Diáktüntetések: minek túlfeszülni?
2013. február 19. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Diáktüntetések: minek túlfeszülni?

diaktuntetes.jpg

„Calm the fuck down”
(ősi gettóbölcsesség)

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfőn rámozdultak a még kitartó tüntető diákokra: „Itt a Nemzeti Nyomozó Iroda az ELTE-n, és kihallgatás akar tartani, mert szerintük hidat akartunk foglalni, és ez bűncselekmény” – írta Facebook-oldalán a Hallgatói Hálózat. Az Átlátszó pedig arról számolt be, hogy egy elsőéves hallgató lányt (aki a portál szerint részt vett az akcióötletek felvetésében, de szervezőként nem vett részt a hétfői eseményekben) a metróaluljáróban kapcsolták le a nyomozóiroda emberei, majd körülbelül öt órán keresztül faggatták a 6. kerületi kapitányságon. A nyomozók a feltételezett hídfoglalásról és annak esetleges előkészületeiről akarták faggatni a diákokat.

„Kedves, hogy idejöttek minket kihallgatni egy állítólagosan tervezett, még meg sem történt bűncselekményről” – írják a hahások. Lehet háborogni, de ha valaki a közéletben mozgolódik, érdemes annyit tudni a büntetőjogról, hogy a bűncselekmény előkészülete és kísérlete is büntethető lehet, nem csak a befejezett bűncselekmény. A hídfoglalás pedig a gyakorlat szerint bűncselekmény, méghozzá a közérdekű üzem megzavarásának bűntette. Budaházy György az Erzsébet híd 2002-es blokádja miatt került bíróság elé, s hat év után végül a fenti bűncselekmény kísérlete miatt jogerősen el is ítélték.

Létezik azonban egy alkotmánybírósági határozat is, mely szerint „spontán demonstráció” esetén a gyülekezési jog háborítatlan gyakorlása kiterjed az olyan békés rendezvényekre is, amelyekre a demonstrációra okot adó esemény miatt rövid időn belül kerül sor. Ezek a spontán demonstrációk jogszerűvé tehetik a gyülekezést előzetes bejelentés hiányában is. Ugyanakkor a közlekedés rendjéhez fűződő közérdek és a gyülekezési szabadság konfliktusának feloldása a konkrét helyszín és a konkrét rendezvény ismeretében mérlegelhető. Ez pedig annak kimondásához is vezethet, hogy az adott rendezvény a közösségi közlekedés működéséhez fűződő közérdeket aránytalanul sérti, igazolhatatlan mértékben zavarja az állampolgárok mozgási és helyváltoztatási szabadságát.

A JeMa folyóiratban Tóth Mihály A Fővárosi Bíróság ítélete az Erzsébet hídi tüntetés ügyében című elemzésében arról ír: „az AB döntéséből kiolvasható, hogy a jelentős mértékű megzavarás megállapítása vagy kizárása mindig konkrét ügyekben, gondos elemzéssel vizsgálandó, s a cselekmény és a szolgáltatás jellegét, súlyát, elhúzódását, az érintettek számát, a kiesés tényleges hatásait egyaránt figyelembe vevő, alkotmányossági szempontból elfogadható jogalkalmazói kompetencia”.

De mielőtt elmélyülnénk az alkotmánybírósági határozatok kommentárjainak kommentárjaiban, zárjuk rövidre az ügyet: egy hídfoglalás a körülményektől függően valóban bűncselekmény lehet, akár csak annak előkészülete is. A lehető legrosszabb lenne ugyanakkor, ha a szabad véleménynyilvánítást és gyülekezést, mint rendkívül érzékeny alapjogokat a legkülönfélébb jogi hivatkozásokkal próbálnák korlátozni; ha errefelé menne el a hazai joggyakorlat. És tudjuk jól, hogy bejelenteni szándékozott tüntetések egész sorát nem engedélyezte az elmúlt években a rendőrség, a közlekedés aránytalan sérelmének gumiparagrafusára hivatkozva. Csak egyet tudunk érteni a HaHától és tőlünk is meglehetősen távol eső világnézetet képviselő Gaudi-Nagy Tamással, Budaházy hídfoglalás-ügyi védőjével, akitől a következőt idézzük: „Egy alkotmányos jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt, veszélyes útra lép a közhatalom, ha büntető- vagy szabálysértési eljárásokkal kívánja ellehetetleníteni az alapvető jogaikkal élő polgárokat”.

A decemberi diáktüntetések és azok februári folytatásai során normálisan működött a demokrácia: az elégedetlenek hangot adhattak véleményüknek, felvonulhattak, tüntethettek, miközben a lehető legszélesebb médianyilvánosság adott teret minden megmozdulásuknak. Eközben a rendőrség és a hatóságok partnerként tudtak viselkedni, a tüntetőket kísérve, biztosítva. A nem éppen toleranciájukról és a megértésre épülő közlekedési kultúrájukról ismert budapesti városlakók pedig nagy türelemmel viselték egy társadalmi csoport utcai tiltakozását. Legjobb lenne, ha a tüntetni szándékozó diákok továbbra is addig folytathatnák tiltakozásaikat, amíg csak szeretnék, miközben a hatóságok legfeljebb az ilyenkor megszokott léptékű figyelemmel kísérnék megmozdulásaikat, bármifajta túlzott vegzálás nélkül.

A túlfeszülés csak károkat okoz: ha a hatóságok kezdenek keménykedni (és ki tudja, hányan reménykednek ebben), olajat öntenek a tiltakozás tüzére; miközben a jogszabályokkal és tetteik valódi súlyával kevésbé tisztában lévő, valójában ártatlan és ártalmatlan diákok kerülhetnek évekre az igazságszolgáltatás őrlőmalmába. Másrészt viszont, ha a tüntető diákok a forradalmi hevülettől fűtve a meglévő, demokratikus jogszabályok valóban durva áthágására készülnének, ne lepődjenek meg, ha egy bizonyos ponton túl velük szemben is fel fognak lépni. A törvény a kötött sálas bölcsészlányokra is épp úgy vonatkozik, mint a Budaházy-féle nehézfiúkra, ha ugyanarra a tettre készülnek vagy ugyanazt csinálnák – legalábbis ez a törvény előtti egyenlőség lényege. Mégis, mindenki nyugodjon meg és legyen a legvégsőkig türelmes: ha a véleménynyilvánítás és a gyülekezési jog alapvető szabadságjogai más jogszabályokkal ütköznének, a lehető legvégső határig a szabadságjogoké legyen az elsőbbség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr165092204

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Diáktüntetések: minek túlfeszülni? 2013.02.19. 15:00:01

Ha a szabadságjogok más jogszabályokkal ütköznének, a lehető legvégső határig a szabadságjogoké legyen az elsőbbség.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.02.19. 14:54:33

Miért pont ez maradna ki Orbán gyurcsányista rezsiméből?

Már várom a csőcselék elleni lovasrohamot. De persze, lehet hogy felbuszoztatott debreceni focinemhuligánok végzik el ezúttal a piszkos munkát.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2013.02.19. 14:55:40

Az is kérdéses mi a hídfoglalás, azaz büntetőjogilag a közérdekű üzem megzavarása, illetve ez kinek a felelőssége.
Tegnap járt kb 2 percen kívül végig a forgalom, tehát a közérdekű üzem megzavarása kérdéses fenn áll-e.
Egyébként a forgalom elhaladását a rendőrségnek biztositania kell, ez tegnap meg is történt.

Bloodscalp 2013.02.19. 15:22:18

„Kedves, hogy idejöttek minket kihallgatni egy állítólagosan tervezett, még meg sem történt bűncselekményről”

állítólagosan. erre van rendőr hogy egy "diáklázadást" leverjen, és tanulni zavarjon, olykor arra is hogy gárdistákat fantomként üldözzenek, az Audik elől nehéz elfutni mondjuk.

A Pintér-féle sikersztori.

Bloodscalp 2013.02.19. 15:27:03

Amikor ennyire lemegy jogászba valaki(ja mármint fizessféle fizetett ügynök), akkor nem odáig már nem jut el hogy a rendőrök mennyire tartották be a törvényt? É kvázi megfélemlítés jelleggel tették amit tettek. Minek feszülsz be így Gellért?

Makkasz 2013.02.19. 16:02:27

Hol van ilyenkor Dredd bíró?
A szarért nem lehet már mikor gondolkodnak lelángszórózni őket. Aztán meg beszélnek, piha. Meg érdeket képviselnek.
Ezeknek már az apjuk is romkocsmás volt, most is itten élősködnek, meg hidat foglalnak. Régen mi apam a Dunaba hajigaltuk volna őket, hogy csak úgy loccsan.
Ne poffázanak bele, itt demokrácia van vagy mi a szar!

takács bálint (törölt) 2013.02.19. 16:06:32

ha jól értem azon megy a vita, hogy a magyar államnak a kivándorlóktól lesz-e esélye utólag ellentételt kérnie. szerintem erre akkor sincs sansz, ha lesz hallgatói szerződés. legfeljebb többen mennek ki korábban, és a többiek később jönnek haza.

aktuálpolitikai jelentősége annyi a dolognak, hogy a diákok a kormányt még jobban fogják utálni. orbán viktor ellenzékben a hallgatók egy részét széljobbra terelte. most a többieket szélbalra. bravó.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.19. 16:09:03

Úgylátszik, a hídfoglalásra, mint műfajra is érvényes a magyar-magyar szótár Nagy Fing Szabálya. [ Az én fingom és barátaimé és üzletfeleimé természetes következménye az emésztésünknek és tkp szénhidrogének, metán, míg az elleségeim fingja tahóság, gyilkos gáz (metán) és skandallum.]

Stefánia vagdalt 2013.02.19. 16:14:06

Hát igen, ezen a ponton jön be a jogértelmezési vita arról, hogy hol, melyik ponton van az átmenet a sima beszélgetés és a tervezés/előkészület közt. (Már ha a törvény a bűncselekmény előkészületét is büntetni rendeli.)

"Mi volna, ha elfoglalnánk egy hidat?"

"Menjünk és foglaljunk el egy hidat!"

DezInf 2013.02.19. 16:40:43

Ez mind szép és jó! De kijafene állítja azt,hogy hidat akartak foglalni ?
Meg közgépet,párdon közüzemet megzavarni.
Most van egy vamzer,akit le kéne csukni,vagy ötpercenként oda lehet küldeni a rendőröket,hogy azt hallottuk..........
Mi van akkor,ha a főrendőr megálmodja az esti hídfoglalást? Akkor hív egy álomlátót és az lesz a kihallgatás tanúja?
Ez tényleg nagyon életszerű. A végén a főrendőr rémálmai fogják akadályozni a közüzemet:)))) paranoiás banda....

Hol itt az igazság?.......odaát?

peterd127 2013.02.19. 16:43:46

@TaTa86.: hát arra várhatsz gyökér

az a gyurcsányod rezsimének atributuma volt

turulpina 2013.02.19. 16:44:28

Most még bérrettegünk, vagy most márt tényleg geciszar a rendszer?

turulpina 2013.02.19. 16:45:59

@peterd127: mi volt a gyurcsányod rezsimjének atribútuma? A buszosztatás, a csőcselék használata, vagy mi?

komplikato 2013.02.19. 16:55:52

@weisz manfréd huba: Valami olyasmit írtak, hogy a diákok megegyeztek a rendőrséggel(!), hogy amennyiben 20 percnél tovább nem tartózkodnak a hídon és nem zárják el a közlekedéstől csak lassítják, az még nem számít bele a hídfoglalásba és a fent megnevezett büntetőjogi kategóriába. ha ez igaz, akkor az NNI lukra futott vagy ...?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.02.19. 17:08:24

"Másrészt viszont, ha a tüntető diákok a forradalmi hevülettől fűtve a meglévő, demokratikus jogszabályok valóban durva áthágására készülnének, ne lepődjenek meg, ha egy bizonyos ponton túl velük szemben is fel fognak lépni."

ha viszont szerencséjük lesz, akkor úgy járhatnak, mint Orbán 2006-os focihuligán pribékjei: hős lesz belőlük. ennyi!

snipper 2013.02.19. 17:16:43

"Lehet háborogni, de ha valaki a közéletben mozgolódik, érdemes annyit tudni a büntetőjogról, hogy a bűncselekmény előkészülete és kísérlete is büntethető lehet, nem csak a befejezett bűncselekmény. A hídfoglalás pedig a gyakorlat szerint bűncselekmény, méghozzá a közérdekű üzem megzavarásának bűntette."
Annyi azért hozzátennék, hogy nem minden hanem csak egyes bűncselekmények előkészületét rendeli a törvény büntetni. A Btk. 260.§-ét például nem. Ennyit a pontosság kedvéért.

snipper 2013.02.19. 17:20:08

Bugaházyék el is foglalták a hidat, tehát egy befejezett bűncselekményről beszélünk , ezért is lett ítélet. Az egész cikk rossz alapokra épül. Jobb lett volna előtte valakivel beszélni aki egy kicsit konyít a büntetőjoghoz.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2013.02.19. 17:35:49

@snipper: 1. "nem minden hanem csak egyes bűncselekmények előkészületét rendeli a törvény büntetni." írod. előtte idézed a posztot, hogy " a bűncselekmény előkészülete és kísérlete IS büntethető LEHET, nem csak a befejezett bűncselekmény." Tessék értelmezni.

2. "Bugaházyék el is foglalták a hidat, tehát egy befejezett bűncselekményről beszélünk" írod. Nem. "A bíróság szerint a vádlottak a BKV buszainak akadályozásával elkövették a közérdekű üzem működése megzavarásának kísérletét." A kísérletet állapították meg. Tessék értelmezni.

Pepibubó 2013.02.19. 17:37:23

Fábry elvtársnak gratulált már valaki? Amikor "ombusmanózott" és a mostani rendőrséget gúnyolta, amiért asszisztált a diákok múlt év végi, "törvénytelen" tüntetéseihez.

Pedig nagyon kellemes volt látni, ahogyan a mai rendőri vezetés látványosan megkülönböztette magát a gyurcsányista ávósok 2006-os, népellenes őrjöngésétől.

Most mégis úgy tűnik, sikeres volt a fábryféle uszítás.
"Bravó Fábry" -, sok hasonló, "felelősségteljes" és káros megnyilvánulást kívánok - a saját dolgodban és nem közügyben!

Bell & Sebastian 2013.02.19. 17:39:45

Következetesnek kell maradnom önmagamhoz, mivel pár napja megreklamáltam egy bizonyos helyen a hahások elleni rendőri fellépés teljes hiányát, ugyanis az egész cécót hálózati személyek akciójának gondolom. Gyorsan lett is foganatja, az ágyútöltelékre elég ráijeszteni, a kemény magnak még egyéb finomságokban is lehet része.

Minek mentek oda?

béla a görög (törölt) 2013.02.19. 17:41:44

Úgyan-ugyan.
Ha én kijelentem, hogy elfoglalok egy hidat az bűncselekmény? (Egyedül egy egész hidat?)
Túl van ez spirázva.
Először is improvizálnak a felvonulók igy nem fogható rájuk az előkészület.

Másodszor meg ti vagytok hatalmon, most ti szoptok.

Harmadszor a kormány a NNI-t nem diákok vegzálására kéne felhasználja (az hogy nem is szabadna felhasználnia azt már csak mellékesen emlitem), hanem modjuk fajsúlyosabb dolgokra.

Ennyire nem kéne félni azoktól akiktől a voksokat remélitek. ha még remélitek... Nem kéne.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.02.19. 17:42:39

@peterd127: Én akkor éppen fasiszta csőcselék voltam. ;)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.02.19. 17:45:30

@idelle: Hali!

Na, nem kell focihuligánozni! Megmondtad te, hogy a diákokat is szét kellett verni 2006ban, és jól tették a "rendőrök", hogy így cselekedtek.

Szóval akkor kérlek szépen írd le:
"A rendőrségnek szét kell vernie a hídfoglaló diákokat!"

komplikato 2013.02.19. 17:48:31

@Bell & Sebastian: "Minek mentek oda?"

Úgy érted a kishölgy milyen alapon mert Metrora szálni vagy az volt a kérdésed lényege, hogy a budai oldali egyetemről gyalog híd nélkül hol jössz át Pestre másik egyetemhez vagy a Kossuth térre (már persze amikor nem záratják le "egyesek" önhatalmúlag), mert nem értem?

snipper 2013.02.19. 17:50:35

@rajcsányi.gellért (ergé): A Btk. szerint előkészület miatt büntetendő az, aki bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik. Az előkészület csak kivételesen büntetendő, akkor ha azt a törvény külön elrendeli. Ha általános érvénnyel, valamennyi előkészületi magatartásformát büntetni rendel a Btk. - mint például az állam elleni bűncselekmények, az emberölés vagy a terrorcselekmény esetén -, akkor az előkészület kifejezést használja. A kísérlet és az előkészület más dolog. Btk.16. § szerint kísérlet miatt büntetendő, aki a szándékos bűncselekmény elkövetését megkezdi, de nem fejezi be. Nekem nem kell ezeket értelmezni, hanem annak aki nem tud különbséget tenni a kettő között.

snipper 2013.02.19. 17:53:25

Azzal, hogy véletlenül arról agyaltak, hogy el foglalnának egy hidat nem követtek el bűncselekményt, a rendőrök jogalap nélkül tartottak vizsgálatot.

Bell & Sebastian 2013.02.19. 17:57:00

@komplikato: Úgy értem, miért ment el az ötletbörzére, ahol azt tárgyalták, hogyan lehet kibaszni a kormánnyal, ha meg ott volt, miért nem vette fel inkább az egészet mobilra. ahelyett, hogy jobbnál jobb tippeket adott?

Tégla befújta, így járt, konspiráltak volna jobban. Remélem, túlélte a kínos vallatást és nem pattant le a lakk a körméről, amikor kézzel kellett aláírnia.

capacete 2013.02.19. 18:03:19

@TaTa86.: Hát, arra talán nem kerül sor, de így is elég paranoiás a fellépés. Tegnap délután az Astoriánál jártam, és saccra 2-300 rendőr volt kivezényelve, ami a túlreagálás minősített esete...

komplikato 2013.02.19. 18:25:11

@Bell & Sebastian: "Tégla befújta, így járt, konspiráltak volna jobban."

Remélem lesz következménye olyan szempontból, hogy a büdös életbe nem engednek MTM-es, Jobbikos, HÖK-ös arcot maguk közé, közelébe, hátuk mögé és sehova.

Továbbra sem értem, hogy ha jogos lenne a kihallgatás, akkor is mi a halál f*szát keres az ügyben az NNI? Ha nem nyilván elrettentésként. Akkor viszont a szervezet bűnözés elleni egységből sikerült kesztyűs bábot csinálni ... biztos marhára élvezik a képzett nyomozók, hogy ilyen baromságra ugráltatják őket.

Bell & Sebastian 2013.02.19. 18:36:37

@komplikato: Nemzetbiztonsági ügy, csak ennyi.

fordulo_bogyo 2013.02.19. 18:41:12

Ezentul ugy kell beszelgetni ilyen temekrol, hogy "Mi lenne ha holnap este hat ora tiz perckor nem foglalnank el egy hidat es nem vonulnank fel a teren?"

"Ne fogljuk el a hidat holnap 7-kor!"

Erre mit lepnenek a lehallgatok, a besugok?

greybull 2013.02.19. 18:44:32

A Kód című kvízműsorban egy negyedéves joghallgató hm?...lány/picsa/punci (?) az egyik kérdésnél nem volt tisztában Horthy státusával, vagy valami hasonló evidens kérdéssel. És ebből egyszer lehet, hogy ügyész, vagy bíró lesz. Hát nagy lófaszt kedves mai egyetemisták a picsátokba. 10 %-ékotokra sincs szükség, műveletlen, udvariatlan, tahó társaság vagytok (a 10% a kivétel). OTP! (Ovatosan Takarodjatok a Picsába)

Bell & Sebastian 2013.02.19. 19:26:58

@fordulo_bogyo: Nem mennek el értük és nem varrják be őket, ha mindkettő fél hamisat állít. Ha igazat mond, akkor se.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.02.19. 20:16:51

@TaTa86.: "Megmondtad te, hogy a diákokat is szét kellett verni 2006ban, és jól tették a "rendőrök", hogy így cselekedtek. "

hogy miért akarsz Gyurcsány nyomdokába lépni, sőt előzni őt hazudozásból, nem igazán értem...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.19. 21:07:48

Testvéreim a forradalomban! Ez csak holmi apró egyéni túlkapásocska, semmi köze hozzá a nemzeti ügyek kormányának, pláne nem a Kiválasztott rendelte meg. Ormány Piktor NEM HIBÁS! Viktatúra NINCS. Ez csak apró baki, nem a rendszer elemi vetülete. Semmiség, oszoljunk. Most pedig beszéljünk a hüvelygombáról.

Tündér_Lala 2013.02.20. 07:40:23

Ez valamiféle veszélyes lista ?
Legfeljebb néhány kölök írt emlékeztetőt magának. Marhaság. Maximum meg kell nekik mondani, hogy ez nem oké.
Az egy másik kérdés, hogy ha belemennek a politika mocskos világába, akkor mindenre számíthatnak.
Ennyi.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.02.23. 08:38:41

@TaTa86.: Hát ha már bányászok nincsenek, éppenséggel ultrákkal is szét lehet kergetni az okoskodó szemüvegeseket. Úgyis csak a szart keverik, ahelyett, hogy végre kimennének kapálni (vagy szurkolni).

@greybull: Ma láttam egy negyedéves kommentelőt a mandineren, aki szerint a jogtörténet ismerete teszi a jogászt. Hát, kedves kommentelők, 10%-otokra sincs szükség! Tiszteletlenek, trágárok, nagyhangúak vagytok!

(... Mi az, hogy szükség? Ki bírja az objektív választ a "mire van szükség" kérdésre?)

Alfőmérnök 2013.02.25. 23:55:39

MANCS-cikk 2003-ból.
"Idén januárban a dékán zárolta a szétválás előtt álló bölcsészkar működési-dologi előirányzatait, amiben benne voltak a költségtérítéses és a doktori képzések bevételei is. A dékáni szükségintézkedés értelmében a tanszékeknek nélkülözniük kell alapvető bevételi forrásaikat, és kutatásra szánt pályázati pénzekből biztosítani ,,a vécépapírt a fénymásolóba", ahogy azt egy professzor keserűen megjegyezte. Tavasszal Hiller István, akkor még az OM államtitkáraként, a HVG-nek nyilatkozva külön tanárképzési többletnormatíváról és a kis szakok magasabb finanszírozási csoportba helyezéséről beszélt. Ám ez nem történt meg, sőt bekövetkezett a nagy júliusi elvonás, azaz a kormány kiadáscsökkentő programja, amely a felsőoktatás egészét 3,3 milliárd forinttól - a támogatási főösszeg 2,3 százalékától - szabadította meg. A csökkentés, amelyet nyilatkozata szerint "differenciálás nélkül, arányosan" hajtott végre a tárca, az ELTE esetében 362 millió mínuszt jelentett. Miután a pénzügyileg jobb lehetőségekkel bíró szociológus- és pszichológusképzések megalakították önálló karaikat, a bölcsészkar látványos haldoklásba kezdett."
magyarnarancs.hu/konyv/csodbe_megy_az_elte_minden_egesz_kizokkent-59864
süti beállítások módosítása