Túlélni Szamoát: ciklonban Óceániában
2013. március 02. írta: tm_

Túlélni Szamoát: ciklonban Óceániában

IMG_5165.jpg

2012 december 13. Apia, Szamoa.

Augusztus óta voltam az országban, az emberek hónapokon keresztül mondogatták, hogy idén jön a ciklon. A vizet és az áramot már délelőtt elzárták. Az ágyon feküdtem, filmet néztem a laptopomon. Hajnal óta tartott az erős szél, reggel kaptam egy sms-t, hogy az időjárásra való tekintettel nem kell menni dolgozni. Odakint már percek óta kiabáltak az emberek, de gondoltam, biztosan csak elfújt valamit a szél, próbálják összeszedni. A földszinten laktam, körbevéve más házakkal, így az én házam viszonylag védve volt a keményebb széllökésektől.

Egyszer csak valaki dörömböl. Felülök és látom, hogy valami sötét folyadék szivárog befelé az ajtó alatt: nem tudtam mire vélni, kiöntöttek volna valamit pont a házam előtt? Ahogy kinyitottam, beözönlött a kint már közel térdig álló iszapos víz. Villámáradás.

IMG_5123.jpg
IMG_4894.jpg

Idővel megtudtam, hogy valójában már évek óta tartanak az újabb katasztrófától, az utolsó trópusi ciklon ugyanis 1990-ben találta el a szigetet, azóta mindig megúszták a térségben pusztító viharokat. A decemberi vihar úgy kezdődött, hogy néhány nappal korábban trópusi depressziót mértek a Fidzsi szigetek környékén, rebesgették is, hogy „az bizony közel van”. Persze, ez még semmit nem jelent, hiszen a depressziónak először ciklonná kell fejlődnie, majd Szamoa felé vennie az irányt, és eltalálni a szigetet. A meteorológusi tájékoztatás ennek megfelelően igyekezte is elkerülni a pánikot, egyszerűen csak ismertették a helyzetet, „lehet, hogy felénk fordul, de lehet hogy nem”, illetve „ha jön, lehet hogy telibetalál minket, de lehet hogy nem”. Mindenesetre az idő a következő pár napban egyre borultabb lett, egyre erősebb szelekkel és egyre gyakoribb esőzéssel. Végül ciklonná alakult, Szamoa felé indult, kettes erősségűre fejlődött és nevet kapott. Evan trópusi ciklon.

Nagy nehezen visszacsuktam az ajtót. Az ár teljesen váratlanul ért, senki nem figyelmeztetett, hogy erre is érdemes számítani. Tudtam, nincs idő sokáig gondolkozni, ez az a szituáció, ahol csak a legfontosabbat.

Útlevél, telefon, pénztárca.

A földön heverő dolgokat mind feldobáltam az ágyra, szerencsére a ruhák egy része már a bőröndben hevert, hiszen öt nap volt hátra a hazautazásig. Felkészültem, hogy ismét kinyissam az ajtót. A víz már térdig ért, fél perc alatt jó tíz centit nőtt. A kerten átkelve rájöttem, hogy a papucs felesleges, minden lépés után beleragadt a víz alatt már mindent beborító vastag sárrétegbe, így mezítláb próbáltam boldogulni. Felszaladtam az ismerősöm szobájához, aki (miután felébresztettem és felfogta a helyzetet) segített felvinni a táskáimat az emeletre. Ekkorra már derékig ért a víz, nagyon erős sodrással.

Az emeletre felérve a gangról figyeltük, ahogy a környék lakói az egyetlen emeletes ház (a miénk) felé igyekeztek a derékig érő vízben. Ahogy odaértek, segítettünk nekik a cuccaikat felcipelni. Az egész mindössze fél óra alatt történt, de az ár még hosszú órákig nem apadt, a szél nem csitult. A 200 km/h-s szélben gyakorlatilag vízszintesen hulló eső szabályosan fájt a bőrön, ezért igyekeztek a ház szélárnyékos oldalán maradni, de a ciklon haladtával persze ez is változott.

Ilyesmi volt élőben. Figyelem: nagyon hangos videók, a hangerőt vedd minimálisra:

IMG_4897.jpg
IMG_4909.jpg
IMG_4902.jpg

Evan estére elvonult, az idő azonban esős, szeles maradt, de már csak enyhén. Az elárasztott területeket továbbra is térdig érő víz, alatta 10-20 centis sárréteg borította. Az emberek kimerészkedtek, egy-két bolt kinyitott, újraindult az élet.

Másnap reggel végigautóztunk a városon, a víz már csak a mélyebben fekvő területeken maradt meg, de sok ház még így is víz alatt állt. A ciklon rombolása elképesztő látványt nyújtott, hordalék mindenhol, fák, autók szanaszét, házak összedőlve. Kiderült, hogy a villámár az egyik városi folyó műve volt, amely áttörte egyik gátját. Megtalálva az azóta már beépített régi medrét, elárasztotta a fővárost, elsodort minden mozdíthatót, ami útjába került.

Az alábbi videó már az ár utáni órákban készült, amikor egyes szakaszokon már lehetett autózni:

IMG_5113.jpg
IMG_5112.jpg
IMG_5117.jpg
IMG_5052.jpg

Összesen 14 halálos áldozata volt a katasztrófának, ebből tíz eltűnt halász, akik a figyelmeztetés ellenére kihajóztak. Az Evan által okozott összes anyagi kár becsült értéke az ország éves GDP-jének közel egyharmada, amely nagyjából 46 milliárd forintnak felel meg. Ahogyan egy hozzáértő új zélandi ismerősöm fogalmazott: „it's a biggie”.

A légi forgalom mindössze egy nappal a ciklon után ismét megnyílt, így a járatomat nem is érintette a katasztrófa. A reptérre vezető úton már újra sütött a nap, újra 30 fok volt. Mintha mi sem történt volna. A teljes helyreállítás és újjáépítés azonban két-három évbe fog telni a mindentől távol eső csendes-óceáni szigetországban.

IMG_5226.jpg
IMG_5202.jpg
IMG_5228.jpg
IMG_5066.jpg
IMG_4943.jpg
IMG_5099.jpg
IMG_5146.jpg
IMG_5183.jpg
IMG_5184.jpg
IMG_5230.jpg
IMG_5220.jpg
IMG_5191.jpg

Végül, az ilyen lett képek után jöjjön itt egy ilyen volt fotó:

IMG_4744.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr585092225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2013.03.02. 09:03:20

Hat igen..a termeszet jon es gyoz. Illetve rombolva gyoz.Tenni ellene nem lehet semmit, ha ugy igazan elhatarozza, hogy egy kicsit emlekezteti az embereket arra, hogy gondolkozzanak el egy kicsit arrol, hogy hol a helyuk a vilagban..Mert tul gyakran elfeledkezunk rola, sokszor nagyonis illetektelenul avatkozunk bele olyan dolgokba, amit talan jobb lenne erintetlenul hagyni..

Boltzmann 2013.03.02. 10:36:30

jaj ne már!

attól mert hülye amerikaiak, angol hülyék flash floodnak nevezik mert az egész kortárs médiadeterminált kultúrájuk szenzációhajhász közérzet- és érzelemmanipuláló konzumkultúra, attól ez még magyarul egyszerűen csak

áradás vagy árvíz

Boltzmann 2013.03.02. 10:38:49

a szerző szállása nem konzervtetős gyufa- és hurkapálcaházikó volt hanem kőház?

Boltzmann 2013.03.02. 10:45:31

a szamoánoknak (még inkább az USA gazdiknak) illene úgy védművet építeni ott, hogy figyelembe veszik az árapályt is, amivel a tenger visszaduzzasztja az esőtől megáradó folyót

Boltzmann 2013.03.02. 11:21:31

aki óceániában fehér ember és nem turista az így vagy úgy

komprádorszivattyútechnikus

ebfül 2013.03.02. 12:55:17

"Kiderült, hogy a villámár az egyik városi folyó műve volt, amely áttörte egyik gátját. "

UGYE nem mobilgát volt?

Biztos csak arra telet.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.03.02. 13:06:33

Nem akarok olyan gonosz lenni, mint szoktam, ezért most nem is feltételezem, hogy a mandiblog legfrissebb utazásának bármi köze lenne a kormány 2011-ben indult csendes-óceáni külpolitikai offenzívájához. Amelynek amúgy a később Axerbajdzsánnal szemben elbukott ENSZ BT-tagság volt a célja. Hát, legalább egy újabb fényképes poszt lett belőle. ;)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.02. 13:09:39

Felülök és látom, hogy valami sötét folyadék szivárog befelé az ajtó alatt: nem tudtam mire vélni, kiöntöttek volna valamit pont a házam előtt? Ahogy kinyitottam, beözönlött a kint már közel térdig álló iszapos víz."

itt hibáztál. remélem azóta már rájöttél.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.02. 13:12:50

A kerten átkelve rájöttem, hogy a papucs felesleges, minden lépés után beleragadt a víz alatt már mindent beborító vastag sárrétegbe, így mezítláb próbáltam boldogulni."

ja, aztán belelépsz valami rozsdás vasba, te édomtalan, cipőről, bakancsról nem hallottál még? gumicsizma, mi?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.02. 13:16:06

ciklonok jönnek-mennek, de habonyárpi hasrúgása állandó és örök
halhatatlan

Boltzmann 2013.03.02. 13:42:47

@Holger Hartland: milyen igaz, erről meg is feledkeztem

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.02. 14:01:55

@Holger Hartland: ENSZ BT-tagság volt a célja"

biztos hogy nem a kölykök nyaraltatása volt a cél?

azorin is "a cél" a kisebbségvédelem, a roma integráció volt
kkbk.blog.hu/2011/12/06/fideszesek_azorin

Bloodscalp 2013.03.02. 17:45:30

@Holger Hartland: csak a címet szúrták el..."hülye mandineres haver menni szamoa"

cutcopy 2013.03.03. 14:21:09

Mobilgátat a Rómaira..
süti beállítások módosítása