Külhoni szavazatok – hol dől el 2014?
2013. január 16. írta: TuRuL_2k2

Külhoni szavazatok – hol dől el 2014?

rmdsz_erdely.png

Ehhez a bejegyzéshez még akkor kezdtem hozzá, amikor RMDSZ-es körökben felvetették egy külhoni magyar párt ötletét. Bence tegnapi posztja – amivel több ponton nem értek egyet – és az ahhoz született hozzászólások hatására rászántam magam, hogy be is fejezzem.

Már máshol is írtam, hogy a kérdéssel foglalkozó (kormánypárti/ellenzéki) politikusok és elemzők alighanem egyaránt messze túlbecsülik a külhoni, állampolgársággal rendelkező magyarok jelentőségét a következő magyarországi országgyűlési választáson.

„Emiatt pedig könnyen előfordulhat, hogy egy, az RMDSZ által alapított vagy támogatott magyarországi határon túli párt százezres támogatottságot szerez 2014-ben. (...) Mindezek alapján nem kell nagy merészség azt feltételezni, hogy egy ilyen »magyarországi RMDSZ« a Fidesz legesélyesebb baloldali kihívója mögé sorakozna majd fel.” – írta a Véleményvezér Fordulat: határon túliak váltják le a Fideszt? címmel tavaly nyáron. „Ha egyáltalán megalakulna egy ilyen párt, az meg tudná szólítani a magyar politikával egyébként nem foglalkozó határon túli magyarokat is, de a köztük lévő fidesz-szimpatizánsokat is elbizonytalaníthatja, így akár az 5%-os parlamenti küszöb elérésére is esélye lenne a választásokon″ – állt a Political Capital elemzésében.

Százezres támogatottság? 5%-os küszöb?! Sanyikám, normális vagy te? Hát legalább te tudhatnál számolni, áldjon meg a jóisten! 

Az elmúlt bő két év alatt 370 ezren kérvényezték egyszerűsített honosítási eljárásban a magyar állampolgárságot. Tegyük fel, hogy hasonló tempóban érkeznek a továbbiakban is az igények, és nagy részük meg is kapja az állampolgárságot, így körülbelül 500 ezer külhoni magyar állampolgárral számolhatunk egy év múlva, legyen ebből 450 ezer a 18 évnél idősebbek száma. 2014-ben tehát 8 millió magyarországi és mintegy 450 ezer nem magyarországi polgár lehet jogosult választani. A 450 ezer valamivel több, mint 5%-a a 8,45 milliónak – eddig tehát akár igaza is lehetne a Political Capitalnek.

Az itthoni és a külhoni választópolgárok választójoga azonban nem egyforma: előbbiek egyéni jelöltre és országos listára, utóbbiak csak országos listára szavazhatnak majd a dolgok jelen állása szerint. Az új, 199 fős Országgyűlésben 106-an rendelkeznek majd egyéni, 93-an pedig listás mandátummal. Az egyéni választókerületekben többségi, a listák versenyében arányos logikával zajlik majd a választás. Az egyéni voksoknak már emiatt is nagy jelentősége lenne, de ráadásul a mandátumot nem eredményező – vesztes jelöltre adott töredék-, vagy győztesre adott szuperkompenzációs – egyéni szavazatok is az országos listára kerülnek.

Nézzünk egy számszerű példát: egy egyéni választókerületben összesen 100 szavazatot adnak le A, B, C és D párt egyéni jelöltjére és listájára (az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy az egyes pártok jelöltjei pont annyi szavazatot kapnak, mint a párt listája). A 40, B 30, C 20, D 10 egyéni és listás szavazatot kap. Ennek eredményeként A viszi az egyéni mandátumot, plusz 10 további, mandátumot nem eredményező (szuperkompenzációs) szavazatot az országos listájára, azaz 50 listás szavazatot írunk jóvá számára. B 30 töredék- és 30 direkt szavazattal összesen 60 voksot kap az országos listájára, C 40-et, D 20-at. Ez összesen 160 szavazat az országos listán – 100 magyarországi választótól.

Kérdés, milyen lesz a külhoni magyarok részvételi hajlandósága? Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, hogy legfeljebb akkora, mint a magyarországi választóké. Miért lenne magasabb, ha például a romániai, az ott élők mindennapjaira jóval nagyobb hatással bíró választásokon is kisebb arányban mentek szavazni a magyarok, mint a nem magyarok?

Ez máris azt jelenti, hogy a külhoni választópolgárok szavazatainak súlya még az 5%-ot sem éri majd el 2014-ben az országos listákon. Ha a teljes választási rendszert, az egyéni és listás mandátumok összességét nézzük, akkor körülbelül 2%-os jelentőségű szavazattömegről beszélünk, ami talán 2-3 képviselői helyről dönthet. Vajon mekkora energiákat érdemes mozgósítani egy ekkora, ráadásul csak nagyon fragmentáltan (azaz drágán) elérhető választói réteg mozgósításáért?

Téved tehát a Fidesz, ha – és itt Martonyi professzorra nézünk – arra számít, húsz évre minden megoldódik a külhoniaknak adott választójoggal. És téved az is, aki valamiért attól tart, hogy a 2014-es választásokat nem a Magyarországon élő polgárok fogják eldönteni.

(A folytatásban arra keresem majd a választ, hogy RMDSZ- vagy Fidesz-szavazók-e a romániai magyarok.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr95021072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így hogyan lesz vége? 2013.01.21. 21:49:03

Kicsit aggodalommal telik el a jelen kurzussal egyet nem értő olvasó szíve, ha Ablonczy Bálint a kezét dörzsöli: Mesterházy jobban áll Bajnainál! Eldőlt ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje? Ablonczy világlátása a blogunkon megjelent írásokban t...

Trackback: Külhoni szavazatok – hol dől el 2014? 2013.01.16. 08:52:01

A politikusok és elemzők alighanem egyaránt messze túlbecsülik a külhoni, állampolgársággal rendelkező magyarok jelentőségét a következő magyarországi országgyűlési választáson.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.01.16. 08:50:37

"...RMDSZ- vagy Fidesz-szavazók-e a romániai magyarok..."

Én arra tippelek, hogy mind a kettők.

Egyébként - talán ez az egyetlen normális cikk, amit a kettős állampolgárságról képesek voltak írni a magyar médiában. Túlságosan felfújták ezt a témát az elmúlt pár évben a sajtóban, ideje lenne a helyén kezelni.

A kettős állampolgárság nem csodafegyver az asszimiláció megállítására, önmagában nincs nemzetmegtartó ereje, hanem csupán egy komolyabb gesztus Magyarország részéről.

felcsutisuttyo 2013.01.16. 09:03:18

MÁR ELDŐLT!! A FIDESZ egy hazug csaló PÁRTNAK NEVEZETT BŰNSZÖVETKEZET. A határon túliaknak sem kell ilyen gazember banda!!!

Az ok is kiderült!!
Tegnap kiderült a Fidesz szervezett csalása a "LÁNCSZAVAZÁS"-a..pénzért...
Eu Botrány lesz ami tegnap kiderült!!!!!!!!!
Most már mindenki egész Európa és Magyarország tudja, hogy a 2010 es VÁLASZTÁS FIDESZ CSALÁS VOLT...A 2/3 egy nagy kamu CSALÁS!!!!....és a FIDESZ KORMÁNY ILLEGITIM!!!!!!
Ezért lett ez a Diktatúra!!!!
Sőt..A 2014 es Fidesz Banditák csalási választási törvény helyett "ELZAVARÁS" szükséges, mert a Diktatúrát csak megdönteni lehet!!! Demokratikus úton ezt a ROHADÉK csaló Korrupt, Tolvaj BANDÁT NEM LEHET LEVÁLTANI !!!!!!
El kell felejteni a választást és készülni kel az elzavarásra a "LÁZADÓ" bevezetésre!!!!!! De sürgősen!!!!

ebfül 2013.01.16. 09:04:18

"A külhoni és az itthoni választópolgárok választójoga azonban nem egyforma: előbbiek egyéni jelöltre és országos listára, utóbbiak csak országos listára szavazhatnak majd a dolgok jelen állása szerint."

Fordítva.

kispufi 2013.01.16. 09:06:55

Biztos Martonyi az a húszévező professzor, nem Mikola? Emlékeim, majd a linkkel elérhető cikk alapján is.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2013.01.16. 09:14:39

@kispufi:
Mikola húszévezett, és ő szúrta közbe, hogy 'és itt most Martonyi professzorra nézek'.

ebfül 2013.01.16. 09:16:24

Csak a teljesség kedvéért: a határon túlról bevándorolt, ("itthoni") magyar állampolgársággal bírókkal nem számoltál.

Én sem gondolom, hogy a kettős állampolgároknak megadott választójog döntené el a 2014-es választást.

Friedman 2013.01.16. 09:27:21

@TuRuL_2k2: Abban egyetértek, hogy a külhoni szavazatok nem igazán fognak nagy változást hozni a magyar politikában. Már csak a fent leírt matekból is jól látszik ez, amit kiegészít, hogy a Székelyföldön amúgy is alacsony a szavazati hajlandóság, nem bíznak a politikában.

De, ha a Véleményvezér víziója szerint megalakulna egy határon túlról induló új magyar ellenzéki párt, az nem biztos, hogy nem tudna sikeres lenni. Erre a pártra ugyanis nem csak a határon túliak szavaznának, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy hány már Magyarországra települt határon túli, vagy ezek rokonai élnek itt. Ezen felül pedig az MSZP-t elutasító, de a Fideszből kiábránduló szavazók tömege is az új párt felé fordulhatna, így nagyon gyorsan megváltozhatnának az erőviszonyok.

A bizonytalanok nagy tömegén most olyan pártok osztoznak, akik vezetői valamilyen módon mind kompromittálták magukat. Nagy szükség lenne egy új - véleményen szerint valóban a jobboldalt képviselő - pártra.

kispufi 2013.01.16. 09:38:47

@TuRuL_2k2: ah, kösz, nem voltam eléggé tájékozott.

jan 2013.01.16. 09:48:50

Nagyon jó poszt. És bár elviekben nagyon nem értek egyet azzal, hogy a határon túli magyarok is szavazhatnak a budapesti parlamentre*, mivel a várható hatása alacsony, viszont érzelmi szempontból sok embernek sokat jelenthet, üsse kő, legyen.

-------------
*A budapesti parlament döntései 99%-ban a határon belüli magyarok életét befolyásolják, és csak 1%-ban a határon túliakét. Ráadasul a határon túli magyarok a közteherviselésben sem vesznek részt (nyilván önhibájukon kívül), ezért a máséval a csalánt kérdése is felvethető.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.16. 09:53:13

@jan: Érzelmi szempontból nem szavazati jogot kell adni. Koncertet, színielőadást, filmet, könyvtárat, iskolás gyerekeknek nyaralást. Azt igen. Szavazati jogot nem.

Kandeláber 2013.01.16. 10:15:32

A határon kívüliek szavazati jogának a jelentőségét erősen eltúlozzák.
Egyik oldalról ugye a húszmillió "román" mítosza, aki a honi szociális juttatások igénybe vétele mellett elsöprő többséggel döntenek a választásokon, a másik oldalról az a remény vagy nem is tudom minek nevezzem, miszerint az anyaországon kívüliek százezerszám szavaznak majd a fideszre, biztosítva ezzel a további kormányzás lehetőségét.
Most tényleg lehet matekozni: az eddigi durván 370 ezer régi/új választóból hányan 18 év felettiek, a várható durván 500 e-re ugyanez vonatkozik.
Hányan szavaznak vajon?

Omár mollah 2013.01.16. 10:27:42

"Kérdés, milyen lesz a külhoni magyarok részvételi hajlandósága? Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, hogy legfeljebb akkora, mint a magyarországi választóké."

Ez miért olyan egyértelmű? A magyar állampolgárságot szerintem a politikailag aktív réteg vette föl, azok akiket foglalkoztat Magyarország és az itt zajló események. Akik pedig távol tartják magukat a politikától, azok valószínűleg hidegen hagy mind a romániai mind a magyar választás, az állampolgárságukkal együtt.

Akik vállalták az ÁP-val járó várakozást és papírmunkát, azok jelentős többsége a szavazással járó kellemetlenséget is vállalni fogja.

Styxx 2013.01.16. 10:36:34

@Pigsy:
amíg nincs reprezentatív közvéleménykutatás e tárgyban, csak találgatni lehet, várjuk ki 2014-et. Nem kizárt, hogy a: "jól jöhet az a magyar útlevél"-motiváltak a jelentős többség. Ők aztán nem fognak szavazni.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 10:40:35

Nem az a kérdés, szerintem, hogy mekkora a határontúli szavazatok súlya, hanem az, hogy (egyáltalán) mi indokolja az életvitelszerűen nem Magyarországon élő magyar+... (kettős) állampolgárok bevonását az országgyűlési választásokba?!

bbjnick.blog.hu/2011/10/17/kell_ene_e_nekunk_szavazati_jogot_valasztojogot_adnunk_a_magyarorszagon_nem_eletvitelszeruen_elo_mag

Prometheusz 2013.01.16. 10:47:29

Nem értem és igen kíváncsi lennék, hogyan számítódnak ki a töredékszavazatok.
Ha A párt 40 voksot szerez, az oké hogy elviszi az egyéni körzetet relatív többséggel, de miért éppen 10 szavazatot kap szuperkompenzációként?
És B miért ugyanannyi töredékszavazatot kap, mint amennyi direkt voksot, míg C - nek és D - nek dupla annyi töredékszavazat jár?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.16. 11:01:43

Nagyon egyszerű a dolog.

A 2010 előtti rendszer jól láthatólag a 2 nagy párt - 2 szatellitpárt felállást részesítette előnyben.

Most az egyéni körzetek eredményeit túlsúlyozták a régihez képest, vagyis a felállás ezek szerint a 2 nagyOBB párt és 2 kisEBB szatellitpárt lesz, a régi rendszerhez képest.

Vagyis: a fidmszp jin-jang szisztéma fog immár végleg bebetonozódni, amely duopóliumra szervesen ráépül a 2 nagy párt médiában elfoglalt súlya is. Magyar Nemzet- népszabadság, Hírtv-atv Heti válasz - Narancs-168 óra stb. Az atv nem egyértelműen mszp-s de eléggé mszp-közeli, ami pont elég, hogy oda soroljuk, ahova.

Egy fontos dolog a cikből:

"Kérdés, milyen lesz a külhoni magyarok részvételi hajlandósága? Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, hogy legfeljebb akkora, mint a magyarországi választóké. Miért lenne magasabb, ha például a romániai, az ott élők mindennapjaira jóval nagyobb hatással bíró választásokon is kisebb arányban mentek szavazni a magyarok, mint a nem magyarok?"

Azért nagyobb a választási hajlandóságuk, mert ez SZIMBOLIKUS ÜGY számukra, hogy végre, életükben egyszer, szavazhatnak a MAGYAR választásokon. Pusztán csupáncsak ezért.

Egyébként: miért kérvényezték annyian a magyar állampolgárságot? Milyen konkrét előnyökkel jár a magyar állampolgárság? Én nem tudok nagy előnyt említeni. Hát akkor? Azért mert az is szimbolikus jelentőségű.

Úgyhogy nagy eséllyel mondhatjuk, hogy a 2014-ig magyar állampolgárrá váló nagyjából félmillió ember fele _biztosan_ elmegy majd szavazni, és abból a döntő többség, kb 200 ezer ember a fideszre fog szavazni. Egyszerűen HÁLÁBÓL, amiért a Fidesz megadta nekik a polgár- és választójogot.

Hogy ez miért lényeges, hiszen "csak a listás szavazatokhoz adhat hozzá"? Azért, mert a listás szavazatoknál jelen vannak a szuperkompenzált szavazatok is, vagyis az egyéni győzte és az egyéni második közti szavazatok száma.

TEhát egyéni fideszgyőzelem esetén (és 2014-ben ez a legvalószínűbb az egyéni körzetek döntő hányadában) a győztes és második hely közti szavazatszám is bekerül a kompenzációs listára, a _fidesz_szavazataiként_ + még a külhoni szavazatok. Vagyis egyértelmű hogy az egyéniben győzni képtelen kispártok két oldalról is szívni fognak. egyrést hogy ott lesznek elük a szuperkompenzált szavazatok, másrészt pedig a fidesz-listára leadott külhoni szvazatok.

Összefoglalás: a két nagy párt természetesen a fidesz-mszp, mindkét oldalról rogyásig tömve komcsi káderekkel, a két kis párt, amelyek még viszonylag frissek, újak, és ezért talán a legnagyobb remény lenne fűzhető hozzájuk (lásd ->elszámoltatás, lásd ->ügynöklisták), tehát a Jobbik, LMP jelentéktelen szerepbe szorulnak.

Ezen rendkívüli beteg állapot fenntartásáról a folyamatos fidesz-mszp média-pergőtűz gondoskodik, amely fekete-fehér gondolkodást teremt, kizár bármilyen más véleményt.

Vagyis ennek az országnak kapáltak. A kispártoknak egyszerűen hiányoznak a többmilliárdos médiumok, hogy megerősödjenek.

Ez a két mocskos titok, amiről a spindoctorok valamiért sosem beszélnek.

Egyetlenegy dolog változtathatna ezen: ha a kispártok végre elkezdenének pozitív üzeneteket, hovatovább jövőképeket fogalmazni, hogy mitől lenne jobb, ha ők jutnának hatalomra, vagy annak közelébe (->koalíció). Konkrét gazdasági élékítőcsomagokról van itt szó, ugyanis ez a legégetőbb probléma itthon, hogy mindenki borúlátó, mindenki készpénznek veszi, hogy az eljövendő 5-10 év az csakis szívás lehet.

A pozitív üzenetet pedig úgy a Jobbik, mint az LMP részéről teljesen hiányolom. A Jobbiknak van egy jó ötlete, az érpataki modell, ami pozitív megoldás, de csakis a cigányveszélyre építve nem lehet választást nyerni.
Az Lmp-nek meg valami igencsak homályos korrupcióellenes elképzelései vannak, ami konkrét programpontok híján szintén kevés az üdvösséghez.

(Még mielőtt valaki nekem rontana: lehet hogy ezen pártoknak vannak értelmes gondolataik a gazdaságélénkítés, korrupciófölszámolás témájában, de ha nem tudják közvetíteni, kommunikálni ezen gondolataikat, akkor az pont olyan, mintha ezek nem is lennének. Ráadásul amit fontosnak tartunk, azt igenis el tudjuk mondani, szemmel láthatólag a gazdasági, korrupcióellenes témákat egyik kispárt sem tartja igazán fontosnak tételesen megfogalmazni, és itt buknak meg.)

És akkor csodálkozunk az öngyilkosságok "világszínvonalán", cikkeket, tanulmányokat írunk a kivándorlásról, alacsony gyerekszámról, kutyafüléről, nagyokat szakértünk a témában, és a végén minden marad ugyanúgy.

Íme a kollektív öngyilkosság politikája működés közben.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.16. 11:17:28

@Schwerer Gustav: update: az lmp-nek van tételesen megfogalmazott korrupcióellenes programja.

Ha van egy kicsi eszük, akkor úton-útfélen ezt fogják nyomni.

Persze a legfontosabb dolgot ők is kihagyják: az ÁFA csökkentését, visszavágását mondjuk a felére.

Ja és egy gyakorlati nehézség: az osztolykán-vonal és mögötte állók megakadályozzák, hogy a cigánykérdést érdemben valaha is rendezni lehessen.

Emiatt pedig sohasem fognak tudni tömegbázist szerezni. miért? Mert az egyre szegényedő környezetben a cigányok által elkövetett bűncselekmények csak növekedni fognak. Vidéken-városban egyaránt.

vizipipa 2013.01.16. 12:12:32

@felcsutisuttyo:

Te tényleg suttyó vagy.
- Ilyen láncszavazásos csalást ismerünk az MSZP-től is. Azt is feljelentették, abból se lett semmi.
- Ez a Fidesz ügy nem parlamenti, hanem önkormányzati választásról szól, így semmi köze a kétharmadhoz.
- A félegyházi polgármester kb. 900 szavazattal nyert. Ez a kb. 300 szavazat akkor se változtatott volna a végeredményen, ha nem a Fidesznek, hanem az MSZP-nek adják el.

hoplita 2013.01.16. 14:40:21

@vizipipa:

"...A félegyházi polgármester kb. 900 szavazattal nyert. Ez a kb. 300 szavazat akkor se változtatott volna a végeredményen, ha nem a Fidesznek, hanem az MSZP-nek adják el...."

Ó, milyen remek érvelés...!

Segglyuk.:(

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.16. 15:01:27

nem a matek számít, hanem az, hogy miért szólhat bele valaki külföldről, hogy én hány százalékos jövedelemadót fizessek. a klasszikus elvándorolt magyar esete más, ő azért van ott, ahol, mert valakik, valamikor nagyon elkúrták. és még lehet, hogy vissza is fog jönni. innentől kezdve hadd legyen joga beleszólni abba, hogy ki kúrhat el és mit, a következő 4 évben. aki viszont maradt a szülőföldjén, az tőlem bajnaira is szavazhat, nem akarom, hogy az ő szavazatával nyerjünk, mert nem erkölcsös. kapjon állampolgárságot, jöjjön ide lakni és máris üdvözlöm a klubban. addig nem.

@Schwerer Gustav: eltúlzod a média jelentőségét. amíg schiffer minden alkalommal, amikor mikrofont lát, azt tudja csak mondani, hogy senkivel nem áll szóba, aki az elmúlt 22 évben...és a jobbikosok is csak tiszaeszlározni, listázni, izraelezni tudnak, addig ne várják, hogy a szavazók akár csak egy kicsit is érdeklődni fognak irántuk. ők kommunikálnak szarul. valahogy bejutottak a parlamentbe, sőt, a jobbik igen nagy arányú szavazatot is szerzett. ott a gond, hogy ezzel egyik se tud mit kezdeni, klasszikus "hogyan tovább" problémával állnak szemben

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.16. 15:14:56

@balage_81 reloaded:
"nem a matek számít, hanem az, hogy miért szólhat bele valaki külföldről, hogy én hány százalékos jövedelemadót fizessek."

Mert o is kapni szeretne belole.
www.maszol.ro/index.php/hatter/7182-szasz-jeno-a-privilegizalt-nemzetstratega
"Szász Jenőre bízott Nemzetstratégiai Intézet, a Miniszterelnökség háttérintézményeként már decemberben 100 millió forintot kapott, s az idén 1,3 milliárd forintos büdzséből gazdálkodhat."

pierre bayle 2013.01.16. 16:48:29

Én - sok más kommentelővel egyetértésben - csak azt nem értem, mi a fityfenéért kell egyáltalán szavazniuk a határon túli magyaroknak. És egyáltalán: milyen alapokon fognak választani, ha egyszer döntésük következményeit nem kell vállalniuk? Adórendszerek, szociálpolitikai elképzelések, oktatási koncepciók ütköznek/ütköznének egy kampányban, de teszem azt Marosvásárhelyről miért ne szarnának ezekre, hiszen rájuk úgysem fog vonatkozni.

Nyilván egy dolog érdekli őket: az ún. "nemzeti elkötelezettség" - na abból van itt bőven.

Beteg dolog ez, s szerintem az ellenzék nagyot hibázott, amikor nem csinált belőle égbekiáltó balhét.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.01.16. 21:06:23

1. Ha nagyon-nagyon szoros lesz a végeredmény 101-98 pl. akkor ezek a szavazatok döntőek lehetnek
2. Vajon kinek lesz pénze/infrastruktúrája külföldön kampányolni?

Namosmilesz 2013.01.17. 04:23:36

Ez már volt?

"Együttműködési megállapodást írt alá szerdán Kolozsváron a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Táncsics Mihály Alapítványa és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői által alapított Kós Károly Akadémia Alapítvány."

www.origo.hu/itthon/20130116-szovetkeztek-az-rmdsz-es-az-mszp-alapitvanyai.html
süti beállítások módosítása