Egyetemi tüntetők: A felsőoktatás 10 millió ember ügye
2013. március 01. írta: Redakció

Egyetemi tüntetők: A felsőoktatás 10 millió ember ügye

Évek óta zajlik a lassú, de biztos leépítés a felsőoktatásban: a nyugdíjba vonuló egyetemi tanárok helyét nem töltik be, a kormány pedig folyamatosan vonja ki a forrásokat a felsőoktatásból. A ELTE bölcsészettudományi karának hallgatói fórumán többek között az is szóba került, mit tehetnek a diákok azért, hogy megállítsák a folyamatot, és megmentsék a szerintük nélkülözhetetlen tanárokat.

Most tegye föl a kezét, aki a bölcsészkarra jár!” A felszólításra azonnal több száz kéz lendül a magasba az ELTE bölcsészkarának 16 napja elfoglalt 47-es számú előadójában az egyetemet bekerítő Élőlánc utáni kedd délutáni fórumon. A kérés folytatódik: „Most tegye föl a kezét, aki más egyetem, vagy kar hallgatója!” – a jóval kevesebb jelentkezőt nagy tapssal köszöntik a bölcsészek. Az igazán nagy tapsvihar azonban akkor tör ki a zsúfolásig megtelt teremben, amikor kiderül, hogy a jelenlévők közel egynegyede az ELTE BTK oktatója. Mellettem jobbra egy elkeseredett tanszékvezető arról panaszkodik, hogy egy ideje elvették a tanszékvezetői pótlékokat, de ez a legkisebb baj ahhoz képest, hogy az elmúlt években mennyi értékes tanárt kellett a forrásmegvonások miatt a tanszékről elbocsátani. Most, hogy nyugdíjba ment a tanszék egyetlen anyanyelvi lektora, aki helyett a megszorítások miatt nem lehet újat fölvenni, kérdéses, hogy ki fog a hallgatóknak nyelvet oktatni. Arról nem is beszélve, hogy ha a három 19. századi irodalmat oktató tanárból egyedül ő marad, képtelen lesz minden kurzust átvállalni három, kb. 40 fős évfolyamon az alapképzésben, a mesterképzésről nem is beszélve. Elmondása szerint a legaggasztóbb, hogy hiába ír levelet a dékánnak és tiltakozik a leépítések ellen, nincs szakmai párbeszéd a karon és az egyetemen belül.

Hercsel Adél tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr955111470

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rög, való, következetesség 2013.03.04. 22:56:59

Igaza lehet a Professzorok Battyány Körének a hallgató szerződések ügyében. Amint a költségtérítés tekintetében is. Werbőczy 1514-ben írott, szokásjoggá vált, méltán nagyra becsült törvényi munkájának XXV. cikkeje – és még jó tizenegy cikkely – h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hill billy 2013.03.01. 12:24:03

Ha a felsőoktatás 10 millió ember ügye, akkor mi a baj? A 10 milliót a szabadon választott magyar országgyűlés képviseli, akikkel szemben a tucatnyi tüntető oktató és pár száz hallgató csak részérdekeit képviseli.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.01. 12:31:21

Erről nekem az jutott eszembe, hogy talán nem kellett volna olyan készségesen asszisztálni ahhoz, hogy Magyarország az elmúlt húsz évben gyarmati sorba süllyedjen, akkor nem érte volna az ELTE BTK-t sem utol az a leépülési folyamat, amit már gyakorlatilag a társadalom egésze átélt! Szép is az, a még a kádárkorban belakott kis borzfészkünkben gubbasztani a privilégiumainkon és átszellemült pofával (vagy ami még rosszabb, megmondóként a mindenkori hatalom mellett asszisztálva) végignézni a másfélmillió munkás állásvesztését, egzisztenciális süllyedését, a vidék totális lerohadását, milliók adósságcsapdába sodródását, a vidék intézményrendszereinek (bizony, közöttük a vidéki oktatási intézmények) folyamatos leépülését stb.! Mégis miben reménykedtek, miből gondolták, hogy őket ez a folyamat nem éri utol?

Alfőmérnök 2013.03.01. 13:40:54

MANCS-cikk 2003-ból:
"Idén januárban a dékán zárolta a szétválás előtt álló bölcsészkar működési-dologi előirányzatait, amiben benne voltak a költségtérítéses és a doktori képzések bevételei is. A dékáni szükségintézkedés értelmében a tanszékeknek nélkülözniük kell alapvető bevételi forrásaikat, és kutatásra szánt pályázati pénzekből biztosítani ,,a vécépapírt a fénymásolóba", ahogy azt egy professzor keserűen megjegyezte. Tavasszal Hiller István, akkor még az OM államtitkáraként, a HVG-nek nyilatkozva külön tanárképzési többletnormatíváról és a kis szakok magasabb finanszírozási csoportba helyezéséről beszélt. Ám ez nem történt meg, sőt bekövetkezett a nagy júliusi elvonás, azaz a kormány kiadáscsökkentő programja, amely a felsőoktatás egészét 3,3 milliárd forinttól - a támogatási főösszeg 2,3 százalékától - szabadította meg. A csökkentés, amelyet nyilatkozata szerint "differenciálás nélkül, arányosan" hajtott végre a tárca, az ELTE esetében 362 millió mínuszt jelentett. Miután a pénzügyileg jobb lehetőségekkel bíró szociológus- és pszichológusképzések megalakították önálló karaikat, a bölcsészkar látványos haldoklásba kezdett."
magyarnarancs.hu/konyv/csodbe_megy_az_elte_minden_egesz_kizokkent-59864

percenként százhuszat verő gumibot 2013.03.01. 19:59:40

"ki fog a hallgatóknak nyelvet oktatni"

Eddig se nagyon tündököltek a végzősök a nyelvtudásukkal. Hogy akarnak így külföldre menni?

Nix beszélni ánglis, de mosogató bojnak jó mekdonalc

teknős 2013.03.02. 15:51:19

@bbjnick: Igen, ez az! Nekik kellett volna elsőként észrevenni, hogy mi folyik itt. Észrevenni, hogy egy öregedő társadalomban nem lehet boldogan élni! Észrevenni és kongatni a vészharangot! Ők azonban máig nem vették észre, ahogyan a társadalom sem.
süti beállítások módosítása