medgyessy péterrel, gyurcsány ferenccel, orbán viktorral, bajnai gordonnal) projekteknek túl sok értelme nincsen.

duális önkormányzatiságról kellene beszélni.

unionista (törölt) 2013.04.22. 21:17:43

egy közép-európai (német-lengyel-cseh-szlovák-osztrák-magyar) fed kellene. közép-európai felsőház. mondjuk német többség lenne. de másként berlin nem menne bele. aztán ki lehetne ezt bővíteni romániával, szlavóniával és a vajdasággal. és az adriai szabad kikötőkkel. a délszlávok simán belemennének ebbe. mert kulturálisan ők is megosztottak. a "közép-ejrópaiak" a duna-száva vonalának északi vonalára költözhetnek. attól délre laknak "igazi" szerbek, az "igazi" horvátok. belgrád és zágráb határvárosok. az adriai szabad kikötőket (az olasz trieszt, a horvát pula, rijeka, zadar, split, raguza) használjuk közösen a déliekkel

commons.wikimedia.org/wiki/File:Balkan_topo_de.jpg

ha ez nem megy (ami azért a valószínűbb, mert hol van benne a nagy lengyel világfájdalom ugye), akkor a ljubjana-pozsony-krakkó-varsó vonalig érdemes a befektetni. akkor nincs más lehetőség, mint lengyelországot informálisan újra felosztani, szlovákiát és a közép-európai együttműködésből kihagyni. a cseheket szokás szerint megenni reggelire. ha a visegrádi népeknek nem kell a közép-európai fed. (német védnökséget, német gyarmatot jelent gyakorlatilag.)

aki tud jobbat az szóljon.

S=klogW 2013.04.22. 21:18:07

@unionista: "ahhoz előbb az értelmiségnek ki kellene egyezni"

a hazaáruló ballib söpredékkel nincs mit egyezkedni

2013.04.22. 21:26:04

@unionista: Ez egy értelmetlen, ellentmondásos zagyvalék.

unionista (törölt) 2013.04.22. 22:43:17

@SontPent:
a népet kellene megkérdezni. ha az jön ki, hogy nem kellenek szövetségi keretek, akkor felejtsük el. legyünk ősnemzetből világnemzet. régebben ezzel próbálkoztak az albánok. most ezt csinálják a macedónok. nekik nem jött be. de hátha nekünk.

unionista (törölt) 2013.04.22. 22:44:12

@S=klogW:
akkor marad az, hogy vagy te taposod el őket, vagy a külföld tapos el téged.
süti beállítások módosítása