Nehéz év a Felvidéken – Mandiner2012 VIII.
2012. december 30. írta: Király Zsolt (Körkép.sk)

Nehéz év a Felvidéken – Mandiner2012 VIII.

test7.png

Idén 2010-hez és 2011-hez hasonlóan újra megkérdeztük mandineres bloggereinket: hogyan értékelik röviden a 2012-es évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. Király Zsolt (Körkép.sk) válasza.

*

2012 a felvidéki magyarság számára nem hozott jó évet. Társadalmunk valószínűleg gyógyíthatatlan állapotát jól tükrözik a népszámlálási mutatók (tíz év alatt mínusz 62 ezer magyar, azaz a felvidéki magyarság 12 %-a tűnt el, vagy vált szlovákká); a politikai és civil valóság; vagy éppen Szlovákia történetének legnagyobb politikai korrupciós botránya, az ún. Gorilla-ügy, és az ezeket követő teljes agónia, kiábrándultság, néma hallgatás.

Az ország Robert Fico kormányzása alatt egyre meredekebb gazdasági eredményeket produkál. 2004 óta most a legmagasabb a munkanélküliség. Szlovákia rekord mértékben adósodik el (2012 2. negyedévében elérte a GDP 50,1 %-át és tovább emelkedik), az adósságcsapda pedig egyre közelebb ér (míg 2008-ban a szlovák pénzügyminisztérium adatai szerint az egy háztartásra eső szlovák államadósság 7.347 euró volt, addig 2012-ben már 13.177 euró is lehet). Adó és járulékpolitikájával a baloldali kormány új munkahelyek létrehozását nehezíti és a középosztályt bünteti. Nem véletlenül menekülnek a szlovák cégek pl. Magyarországra.

Megjelent a megélhetési civilkedés is. A rengeteg dicséretes, kétnyelvű kezdeményezés mellett civil társadalmunkban felütötte a fejét az opportunizmus, a középutas kalkul, az elvek feladása rövidtávú, vélt kedvezményekért. 2012 egyik szomorú felismerése számomra, hogy a szlovákiai magyar civil társadalom egy jól behatárolható, hangadó, szűk köre morálisan semmivel sem különb, mint a gyakran jogosan kritizált politika.

Ennek ellenére vannak életképes, folyamatosan gyarapodó, élő közösségek, mint pl. a Tranzit vagy a Körkép.sk, és mások, melyek inspiratív környezetet teremtve szellemi és lelki felüdülést jelentenek.

Ha kis közösségeink megmaradnak és képesek tovább gyarapodni, még nagy dolgokra lehetünk képesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr84984201

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1417. De ki fog itt dolgozni? 2013.01.02. 21:48:12

Bár a hazai sajtó a kedden elfogadott adótörvény-módosítások közül az egykulcsos adó eltörlését emelte ki, mint a jövőben minden gazdasági rossz forrását, Peter Kažimír pénzügyminiszter csomagja összességében fog csapást mérni Szlovákia gazdaságára. Ak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.12.30. 17:12:15

(tíz év alatt mínusz 62 ezer magyar, azaz a felvidéki magyarság 12 %-a tűnt el"

mire újra magyarok kerülnének hatalomba, a kormányba, már nem lesz akit védelmezni, képviselni kellene
már nem a revíziónak indoka, értelme, valósága

ideje lenne tehát elzavarni a kommunista kölyköket, 90-ben se mentek el önként, most se fognak.

vizipipa 2012.12.30. 18:27:13

" 2012 egyik szomorú felismerése számomra, hogy a szlovákiai magyar civil társadalom egy jól behatárolható, hangadó, szűk köre morálisan semmivel sem különb, mint a gyakran jogosan kritizált politika."

Ezt mondjuk illett volna bővebben kifejteni. Nem azért mert nagyon meg fogunk lepődni.

Meg szót ejteni a Kétnyelvűről.
Mert az asszimiláció most "csak" beérik. Az alapozás az elmúlt évtizedeké. Hogy magyar többségű(!) területeken (nem a korábbi 20%-os [most 15%-os] aránynál) nincs magyar felirat, nincs magyar ügyintézés.
A Kétnyelvű egy példa nélkül álló - fiatal, civil - kezdeményezés, eszerint kéne értékelni is!

bömböcz 2012.12.30. 19:19:51

Egyszerű félreértetés már a cím is !
A jelenlegi gyümölcsöző-baráti kapcsolatok árnyékba borítása a cél, vagy a jövő hajnala felépítése?
Minden jóérzésű magyar (legyen az zsidó-keresztyény, vagy akár keresztyény-zsidó roma, esetleg nemroma...)
tudja és érti, hogy nem lehet nem érezni az idők szavát!
süti beállítások módosítása