Három bekezdés
2012. december 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Három bekezdés

kadar_janos.jpg

Három bekezdés, amit Moldova György sem foglalhatott volna össze szebben a magyarság polgárság lakosság életérzéséről. Három bekezdés, ami az év, mi több, az elmúlt hatvan év cikke. Három bekezdés, amiben a mi elkövetkező húsz vagy ki tudja, hány évünk is ott fekszik. Köszönjük az élményt a HajduPress-nek!

„Amikor megszülettem, más volt ez az ország. Más volt ez az élet. Mindenkinek volt pénze parizerre. A kocsmákban rá lehetett gyújtani. Még a tévében is. Az emberek munka után beültek egy-két felesre, beszélgettek egymással. A nők is. A csóknak volt jelentősége. Nem volt mobiltelefon, internet, e-mail, mégis volt kapcsolat. Mindenkit el lehetett érni, ha mégsem, akkor másnap. Senkit nem rúgtak ki indokolatlanul a munkahelyéről (hacsak nem politikai okok miatt, de ez most is így van). Szinte mindenkinek volt munkája. Sok magyar gyerek született. A főnökök, az asszonyok, a férjek nem tudták folyamatosan basztatni az embert, ki lehetett lépni az ajtón. Sok ajtó volt.

Kovács Kati volt a sztár, nem Csobot Adél. Nem volt luxus strandon lenni. Nem volt luxus moziba menni. Nem volt luxus színházba járni. Nem volt luxus vendéglőbe enni. Mindenki megtehette, mindenkinek járt. A villamosok gyakran jártak. A vonatokon olcsó volt a rántotthúsos zsömle. A Balatonon nyaralni személyiségi jog volt. A szerelem vak volt, de nem önző. Kádár gerinctelen volt, de nem harácsolt. Magyarországon egy bank volt, a Nemzeti. A magyar fociválogatott a legjobb négy között volt Európában.

Így volt ez. 40, azaz negyven éve. Azóta nemcsak az én életkilátásaim romlottak, hanem az Öné is, kedves Olvasó, függetlenül attól, hány éves. Minden magyar életkilátása romlott. A magyarok országáé is romlott. Fontos: ez nem komcsi nosztalgia. Ezek a szigorú tények. Az államadósságot meg ne emlegesse senki: nekünk kell azt megfizetni, ráadásul 40 éve még kaptunk is valamit a hitelért. Életet, szabadot, szépet. Ma már nem jár senkinek semmi. A mitológiai vízözön negyven nap és negyven éjjel tartott. Ez az enyém 40 éve tart. Előre félek, mi jön utánam.”

(Tóth Csaba Zsolt – HajduPress: Kovács Kati volt a sztár, nem Csobot Adél)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr844947482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.05. 13:48:43

@tevevanegypupu: Kétféle embertípus érez nosztalgiát a szocializmus iránt: a zsidó gyerek, aki nem élt akkor, de az anyjáék folyton nosztalgiáznak, és a zsidó, aki a haszonélvezője volt. Az elszegényedett polgárok nem azért mondják, hogy jobb volt Kádár alatt, mert így is gondolják, hanem azért, mert végletekig elkeseredettek. Ilyen állapotban az ember azt is mondja, hogy bár megdöglenék, de azt sem gondolja komolyan.

Számoljunk inkább vissza, mert 12-én jön a világvége. S ha nem 12-én, akkor 21-én. Előbb-utóbb csak eljő, na!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.05. 13:49:50

@marko11:

"Például így kezdődik a középiskolák számára készült történelem tankönyvnek (510708/1999) A kommunizmus bukása Magyarországon című fejezete. "1988 elején a magyar társadalom döntő többsége változásokat követelt."
Az a bizonyos "döntő többség", amely a változásokat "követelte", még a választásokra sem nagyon ment el 1990-ben, nemhogy követelt volna."

Na, ez teljesen igaz. Tapasztalatom alapján mondhatom: az összes kommunista állam közül Mo-n akart a lakosság legkevésbé rendszerváltást.

marko11 2012.12.05. 14:29:23

@tevevanegypupu:
"...senki nem kutatta, hogy ki zsido es ki nem..."
Bizony! És, bevallom, nagyon nem kedvelem, hogy mostanában (itt, a mandineren is!) érvek helyett "elég" zsidózni (komcsizni, nácizni, cigányozni, arabozni...).

Egyébként azt sem nagyon szeretem, hogy nekem kell védeni a Kádár-rendszert (amit, amíg létezett, csak szidtam!), mert rengeteget hazudoznak róla (szdsz forgatókönyv szerint) a "rendszerváltás" óta.
Azoknak akik most olyan "bátran" szidják a bukott rendszert, ajánlani tudtam volna, hogy éltek volna Szovjetunióban, Romániában, NDK-ban...!

teknős 2012.12.05. 15:47:17

Nagyon remélem, hogy az újmódi Kádár nosztalgia , ami most megerősödni látszik a társadalomban, nem azt jelenti, hogy a 2014-es választásokat, mint 1994-ben, újfent a 3,6 0-as kenyér igéretével próbálják Gordonkáék megnyerni!

A ballibnek se az fáj a Fidesz droidokban, hogy droidok, hanem az, hogy fideszesek. A droid állapottal semmi bajuk sincs.

Oblomov 2012.12.05. 16:02:29

@jose maria padilla: hányszor sütöd még el ezt a kis játékodat, aranyapó? :)

MézesRozi 2012.12.05. 16:30:19

@marko11:
"Egyébként azt sem nagyon szeretem, hogy nekem kell védeni a Kádár-rendszert"

nem csak maga nem érti. én sem.

"Azoknak akik most olyan "bátran" szidják a bukott rendszert, ajánlani tudtam volna, hogy éltek volna Szovjetunióban, Romániában, NDK-ban...!"

aha. vagy mondjuk ausztriában, németországban, angliában.
milyen végtelenül lehangoló ez a lehetettvolnasokkalszarabb érvelés.

marko11 2012.12.05. 17:23:26

@MézesRozi: Olyanról hallott, hogy szovjet blokk?
Tetszik, nem tetszik, ez (volt) az összehasonlítási alap.

Németország meg nem is volt, csak NSZK és NDK. (Ha már...megjegyzem, hogy mi magyarok az NSZK-ba is elmehettünk, míg egy endékás örült, ha Magyarországra eljutott.)

teknős 2012.12.05. 17:41:58

@marko11: Már aki elmehetett...

A kommunista diktatúrában az volt az egyedi, hogy foglyul ejtette az állampolgárait.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.05. 18:20:19

@mk27soundmaster: Az 1. és a 3. nick tevékenysége azért kissé összeér.

"Maga vagy nem élt vagy egészen apró volt a kádárvilágban."
De, éltem, igaz szerencsére nem túl sokat. Azonban emlékszem, hogy mi folyt, így ne is akarja kimagyarázni a kádári alkut.

"Nem érzem kínosnak. Annak kellene éreznem? Ahogy a Horthy-rendszert is többre tartom a Kádár-rendszernél, ugyanúgy a Kádár-rendszert is többre tartom a "rendszerváltás rendszerénél"...."
A "rendszerváltás rendszere" a Kádár-kor természetes folytatása, azonban több szempontból sokkal jobb:
- az állam kevésbé szól bele az ember életébe
- az előrejutásban most már nemcsak a párthűség, hanem a képességek is számítanak
- van esély arra, hogy tisztességes munkával tisztességes pénzt keressen az ember, igaz a szociális háló nagy része elszállt

"Szó sincs róla. Nekem mindig csak egy nevem, egy nőm, egy hitem volt/van és remélem lesz."
Khm, ha a nőjével is úgy áll, mint a nickjével (egy időben egy), az ugyan megfelel a Homo sapiens szexuális programjának, de nem épp keresztényi viselkedés.

@Mr Falafel: Miért, valójában a ruszkiknak hordták a lőszert? (Nem tudom mit csinált valójában.)

@jose maria padilla: Svájc maga a megvalósult demokrácia, sőt, még a brüsszeli faszfejeket is elhajtják melegebb éghajlatra, ha bele akarnak pofázni a svájciak életébe. A derék svájciak nem diktatúrára, hanem rendre vágynak, és fenn is tartják.

A homerotikus fantáziáit meg ne vetíte már ki rám!

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.05. 18:21:30

@marko11: Nézze már meg, hogy a többi volt szoc. országból ki kivánja vissza a komcsi rendszert! Nem sokat fog találni.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.05. 18:29:54

Tudja valaki, melyik cég az FKF? Bizony, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt., egy állami vállalat.
Azt is tudjuk, mi a feladata? Mi a feladata például ilyenkor, a tél eljöttével? Többek között a közutak, közterületek akadálymentesítése, a hó eltakarítása, az utak tisztítása, stb.
Azt már csak kevesen tudjuk, hogy az FKF területén, a telephelyek környékén, egészen a legközelebb busz-, vagy villamosmegállóig egy külsős cég végzi a járdák, és egyéb, gyalogos közlekedésre alkalmas utak tisztítását, annak egyik vezetője szerint igen jó pénzért. Hittük is, meg nem is, ezért ma hajnalban egy kollégánk a külsős cég egyik autójával bejárta a helyszíneket, amelyeket sózni kellett. Végignézhette, amint a külsős cég alkalmazottai felsózzák az FKF telephelyeket, miközben az FKF saját alkalmazottai százszámra jöttek-mentek.

A történet arról szól, miként lopják szét az adófizetők pénzét állami cégeken keresztül. Mindösszesen 4 helyen, a város legkülönbözőbb pontjain (Óbuda, M3-as környéke, Csepel és az Ecseri) 3 óra leforgása alatt 3 ember gyakorlatilag semmi munkával elvégezte azt a munkát, amit a telephelyek FKF-es alkalmazottai elvégezhettek volna munkakörükben ingyen, néhány perc alatt.

bz249 2012.12.05. 19:54:50

@Lavrentyij Pavlovics Berija: "azonban több szempontból sokkal jobb:"

- Akinek nem tetszik az lelephet. Kadar idejen, ha sikerult is a disszidalas akkor az kvazi orokos bucsut jelentett latogatasi lehetoseg nelkul.

Marcsak emiatt az egy ok miatt is egyedulallo melypont az emberarcu cocializmus a magyar tortenelemben.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.05. 20:25:30

@bz249: Igaza van, ez tényleg az egyik nagy disznóság volt.

tevevanegypupu 2012.12.05. 22:47:43

@marko11:

A Kadar rendszerben sok minden volt, amire ertheto modon nosztalgiaval emlekeznek. Tenyleg lehetne sorolni hosszan, hogy mi minden volt konnyebb vagy akar jobb is akkor. csak eppen ezt az egeszet atlengte valami olyan sotet, korlatolt hulyeseg amit alig lehetett elviselni. Lumpenproletardiktaturaba sullyesztettek az orszagot.

tevevanegypupu 2012.12.05. 22:54:56

@Shyad-Khourongai:

A kadar rendszerben a kozos remenytelenseg osszehozta az embereket. A zsidoknak pedig akkor is jo dolguk volt es most is jo dolguk van, bar akkoriban ennek talan tudataban voltak, most meg ugy tunik, hogy nincsenek tudataban. Ami azt illeti a polgaroknak is jo dolguk volt a Kadar rendszerben megpedig azert, mert akkor meg tudtak orizni a kopott meltosagukat, tisztesseguket, volt mihez viszonyitani es attol tokeletesen elhatarolodva elni. Most ez a polgari reteg mar nem letezik, tisztesseg, erkolcs es szerenyseg nem ereny, az elegancia harsannya es kozonsegesse valt, magamutogato gazdasag lepett a tisztes, takarekos es finom polgari eletmod helyebe. Munkasontudat es parasztbecsulet a multe. :)

marko11 2012.12.06. 08:38:38

@tevevanegypupu:
Amíg élt Kádár és rendszere, én végig szidtam, kritizáltam.
Az un. rendszerváltás után viszont végtelenül felháborított, hogy Magyarország "rencerváltás" előtti évtizedeit lehazudták a Szovjetunió, Románia, NDK stb. szintjére.
Én is tudnék sok rosszat mondani a bukott rendszerre (tapasztalatból), de miután mást sem hallok, olvasok, csak rosszat (miközben Mo. irigyelt ország volt a szovjet blokkon belül), inkább a pozitívumait emelem ki most már.
Szidni, kritizálni is inkább a létező rendszert szeretem, és nem a bukottat. (Ez pl. lehet, hogy Kádár-kori "csökevény" nálam.)

Egyébként az utolsó két beírásodban nagyon szépen megfogalmaztad a lényeget.
Mostanra ugyanis "csak" az emberi méltóságot vették el. Ma már nem szégyen butának lenni, csak szegénynek.
A szabadság meg különben sem külső adomány. "Az én vezérem bensőmből vezérel!"

tevevanegypupu 2012.12.06. 08:49:49

@marko11:

Errol van szo. Az emberi meltosagrol. Es azt nem a Jobbik kezdte el ketsegbevonni, ugyanis a Jobbik pontosan azert jott letre, azert szuletett mert az emberi meltosagot semmibe vettek. Sokan ereztek ugy, ha eroszakkal megfosztjak oket meg a meltosaguktol is, akkor talan majd eroszakkal vissza lehet allitani. 12 eves mszp-szdsz kormanyzat tokeletesen kihuzta a talajt minden alol ami ertekes, fontos es amit fel lehetett volna epiteni..nelkuluk.

Alfőmérnök 2012.12.06. 09:24:01

@tevevanegypupu: Biztos úgy gondolták ők is, mint aristo, hogy az emberi méltóság nem "jár ki" csak úgy mindenkinek.
mandiner.blog.hu/2011/05/27/az_emberi_meltosagrol_2

tevevanegypupu 2012.12.06. 10:02:01

@Alfőmérnök:

Erre semmi esetre sem aristot hoztam volna fel peldanak, hanem mondjuk Kuncze Gabor Revesz Martiriuszozasat vagy Debreczeni legujabb konyveben a Revesz Mariuszrol irtakat. Tudja nem azzal kellene a hazai es vilagsajtonak foglalkoznia, hogy Gyongyosi ossze akarja irni az izraeli-magyar allampolgarsagu kepviseloket (mashol tudjak ki kettos-harmas allampolgar es azt is, hogy ki izraeli allampolgar) hanem azzal, hogy 2012-ben Debreczeni meg mert irni egy ilyen konyvet, amiben lehazudja a csillagot az egrol, hogy a Gyurcsany rendorsege veresre vert egy magyar (egy allampolgarsagu) kepviselot azert, mert odament hozzajuk es probalta oket csendesiteni. Debreczeni le merte irni a hazugsagot, hogy ez a kepviselo RESZEG volt, minden orvosi es birosagi bizonyitas ellenere ezzel kiallhatott diszes kompaniajaval. Azokkal raadasul, akik ebben az egeszben reszt vettek es akik a "megujulas" szellemeben ujra ott agaskodnanak a hatalom kozeleben. Na ez a vilagszenzacio es nem am az, amit Gyonyosi mondott..es amiert elnezest kert es helyesbitett. Debreczeni, Gyurcsanyek, Kuncze mikor helyesbitettek, mikor kertek elnezest?Ha mar az emberi meltosagrol szo esik..Orbanek kommunikacioja valoban ketsegbeejto. Ebben talan hasonlitanak egy kisse a kadarihoz..

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.06. 10:16:30

@jose maria padilla: még szép! Párizs utoljára talán Ady idejében lehetett érdekes, amikor még össze lehetett szedni ilyen-olyan egzotikus nyavajákat a Pigalle környékén. :)

Alfőmérnök 2012.12.06. 14:18:43

@tevevanegypupu: Nézze, én nem tudom mit mondott Gyöngyösi, nem hallgattam meg a beszédet. De ha benne volt az a kifejezés, hogy "össze kell írni", akkor vagy provokátor, aki szándékosan ártani akar Magyarország nemzetközi megítélésének, vagy nem tudja pontosan kifejezni magát. Egyik esetben sem való a Parlamentbe (ahogy a kettős állampolgárok se).
A Jobbikban nyilvánvalóan sok provokátor van. Szöőr Annát azért utálták ki, mert arról tartott továbbképzéseket, hogy hogyan kell fogalmazni egy politikusnak.
Aristot azért hoztam fel példának, mert meggyőződésem, hogy egy rongyember, és szeretném, ha ezt mások is belátnák.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 14:55:06

@Zb74: @Oblomov: @Doomhammer: @Lavrentyij Pavlovics Berija: és akit illet!

S lesz bbjnick él! fészbukcsoport is? Vagy már meg is alakították/alakítottátok? [......................................./.]

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 15:19:13

@Alfőmérnök:

A Jegyzőkönyv szerint ezt mondta:

"GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm államtitkár úr válaszát, amivel természetesen nem lepett meg. Mégiscsak azért a Külügyminisztérium közleménye végtelenül árulkodó, hiszen egy olyan pillanatban született meg, amikor éppen a palesztinokat kellett volna a szolidaritásról biztosítani.

Talán ön is ismeri azt a 2003 októberében napvilágot látott Eurobarometer-felmérést, amely a roppant egyoldalú Izrael-párti propaganda ellenére mondatja azt az európai uniós polgárok 59 százalékával, hogy igenis a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti. Mi lenne akkor, ha ma csinálnák ezt a felmérést? Mi lenne vajon annak az eredménye, ha a mai Európai Unióban megengednének egy hasonló felmérést?

Természetesen egyetértek államtitkár úrral, ismerem én is, hogy hány magyar honfitársunk, hány magyar származású ember él Izraelben, hány izraeli zsidó honfitársunk él Magyarországon. Úgy gondolom, pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. (Az elnök ismét csenget.) Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak. (Taps a Jobbik soraiban.)"

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat?p_ckl=39&p_uln=241&p_felsz=98&p_szoveg=&p_felszig=98

A videofelvétel tanúsága szerint szó szerint ezt (csak az oly gyakran hivatkozott részlet):

„... épp itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai... [itt a levezető elnök belefolytja a szót Gyöngyösibe ]”

www.youtube.com/watch?v=QAdQHUcFlu4

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 15:55:35

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

" 'Maga vagy nem élt vagy egészen apró volt a kádárvilágban.'
De, éltem, igaz szerencsére nem túl sokat. Azonban emlékszem, hogy mi folyt, így ne is akarja kimagyarázni a kádári alkut." --- írja.

Maga éppen úgy beszél a kádárrendszerről, mint a "progresszív polgárság" a horthyrendszerről:-] Mi az, hogy "kádári alku"? Ideológiai mérgező híg f_s. Kb. olyasmi, mint a "fasiszta nemzet". Csak arra jó, hogy az érdemi vitákat lehetetlenné tegye.

" 'Nem érzem kínosnak. Annak kellene éreznem? Ahogy a Horthy-rendszert is többre tartom a Kádár-rendszernél, ugyanúgy a Kádár-rendszert is többre tartom a rendszerváltás rendszerénél...'
A 'rendszerváltás rendszere' a Kádár-kor természetes folytatása, azonban több szempontból sokkal jobb:
- az állam kevésbé szól bele az ember életébe
- az előrejutásban most már nemcsak a párthűség, hanem a képességek is számítanak
- van esély arra, hogy tisztességes munkával tisztességes pénzt keressen az ember, igaz a szociális háló nagy része elszállt" --- írja.

Ez megint csak ideológiai alapú apológia a "rendszerváltás rendszere" mellett és nem kádárrendszer-kritika. Csak akkor és úgy van értelme, ha magunkévá tesszük ennek a mai rendszernek az ideológiai alapvetéseit.

tevevanegypupu 2012.12.06. 15:55:36

@Alfőmérnök:

Nem sokat teketoriazott, szerette volna tudni, hany nemzetbiztonsagi szempontbol kockazatos zsido kepviselo van a parlamentben. Vegulis erre volt kivancsi, meg is kerdezte. S utana az ozonviz. Meg is jott azon nyomban. Orom volt nezni a kepmutatok hadosztalyat.:)

Alfőmérnök 2012.12.06. 16:46:05

@mk27soundmaster: @tevevanegypupu: A szöveg alapján nem tűnik buta embernek. Tehát én arra tippelek, hogy provoktátor.
Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy előre kiszámítsa valaki, hogy egy ilyen szövegnek ("itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, az itt élő és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.") milyen hatása lesz. Ahogy ahhoz sem kell sok fantázia, hogy úgy fogalmazza meg ezt valaki, hogy nem lesz belőle botrány.

marko11 2012.12.06. 18:29:14

@Alfőmérnök:
A hivatalos életrajz szerint: „(Gyöngyösi Márton) 2004 decemberében hazaköltözött Magyarországra. 2005 februárjától adótanácsadóként dolgozott a KPMG magyarországi leányvállalatánál, a budapesti cég banki és pénzügyi részlegén. 2007 augusztusa és 2010 január­ja között az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cégnél volt társasági és nemzetközi adószakértő a cég budapesti irodájának adóosztályán.”
www.magyarhirlap.hu/velemeny/veletlenul-megint

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 18:33:58

@Alfőmérnök:

"A szöveg alapján nem tűnik buta embernek. Tehát én arra tippelek, hogy provoktátor. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy előre kiszámítsa valaki, hogy egy ilyen szövegnek (...) milyen hatása lesz." --- írod.

Ennek így semmi értelme, @Alfi! Ha a provokátor definíciója az, hogy előre ki tudja számítani, hogy milyen hatása lesz (lehet) a szavainak, akkor melyik országgyűlési képviselő nem az (mármint provokátor)?

Alfőmérnök 2012.12.06. 19:11:44

@mk27soundmaster: Ha tudja, hogy az lesz a hatása, hogy ront Magyarország nemzetközi megítélésén, akkor (gonosz) provokátor. Így már dereng valami?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 19:42:10

@Alfőmérnök:

Nekem rég dereng, de hogy neked, @Alfi, dereng-e, arra már nem vennék mérget.

Ha egy alapvető nemzetbiztonsági kérdés felvetése a nemzeti parlamentben ilyen (nemzetközi) hatást vált ki, akkor ki a hunyó, aki felveti vagy a nemzetköz(i megítélés)?

Alfőmérnök 2012.12.06. 19:47:46

@mk27soundmaster: Értelmi fogyatékos vagy, komoly szövegértési problémákkal. Vagy csak tetteted a hülyét? Azt mondtam, hogy ezeket a kérdéseket fel lehet vetni úgy is, hogy ne váltson ki nemzetközi botrányt. Nem kell félreérthetően fogalmazni. Ha valaki félreéthetően fogalmaz, vagy szándékosan teszi, vagy azért, mert képtelen kifejezni magát pontosan. Előbbi esetben provokátor, utóbbi esetben egy tahó, aki nem való a Parlamentbe.
Többször nem írom le.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 19:53:23

@Alfőmérnök:

Ha valaki "félreérthetően" fogalmaz, nem az-e az adekvát eljárás, hogy megkérdezzük tőle, mire is gondol pontosan (ezzel egyúttal az esetleges provokációt is leszerelve) vagy az-e, hogy teleordítjuk a Galaxist, saját, nyilvánvalóan tudatosan eltorzított, értelmezésünkkel (magyarán: egy ordas hazugsággal)?

MézesRozi 2012.12.06. 19:56:51

@marko11: @tevevanegypupu:

a kádárrendszer maga volt a másodlagos frissességű hal a büfében. na meg a fiatalságuk:)

csak meg kell nézni egy filmet a kádár-korból, hogy eszünkbe jusson, milyen is volt. és egy csapásra elmúlik a nosztalgia.

mi is hiányozna? a szalonnás kenyér? a patkány a töltöttpaprika-konzervben? a zöldségesnél vásárolt bármiféle gyümölcs vagy zöldség, aminek a felét ki kell dobni, mert rohadt? hogy nyáron hiánycikk a sör? hogy a hentesnél zsíros, mócsingos húson másznak a nyűvek? a szemfelszedett harisnya? a rendőr, aki csak akkor nem kötött bele bárkibe, ha nem volt kedve, mert megtehette bármikor? az elvtársi protekció? a lepukkant utcák, a kosz, szemét? az áruhiány? a téeszelnökök? az M7-ből kilopott cement meg homok? a kötelező pártünnepek? a csempészett farmer, az 5-10 éves amerikai filmek a mozikban, mert akkor ért ide? a szocialista realizmus? aczél et., czinege et.?

miről beszélnek?

Alfőmérnök 2012.12.06. 20:03:31

@mk27soundmaster: Az ordas hazugság az, amit te írsz, szarkupac, hogy nyilvánvalóan tudatosan eltorzított értelmezés, amit Gyöngyösi szájába adtak.
Az igazság ezzel szemben az, hogy Gyögyösi egy szar provokátor, aki szándékosan félreérthetően fogalmaz, hogy lejárassa a Magyarországot (és a pártját, a Jobbikot).

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 20:11:34

@MézesRozi:

Szerintem nem erről beszélnek. Nem a "a szalonnás kenyér, a patkány a töltöttpaprika-konzervben, a zöldségesnél vásárolt bármiféle gyümölcs vagy zöldség, aminek a felét ki kell dobni, mert rohadt, hogy nyáron hiánycikk a sör, hogy a hentesnél zsíros, mócsingos húson másznak a nyűvek, a szemfelszedett harisnya, a rendőr, aki csak akkor nem kötött bele bárkibe, ha nem volt kedve, mert megtehette bármikor, az elvtársi protekció, a lepukkant utcák, a kosz, szemét, az áruhiány, a téeszelnökök, az M7-ből kilopott cement meg homok, a kötelező pártünnepek, a csempészett farmer, az 5-10 éves amerikai filmek a mozikban, mert akkor ért ide, a szocialista realizmus? aczél et., czinege et." hiányzik nekik, hanem az nem hiányzik nekik, hogy a kádárrendszerre való "kádárialkus" hivatkozásokkal ugyanúgy ellehetetlenítsék (akik el akarják lehetetleníteni) a jelen rendszer kritikáját, mint ahogyan a kádárrendszerben a horthyrendszerre való "hárommilliókoldusos", "horthyfasizmusos", "fasisztanemzetes" stb. hivatkozásokkal ellehetetlenítették a kádárrendszerét.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 20:19:11

@Alfőmérnök:

Be kéne venned azt az estigyógyszert, @Alfi!

Alfőmérnök 2012.12.06. 20:20:59

@mk27soundmaster: Ezen a nickeden is ugyanolyan rongyember vagy, mint az előzőn.

tevevanegypupu 2012.12.06. 20:33:46

@MézesRozi:

A szemfelszedos peldaul hianyzik, mert ha mondjuk kiszakad egy ketezervalahany forintos harisnyam, akkor igenis hianyzik.Hianyoznak tovabba a textilgyarak, a gyori keksz es ostyagyar, a vagon es gepgyar, a gardenia csipkefuggonygyar, az ikarusz buszok, az igazi, nem mittudomenmivel kezelt zoldsegek es rengeteg fele gyumolcsok..honnet veszi, hogy a hentesnel mocsingos volt a hus? A teliszalamik es hurkak meg a boltban is jobbak voltak mint most a "kezmuveseknel". Igazi volt a kalocsai pirospaprika is, nem volt kinai fokhagyma es teny, de csak magyar fuszereket lehetett kapni, curry peldaul nem volt, meg pizzafuszer sem.:) Egyebkent nem hallgat hireket, hogy minden heten MOST foglalnak le tonnaszam romlott husokat, atprogramozzak a szavatossagi idot az elemiszereknel, minden sutemeny es csokolade mesterseges izu, felfujt ize..Es mennyivel jobb Draskovics vagy Kuncze? Volt Kadar elvtars most van Gyurcsany-Bajnai..hat nem tudom.. Es mennyivel jobb az most, hogy a ciganyok szabadon garazdalkodhatnak a tudjukkik vedoszarnyai alatt? Nezze meg, egy rosszul leirt vagy kimondott mondatert most, a demokraciaban mit muvelnek a liberaldemokratak.. A rendorok ketsegtelenul belekothettek mindenkibe, de most nem?? Elfelejtette 2006. oktober 23-at, a Zsanett ugyet vagy a most letartoztatott forendoroket akik egesz maffiahalozatot epitettek ki? Vagy nem latja a lerobbant gyarak helye, az elhagyatott, szornyu korulmenyeket a munkanelkul maradt iparvarosok kulvarosaiban? Mert en latom..es mivel sokaig nem eltem itthon, mondhatom jo nagy csapas volt. Fikarcnyival nem latom jobbnak a helyzetet, a hetkoznapokat, a harom millio minimalszint alatt elok helyzetet ..Lehet verkomcsizni, de megallapitottam hosszas megfigyeles utan, hogy a rendszervaltas baromi szar helyzetbe hozta Magyarorszagot..es ez nem a Kadar rendszer utani nosztalgia - ketsegtelen akkor voltunk fiatalok, de most nem szeretnek az lenni - ez a szomoru tenyek. A legszomorubb az, hogy az osszes komcsi atmentette magat, meg az orszag vagyonat is sajat zsebbe..Most van Europai Unio, akkor volt Moszkva. Most imadjuk Amerikat (mar aki), szepen meghalaljak nekunk, ugyanugy kb. mint 1956-ban, csak azzal a kulonbseggel, ha segiteni nem is akar, de Tom Lantost meg Charles Gatit rank kuldte..Egy nyugati Gromiko meg Andropov..:) Na persze ezt igy nem irhattam volna le a Kadar rendszerben, de mibe fogadjuk, hogy ezt is jegyzik valahol?

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 20:36:00

@Alfőmérnök: Gyöngyösi orcájára tekintvén nem tudom felfedezni a rejtett képességeket, amelyek őt segítik a lejáratásban. Szerintem csupán egy szürke kisegér, aki megtébolyult némi hatalomtól. Próbál nagyokat és okosakat mondani, mert tudja, hogy egyrészt az ország krémje (honatyák) veszi körül, másrészt az egész ország látja. Ha tényleg provokátor, akkor nagyon jó az álcája.

tevevanegypupu 2012.12.06. 20:36:34

@mk27soundmaster:

Errol lenne szo. Hianyzik a fenenek a Kadar rendszer, de abszolute nem hianyzott a kifosztas meg ezek a liberalkomcsik, akik meg gyalazatosabbak mint a Kadar-rendorseg, hiszen pofatlanul a szabadsag neveben karalnak. Hogy mennenek el a tupamaro gerillak koze bozotharcosnak.

Alfőmérnök 2012.12.06. 21:13:26

@Shyad-Khourongai: Ha jól értem, Te azt valószínűsíted, hogy Gyöngyösi egy tahó. Én sem tartom kizártnak ezt.
Gy.k.: a kérdés, hogy miért nem csak a "Magyar Országgyűlésben" levőkről beszél és miért beszél származásról? (Ugyanis minden ellenkező híresztelés ellenére nem csak zsidó származású ember lehet izraeli állampolgár. Tudtommal pl. Lovas István is izraeli állampolgár volt egy ideig.)

Bell & Sebastian 2012.12.06. 21:59:16

Sose vártam, mégis eljött az a világ, amikor mindenki magának fizet a kocsmában. Mindenesetre ekkora kibaszások akkoriban nem voltak, csak azt kellene elhinni, hogy ez nem rendszerspecifikus jelenség.

Pedig de.

marko11 2012.12.06. 22:38:25

@tevevanegypupu:
Ez a nosztalgia téma, ill. az, hogy hiányzik-e a Kádár-rendszer (vagy bármilyen egyéb rendszer), az úgy hülyeség, ahogy van. A kérdés felvetése a kérdés feltevőjét minősíti. Persze Rozikánk olyan kiválóan felmondta az szdsz "rencerváltáskori" leckéjét. És még ennyi év után is emlékszik rá!

Mert, hát az életben az a sok szép és jó, az többnyire rendszerfüggetlen. Hogy is mondja Woody Allen a Manhattanben:
"Hogy miért érdemes élni? Ez egy nagyon jó kérdés. Hát, vannak bizonyos dolgok, amiért, gondolom, hogy érdemes...mint például...nekem...mondjuk...Groucho Marx, hogy meg is nevezzek egy dolgot...és aztán Wilie Mays...és...a Jupiter szimfónia II. tétele...és Louis Armstrongtól a Potato Head Blues...aztán a svéd filmek, természetesen...és az "Érzelmek iskolája" Flauberttől...meg Marlon Brando, Frank Sinatra...aztán azok a hihetetlen "Almák és Körték" Cezanne-tól...Sam Wo (éttermének) rákjai...és Tracy arca..."

Egyébként olyan pontos és találó megállapítást még sehol nem olvastam a Kádár-rendszerről, mint a tied. És minden komcsizás nélkül. (Vagy lehet, hogy éppen ezért? "Csak" a lényeget ragadtad meg!)

MézesRozi 2012.12.06. 22:39:22

@tevevanegypupu:
drága teve,
a 2-3 ezer forintos harisnyát, ha lenne még a szemfelszedőnéni a divatcsarnokban sem tudná szemfelszedni:). a húst nyűvestűl a saját szememmel láttam rendszeresen a nyári melegben a hentesnél, a répát műtrágyával kezelték, a krumpli felét, ami már akkor is lengyel volt, ki kellett dobni, mikor pucolta. gyümölcs? a félig rohadtan árult eper, az elfagyott alma, a kubai narancs jut eszembe. konzervgyárba elvittek minket diákmunkára. ha látja, nem akart volna enni belőle.
emlékszik a viccre: miért hív ják a rántott húst rántott húsnak? mert a panírból kirántották a húst. na ez volt a kádár-kor:)))

MézesRozi 2012.12.06. 22:39:59

@tevevanegypupu:
drága teve,
a 2-3 ezer forintos harisnyát, ha lenne még a szemfelszedőnéni a divatcsarnokban sem tudná szemfelszedni:). a húst nyűvestűl a saját szememmel láttam rendszeresen a nyári melegben a hentesnél, a répát műtrágyával kezelték, a krumpli felét, ami már akkor is lengyel volt, ki kellett dobni, mikor pucolta. gyümölcs? a félig rohadtan árult eper, az elfagyott alma, a kubai narancs jut eszembe. konzervgyárba elvittek minket diákmunkára. ha látja, nem akart volna enni belőle.
emlékszik a viccre: miért hívják a rántott húst rántott húsnak? mert a panírból kirántották a húst. na ez volt a kádár-kor:)))

marko11 2012.12.06. 22:44:00

@Bell & Sebastian: Lehet, hogy mégis itt a világvége?

MézesRozi 2012.12.06. 22:49:16

@MézesRozi:
".Es mennyivel jobb Draskovics vagy Kuncze? Volt Kadar elvtars most van Gyurcsany-Bajnai..hat nem tudom."

nagy különbség, hogy nem kell őket sorscsapásként elfogadnom. van szabad választás. és ha ez mind nem elég, ha tetszik, holnap fogom magam s elmegyek, mert megtehetem anélkül, hogy végleges döntés lenne.
vannak ma is draskovicsok, gréczyk, gyurcsányok, bajnaik, de nem változtathatatlan a helyzet. akkor vagy végleg elment, vagy hanyatt feküdt és maga alá vizelt, mint a kölyökkutya, aki megadja magát.
és ez nagy különbség. gondoljon arra, hogy akkor az volt a szellemi-művészelit, akik hegemóniájával szemben most felkarolták az mma-t. és itt ez a lényeg: ma választhat, akkor nem tehette.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 23:01:02

@MézesRozi:

Maga azért látja így, mert a "rendszerváltás nyertese":-)

Mai hír: ma Magyarországon 1,5 millió háztartásnak van gázszámla-tarozása és több, mint 1 milliónak villanyszámla-tartozása.

Nekünk soha nem volt egyik sem, de el tudom képzelni, hogy milyen érzés lehet ilyen teher alatt élni. S bármikor hajlandó volnék lemondani ezres nagyságrendű VHS- és DVD-gyűjteményemről (ami pld. a rendszerváltozás hozadéka), hogy azoknak a millióknak nyugodtabb legyen az álmuk.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 23:14:57

@mk27soundmaster: Mondja, katolikus magyarként nem érzi kínosnak, hogy egy antiklerikális intenáci tömeggyilkos seggét nyalja? Tudja: az 56 miatti megtorlás, békepapok, a valódi (és nem szimulált) ellenzékiek diliházba csukása, szélsőbaloldali terroristák finanszírozása stb.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 23:37:38

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

Maga most úgy viselkedik, mint a napközis tanárom (kb. 1981-ben), aki egy feladatlap szélére firkált krikszkrakszomból nyilaskeresztet "látott ki" és habzó pofával ordította le a "náci fejem" vagy a kisz-vezetőtanárom (valamikor 1986-87 táján), aki egy ártatlan (és nagyon logikus) kérdésemre hisztériás rohammal reagált és visítva utasította el a provokációmat(?) és magával kikelve közölte, hogy "takarodjak a szektámba".:-)

Ha maga a szavaimban kádárapológiát lát, akkor a hiba a maga készülékében van és nem az enyémben.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.06. 23:41:32

Jav.:

magával kikelve=magából kikelve

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 23:45:02

@mk27soundmaster: Akkor feleljen szépen az alábbi kérdésekre:
- szabadon gyakorolhatta 89 előtt a vallását?
- szabadon kiköltözhetett-e pár évre más országba, a visszajövetel lehetőségével?
- szabadon véleményt nyilváníthatott a pártról, volt lehetősége arra, hogy befolyásolja a politikát?
- tudott-e nem párttagként heti 40 óra munkával tisztességes pénzt keresni (jóval többet, mint a munkaidőben faszverő rosszmunkásemberek)?

marko11 2012.12.06. 23:47:27

@MézesRozi: Ha maga úgy gondolja, hogy van szabad választás, és, hogy ennek bármi köze lenne az új (világ)rendszer lényegéhez, akkor - valóban - még mindig a "rencerváltás" (hamis) kábulatában él.
Erich Fromm már 1941-ben megírta az Escape from freedom c. művét. Pedig akkor még nem is volt nemzetek feletti glob.kap. Akkor még nem is voltak ilyen hatékony eszközei a manipulációnak. Akkor még nem is voltak (legalábbis nem ilyen tömegesen) konzumidióták. Stb.

Szabad választás témájában lásd még: az olasz és görög min.elnök "megválasztását"!

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 00:05:42

@mk27soundmaster: Arra nem gondol, hogy a kommunizmus nem működik? Kuba és Észak-Korea kivételével mindenhol vége, és épeszű ember a közelébe sem akar kerülni Észak-Koreának. Ha nincs módszerváltás, akkor is sok embernek lenne komoly gazdasági problémája (az igaz, hogy ha az elmúlt 22 évet kevésbé kúrják el, akkor jóval kevesebbnek. Azonban az elkúrás fő tettesei a hatalmukat átmentett egykori komcsik voltak).

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.07. 00:17:26

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

"...feleljen szépen az alábbi kérdésekre:
- szabadon gyakorolhatta 89 előtt a vallását?
- szabadon kiköltözhetett-e pár évre más országba, a visszajövetel lehetőségével?
- szabadon véleményt nyilváníthatott a pártról, volt lehetősége arra, hogy befolyásolja a politikát?
- tudott-e nem párttagként heti 40 óra munkával tisztességes pénzt keresni (jóval többet, mint a munkaidőben faszverő rosszmunkásemberek)?" --- írja.

Csakhogy lássa kivel van dolga, válaszolok:

--- Engem (effektíve) soha senki nem gátolt valláson gyakorlásában (ami nem jelenti azt, hogy --- régen vagy épp mostanában --- másokkal ez nem történt meg). Becsmérelni, mocskolni, leszólni hitem miatt pedig régen sem becsméreltek, mocskoltak, szóltak le gyakrabban, mint manapság.

--- Soha nem állt szándékomban elhagyni Magyarországot. Külföldön életemben --- ha jól emlékszem --- ötször jártam (egy nap és egy hét közötti időt töltve M.o-tól távol), négyszer 1990 előtt és egyszer 1991-ben.

--- 1990 előtt nem nyilváníthattam véleményt szabadon a pártról, 1990 után nyilváníthattam. 1990 előtt jobban hittem abban, hogy befolyásolhatom a politikát, mint 1990 után (de ez, nyilván, elsődlegesen életkori sajátosság volt:-))

--- Soha nem voltam semmilyen pártnak tagja. És sem 1990 előtt, sem 1990 után nem tudtam heti 40 óra munkával tisztességes pénzt keresni (jóval többet, mint a munkaidőben faszverő rosszmunkásemberek).

És: Hogy értse, miről beszélünk: bármilyen is volt a kádárvilág, az semmiféle felmentést vagy igazolást nem szolgáltat a mai világ visszásságaira.

És: Maga azért látja úgy a dolgokat, ahogy látja, mert a "rendszerváltás nyertese":-)

Mai hír: ma Magyarországon 1,5 millió háztartásnak van gázszámla-tartozása és több, mint 1 milliónak villanyszámla-tartozása.

Nekünk soha nem volt egyik sem, de el tudom képzelni, hogy milyen érzés lehet ilyen teher alatt élni. S bármikor hajlandó volnék lemondani (pedig az nekem tkp. munkaeszközöm) ezres nagyságrendű VHS- és DVD-gyűjteményemről (ami pld. a rendszerváltozás hozadéka), hogy azoknak a millióknak nyugodtabb legyen az álmuk.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2012.12.07. 00:19:46

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

"Arra nem gondol, hogy a kommunizmus nem működik?" --- kérdezi.

A kommunizmus nem működik. No, de hol állítottam bármikor is, hogy a kommunizmus működik vagy hogy a kommunizmus híve volnék?

tevevanegypupu 2012.12.07. 00:24:19

@marko11:

O, nagyon kedves, dehat ez nyilvan mindenkinel maskeppen van, mi akik a Kadar rendszerben is eltunk, sokan sokfelekeppen latjuk, nem lehet egyontetu velemenyt kialakitani azokrol az evekrol. Vidam diktaturaban eltunk korlatolt emberek vezetesevel. Most szomoru diktaturaban elunk korlatolt emberek vezetesevel.

tevevanegypupu 2012.12.07. 00:26:33

@MézesRozi:

Latja, latja, ezert nem mennek a rendorok sokszor semmire, ha nyomoznak: a szemtanuk nem egyforman lattak-latjak az esemenyeket.:)

tevevanegypupu 2012.12.07. 00:30:42

@MézesRozi:

Rozika, azok akikre maga (meg en is) ugy haragszunk meg mindig itt vannak, most is itt vannak. De mar nem am a spejzban, hanem mar a szalonban..

Bell & Sebastian 2012.12.07. 00:46:30

@marko11: Csupán az atomizálódást, elidegenedést és alapfunkciókra visszaállást érzékeltettem a magam módján.

Ezeknek politikához, rohadt krumplihoz, vízumhoz és száz dollárhoz semmi köze. Nem kellene letagadni, hogy most éppen az emberiességet és szolidaritást ölik hűvös halomba, lehugyozzák a családi tűzhely parazsát.

Alaposan félrement a szabadmadárság, amely gyilkosabb kór még a kommunák eszméjénél is. Vagy azt gondolja, hogy a tehetség, szorgalom és erkölcs ül most diadalt?

Az egy nagy különbség, ha úgy követünk el bűnt, hogy tudva tudjuk, helytelen, vagy ha egyszerűen tagadjuk a létezését.

Kurvára mindegy, hogy éppen melyik farizeus banda lopik más-más nevében, ha nem a lopáson a hangsúly.

Vagy a Vegyépszer már elfelejtődött a Közgép árnyékában? Vagy miért nem ül még a Feri? Mert egyrészt a kilövési engedélyeket Washingtonban állítják ki, másrészt egyik sem különb a Deákné vásznánál, a krumplilevestől és sámlitól meg úgy irtóznak, mint cigánygyerek a katonai szolgálattól.

(Éppen most vetik ebek harmincadjára, szánják fel és vetik be sóval kedvenc, harckocsizó laktanyáját.)

MézesRozi 2012.12.07. 06:57:39

@tevevanegypupu:
:)

hát persze. az emberi karakter örök, nem változik, ezért bolondság az egész fejlődés- gondolat.

de azért a konkrét intézmények, személyek csak kiszorultak. és választhatunk bizonyos szempontból, hogy nézzük-é őket vagy sem. persze van igazsága b&s-nek is: most más jellegű szart dobálunk a ventillátorba.

tevevanegypupu 2012.12.07. 07:31:53

@MézesRozi:

Tegnap nem voltunk restek es elmentunk a plazaba - ami szinten nem volt, ez a rendszervaltas nagyszeru egyik termeke - ahova nem szoktunk, de volt ott egy oras bugivugi nepi osszejovetel, azt veletlenul eszrevettuk, erdekelt, hat ilyen sem volt regen, el kell ismernem, hogy fantasztikus volt. Csupa magamkorabeli ven, csonadragos, piros pulcsis, osz huligan tombolt ott a zenere, sokan tancra is perdultek, nagypapik es nagymamik, ez a korosztaly tud igazan jol tancolni barmit..Teny, hogy regen az ilyen spontan rendezvenyeken jo sok rendor cirkulalt, itt ket biztonsagi or riszalta magat a zenere..Szoval szabadsag az van ketsegtelen. A plaza vegeben egy hatalmas masik bevasarlokozpont, a spar (ez itt a reklamn helye) ahonnet todult ki a nep veszettul megrakott bevasarlo kocsikkal, jol oltozottek voltak es vidamak.
Szoval tenyleg nem is tudom mit mondjak. Mi tenyleg a ketteszakadt orszag lettunk mindenfele szempontbol. Egyben egyesulunk: a szart mindenki lelkesen dobalja a ventillatorba.

marko11 2012.12.07. 08:24:30

@Bell & Sebastian:"
Vagy azt gondolja, hogy a tehetség, szorgalom és erkölcs ül most diadalt?" Költői kérdés, nyilván.

Egyébként, jó ilyen, ilyen "egyszerű" gondolatokkal is találkozni, nagy néha. Komcsizás, nácizás...nélküli érveléssel. Mert megnyugtat, hogy azért még nem ment el mindenkinek az esze!

Ennél hazugabb, kilátástalanabb korban még nem éltem, mint a mostani - mondta Cseh Tamás, halála előtt nem sokkal. (Mondta helyettem is.)

marko11 2012.12.07. 08:41:04

@tevevanegypupu:
"...a polgaroknak is jo dolguk volt a Kadar rendszerben, megpedig azert, mert akkor meg tudtak orizni a kopott meltosagukat, tisztesseguket, volt mihez viszonyitani es attol tokeletesen elhatarolodva elni. Most ez a polgari reteg mar nem letezik, tisztesseg, erkolcs es szerenyseg nem ereny, az elegancia harsannya es kozonsegesse valt, magamutogato gazdasag lepett a tisztes, takarekos es finom polgári eletmod helyebe."

Visszatérek, visszaidézem, mert nagyon fontos!
Hogy pl.az akkori bunkóságtól tökéletesen elhatárolódva élhettük a saját életünk. A
A mostani konzumidiotizmus viszont az életünk minden szegletét szeretné elfoglalni. És ami a legaljasabb, a fiatalok közt nyomatja azt az "eszmét", hogy csak akkor vagy valaki, ha megvan a legújabb cuccod. ("Te is szégyelled a régi mobilod?" - hirdette pl. nemrég, óriásplakátok sokasága.)

Végül megjegyzem, hogy a mostani újgazdagok kíméletlen nyomulása, harsánysága, tahósága, semmivel sem szimpatikusabb nekem, mint a cikkhez mellékelt fotó, a kádárjánosság.

marko11 2012.12.07. 08:43:34

@tevevanegypupu:
A legvidámabb barakktól a legszomorúbb plázáig! - mondogatom én is, évek óta.

marko11 2012.12.07. 08:47:43

@tevevanegypupu: Bizony, az oroszok még csak a spájzban voltak...

marko11 2012.12.07. 08:57:33

@tevevanegypupu: Hát, igen. Mindegy is, hogy milyen rendszer van, mindegy, hogy pláza vagy pinceklub (na, mondjuk ezzel kissé túloztam, nem egészen mindegy!)...az élet apró örömei mellett nem megyünk el, pláne, ha az egy jó kis boogie-woogie!

marko11 2012.12.07. 09:16:17

@MézesRozi:
"...csak meg kell nézni egy filmet a kádár-korból, hogy eszünkbe jusson, milyen is volt."

Igen, igaz! Erről persze nekem az is eszembe jut, hogy akkor milyen kiváló, társadalomkritikus filmek készültek. Akkor még a filmrendezők fontosnak gondolták, hogy tükröt tartsanak a társadalom elé. (Igaz, ma is vannak nagyon tehetséges fiatal rendezőink, ők viszont ilyen "marhaságra", mint társadalomkritika, valóság feltárás, úgysem kapnának pénzt. De, ha valami csoda folytán kapnának, akkor a lebutított magyar közönség úgysem nézné meg.)
Jut még eszembe: 1968 és 1988 között 8 magyar filmet jelöltek külföldi film kategóriában Oscarra. Az azóta eltelt 25 évben egyet sem.

Ha ironizálni lenne kedvem, akkor megkérdezném, hogy honnan veszi, hogy nálunk lehetett nyugati filmeket látni.
Ugyanis egy nagyon illetékes, Bálint András (korábban elnyomott színész) nyilatkozta, hogy nálunk nem lehetett nyugati filmeket látni. (Népszabadság, 2010. november 26. )

Szabó István mondta nagyon találóan, a 90-es évek elején (Filmvilág), az un. rendszerváltásra utalva:
Mostantól minden másképp VOLT!

tevevanegypupu 2012.12.07. 09:25:12

@marko11:

Hat igen..talan az a fontos, hogy az emberek mindig tudnak egy ido utan alkalmazkodni a korulmenyekhez, legyenek azok jo vagy rosszak. Valoszinuleg ez a Kadar-kori nosztalgia par ev mulva eltunik es akkor - Uramatyam - lehet, hogy egy ujabb generacio a Gyurcsany fele koszakot emlegeti majd? - azzal, hogy vegulis nem is volt olyan borzalmas? Elvegre akkor epult sok plaza, jott a kis mozik helyett a megarama es benne azok a filmek amik a mostani fiatalokra hatnak, a sci-fis es szamitogepes tudomannyal kepzett fantasztikumok, es rovidesen mar nem is hasznalnak sem szineszeket, sem hagyomanyos technikat, hiszen minek az ember meg a feny es arnyek jateka, mikor szinorgiat es szornyeket lehet par gomb megnyomasaval eloallitani? Gondolom mikor a ludtollat kiszoritotta a tollhegyes tollszar, a keringot meg a boogie-woogie, akkor is akadtak boven sopankodok.Szoval haladunk. De aki azt hiszi, hogy az ideologiat sajnalja barki is, az teved. Meg aztan kulonben is, itt van az is 1919 ota, szoval nem erdemes nosztalgiazni utana, erosebb mint akkor volt, akkor azert latszolag 133 nap utan levertek. Most 1948 ota mintha kicsit tovabb tartana..:)

marko11 2012.12.07. 10:26:33

Igen. A technika fejlődik, csak az ember nem.
Én pl. biztos nem fejlődök: a mai napig nem tudom átérezni a shoppingolás örömét.
Pedig ez lenne a fogyasztó társadalom lényege: a sok boldog és vidám shoppingoló. (Már, akinek marad pénze, miután a számlákat befizette.)
Az persze nem részletkérdés, hogy a shoppingolás pillanatnyi öröme gyorsan elmúlik, mert új cuccok jönnek, amiket szintén meg kell venni, hogy újra "boldogok" lehessünk (egy pár pillanatig).

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 10:34:46

@mk27soundmaster: A kérdésemben az alany általános volt.

A módszerváltás óta max. beszólás érheti, ill. a kormány tud szemétkedni a támogatások kifizetésével, valódi egyházak ellen nincs semmilyen jogi eszköz. Előtte a reakciósokat vagy elvitte az elhárítás, vagy beépült közéjük bomlasztani.

Mások viszont akartak, de vagy itthon maradt, vagy örökre távozott, nem volt más lehetőség. Most viszont el lehet menni világot látni, esetleg "meggazdagodni", és utána hazajönni.

2 éve elküldtük a halál véreres faszára a Pojácát és a szadeszos faszszopókat, ez azért valamit jelent, nem gondolja?

Másoknak viszont sikerül tisztességes pénzt keresni, ehhez persze olyan területen kell dolgozni, ami jól fizet.

Igen, az vagyok, de ez nem jelenti azt, hogy tetszik a doktriner neoliberalizmus. Feljebb ugyanezt írta Rozinak. Nem gondolja, hogy Rozi, mint belbudai polgári család leszármazottja a kommunizmus vesztese volt?

Mint írtam, a kommunizmus nem fenntartható, a nehéz anyagi helyzetben lévők egy része azért van szarban, mert a késő kádári langymeleg húgy egy hamis biztonságérzetet adott (az az 1 millió, aki elvesztette az állását részben tényleg nem fenntartható munkahellyel rendelkezett, a másik részét megszivatták a kapitalistává átvedlett komcsik). Azt hiszi, hogy ha a 2008-as válság a kádári időkben jön, akkor nem dől össze az ország?

A Kádár-korból mindössze egy értékes dolog veszett el a módszerváltás során, a szociális háló (azonban mint írtam, ez sem volt hosszú távon fenntartható), az összes többiért nem volt kár.

tevevanegypupu 2012.12.07. 13:31:46

Lehet, hogy a videki polgari csaladokat kemenyebb fabol faragtak. Mindenki szinte mindent elvesztett, de ugy elvesztett, ahogy a nagykonyvben meg volt irva. Elvettek, betelepitettek, mindenfele tanulasi lehetoseget megvontak, meg mestervizsgat sem tehettek. De aztan panaszkodni en senkit nem hallottam, mindenki szo nelkul ment dolgozni oda ahova vegulis felvettek, kelt hajnalban, szo nelkul dolgozott uzemi konyhan, takaritott, vizvezetekszerelt. Mikor osszejottek, nagyon jo tortenetekkel szorakoztattak egymast, ott aztan sirankozas nem volt, hogy de bezzeg igy meg ugy..A tartas, a tarsasag, a stilus megmaradt. A rendszervaltast nagyon kevesen ertek meg, karpotlas nem kellett az utodoknak - ezektol??:) - elragadtatva egyaltalan nem voltak az uj rendtol, sem azoktol akik a rendszert valtottak, megint azt mondtak amit 56-ban is mondtak: kommunistak harcolnak kommunistakkal de ugy tunik a kommun leszarmazottai most is maradnak. :)Nem tudom, hogy valodi vesztesek voltak-e, mindenesetre ugy tunt, hogy ket vilaghaboru, tanacskoztarsasag, 56 es Kadar rendszer nem torte meg oket. Ugy fogadtak az eletet ahogy jott, nem ereztek, hogy valaki valamit elvett vagy akar visszaadott volna. Hat ilyen mar manapsag nincs. A plaza meg az, hogy nyugodtan lehet szidni most barkit, hogy Trabant helyett Opel van, hogy lakotelepi lakas helyett sorhazban lakhatnak, hogy multiknal dolgozhatnak es kozosseget epitgetnek hetvegeken az adott valamit az orszagnak? Meg hogy minoseget..a nyugae-europai prolik stilusat, azt adta..

MézesRozi 2012.12.07. 15:29:47

@marko11:

nem, nem kíváló társadalomkritikus filmek készültek. készültek filmek, aminek a forgatókönyvét, rendezőjét stb. valahol az agitproposztályon, rögötn lendvai ildikó szobája mellett, jóvá hagytak előbb. ezek nem társadalomkritikák voltak. ezek kritizálták a szocialistaember szemszögéből azokat, akik/amely viselkedésformák ennek nem feleltek meg.
de ki is találta ki, hirdette, hogy a művészet társadalomkritika is egyben? ez a brechti hülyeség tovább élése.

1968 és 1988 között 8 filmet jelöltek. no aztán az nem politikai döntés volt-e? dehogynem. ugyan ki néz ma jancsót, mészárosmártát, noch dazu szabó istvánt? kit érdekel a duna-medence kispolgári világlátása? ki hiszi el, hogy ilyenek vagyunk?

hogy ma még ilyen filmek sincsenek? hát éppen az a kádár-kori értelmisi-művészvilág termelte, nevelte ki őket, akiket itten fentebb dicsért.

és persze voltak kivételek, egy-egy alkotás, egy-egy ember. voltak nagyszerű jelenetek, képek filmekben, pl. a körhinta c. filmben, amit viszont épp a maga által emlegetett társadalomkritika csap agyon, vagy a nagykedvencem, a megáll az idő - ami hibátlan alkotás. de összességében közepes alkotók közepes közreműködőkkel a kádár-kori magyar művész- és értelmiségi világ. másodlagos frissesség.

MézesRozi 2012.12.07. 15:34:01

@MézesRozi:
"e összességében közepes alkotók közepes közreműködőkkel a kádár-kori magyar művész- és értelmiségi világ. másodlagos frissesség. "

mármint a mainstream. de gondolom, maga is arról beszélt.

marko11 2012.12.07. 16:01:11

@MézesRozi:
Kedves Rozi, már meg ne sértsem, de a filmművészet világában nem igazán tűnik járatosnak, de legalábbis másodlagos frissességűek az ismeretei. (Bevallom, ezt a másodlagos frissességet megkedveltem. Ha nem bánja, fogom is használni.)
1968 és 1988 közt az 8 Oscar jelölést magyar filmnek, nem kádárjános adta, hanem az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia - méghozzá a legjobb külföldi film kategóriában.

És ahhoz mit szól, hogy Bálint András ismeretei, miszerint a Kádár-rendszerben nem lehetett nyugati filmet látni, milyen másodlagosak. (Vagy van valami gentlemen's agreement a magyar "elit" tagjai közt, hogy a bukott rendszerről csak rosszat szabad mondani? Az sem baj, ha nem igaz!?)

marko11 2012.12.07. 16:17:05

@tevevanegypupu:
Lehet, hogy most azért vagyunk ennyire lent, mert az emberi tartás, méltóság, önbecsülés elveszett?
(Vagy legalábbis, haszontalan tulajdonságnak látszik.)

tevevanegypupu 2012.12.07. 16:52:42

@marko11:

Mindenesetre az orszag valtozik, ugy tunik keresgeli a helyet. Nem biztos; hogy egyhamar megtalalja es a jo oldalon. Ez a tul nagy valtozas ami vegeredmenyben nem is hozott alapveto valtozast, siettet mindenkit, tul gyorsan akarnak elerni mindent es nem szamit milyen modszerrel.

MézesRozi 2012.12.07. 17:06:57

@marko11:
:)

kedves marko, már megbocsásson, de ki mondta, hogy itthoni jelölésekről van szó? én azt mondtam, politikai szándékok lehettek a jelölések mögött. azt ugye maga sem vonja kétségbe, hogy hólivúd is politizál. méghozzá nem kicsit, nagyon. talán elég emlékeztetnem a mccarthy-bizottság elé idézettek egy jó részének hólivúdi kötődéséről. vagy netalán az irodalmi és- békenobeldíjak osztogatására. nem én vagyok alulinformált a kérdésben:)

bálintandráshoz semmit nem szólok, mit is szólhatnék? mi közöm ahhoz, mimindent hord össze?

a másodlagos frissességű hal a büféből pedig, bár sajnálom, de nem az én találmányom. olvassa bulgakov mester és margaritáját:)

marko11 2012.12.07. 17:54:53

@MézesRozi: Sorry! Akkor félreértettem. Vagy legalábbis így találtam összhangban lévőnek korábbi beírásaival.
Egyébként, persze, a 70-es, 80-as években még érdekes volt ká Európa az amcsik számára. Aztán, hogy lefutott a K-Európa project már nem annyira.
Mindenesetre, ha már ennyit Oscar-oztam, itt a 8 Oscar-jelölt magyar film listája:

- A pál utcai fiúk
- Macskajáték
- Magyarok
- Bizalom
- Mephisto (!)
- Jób lázadása
- Redl ezredes
- Hanussen

Azért nem rossz filmek ezek! A Macskajáték (Makk Károly), Magyarok (Fábri Z.), Bizalom (Szabó I.) és a Jób lázadása (Gyöngyössy I.) személyes kedvenceim is.

Bálint András és mások. Mint tapasztalhatta, engem zavar, ha hazudoznak, pláne, ha egy közszereplő teszi.

Bulgakov. Ez kimaradt. Mindenesetre örvendek, hogy tanultam valamit. Köszönöm!

marko11 2012.12.07. 18:00:00

@tevevanegypupu: Persze. Változik minden. De, ahogy írod, voltak olyan idők is már, amikor egyesek mindenüket elveszthették, de a tartásukat nem.
Ma meg...a pénz, és a pénzbirodalom mindent és mindenkit maga alá akar gyűrni.

Alfőmérnök 2012.12.08. 00:39:47

@marko11: Bizonyos amcsiknak most is érdekes K. Európa. Tarr ennek is köszönheti nemzetközi sikerét (Susan Sonntag többször is méltatta a Sátántangót, a kedvenc filmje volt).
Amúgy Kovács András Bálint nem kicsit elfogult, de van igazság abban, amit Tarról ír.

"Tarr Béla filmjeinek jelentősége a stílustörténeti és esztétikai értékein túl az, hogy az elmúlt évtizedben az egész kelet-európai régió legerőteljesebb és legátfogóbb vízióját nyújtották az itt beállt történelmi szituációról. Filmjei ugyan kevesekhez jutnak el, de mégis nehéz lenne tagadni, hogy a kelet-európai kisemberek százmillióinak alapvető életérzését fogalmazzák meg a maguk univerzalisztikus és kíméletlen nyelvén. A becsapottság és kiábrándultság érzését amiatt, hogy egész eddigi életük értékeit egy pillanat alatt elherdálták, kicsinyes intrikák áldozatai lettek, kisszerű, aljas hitegetők vezették őket orruknál fogva, magas rendű eszmékre hivatkozva, valójában önző hatalmi és anyagi érdekeiket követve. Ez az érzés azonban nem csupán a múltból táplálkozik, hanem abból a jelenbeli élményből is, hogy a díszlet és az egyes szereplők megváltozása mellett ugyanaz a kicsinyes marakodás és intrika uralja az életüket, más ideológiákat hangoztatva, ugyanazt, vagy – a volt Szovjetunió, Románia, Jugoszlávia esetében – még nagyobb nyomort fönntartva. Nem lehet bízni senkiben, és nem lehet hinni semmiben, mert minden magasrendű eszme eszköz csupán a másik ember kiszolgáltatottságának a kihasználására. Mi, kelet-európaiak vagyunk a Sátántangó telepének lakói, és kétségbeesve csüngünk a hitegető csalók ígéretein, akik csak a pénzünket szedik el. Mi vagyunk a reménytelen kocsmatöltelékek, vezetőink pedig az alkoholista rendőr, az ügyeskedő csempész és a maffiózó kocsmáros. És mi vagyunk Valuska is, aki végtelen alázattal szolgál minden fölötte levőt, és rémült borzalommal néz bele a bálna szemébe, a természet nagyságától remélve segítséget. A csőcselék is mi vagyunk. Tehetetlenségünkben szeretnénk szétverni minden luxusbolt kirakatát, amelyben számunkra elérhetetlen árukat kínálnak, és szeretnénk kitölteni a dühünket minden még nálunk is gyengébb és elesettebb emberen."
www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=3522

marko11 2012.12.08. 08:37:05

@Alfőmérnök:
Bizony, van benne igazság. Bőven!
Pl.
"Nem lehet bízni senkiben, és nem lehet hinni semmiben, mert minden magasrendű eszme eszköz csupán a másik ember kiszolgáltatottságának a kihasználására. Mi, kelet-európaiak vagyunk a Sátántangó telepének lakói, és kétségbeesve csüngünk a hitegető csalók ígéretein, akik csak a pénzünket szedik el. Mi vagyunk a reménytelen kocsmatöltelékek... És mi vagyunk Valuska is, aki végtelen alázattal szolgál minden fölötte levőt... A csőcselék is mi vagyunk... és szeretnénk kitölteni a dühünket minden még nálunk is gyengébb és elesettebb emberen."

Hogy néha magunkról, a népfelségről is szóljunk. Meg, persze, a "rendszerváltásunkról".

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.09. 08:36:44

@Alfőmérnök: @marko11: Amerikában, illetve Nyugaton leginkább csak egy szűk értelmiségi kört érdekel a posztkommer Kelet-Európa lerobbant egzotikuma. Kérdés, hogy Tarr többnyire túlontúl is esztétizáló filmjei mennyire szólnak a valóságról, s emellett mennyire képviselnek érvényes művészi produktumot azon túl, hogy egy jól behatárolható posztmodern értelmiségi szubkultúra igényeit elégítik ki.

Alfőmérnök 2012.12.09. 09:50:21

@tauglich: Szvsz a Sátántagó kőkemény valóság (is), de ez leginkább Krasznahorkai érdeme. Ha filmet nincs kedved/türelmed végignézni, a könyvet olvasd el. Szerintem fasza.
dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=669&secId=62993&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Krasznahorkai+L%C3%A1szl%C3%B3&limit=1000&pageSet=1

Nekem a film is tetszett, de megértem, ha valakinek nem jön be. Valaki vagy rá tud hangolódni a ritmusára, vagy nem. A későbbi filmjeivel kapcsolatban több fenntartásom van.

marko11 2012.12.09. 11:25:12

@tauglich: Persze, miután a K-Európa project ("rencerváltás") lefutott, a világnak ez a térfele már alig érdekes a nyugati politika és a tömegek számára.
Tarr Béla filmjei, érvényessége, az egy külön téma.
Én a Sátántangónak háromszor futottam neki. Negyedszerre megfogott.
De nem vagyok egy Tarr-fan.
Viszont KAB - Alfőmérnök által idézett - sorai nagyon megfogtak. Első lelkesedésemben azt akartam írni, hogy ez jobb, mint a film(ek).

marko11 2012.12.09. 11:32:11

@Alfőmérnök: Krasznahorkait én is nagyon kedvelem. Ennek tkp. két egyszerű (nem irodalmi) oka van:
1. Elmélyülten érdekli a keleti kultúra
2. Vagy 10-15 évvel ezelőtt egy Krasznahorkai interjúkat tartalmazó kötetben olvastam (amiről akkor és azóta sem beszélnek sokat), hogy a magyar írók, művészek egy tál lencséért eladták magukat.

Meg szerencséje is van: egy remek német fordítót, fordító nőt talált. (Ő fordítja Kertész Imrét is.)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.09. 12:49:22

@Alfőmérnök: annak idején, talán 1994-ben elolvastam a regényt, de kösz a linket, alkalom adtán nekiugrom megint.
A Sátántangót én is fontos filmnek tartom. Ugyan kissé túl van értékelve, bár ez betudható annak is, hogy az elmúlt két évtized magyar filmes termése elképesztően gyengén alakult. Az okokba most nem mennék bele, egymás érveit azt hiszem hogy többé-kevésbé ismerjük.
Egyébként nem a film ritmusával van bajom (mondjuk nem is láttam végig a teljes filmet), hiszen Kuroszava, Resnais, Tarkovszkij, vagy Antonioni hosszúsnittes filmjein kezdtem felszedni filmes ismereteimet. Lehet hogy csak nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy ezeket a szerepeket szinte kizárólag a nyolcvanas évek pesti művészarcainak egy jól behatárolható köre játsza, akik nem tűnnek túl hiteles agrárprolinak. Szóval a fene tudja. Ez a film sem nem igazán szoció, sem nem igazán költészet, vagy mi a fene. De ez legyen az én problémám, a filmet ettől még fontos alkotásnak tartom.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.09. 12:54:06

@marko11: "a világnak ez a térfele már alig érdekes a nyugati politika és a tömegek számára. "

Hát, ami azt illeti, azért a másod-, harmadosztályú hollywoodi filmek elég jól profitálnak most is a nyomor kulisszáiból.

"Viszont KAB - Alfőmérnök által idézett - sorai nagyon megfogtak. Első lelkesedésemben azt akartam írni, hogy ez jobb, mint a film(ek). "

Nekem is úgy tűnik. :)

marko11 2012.12.09. 14:23:52

@tauglich: A Sátántangóval, ill. Tarr Bélával van nekem egy abszolút nem filmesztétikai problémám.
És lehet, hogy nem kellene bevallani, de bevallom, hogy amikor megtudtam, hogy a Sátántangó 15. születésnapjára rendezett vetítésen ott volt az egész szdsz, nagyon elszomorodtam.
Az szdsz-t (és az egész értelmiségi körét) ugyanis, a legjobban talán az empátia hiánya, sőt, az elesettek lenézése jellemzi.
Háy János mondta egyszer, amikor vmelyik írása/drámája kapcsán azzal akarták megdicsérni, hogy milyen jól leleplezi azokat a szerencsétleneket, akiről ír, hogy ő éppen ellenkezőleg: csak meg akarja mutatni a nehéz sorsukat, és egyáltalán nem nézi le őket. Sőt, együttérez velük.

Alfőmérnök 2012.12.09. 23:43:21

@tauglich: "egymás érveit azt hiszem hogy többé-kevésbé ismerjük"

Ja. Mondjuk én végig is néztem a filmet, háromszor, moziban. Nem kényszerített rá senki. :) Bevallom, azért párszor mindig bealudtam rajta (de ez előfordul másfél órás "pörgős" filmek esetében is). Viszont hatással volt rám, ami ritka dolog.
Egyébként az Antonioni-, Tarkovszkij-filmek fogyasztói Tarra is vevők szinte bárhol, nem csak a budapesti művészmozikban.

@marko11: Miért felelős Tarr azért, amit leírsz?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.10. 08:59:41

@marko11: szerintem nem érdemes ezzel foglalkozni, mert a végén még úgy jársz, mint sok tahó netkonzerv, akiknek Mozart, vagy Ady sem frankó, kizárólag egykori szabadkőművességük okán. :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.10. 09:07:10

@Alfőmérnök: most viccen kívül. Szerintem egy-két kisebb bealvás a moziban simán hozzátesz a Sátántangóhoz. Pontosabban, hogy átvedd, átérezd a mozi sajátos filmidejét. :)

marko11 2012.12.10. 09:36:40

@tauglich:
Hát, mé'? Nem sokkal egyszerűbb annak az élete, aki pl. meglátja Spiró nevét, rögtön beidéz tőle egy (azaz 1) verset?
Persze most már L. Simon is hasonló "elbírálásban" részesül.

marko11 2012.12.10. 09:50:38

@Alfőmérnök:
Hát...én sem voltam biztos benne, hogy ez a magán-problémám köz-érdekű lenne. De azért megpróbálok válaszolni.
Művészekkel, értelmiségiekkel szigorúbb vagyok, mint politikusokkal. Nagy műhöz, nagy művészt szeretnék képzelni.
...és, szerintem, TB rossz társaságba keveredett.
Nem bírok ellenállni, hogy le ne írjam a "poént":
(szabad)madarat tolláról, embert...!

Alfőmérnök 2012.12.10. 09:54:27

@tauglich: Persze ittam is közben. :o)
Azt egyébként tudod, hogy Pauer Gyula volt a díszlettervezője? (Még szerepel is benne.) Csak mert a film képi világán sokat dob. Szintén KAB írja (a Kárhozatról, de a Sátántagóra is érvényes).

"Pauer Gyula (aki a film egyik szereplője is) olyan világot épített föl, amely minden elemében valóságosnak hat, ugyanakkor egészében nem létező, teljesen díszletszerű. Tarrék bejárták az egész országot, hogy megkeressék az összes jelenethez azokat a valóságos helyszíneket, amelyek mind ugyanannak a teljes lepusztulás előtti utolsó pillanatnak a hangulatát árasztják, amelyeken még látszik, hogy egykoron valamilyen emberi célt szolgáltak, de mára már csak ennek a célnak a romos emlékét dokumentálják. Pauer Gyula így beszél erről a munkáról: „Végigjártuk az országban létező összes bányászfalut és bányászvárost. Olyan indusztriális környezeteket kerestünk, amelyekre a lassú pusztulás, a bomlás egyértelmű és cáfolhatatlan bélyegét nyomta rá az idő. Amelyeket valaha dinamikus növekedésre és gyarapodásra terveztek, amelyeken még látszik, hogy egy szebb, gazdagabb jövő ígéretével hozták létre őket, és amelyek ma végtelen lepusztultságukban mindenütt csak az elhagyatottságot, a hajdan volt illúziók megsemmisülését mutatják. Tömegével találtunk ilyen helyeket az ország legkülönbözőbb pontjain. A néhány évtizeddel ezelőtti dicsőséges iparosítás megvalósulni látszó álmai ma nyomortanyák, ahol éppenhogy csak fenntartják magukat az emberek. Olyan bányászfalvakban jártunk, ahol már csak kizárólag nyugdíjasok élnek – negyven-ötven éves emberek –, akiket leszázalékoltak, mert a bányát bezárták, és más munkalehetőség nincs. Ezek az emberek ma semmi mást nem csinálnak, mint naphosszak a kocsmában ülnek. Jártunk olyan helyen is, ahol a csillék évek óta szénporon kívül semmi mást nem hoznak föl a bányából, és ebből a szénporból egy hatalmas meddőhányót építenek. Az ott dolgozó néhány száz vagy talán ezer ember egy hegyet épít pusztán azért, hogy foglalkoztassák őket. Ezeken a helyiségeken építészetileg az látszik, hogy egy bizonyos életmódra tervezték őket, és most tökéletesen alkalmatlanok arra, hogy egy másfajta életmód környezetéül szolgáljanak. Hullámpapírból, farost és bádoglemezekből összetákolt bódékban disznót és baromfit nevelő városlakókat találtunk olyan hihetetlenül elzüllött házakban, amelyekről a kapualj és a lépcsőház alapján az ember azt gondolná, hogy már rég nincs is bennük élet, hogy már rég elköltöztek onnan az emberek. Olyan vendéglátóipari komplexumban is jártunk, ahol már csak sört szolgálnak fel, mert a KÖJÁL betiltotta a konyhát és az italmérést is, és a sörhöz sem adnak poharat, hanem üvegből isszák az elborzasztóan mocskos abrosszal leterített néha háromlábú asztalok mellett. (…) Ez az étterem valaha valószínűleg a város büszkesége volt. Ma már építészeti műemléknek számító ’Sztálin-barokk’ stílusban épült klasszicista portállal, műmárvány oszlopsorral, mennyezetén stukkódísszel, bejárat fölött egy kis működő kivilágított csille járkált ide-oda. A falon fantasztikus tükrök, sőt falikarok és csillárok is lehetettek valamikor. Mindennek ma már csak a romjai láthatjuk, mintha rossz gyerekekre bíztunk volna egy lakást, akik mire visszamegyünk, mindent tönkretettek. (…) Ami a legdöbbenetesebb élményünk volt mindenütt, az az, hogy nem a semmittevésnek, hanem egy átdolgozott élet vérverítékes kemény munkájának lett ez az eredménye. Ugyanakkor ezeknek a helyszíneknek a felkutatásával nem az volt a célunk, hogy az ország bizonyos vidékeinek pusztulásáról adjunk látleletet. A film nem tartalmaz konkrét utalásokat korra és helyre. (…) Szándékosan igyekeztünk elhagyni a környezetből az aktuális politikai és gazdasági viszonyokra utaló jelzéseket. Olyanná alakítottuk a helyszíneket, hogy azokban egy világkorszak végső játszmája, a teljes eltűnés előtti utolsó pillanat állapota tükröződjék. A helyszínek valóságosak, de a filmet nem egy, hanem nagyon sok helyszínen forgattuk. Volt, ahol csak egy utcarészletet vettünk föl, volt, ahol csak egy házfalat, és van olyan ház is a filmben, amelynek külsője Budapesten van, belsője meg Ajkán, a házhoz közel eső bolt pedig Pécsett. A film világa tehát valóságos elemekből áll, de nem valóságos teret alkot.” Így jött létre az a díszletvilág és tájképi környezet, amely egyszerre látszott naturalista módon valóságosnak, ugyanakkor egyazon hangulat monoton variálása miatt valószínűtlenül reménytelen és klausztrofóbiásan szorongató volt."
www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=3495

Alfőmérnök 2012.12.10. 10:19:19

@marko11: Tarr emberileg egy fasz. És művészi sikerét jórészt a munkatársainak (Krasznahorkai, Medvigy, Pauer, Víg Misi, stb.) köszönheti. De egy monomániás fasz nélkül ezek a (valamiben) tehetséges emberek nem jöttek volna össze egy produkció erejéig.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.12.10. 11:35:16

@marko11: Alfinak igaza van. És hát egy jó művészi produktum esetében tényleg nem árt időnként elvonatkoztatni az azt létrehozó alkotótól.

@Alfőmérnök: igen tudtam. Pauer nagyon jó díszlettervező volt nem csak filmekben, de színházban is. Sokat tud dobni egy-egy film atmoszféráján az a fajta komplex képzőművész gondolkodásmód, ami rá is jellemző volt ezekben a munkákban. Egyébként a Sátántangóhoz hasonló világa van Fehér György Szürkületének is. Abban a filmben szintén feltűnik.
süti beállítások módosítása