A terror színe – Tormay Cécile Bujdosó könyvéről
2013. március 21. írta: kovacspe

A terror színe – Tormay Cécile Bujdosó könyvéről

tormay_cecile.jpg

Vannak könyvek, amelyek nem állják ki az idő próbáját. Vannak, amelyeket évtizedekkel megírásuk után fedeznek fel. És vannak, amelyek önálló életet élve hatnak vissza írójukra. Sokszorosan ilyen Tormay Cécile Bujdosó könyve is. Szubjektív vádirat ez, amely a mai napig meghatározza írónőjének megítélését.

A Bujdosó könyv a megjelenése (1920) után egyből a Horthy-kor ünnepelt írónőjévé tette szerzőjét, akit még Nobel-díjra is felterjesztettek, hogy aztán következetes antikommunizmusa miatt ötven évre kivonják az irodalmi vérkeringésből, majd feltámadva élessze újfent ismertségre íróját is. Tormay értékelésében ma szélsőségesen kileng az inga: a kommunista diktatúra Wass Alberthez és Nyirő Józsefhez hasonlóan évtizedekre indexre tette az irodalmi köztudatból (és ma is sokan eltüntetnék), hogy aztán a (radikális) jobboldal ikonjaként térjen vissza a könyvesboltokba. A személyét övező szélsőséges érzelmek gyújtópontjában pedig (a két világháború közötti politikai szerepvállalásain túl) egy könyv áll: a Bujdosó könyv. Egy könyv, amely a kortárs szemtanú hitelességére alapozva az elsők közt vádolta meg 1918-19 vezetőit országvesztéssel, árulással és brutális önkényuralommal.

1918. október 31-én indul a naplószerűen megírt visszaemlékezés. Az évek óta tartó háború a végéhez ért, Magyarország elvesztette a világháborút. Budapest apokaliptikus képet mutat: frontról visszaözönlő katonák fosztogatnak, a rend felbomlóban, eső, kosz, szürkeség mindenhol. Valamiféle bénult döbbenet ül az országon, nem akad cselekvésre képes vezető. Olyanok ragadják magukhoz a hatalmat, akiken Tormay és osztálya, az országot vezető arisztokrácia és a felső polgári középosztály korábban csak nevetett: Károlyi Mihály és Jászi Oszkár polgári radikálisai. A sokak által gyűlölt, ám legkarizmatikusabb konzervatív vezetőt, Tisza István grófot már 31-én meggyilkolják villájában. Tormay egy percig sem kételkedik, hogy ki állt a háttérben: nyíltan vádolja Károlyit a gyilkosság megszervezésével. Károlyi III. Richárd-szerű torzszülöttként jelenik meg a regény lapjain, aki testi és lelki fogyatékosságait perverz hataloméhségében éli ki. Tormay lenézi az „áruló grófot”, akitől már korábban is külön eszmei táborba tartozott. Károlyi a könyvben szánalmas politikai pojácaként jelenik meg, hogy tulajdonképpen bábként előkészítse a terepet egy nálánál hatalmasabb erőnek.

És innen Tormay könyvében nincs megállás, sorra jönnek a magyarságot sértő, megalázó rendeletek, a kiszolgáltatás stációi, hogy aztán a jól előkészített terepet átadják Károlyiék a „csatornák söpredékének”, Kun Béla kommunistáinak. A romlás fokozatos: előbb a boltok nem nyitnak ki, majd a szemetet nem viszik el az utcákról, aztán fosztogatások, gyilkosságok kezdődnek; miközben a belső lázban égő országot körkörösen ellenséges abroncs szorítja. Hihetetlen hírek érkeznek a végekről: szerbek, románok, csehek lépik át a határt, majd masíroznak be az ellenállás nélkül átadott városokba. Közben a konzervatív pártok képviselői képtelenek az egységes fellépésre, tovább folytatva kisstílű politikai vitáikat, bénulttá teszik az országot.

A könyv főszereplője maga az írónő, aki az események alatt rejtve naplót vezet. Belső vívódásait, országért és szeretteiért történő aggódásait végigkísérjük a könyv lapjain. Látjuk, ahogy a hitetlenkedéstől, a tehetetlen dühtől eljut a cselekvésig. 1919 januárjában létrehozza a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevű konzervatív szervezetet, hogy segítse a nemzeti oldal talpra állását. Ezért előbb megfigyelik, majd menekülnie kell. A Tanácsköztársaság alatt Balassagyarmaton és környékén menti az életét (a későbbi budapesti főpolgármester, majd antináci meggyőződése miatt 1945-ben Mauthausenben meggyilkolt Huszár Aladár családjánál), a városban, amelyik egyike volt azon településeknek, ahol fegyveresen is felvették a harcot a betörő cseh katonákkal. Így Balassagyarmat két tűz közötti lakossága egyben szimbolizálja a kommünnel nem szimpatizáló emberek „két pogány közt”-érzetét is.

A Bujdosó könyv súlyosan antiszemita írás. Ezen nincs mit szépíteni. Az. A szitokszóként használt zsidó szóra Tormay szinonimaként használja a kaftános, galíciai, pajeszos, stb. kifejezéseket. Következetesen magyarosítás előtti családi nevükön is (Kun-Kohn Béla, Szamuely-Sámuel Tibor többek közt) emlegeti a forradalmak vezetőit, ezzel is hangsúlyozva zsidó gyökereiket. Világméretű zsidó összeesküvés áldozatának látja Magyarországot, amiről többször szinte horrorisztikus képekben beszél: „bűvölő keleties szemét ránk vetette”. Értelmezésében a magyar forradalmi felfordulás egy „halódó régi faj” kétségbeesett kísérlete a hatalom megragadására. Nem látja, vagy nem akarja láttatni a szétfeszítő erőket: a szociális és nemzetiségi feszültséget. Ne legyen kétségünk: ezzel a szemlélettel Tormay nem volt egyedül. Tény, a Károlyi-kormányban is, de főleg a Tanácsköztársaság felső vezetésében nagy számban voltak a zsidó felmenőkkel (is) rendelkező személyek. Máig ható történelmi vita, hogy ennek hangsúlyozása mennyire fontos egyáltalán, hiszen többségük a szocialista-kommunista világnézettel éppen saját családi hagyományait, vallását tagadta meg. Számukra talán tényleg nem volt (nem volt?) már ennek jelentősége, ám a változatlan hatalmi viszonyokhoz szokott magyar társadalom egy része a forradalmakat valóban úgy élte meg, ahogy Tormay: zsidó hatalomátvételként. Amit csak tovább erősített a bolsevik világforradalmi álmot dédelgető lenini-trockiji Oroszország támogatása a tanácskormánynak. Ne becsüljük le ennek a sokknak a jelentőségét! Évtizedekkel később még Sztálin is érezte, hogy az '50-es évek pártvezetésével szembeni ellenszenv egyben mélyen élő antiszemitizmus is a magyarságban, ami részben 1919 tapasztalataiból eredt.

Tormay igazsága féligazság a terrorról is, de igazság. Bár hallgat a később visszaütő fehérterrorról, a vörös terrorról nem túloz. Biztos, hogy a megjelenés előtt kiegészítette, átfésülte jegyzeteit, hiszen bujdosása alatt a hírektől elzárva egyszerűen nem értesülhetett a Lenin-fiúk más országrészben történt rémtetteiről. Bár az utólag betoldott részek fölöslegesen terhelik a szöveget és hangsúlyozzák újra és újra az összeesküvés elméletét, egyúttal rávilágítanak a kommunista uralom valódi jellegére is: a brutális gyilkosságok rendszeresített gyakorlatára.

Mindvégig ott lebeg a könyvben a „másképp is lehetett volna” érzése. Mintegy Horthy későbbi kultuszát megelőlegezve várja újra és újra a főhősnő az erős, nemzeti kéz rendcsinálását. „Mikor fogják már meg a nyakukat? Mikor üt már valaki az asztalra végre?” – teszi fel újra és újra a kérdést. Hogy volt-e, lehetett-e alternatíva az eleve eldöntött határok ügyében? Tormay és kortársai értetlenül nézték és előre érezték Károlyi pacifizmusában a kudarcot. Hitetlenkedve látták, hogy a betörő ellenséges seregek szorításában vergődő ország szélnek ereszti a frontról sokszor rendezetten hazaérkező ezredeit az ellenállás helyett. Ma már megállapíthatatlan, mennyire van igaza. Az tény, hogy a szintén kimerült antantot és a jobbára hirtelen felszerelt támadókat több apróbb ellenállási helyen (Sopron, Balassagyarmat, a székely hadosztály harcai) sikerült megfutamítani.

Nem tudni, hogy Trianon sebe az akkori fegyveres ellenállással (amire reális esély kevés volt a kimerült országban) ma elviselhetőbb, vagy még mélyebb lenne-e. Tormay az ellenállás követelése ellenére züllött csürheként írja le a végül fegyvert fogó Vörös Hadsereget, aminél még a román megszállást is elviselhetőbbnek érezné. Nincs igaza: a Tanácsköztársaság haderejének tisztikarát jórészt meggyőződéses monarchista tisztek adták, akik a hon védelme miatt vállalták a szolgálatot. Épp ezért – amint a felvidéki sikerek feladásakor kiderült, hogy Kun Béláék csak a saját hatalmuk megtartása miatt vállalták a harcot – semmivé is oszlott ez a haderő az addigra valóban megerősödött román hadsereg előtt.

A Bujdosó könyvet nem tiltani vagy ajnározni kell (bár kétségkívül hatásosan megírt, sodró lendületű olvasmány), hanem elolvasni. Értőn és gondolkodva, alapállásával szembenézve. Mert megérthető belőle, hogy micsoda véres és önpusztító évből is született meg az ellentmondásos Horthy-korszak és annak ideológiája. És hogyan élte meg, látta mindezt a társadalom nagy része, amikor bekövetkezett az elképzelhetetlen: az ezeréves Magyarország külső és belső összeroppanása.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr965104364

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: És eljött a provokátorok kora 2013.03.21. 15:38:14

Még jó egy év van a 2014-es országgyűlési választásokig, de a választási harc már bőven megkezdődött és amint az sejthető volt eddig is, minden eddiginél durvább kampány elé néz Magyarország. Hogy miért is? Hát azért, mert az Orbán-kormány véget v...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.21. 11:52:33

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Mennyire idegenszívű Ön? Tesztelje! 2013.03.21. 11:03:59

Nemzeti érzelmű igaz magyar ember Ön, vagy idegenszívű hazaáruló? Ötperces gyorstesztünk kitöltésével megtudhatja! Olvassa el figyelmesen az alábbi 12 kérdést, és karikázza be a monitoron a helyes választ! Az egyes válaszokért járó pontszám és az érték...

Trackback: Takaró Mihály : Tormay Cecile élete 2013.03.21. 09:18:59

   Takaró Mihály irodalomtörténész Tormay Cécile igazi arca címmel 2009. október 8-án tartott előadást a Vízivárosban (Bp. I., Hunyadi utca 9.) A rendezvényt támogatta a Budavári Önkormányzat is nagyon helyesen.    ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.16. 19:43:14

@Mr Falafel: Mikor pamocsnyikot kitiltotta, nagyjából mindenki elítélte g.-t. Azt is mondhatnám, hogy leszerepelt. De hát a magyarok ilyen hülyék, gyorsan felejtenek.
Nem is nagyon vár többet Alfő, mint amit padilla írt. Legfeljebb annyit, hogy ezt a feljelentgetősdit ítéljék el. Ugye, Loxon sem ítélte el az első ilyen jellegű javaslatát, hanem „kiskátékat” írt Alfőnek a jellemtelen tróger.
És ha már a szégyentelen féreg Bell&Sebastian E-kulthoz hasonlította Alfőt, hadd jegyezzem meg, hogy gloire habitusa, tervei hasonlíthatóak legjobban E-kult tevékenységéhez. Nem fejtem ki, hogy miért, gondolkozzon el rajta mindenki. Nem olyan bonyolult.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.05.16. 20:42:57

@Disznóvári: Nekem úgy tűnik, Bell leszarja az egészet. Loxon lehet, hogy egy sunyi majom, de a konfliktus elkerülése valamilyen szinten érthető részéről (is). Szerintem Alfőnek azt kéne megértenie mielőbb, hogy azért basztatják, mert látják, hogy rögtön ugrik. Szórakoznak vele. Lehet, hogy ez nem szép, meg juj, de szemetek, csakhogy a virtuális világ ilyen.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.16. 21:41:54

@Mr Falafel: Oszt mi van, ha gloirepatkány nem csak szívatja, hanem komolyan is gondolta a feljelentést? (lásd itt: @gloire: )
Hangsúlyozom, az első javaslatát Loxonnak, a bloggazdának címezte. Szerintem kutyakötelessége lett volna azt mondani, hogy NEM, nem támogatom az ötletet, ez nem fér bele.
Tudniillik a legnagyobb gazemberség, amit egy nick egy másik nickkel elkövethet a blogszférában (lásd: tölgy-ügy). Azóta azon töri a fejét a patkány, hogy hogyan perelhesse be Alfőt. Teljesen mindegy, hogy a valós személyét "fenyegeti", vagy a nicket, csak ürügyet keres.
Egyetlen egy nickről tudok, aki rászólt gloire-re: a kissé kretén tesz-vesz. Rajta kívül senkitől nem olvastam, hogy lebaszta volna ezért. Magyarán a jósda, amennyiben közösségnek tekinthető, erkölcsileg elbukott - megmérettetett és könnyűnek találtatott.

Bell & Sebastian 2013.05.16. 22:27:25

Mene Mene Tekel Upharsin

Dániel értelmezése Baltazár, babiloni királynak:

- Mené: Isten számba vette királyságodat, és véget vetett neki.
- Tekél: megmért a mérlegen és könnyűnek talált.
- Parszin: földarabolta országodat, a médeknek és perzsáknak adta.

Más értelmezés szerint mérőszámok:

mena, 50 sékel; mena, 50 sékel; tekel, 1 sékel; upharsin, 25 sékel, ami összesen: 126 (arany)sékel, ami egyenlő 2.520 gerah -hal, így 2.520 év szívás következett.
Megmért és ennyinek talált, az ne zavarjon senkit, hogy az aranysékel egyben súlyetalon is volt.

A bünti 1982 -ben telt le, ami Krisztus születése utáni 18. év és a Római Birodalom aranykorának kezdete, azaz a régi Babilon reinkarnálódása, Újbabilon felépítésének kezdete. Az I. Birodalom, a germánok szerint.

Szóval, fellendülés jön, ha megérjük.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.17. 01:51:43

@Bell & Sebastian: Ha az ostoba fajtádat végre kiirtják a zsidók, az tényleg fellendülés lesz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.05.17. 06:36:35

@Disznóvári: "a kissé kretén tesz-vesz" - bámulatos, ahogy a rajongótábort toborzod. :-)

A jósdaközösség morális alépítménye egyelőre szilárdnak tűnik. Az értékpreferencia-téglák szépen illeszkednek egymásra. Nem látok problémát a viselkedésükben. Engem biztosan nem lehet jósdabarát egységnek nevezni, mégsem tudok kifogást támasztani. Egyszerűen arról van szó, hogy nem kedvelik Alfő stílusát. Mindenáron meg akartak szabadulni tőle. Ennek egyetlen módja volt a jósda titkosítása, a meghívós rendszer bevezetése. Alfő egyébként nem tágított volna. Márpedig ők azt akarták, hogy hagyja őket békén. S akik egyébként nem küldték volna el Alfőt, azok is beálltak a sorba, mert a közösségi érdek és elvek előre valóbbak voltak. Alfő szempontjából ez geciség, meg erkölcstelen, és ezt ők is tudják. Csakhogy nekik Alfő szempontjai, értékrendje és ítélete szart se számít. Én sem látom be, miért kéne számítania. Magam is átéltem az ő értékrendjük és az enyém ütközését, és teljesen nyilvánvaló volt, hogy a kettő összeegyeztethetetlen. Azonban tökéletesen irreleváns, hogy mit gondolok Loxonról vagy Tölgyről. Ahogy az is, ők mit gondolnak rólam. Azt azonban ne vitassuk el tőlük, hogy az általuk létrehozott közösségben ildomos úgy viselkedni, ahogy ők elvárják. Amennyiben erre képtelenek vagyunk, szépen el kell húzni a picsába.

Gloire labilisabb lelkialkatnak tűnik, ezért száll ringbe Alfő ellen. Ahelyett, hogy a fejéhez kapna, mekkora ökörség ez, és hagyná az egészet. Az ügyvéddel fenyegetőzés ovis szint.

tevevanegypupu 2013.05.17. 07:03:00

@Mr Falafel:

A josda soha nem volt tulzottan zart kozosseg, egy olyanfele tarsasag, akik tuzon-vizen keresztul egytol-egyig ugyanazt mondtak. Volt egyfajta irany, de barki leterhetett a mellekutra is, hiszen ahany voltak vegulis mind kulonboztek egymastol, maskeppen lattak a vilagot, csak volt egyfajta igeny arra, hogy a stilus maradjon viszonylag elfogadhato. Alfi ugy tunik megirigyelte padilla sajatsagos kifejezesi technikajat es ot utanozva elkezdett tragarul kotozkodni, csak hogy neki ez nem ment olyan szellemesen, sajnos ostobasagkent jott vissza. Mikor ezt paran kozoltek vele (kozoltuk), elkezdett vagdalkozni, kipecezve nehany embert (asszonyt) es szabalyszeruen ki akarta kesziteni oket. Vilagos, hogy a josda tulajdonosa egy ido utan ezt megelegelte, de nem azert, mert szektat akart volna kialakitani, hanem pusztan csak azert mert ugy latta, hogy az altala alakitott tarsasagba Alfi nem fer bele, zavar, irrital.Ami ezutan tortent az olyan abszurd aminek kivitelezesere csak egy zavaros elme kepes..sertodott, gyalazkodo, becsuletserto hadjarat a josda alapitoi vagy gondozoi ellen, a leveltitkok megsertese, jajongas minden vonalon..Eleinte sajnalkozassal vegyes ironiaval kezelte mindenki, aztan bosszanto lett. A tragarsag egyebkent nem zavaro, a legtobb ember atsiklik felette - engem peldaul rettentoen megbotrankoztat, hogy azt a szerencsetlen tvbemondot es harom tarsat kivagtak a kozteleviziobol - a mogotte meghuzodo szandek az, ami idegesito vagy eppen tokeletesen elfogadhatatlan.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.05.17. 07:35:55

@tevevanegypupu: A jósda dogmatikus közösség. Hogy Padillának meg van engedve több, mint másoknak, az nem változtat a tényen. Ettől még Alfő ámokfutásának kezelésében nem látok semmi rendkívülit. Minden közösség így járt volna el. Sajnos Alfő nem érti meg, hogy az ő érvei irrelevánsak. Próbál valamiféle általános igazságba, erkölcsbe kapaszkodni, csak olyan nincs. Nemhogy a virtuálisban, de még a valóságban sem. A virtuális világ olyan szabályrendszereket épít fel közösségeken belül is, amelyek felépítésére a valóságban nem nagyon van lehetőség. Ez, - még akkor is, ha egyébként szektákat hoz létre - valamiféle kreativitást feltételez, megőriz picit az emberből. A gond akkor van, amikor azt hiszik, - mint a jósda is - hogy ez maga az ember.
No, de nem szeretnék mélyebben belemenni ebbe, mert oly' mértékben leszarom, hogy az már művészet. Szerettem volna Alfőt megóvni a saját hülyeségeitől, de Don Quijote-ként harcol a szélmalom ellen. Gloire-nak mondom, a rendőrséggel, ügyvéddel fenyegetés sem érne célt, mert a hűvös kis cellájában is csak azt hajtogatná, hogy mindenki féreg, aki nem ért vele egyet, aki nem látja az "igazságot". Én ugyan elmondtam, hogy látják, csak leszarják, de ki vagyok én, hogy hatást érjek el ekkora mérvű eltökéltséggel szemben. :-)

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.17. 08:06:51

@tevevanegypupu: ".sertodott, gyalazkodo, becsuletserto hadjarat a josda alapitoi vagy gondozoi ellen,"

Ezt mondja az, aki egy mukkot nem képes felfogni abból, amit Alfő ír. Szánalmas birka vagy. Végiggondoltad egyszer, amit írt? Azzal az ígérettel jött létre, hogy nem lesz moderáció. Hát még jó, hogy felkapja a vizet valaki, ha elkezdik moderálni. Ráadásul olyasvalaki, aki korábban ugyanott kurvaanyázott. Az meg ostoba hazugság és csúsztatás, hogy Alfővel nem lehetett szót érteni. A butaság, a hazudozás és az aljasság ellen küzdött, ez igaz. Ezenkívül nem gyűlölte a zsidókat. Ezért közösítették ki.
Falafel meg ott téved, hogy nincs általános igazság, erkölcs. Konzervatív szempontból mindenképpen van. Márpedig a jósda annak definiálja magát.

Talán majd MézesRozi is észhez tér, és belátja, hogy méltatlan támadások érték Alfőt a jósdán. Ha nem, valószínűleg rövid időn belül röpülnek az IRL-adatai.

tevevanegypupu 2013.05.17. 08:48:11

@Mr Falafel:

Hat korulbelul igy. Alfi erofesziteseit tulajdonkeppen egyutterzessel figyelem es ertem is, valoban megalazo, ha az embert nem fogadja be illetve befogadja, aztan elkuldi egy kozosseg, mert nem oda valo, kulonbozo okok miatt. Ez nem feltetlenul azt jelenti, hogy az illeto hibas valamiben, pusztan az a kuzdosport amit valasztott a maradasert tul eros es indokalatlan. Egy ilyen tarsasag vegulis azert alakul, mert nagyjabol egyforman latjak a vilagot, de ezen belul aztan megis lehetnek olyan velemenykulonbsegek amikrol erdemes beszelni. A josdan is voltak, es sokszor keshegyre meno vitak folytak, de nem jutott eszebe senkinek a masikat lebunkozni..Es hat voltak olyanok is akik nem ereztek jol ott magukat es elmentek onnet , megallapitva, hogy aki marad az hulye.:) Egyebkent a teljes oszinteseg nem feltetlen kovetelmeny, van aki feltekenyen vedi sajat szemelyet, nem szeretne, ha kiderulne, hogy ki is o..de azt hiszem aki ezt a kerest nem kepes tiszteletben tartani az nem is valo egyetlen ilyen nickneves kozossegbe sem.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.17. 09:10:36

@tevevanegypupu: " de nem jutott eszebe senkinek a masikat lebunkozni.."

Ez szimpla hazugság. Gloire több nickkel is úgy üvöltözött, mint egy ronggyal. Egyszerűen nem vagytok hajlandóak tudomást venni bizonyos tényekről.
MézesRozi meg IRL-adatokat szivárogtatott ki Alfőről. Akkor ezek szerint ő sem való egyetlen ilyen nickneves közösségbe sem.

Bell & Sebastian 2013.05.17. 14:19:45

@Disznóvári: Bla-bla-bla-bla... és így tovább, gyöngyvirágtól lombhullásig. Seggfej.

Tehetetlen Dodó 2013.05.17. 17:30:20

@Mr Falafel: Az egész gloár-alfi adok-kapokról mindig csak Gold Johnny sorai jutnak eszembe:

"Többrül többre, szórul szóra,
Majd szitokra, majd karóra,
Majd mogorván
Átugorván
Ölre mennek, hajba kapnak;
Örömére a szent napnak
Egymást ugyan vérbe-fagyva, -
Hanem a just mégsem hagyva."

tevevanegypupu 2013.05.17. 19:51:39

@Disznóvári:

Hat nem tudom..gloire-ral tobb vitam volt peldaul Antall Jozseffel kacsolatban, eleg kemeny hangu, de soha, egyetlen szemelyeskedo megjegyzese nem volt, pedig nagyon nem ertett egyet velem..gloire-t magat is sokszor lebaltaztak eleg goromban, de az is a megengedett kereteken belul zajlott..egyik fel sem hajtogatta allandoan ugyanazt, vagy ha nem tudtak kozos nevezore jutni, ejtettek a temat..igen-nem-igen-nem..ilyesmi mehetne a vegtelensegig, de minek, ha rajon az ember hogy a kerdesben egyik fel sem enged egy hajszalnyit sem..

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.17. 20:05:36

@Disznóvári: "soha, egyetlen szemelyeskedo megjegyzese nem volt"

Mert maga nő.
Úgy látom, Ön is olyan ember, hogy csak azt tartja féregnek, aki Önnel féregként viselkedik. Szerintem ez nem túl keresztényi hozzáállás.
Én úgy emlékszem, Alfőt gloire "kullancs"-nak, "ÁVH-s poronty"-nak nevezte, szélütést kívánt neki, és benga négerekkel verette volna meg. Tűrhetetlen hangnemben beszélt bbjnickkel, Armagedeonnal, és el is zavarta őket a jósdáról.
Úgy látom, már addig kezd eljutni, hogy "egyik kutya, másik eb". Ugyan ez sem felel meg a valóságnak, de már ez is komoly előrelépés.

Tehetetlen Dodó 2013.05.17. 20:17:33

@Disznóvári: A szóhasználatát is elég jól.

Tehetetlen Dodó 2013.05.17. 20:22:49

@Disznóvári: Aranyjankó idézetem - említetted volt, hogy egyik kutya, másik eb.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.17. 20:34:32

„A vicces, hogy fel sem merül bennük, hogy esetleg Alfőnek van igaza. Egyszerűen nem tudják elképzelni. Ha felhoz egy érvet, kielemzi egy megnyilvánulásukat, mindig megtalálják azt a kiskaput, amivel megmenthetik a menthetetlent.”- írtam fentebb.
Ez történik teve és B&S esetében. Hazudnak, maguknak is, hogy mentsék Loxont és Gloiret.

A feljelentgetős sztoriba meg azért nem szólnak bele, mert félnek. Nem azért, mert irreálisnak látják, hogy gloire bepereli Alfőt.
Magyarán annyira szolgalelkűek, hogy a mellett állnak ki, akitől félniük kell.

Tehetetlen Dodó 2013.05.17. 20:49:12

@Disznóvári:
"A feljelentgetős sztoriba meg azért nem szólnak bele, mert félnek"
Kitől?

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.17. 21:19:16

@Tehetetlen Dodó: Gloire-tól. Attól, hogy ők is belekerülnek az ügybe, amit ő indítványoz.
Látták, hogy mi volt a sorsa pamocsnyiknak, mikor kiállt Alfő mellett. Sejthető, hogy akik ebben az ügyben Alfő mellé állnak, azokat mondjuk "bűnsegédnek" fogja tartani a féreg.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.17. 21:33:21

Itt van gloire fenyegetése:

" Hepci · gasztrojazz.blogspot.com 2013.03.16. 15:36:55
@gloire: Alfiról se hinném, hogy vascsövekkel a kabátja alatt kószál a városban... "

"gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.16. 15:56:10
@Hepci: Annál inkább nem kéne ilyesmikről delirálnia, mert még a végén beleszalad egybe.."

mandiner.blog.hu/2013/03/14/szaniszlo_a_magyar_tancsics?fullcommentlist=1#c19281581

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.05.17. 22:40:09

@Disznóvári: csak jószándékúan megemlítette, hogy szar dolog beleszaladni vascsövekbe.

No, mikor s hol esz az 1. Magyar Értelmisi Vascsőpárbaj?
Időben meg kell hirdetni a jegyeket a Mandiner igényes közönségének.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.17. 23:33:38

@Hepci: Az egy vállalható álláspont, hogy mind Alfő, mind gloire "fenyegetése" csupán szájkarate. Ami nem vállalható az az, hogy Alfő a főgonosz, aki fenyeget, és gloire jogosan pereli be.
Túl azon, hogy gloire is "fenyegetett" (abban az értelemben, ahogy alfő), a beperelés vincentblog és Emlékezetkultúra szint. (Gloire azt írta, hogy a feljelentésének az lesz az eredménye, hogy egy tehetségesnek indult ember karrierje törik félbe. Tehát ő is belátta, hogy féregség, amit művel(ne).)
Ha meg csak kamuzik a feljelentéssel - nem mindenki gondolja ezt, lásd az áldoki és Holger Antald hozzászólásait - az meg, ahogy Falafel írta, ovis színvonal.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.05.18. 07:35:20

@Tehetetlen Dodó: Gloire indítékait nem ismerem, de azt tudom, hogy Alfi megszállottan keresi az igazát. Attól tartok, rossz helyen. Hülyét csinál magából, de ez sem zavarja. Talán mazochista.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.18. 08:24:09

@Mr Falafel: Alfi nem az igazát keresi, hanem az igazságot.
De valóban rossz helyen keresi, műkonzervatív, műkeresztény pojácáknál.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.05.18. 09:59:19

@Disznóvári: Virtuális személyeken akkor sem érdemes a való világ elvárható morális attitűdjét számon kérni, ha egyébként az illető virtuális személyek abban a tévhitben "élnek", hogy imágójuk a valós személyük helyes morális attitűdjét jeleníti meg.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2013.05.18. 11:54:25

@Mr Falafel: Érdekes, vannak virtuális személyek, akik tudnak morálisan jól cselekedni (természetesen általában nem azok, akik magukat morálisan-szellemileg felsőbbrendűnek tartják). Lehet, hogy a lehetetlent kísértik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.05.18. 19:55:52

@Mr Falafel: a virtuáliának és a való világnak van 1 lehetséges kapcsolódása: a vascső.

Enszoltam 2013.05.19. 05:24:05

@Tehetetlen Dodó: Alfőmérnök másodnickje Disznóvári.

(A legjobb az, hogy most valami 'ismerőse'-ként - haha! - megpróbálja itt újrakezdeni a megszálott faszságait :D)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.05.19. 07:00:03

@Enszoltam: És te kinek a másodnickje vagy? A másik topikban provokálod őt a kitiltása miatt. Vajon azért, hogy ne kezdje újra a megszállott faszságait?

nusica 2013.05.29. 12:06:28

A Bujdosó Könyv menthetelenül, súlyosan, elfogultan és ízléstelenül antiszemita.
Ez azonban nem teszi a könyvet nemlétezővé.

Tom Bradley 2013.05.29. 14:15:51

@nusica: Még nem értem a végére, még csak '19 februárnál tartok, de úgy érzem eddig, hogy komoly alapja van az antiszemitizmusának.
Egyet viszont ne felejtsünk el: fontos az ok-okozati viszony tisztázása. AZÉRT gyűlöli a zsidókat, MERT ők tették tönkre az országot, ők dobták oda a kétharmadát a környező rablóknak. Ha a Károlyi- és a Kun-bandában egy zsidó sem lett volna, akkor egy szó sem esne róluk. De ugye tudjuk, hogy Garbain kívül mindegyik az volt.

nusica 2013.05.29. 15:34:34

@Tom Bradley: ez az érzésed csak fokozódni fog.
Ő is pontosan felismerte március 21. nemzeti katasztrófájának jelentőségét, éppen azért vágta ennél a napnál kettőbe a naplóját.
Természetesen nem "a" zsidók követték el a nemzet ellen ezt a párját ritkító csőcselékuralmat. A zsidóságnak szellemre-erkölcsre-mennyiségre nézve két igen jelentős csoportja teljes mértékben kimaradt mindenféle kommunista aljasság elkövetéséből: a jámbor, hagyománytisztelő, köztük a vallásos zsidók akkor még tekintélyes csoportja, valamint a kiskereskedői-kapitalista réteg, mely a kommunizmus borzalmaiból hasonló mértékben részesült, mint a nemzsidók. A kommunizmusban játszott szerepük alapján éppúgy nem lehet a zsidóság, mint ahogy az oroszok teljességét megítélni. ne essünk azok bűnébe, akik a nyilas borzalmakért habituálisan a teljes magyarságot teszik felelőssé.

nusica 2013.05.29. 15:40:15

Tormay Cécile mentségéül az felhozható, hogy az Auschwitz előtti időkben antiszemitának lenni erkölcsileg más súlyú, mint az után. Ha az iszlám végrehajt egy hatalmas áttörést és beváltja Kadhafi látnoki utolsó szavait ("Allah még nagy meglepetést tartogat nekünk Európában"), akkor éppoly tisztességtelen lenne visszamenőleg deresre vonni a mai "arabozókat".
És mentségéül az is ott van, hogy amellett, hogy közelről megtapasztalta nemzete, vallott eszményei és értékrendszere szétzüllesztését, a tulajdon élete is veszélyben forgott.

nusica 2013.05.29. 16:03:36

A Károlyi-Kun-Peidl-időszakban százezres zsidó tömeg áramlott északkeletről az országba. Igaz, de nem a teljes igazság, hogy lakhelyükön üldözték őket. A magyarországi változássorozatban saját jövőjük ígéretét sejtették. Ezek az emberek aztán túlnyomórészt hontalanként tengődtek Magyarországon, nagy szegénységben, és hogy bizonyos kötelezettségek ne terhelje őket a háborús hangulatban, nem vették fel a magyar állampolgárságot, noha erre folyamatosan ösztönözték őket, az adminisztratív fáradalmak szinte teljes eltörlésével. A háború kitörése után aztán éppen ez az óvatosságuk nagy tragédiák forrásává vált. Mint Európa minden háborús országában, itt is elkülönítették a hontalanokat, majd hosszas parlamenti procedúra után a hadsereg által szigorúan felügyelt kitelepítésük mellett döntöttek. Ez vezetett végül a magyar zsidók kamenyec-podolszki tömeges lemészárlásához.

S=klogW 2013.05.29. 19:19:54

@nusica: "a jámbor, hagyománytisztelő, köztük a vallásos zsidók akkor még tekintélyes csoportja, valamint a kiskereskedői-kapitalista réteg"

olyan nagyon egyik sem törte magát, hogy elhatárolódjon
szoktak néha az ateista voltukra hivatkozni, de ez igazából súlytalan érv:
a zsidó nem modern hanem törzsi vallás, hagyomány (ahogy Tevje is énekli)
s e zsidó hagyomány szerint akit zsidó anya szült, abban annak vallásosságától függetlenül ott lobog JHWH lelkéből egy lángocska, tagja a zsidóságnak

vantaan 2013.05.29. 19:40:12

@nusica: "Mint Európa minden háborús országában, itt is elkülönítették a hontalanokat, majd hosszas parlamenti procedúra után a hadsereg által szigorúan felügyelt kitelepítésük mellett döntöttek. Ez vezetett végül a magyar zsidók kamenyec-podolszki tömeges lemészárlásához."
Most akkor hontalanok voltak vagy magyar zsidók?

A valóság hogy jelentős részük a visszacsatolt területek magyar nemzetiségű zsidó vallású lakossága volt. Kassa, Ungvár, Munkács lakói. Többségüknek "csak"azért kellett meghalnia mert a betelepült új rendszer, rezsim, államhatalom adminisztrációja így lopta el vagyonukat! SZÉGYENÉRE A NEMZETNEK!
Sajnálatosan ez olyan mértékű volt hogy pl, Kassa esetében a magyarság számarány kisebbségbe került!

Tom Bradley 2013.05.30. 11:44:12

@nusica: egyre jobban csodálkozom, hogy ha igaz, amit ír, akkor Károlyiról és az "őszirózsás forradalomról" miért mást tanítottak még a rendszerváltás után is?

vantaan 2013.05.30. 12:01:45

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy az első zsidótörvény hatályba lépésének hetvenötödik évfordulóján, Budapest Tarlós István által vezetett önkormányzata utcát nevez el a II. kerületben "Horthy Miklós kedvenc írónőjéről, az antiszemita nézeteit nyíltan valló Tormay Cécile-ről, akinek számos gondolatát tartották irányadónak a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai"..

A Mazsihisz felkéri Tarlós Istvánt, hogy vonja vissza ezt a döntését, s tegye mindezt Magyarország kormányának nyilatkozatával összhangban, amelyet Rétvári Bence szerdán, Jeruzsálemben az antiszemitizmus elleni világfórumon ismertetett a világ közvéleményével.

"Magyarországon a kormány mindig is fellépett és számtalan intézkedést tett az elmúlt három évben annak érdekében, hogy az antiszemita jelenségek ne nyerjenek nagyobb teret, illetve visszaszoruljanak" – mondta akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.30. 12:35:11

@vantaan:

A Mazsihisz jobban tenné, ha azzal foglalkozna, ami a dolga --- a zsidó hitéletet szervezné --- és nem bonyolódna irodalomtörténeti kalandokba, mert rendre lejáratja magát.

bbjnick.blog.hu/2012/06/28/_kivetve_a_magyar_irodalomtortenetbol

S ha most hagyjuk az irodalomtörténetet és pusztán józan "politikai" szempontokat nézünk, akkor is jóval több mértéktartás és körültekintés volna ajánlatos a Mazsihisz részéről: mert pont az ellenkező hatást érik el, mint amit --- állítólagosan --- el szeretnének érni.

Egyrészt: annyi erővel, amennyivel Tormay egyes szövegei (bizonyos aspektusból) kifogásolhatok, annyi erővel legalább a fél magyar irodalomtörténet kifogásolható. S azt ugye nem várja a Mazsihisz, hogy a fél magyar irodalomtörténetet lehúzzuk a klotyón, mert ők azt mondják. (Ennél még a '45 utáni Lukács-féle indexbizottság is sokkal mértéktartóbb volt!)

Másrészt: nagyon nagyfokú inkompetenciáról ad tanúbizonyságot az, aki történeti vonatkozásokat úgy próbál értelmezni és értékelni, hogy a saját értékrendjét visszavetíti a múltba, s így igyekszik értelmezni és értékelni mindazt, ami akkor történt vagy született. Ez amilyen kínos, olyan veszélyes módszer (mert a precedens követőket is szülhet!).

Szóval, csak óvatosan!

vantaan 2013.05.30. 12:43:38

"Másrészt: nagyon nagyfokú inkompetenciáról ad tanúbizonyságot az, aki történeti vonatkozásokat úgy próbál értelmezni és értékelni, hogy a saját értékrendjét visszavetíti a múltba, s így igyekszik értelmezni és értékelni mindazt, ami akkor történt vagy született. Ez amilyen kínos, olyan veszélyes módszer (mert a precedens követőket is szülhet!)."

... no akkor miért is vannak az utca átnevezések? ...mert akkor maradnia kellene a Felszabadulás vagy a Marx stb. utcáknak!

S az a "saját értékrend" hányszor változhat pl 23 év alatt? Lásd. Orbán vagy Kövér köpönyeg forgatását!!!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.30. 12:49:55

@vantaan:

Ennyi?:-) Ez így elég soványka és halovány!:-) Magácskától sokkal többet vártam!:-D

Tom Bradley 2013.05.30. 12:50:14

@vantaan: Hagyjuk már... a magyar főváros majdnem összes alsó rakpartja zsidókról vagy a "megmentőikről" van elnevezve. Csak hogy egy példát hozzak.

vantaan 2013.05.30. 12:53:22

@bbjnick:" Ennyi?:-) Ez így elég soványka és halovány!:-) Magácskától sokkal többet vártam!:-D"

Ennyi?:-) Ez így elég soványka és halovány!:-) Magácskától sokkal többet vártam!:-D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.30. 12:57:17

@vantaan:

Hát, nem irigylem a Mazsihiszt, ha legelkötelezettebb prókátorai ilyen felkészültek és talpraesettek, mint kegyed:-)

vantaan 2013.05.30. 13:06:15

@bbjnick: Miért lennék a Mazsihisz prókátora? ....csak a kormányzat jellemtelenségére akartam felhívni a figyelmet. Amúgy nem ismerem T. C. munkásságát (kortársai szerint alsó-középszer)....annyit tudok róla hogy meleg (Kerényi stílusában : buzi) volt. Egy ilyennek azért nem kellene reklámot adni köztér elnevezéssel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.30. 13:18:26

@vantaan:

"Amúgy nem ismerem T. C. munkásságát" --- írod.

Ebben biztos voltam:-)

"(kortársai szerint alsó-középszer)" --- írod.

epa.oszk.hu/00000/00022/00616/19588.htm

"annyit tudok róla hogy meleg (Kerényi stílusában : buzi) volt" --- írod.

Ami vagy úgy volt vagy nem. Mindenesetre pert indított és nyert az őt meggyanúsítók ellen. De akár így volt, akár úgy, tény, hogy munkássága szempontjából semmiféle relevanciával nem bír állítólagos homoszexualitása.

Egyéb?

vantaan 2013.05.30. 13:26:55

@bbjnick: Ez jó egy "zsidót" hozol igazolni nagyszerűségét? .... akinél ugyan úgy felmerül a homoszexualitás ...

".Magácskától sokkal többet vártam!:-D"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.30. 13:36:34

@vantaan:

Óhajtasz még irodalmi tárgyú beszélgetéssel próbálkozni vagy átklikkelsz oda, ahová való vagy, egy p*sik*kiszexes vagy állatosp*rnós oldalra?

vantaan 2013.05.30. 13:52:38

@bbjnick: " ....vagy átklikkelsz oda, ahová való vagy, egy p*sik*kiszexes vagy állatosp*rnós oldalra?"

Az meg milyen kedves bbjnick? Homályosítson már föl mint T. C. esetében is tette.

vantaan 2013.05.30. 16:19:46

"A Tormay Cécile írónőről, műfordítóról történő közterületi elnevezés újratárgyalását kezdeményezi Tarlós István főpolgármester - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-vel."

No nézd csak, hogy mik vannak?

Tom Bradley 2013.05.30. 16:48:23

@vantaan: tombol az elvtelenség...

vantaan 2013.05.30. 17:05:16

@Tom Bradley: Mit vársz ezektől? Ha érdekük úgy kívánja akkor kommunisták, ha úgy akkor nyilasok!
pl.: Vona a múlt héten az orosz kommunista párt képviselőivel tárgyalt Moszkvába! Tarlós is volt már minden csak akasztott ember nem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.30. 21:49:46

@vantaan:

"A főpolgármester az elnevezés kérdésében állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától."

inforadio.hu/hir/belfold/hir-565017

vantaan 2013.05.30. 22:05:48

@bbjnick: Jaj szegény MTA! .... ah mit is mondhatnak?
Talán hogy Tarlós elvtárs legyen már egyszer úr! S ne bújjon a hátunk mögé, pont Ön aki milliárdokról dönthet .... keresztény ..... művelt .... volt Szdsz-es (talán még kommunista is) ..... önálló személyiség .... nagy fiú ..... fél-kézből eszi a palacsintát ..... úgyis a Demszky a hibás .... meg a főváros nem engedheti meg (mit is?).

Még szerencse hogy a szóvivő (alkalmatlan, hülye, mást olvasott fel, már nem is szóvivő, beépített bajnaista, gyurcsányísta, nyista-pista .... és a többi) /a megfelelő aláhúzandó!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.30. 22:28:30

@vantaan:

"Jaj szegény MTA! .... ah mit is mondhatnak?" --- kérdezed.

Csak azt, amit az irodalomtudomány mond Tormayról:-) Tormay maradandó értékeket létrehozó, korszerű és jelentős író, jelentős kultúraszervező, kora egyik meghatározó irodalmi személyisége volt.

Leskelődő 2013.05.30. 22:43:32

@bbjnick:
Pfhhh... Bezzeg a mucsai, provinciális norvégoknál...
nem elég, hogy vagy hét utca viseli a nevét, de ráadásul "a Hamsunnak dedikált épület az északi sarkkörön túl, egy Hamarøy melleti faluban áll, közel ahhoz a farmhoz, ahol az író felnőtt. A 2700 négyzetméteres épületben kiállítótermek, könyvtár és olvasóterem, kávézó és egy high-tech vetítéstechnikával fölszerelt auditórium kapott helyet.
...
Ezért az épületért a Steven Holl Architects 1997-ben megkapta a Progresszív Építészet Díját (USA), 2010-ben pedig három jelentős elismerést kapott: AIA NY Architecture Honor Award (USA), Észak Norvég Építészeti Díj (Norvégia), valamint a Nemzetközi Építészeti Díj (USA/Írország) kitüntetettje."
epiteszforum.hu/a-turelem-rozsat-terem-16-eves-tortenet-vegen-dijeso-steven-hollnak-a-knut-hamsun-kozpontert

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.30. 23:09:59

@Leskelődő:

Hamsun még nem lett rosszabb író attól, hogy hitlerbarát volt.

Nem mellesleg Tormayról még hasonlót sem állíthatunk. Ha Tormaynak bűne, hogy kora embere volt, akkor a kor valamennyi közéleti emberének az volt. Ha Tormay büdös, mert a zsidókérdésről beszélt, akkor a korban mindenki büdös (köztük sok zsidó származású tollforgató is).

Meg aztán milyen már fajgyűlölettel vádolni valakit, akinek folyóiratban ott zsizsgett egy generációnyi zsidó származású íróember: szerbek, rónayk, halászgáborok...?!:-)

Leskelődő 2013.05.30. 23:25:21

@bbjnick:
Na igen.
Az lehet a baj, hogy ezek a szegény @vantaanok csak fossák ide a szót, ahelyett, hogy olvasnának.
Legalább Szegedy-Maszákot, ő aztán igazán óvatosan fogalmaz:
www.mma.hu/documents/10180/125685/mma_kiadvany_tormay_cecile_konf.pdf/b6dd5781-acf5-47ba-abc2-6fb32275267a
(15. oldaltól)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.30. 23:42:42

@Leskelődő:

Hű, de jó, hogy belinkelte!:-) Nem is tudtam, hogy ezek a füzetek fenn vannak a Világhálón! Köszönöm!:-)

Leskelődő 2013.05.30. 23:47:12

@bbjnick:

Hi-hi, @ vantaanéknak hasznosabb lenne, de ha így, hát így...

Nagyon szívesen :)

Bell & Sebastian 2013.05.31. 01:11:03

Sajnos ez mind kevés ahhoz, hogy utcát nevezzenek át rá Pesten.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.31. 05:10:18

@Bell & Sebastian:

Engedelmével pontosítanék: nem átnevezzenek, hanem elnevezzenek. Ugyanis az a közterület, amelyet Tormayról kívánnak elnevezni, eddig "névtelen" volt.

vantaan 2013.05.31. 05:41:45

@bbjnick: ...ha csak azt mondhatja az MTA akkor minek kérdezi meg Tarlós? Kételyei vannak? Nocsak nocsak?
Lehet hogy nem is olyan nagy ez a T. C.? ...persze a footballból is tudjuk a másod és harmad vonal nélkül nincs első osztály.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.31. 06:17:27

@vantaan:

Tarlósnak nincsenek kételyei, mivel fogalma sincs Tormayról. Nyilván, nem is érdekli. S a Mazsihisszel ellentétben nem vindikálja magának a jogot, hogy mindentudóként/mindenekfölött állóként lépjen föl. Lerázza magáról a zsidókat, menjenek Tormayról vitatkozni oda, ahol annak helye van:-)

HToma 2013.05.31. 19:23:09

@bbjnick: Ha fogalma sincs Tormayról, akkor miért akar róla utcát elnevezni? Jó valaki elérakta a papírt ő meg azt mondta, miért ne? De akkor miért nem inkább Bethlen Istvánról neveznek el közterületet? Érte már érdemes közéleti vitát bevállalni.

Enszoltam 2013.06.01. 02:01:58

@Disznóvári: Megint kitilttottak? Te fasz, hülyegyerek.

Szemethy 2013.06.01. 02:19:24

@Enszoltam: Ki vagy, te nagyon bátor "ember"?

Enszoltam 2013.06.01. 02:21:16

@Szemethy: Aki hülyét csinál Alfőmérnök új nickjeiből.

Te faszkalap :)

Szemethy 2013.06.01. 02:25:57

@Enszoltam: Saját magadból csinálsz hülyét, nem gondolod?
Attól, hogy innen meg a jósdáról kibasztátok Alfőt, még él. Kifejezetten jól van nélkületek.

Szemethy 2013.06.01. 02:33:11

@Enszoltam: És a kurva anyádat, természetesen.

Enszoltam 2013.06.01. 02:41:50

@Szemethy: Kösz, hogy elárultad te vagy Alfőmérnök :D

Mindig ostoba voltál és az is maradsz minden új nicken!

Szemethy 2013.06.01. 03:02:48

@Enszoltam: Mivel árultam volna el, ütődött? Mondtam, hogy ismerem. Megbízott, hogy tolmácsoljam a gondolatait, amíg ki van tiltva (nektek "köszönhetően").

Enszoltam 2013.06.01. 03:05:34

@Szemethy: Tolmácsoljam a gondolatait? :DDDDD

Te tényeg kurva beteg vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.01. 04:29:14

@HToma:

Tarlósnak sem feladata, sem joga(!), hogy utcaelnevezéseken elmélkedjen és azokról döntéseket hozzon! Az a közgyűlés feladata. S ha a közgyűlés (mint a polgárok képviseleti szerve) így vagy úgy dönt, akkor azt tudomásulvegye és láttamozza.

Miből gondolja, hogy Tormay kevesebbet ér, mint Bethlen? Miből gondolja, hogy Tormay kisebb volt írónak, kultúraszervezőnek, mint Bethlen miniszterelnöknek?

S azt miből gondolja, hogy Bethlen miatt nem törne ki hasonló (vagy sokkal nagyobb) ajvékolás?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.06.01. 08:35:14

@bbjnick:
mondjuk ez hülyeség
a hülye picsát hogyan mérheted bethlenhez?
és ennyit tarlós is tud.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.01. 09:25:49

@jose maria padilla:

Már hol mérem én Tormayt Bethlenhez?!:-)

"Miből gondolja, hogy Tormay kisebb volt írónak, kultúraszervezőnek, mint Bethlen miniszterelnöknek?"

Ebből te azt olvasod ki, hogy egymáshoz mérem őket?

HToma 2013.06.01. 12:57:26

@bbjnick: Bethlen első vonalbéli minelnök volt, míg Tormay másodvonalbéli író (ezt Szegedy-Maszák írja a Leskelődő által berakott linkben). Tudom, hogy lenne ajvékolás, de azt érdemes lenne bevállalni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.01. 13:09:12

Horovitz Tamás (a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke) Tarlós Istvánnak írt nyílt leveléből

"(...)

Alapvető társadalmi és morális feladat, hogy Magyarországon ne lehessen olyan személyről közterületet elnevezni, aki támogatta a numerus clausus fennmaradását, és személyesen köszöntötte a fasiszta Mussolinit, jelezve ezzel a közvélemény számára egyértelmű állásfoglalását a fasizmus eszmeisége felé.

Nem lehet számunkra példakép, és nem viselheti közterület sem a nevét annak, aki műveiben zsidózik, uszít és a fasizmus ideológiáját népszerűsíti.

(...)"

Tisztelettel:
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke

www.mazsihisz.hu/2013/05/30/nem-lehet-peldakep,-aki-muveiben-a-fasizmus-ideologiajat-nepszerusiti-6193.html

Ez már az abszurd kategóriája! Ha Horovitz Tamás elnök elvárásainak eleget kívánunk tenni, akkor nagyon gyorsan álljunk neki és töröljük az utcanévjegyzékekből a nevek legalább kétharmadát! Kezdjük nagy uralkodóinkkal, folytassuk Széchenyivel, a "legnagyobb magyarral", nemzeti klasszikusainkkal (Petőfi, Vörösmarty, Kölcsey stb.), egyetlen katolikus főpapunkat ki ne felejtsük, a két háború közötti valamennyi politikusunkkal gajdecba nyomban, a művészeink legtöbbje kuka (Babits, Kosztolányi, hogy Kassákról vagy Szabó Lőrincről már ne is szóljunk stb., hiszen a Horovitz Tamás által megfogalmazott kritériumok egyikének-másikának (gyakran többjének) is megfelel. Ez volna a kívánatos eljárás?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.01. 13:34:18

@HToma:

Én is olvastam a Szegedy-Maszák-dolgozatot: ő nem azt írja, hogy Tormay másodvonalbeli író volt, hanem azt, hogy nincs (a magyar kultúra annyira gazdag és a befogadó közeg annyira sokrétű és tagolt, hogy nem is lehet) egyféle kánon, s aki az egyik kánon szerint fontos, az egy másik szerint nem annyira és viszont...:-)

Szemethy 2013.06.01. 17:50:59

@bbjnick: Tormay miniszerelnöki tehetségét mérted Bethlenéhez, ostoba majom?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.02. 07:14:43

@Szemethy:

Mi a f*xnak trollkodsz, marhája?! Elgurult a gyógyszered vagy csak ennyire telik tőled?

tevevanegypupu 2013.06.02. 08:26:49

@bbjnick:

Ez olyasmit, mint Faludynak egy morfondirozasa, hogy ki a legeslegjobb kolto Magyarorszagon..es ha megvalasztjak, akkor van a masodik legeslegjobb, meg a harmadik..es igy tovabb. Hulyeseg. Szerencsere nagyon sokretu es nagyon jo irodalmunk van, kesz-passz. Tormayt mindenesetre Nobel dijra jelolte, es valoszinuleg meg is erdemelte volna, sokkal inkabb mint Kertesz Imre..aki szimplan egy "divatos" temaval nyert. Egy olyasmivel ami lassan itt Magyarorszagon mar felelmet kelt, de nem azert es ugy ahogy azt illetekesek szeretnek. Szenvedestorteneteket nem lehet ocska es aljas kis jatszmakhoz felhasznalni..soha es sehol es senkivel.

tevevanegypupu 2013.06.02. 08:26:49

@bbjnick:

Ez olyasmit, mint Faludynak egy morfondirozasa, hogy ki a legeslegjobb kolto Magyarorszagon..es ha megvalasztjak, akkor van a masodik legeslegjobb, meg a harmadik..es igy tovabb. Hulyeseg. Szerencsere nagyon sokretu es nagyon jo irodalmunk van, kesz-passz. Tormayt mindenesetre Nobel dijra jelolte, es valoszinuleg meg is erdemelte volna, sokkal inkabb mint Kertesz Imre..aki szimplan egy "divatos" temaval nyert. Egy olyasmivel ami lassan itt Magyarorszagon mar felelmet kelt, de nem azert es ugy ahogy azt illetekesek szeretnek. Szenvedestorteneteket nem lehet ocska es aljas kis jatszmakhoz felhasznalni..soha es sehol es senkivel.

Bell & Sebastian 2013.06.02. 10:19:11

Mit agyalnak ezen, ráütötték az antiszemita billogot és nem elég progresszív. Ez pont elég ahhoz, hogy Mélyépítő Pista átgondolja-megfontolja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.02. 10:41:18

@Bell & Sebastian: @tevevanegypupu:

A Mazsihisznek és Tarlósnak, nyilván, kényesebb az irodalmi ízlése, mint Anatole Francenak és d'Annunzionak (mindketten Nobel-díjas írók:-)), hiszen ez utóbbiak kifejezetten nagyra tartották Tormayt:-)

Szemethy 2013.06.02. 11:03:50

@bbjnick: ""Miből gondolja, hogy Tormay kisebb volt írónak, kultúraszervezőnek, mint Bethlen miniszterelnöknek?"

Ebből te azt olvasod ki, hogy egymáshoz mérem őket? "

Mi a fasznak trollkodsz, marhája?! Elgurult a gyógyszered vagy csak ennyire telik tőled?

tevevanegypupu 2013.06.02. 12:30:24

@bbjnick:

Tarlos gyavasaga - es ugyanakkor neha rendkivulien proszto modora - kisse lehuti azt a lelkesedest amit akkor erzett az ember, mikor Demszky vegre eltunt a fovaros elerol..Ami pedig a MAZSIHISZ-t illeti..nem nyitok vitat.:)

tevevanegypupu 2013.06.02. 18:31:26

@bbjnick:

Ugy latszik a kozgyules megszavazta, hogy Tormayrol nevezzek el azt a teruletet. Mar csak azert is megerdemli, mert konyveben tenyszeruen es pontosan leirta mi tortent 1919-ben es utana. Hogy mennyire tenyszeru es pontos volt, azt napjaink bizonyitjak. A 133 nap komisszar-utodai ugyanolyan gyulolkodoek es tehetsegtelenek mint elodeik voltak.

Bell & Sebastian 2013.06.02. 21:45:51

@tevevanegypupu: Habos kakaót kaptak kaláccsal a proligyerekek a Balcsinál, majd, amikor felnőttek, sört virslivel. Mit akar még, libacomb nem kéne?

tevevanegypupu 2013.06.02. 21:51:11

@Bell & Sebastian:

A klottgatya helyett inkabb egy tollboat..:)
süti beállítások módosítása