Izrael és Palesztina: lehetséges a béke?
2012. december 14. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Izrael és Palesztina: lehetséges a béke?

jeruzsalem.jpg

Nem, nem fogom megválaszolni az elmúlt hatvan év egyik legégetőbb és legbonyolultabb diplomáciai kérdését. Csak felhívom a figyelmet egy honlapra, amely el is ijeszti az embert a leegyszerűsített válaszadástól: az Is Peace Possible? áttekinthető magyarázatokkal és alapos, részletes infografikákkal, térképekkel mutatja be a Szentföld kibogozhatatlan gordiuszi csomóját. Tervezett és megvalósult határváltozatok, falak és folyosók, telepek és gettók.

Ajánlom böngészésre, kérdések feltevésére és tanulságok levonására mindenkinek a tízmillió zsidó- és palesztinszakértő országában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr944959433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takácsbálint (törölt) 2012.12.14. 17:06:45

a történelmi régiókat kellene visszaállítani. krisztus korát. úgymond a szentföldet. idumea, belső-judea mellett kulturális autonómiát kaphatna samaria, galilea, gaza, a golan és jerusalem.

a tartományi parlamentek mellett persze lehetne a zsidó nemzetgyűlés. az átköltözhetne tel-avivba. a palesztin hatóságok maradhatnának ramallahban.

a kulturálisan autonóm jerusalem (a közös főváros) pedig helyet adhatna a közös parlamentnek: egy zsidó-palesztin felsőháznak. akár azt is el tudnám képzelni, hogy ebbe életük végéig válasszák meg a képviselőket, és azt csak háború esetén lehessen feloszlatni. így a szenátusnak elemi érdeke a béke fenntartása.

a valódi hatalom persze a zsidó és a palesztin parlament kezében maradna. így a politikai versengés folytatódhatna a nemzetiségen belül. az arab és a zsidó értelmiség az autonóm régiókban szervezhetné a kultúrát és az agrárkultúrát. a liberális értelmiség pedig a városokat és a kikötővárosokat igazgathatná az európai hagyományoknak szerint.

de ebből vélhetően semmi sem lesz. könnyen lehet, hogy az egyik porig fogja rombolni a másikat.

Mikka-Makka 2012.12.14. 19:09:40

nem kell túl sokat pörögni a témán, a helyzet nagyon is egyszerű: Izraelnek megfelel a jelenlegi status quo és mindent meg fog tenni h ne is változzon semmi, a palesztinok hőzönghetnek amennyit akarnak, nem számít, de még az se ha meglenne politikai akarat a részükről a békés rendezésre

ez egész háború is egy rossz megnevezés, nem igazi, csak médiaháború, a külföld szimpátiájának megnyerésére irányul. az áldozatok száma is elenyésző, elég csk összevetni a szíriai halottakkal

pierre bayle 2012.12.15. 15:05:17

ez tényleg nem rossz cucc
süti beállítások módosítása