Pápa, egyház, Európa: egy elbukott reformkísérlet
2013. március 19. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Pápa, egyház, Európa: egy elbukott reformkísérlet

adrian.jpg

Pápaválasztás Európa és az Egyház válságának árnyékában? Szigorú északi technokraták és a régi kerékvágáshoz ragaszkodó déli népek szembenállása? Összefogás helyett széthúzó Európa az előretörő Kelettel szemben? Közel ötszáz éve, a maihoz hasonló körülmények között egy széles látókörű, de szokatlan pápa küzdött Európa összefogásáért és a hit egységéért – mindhiába.

Meglepetés történt 1522 januárjában, amikor Medici X. Leó halála után a konklávé egy szokásos olasz helyett holland bíborost választott pápának. VI. Hadrián egy utrechti asztalos fiaként született Adriaan Florenszoon Boeyens néven. A leuweni egyetemen doktorált teológiaprofesszor Rotterdami Erasmust, majd a leendő V. Károly császárt is tanította – amivel spanyolországi bíborosi rangot szerzett. Ekkorra azonban már tűrhetetlen mértékű nepotizmus, korrupció, pénzpocsékolás és világi élvezetek jellemezték az Egyház vezető köreit, amire válaszul Luther megfogalmazta 95 pontját. A protestáns mozgalmak megállíthatatlanul terjedtek, miközben Európa hátában Magyarországtól Máltáig a törökök képviselte iszlám fenyegetett. Európa uralkodói azonban az összefogás és a veszély közös elhárítása helyett az egymás közötti rövid távú játszmákra – akkoriban zsoldosháborúkra – koncentráltak.

VI. Hadrián világosan látta az Egyház és Európa meghasonlottságát. Az Egyház reformja és a törökök elleni keresztes hadjárat volt a két legfőbb célja. Pénzügyi megszorításokat vezetett be a túlköltekezéshez szokott pápai udvarban, új adókat vetett ki, és rendet akart tenni a burjánzó bürokráciában. Megindító őszinteséggel és bűnbánattal kereste a párbeszédet a protestáns vezetőkkel is. A nürnbergi birodalmi gyűlésre azt üzente: „Mindnyájan letértünk az igazság útjáról, és sok idő óta nem akadt közöttünk egy sem, aki a jót cselekedné. (...) Minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy a római udvart, amelyből talán a baj szerteáradt, megreformáljuk. (...) Nem uralomvágyból akarunk kormányozni, sem rokonaink gazdagítására, hanem, hogy visszaadjuk a szent Egyháznak, Isten mátkájának korábbi szépségét”. A pápát „megkoronázott szamárnak” bélyegző, nyakas Luthert és követőit azonban már nem lehetett sem szép szóval, sem fenyegetéssel visszatéríteni az egyház kebelére. VI. Hadrián pápaként megpróbált a császár és I. Ferenc francia király között is egyensúlyozni, de ezzel elvesztette Európa két leghatalmasabb világi urának bizalmát.

A keresztes hadjárat terve így meghiúsult, de Hadrián Rómában is elvesztette támogatóit. Az egyházfő takarékosságát fösvénységnek címkézték, idegenségét korai nacionalista szólamokkal gúnyolta a köznép, az előkelők pedig műveletlen barbárnak titulálták. A józan, jó szándékú holland professzor elveszett a mediterrán közállapotok, lazább erkölcsök és az európai nagypolitikai játszmák útvesztőjében. „Nem törekedtünk a pápai méltóságra, és szívesebben fejeztük volna be napjainkat a magánélet magányában” – írta nürnbergi levelében VI. Hadrián, aki végül alig másfél év pápaság után magányosan, hivatala és felelőssége terheitől összeroskadva hunyt el 1523-ban. Utána II. János Pálig újra csak olaszokat választottak pápának, visszajöttek a reneszánsz egyházfők minden erényükkel és vétkükkel. A protestánsok nem tértek vissza többé Róma egyházába, kitört a német parasztlázadás és az itáliai háború. Pár év múlva pedig elesett a kereszténység védőbástyája, Magyarország.

A holland pápa elbukott reformkísérlete több szempontból is tanulságos példa lehet minden európai döntéshozónak. Hiába minden elméleti tudás, széles látókör és jó szándék – csak fontolva haladással, a vezetők és a tömegek egymásra hangolódásával, okos szövetségek építésével lehet lassú lépésekkel előrébb lendíteni nemzetek, egyházak és kontinensek ügyét. Ahogy Hadrián nürnbergi levelében Arisztotelészt idézte: „Minden hirtelen változás veszélyes az államszervezetre”. Hadrián végzete azonban a szűk látókörű, maradi vezetőket (akár világiak, akár egyháziak) is figyelmeztetheti: ha nem veszik észre az idők jeleit és azok hírmondóit, menthetetlenül szétforgácsolódik világuk.

*

A cikk eredetileg a Heti Válasz Tájoló rovatában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr635134130

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pápa, egyház, Európa: egy elbukott reformkísérlet 2013.03.19. 17:13:01

Hiába minden elméleti tudás, széles látókör és jó szándék – csak fontolva haladással lehet előrébb lendíteni nemzetek, egyházak és kontinensek ügyét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.19. 15:53:06

Hiányzik a képből a tudatos felforgatás tényezője. A protestantizmusnak sokévszázados előzményei az eretnekmozgalmak, katárok, husziták, akik mögött ott a gnoszticizmus, mint a kereszténységgel szemben (és az emberiséggel szemben) ellenséges vallás.

unionista (törölt) 2013.03.19. 16:31:36

@ArmaGedeon:
hja, igen az ördögűző szentatyával szemben a "felvilágosult" "ejrópai" "potestáns" gnosztikusok. te se leszel már hülyébb.

bömböcz 2013.03.19. 16:38:21

@ArmaGedeon:
A jezsuiták a zsidó-keresztény (római) valláshatalom kémei/desszantosai/bélférgei. Ahová betették a lábukat, ott halál, és történelem átírás volt a kiindulási pont.

habemus.blog.hu 2013.03.19. 16:56:26

Jó cikk. Helyesen emlékszem, hogy a pápa megválasztása előtt jelent meg? Azóta tudjuk, hogy volt, aki barátilag a Hadrián nevet javasolta - épp reformer hangzása miatt - Bergoglio bíborosnak. Ő azonban a strukturális újítással kísérletező előd neve helyett a keresztény életszemléletet megújító Ferencét választotta. Reméljük, bölcsen döntött.

bömböcz 2013.03.19. 17:19:55

@habemus.blog.hu:
..."aki barátilag a Hadrián nevet javasolta "...

hehehe...

Joejszaka 2013.03.19. 19:14:31

@bömböcz: Látom sok jezsuitát ismersz.

unionista (törölt) 2013.03.19. 20:00:01

@kalhana:
elárulom, hogy csak vicceltem.

Bell & Sebastian 2013.03.19. 20:42:53

@bömböcz: Mondja csak, Sajókám, maga nem gyógyít véletlenül fitymaszűkületet is, szájrátéttel?

bömböcz 2013.03.19. 22:50:57

@Bell & Sebastian:
Mióta herpeszt kaptam a maga kései betérése okán... és elolvastam armagedeon instrukcióit, tartózkodom az eféle szórakozásoktól...

Mikrobi 2013.03.20. 09:54:20

A magyar egyháztörténeti nyelvben Hadrianus nevét Adorjánnak szoktuk mondani.
Ami az Adorján-Ferenc párhuzamot illeti, lehet, hogy bele fog törni a bicskája. De épp a neve eredeti viselője mutatta meg, hogy van értelme a radikális változtatásnak, ha azt az ember magán kezdi. II. János Pál is radikálisan új szellemet hozott az Egyházba mint 500 éve az első nem olasz pápa. Végezetül azt is meg kell kérdeznem, hogy miben kéne radikálisan változtatni? Mert ha az abortusz, eutanázia, fogamzásgátlás, melegházasság, házasság előtti együttélés, cölibátus, nők pappá "szentelése" a téma, akkor természetesen ne várj változást:-)

pocaklakó minimanó 2013.03.20. 14:56:39

@Mikrobi:

"Mert ha az abortusz, eutanázia, fogamzásgátlás, melegházasság, házasság előtti együttélés, cölibátus, nők pappá "szentelése" a téma..."

Csak az. Kiegészítve még a következővel: a' Zettyáz azonnal szabaduljon meg minden vagyonától, ossza szét azt a rászorulók (ez gondosan kiválogatott csoport, persze) között és aztán éljen meg abból ami marad úgy, hogy eközben lehetőleg ne zavarja a felvilágosultak dolgait, ha nem kívánja, hogy véletlenül újabb 'noyades' legyen a vége a dalnak.

S=klogW 2013.03.20. 22:13:44

@Bell & Sebastian: "azt álmodtam, hogy két macska voltam, és játszottam egymással"

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.20. 22:41:10

Meg kell hogy mondjam, Ferenc imázsteremtése olyan profi és olyan semmi perc alatt fejlődik fel, hogy az csak színjátéknak tűnhet az én beteges összeeesküvéselméletgyártó agyammal...

S=klogW 2013.03.20. 23:15:17

@ArmaGedeon: aki egy kicsit is hajlandó ismerkedni akár csak a 20. század történelmének lapjaival, annak legalábbis gyanús kell, hogy legyen ez a nagyonlaza jófejsrác tempó

visszataszító ez a papa populare

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.20. 23:39:11

@S=klogW: Ami gyanús az, hogy mitől lennének tényleges változások? Hol volt a fickó eddig, amikor pl. működött a titkos jelentésben állítólag említett "Vatikáni buzilobbi"? Ha ilyen viszonyok alakulhattak ki az egyház hierarchiájában, hogy lehetett e viszonyok között prímás olyanvalaki, aki őszintén kész és képes ezen változtatni? Simán hangulatkeltő felszíni varázslás zajlik.
süti beállítások módosítása