Mert még mindig hiszek
2013. január 27. írta: Lakner Dávid

Mert még mindig hiszek

26658_9530_holo.jpg

„Korunkban az a legnehezebb, hogy az eszmények, álmok és szép jövőképek már fel sem ötlenek, vagy ha mégis, elsöpri és elpusztítja őket a legkegyetlenebb valóság. Csoda már az is, hogy még nem adtam fel legszebb reményeimet, talán azért, mert olyan abszurdnak és megvalósíthatatlannak tetszenek. Én mindenekkel dacolva kitartok mellettük, mert még mindig hiszek az emberek lelki jóságában.

Lehetetlenségnek tűnik fel, hogy az ember a halálra, a nyomorúságra és a káoszra alapozza életét. Látom magam előtt, ahogy a világ egyre kietlenebb sivataggá változik, hallom a felénk közeledő, egyre mennydörgőbb vihart, amely majd minket is megöl, és együtt szenvedek az emberek millióival, mégis, ha felnézek az égre, arra gondolok, hogy hogy egyszer még minden jóra fordul, a kegyetlenségeknek vége szakad, és a világra ismét egy békés és nyugalmas kor köszönt. Addig hű maradok eszméimhez, hátha a jövőben mégis valóra válnak.”

(Részlet Anne Frank naplójából, 1944. július 15.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr725046433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2013.01.27. 18:20:56

Ismervén a művel kapcsolatos súlyos aggályokat, nem hiszem, hogy szerencsés választás volt.

brabant89 2013.01.27. 19:02:34

With Otto Frank's death in 1980, the original diary, including letters and loose sheets, were willed to the Dutch Institute for War Documentation, who commissioned a forensic study of the diary through the Netherlands Ministry of Justice in 1986. They examined the handwriting against known examples and found that they matched. They determined that the paper, glue, and ink were readily available during the time the diary was said to have been written. They concluded that the diary is authentic, and their findings were published in what has become known as the "Critical Edition" of the diary.

hoplita 2013.01.27. 19:42:21

Kis mindennapi holokamu.
Egyesek betevő falatkája.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2013.01.27. 19:44:04

@brabant89: Meyer Levin írta, 62-ben egy newyorki bíróság 50ezer USD-t ítélt meg neki, amit Otto Franknak kellett volna megfizetnie, de végül megegyeztek mivel az ügy összes szereplője biboldó volt

Líder Máximo 2013.01.27. 19:57:16

@hoplita: Nem veszed észre, hogy pont te kajálod?

Úristen, mekkora fasz vagy.

burqus · http://wangfolyo.blogspot.com 2013.01.27. 20:10:56

Meyer Levin a hangjáték-változatot írta, amelyet elutasítottak, s a Metro-Goldwyn-Mayer két forgatókönyvírójáét fogadták el. Levin őket perelte, amiért az ő változatából emeltek át részleteket, s nem az eredeti napló szerzőségét tulajdonította magának.

kispufi 2013.01.27. 22:05:55

eláruljátok a súlyos aggályok mibenlétét? mert azt nem ismerem, magát a naplót nem olvastam, csak a hírnevével szembesülök mindenhol, viszont az itteni idézet kapcsán nekem is az ötlött fel, hogy ez, hát, khm, kifejezetten egy 15 éves mindennapi lány gondolatvilágát és fogalomkészletét tükrözi...

2013.01.27. 23:10:47

@kispufi: Nyilván a sok szenvedés hamar fenőtté tette, és komoly gondolatok papírra vetésére sarkallta. Csakis így lehetett.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.28. 06:32:29

„Mikor a szavak hatalmát emlegetik, általában téves és illuzórikus hatalomról van szó. A Gondviselés rendelkezése folytán azonban vannak bizonyos szavak, melyek --- ha jól használjuk őket --- eleve önmagukban hordják a megvilágosodás és fölemelkedés kegyelmét. E szavaknak számunkra fölfoghatatlan és abszolút tökéletesség a birtoka. A megvilágosítás és a jó felé való vonzás ereje magukat a szavakat lakja, úgy, ahogy kiejtjük őket, távol minden magyarázkodástól. Helyes használatuk megkívánja, hogy semmiféle fejtegetést ne csatoljunk hozzájuk. Fölfoghatatlan, mit e szavak kifejeznek.

Isten az igazság: ilyen szavak. Hasonlóképp: igazságosság, jóság, szeretet.

Veszélyes e szavak gyakorlása. Használatuk istenítélet. Hogy törvényesen használjuk, semmiféle emberi koncepcióba nem szabad bezárnunk őket, s kizárólag olyan indításokat szabad elfogadnunk, melyeket világosságuk közvetlenül sugall. Különben hamarosan hazugságnak tűnnek mindenki szemében.

E szavak bizonyára kényelmetlenek. Az olyanok társasága, mint jog, demokrácia, személyiség, sokkalta kellemesebb. Ezért részesülnek mindig előnyben azoknál, kik --- akár a legjobb hiszemmel --- közszereplést vállaltak. Az ilyen szerepnek nincs más értelme, mint hogy lehetőséget nyújt a jó gyakorlására, s azok, kik jóhiszeműen vállalják, bizonyos, hogy jót is kívánnak szerteárasztani kortársaikra; tévedésüket kivétel nélkül ott követik el, hogy ők maguk a jót --- úgy vélik --- áron alul megvásárolhatják.

A szavak, mik a középszerű értékek régiójából származnak, [jog, demokrácia, személyiség] megfelelően alkalmazhatók a maguk szintjén, a középszerű intézmények világában. Maga az inspiráció azonban -- miből minden intézmény származik, s aminek azok mintegy projekciói csupán --- tökéletesen más nyelvet követel.

A személynek a kollektivitással szemben való alárendeltsége hozzátartozik a dolgok természetéhez, ahogy a mérleg serpenyőjén a gramm alárendeltje a kilogrammnak. De lehetséges olyan mérleg, hol a gramm fölébe kerül a kilogrammnak. Egyedül az kell, hogy a mérleg egyik karja több mint ezerszerte hosszabb legyen, mint a másik. Az egyensúly törvénye szuverén módon felette áll a súlyok egyenlőtlenségének. De soha a kisebb nem győzhet a nagyobb súlyon, ha kettejük viszonylatában királyi fölénnyel nem érvényesíti hatását az egyensúly törvénye.

Hasonlóképp, a kollektívval szemben sose lehet megvédeni a személyt és biztosítani a demokráciát, egyedül az autentikus jó érvényesülésével a közéletben, annak az autentikus jónak érvényesülésével, mi maga személytelen és semmiben sincs alávetve bármi politikai formának.

A személy szót, igaz, gyakran alkalmazzuk Istenre. De ott, ahol Krisztus magát Istent adja a tökéletesség követendő példaképéül az embereknek, a személyes mellett nyomatékosan egy személytelen képpel is szolgál: »Legyetek hasonlóvá a ti mennyei Atyátokhoz, ki egyként kelti napját jókra és gonoszokra, s egyként küld esőt igazakra és hamisakra.«[...]

Az univerzumnak e személytelen és isteni rendje szép megfelelője a köztünk működő igazságnak, igazságosságnak, szépségnek. Semmi náluknál alacsonyabb nem lehet méltó ihletője azoknak, kik elfogadták a halált.

Azok fölé az intézmények fölé, melyeknek a jog, a személyek, a demokratikus szabadságok védelme a tisztük, olyan intézményeket kellene kitalálnunk, miknek hivatása lenne fölismerni és megsemmisíteni mindazt, ami a kortárs életben az igazságtalanság, a hazugság és csúfság jegyében tipor a lelkeken.

Ki kell találnunk őket, mivel ismeretlenek, és mert lehetetlen kétségbe vonnunk, hogy nélkülözhetetlenek.” (Simone Weil: Ami személyes, és ami szent (részlet) --- www.ppek.hu/k191.htm)

Valandil 2013.01.28. 08:00:40

@kispufi: Egyes részeit golyóstollal írták.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.28. 08:02:32

Lakner Dávid már-már megvalósítja a holokauszttagadás btk-beli büntethetőségét, 1-3 évig terjedő szankcionálásával: mi az hogy még mindig hisz?
ez nem hiszékenység kérdése, a holokauszt megtörtént tényként 6 millió magyar hazafi kárára és punktum!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.28. 08:06:50

@kispufi: az itteni idézet kapcsán nekem is az ötlött fel, hogy ez, hát, khm, kifejezetten egy 15 éves mindennapi lány gondolatvilágát és fogalomkészletét tükrözi..."

a zsidók zsenik, nem tudtad? ők nem lehetnek utcaseprők, tudod, a génkoktél.

pár idézet konrádtól:

A zsidók nem lesznek utcaseprők, mert a sok évezred alatt felhalmozódó intellektuális tőke tovább öröklődik az utódokra. Az érzékenységet, az alkatot és valószínűleg intelligenciánk természetét is összeadjuk abban a génkoktélban, amik a gyerekeink.

vagy

[a zsidók] Kitüntetett szerepet vállaltak a világ kommunikációs összekapcsolásában, a hírközlésben, a kereskedelemben, az intellektuális dialógusban, a Föld és a rajta élők világgá változtatásában.

vagy

Szinte az egész földön vannak zsidók, egy nép sincs, amely így szétszóródott, így irtatott és mégis így megmaradt volna, ez a különössége. Ez az egyetlen világnép, és ebbôl fakad a rendeltetése is.

forrás: árokásó

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.28. 08:51:17

az antiszemitáknál nincs aljasabb.
ezen a szent napon beidézni egy kétes, toldott-foldott maszturbáns naplót, pofon az áldozatoknak.

hoplita 2013.01.28. 09:03:07

@Líder Máximo:
Én gyöngybagoly?
Kábé annyira leszarom, mint te a mezei pockokat, bazmeg.:))

hoplita 2013.01.28. 09:20:34

@jose maria padilla:
Őrmester úr, fogadjon tőlem egy virtuális szalutálást.:)

Tarkólövész 2013.01.28. 12:24:18

De kibaszott unalmas ez már...

maskep 2013.01.28. 15:01:09

@jose maria padilla: Ennél nagyobb pofon Vona Gábor vendégszereplése volt a Holokauszt emléknapon a Magyar TV-s főműsoridőbeli politikai háttérműsorban.

A hétvége amúgy eseménytelen volt, se pártkongresszusok, se pártszakadások, muszáj volt Vona Gábort meghívni pont ezen az estén, különben nem lett volna téma. És különben is, nem a zsidókról beszélt, hanem a cigányokról, és az más!...

vizipipa 2013.01.28. 15:38:23

@kispufi: az egyik alapvető dolgot magad is említed.

Olvasd el a magyar wiki vonatkozó szócikkét. A vitalapot is. Ami ott van az az aggályoknak egy része csupán.

hu.wikipedia.org/wiki/Anna_Frank

tevevanegypupu 2013.01.28. 16:42:12

Anna Frank valoszinuleg irt naplot de nem olyan szinvonalon, hogy az kiadhato lett volna..Ezert a felnottek kisse belejavitottak es tokeletesen megvaltoztattak a stilust, de lett belole egy mitosz. Ha a cel ez volt, akkor sikerult. ha egy gyermek emleket akartak ezzel megorizni, akkor nem.

Alfőmérnök 2013.01.28. 16:57:09

@tevevanegypupu: Le merném fogani, hogy maga tizen- huszonéves korában könnyes szemmel olvasta az Anna Frank naplóját.

tevevanegypupu 2013.01.28. 17:23:08

@Alfőmérnök:

Akkoriban olyan nagyon nem reklamoztak ezt az elvtarsak mint manapsag, ugyhogy nem olvastam csak felnott fejjel. Zoja Komszomolszkat, Timur es csapatat azt igen. A hos szovjet neprol szolt a nota akkoriban.

Alfőmérnök 2013.01.28. 17:46:33

@tevevanegypupu: Mindenesetre '58-ban már kiadták magyarul. De én nem olvastam felnőtt fejjel sem.
Viszont olvastam jó könyvet hasonló témában (Jorge Semprun: A nagy utazás).

hoplita 2013.01.28. 19:06:10

@Alfőmérnök:
Már 83-ban érettségi tétel volt a nagybulizás.
Egy kalap szar, neked való.:)
A magyar tanárom, egy dagadt ostobenkó liba óránként elélvezett tőle....néha beugattam, akkor kizavart.
Látom, téged nem.:P

Nyuggervadász 2013.01.28. 19:06:25

Akár belejavítottak a felnőttek, akár nem Anna Frank naplójába, a holokauszt tényét tagadni, azon gúnyolódni, a világ legaljasabb, legmegvetendőbb cselekedete!
(mielőtt anyáznának egyesek, közlöm: nem vagyok zsidó!)

hoplita 2013.01.28. 19:17:25

@tevevanegypupu:
Zoja Koszmogyemjanszkaja az, te.....
Bassza meg...hijába na, a klasszikus cocista tudás, amit oly nagy keservvel megszereztem ilyenkor kisujjból jön elő.:)))

tevevanegypupu 2013.01.28. 19:19:10

@Nyuggervadász:

Ez a legalajasabb es legmegvetendobb. Es van masodik legalajasabb es legmegvetendobb meg harmadik meg tizedik..azota mar probaltak egyebkent meg kiirtani nepet, gondolom akkor az lehet a masodik. Az ukranokat viszont ugyanabban az idoben szo szerint kieheztettek es millioszam haltak meg, kifejezetten ukran embereket, azert mert ukranok voltak..Aztan vegulis a haboruk is azert indultak meg, hogy kiirtsanak embereket, megszalljanak egy teruletet es aki ott eletben maradt azt rabszolgakent dolgoztassak., talan nem kell emlekeztetnem a palesztinokra akiket jelenleg az uldozott nep tart ugyanolyan helyzetben mint oket anno..A kommunistak is irtottak egymast, kimondottan elvtars az elvtarsat, olyat akivel par honappal azelott meg kozosen szovetkeztek a mocskos imperialista nagytokesek kiirtasara es egyutt robbantgattak..vagy menekultek Sztalin vagy eppen egymas elol. Komplikalt am az elet es az ember emlekezik, de mindenre es mindenkire. Legmocskosabb es legmegvetendob..kinek micsoda.
De ha jol latom itt csak konyvekrol folyt beszelgetes, csillapodjon.

tevevanegypupu 2013.01.28. 19:20:28

@hoplita:

Ezt ki sem birom mondani.:)

hoplita 2013.01.28. 19:43:33

@Nyuggervadász:
Szerintem vacsoraasztalnál fingani sokkal durvább.

Töredelmesen bevallom, én se vagyok zsidrák.
Ha még nem jött vóna le....

hoplita 2013.01.28. 19:45:26

@tevevanegypupu:
Nem is eccerű...én is sokat gyakoroltam.:)))

Nyuggervadász 2013.01.28. 19:54:10

@hoplita:
"Szerintem vacsoraasztalnál fingani sokkal durvább."
Erre nem reagálok, hiszen ekkora bunkóságra normális ember csak annyit mondhat: no comment.

hoplita 2013.01.28. 20:05:49

@Nyuggervadász:
Sok helyen és sokszor elmondtam már...
Egy fajtámbéli kisujja körme többet ér, mint ezer zsidó élete....vagy cigányé, vagy bantué..
Leszarom a más baját, van nekünk elég.
Te meg ereggy és baszd meg magad.

Nyuggervadász 2013.01.28. 20:13:26

@tevevanegypupu:
A holokauszttagadást - mint aljas és megvetendő dolgot-
átvitt értelemben használtam. Értettem alatta mindennemű emberirtást (legyen az örmény genocídium, az ukránok halálra éheztetése, vagy a ruandai hutu és tuszi törzsek macsétás gyilkosságai, és még sorolhatnék sokat az emberi aljasságok tárházából...)
Lehet gúnyolódni, "nyugtatgatni", de ép ésszel felfogni, hogy ezekből a szörnyűségekből az emberek nem tanulnak, mi több, letagadják!

Nyuggervadász 2013.01.28. 20:28:08

@hoplita:
Na, most én is leereszkedem arra a szellemi nihilre, amiben te leledzel!
Tehát bunkókám, mire is vagy te olyan büszke?
A 20-as IQ-ra, a nullás EQ-ra, a fasisztoid eszméidre?
Sajnállak.
Mellesleg, ha ennyire "színmagyarnak" érzed magad, tán a magyar nyelvet is tökéletesen kéne beszélned!
Az általad használt "ereggy" szó helyett (helyesen) "eredj" -vagy népiesen "eriggy"- szót kéne használnod....

tevevanegypupu 2013.01.28. 20:48:30

@Nyuggervadász:

Nem, az emberek semmibol nem tanulnak, ez nyilvanvalo.

Alfőmérnök 2013.01.28. 21:33:31

@Alfőmérnök: Nekünk nem volt érettségi tétel.

Alfőmérnök 2013.01.28. 21:37:46

az előző @hoplita: -nak ment
@tevevanegypupu: "De ha jol latom itt csak konyvekrol folyt beszelgetes, csillapodjon. "
Ha visszanéz arra, amit írt, akkor is úgy látja?

Alfőmérnök 2013.01.28. 21:47:13

Persze a Sötétség délbent sem ártana kötelezővé tenni.

Bell & Sebastian 2013.01.29. 00:41:33

Minek, ha pont itt van, fölöttem.

anonymand 2013.02.06. 08:38:11

@hoplita:

Te nagyon bunkó hoplita!

Gondolom azért vagy gyalog, a sakkban más néven paraszt, mert lovat sem lehet rád bízni.
De ez mellékes.

"Sok helyen és sokszor elmondtam már...
Egy fajtámbéli kisujja körme többet ér, mint ezer zsidó élete....vagy cigányé, vagy bantué.." - akkor itt már nem kellett volna.

Emberek életéről ilyen alpári, végtelenül idióta megjegyzést nem sokat találni, szerintem a mezőgazdasági vásáron díjazott lehetnél.

Tudod-é, hogy a zsidók között 2000 éve ismeretlen fogalom az analfabétizmus?
Van-é fogalmad arról, hogy a magyar származású Nobel-díjasok többsége zsidó volt?
Te tartod többre magad bárkinél is, aki még a jó édesanyja nyelvét sem volt képes elsajátítani?
Mit szólnál Te ahhoz, ha a Te életedet annyira becsülné egy burgenlandi földmíves, egy román gyári munkás, egy lengyel hajógyári dolgozó, vagy egy bantu orvos, esetleg DESMOND TUTU Nobel-békedíjas dél-afrikai bantu származású egyházi vezető, Johannesburg anglikán érseke, mint Te az övékét?

Hogy bunkó vagy, a Te bajod.
Hogy még kérkedsz is vele, egyéni szociális probléma.
Hogy nem vagy egy zárt intézmény lakója, mindannyiunknak gond.

anonymand

David Bowman 2013.02.06. 15:05:26

@kispufi: Az az agály alapja, hogy a naplót golyóstollal írták. Ez igaz is, az utolsó néhány lapra, amiről nem is állította senki, hogy AF írta volna. Főleg, mert a faterja nem adta ki a kezéből.

David Bowman 2013.02.06. 15:09:46

@tesz-vesz: Méghogy a faj meghatározza az okosságot?? Phia! Színtiszta rasszizmus.

David Bowman 2013.02.06. 15:12:33

@maskep: Már melyikre? Végülis már február van, és még csak két holoemléknap volt.

anonymand 2013.02.06. 16:08:20

@Nyuggervadász:

Tisztelt Nyuggervadász!

"Na, most én is leereszkedem arra a szellemi nihilre, amiben te leledzel!" - azt hiszem, hogy túlbecsülöd képességeidet.
Arra a szintre szánt szándékkal nem lehet.
Arról nem beszélve, hogy ordenáré tévedés, ha az IQ-ját 20-ra becsülöd.
Mindig ötöst kapott belőle...

Tisztelettel:
anonymand

hoplita 2013.02.15. 07:38:34

@anonymand:
Most vettem észre, hogy nekem ugattál kutya....

Légy erős, csak egy talmudi részletet parafrazáltam.
Abban ennél durvábbak is le vannak írva....persze rám, a gójra kihegyezve.

Ne parasztozz, arra allergiás vagyok és hirtelen haragomban megbaszom a szádat.
süti beállítások módosítása