Bayertől az EU-ig – Több Kantot az embereknek!
2013. január 15. írta: Lakner Dávid

Bayertől az EU-ig – Több Kantot az embereknek!

kant.jpg

„E felvilágosodáshoz azonban semmi egyéb nem kell, csak szabadság, annak is a legártalmatlanabb fajtája: nevezetesen az ész minden kérdésben való nyilvános használatának szabadsága” (Immanuel Kant: Mi a felvilágosodás?)

Kant történelemfilozófiai művei igen érdekes olvasmánynak tekinthetőek – és az a különösen szép bennük, hogy mint megannyi más történeti bölcselet, ezek is tanulságosak lehetnek a ma embere számára. Ott van például a vezetők felvilágosításával kapcsolatos rész: Immanuel Kant szerint ugyan forradalommal le lehet váltani egy despotikus rendszert, de gondolkodásmód-béli autonómiát ezzel párhuzamosan még nem lehet adott helyen kivívni. Kell egy bizonyos idő hozzá, hogy a polgárok hozzá tudjanak szokni a megváltozott körülményekhez, az új rendszerhez, a gondolkodás szabadságához.

Ez csak azért jutott eszembe, mert Sabater azt írja HVG-s publicisztikájában, hogy aki ma a politikai korrektséggel próbál küzdeni, az a valósággal megy szembe – lévén a liberálisoknak parlamenti képviseletük sincs már két éve. Sabater, úgy tűnik, nem nagyon érti, miként változik, hogyan módosulhat egy korszellem; ami a kisebb hiba ahhoz képest, hogy még az aktuálpolitikai eseményeket erdejét sem képes észlelni a saját kis ideológiai fájának takarásában.

Mert ugyan mi lenne, ha nem a dühöngő polkorrektség, aminek köszönhetően már hetek óta egy nyomorult publicisztika tematizálja a közéletet, nem pedig a valódi, a Bayer-cikket inspiráló problémák? Ezért kell megint ugyanazt az unalmas szöveget hallgatni, mint az elmúlt húsz évben, és gyönyörködni a díszes demokrata kompánia újabb és újabb elhatárolódásában és barna eső elleni ernyőnyitásában? És miért kell megint hallgatni valami nagyeszű EU-s szakember (most éppen Neelie Kroes) megmondását a témában, ha nem éppen azért, mert a mindenki száját kényszerrel befogni óhajtó politikai korrektség nem ismer határokat?

És mi köze lenne egy adott korszellemnek a parlamenti pártok minőségéhez? Könyörgöm, az LMP éppen azt szenvedi két éve, hogy a megüresedett liberális polcra akarja behelyezni őket az emberek nagy része, mert már olyannyira megszokták ezt a skatulyát! Ráadásul azt is írja Sabater, hogy a Jobbik megjelenésével veszett ki a magyar társadalomból a politikai korrektség, ami két kérdést is felvet: miért azonosítja ilyen szemérmetlenül a szolidaritást a polkorrektséggel a HVG publicistája; és miért gondolja, hogy egy 17 százalékos, a meg nem válaszolt problémák miatt létrejövő párt alapjaiban tudja megrengetni az ország menetét? Mi köze egyáltalán Vona Gábornak ahhoz, hogy Vadai Ágnes időnként úgy érzi, előre kell nyomakodnia, és fasiszta veszélyről óbégatnia a mikrofonba?

Ha igaza lenne a szerzőnek, az egyébként azt is jelentené, hogy ő nem  tudja megjelentetni politikailag abszolút korrekt agymenését az egyik legbefolyásosabb, államfőbuktató orgánumban – és nem tudná elismételni azt a milliószor hallott, borzasztóan fals dumát, hogy „de a probléma a szegénységgel van”. Ami egyébként igaz is, csak éppen szellemi, és nem materiális értelemben.

De ha már Neelie Kroes szóba került, érdemes kitérni Kant szabadságról való fejtegetéseire is: a német filozófus úgy vélte, szabadság és tolerancia kizárják egymást, és teljes szabadság nem létezhet amellett, hogy a tolerancia létét is relevánsnak gondoljuk. Tehát: nem mondhatjuk, hogy toleráljuk Bayer álláspontját, csak azt, hogy egyetértünk vele avagy sem. Ezt jelentené ugyanis a létező sajtószabadság fogalma.

A helyzet, jól tudjuk, nem ez, nálunk gyűlöletbeszédre és becsületsértésre épülő szabályozás van érvényben, ami azt jelenti, hogy az újságírónak/publicistának háromszor is végig kell gondolnia minden egyes szavát, ha nem akarja, hogy a sajtószabadság harcosai egy adott írás miatt nekirontsanak, és megpróbálkozzanak a karanténba helyezés csodafegyverével. „This i not what I call freedom of speech” – írja Neelie Kroes, és igazán kedves is tőle, hogy megpróbálja a „nekem tetsző szövegek elfogadása”-ként definiálni a szólásszabadságot, de azért egy kicsit fékezzünk már a lendületből! Habár...

Habár Sabater után most igazat kell adnom Neelie Kroes-nak is. Az biztosan nem tekinthető a szólás- és véleményszabadság megnyilvánulásának, hogy egy magyar újságíró cikkét a véleményével egyet nem értők patikamérlegre teszik, megpróbálják kisakkozni, miként lehet azt szankcionálni; holland politikusok pedig elhatárolódnak tőle, mondván, ez nem fér bele a sajtószabadságba. Talán Neelie Kroes is jobban tenné ezután, ha jósnők helyett inkább filozófusoktól kérne tanácsot.

*

A cikk eredetileg a Teadélután blogon jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr665019408

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szájkosár a fecsegő kormánytagoknak 2013.01.15. 14:05:35

Orbán Viktornak elege lett a télvíz idején is zöldségeket beszélő kormánytagokból és államtitkárokból. Hoffmann Rózsa nyilatkozat stopja azonban csak az első lépés. Szeretett miniszterelnökünk, mint mindig, most sem elégszik meg a félmegoldásokkal. ...

Trackback: Bayertől az EU-ig – Több Kantot az embereknek! 2013.01.15. 11:13:01

Hetek óta egy nyomorult publicisztika tematizálja a közéletet, nem pedig a valódi, a Bayer-cikket inspiráló problémák.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.15. 11:11:44

"Mert ugyan mi lenne, ha nem a dühöngő polkorrektség, aminek köszönhetően már hetek óta egy nyomorult publicisztika tematizálja a közéletet, nem pedig a valódi, a Bayer-cikket inspiráló problémák?"

Ez azért van, mert a liberálisok ötödik hadoszlopként beépültek és úgy furkálnak. Igen, a Fideszbe is.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2010/11/az-otodik-hadoszlop.html

Nincs mit tenni, át kell venni a véleménytér tematizálását.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/11/lassatok-az-igazsagot.html

tarackos 2013.01.15. 11:14:05

Egészen jó felütéssel indul a cikk aztán a végére tk. nem is értem miről szól.

Elég lett volna annyit írni Kantra hivatkozva, hogy a kádár-rendszer után a társadalom még nem érett meg a PC-re. Ezzel talán még egyet is értenék...

pierre bayle 2013.01.15. 11:18:47

Was ist "történeti bölcselet"?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.15. 11:19:17

@tarackos:
Azt írja ez, hogy a retrográd múltbanyihogók politikai korrektséggel tematizálják tele a véleményteret, amikor pedig a valódi problémák őszinte megbeszélését kellene végeznünk tabuk nélkül.

Urfang 2013.01.15. 11:19:31

Ez már a level2.

A level1 az volt, ahogy elhatárolódtak Bayertől.

Ez pedig elhatárolódás a level1-től.

Nincs kizárva, hogy a level1-esek elhatárolódnak majd a level2-től, és akkor level3-on folytatódik a vita, ami megnyitja az utat a level2-esek előtt, hogy elhatárolódjanak a level3-tól.

Az lesz a level4.

Be szép lesz...

kispufi 2013.01.15. 11:21:51

@tarackos: na ezért beszélhetünk két valóságról, amelyek között semmi érintkezés. ami onnan nézve cél, egy "érési" folyamat végfázisa, az máshnnan totális zsákutca, amit csak a szemellenzős doktrínerség nem enged észrevenni.

Urfang 2013.01.15. 11:22:09

@pierre bayle:

A történeti bölcselet a historikus üdvtörténet és a történeti teozófia szerelemgyereke.

Kantiánusok körében közkedvelt.

harcigolya 2013.01.15. 11:23:49

iszonyat egy liberális megmondó póz lesz, amit valamelyik nap ezzel kapcsolatban hirtelen felindulásból leírtam. volt egy hír aznap, , hogy a tarnabodi cigány család elvitte egerbe a gyerekét orvoshoz, hazaküldték őket, hogy rovarcsípés, és a gyerek másnap meghalt. Senki nem kiáltott rasszizmust.
Ezt írtam: bármilyen visszataszító jelenség vadai ágnes, az ilyenek miatt bayer zsolt stílusa nem engedhető meg. úgy tűnik, már a cigányozás is belefér, hogy a kormány palástolja a gazdasági és rendvédelmi impotenciáját, szomorú, de ez van. minden más politikai máz. aki ölni tud egy szórakozóhelyen, annak valószínűleg a sitten kellene ülnie, ez a kormány sara. az, hogy olyan a közhangulat, hogy egy orvos úgy gondolhatja, nem kell kellő alapossággal megvizsgálnia valakit, mert cigány, és az esetnek nem lesznek következményei, szintén. Gondolom, most lesz Békemenet, rendpárti követelésekkel, meg Bayer Zsolttal, persze. A menet üzenete a kormánynak a következő lesz: "Rasszista tahók vagyunk". Ők így értik majd, és persze nagy megelégedettséggel veszik mindezt tudomásul. A válaszuk pedig tüneti kezelés lesz, látszatpolitizálás.

Ha a kétharmadot támogatók a saját értékrendjüket nem megtagadva egy pillanatra visszanyernék a politikai éleslátásukat, és vállalnának egy kis felelősséget a saját politikai preferenciájukért (akik megtették azonnal, azoknak respekt) -mégis csak ők tartják felszínen ezt a kormányt, ők adják a többséget - hát egy pillanatig elfelejthetnék vadait, az mszp-t meg az összezárást, és elfelejtenék a rasszista, tahó bayer zsoltot, legalább ebben az ügyben, hiába harcoltak együtt az átkos 8 évben, zsolti itt egy kicsit valóban túllőtt a célon, de mehetnének az utcára, egyenes háttal, követelve, hogy a kormány valóban teremtsen közbiztonságot, és ne legyen rendőr, ami szemet huny, és nem is kezdeményez eljárást (cegléd, tolvajkergetők, sorolhatnám). ha ezt követelnék, és nem Bayer Zsoltot akarnák megvédeni a libsi hisztitől, akkor a kormány is látná, hogy a szavazói nem etethetők meg bármilyen Selmeczi Gabriella által prezentált kommunikációs szarral, hanem venné a fáradtságot, és azt csinálná, amit ígért. Ezért nincs elvi álláspont, mely Bayer Zsolt mellett szólna, csak a vakhit, ez a dolog nem arról a visszataszító cikkről szól, nem a szólásszabadságról, nem a cigányokról, hanem arról, hogy felnőtt-e a társadalmunk, vagy olyan, mint ahogy mindkét oldal elképzeli a másikat.

pierre bayle 2013.01.15. 11:25:44

@Urfang: ezzel a kifejezéssel? Nekem egyszerűen ügyetlen megfogalmazásnak tűnt, de ha terminus technicus, akkor megkövetem a szerzőt.

pierre bayle 2013.01.15. 11:29:41

Egyébként nem uncsi még, hogy mindig mindenért a politikai korrektség a felelős? Jó, akkor töröljük el, oszt mindenki mondja korlátok nélkül, ami a szívét nyomja... cigányozzunk, oláhozzunk, zsidózzunk, oszt majd lesz valami - polgárháború például.

Van egyébként a heti ÉS-ben Horváth Aladárnak egy jó cikke a kérdésben.

Urfang 2013.01.15. 11:37:58

@pierre bayle:

A valóság az, hogy Bayer elég alacsonyra tette a lécet, és a kifinomult Lakner úr nem akart a cigányállat vonalon beszállni a játékba, ezért jónak látta ha Kantot használja hátsó bejáratként.

Én már alig várom Aristo elemzését arról, hogy a PC és a balliberalizmus is a francia felvilágosodás bűne, amit már eleai Parmenidész is előre látott.

A kifinomult hipszterek ilyesmikkel szórakoztatják magukat amikor a szuperprimitív pártlogika miatt be kell állniuk a Bayerok háta mögé.

Mikka-Makka 2013.01.15. 11:40:58

van jópár dolog Kant életművében amit nehezen venne be a mai ember gyomra:)

Alfőmérnök 2013.01.15. 11:42:49

Tölgy hol van ilyenkor??

toportyánzsóti 2013.01.15. 11:44:41

Szerintem nem filozófiai probléma,az ha valaki eszetlenül cigányozik és a Don kanyarba küldené ellenfeleit,fegyver,élelem téliruha nélkül.Itthon meg 10 centis hóval nem tud megbirkózni.

Mikka-Makka 2013.01.15. 11:47:41

@pierre bayle: a PC igenis hibás ha nem engedi hogy a valós problémákról beszéljünk
miért gondolod h a probléma elhallgatása jobb mint kiadni magunkból

Urfang 2013.01.15. 11:55:40

@Mikka-Makka:

Szerintem nyugodtan lehet a valós problémákról beszélni normálisan, emberi módon.

De ha egy szilveszteri késelés okán egy nemzeti kissebség "jelentős" részét állatnak nevezik, akkor az maga a valós probléma.

Nem hiszem el, hogy ti nem értitek mi a baj ezzel.

Most már mindegy, mert ebben a történetben a pártlogika mozgatja a szálakat, de szerintem ti is érzitek mi volt a baj Bayer megfogalmazásával, csak hát a ti kutyátok kölyke, akit ha támadnak akkor illik visszatámadni.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 12:08:33

@Urfang:

"egy szilveszteri késelés okán egy nemzeti kissebség "jelentős" részét állatnak nevezik, akkor az maga a valós probléma." --- írod.

A valós probléma az, hogy nem olvastok és nem tudtok magyarul.

A jelentős a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint: következményében, hatásában fontos; fontos szerepű; tekintélyes; számottevően nagy; sajátos, rejtett értelmű

Robinzon Kurzor 2013.01.15. 12:12:59

A statisztika a legfőbb halálozási ok.

Vidéki 2013.01.15. 12:16:39

„E felvilágosodáshoz azonban semmi egyéb nem kell, csak szabadság, annak is a legártalmatlanabb fajtája: nevezetesen az ész minden kérdésben való nyilvános használatának szabadsága” (Immanuel Kant: Mi a felvilágosodás?)

Ez már megvalósult, de ezzel párhuzamosan a hülyeség, hazudozás, valótlan állítások propagálása is szabadon tombolhat.

"Nincsen rózsa tövis nélkül!"

Urfang 2013.01.15. 12:16:47

@mk27soundmaster:

Szóval a "jelentős" nem is olyan jelentős? Mi több jelentéktelen?

Talán amikor állatnak nevezik emberek egy csoportját, nem kéne ennél konkrétabban fogalmazni? Mondjuk százalékban? Mert a "jelentős" az 10% és 90% között bármi lehet.

És szerinted hány százalékuk állat?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 12:27:28

A PC mára a megvalósult orwelli újbeszéllé és duplagondolá vált.

A HVG-s csákóka ugyanúgy beszél a pc tagadásáról, mint a valóság tagadásáról, ahogyan a rákosikorban egy szabadnépes ideológiaimegmondó beszélt a kommunizmusról, mint történelmi szükségszerűség tagadásáról (a helyzet annyit még romlott is, hogy azokban az egykori megmondókban erősebb volt a hit, míg a maiak a hit hiányát még több cinizmussal és még több duplagondollal igyekeznek kipótolni).

Igaza van TGM-nek, amikor a jelen helyzetet valahogyan úgy jellemzi, hogy a baloldalt a cinizmus, a jobboldalt a gyávaság tartja fogságában.

Pelso.. 2013.01.15. 12:29:54

Nahát, nem tud/akar megoldást a kétharmad? Mi lesz így infallibilitas, meg határozott, gyors intézkedések mítoszával?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 12:43:54

@Urfang:

"Szóval a "jelentős" nem is olyan jelentős? Mi több jelentéktelen? Talán amikor állatnak nevezik emberek egy csoportját, nem kéne ennél konkrétabban fogalmazni? Mondjuk százalékban? Mert a "jelentős" az 10% és 90% között bármi lehet. És szerinted hány százalékuk állat?" --- írod.

Mondom, hogy nem tudtok magyarul:-(

A jelentős nem mennyiségjelző, hanem minőségjelző.

Konkrétan meg van fogalmazva: az az állat a gyilkol, erőszakoskodik állatmód-viselkedik, és (ha már a számok bűvöletében élsz) mind az, aki ezt teszi.

Érdekes, hogy amikor Erdős Virág azt írta, hogy "...elindultak a mi-/sére/kukákat se/borogattak/kutyákat se/kurogattak/mise után/leszavaztak/bezabáltak/be is basztak/pöri volt tán/isler is/jóllakott az/isten is/nem az összes/csak a nagyja/aki tűrte/ki hagyta/aki tűri/aki hagyja/nem az összes/csak a nagyja...", akkor senki sem virnyákolt a ballibbandikták között, pedig a "nagyja" az (sokkal inkább, bár az sem feltétlenül) a többségre utal (mint az egyértelműen minőségjelző "jelentős")!

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 12:45:58

@mk27soundmaster:

az az állat a gyilkol=az az állat, aki gyilkol

tarackos 2013.01.15. 12:53:32

@Doomhammer: Értem. És ehhez hány harmad kell ha már kettő nem elég, 5 vagy 10, esetleg 100?

Tündér_Lala 2013.01.15. 12:55:00

Rendben. Akkor nézzük meg, hogy kiről kikről van szó.
Azokról, akik fenyegetik, bántalmazzák, végső esetben megölik a körülöttük élő gyengébbeket, egyénileg vagy csoportosan. Akik agresszivitásukkal megfélemlítve kényszerítenek másokat, hogy közösség ellenes magatartásukat, közösségi normaszegésiket minden határon túl elviseljék.

De hogyan alakulhatott ki ez a helyzet ?

És itt a régebbi komment, ami ezt megvilágítja.

Hát akkor leírom sokadszorra, értetlenkedő liberálisainknak.

A PC eredetileg egy helyes cél, amelyet arra találtak ki, hogy a népcsoportok közötti ellentéteket tomítsa.

A liberális politika azonban messze túllépett ezen. Egy kissebbséget lényegében kivont a társadalom és a törvény elfogadott közmorálja alól. Hosszan lehetne sorolni ezeket: megélhetési bűnözés, megélhetési áramlopás, a garázda viselkedésformák enyhébb, lényegesen enyhébb megítélése, az áldozat szerepen keresztül a rasszizmus (ellenségesség a társadalom többi részével szemben) felkeltése, a legsúlyosabb bűnök gyilkosságok, rablások sokkal enyébb megítélése, stb., stb.

Ez a kissebbség - beszéljünk nyiltan - a cigányság, pedig észrevette ezt (ha nem felvilágosították őket), és visszaélt ezekkel. Ez a "nevelés" tehát abba az irányba hatott, hogy mind többen ezt a könnyebb utat válsztották - aki nem annak külön tisztelet - és minden bűnt a sanyarú sorsukkal magyaráztak, felkeltett ellenségességük és rasszizmusuk egyre gyakrabban torkollott garázda összeférhetetlenségbe.

Az önök tevékenységének az eredménye, hogy ezek az emberek nem az integráció és a társadalomba való beilleszkedés irányába mozdultak, hanem az ellenségesség, a társadalommal való szembenállás, a szabályok és törvények felrúgása irányába.

Ezzel önök rengeteget ártottak a társadalmi együttélésnek és a cigányság egészének, egyrészt azzal, hogy nyilvánvalóan nekik sem jó irányba terelték a gondolkodásukat, másrészt a többségi társadalom egyre nagyobb része háborodik fel és tűrhetetlennek ítéli a jogtalan előnyöket, az agressziv viselkedést és végsősoron ezeket a legsúlyosabb bűnöket (amely a nemkívánatos folyamat egyre gyakrabban előforduló felső kicsúcsúsodásai).

Uraim őnök kártékonyak. Ráadásul teljesen nyilvánvalóan saját politikai érdekből ártanak az állítólag önök által védelmezett népcsoport döntő többségének.
Szégyeljék magukat, amiért játszanak az emberekkel.

(Ha valaki nem értené.)

Tündér_Lala 2013. január 15. 11:24


Hogy megoldás ?
Az egy több évtizedes projekt a legjobbesetben is.
Egy dolog bizonyos, az eddigi módon nem megy, teszem hozzá, hogy még a szociológiai dolgozatok egy részét is - mert nem volt eléggé PC, magyarul kritikát is tartalmazott - lehetetlenné tették. Holott ezeknek kellene utat mutatni, hogy hogyan lehetne őket együttműködésre bírni.

Az első lépésekkel próbálkoznak. Valahogyan visszaszoktatni ezeket az embereket a munka világába (nagy lépés), az iskoláztatásukat segíteni és kikényszeríteni, aki a segítő kezet ellöki, azt ráébreszetni, hogy jobban jár, ha ezt nem teszi. Hegedűs kezdeményezése is fontos - akármennyire kétértelmű a sikere - mert rávilágíthat, hogy ha tesz magáért, többre juthat.

Tetszik vagy nem a nemzet legnagyobb hosszútávú problémája, amellyel kezdeni kell valamit. Amit a ballib kezdett és tesz ma is, az katasztrófához vezet (ez egyértelmű) tehát fokozatosan integrálni kell ezeket az embereket. Sem nekik sem nekünk nem jó, ha segélyre váró, azt jussuknak tekintő embertömegek teszik fel a kezüket és mutogatnak, hogy kevés a segély. Részt kell venniük önmaguk felemelésében.

tarackos 2013.01.15. 12:56:17

@kispufi: Valóság csak egy van pufi, leírni viszont sokféleképpen lehet. Ez a poszt nekem csapongó se füle se farka. Annyi azért lejött, hogy vmi baja van a PC-vel. Sokaknak nehéz ám néhány szót nem kimondani...

Tündér_Lala 2013.01.15. 13:01:36

@tarackos: Talán nem kellene bujtogatni itthon és külföldön, hanem közös akarattal terelni jobb csatonába a folyamatokat, közös problémaink megoldására. Mert végsősoron a késes ember nem fog különbséget tenni, a nagyon liberális és a nagyon konzervatív között .

Robinzon Kurzor 2013.01.15. 13:04:32

Kant ide vagy oda: egy ilyen ha egy ilyen publit lenyomna a CDU 5. számú párttagkönyvének tulajdonosa a FAZ-ban, akkor másnap kirúgnák a CDU-ból.

Mert ott értik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.15. 13:10:02

@tarackos:
Hiába szenvedtek elsöprő vereséget a politikai korrektség véleményterroristái a szavazóurnáknál, ha a mai napig megakadályozzák a nemzetstratégiai problémák őszinte, tabuktól mentes megvitatását.
Cigányútra mentünk mindannyian, nem csak a cigányok!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2013/01/a-moralis-nihil-gyermekei.html

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.15. 13:13:23

@mk27soundmaster:
"A PC mára a megvalósult orwelli újbeszéllé és duplagondolá vált."

A véleményhatalom átvétele, a magyar agyak tematizálása nélkül esélyünk sincs arra, hogy felvegyük a politikailag korrektekkel a harcot!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/09/patt.html

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.15. 13:14:24

@Alfőmérnök
"Tölgy hol van ilyenkor?? "

Szakdolgozatot ír.

kispufi 2013.01.15. 13:19:08

@tarackos: tabu a szabadság nevében, nem érzed ellentmondásosnak? és nem a tahóság, az ordenáréság ignorálására gondoltam.

graubünden1 (törölt) 2013.01.15. 13:21:03

@Tündér_Lala:

bagoly mondja verébnek hogy nagyfejű:)

graubünden1 (törölt) 2013.01.15. 13:22:04

@tarackos:

a PC egy hülyeség, a véleményével, stílusával pedig mindenki saját magát minősíti

graubünden1 (törölt) 2013.01.15. 13:23:14

@mk27soundmaster:

megmondók minden politikai formáció holdudvarában vannak

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 13:32:41

@Robinzon Kurzor:

Ahogy anno: "tekintsük példának a szovjet elvtársakat, lenini párt példát s utat mutat"?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 13:33:18

@mk27soundmaster:

elvtársakat, lenini=elvtársakat, a lenini

Prof. Dr. Simon Templar 2013.01.15. 13:33:40

@Urfang: "Szóval a "jelentős" nem is olyan jelentős? Mi több jelentéktelen?

Talán amikor állatnak nevezik emberek egy csoportját, nem kéne ennél konkrétabban fogalmazni? Mondjuk százalékban? Mert a "jelentős" az 10% és 90% között bármi lehet.

És szerinted hány százalékuk állat?"

Nem, nem állat. Neandervölgyi. Szerinted azt, aki az angolvécé megléte ellenére a pincelejáróba szarik, minden mozdíthatót ellop, hordában jár az utcán stb. azt hogy nevezik???

És szerintem több mint 50%-uk ilyen.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2013.01.15. 13:34:39

@tarackos: lakner sem más mint a többi megélhetési keresztény-konzervatív megmondóemberke(aki az említett ideológiákból csak a kényelmeset és neki tetszőtt szemezgeti ki). a liberalizmus és a PC anyázásán kívül nincs mondanivalójuk, megoldási javaslatuk.
politikai dögkeselyűk, oppurtunisták, akik felismerték az állatias elemek öntudatra ébredését. olyan korban élünk ugyanis ahol a rasszisták ismét büszkén pózolhatnak a társdalomban, ahol az állatias viselkedés, a gyűlöletkeltés lépten nyomon a saját létének jogosságát hirdeti.
a laknerfélék nem tartoznak ugyan az állatok közé, viszont félnek tőlük, a tömegüktől, ezért inkább melléjük állnak libsizni és pécézni. aztán meg ha eldurvul a dolog hirtelen elugranak tőlük, s hebegnek-habognak, hogy "hát ők nem... meg elhatárolódnak.... meg stb." aztán minden kezdődik előről.

az ilyen emberek - szvsz - egyszerűen gyávák és gerinctelenek.

kill004 2013.01.15. 13:58:36

@harcigolya: "az, hogy olyan a közhangulat, hogy egy orvos úgy gondolhatja, nem kell kellő alapossággal megvizsgálnia valakit, mert cigány, és az esetnek nem lesznek következményei, szintén. "

Nyugi pöcörő, a magyarokat se kellő alapossággal vizsgálják. Tisztelet a kivételnek.

graubünden1 (törölt) 2013.01.15. 14:02:16

@Prof. Dr. Simon Templar:

a Homo sapiens neanderthalensis külön alfaj volt:)

Neanderthal 1/2
www.youtube.com/watch?v=ZRfWU-ZpLZ8

graubünden1 (törölt) 2013.01.15. 14:05:25

@.Pierre Bezuhov.:

nem az a baj, hogy pózolhatnak, hanem az, hogy a "hobbijukat" kötelező normává szeretnék nemesíteni

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.15. 14:33:25

Na, az elején ott van az a jó Kant szöveg, az ember már azt hinné, hogy ebből valami értelmes cikk lesz, oszt a második bekezdéstől kezdve, mintha az asztalra szart volna Lakner Dávid.

Bazdmeg, ezért kár volt Kantot olvasni!

tarackos 2013.01.15. 15:06:33

@Tündér_Lala: Ahhoz kellene a közös munkára való igény. Azt pedig nem úgy közlik, hogy vót nyóc évet most meg kuss...

tarackos 2013.01.15. 15:09:23

@Doomhammer: Vhol ez végtelenül szánalmas. Pedig elég lenne megkérdezni a szociális népszavazás anyját. Ő legalább ért hozzá...

tarackos 2013.01.15. 15:10:21

@kispufi: Nem tabu, megállapodás. Fel lehet rúgni. Ilyenkor szokták az illetőt kirúgni. Persze nem egy következmények nélküli országban...;)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 15:15:08

@rabelais:

Hé, Rablé! Fordíts nekünk a fejetetejéről a talpára Kantot!:-D

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.15. 16:58:30

A cikk nem tudom miről szól, a szerző makog.
Viszont azt pont megtudom mondani, hogy a nem zenész cigányok hàny szàzaléka állat: 90.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.15. 17:29:15

@tarackos:
Ahhoz, hogy a szociális népszavazás anyja kiscsirkéket oszthasson, Bayernek és Bogárnak a megfelelő helyre tett szavazatokra kell buzdítani azokat, akik egyébként a Jobbikra szavaznának. Ezért természetesen jár nekik valami. Ha más nem, az, hogy tematizálhassák a véleményteret.

De ennyit megér az, hogy lehet kiscsirkét osztani, nem?

Karcolt lendület 2013.01.15. 17:33:27

Ha Bayer egy problémáról és ennek megoldásáról írt volna, nem a végső megoldásról, akkor jogos lenne a cikk. Így csak maszatolás. Mondjuk Bayertől jó ideje nem várok mást, mint mocskos, a Fidesz primitívebb bázisának szóló cigányozó, zsidózó és ha véletlenül egyik sem, akkor is végtelenül demagóg cikkeket - az viszont csodálatos, hogy a Mandin ezt megvédik. (Nem mondom, hogy nem fér bele, csak a Bayerfélék és a mélydemokraták közti politikai vagdalkozás szerintem szint alatti...)

Lehet itt az ultralib píszí miatt pampogni, de a cigányok leállatozása az pont ugyanannyit segít a probléma értelmes megvitatásán: mindkét megközelítés csak az érzelmekkel operál, az egyik a túlzott tutujgatással, feleslegesen és sokszor inkorrektül védve valakit, míg a másik gyűlöletkeltéssel. Egyik sem alkalmas polmarketingen kívül másra.

Az ultralib megközelítés azért káros, mert emiatt nem lehet például népcsoportokra lebontott bűnözési statisztikákat csinálni, amiből aztán a szociológusok ki tudnák deríteni, mi a gond - a szegénység vagy a mikroközösségek bizonyos törzsi jellegű szerveződése. Ezek alapján pedig esetleg lehetne valamit kezdeni a problémával. Enélkül pedig csak statisztikai alátámasztás nélküli hitvitában öli egymást a két oldal "értelmisége".

Alfőmérnök 2013.01.15. 17:41:35

@rabelais: Na igen, Aristo legalább úgy tett, mintha értené Kantot, Nietzschét, stb., amivel néhány idiótát elkápráztatott, ez az újabb szerző már nem nagyon szarozik, a címben Kant (húú, de okos ember!), a mottó Kant (húúú, ez valami komoly cikk!), a szövegben kétszer megemlíti a mestert, oszt csá.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 17:45:16

@Karcolt lendület:

"Ha Bayer egy problémáról és ennek megoldásáról írt volna, nem a végső megoldásról, akkor jogos lenne a cikk..." --- írod.

Ez hazugság! Te sem olvastad a Bayer-jegyzetet és úgy mondasz vélemény!

...Nem szoktam Magyar Hírlapot olvasni, de a módfeletti kofalárma felkeltette az érdeklődésemet a horribilis jegyzet iránt --- és elolvastam. (Itt: magyarhirlap.hu/ki-ne-legyen)

Olvasni jó. És hasznos! Például nyomban kiderült számomra, hogy az inkriminált b_yeri sorok (s azoknak leginkább kifogásolt mondatai és tagmondatai, úgymint: „(...) ...a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!”) tkp. reakciók; Erd_s V_rág (költőnő) egy opuszára adott válaszok.

Erd_s V_rág így énekel (maga B_yer is ezzel az idézettel nyit):„kinek legyen hobbija a népi magyar hagyomány,/kinek jusson másfél bála angolpólya-adomány,/kinek bocskor, rámás csizma, cifra mente, kacagány,/kinek jusson, mér' is jutna, szar se jusson, ha cigány”. S műve arra a kérdésre fut ki, hogy: „mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,/ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen”? B_yer nem tesz mást, mint az erd_sv_rági gondolatokra rezonál, majd (végül) a feltett kérdésre is válaszol: „Legyen minden Oláh Gergő, és éljen velünk boldogan. Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!”

Hát, ez bizony ennyi! Se több, se komolyabb, se jelentősebb, se fontosabb. Hogy ebből aztán hogyan lesz hazai és nemzetközi felháborodást kiváltó „ügy”, az, nyilván, már egy másik (B_yer szövegétől teljesen független) történet...

Bővebben itt: mk27.blog.hu/2013/01/15/_nem_az_osszes_csak_a_nagyja

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 17:52:02

A PC-ideológiához és hatalmi pozíciójának gyökeréhez:

"(…)

…egy percre sem szabad elfelejteni, hogy a modern hatalmi szervezetek, mint az iparvállalatok, pénzintézetek, diplomáciák, rendõrségek, kémszervezetek, állami közigazgatások, hadseregek, pártok, nem közvetlenül a társadalomból nõnek ki, hanem kivétel nélkül a társadalom ellen, valamely fensõbb rendszer mintájára. A középkori dogmatika és az újkori szcientifizmus ilyen magasabb fokon létezõ organizáció, amely az emberi életrendet végsõ mozzanatáig áthatja, és a maga képére formálja. A tudományt nem a társadalom vetíti ki magából, hanem a társadalom a tudomány organizációja szerint épül ki. Elõször mindig a konstrukció van, aztán a mû. A szcientifizmus organizációjának tökéletessége a középkori klerikalizmusét messze meghaladja. A középkorban voltak rések, amelyeken a tiltakozás az igazságtalanság hatalma ellen nemcsak áttörhetett, hanem állandóan átszivárgott, és a világosság megnyilatkozhatott. A tudomány organizációjára épült társadalmakban ilyen rések nincsenek, és amennyiben vannak, ezek egyre szûkülnek. A tudomány magasabb rendû szervezettségénél fogva itt az organizációval meg nem egyezõ gondolat semmiképpen sem nyilatkozhat meg. Az épület falazata sûrûsödik, a közösségi és az egyéni létezés szcientifizálódik, a statisztikában, az ökonómiában, az orvostudományban, a pszichológiában, a szociológiában, a biológiában, a kémiában maradéktalanul felszívódni készül, és olyan áthatolhatatlan szervezettség keletkezik, amely az ember életrendjét valójából ontolológiai pontokig ki tudja forgatni.

(…)"

tarackos 2013.01.15. 18:01:09

@Doomhammer: Végül is véletlenül sem illeszkedik az anya szegrecáió ellenes eszközéhez (nem tesz különbséget) tehát biztosan...;)

Robinzon Kurzor 2013.01.15. 18:05:13

@mk27soundmaster: "Ahogy anno: "tekintsük példának a szovjet elvtársakat, lenini párt példát s utat mutat"?"

Ezt konzultáld meg a szovjet típusú elvtársaiddal, ha már egyedül nem tudod eldönteni.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 18:14:05

@Robinzon Kurzor:

Kurzorka, ennek az erőlködésnek, amit itt bemutatsz, tényleg féknyomos alsónaci lesz a vége!:-[

Én kezdtem példálózni és bezzegelni a német elvtársakkal vagy te, szerencsétlenke?

Alfőmérnök 2013.01.15. 18:17:04

Nekem ez tetszett a világpolgár-esszében:
"Végül: maga a háború lassanként nemcsak egyre bonyolultabb, kimenetelét tekintve mindkét fél számára egyre bizonytalanabb lesz, hanem az utólagos fáradalmak is, amelyeket az állam az egyre növekedő - s ki tudja mikor megszűnő - adósságteher (ez új találmány) formájában érez, nagyon is meggondolandó vállalkozássá fogják tenni."

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.15. 18:19:11

@Holger Hartland:

No, a hasbaráról Hamvas, szegény feje, elég sokat tudna mesélni! Olvasson utána a Csütörtöki beszélgetések köre nevű kezdeményezés történetének és sorsának!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.15. 18:25:24

@mk27soundmaster: Nem is tudom, mivel járok rosszabbul: ha lehasbaristáznak, vagy ha Hamvast kell olvasnom. Ügyes! ;)

Alfőmérnök 2013.01.15. 20:27:27

@jose maria padilla: Honnan van az infód? Közvetlenül a dalai lámától?

Bell & Sebastian 2013.01.15. 22:10:31

Finomítsuk eredeti Padillát píszíre: alacsonyabb rendű létformák. Csodálatos dolog, hogy egyszerűbb mondatokat azért megértenek. Ennek örüljünk inkább, ne csak a rosszat légbe nyihogjuk.

Például: - Hände hoch!

Bell & Sebastian 2013.01.15. 22:17:55

@Alfőmérnök: Hogy mennyire sziporkázóan lényegre törő hozzászólásaid vannak mostanában, hideg fej és meleg szív, csak ezek a fontos dolgok.

Magon_ 2013.01.16. 08:38:06

@mk27soundmaster: Olyan lendületesen átugrottad az eredeti hozzászólás érdemi részét, hogy csak úgy taccsant utána a felesleges betűhalmaz. Igaz, ezzel az eredeti blogbejegyzés is így volt. (Az már elárul valamit, amikor Kantot kell segítségül hívni, hogy hátha nem derül ki azonnal, hogy nincs semmi mondanivaló.)

Alfőmérnök 2013.01.16. 09:30:19

@Magon_: "Derűre ború, borúra háború,
most elküldték Kantot a fenébe,
Így kezdődött el a béke vége. "
www.youtube.com/watch?v=WM4pzu8zOio

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 09:58:58

@Magon_:

"Olyan lendületesen átugrottad az eredeti hozzászólás érdemi részét, hogy csak úgy taccsant utána a felesleges betűhalmaz." --- írod.

Értjük, te sem olvastad a Bayer-jegyzetet.

capacete 2013.01.16. 10:55:03

"az LMP éppen azt szenvedi két éve, hogy a megüresedett liberális polcra akarja behelyezni őket az emberek nagy része, mert már olyannyira megszokták ezt a skatulyát!"

Ezt úgy megszenvedte, hogy a liberális szavazók be is szavazták a Parlamentbe. Ha majd sikeresen véglegesen mindenben elhatárolódtak a liberalizmustól, akkor majd rájuk is szavaz a lakosság a környezetvédelmet mindennél fontosabbnak tartó 1-2 %-a...

capacete 2013.01.16. 10:59:13

"ami a kisebb hiba ahhoz képest, hogy még az aktuálpolitikai eseményeket erdejét sem képes észlelni a saját kis ideológiai fájának takarásában"

Értem én, hogy minden kezdő újságíró-gyakornoknak meg kell valahol szereznie a mesterségbeli tudást, de nem lehetne az ehhez hasonló mondatokat inkább az asztalfióknak leírni, és a szerző csillogó elméjének remekműveit majd néhány év múlva élvezni, ha már kicsit kitanulta a szakmát...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 11:23:46

@capacete:

"Ha majd sikeresen véglegesen mindenben elhatárolódtak a liberalizmustól, akkor majd rájuk is szavaz a lakosság a környezetvédelmet mindennél fontosabbnak tartó 1-2 %-a..." --- írod.

Ez például egy izgalmas és valódi kérdés! Én már szem és fültanúja voltam egyszer a kilencvenes évek közepén, hogy hogyan nyír ki egy "zöld" pártot, a párton belüli, posztkomcsi nyomulás, térfoglalás. Az LMP-nél ugyanez történt 2010-ben: egy potenciális zöld pártot megszállt az szdsz szelleme, a magyar politika "nyolcadik utasa":-] (bár, szerintem, senki számára nem volt kétséges, hogy ez meg fog történni).

Azért izgalmas és valódi kérdés ez a "zöldpártosdi", mert míg egy liberális párt 5% körülinél nagyobb szavazati arányt soha nem ért el és soha nem is fog elérni egy magyarországi választásokon, addig egy zöldpárt (pontosabban: ökologikus párt) már ma is ennél nagyságrenddel magasabb támogatottsággal számolhatna (ebben a vonatkozásban nincs a választók között átjárhatatlan világnézeti szakadék). Nyilván, a jelenlegi pol. elit, minden eszközzel meg fogja akadályozni egy ilyen pol. erő megjelenését és megerősödését:-[

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.01.16. 11:39:52

@harcigolya: Egyáltalán nem kell cigánynak lenni, hogy az orvos valakit félrediagnosztizáljon. Jellemző a hisztériás légkörre, hogy bármi történik, baleset, hiba, félreértés cigányokkal kapcsolatban az a "többségi társadalom rasszizmusa" Minden libsizmus alapköve: a többségnek sohasem lehet igaza.

capacete 2013.01.16. 11:44:21

@mk27soundmaster: "míg egy liberális párt 5% körülinél nagyobb szavazati arányt soha nem ért el és soha nem is fog elérni egy magyarországi választásokon, addig egy zöldpárt (pontosabban: ökologikus párt) már ma is ennél nagyságrenddel magasabb támogatottsággal számolhatna"

Érdekes, ám bizonyíthatatlan hipotézis, hogy választók tömegei szavaznának egy olyan pártra, aminek a legfontosabb programpontjai között Paks bezárása, a bioélelmiszerek állami támogatása stb. szerepel. Lehet, hogy így van, de én kötve hiszem, hogy ezzel a hegyvidéki biopiac törzsvásárló körén kívül is jelentős réteget tudnának megszólítani...

capacete 2013.01.16. 11:55:20

@capacete: Egyébként az SZDSZ az első két választáson 20% körüli eredményt ért el, jó, ha tudod...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 12:17:13

@capacete:

Ez a "paksbezárásázás, bioélelmiszertámogatásázás" durvább egyszerűsítése (meghamisítása) a ökologikus kérdéskörnek, mintha a liberalizmust keresetlen egyszerűséggel "zsidószopásnak, cigánynyalásnak" minősítenénk. Ma ezen az "ökologikus tengelyen" helyezkedik el a mai világ valamennyi kulcskérdése: fenntarthatóság-fenntarthatatlanság, jómód-szegénység, globalitás-lokalitás, centralizáció-szubszidiaritás stb. Bizonyítani sem volna nehéz, hogy ezek a kérdések a jelenlegi lakosság többségét nem csak érintik, de foglalkoztatják is, elég volna megkérdezni tőlük:-) Bár azok az indirekt válaszok, amelyeket a társadalmak adnak a jelen "kihívásaira", szerintem, már azok is magukért beszélnek.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 12:34:15

@capacete:

"Egyébként az SZDSZ az első két választáson 20% körüli eredményt ért el, jó, ha tudod..." --- írod.

1990-ben listán 21%, a mandátumok 24%-a

1994-ben listán 18%, a mandátumok 17%-a

1998-ban listán 7%, a mandátumok 6%-a

2002-ben listán 5%, a mandátumon 5%-a

volt az SZDSZ-é.

Nehéz volna ezeket az eredményeket másként magyarázni, mint úgy, hogy az antikommunista álarc lehullásával az SZDSZ és valós támogatótábora egymásra talált. Mint később láthattuk, idővel aztán azok is elfordultak a párttól. (Mert, szerintem, olyan 5% körüli ordasliberális "progresszívpolgárság" azért bizonyosan csak van az országban.)

Alfőmérnök 2013.01.16. 13:01:18

@aristo: Azt ugye tudja dékán úr, hogy a libsizés zsidózás?

capacete 2013.01.16. 13:13:15

@mk27soundmaster: Kíváncsian várom azokat a közvéleménykutatásokat, amelyek azt bizonyítják, hogy a specifikusan ilyen kérdésekre fókuszáló párt, átütő sikert érhet el Magyarországon.

Nem árt azért tudni, hogy erre még külföldön is kifejezetten kevés példa van, még a nyugat-európai országokban is csak néhány olyan zöld párt van, ami bejut a parlamentbe, de hátha Magyarországon hirtelen mindenki ökotudatú lett!

capacete 2013.01.16. 13:17:16

@mk27soundmaster: Vagy akár úgy is értelmezhetjük, hogy a '90-es évek közepére alakult ki végképp a bal- és jobboldal közötti kibékíthetetlen ellentét Magyarországon, ezért a jobboldali liberális szavazók átmentek a Fideszhez, a baloldali liberális szavazók egy része pedig az MSZP-hez, mert egy kétosztatú politikai erőtérben a szavazók az erősebb pártok felé gravitálódnak.

Ettől függetlenül a politikai attitűdvizsgálatok szerint a lakosság jó 20%-a szimpatizál a liberális eszmékkel (még ha ezt nem is tudja magáról :)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 13:24:21

@capacete:

"Kíváncsian várom azokat a közvéleménykutatásokat, amelyek azt bizonyítják, hogy a specifikusan ilyen kérdésekre fókuszáló párt, átütő sikert érhet el Magyarországon." --- írod.

Ezek nem specifikus kérdések, hanem így tematizálódnak át a kulcskérdések.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 13:26:46

@capacete:

"a politikai attitűdvizsgálatok szerint a lakosság jó 20%-a szimpatizál a liberális eszmékkel (még ha ezt nem is tudja magáról :)" --- írod.

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Most jól megnevettettél!

Bizonyos kérdésekben liberálisnak lenni, korántsem azt jelenti, hogy valaki liberális (pláne nem balliberális) világnézetű.:-)

capacete 2013.01.16. 13:34:32

@mk27soundmaster: Nem ártana, ha arra reagálnál, amiről írtam! Az attitűdvizsgálatok az attitűdöt, tehát az alapvető beállítottságot vizsgálják, tehát ez a 20% alapvetően liberális szempontból látja a világot. Nem titok egyébként, hogy Magyarországon rendkívül kevés a konzervatív világnézetű ember, mind a Fidesz, mind a Jobbik szavazótábora elsősorban baloldali válaszokat adna a különböző politikai kérdésekre, ezért nincs tisztességes jobboldali kormányzás nálunk. :(

Azt pedig soha nem mondtam, hogy 20% balliberális lenne, a liberalizmus sem egyosztatú, az amerikai libertáriánus irányzat is liberális, mégis elég messze van a ballibtől...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 14:15:47

@capacete:

Pontosan arra reagáltam, amiről beszéltünk:-)

Az SZDSZ deklaráltan a XIX.-XX. század fordulójának polgári radikalizmusát, a '68-as nyugati szélbalosságot és az ebből kinövő és erre épülő balliberalizmust tekintette előzményeinek, ill. jelenkori szövetségesének. Erre írtam, hogy ilyen gondolkodású csudabogár kb. 5% ha lehet az országban (s ezek többsége is, sokkal inkább, vélt vagy valós érdekből támogat(na) egy ilyen politikai formációt, mint meggyőződésből).

Hogy ki és miben (és miben nem) liberális, az egy teljesen más káposzta! Ez sokkal inkább kulturális kérdés, mint ideológiai vagy politikai.

capacete 2013.01.16. 14:36:21

@mk27soundmaster: "Az SZDSZ deklaráltan a XIX.-XX. század fordulójának polgári radikalizmusát, a '68-as nyugati szélbalosságot"

Na ez végképp nem igaz. Az SZDSZ-ben a kezdetektől fogva a legkülönbözőbb liberális felfogások léteztek, nem volt egy kitüntetett korszak, ami mintaként szolgált volna. Tamás Gáspás Miklós pl. a '90-es évek elején a klasszikus angol jobboldali konzervatív irányzatot próbálta hozni, Hack Péter vagy Tölgyessy sem voltak túl balosok, az amerikai neokonoknak is kifejezetten erős szurkolótábora volt stb.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.16. 16:41:26

@capacete:

Velem vigyázz, mert öreg vagyok (láttam ezt-azt) és a memórián is tűrhető még!:-)

Kortársaim (barátaim) vettek aktívan részt a Független Kezdeményezések Hálózatának megszervezésében és keményen eszdéeszeztek, amíg lehetett. Az utolja Tölgyessy megbuktatása után hagyta ott az SZDSZ-t. (Van olyan cimborám, aki az SZDSZ ügyvivői testületéből ment át a Magyar Út Körökbe, hogy ugyanazt tehesse, mint addig: segélyszállítmányokat hordhasson Kárpátaljára.)

A SZDSZ, a megalakulása körüli időkben, ugyanolyan sokszínű volt, mint bármely más, akkoriban alakulgató, szervezet. De ez nem tartott sokáig. A párttáalakulás és a Tölgyessy megpuccsolása közötti időben a szadeszka megtisztult minden idegen elemtől és ideológiáját a legdurvább neoliberális gazd. pol. és legszélsőségesebb ballib emberijogista aktivizmus jellemezte (mindenféle érdemi kilengéstől mentesen).

Ha volna időm és kedvem, akkor linkelgetnék neked (a Világhálón föllelhető) dokumentumokat a korból, hogyan vélekedett a SZDSZ egy-egy prominense, ill. mi volt a párt álláspontja az anno legfontosabb kérdésekben.:-)

Alfőmérnök 2013.01.16. 18:46:36

@aristo: Ha nem akar tölgy sorsára jutni, javaslom, használja a "libik" szót.
A "libsi" a "libi" és a "bibsi" (biboldó) szó ötvözete.
Csaxólok.

Bell & Sebastian 2013.01.17. 23:05:29

@Alfőmérnök: Elfelejtetted a Bear Jew linket kitenni neki, fajvédőkrém.
süti beállítások módosítása