Izraeli választások: Netanjahu-újratervezés?
2013. január 25. írta: bakodi.péter

Izraeli választások: Netanjahu-újratervezés?

netanjahu_obama.jpg

Kedden lezajlottak a választások Izraelben, az urnazárás utáni eredmények bejelentését követően egyből elkezdődtek a találgatások a leendő kormánykoalícióról. Netanjahunak megvan az esélye, hogy újra kormányt alakítson, de tud-e – és akar-e – az Izraelt egyre nagyobb nemzetközi elszigeteltségbe vezető politikáján változtatni?

Az izraeli parlamenti választási rendszerben az egész ország egy listát alkot – mint nálunk az európai parlamenti választásokon. Az izraeli országgyűlésben, a Knesszetben 120 képviselői hely van: ezt a 120 mandátumot osztják el azon pártok között, amelyek az érvényességhez szükséges 2 százalékos küszöböt elérik a voksoláson. A választási rendszer első ránézésre nagyon igazságosnak tűnik, hiszen a legkisebb pártok – amelyek azért egy valamelyest szignifikáns kisebbséget tudnak a szavazói bázisukként felmutatni – is képesek mandátumhoz jutni, így a parlament leképezi a társadalom valós töredezettségét. Ugyanakkor a társadalmi csoportok sokszínűsége miatt egy fragmentált pártrendszer jön létre, amelyben a kormánykoalíciók általában több (3-4, de akár 6-7) pártból állnak, ezért nagyon ingatagok: gyakoriak a kormányválságok és az előre hozott választások.

Szintén a rendszer hátránya, hogy a kisebb pártok nagyon komoly zsarolási potenciállal rendelkeznek. Jellemző, hogy a kis rétegpártok zászlajukra tűznek egy-két ügyet, amelyeket mindenképpen el akarnak érni, ezt támasztva mintegy feltételként az egyéb témákkal (pl. költségvetési szavazás) kapcsolatos konstruktív hozzáállásukhoz. Jó pár kormány bukott már meg amiatt, hogy nem engedett a nyomásnak. A sokpárti kormányok másik átka a rengeteg fölösleges miniszteri poszt. A jelenleg regnáló, ügyvivő izraeli kabinetben 23 miniszter található, közülük csak tárca nélküliből három. Az sem ritka, hogy egy miniszter több miniszteri posztot is betölt: Bibi Netanjahu a miniszterelnöki tisztség mellett még további három tárcáért is felel.

A szavazatok megszámlálása már megtörtént, de a hivatalos eredményekre még jövő hétig várni kell. Ekkora fogja az Izraeli Választási Bizottság bemutatni azokat az államelnöknek, Simon Peresznek, aki majd ez alapján fogja felkérni az egyik jelöltet kormányalakításra. Az adatok tükrében elmondhatjuk, hogy a vártnál szorosabb verseny alakult ki. A 31. Knesszetbe 12 párt jutott be. A jobboldalinak tekintett pártok 61, míg a baloldaliak 59 mandátumot szereztek.

A választás győztese a jelenlegi miniszterelnök Bibi Netanjahu és a külügyér Avigdor Liebermann által vezetett, közös Likud-Yisrael Beitenu választási platform lett 31 hellyel, ami a 2009-es – habár akkor külön indult a két párt – szereplésükhöz képest komoly visszaesést jelent. Nagy meglepetés volt, hogy Yair Lapid pártja, a Yesh Atid 19 mandátumot szerezve a második lett; a dobogóra még a választások előtt jelentős megújuláson átesett, Shelly Yachimovic vezette Munkapárt ért oda. A nagyon jól kampányoló, fiatalos HaBayit HaYehudi csak a negyedik helyen végzett. Ugyanakkor a Netanjahu volt kabinetfőnöke által vezetett pártban komoly potenciál rejtőzik, és az sem lenne meglepő, ha Naftali Bennett a nem túl távoli jövőben komoly kormányzati posztig is eljutna.

HaBayit HaYehudi kampányvideó

Az ultraorthodox pártok összesen 18 mandátumot szereztek; míg a két arab párt, valamint a Hadash – őket is az arab pártok közé szokták sorolni, de inkább egy közös arab-izraeli békepártról van szó –11 képviselőt delegálhatnak a parlamentbe.

A koalíciós tárgyalások már csütörtökön megkezdődtek, összeült a két legtöbb mandátumot kapott párt vezetése. A sajtónak ugyan nem sok hír szivárgott ki, de a résztvevők szerint a hangulat pozitív volt, és a megbeszélést még továbbiak fogják követni. Yair Lapid, a második helyen végzett párt vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy csak egy olyan kormányban hajlandó részt venni, amely képes lépéseket hozni a mindenki számára kötelező katonai szolgálat érdekében. Lapid a palesztinokkal való béketárgyalásokhoz való visszatérést is első számú prioritásként kezeli. Komoly társadalmi és szociális változásokat is el szeretne érni, de ebben inkább a párbeszédre helyezi a hangsúlyt, míg az előbbi két ügy döntő fontosságú a kormánykoalícióhoz való csatlakozás ügyében.

Öt szcenárió képzelhető el a kialakult helyzetben: a legvalószínűbb a jobboldali pártokból álló kormánykoalíció lenne 61 mandátummal; vagy egy esetleges egységkormány, amely magába foglalja az első négy helyen végzett pártot 67 hellyel. A Netanyahu számára legoptimálisabb koalíció magába foglalná a jobboldali pártokat, valamint a Yesh Atidot, 80 mandátummal; míg a Yair Lapid számára leginkáb megfelelő kormány a Yesh Atidot, a két mérsékeltebb jobboldali, valamint a Cipi Livni vezette Hatnuah és a Kadima pártokat fogná össze, 70 képviselővel. Mindezeken túl ugyanakkor fennáll a veszélye annak is, hogy a tárgyalások sikertelensége esetén előrehozott választásokat kell tartani.

A következő izraeli kormány összetétele nagyon fontos lesz, ugyanis az utolsó utáni időszakba ért a két államos béke lehetősége a palesztinokkal. Az egyre csak szaporodó telepek miatt már csak óriási viták árán születhetne meg a kompromisszum; de ha az izraeli kormányzat a telepes lobbik túsza marad, akkor a béke soha nem látott távolságba kerülhet. Ha az új izraeli kormány a jelenlegi irányvonalat fogja követni, akkor a zsidó állam nemzetközi szinten még jobban elszigetelődhet, ami a mostanában különösen forrongó térségben enyhén szólva nem túl szerencsés. Az Obamával való terhelt viszony javítása érdekében Netanjahunak viszont még megvan lehetősége, hogy komolyabb politikai veszteségek nélkül egy új irányba terelje Izrael államot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr295042865

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Izraeli választások: Netanjahu–újratervezés? 2013.01.25. 15:39:01

Az utolsó utáni időszakba ért a két államos béke lehetősége a palesztinokkal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.25. 14:52:03

vajon mikor rohanják le iránt?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2013.01.25. 17:55:36

Csupán az a kérdés, hogy miért lenne érdeke egyáltalán bármilyen izraeli pártnak megegyezni a palesztinokkal?
Nem véletlenül "van utolsó utáni pillanat", és a telepesek sem véletlenül kerültek oda, ahol most vannak.
Miért lenne bármely politikai pártnak érdeke felvállalni egy ügyet, amelynek bármely sikeres végeredménye a választásra jogosultak és a rezsim pozícióinak romlása lesz?

Rabinéknál még volt ilyen indok, alig volt telepes, a gazdaságban sok palesztin volt jelen, és a PLO is viszonylag komoly károkat tudott okozni. Most viszont ezen okok egyike sem áll fenn. 500 000 telepest nem fognak kitelepíteni, (de 100 000-t sem. Sharon a gázai 5000 telepes kivonásába is majdnem belebukott).
A munkaerőkérdést ázsiai és közép-európai munkavállalókkal oldották meg, a Hamasz meg katonai szempontból egy gyíkfing. (a PLO-nak meg sem ereje, sem szándéka bármilyen ellenállást kifejteni)

Aztán ugye az izraeli társadalom olyan mértékben jobboldali, hogy az itthoni palettán a legtöbb párt már leesne. Itt van pl. a fiatalos trendi párt ..., hű de tök fiatalos és trendi lenne itthon ilyenekkel kampányolni, hogyaszondja...

Magyar értékek, Hungarista ideák
Magyar gyereknek magyar oktatás
Magyarország a te MAGYAR otthonod.
A hungarizmusért a Magyarország szeretetéért.
Magyarország a te otthonod.
MAGYAR Otthon, mert Magyarország a mi MAGYAR otthonunk

Tökre mint az LMP...

DezInf 2013.01.25. 17:57:18

@tesz-vesz:
Csak rád várnak:) Indulj,te leszel az aknamentesítő:D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.25. 18:54:27

Miért írjátok át a héber neveket egyszer angolosan, egyszer magyarosan?

Gerilgfx 2013.01.25. 19:42:01

@tesz-vesz: valószínűleg már sehogy

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.25. 20:35:36

@DezInf: nem köszi, ezen a vizsgán mindig megbuktam, te ebben profibb vagy, neked kéne menned

@Gerilgfx: hogy? mikor?

Gerilgfx 2013.01.25. 20:37:00

sehogy, sehol, semmikor :D

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2013.01.25. 21:08:09

Az a baj, hogy Magyarországon is mindig az izraeliek választanak. A franciáknál is, és úgy tűnik, újabban az olaszoknál is.

Kandeláber 2013.01.26. 10:46:21

A Likud a Fidesz testvérpártja?

DezInf 2013.01.26. 13:12:33

@tesz-vesz:

Esetleg nézz a térképre, aztán számolgass hány katonára lenne szükség egy lerohanáshoz.
Sikeres támadáshoz kb. ötszörös élőerő fölény szükséges:)
Logisztika?-az legyen a tervezők rémálma:D

DezInf 2013.01.26. 13:14:46

@Shyad-Khourongai:

Ezt elhiszed,vagy csak mantrázod?
Esetleg ismered a francia népesség etnikai összetételét?
Az olaszokét már nem is kérdem:)

bömböcz 2013.01.26. 15:30:13

@DezInf:
maga elmebeteg, vagy judapesti?!
Az egész környéken háború folyik!

DezInf 2013.01.26. 17:02:03

@bömböcz:

Rossz szemüveget vett fel :)

DezInf 2013.01.26. 17:05:11

@bömböcz:

Mi mást is várhatnánk egy mandineres házitrolltól?:D

bömböcz 2013.01.26. 17:12:39

@DezInf:
Mi a Nemzet maradék lehetőségeit vetjúk latba!

Amíg a magukfajták máshol adóznának szívük szerint, míg a rendszer átalakítása tolyik...
(Gyalázat!)

DezInf 2013.01.26. 17:17:50

@bömböcz:

Elmebeteg,csak ezt tudom mondani magáról.
Maga lenne a Nemzet? Melyik,mert az nem mindegy:)

bömböcz 2013.01.26. 17:23:47

@DezInf:
Ne túlozzon.
A tudatos-Nemzet az, aki voksol!
A nemtudasos nemzet nem is érti a voksolás mibenlétét...
Mindezek figyelembevételével ÖsszNemzeti Voksolást fogunk létrehozni!

DezInf 2013.01.26. 17:24:11

@bömböcz:

Az meg csak hab a tolytán,hogy a magukfalyták tolynak az átalakításra:)
Ez aztán tényleg gyalázatos:D

DezInf 2013.01.26. 17:25:53

@bömböcz:

Hihetetlenül egybites,nem is érdemes az ilyesmiket hallgatni.
Beszéljen az orvosával,szerintem rossz gyógyszert szed:)

bömböcz 2013.01.26. 17:33:46

@DezInf:
Maga mindent kétszer és azt is hogy?
Nem kötelességem felvilágosítani a Nemzetmentő Programról, de biztosíthatom hogy érezni fogja a hatását.

DezInf 2013.01.26. 17:40:34

Amikor maguk valakit meg akarnak menteni,akkor az sosem végződik jól.
Talán ne mentsenek senkit sem,lehet akkor még a Nemzet is túléli :)

bömböcz 2013.01.26. 18:35:27

@DezInf:
Nem engedhetjük az ismert világot elantiszemétesíthetetlenkedésedni!

DezInf 2013.01.26. 19:12:52

@bömböcz:

Javaslok egy rövid utazást Jeruzsálembe:)
A visszaút nem garantált,de szerintem megérné neked:D

bömböcz 2013.01.26. 19:31:28

@DezInf:
Dezinformációim szerint már a reptéren helyreraknák az aranyeremet, ránézés alapján.
Inkább maradok...

DezInf 2013.01.26. 19:38:19

@bömböcz:

Ezt nevezem bátorságnak:)
Könnyű úgy hergelni a kutyát,hogy tudod meddig ér el a lánca:D
A holt-tenger vize pedig az aranyered is gyógyítaná :)
Neked semmi sem elég jó......

bömböcz 2013.01.26. 19:49:52

@DezInf:
Én a Nemzet felemelését tartom a jobbik kezemben, miközben a ballal a támogató pénzeszacsit tartom...
(Az istenadtanép, pedig...építsen mercedeszt!)

DezInf 2013.01.26. 19:53:26

Tuttam,gyanús voltál nekem:))))
Az a pénzeszsák tisztává tette a látásomat:D

Az orbáni örökségbe szeretnél bejutni:)

bömböcz 2013.01.26. 19:57:30

"Az orbáni örökségbe szeretnél bejutni:) "

Én magam vagyok az ökörség!
Csak a Nemzet! Csak a Becsület!

bömböcz 2013.01.26. 19:58:46

@bömböcz:
örökség...bocs kedves Nemzet....

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.01.27. 15:27:44

A cikkiró kissé furán ítéli meg az izraeli helyzetet...
Az én véleményem erről ez:
amichay.hu/valasztasok-2013-_-1-resz/
amichay.hu/valasztasok-2013-_-2-resz/
holnap lesz még egy, de az inkább már Magyarországról szól.
süti beállítások módosítása