Az őstulok megszelidítése – A messzi dél vadjai
2013. március 03. írta: Lakner Dávid

Az őstulok megszelidítése – A messzi dél vadjai

mmm.jpg

Úgy tűnik, Oscar mostanság szereti az elsőfilmes alkotókat – legalábbis ezt mutatja, hogy A némafilmes tavalyi sikere után ismét egy újonc direktor került filmje többszörös jelölésével. Ahogy Michel Hazanavicius tavalyi filmjénél, úgy A messzi dél vadjainál is kifejezetten hangsúlyos szerepet kap az atmoszféra, a másfél óra során prezentált világ teljessége. A némafilmes esetében egy műfaj támadt fel hamvaiból és mutatkozott meg teljes pompájában; most pedig a mágikus realizmus eszközeivel mutatják be a civilizált világon kívül élő hatéves Hushpuppy, illetve édesapjának történetét.

A varázslat a megteremtett filmes kozmosznak köszönhető: a részben a kislány fantáziáján keresztül megmutatkozó Teknő egy apró földdarab a Mississippi-delta szigetvilágában, ahol szinte törzsi körülmények között élnek a civilizáltabb közösségeket elutasító emberek. Az idilli világ azonban nem bizonyul sokáig tarthatónak, hiszen mindannyian tudják, hogy egy nagyobb vihar, az elemek pusztító jelenléte végleg el fogja tüntetni a Teknőt a föld színéről. Hushpuppy apja, Wink mégsem szeretné elhagyni otthonát, így a kislány álomvilágba menekül a természet kegyetlen támadásai elől. Végül szembenéz démonaival, amelyek fizikailag is testet öltenek a jég fogságából kiszabaduló őstulkok képében, és megtanulja elfogadni saját határait, univerzumának törékeny teljességét.

Nem is a mesekönyvbe illő történet varázsol el, jóval inkább a megszelídített őserő és a menedékül szolgáló fantáziavilág, illetve ezek valósággal történő összekapcsolódása ragadja el a nézőt, mintha Terrence Malick Az élet fája című filmjének kistestvérét látnánk. Az összképből viszont kilóg az a megoldás, amikor a rendező Hushpuppy szájába próbál adni olyan bölcsességeket, amelyek egy ilyen korú kislánynak semmiképp nem állnak jól. Szerencsésebb lett volna, ha Az élet fájához hasonlóan maga a film világa árulkodik a mindenség törékeny egyensúlyáról. De mint elsőfilmes rendező, Benh Zeitlin a gyermekbetegségek ellenére is minden tőle telhetőt megtett a végeredményért.

A direktornak köszönhetjük a film varázsos zenéjét is, amely jelentős szerepet vállal A messzi dél vadjai hangulatának megteremtésében. A beavatástörténetnek is tekinthető film így kínál számunkra egy lebilincselő erejű történetet a felnövésről.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr425086695

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.04. 12:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.03. 10:48:00

@Lakner Dávid:

B*sszus, elszállt a kommentem teleokossággal!:-(

Mégegyszer nem írom le, csak a lényeget:

--- Michel Hazanavicius nem elsőfilmesként nyerte az Oscart. A némafilmes, a negyedik vagy ötödik nagyjátékfilmje volt (attól függ, hogyan számoljuk). Egyébként is egy "vén" (szétfoglalkoztatott) zsánerfilmes (ha így érthetőbb: kommerszfilmes) profi, aki az elmúlt húsz-huszonöt évben már mindent rendezett, amit televíziós munkaként rendezni lehet.

--- Hollywood totál válságban van. Idén már egyetlen minősíthető produkció sem volt az Oscaron. A nagyöreg rendezők vagy kihaltak vagy nem nagyon dolgoznak, a generációváltás időszerűvé vált volna, ha volna utánpótlás.

Lakner Dávid 2013.03.03. 10:56:51

@bbjnick: Igen-igen, én is arra akartam utalni, hogy rendezőként ez az első nagyobb munkája. Voltak tévéfilmek is, az igaz, meg írt forgatókönyvet is, de ezek azért mégis más kategória alá esnek.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.03. 21:32:35

Ez a Dávid, ez nagyon sikeres szerző lett itt a mandin, mintha generáció váltást zajlana a háttérben . )

bömböcz 2013.03.03. 21:35:06

@gloire:
A jaccsojós polifómnak van-e köze hozzá?

bömböcz 2013.03.03. 21:41:36

@gloire:
a zoltánról...tudja a ma már magyarkorné-lia néven futó néhai atv sztárokról...

bömböcz 2013.03.03. 21:48:15

a bahchkoba olyan mint a talmud: gój gyerek: a szádra ne vedd!

bömböcz 2013.03.03. 21:50:15

@bömböcz:
jav: gyevek, pofádva
üdv.:
bbj

bömböcz 2013.03.03. 22:39:26

@gloire:
na azért!
Lássátok feleim:
Így kell betagozódni...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.03. 23:53:52

@bömböcz: egyébként jó film lehet, tényleg van egy atmoszférája. Például, hogy mi megy a déli államokban.

Miközben: "Detroitban hivatalosan is pénzügyi szükségállapot van érvényben, jelentette be pénteken Michigan állam kormányzója, Rick Snyder."

A csapataikat vonják vissza mindenhonnan. Mi lesz itt, ha ez kiderül?

Lakner Dávid 2013.03.04. 00:08:54

@bömböcz: Nem rokonom Lakner Zoltán. :) Meg amúgy sem hiszem, hogy általa épp a Mandinerhez lehetne bekerülni.

bömböcz 2013.03.04. 00:51:07

@gloire:
Detroit mai etnikai összetétele, az újkori demokrácia iránymutatója...
Egyébként Joseph Heller (22-es csapdája, de tudjukki) írt egy nagyszerű könyvet a görög demokrácia és az évezreddel későbbi flamand üzleti mechanizmus szabadelvűségéről...

Farkasokkal táncoló 2013.03.04. 13:50:17

Jó a film, különösen a kislány játéka döbbenetes, a baj csak az, hogy utána meg akartam halni. Ennyi pénzért jól be is rúghattam volna, és akkor egy ideig rózsás színben látom a világot, ehelyett vásároltam magamnak másfél óra tömény depressziót.
süti beállítások módosítása