A nehézzene slágergyárosai – European Mantra az új Gödörben
2012. december 18. írta: pelikán*

A nehézzene slágergyárosai – European Mantra az új Gödörben

european_mantra.jpg

Jellemző, hogy december utolsó heteire maradnak az éve legfontosabb zenei eseményei; például a magyar heavy metal–jazzrock–funk zenei tér állócsillaga, a European Mantra is csak ma, kedden nyitja (és egyben rögtön zárja is) 2012-es budapesti klubturnéját az új helyszínen nemrég megnyitott Gödör klubban. Mivel nem vagyok száz százalékig nyugodt, hogy a Papesch Péter veterán bőgős, Lukács Peta szélhámos gitáros, Borlai Gergő hangerőbűnöző dobos és Nagy János református kántor alkotta supergroup ismertsége egyenletes a Mandiner olvasóközönségében, most egy néhány perces ismeretterjesztés következik.

A European Mantra 2001 óta gyártja üzembiztosan az úgynevezett nehézzene és a popzene hangkészlet és tempó által meg nem határozható, baromi széles határmezsgyéjén a kortárs fúziós instrumentális zene legnagyobb slágereit. Mivel művészeti termékük ennél pontosabb meghatározása a zeneesztétika-írás minősített önszopatása lenne, inkább idézem egyenként a négy zenekartagot egy-egy felvétel segítségével. A végére majd látjuk, hogyan áll össze mindebből a European Mantra.

A zenekart Borlai Gergő dobos alapította, aki az utóbbi 2-3 évben szép csendben világkarriert épített magának Spanyolországtól Dél-Koreáig. A legendárium szerint már háromévesen kiválasztotta hangszerét, első szólólemeze 17 évesen jelent meg, és azóta gyakorlatilag mindenkivel zenélt, akivel Magyarországon érdemes, benne ortodox jazzerektől kezdve a Neck Sprain nevű nu-thrash metal formációig. Az utóbbi időben mások mellett Gary Willis, Benny Grab és Scott Kinsey társaságában volt hallható. Az alábbi felvételen a funk dobolást tanulmányozhatjuk.

A European Mantra gitárosa Lukács Peta, aki anno úgy vált híressé, hogy a The Rock Band szólósaként képes volt akkor is 10-12 percen át lekötni a közönséget, ha a zenekar összes többi tagja levonult a színpadról beverni 1-2 sört. Lukács évek óta a Bikiniben gitározik. Ott elnézve egyértelmű, hogy műfajai a klasszikus rock és a metál, ám közben talán nincs is olyan műfaj, amiben ne tette volna oda magát. Lukácsnak is nagy barátja a sebesség és a hangerő, ennek megfelelően elvileg most keményebb hangzású szólólemezen dolgozik. Lent egy kifejezetten gitárosoknak szóló online versenyre szerzett muzsika tekinthető meg.

Papesch Péter basszusgitárost szerintem már mindenki hallotta, mivel ott session-bőgőzik egy raklapnyi lemezen: Presser, Németh Gábor, Tátrai Tibor, Tornóczky Ferenc, Kaltenecker Zsolt is hívta már, de legutóbb például „a Társulat” István, a királyán halottam, ahol amúgy Lukáccsal és Borlaival közösen tolták fel a zenei alapokat. Mivel Papesch világhírű, nevét egy számcím is őrzi a European Mantrában. Ezt a egy korábbi kivételes alkalommal a Free Style Chamber Orchestrával erősödve 21 zenész játszotta közösen, akusztikus változatban, így most ez jön.

Ha valaki ismeri a European Mantrát, akkor tudja, hogy elég beteg zenei dolgokra képesek koncerten. Ebben a legfurcsább, hogy jól meghallgatva ezek forrása nem is a tapintatlan hangerőbűnöző gitár-dob szekció, hanem  Nagy János zongoraművész, zeneszerző és református kántor. Nagy képes egy müpás estet letolni úgy, hogy még egy death metálos ráncai is kisimulnak a végére, viszont a Mantrában szeneslapáttal mér csapásokat a könnyűzenére. Nagy emellett saját triót is működtet, és korábban volt egy összművészeti projektje, Impressziók címmel. Itt most egy Szappanos Györggyel közös felvétel jön.

A European Mantrát lemezről hallgatni, vagy koncertfelvételt nézni nem annyira érthető, mint élőben látni. Ez a fenti négy zenész olykor brutális közös játszótere, méltán hatalmas világslágerekkel, a közönség legnagyobb megelégedésére.

Tehát akkor kedden este az új Gödör klubban. Most pedig nézzük, hogy kb. mi várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr694967821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.18. 11:46:21

szerdán az MTA előtt:

16.00-tól tüntetés a naribolsi felsőoktatási elkúrás ellen

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 12:15:12

@Herr SturmLikudnik: Korai. Ha egy kicsivel több eszük lenne a tüntizőknek, 17-18 óra környékére tennék. Annál előbb a dolgozó népnek nem jó, később meg a gyermeket nevelő népnek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.18. 12:25:57

@Holger Hartland: mivel főleg gimisek szervezik és róluk szólna a dolog, méltányos, hogy a saját ritmusuk szerint megy

továbbá a magyar tipikusan későn érkező nép, úgyis effektíve fél-egy órával később indul a fakkhüjjeviktatúra

addig a közeli pirosmarcsi téren lehet drága forralt bort hörpölni a bömis szanyikapitányoknak és egyéb rácsatlakozott elemeknek

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 12:41:31

@Herr SturmLikudnik: Egy 17 órás vagy 17:30-as tünti az ő ritmusukba nem fér bele? Miért, kezdődik a music channelen a heti top 10 emo-sláger, vagy mi? Tüntetést úgy kell szervezni, hogy minél több embernek jó legyen az időpont. Hétköznap 16 órára tenni ökörség. Egy-másfél órával később = akár ezrekkel nagyobb tömeg.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 12:55:40

Gimnazistákat heccelni politikai pedofília; a szakállasbácsiknak bizonyára nagy gyakorlatuk van benne:-[

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 13:12:54

@Doomhammer:

Hamá'! És mások halálán poénkodni mi, b_rom @Doomhammer?!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 13:17:07

@mk27soundmaster: Volt a TF-en is 2002-ben gimnazistákat számolni?

tevevanegypupu 2012.12.18. 13:18:39

@Doomhammer:

Sok embert elbocsatanak, gondolom nem jokedvukben.
Nem valoszinu, hogy az egyetlen megoldas az ongyilkossag utana, hiszen ha jol olvasom volt egy fia is.

tevevanegypupu 2012.12.18. 13:22:33

@Holger Hartland:

Amig valaki nem nagykoru, nem tanacsos tuntetesre biztatni egyik oldalnak sem. Tuntessenek a szuleik, ha valami nem tetszik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 13:27:11

@mk27soundmaster:
Nagyon sajnalom, hogy maga viccet csinal egesz eletet tisztessegben ledolgozo tanarnok halalabol.

En igazi szomorusagot erzek. Tovabba megvetest azok irant a veglenyekkel szemben, akik aktivan igyekeznek a tortenetet a szonyeg ala soporni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 13:28:21

@tevevanegypupu:
Hogy pontosan mi tortent, azt meg meglatjuk. Jelenleg az a valoszinu, hogy munkahelyi ugyek miatt lett ongyilkos. Leirni ezt persze nem lehet "kegyeleti okokbol".

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 13:32:02

@Holger Hartland: @tevevanegypupu:

Ez már tényleg mindennek a legalja! Ez olyan, mint mikor a cigányok a kisgyereket küldik lopni, mert az még nem büntethető. Egyetemisták, szülők, tanárok stb. ott, akkor és úgy tüntetnek, ahogy akarnak és bírnak, de kamaszgyerekeket bevonni egy olyan játszmába, amiről semmi fogalmuk nincs és amihez semmi közük, aljasság.

kispufi 2012.12.18. 13:35:12

kinek mi minden nem jut az eszébe erről a zenéről, kedves kommentársak...
nekem meg az, hogy boldog karácsonyt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 13:40:49

@tevevanegypupu: Mi van, ha maguktól tüntetnek? Okuk éppen lehet rá. Megnézném a reakciókat, ha szoci-szadi kormány lenne, és most a Fidesz mellett tüntetnének a gimnazisták. Van olyan szabály, hogy 18 éves kor alatt tilos tüntetni? A "tüntetés" az valami olyan rémes dolog, hogy csak felnőtteknek szabad?

@Herr SturmLikudnik: De hát most magyaráztam el. :) Halló, tüntetők! Olvassátok el a kommentemet és tegyétek át a tüntetést egy órával későbbre!

@mk27soundmaster: A lopás bűn, a tüntetés pedig nem. Én nem nézném le a gimnazista kamaszgyerekeket sem ("fogalmuk sincs"), azt pedig végképp nem mondanám, hogy "semmi közük" hozzá. Van közük.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 13:41:54

@Doomhammer:

Maga bizonyára ssssssszzzzzzzööööööörrrrrrrnyen szellemesnek találja magát, pedig csak egy megnyaklott, balf_x s_ggfej.

tevevanegypupu 2012.12.18. 13:45:48

@Doomhammer:

Dehogynem lehet leirni. Elbocsatottak, ongyilkos lett. Valoszinuleg el kellett bocsatani valakit vagy valakiket. Pont ra esett a valasztas, ebbol a szempontbol a legrosszabb korban volt es ugy latta, nincs remeny ujrakezdesre. Sokan lesznek ongyilkosok ezert, mikor Franciaorszagban a France Telecom kezdte elbocsatani az alkalmazottainak egy reszet, szinte minden heten volt egy ongyilkos elbocsatott. Talan Magyarorszagon is voltak. Ketsegbeesesukben ezt valasztjak, de talan lenne mas valasztas is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 13:49:43

@mk27soundmaster:
Szanalommal tolt el, hogy a maga beteg lelket semmi sem tudja megerinteni. Amikor bezzeg egy kicsit tobbet kell fizetni a gyogyszertarban, akkor sir, mint egy furdos. Amikor masok meghalnak a nyomorusaguk miatt, akkor maga meg csak atkozodik.

Egy lelki nyomorek maga.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 13:51:17

@tevevanegypupu:
"Elbocsatottak, ongyilkos lett."

Keresse meg az allitast akarmelyik ujsagban. Onnantol kezdve, hogy megkerult a tanarno holtteste, mar csak csond van a "kegyelet" miatt. Az okot senki sem merte leirni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.18. 13:52:18

mit tett magukkal orbán szörnyredszere? :)

tevevanegypupu 2012.12.18. 13:52:40

@Holger Hartland:

Nem tudom mi lett volna, ha Gyurcsanyek ellen is tuntettek volna ilyen mertekben akkor, mikor azokat a kolcsonoket felvettek es ezzel meglehetosen megkotottek az utanuk jovo kormany kezet. De az utolagos ismeretek tukreben ugy gondolom, hala Istennek, hogy nem tuntettek. Most megtehetik termeszetesen, hogy tuntetnek, akar heteken keresztul is. Valoszinuleg meg is teszik majd. De azt is remelem, hogy a kormany esszeru engedmenyeket tesz majd, ha szukseges es nincs ra mas megoldas.

kispufi 2012.12.18. 13:56:59

@Doomhammer: meg milyen karácsony, nem?

tevevanegypupu 2012.12.18. 13:58:01

@mk27soundmaster:

Nem helyeslem, hogy gyerekeket tolnak maguk elott, mert ezt igy nem tudtak volna megszervezni - lehetett latni az elso napon a szerencsetlenkedesuket, mikor meg nem alltak mogottuk politikai partok penzzel es szervezokeszseggel - de megtiltani nem lehet. ha a szuleik megengedik, hat csak menjenek. Ahogy ugy elneztem viszont a kepviseloket, latszik rajtuk, hogy kulonosebb anyagi gondjaik nincsenek, sokan jarnak fizetos gimibe is. Szoval kisse ellentmondasos ez a jogkoveteles azzal a szituacioval amiben sokan vannak.
Dehat fel vorosok proletarok..ahogy a nota mondja. Remelem Orban azert eszen lesz es mindent nem von vissza mint ahogy azt szokta ujabban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 14:01:42

@tevevanegypupu: Normális országban, és mi még normális ország vagyunk, a tüntetés nem veszélyes dolog. Emberek, akiknek nem tetszik valami, kimennek az utcára és hangot adnak a nemtetszésüknek. Akár a gimnazisták is megtehetik. Miért ne, ha nekik nem tetszik valami? A rendőrség vigyáz a rendre, senkinek nem lesz semmi baja. (2006 ősze sajnálatos kivétel volt, de kivétel.) Szórakozóhelyeken és bulikban (vagy onnan éjjel hazafelé) sokkal több veszély leselkedik egy tizenévesre, mint egy délutáni tüntetésen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 14:04:48

@kispufi:
Hol van itt szo Karacsonyrol?
Senki nem beszelt Karacsonyrol.
A tuntetesrol van szo meg a kepmutatasrol.

tevevanegypupu 2012.12.18. 14:12:02

@Holger Hartland:

Ha tudjak, hogy miert tuntetnek, van ertelme, akkor tuntessenek. Tudja akarmilyen hihetetlen, hive vagyok az ingyenes oktatasnak es egeszsegugynek. marmint ha lehetseges. Tobbek kozott ezert is szavaztam a fidszre. csak hat ugy tunik kozbejottek dolgok.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 14:14:19

@Doomhammer:

…………………./´¯/)
………………..,/¯../
………………./…./
…………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
………./’/…/…./……./¨¯\
……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)
………\……………..’…../
……….”…\………. _.·´
…………\…………..(
…………..\………….\…

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 14:16:16

@Holger Hartland:

Majd ha szülő lesz, akkor fölfogja, hogy miről beszélek.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 14:25:25

@tevevanegypupu:

"de megtiltani nem lehet" --- írja.

Még azt is lehetne: az iskolaigazgatók megtilthatnák, hogy az iskoláikban a gyerekek között agitáljanak szervezkedjenek. De, természetesen, nem megtiltani kell, hanem felelősen kell hozzáállni a kérdéshez. A tanároknak például nyíltan, őszintén kell beszélniük a diákokkal, meg kell velük ismertetniük a kérdést a maga összetettségében, tudatosítaniuk kell bennük, hogy mivel még nem szavazópolgárok, így kompetenciájuk és felelősségük is korlátozott és fel kell őket készíteni (meg kell próbálni felkészíteni őket) a politikai manipulációval szembeni immunitásra.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 14:27:00

@Holger Hartland:

Középiskolás korú gyerekei vannak? Ismeri a nagykamaszok szellemi érettségét, lelki és érzelmi életét?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.18. 14:30:41

@mk27soundmaster:
ezt a szöveget leadhatnád a magyar ifjúságnak is baszki.

kispufi 2012.12.18. 14:32:19

@Doomhammer: aminek épp annyi köze van a bejegyzéshez, mint az általam előcitált karácsonynak.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 14:36:46

@jose maria padilla:

1) Honnét tudod, hogy nem egy, 1988-ban, a Magyar Ifjúságban megjelent írásomból idéztem?:-D

2) Leszel te még gimnazistakorú gyerek apukája!:-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 14:39:15

@mk27soundmaster:
Majd ha magat is elobocsatjak evtizedes munka utan, akkor majd megerti, mit beszelek.

Ugyanolyan erzeketlenseget arul el a diakok irant egyebkent.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 14:40:14

@kispufi:
Epp azt mondom, hogy a Karacsonynak nincs koze a posthoz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 14:42:49

@mk27soundmaster: A gyerek még kicsi ahhoz, hogy artikuláltan meg tudja fogalmazni a követeléseit, de már elég nagy hozzá, hogy felismerje az érdekeit és "tüntessen" értük! :) Ha nagy lesz, nyugodtabban fogom elengedni tüntetésre, mint bulizni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 14:44:22

@mk27soundmaster: Pedig ez _pontosan_ egy 1988-as (vagy 1978-as? :)) Magyar Ifjúságba való szöveg.

tevevanegypupu 2012.12.18. 14:45:00

@mk27soundmaster:

Nagyon keves tizeneves van aki tokeletesen tisztaban van azzal mit is akar, es nagyon kevesen vannak azok is, akik tudjak pontosan, hogy most miert is tuntetnek. Sem Orban, sem Hoffmann Rozsa nem magyarazta el popntosan, mi is ez a tanugyi reform, miert van ra szukseg..Ezeknek a gyerekeknek gozuk sincs arrol, hogy mi az a munkanelkuliseg, ok azt hiszik, ha itthon nem, majd kulfoldon talalnak azonnal munkat, ugy gondoljak, hogy joguk van tanulni addig amig akarnak, stb..Nem is beszelve arrol, hogy nagyon konnyu megvaditani oket, hajlandoak hulyeskedes cimen szinte barmit elkovetni. Nem foglalkoznak politikaval, szinte semmit nem ismernek a magyar kozeletbol..eppen ezert konnyeden manipulalhatok. Valoban nem artana, ha az iskolaikban a tanarok es igazgatok beszelgetnenek veluk. Kulonben egy orszag jovoje es jelene attol fugg, milyen a kozoktatas, milyen az egeszsegugy, ezeknek valoban ingyenesnek kellene lenni. De Gyurcsanyek utan ez lehetetlen.

pelikán* 2012.12.18. 14:47:39

Most pedig mindenki nagyon elszégyelli magát, és eltakarodik valamelyik releváns poszt alá tüntetéseket tárgyalni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.18. 14:49:36

@pelikán*:
szerintem a szerző szégyellje el magát a kisbuzi poprock írása miatt. örüljön, hogy hugyozni járnak alája.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 14:49:54

@pelikán*: Fingot. Ez itt egy komment-tüntetés! :D

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 15:16:35

@Holger Hartland:

Lesznek még magának is gimnazistakorú gyerekei!:-)

És: az én porontyaim már egytől egyig egyemisták, beszélgettünk is erről a témáról; különböző álláspontokat képviselnek: van közöttük, akit izgat a kérdés, elég komolyan elemezgeti a helyzetet (a sajátját is és a felsőoktatásét is) és van közöttük, aki legyint az egész hajcihőre. Nem kizárt, hogy lesz közöttük olyan, aki nem csak tüntetni, de sztrájkolni is fog (ha lesz sztrájk). Nem kizárt, hogy (ha úgy alakul a helyzet) az asszonytárssal mi is fogunk tüntetni és az sem, hogy visszük a kaját a sztrájkoló hallgatóknak. De ők már nagyok, nem kamaszgyerekek, kamaszgyerekeket ilyen ügyekbe nemszabad belerángatni!

És: maga nem olvasott Magyar Ifjúságot (sem '78-ban, sem '88-ban), de én már 1978-ban is olvastam!:-) Hetvennyolcban még élcsapat és szocialistaerkölcsünk alapjai ment, de nyolcvannyolcban már egészen más: (papíron) demokratikus közéletre nevelés folyt nagyüzemben! A nyolcvanas évek második felében a reformértelmiség (párttámogatással) nagyon komoly kísérleteteket tett, hogy a közép- és felsőoktatás bázisáról (a diákokkal megismertetve, elsajátíttatva a demokrácia alapszabályait és alapműveleteit, készséggé fejlesztve bennük a demokratikus gondolkodást) egy, az addiginál sokkal elevenebb demokratikusabb közéletet hívjanak életre. Ha nekem nem hiszi, kérdezze meg @sámán nicket, a reszvetelidemokracia.blog.hu gazdáját!:-)

;-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 15:21:03

@mk27soundmaster: Persze, és majd maga eldönti, hogy maguktól mentek el tüntetni, vagy "belerángatták őket". Mi van, ha a középiskolásoknak is van véleményük annak a felsőoktatásnak az átalakításáról, amibe ők is szeretnének bekerülni? Nem arról van szó, hogy szavazati jogot adunk nekik, hanem hogy kimehetnek az utcára és elmondhatják, hogy nem tetszik.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 15:24:47

Ez a kemény, nem a gimnazistatüntetés:
index.hu/belfold/2012/12/18/fiatalok_ejszakai_szorakozasa_okri_kutatas/
(Doomhammernek szakmailag is figyelmébe ajánlom.)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 15:30:59

@Holger Hartland:

1) Véleménye mindenkinek van.

2) Újfent nem fogja fel, hogy erkölcsileg aggályos álláspontba ragadt bele. (Épp, mint a schmittügyben.) Mi a fontosabb, egy fiatalkorú véleménnyilvánítási joga vagy az, hogy megvédjük a gyerekeinket a politikai manipulációtól?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 15:39:41

@Holger Hartland:
Noket hazakiserik ezekrol a partikrol vagy ott hagyjak oket a bunozok konnyu aldozataul?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 16:45:03

mk27soundmaster: Ha pont annyira aggályos erkölcsileg az álláspontom, mint Schmitt-ügyben, akkor nyugodt vagyok. :) A fiatalkorúak véleménynyilvánítási szabadsága fontosabb, mint az, hogy "megvédjük a gyerekeinket a politikai manipulációtól". Nem tudjuk őket "megvédeni", burokban nevelni, és egyébként is csak ártanánk vele. Különben pedig, ki mondja meg, hogy mi az a "politikai manipuláció", amitől meg kell őket védeni?

A manipuláció egyébként nem a politikával kezdődik, hanem itt:

hvg.hu/gazdasag/20121218_Latta_a_teveben_megkapja_karacsonyra

És itt kezdődik a manipuláció elleni nevelés is.

@Doomhammer: Ha lányom lenne, akkor nemcsak attól félteném, ami a parti után hazafele történhet vele, hanem attól is, ami a partin.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 16:53:51

@Holger Hartland:
"Ha lányom lenne, akkor nemcsak attól félteném, ami a parti után hazafele történhet vele, hanem attól is, ami a partin. "

Nincs mese, legyen minden barmixer egy civil ruhas rendor.

Maga koveti valamennyire a "gyilkosok" kommentfolyamot? Tud mondani egyetlen esetet is, ahol a tinedzser egy ilyen veszelyes partin valt aldozatta?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 17:06:06

@Doomhammer: A lányos apák problémáit meghagyom a lányos apáknak. Nem követem a gyilkosos kommentfolyamot.

"Tud mondani egyetlen esetet is, ahol a tinedzser egy ilyen veszelyes partin valt aldozatta?"

Nem olvasta a linkelt cikket?
"A felmérés során mindenesetre a fiatalok 20 százaléka mondta, hogy érte már erőszakos inzultus (ide tartozhatott a kötekedés, összeszólalkozás is) szórakozóhelyen. 46 százalékuk pedig szemtanúja volt legalább egyszer ilyen esetnek."

De ami a "veszélyes partikat" illeti, nem kell feltétlenül gyilkosságra gondolni. Elég baj az is, ha a gyerek rászokik az italra, dohányzásra, vagy a sok partizás miatt ront az iskolában. Bár mintha emlegettek volna a topikjukban valami fiatalembert, aki sokat partizott, rászokott a drogra, és aztán autórablással próbálta előteremteni rá a pénzt... így lett belőle gyilkos.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 17:11:45

@Holger Hartland:
"Elég baj az is, ha a gyerek rászokik az italra, dohányzásra, vagy a sok partizás miatt ront az iskolában. "

Igaza van. Ezeket a partikat be kell tiltani vagy sokkal inkabb: szabalyozott keretek koze kell szoritani.

Javaslom, hogy partizni csak allami trafikokban lehessen.

A domonyvolgyi gyilkost igen kemenyen fogtak a szulei, partizasrol szo se lehetett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 17:21:18

@Holger Hartland:
"Viccel? "
A domonyvolgyi gyilkossaggal?
Sose tennem.
Ott meghalt egy ember, az ilyesmi veresen komoly dolog.

Ha arra gondol, hogyan akarja a Fidesz megvedeni a fiatalokat a bunos partiktol, ahol beatzene bombol, akkor azt sajnos nem tudom komolyan venni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 17:25:37

@Doomhammer: Ne hagyja, hogy a Fidesz elvegye az eszét.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.18. 17:33:04

@Holger Hartland:

Válasza csak ellentmondásokat tartalmaz:-(

Csak néhány:

--- bizonyára tudja, hogy egy szülőnek (törvényekben előírt) felügyeleti kötelezettsége van gyermeke fölött, annak nagykorúságáig, valamint, hogy teljesjogú állampolgárrá csak nagykorúsága elérésével válik egy személy: hogyan egyezteti ezt össze a szabad véleménnyilvánítás jogával (milyen jog az, amely nem jár felelősségekkel (kötelezettségekkel, számonkérhetőséggel), ill. az abból adódó esetleges következményeket egy másik személy (adott eseteben a szülő) viseli?)?

--- ha a politikai manipuláció fogalma definiálhatatlan, akkor a politikai közélet fogalma is értelmezhetetlen.

+

A konkrét esetben nehéz volna nem manipulációnak tekinteni a középiskolások mozgósítását, aktivizálását, hiszen egyértelmű, hogy semmiféle konkrét követelés nem kötődik a tüntetésekhez: mivel a kormány legutóbbi bejelentései annyira általánosak, hogy azok ellen tiltakozni vagy azokkal vitát nyitni értelmetlen, így maguk a tüntetések is értelmetlenek:-(

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.12.18. 17:33:11

@Doomhammer: @Holger Hartland: "..."Tud mondani egyetlen esetet is, ahol a tinedzser egy ilyen veszelyes partin valt aldozatta?"..."

1. Nem rég tapostak halálra három tizenéves lányt a nyugati pályaudvarnál, talán emlékszik, nem kell megszégyenítő linket ideraknom.

2. A tegnapi híradó végén mutattak egy öt fős társaságot, akiket keresnek. Múlt hét végén a körút sarkán vertek halálra egy fiatalt éjfél után. A képen viszonylag jólöltözött fiatalok voltak (biztonsági kamera felvétele volt).

3. A Hajógyári szigeten hatalmaskodó Vizovicky diszkóiban a beléptetőkapus biztonságiak ellen jelenleg három gyilkossági ügyben is folyik a nyomozás. Áldozataikat a dunába dobták.

Elképesztő méreteket öltött az éjszakai agresszió az utóbbi évtizedben, a késelés, az brutális megveretés mindennapos.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 17:34:19

@Holger Hartland:
Nem is hagyom, ezert nem vettem komolyan a cikket.

Foglalkozni csak komoly dolgokkal erdemes. Az ongyilkos tanarnovel, akit kirugtak egy eletnyi tanari palya utan egy olyan szervezet altal, amelyet a pecsi polgarmester testvere vezet. Nanasi Judittal, akit agyonvert a ferje, mert nem birta elviselni, hogy az asszony sikeres, o pedig csak egy rokkantnyugdijas roncs. A drogos rendorsegi pszichologusnovel, aki masfel evig dontott afelol, ki lehet Pecsen rendor es ki nem. A West Balkannal, ami evekig mukodhetett ugy, hogy semmilyen engedelye nem volt es semmilyen feltetelnek nem felelt meg.

A Fidesz otleteivel nem kell foglalkozni, azok komolytalanok.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.12.18. 17:43:39

@Doomhammer: "...Javaslom, hogy partizni csak allami trafikokban lehessen..."

Vagy éppen sehogy, ahogy az Nyugat-Európában általános. Ma Németországban a koncertek jellemzően 7 órakor (19h) kezdődnek, egy átlagos angol, dán, holland klubban is. 10-kor elkezdenek bezárni, ezért már 5-6 körül elindul a társasági élet. A ma divatos elektro-party Nagy-Britanniában tilos, más országokban nagyon szigorú keretek közt engedik. Ennek egyik hozadéka, hogy a hasonló megmozdulásokat ma már nem éjszaka, hanem nappal rendezik meg, mint pl. a Németországi Love-Parade-ot szervezték, addig, amíg a szörnyű tragédia miatt 10-20 halálos áldozatot nem követelt pár éve.

ilovetechno.hu/files/images/cikkek/loveparade-tortenet-1997.jpg.

A magyarországi állapotok egészen eltérőek a nyugati sztenderdtől, ezért vonz annyi fiatalt a Sziget fesztivál is, mert ami ott megy, az nyugaton évtizedek óta egyszerűen tilos. A fesztiválokon gyengített erejű söröket kell csapolniuk, égetett szesz nincs, 10-11 után kiszolgálás és hangos zene sincs. Kábítószerekhez jutni esélytelen, kivéve a hallgatólagosan engedélyezett füvet. ezeket rendőrségi emberek terjeszthetik, általában egy-két ember, egy rendezvényen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 17:44:16

@mk27soundmaster: Kérem a jogszabályt, amely szerint gimnazistának tilos tüntetni. Az Alaptörvény VIII. cikkelyének (1) pontja nem mondja, hogy a gyülekezési jog csak 18 éves kortól járna.

"milyen jog az, amely nem jár felelősségekkel (kötelezettségekkel, számonkérhetőséggel)"

Alapjog.

"ill. az abból adódó esetleges következményeket egy másik személy (adott eseteben a szülő) viseli?"

Véleménynyilvánításból adódó következmények, amelyeket a szülő visel? Ez már vicces...

"ha a politikai manipuláció fogalma definiálhatatlan, akkor a politikai közélet fogalma is értelmezhetetlen"

Létezik politikai (és másfajta) manipuláció, de konkrét tüntető gimnazistáról nehezen jutunk konszenzusra, hogy ő most "magától" tüntet-e, vagy manipuláció "áldozata". (Felnőtt tüntetőnél sem olyan egyértelmű!) A tüntetés a demokratikus véleménynyilvánítás elfogadott és civilizált országban veszélytelen formája.

Ha a tüntető középiskolások veszélyben érzik a továbbtanulásukat, akkor a kormány dolga, hogy magyarázza el, mit is akar. Nehéz lesz. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.12.18. 17:45:08

@Doomhammer: "...A West Balkannal, ami evekig mukodhetett ugy..." konkrétan az egyik első party lett volna azon a helyen, még félkész állapotban volt a tragédia idején.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 17:45:42

@Doomhammer: Nem gondoltam, hogy pont magát elküldöm egyszer a bús picsába, de most kénytelen vagyok megtenni: hát menjen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 17:54:58

@Holger Hartland:
Hartland, vegye eszre, hogy nem vitatkozik magukkal senki. A maguk osszes seggfej otletet egyetlen uzenetbe gyurjak ossze, aminek egyetlen celja, hogy megrendito ereju utest vigyen be a Fidesznek. Igy fogja vegezni a tinidiszko otlete is.

Es akkor most jo ejszakat. Szorakozzon jol.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.18. 18:00:17

@Doomhammer:
ez elképesztő! kirúgtak egy embert és öngyilkos lett. sosem volt még ilyen, csak a fidesztestvér alatt. maga idióta!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 18:00:30

@Doomhammer: Annyit írtam, hogy menjen a picsába, de azt nem, hogy miért... És nem is fogom elmagyarázni. De nem a tinidiszkóról van szó. Mindegy. Majd szóljon, ha a nickjét használó három ember közül egy értelmesebb veszi át az ügyeletet, és a jelenlegi faszkalap tényleg elhúzott, ahová küldtem. :)

Manyi Béci 2012.12.18. 18:07:45

Na,látják, eztetet szeretem.:)
Szóval Doomhammer szerint valakik a Fidesz ellen áskálódnak, azért van ekkora seggfejség minden szinten az országban?
Hát, gyerekek, baromi ügyesen csinálják, lássuk be!
Pedig a Fidesz...óó...pedig...dehát sajnos ez a rohadt összeesküvés kicsinájja.
Megrendültem, a rohadt életbe!
Gloire-doomhammer összeborulást látok, a háttérben a hiénavigyorgású, térdcsapkodó bbnickkel!
Beszabehu van kéremszépen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.18. 18:08:19

@Holger Hartland:
"És nem is fogom elmagyarázni."

Arra nincs is szukseg. Maga ismerte Bandyt, ugye?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.12.18. 18:43:23

@Manyi Béci: "...Gloire-doomhammer összeborulást látok, a háttérben a hiénavigyorgású, térdcsapkodó bbnickkel!..."

Ezt hogy rakta össze?(egyébként gloire kisbetűs, Domi naggyal írja, kösz).

Manyi Béci 2012.12.18. 19:16:40

Hö, miért, maga szerint ki áll IGAZÁBÓL a háttérben?HÁHÁ! Persze, hogy mindent tudok.:)

Nézze, maga hajlamos volt mindig, úgymond, többet látni a dolgokban, mint amennyi valójában van bennük, Doom fenti mondatából:"egyetlen uzenetbe gyurJÁK ossze, aminek egyetlen celja, hogy megrendito ereju utest vigyen be a Fidesznek."
ugyanez következik, hát, így.:)BBnick neve nyilbán a seggfej ötletek kapcsán merült fel
Jól szórakozom.

De a Doom-Hartland meccs még ennél is jobb, "Ez nem barkochba, Hartland." hát ehhez a mondathoz képest a fasorban sincs a Keresztapa trilógia egyik jelenete sem, majdnem összecsináltam magamat, 4 szó, de milyen kemény, és mégis talányos, egy dramaturgiai tökély.
Hartland nem tud ebből jól kijönni, nincs jó válasz, mert mindenre az ÁHÁ!, az ÁHÁ, tagad! és at ÁHÁ! mismásol!következik, és kegyeleti okokból a szóbajöhető revansok eleve kiesnek.
Kisbetű-nagybetű, ki nem szarja le, széjjel izgulom magamat!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.18. 21:13:58

@Manyi Béci: Ebből nem én jövök ki jól, hanem Doom rosszul.

Alfőmérnök 2012.12.18. 21:22:38

@Manyi Béci: Orbánék valószínűleg meg fognak bukni. Sajnos.
Egyébként ez az egész diáktüntetés-hiszti csak figyelemelterelés arról, hogy tegnap este szavaztak a földtörvényről.
Tegnap este ennek kapcsán megszületett MSZP-FIDESZ nagykoalíció.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 08:30:34

@Holger Hartland:

Összevonva válaszolok a fenti kommentjére és erre a kommentjére: mk27.blog.hu/2012/12/18/_politikai_pedofilia/fullcommentlist/1#c18585940

1) Tegnap este beszélgettem egy középiskolai tanárral, náluk, az ő iskolájukban, gyakorlatilag, egyértelmű a tanári kar véleménye, hogy ebből a csúfságból ki kellene hagyni a középiskolásokat.

2) Hogy mi a politikai manipuláció, arra szemléletes illusztrációt szolgáltat a jelen eset: ebben a mostani "felsőoktatási vitában" senkinek nem érdeke a megegyezés. A kormány célja, hogy elértelmetlenítse a vitát (Balognak most az a feladata, hogy minden követelést olyan kontextusba helyezzen, ahonnét az okafogyottnak tűnik), az ellenzék célja, hogy ellehetetlenítse a vitát (a ballib agitáció az irányba folyik, hogy bebizonyítsa, a kormány nem vita- és kompromisszumképes, ott sem, ahol egyébként még az is volna). A kormány célja az, hogy kifárassza az "ellenállást", az ellenzék célja az, hogy minél inkább destruálja a társadalmat. Ebbe akar maga kamaszgyerekeket bevonni?!

3) Tudja, én még a nyolcvanas években tanultam a demokrácia gyakorlatát (mint fentebb írtam, ez tananyag volt a középiskolában:-)) [......................../.] A középiskolákban a nyolcvanas évek óta létezik a diákönkormányzati rendszer, aminek (elvileg) az a feladata, hogy a diákokat érintő kérdésekben biztosítsa (a diákok számára) az információhozjutás lehetőségét és a (demokratikus) véleményalkotás- és nyilvánítás jogát. Jelen helyzetben is lehetőségét nyújt(h)atna ez az intézményi keret ahhoz, hogy a diákok, az őket foglalkoztató kérdéseket, megfogalmazzák és azokra válaszokat kapjanak. (Ahol felelős pedagógusokra van bízva a diákönkormányzat(iság), ott ez egyúttal a politikai manipuláció betörésétől is óvja az intézményt és a diákokat.)

3+1) A "balatonalmádi ügy"-nek várjuk ki a végét... Egyenlőre ez így még csak egy HVG-s hecc.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.19. 09:46:34

@mk27soundmaster: Ki beszélt itt "bevonásról"? Maga. Én arról, hogy ha középiskolások tüntetni akarnak (maguktól, és miért ne akarhatnának), akkor hadd tegyék. Láttam már olyat, hogy 15 éves gyerekek maguktól kimentek egy tüntetésre. Nem lett senkinek semmi baja.

Balatonalmádi-ügy: persze, kivárom. Mondtam már, hogy én az őszödi beszédet is többször elolvastam, mielőtt fölháborodtam rajta? :) Pár nap, és ez az ügy is világosabb lesz.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 10:26:37

@Holger Hartland:

Elolvasta?:-D Mert én igen!

Ez nem jogismertetés, hanem jogértelmezés, a politikai szabadságjogok program egy aktivistájának politikai állásfoglalása:-) Maga is betonkemény politika. Agitáció, jogi köntösbe burkolva. Maga ezt beszopja?

De a legnagyobb probléma nem ez vele, hanem az, hogy semmilyen formában nem járul hozzá ahhoz, hogy az érintettek valóban "képbe kerüljenek", hogy megértsék a konfliktus lényegét, abban a maguk szerepét, hogy átláthassák, valójában milyen jogi lehetőségeik vannak (jólfelfogott) érdekeik érvényesítésére.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.19. 11:01:31

@mk27soundmaster: Elolvastam. Korrekt jogi összefoglaló, a szerencsétlen felütést leszámítva. Érvényes lenne olyan helyzetre is, ha most éppen Bajnai-kormány lenne és az ellen tüntetnének. (Még lehet ilyen a jövőben.) "A konfliktus lényegét" persze, hogy nem tárgyalja, mert az már nem jogi, hanem oktatáspolitikai poszt volna. Ez viszont arról szól, hogy ilyen helyzetben kinek milyen jogai vannak, és hogyan élhet velük.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 11:47:54

@Holger Hartland:

Jó volna, ha igaza volna, de, sajnos, nincs!:-(

Ezt az állásfoglalást, így, ezekkel a törvényhelyi hivatkozásokkal, simán meg lehetne fogalmazni úgy is, hogy a gyülekezési jog, a középiskolákban való gyakorlásának jogellenességét (de legalábbis --- jogszabályütközések miatti --- kivitelezhetetlenségét) bizonyítsa. (S, nyugodjon meg, meg is teszik majd a politikai szabadságjogos fiúk-lányok, ha úgy kívánja a vélt vagy valós érdekük.)

Ez, sajnos, ma már csak ez: mk27.blog.hu/2012/12/14/_a_ballibbanditizmus_a_balliberalis_eszmerendszer_sem_tud_szepen_kimulni

:-(

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.19. 12:04:56

@mk27soundmaster: Mentse le a posztot, és ha lesz Bajnai- (vagy akármilyen) kormány, és ellene diáktüntetés, a ballibek pedig pampognak, hogy ez így nem jogszerű, akkor tegye ki a posztot a blogjára. :)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 12:38:14

@Holger Hartland:

Azt azért, ugye, még maga is belátja, hogy ez egy nagyon soványka érv (mármint, hogy lementhetem) a liberális demokrácia (pontosabban: ennek nekünk adatott változata, a balliberális tömegmanipuláció és csőcselékterror) mellett?:-]

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.19. 12:39:45

@mk27soundmaster: Nem unja még? Fejezze már be, mert még egy ilyen, és azt mondom, éljen a tömegmanipuláció és a csőcselékterror. ;)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 12:49:28

@Holger Hartland:

Nézze, ha meggyőztem, akkor miért nem mondja azt? ;-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.19. 13:16:37

@mk27soundmaster: Meggyőzött róla, hogy nekem van igazam. :)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.19. 13:40:12

@Holger Hartland:

No, hát ha mindkettőnk meggyőződése erősödött, akkor már nem szóltunk hiába. [.................................................../.]

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.20. 11:56:53

@Holger Hartland: "Balatonalmádi-ügy"

Ez is kötcse: A megyei kormányhivatalhoz bejelentés érkezett, hogy a balatonalmádi gimnáziumban egy tanár tanítás helyett bujtogat. A kormányhivatal utasította a gimnázium igazgatóját, hogy járjon el. A gimnázium igazgatója lebonyolított egy belső vizsgálatot (beszélgetett a diákokkal), majd az eredményt továbbította a kormányhivatal felé. Kitört a slusszbalhé, a HVG csinálta a műsort (ahogy az lenni szokott) és a kormányhivatal, ahelyett, hogy kiállt volna (az általa utasított) iskolaigazgató mellett, olyan nyilatkozatot adott ki, miszerint, az igazgató saját hatáskörében járt el.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.20. 16:21:20

@mk27soundmaster: Mondtam, hogy érdemes kivárni a végét. Ügy lezárva.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.21. 16:14:59

@mk27soundmaster: Időközben Balatonalmádiban:

hvg.hu/itthon/20121221_Hoffmanntol_kerik_az_igazgato_levaltasat

A tanárokból ömlik a panasz az ig.nőre, aki, ha a panaszoknak csak a fele igaz, teljesen alkalmatlan. Megnéztem a nő facebook-os lapját, legmagasabb végzettségeként a szombathelyi tanárképzőt tünteti fel. Tanárképző főiskolai diplomával nevezték ki kéttannyelvű elitgimnázium igazgatójává? Biztos nem volt hátrány, hogy a facebookon lájkolta Orbán Viktort, és az sem, hogy egyébként református presbiter... Ha én nevezném ki az iskolaigazgatókat, ez persze nálam sem lenne hátrány, de ugyanúgy előny sem. Hogy egyéb előnyök hiányában kinevezték, az már a sokadik lóláb, ami "A Fidesz káderpolitikája" feliratú lepel alól kilóg... Valószínűleg egy százlábú ló lehet alatta.

Sapika 2012.12.26. 19:54:33

@Holger Hartland: " Mondtam már, hogy én az őszödi beszédet is többször elolvastam, mielőtt fölháborodtam rajta? :)"
Bocsánat az offolásért. Volt abban a beszédben valami olyasmi, amit maga nem tudott már korábban is? (Már az érdekes stíluson kívül persze.)

Sapika 2012.12.26. 20:11:11

@tevevanegypupu: "ha Gyurcsanyek ellen is tuntettek volna ilyen mertekben akkor, mikor azokat a kolcsonoket felvettek ..."

Én speciel szívesen elmentem volna tüntetni a túlköltekezés ellen, ha szervez valaki tüntetést. Sőt már a Medgyessy kölcsönfelvételei ellen is elmentem volna tüntetni.
De sajnos akkor semmi ilyesmit sem dobtak postaládámba, csak most utólag.

(Pontosabban egy darab névtelen és feladó nélkül röplapot találtam 2003 tájékán az eladósításról, de nem volt rajta sem egy politikai párt neve, sem a kiadó neve, de még az előállító nyomda adatai sem, így nem tudtam kinek fejezzem ki az egyetértésemet.)

Az egyetlen dolog, amit tehettem az ügyben, hogy a Bokrosra szavaztam azon a pár választásfélén, amikor felmerült a neve. Mivel ő aztán nagyon határozottan kiállt az eladósítás ellen. Például lepedőnyi cikkeket írt az ÉS-ben arról, hogy mi mindent nem engedhet meg egy hazánk-fejlettségű ország.
süti beállítások módosítása