Szekuláris Monica-show: tilos betlehemezni
2012. november 21. írta: dobray

Szekuláris Monica-show: tilos betlehemezni

betlehem.jpg

Szabad-e betlehemezni? – hangzott fel régen a kérdés karácsony körül a falvakban. Hogy a betlehemező gyermekeket nem mindig jámbor szándékok vezették, arról Fekete István ír megkapó novellákat Téli karácsony című kis kötetében. Nos, a Szent Ágoston édesanyjáról, Szent Mónikáról elnevezett, Los Angeles-szel egybeépült amerikai városban, Santa Monicában a kérdésre nemmel válaszolt a városi tanács. Persze arrafelé nem subás gyermekek járnak házról házra, csupán a szokásos adventi-karácsonyi betlehemeket szerette volna felállítani a Santa Monica-i Betlehem Tanács, ahogy az elmúlt hatvan évben is tette.

A helyi ateisták a város vezetésénél kezdeményezték, hogy tiltsák be a betlehemeket, pontosabban minden „látogatatlan kiállítást” a közterületen; de az ötlet bevallottan a betlehemek ellen irányult, miután egy bizonyos Damon Vixnek elkezdte sérteni a szemét a jelenet, és sikerült támogatókat találnia az ötletéhez. Miután a kerületi bíróság úgy határozott, hogy a városnak joga van betiltósdiba kezdeni, Santa Monica betiltotta a betlehemeket.

Annie Laurie Gaylor, a Freedom From Religion Foundation elnöke szerint a vallás egyszerűen nem való a közterekre, és épp elég, hogy minden sarkon „adómentes” templom áll. Továbbá szerinte a döntés az állam és az egyház szétválasztásának fenntartását szolgálja. A betlehemesek fellebbeztek a döntés ellen, amit a vallásszabadság elleni sérelemnek tartanak. Emellett hozzátették, hogy ez a harc örökké tart majd, s ez még csak a kezdete a karácsonyi háborúnak.

A Gawker cikkének kommentjeiben feltűnik egy, a döntést támogató keresztény: szerinte legyen elég a díszítés és ne utaljanak egy vallásra sem. Van viszont egy tiltást nem támogató ateista is (feltételezem, hogy a legtöbb ateistát egyáltalán nem zavarják a köztéri betlehemek, amelyeket egyszerűen kedves hagyománynak tartanak). Olyan is akad, aki felveti az ötletet, hogy más vallások is kapjanak helyet a betlehemek mellett. Szép hippi gondolat – kár, hogy a karácsony specifikusan keresztény ünnep, esetleg még az egykori pogány fényünnep felélesztői tudnának felzárkózni valamivel. Vajon Santa Monica belterületén kívül lehet-e betlehemet állítani? Csattanós válasz lenne körbevenni a várost betlehemekkel.

A döntés abszurditását felesleges magyarázni, ez csak a szokásos tolerancia-diktatúra újratöltve. Kérdés, hogy Santa Monica közterei mióta az állam kifejezett reprezentánsai; illetve hogy az államnak el kell-e fogadnia, hogy állampolgárai közösségei nyilvánosan ünnepelnek? Lenne még pár hasonló ötletünk: templomrombolás; keresztények katakombákba száműzése; a város nevéből a Szent jelző eltávolítása. Legyen csak Monica. Los Angeles pedig Los. Ja, és mindenképp örülnénk, ha ezentúl államilag szabályoznák a tolerancia nevében az angolszász világban (plusz az EU-ban), hogy Santa Claus ezentúl legyen csak Claus.

További ötleteket várunk olvasóinktól a nyilvánosságban is megjelenő, jászolhoz és Kisjézushoz hasonlóan sértő keresztény hagyományok áramvonalasítására és tolerancia-faktorának emelésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr224916290

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szekuláris Monica-show: tilos betlehemezni 2012.11.21. 17:45:01

A döntés abszurditását felesleges magyarázni, ez csak a szokásos tolerancia-diktatúra újratöltve.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.21. 14:27:06

Utánlövés: lehetne Los Angeles Hell's Angels.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.21. 14:30:02

Dear Mr. Dobray,

Santa Monica Városi Tanács lett megválasztva Santa Monica polgárok által demokratikus úton. Tanácsnak van felhatalmazás dönteni városi ügyekben. Tanács határozata kifejez polgárok akaratát Városi Együttműködés Rendszerében. Ön cikke része nemzetközi sajtótámadásnak, mely meg akarják mondani, Santa Monicaiak hogyan kormányozni saját városukat. Santa Monica demokratikusan felhatalmazott Városi Tanácsa nevében visszautasítom.

Hajrá Santa Monica, hajrá Santa Monicaiak!

Yours sincerely,

Ms. Monica Santa
Ambassador of Santa Monica to Hungary

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.21. 14:38:43

@dobray:

"Az Európai Bizottság és az EU néhány tagállamának kormánya arra kérte Szlovákiát, hogy az új kéteurós érmén távolítsák el a glóriát Szent Cirill és Metód fejéről. Vajon mi lesz a következő célpont? A magyar (és egyúttal másolata, a szlovák) címer kettős keresztje?"

www.felvidek.ma/nezopont/velemeny/36642-europa-muveletlen-satani-barbarizmusa

ü
bbjnick

Zb74 2012.11.21. 14:46:47

Az "unattended" nem "látogatatlan"-t, hanem kb. "őrizetlen"-t jelent. Lásd pl. az egyik Cambridge-i értelmező szótárban szereplő definíciót:

Unattended: not being watched or taken care of.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.11.21. 14:48:32

@Holger Hartland: :D:D levele megtisztelő igazán, de ki a --szom az a Monica Santa - tenné fel a kérdést dojcstomi. :)

Robinzon Kurzor 2012.11.21. 15:22:14

Ez már egy régi probléma, felmerült többek között Texas állam 2. választókerületében is, úgy 30 éve.

(Lásd: Charlie Wilson háborúja)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.21. 15:39:08

Istenünk, szomorúak vigasztalója, ki Ágoston megtérése által megmutattad, hogy irgalmasan elfogadtad Szent Mónika fiáért ontott könnyeit, közbenjárására kérünk add meg, hogy bűneinket megsirassuk, és kegyelmedből bocsánatot nyerjünk! Ámen!

ü
bbjnick

Kandeláber 2012.11.21. 15:47:26

Ausztriában a legtöbb helyen még a sörözők falán is ott a feszület, persze azok magánkézben vannak.
Próbálna csak ott nyivákolni holmi szekularizációra hivatkozva valamilyen agyament civil, legfeljebb nem szolgálnák ki, súlyosabb esetben kihajítanák.

Furore Carcosa 2012.11.21. 16:02:39

"(feltételezem, hogy a legtöbb ateistát egyáltalán nem zavarják a köztéri betlehemek, amelyeket egyszerűen kedves hagyománynak tartanak)"

Ateistaként hadd erősítsem meg ezt a feltételezést. Az én városom főterén minden évben felállítanak betlehemet; ez egy nagyon kedves hangulatos közösségi gyakorlat. Elmebeteg idiótának tartanám, aki ezt bármilyen okból sértőnek tartaná és a betiltása mellett kampányolna.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.21. 16:56:23

Na végre. Erre a posztra vártam már mióta. Egyszerűen felháborító, amit az ateisták megengednek maguknak Santa Monicában és a Gáza-övezetben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.21. 17:39:06

@Kettes:

Merthogy a kettő ugyanannak a projektnek a része?! Hát, ha te mondod...!

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2012.11.21. 18:10:06

@bbjnick:

Persze hogy ugyannak a projektnek a resze. A kovetkezo lepes az lesz, hogy Santa Monicat Esthercitynek vagy New-Saranak nevezik el.

Bloodscalp 2012.11.21. 18:20:24

@dobray: a kérdés inkább az hogy hol a fszban van Santa Monica? Mi a fsznak megy a nyivákolás egy keresztény szokás betiltásáért 20.000 km-re innen, mikor egy meccset felhúzásáért Európa egyik szegletében, rinyálsz mint a fürdős krva hogy a muszlimok lerohanják a kontinenst és sária lesz...

"kkeeeetttőőőőőssss méééérceee".

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.21. 18:21:38

„Szép hippi gondolat – kár, hogy a karácsony specifikusan keresztény ünnep, esetleg még az egykori pogány fényünnep felélesztői tudnának felzárkózni valamivel.”

Na ne viccelj már, kedves Dobray.
Ha a karácsony keresztény ünnep lenne, akkor hogy a hóhérba’ tudott Jézus akkor születni, amikor épp karácsonyt ünnepeltek Betlehemben?!

Karácsony pont olyan pogány ünnnep, mint a húsvét, csak átvették a keresztények és kisajátították.

Amúgy a betlehemezés betiltását – liberálisként – én is eszméletlen marhaságnak tartom.

tudi 2012.11.21. 18:36:17

Amerika régen a lehetőségek hazája volt, ma már inkább a hülyék paradicsoma.

Bell & Sebastian 2012.11.21. 18:39:47

Legszívesebben azt mondanám, hogy mi közünk hozzá, hogy Amerikában hogyan tiporják egymást meg a Jogokat. Csakhogy azok is emberek, sőt, szeretik az észt osztani másoknak arról, hogy szerintük hol folyik a Jogok tiprása meg.

Az a gazember Barroso és népi zenekara meg leveszi a mintát, mit veszi, megkapja és kihirdeti, hiszen onnan távirányítják.

Lesz itt nemulass. Párdon, már van.

MézesRozi 2012.11.21. 18:42:38

@kesztió:
"Ha a karácsony keresztény ünnep lenne, akkor hogy a hóhérba’ tudott Jézus akkor születni, amikor épp karácsonyt ünnepeltek Betlehemben?!"

attól még a karácsony keresztény ünnep: megszületett a megváltó. de ha tud más korábbi vallást mondani, ahol szintén ezt ünnepelték, igaza van, nem keresztény ünnep.

Bell & Sebastian 2012.11.21. 19:02:25

@MézesRozi: Már régen a konzumálás nemzetközi ünnepe, jól is néznénk ki, ha visszakapná az eredeti jelentését és sztaniolba csomagolt diót aggatnának az emberek egy almába szúrt ágacskára.

Mi abban a biznic?

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 19:12:09

ebbe a keresztényüldözésbe illeszkedik a semjén elleni rágalomhadjárat.

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 19:18:57

@MézesRozi:
a téli napfordulót szinte az összes nép megünnepelte. onnantól kezdve rövidülnek az éjszakák. az egyszerű népek úgy találták, hogy ilyenkor újjászületik a nap és a természet.

ehhez társult mindenféle pogány szokás. ezek után jöttek a papok azzal, hogy jézus is ekkor született. és a híres sztori, hogy felszegelték a keresztre és ezzel megváltotta az univerzumot.

ebből a nép a humanista gondolkodást vette át. így lett a karácsony a szeretet ünnepe. és szilveszterből lett a téli napfordulós "ökörködés". tűzijáték például.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.21. 19:26:21

Némileg csodálkozom a santa monica-i döntéshozók határozatán, mivel a Santa Monica latino és feka környék. Azok meg eléggé vallásosak.

D. úr 2012.11.21. 19:28:13

Az amerikai álom. Hát szép. Volt.

emmausz 2012.11.21. 19:41:16

Az eredeti kérés: „További ötleteket várunk olvasóinktól a nyilvánosságban is megjelenő, jászolhoz és Kisjézushoz hasonlóan sértő keresztény hagyományok áramvonalasítására és tolerancia-faktorának emelésére.” Nem gondolom szerencsésnek, hogy ötleteket adjunk, mert még keresztülerőltetik, akiknek minden ker. jelkép szálka a szemükben. Így hát csak példaképpen: Mária tizenkét csillaga az EU zászló. Csillag nélkül a puszta kékség maradna. De „N.N. áldd meg a magyart”, Adjon N.N. jó napot, Amilyen az adjon NN, olyan a fogadj NN. H. Böll már lerágta ezt a csontot is, Dr. Murke... novellájában.

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 19:42:19

@Bell & Sebastian:
abban kellene megegyezni, hogy az egyházi rítusokat - közjogi értelemben - a néphagyományok szintjére helyezzük. innentől kezdve az adventi gyertyagyújtást, vagy a betlehemezést ugyanúgy nem lehet betiltani, mint a hagyományos kézműves vásárt, vagy a beigli sütést. a probléma ott kezdődik, hogy ezt a római katolikus egyház nem fogadja el.

MézesRozi 2012.11.21. 19:48:51

@Bell & Sebastian:
:) igaza van. már régen a szeretet ünnepe, és ha nem figyelünk a világbékéé is lesz:)

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 19:50:08

@Mr Falafel:
az amerikaiak nem nagyon szeretik a pápát. van már nekik egy hasonló: az elnök.

MézesRozi 2012.11.21. 19:50:47

@european commonwealth:

"ebből a nép a humanista gondolkodást vette át. így lett a karácsony a szeretet ünnepe"

van még ilyen jó mondása?:)

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 19:56:37

@MézesRozi:
sose volt más. nem hiszem, hogy a jánkmajtison a népeket régebben érdekelte, hogy mit üzen a pápa.

a népek daloltak. egyházi énekeket is persze. és népdalokat. és nyilván régen is voltak "sátánista" lukács lacik. akik unták a béna hajlítgatásokat. és ütemesebb zenét játszottak. azon túl, hogy a népek énekelték a dallamosabb pop slágereket, és a klasszikusokat. nem akartak kizárólag "óbégatni". a szabadság nem a "new age", vagy nem a "kommunisták" műve. fel kellene ébredni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.21. 19:58:10

@european commonwealth: Mi köze mindennek a pápához? Az amerikaiak zöme vallásos. Nagyon sok a katolikus, hiszen a latino-k szinte mind azok. Márpedig ők aztán sokan vannak. Az USA keresztény ország.

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 20:16:10

@Mr Falafel:
nyilván az, hogy másképp akarnak keresztények lenni. nekik nem feltétlen illik a képbe ez római-zsidó "tamás bátyja kunyhója".

Dr. GGG77 2012.11.21. 20:24:44

dobray és a többiek, ebben az esetben kéretik nem rettegni például az Európában nyíló mecsetek vagy a köztéri menórák miatt.

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 20:27:56

szóval nyilván hülyeség betiltani. de ugyanilyen ostobaság azt mondani, hogy a betlehemezés az x-faktor felett áll, vagy alatta. tudomásul kellene venni, hogy ezeken a sátoros ünnepeken a dolgok természetéből adódóan sok minden összevegyül. a pápaság régóta nincs a topon. évről-évre ugyanaz az attrakció. ami persze nem rossz. ezeket a szokásokat megtartva mondhatná azt benedek a tengeren túlra: "one more thing". és akkor jönne a kinder meglepetés. kitalálhatnának valami mókát. amit az és nem amerikai gyerekek tátott szájjal figyelhetnek.

de ezt a bigott keresztények nem tudják. hagyományőrzés van, kreativitás és hagyomány teremtés nélkül.

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 20:32:29

@MézesRozi:
a karácsony egy humanista ünnep. közhely, de igaz. a szeretet ünnepe. most mit csináljunk. oh jesus christ.

Bell & Sebastian 2012.11.21. 20:42:05

@european commonwealth: Maga nem volt véletlenül @Almaleves lánykorában? Mert kissé keverem már a sok, itt lebzselő bibsi-libsit.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.21. 20:50:36

@european commonwealth: A karácsony sok minden, de nem humanista ünnep.

Bell & Sebastian 2012.11.21. 20:50:57

@european commonwealth: Elfogadom, mert ha ő kijött a sodrából, stílustörés keletkezett a szövegében, magánál meg ugyanez a képtelenséggel határos.

Bell & Sebastian 2012.11.21. 20:56:44

@MézesRozi: Most mondta éppen egy enciklopédista, hogy a humanista felvilágosodásé. Így vegyen lottót!

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 21:14:49

@Bell & Sebastian:
amúgy erre mondom, hogy népszavazni kellene a negyedekben arról, hogy mi a többségi vallás. mert másképp mikro szinteken sem lesz kulturális összefogás. az alapvető normákban meg kell egyezünk, de a kulturális (vallási) kérdésekben nem. mert nem is lehet.

tehát ha a nép mondjuk négyötöddel azt mondja, hogy katolikus akar lenni, akkor ott uralkodjon a vatikáni egyház. de lehessen német-római vallást választani. ahogy a bajorok, a szászok és a többi nemzetség. ahogy az errefelé az első király. de ugyanígy lehetnek skandináv evangelikus, atlanti libertárius, angolszász munkáskerületek. akár monarchista (királyi-császári) körzetek. vagy lehessen helvét protestánsnak lenni. lehetnek pogány "gettók". a "putrik" lehetnek krishna tudatú ökofalvak. lehetnek persze ortodox körzetek, és unortodox is. lehessen basáskodni. és még lehet ezt sorolni.

az ország vallási térképét meg kellene rajzolni. mert másképp nem lehet civilizációt építeni.

Bell & Sebastian 2012.11.21. 21:40:46

@european commonwealth: Az államvallás híve vagyok, mivel eddig az vált be jobban. A toleranciám meg pont addig terjed, amíg nem piszkálnak vagy szabálytalanul előznek. Ez érvényes más világvallásokra is, de szektája válogatja, hogy melyik T a háromból. Német modell, ha mond ez valamit.
Amit nem sikerült lekoppintani kétharmadéknak, sajnos.

pierre bayle 2012.11.21. 21:53:33

a klerikális reakció elleni harcban előfordulhatnak kisebb túlkapások, de ez nem változtat azon a tényen, hogy az irány helyes...:-)

Tegnap a santa monicai betlehem, ma Semjén, holnap ki tudja... talán éppen a rolling stones.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.21. 22:07:47

A balliberális hiénák máris rávetették magukat a sebesült vadra, a santa monica-i keresztény közösségre. Ne hagyjuk Santa Monicát. Ő nem követte el azt, amivel a gazemberek most megvádolták. Ideje felvenni a kesztyűt. Ideje kicsinálni ezeket. A saját módszereikkel. Tilcsukbeja hanukát a Dohány utcában.

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 22:16:42

@Bell & Sebastian:
pont leszarom azt, hogy valaki katolikus. kifejezetten jó mókának tartom a betlehemezést. ez engem nem hoz ki a sodromból. a felvilágosultat se tartom a jó, vagy az okos szinonimájának.

csak egyszerűen azt mondom, hogy vannak különbségek. egy felvilágosult azt gondolja, hogy az egyház legyen szekularizált, emancipált és toleráns.

ez ugye azt jelenti, hogy az egyházi és a világi vezető személye elválik egymástól. az egyházban nem csak a nőtlen férfi tölthet be vezető tisztséget. például azért, mert a nők egyenrangúak. nem feltétlen kell persze házasnak lenni. egy gyülekezetben az sem számít, ha valaki leszbikus, vagy meleg. nem kell belőlük kiűzni az ördögöt. nekik az a dolguk, hogy a heteroszexuálisok lelki defektjeit kijavítsák. egy leszbikus lánynak az a dolga, hogy a drogos kamaszfiút diszkóban jól pofán verje. ha már az anyja nem teheti meg. ilyenkor azt mondja neki, hogy próbálja ki két lánnyal. ne parázzon rá erre az egészre. és pláne ne drogozzon azért, mert szexuálisan frusztrált. de egy hetero kislány ezt nem teszi meg. a felvilágosultak azt mondják, hogy a szerzetesek szabadon kipárosodhatnának. lehetnének "nővérek" és "barátok" megint. mert ez még éppen belefér. ha csak a lelki gyakorlatokat csinálják nyilvánosan. a testi a magán ügyük. ezt tartják a felvilágosultak.

a felvilágosultak az abortuszt öngyilkossághoz hasonlítják. azt mondják: ha egy nő abortuszt követ el, akkor az nem ahhoz hasonló, hogy a gyerekedet egy m4-es gépkarabéllyal fejbe lövi. vagy feldarabolják. az abortusz ahhoz hasonló, amikor egy nő sikertelenül felvágja az ereit. az abortusz tablettának lelkileg olyan hatása van, mint amikor öngyilkossági céllal valaki beszed egy doboz altatót. és utána kimossák a gyomrát. a nők ilyenkor brutális depresszión esnek át. nem kell beléjük rúgni. az abortuszt ezért nem lehet törvénnyel betiltani, ahogyan az öngyilkosságot se lehet.

a felvilágosultak rengeteg mindent mondanak. például azt, hogy a betlehemezés egy népszokás. és azt sem lehet betiltani. ez semmi esetre sem liberális dolog. de a szent eucharisztia nem jobb, mint az ókeresztény agapé. nem is rosszabb. ha valakinek faarccal, szájtátva, térdepelve van kedve jézusost játszani, akkor tegye ezt.

a felvilágosultak és a felvilágosulatlanok közötti különbségeket hosszasan lehetne sorolni. arról van szó, hogy jelentős vallási csoportok (többek között a felvilágosult latin-keresztények) a római katolikus dogmákkal szembe kerültek. ezek a csoportok nem hisznek abban, hogy a szentatya a szentszékben isten földi helytartója. és abban sem, hogy isten kegyelménél fogva tévedhetetlen.

hanem azt gondolják, hogy a római katolikus vallást egyszerűen meg kellene újítani. szerintem amúgy nem modernizálni kellene. nem nagyon hiszek a twitterező pápában. szerintem az egyháznak mindig hagyományos eszközökkel kell a misztériumot megteremteni. mert az ugye nem az x-faktor. de ettől még a led-fal is lehet menő.

szóval világos ugye. nem ugyanazon oldalon állunk kulturálisan. ez teljesen egyértelmű. de ettől még lehetsz te az okos. ezt nem tudjuk eldönteni.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.11.21. 22:46:55

@Kettes: Nem szabadna akkora gazember legyél, mint amilyen vagy. Amúgy szellemes :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.11.21. 22:51:09

@european commonwealth: A felvilágosult nem gondol semmit az egyházról, nem szól bele más hitébe, mert toleráns. Már, ha felvilágosult, és nem egy judeobolsevik agent provocateur. Persze, a keresztény hitűeknek is vissza kéne fogniuk magukat, és nem ráerőltetni a humanistákra a saját értékrendjüket, s akkor ki lehet védeni az európai nemzetközösségek támadásait. Jól mondom, Naftali?

Bell & Sebastian 2012.11.21. 22:59:47

A Hanukát csak nem kéne betiltani, mert még félremagyarázná a világsajtó.

Bell & Sebastian 2012.11.21. 23:05:42

@european commonwealth: A felvilágosult keresztény az micsoda? Ez nem olyan balos izé, Che -pólóban géppisztolyos pap ráront a vad kenderre?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.11.21. 23:10:38

Mellesleg a kiváló Hartland találta telibe a tököt nálam. Kísérletezzenek csak nyugodtan. Végül is, nincs más megoldandó feladat abban a körben sem, következtetem abból, hogy ilyen határozat született. Mégis csak boldog ország Amerika!
Más. Nem mellesleg Amerikában az egyik legszeretettebb népünnepély veszi holnaptól kezdetét, üdvözöljük őket a Hálaadás alkalmából!

european commonwealth (törölt) 2012.11.21. 23:21:04

@Bell & Sebastian:
a német modell: cuius regio euis religio. akié a tartomány azé a vallás. a fejedelem eldöntötte, hogy katolikus, vagy protestáns tartományt akar.

ez túl durva lenne. ezért kellene kistérségekre differenciálni. vagy esetleg azon belül kisebb körzetekre. persze nem azt mondom, hogy a kisebbségekkel különösebb probléma van. hanem azt, hogy városrészenként, vagy körzetenként kell valamilyen egyházi dominancia. és akkor lenne római katolikus, atlanti libertárius körzet is. lehet, hogy utóbbiban összehánynák a kocsmában a budit. de majd akkor jönne a libertárius papnő (mondjuk babarczy eszter), hogy ezt már azért mégse kellene. és persze a fiatalok megkérdeznék: miért inni és füvezni csak szabad?

és akkor el lehetne magyarázni, hogy ivás közben egyél sajtos pogácsát, vagy sós ropit, kovász nélküli kenyeret. a sajtos tallér olyan, mint a pászka. nem hánysz össze mindent, és jól is érzed magad. a vallás tele van praktikummal. nem muszáj az olajos padlón vasalt nadrágban tátott szájjal térdepelni. de a katolikus kerületben meg de, muszáj. éppenséggel azt is ki lehet bírni.

persze ilyen megint csak nem lesz. kultúráról nem esik szó. bajnai vagy orbán. ez a fő kérdés.

Carthamus tinctorius (törölt) 2012.11.21. 23:26:56

@european commonwealth:

"és a híres sztori, hogy felszegelték a keresztre és ezzel megváltotta az univerzumot."

Istenbarma, az nem ekkor volt! Legalább tájékozódj!

Bell & Sebastian 2012.11.21. 23:33:19

Na, ez megér nekem egy pontot, mert legalább szürreális, így könnyen értelmezhető, miután átszámoljuk ezrelékre. Csőlátás: 0,4‰.

Amok 2012.11.22. 00:02:21

@kesztió: "Ha a karácsony keresztény ünnep lenne, akkor hogy a hóhérba’ tudott Jézus akkor születni, amikor épp karácsonyt ünnepeltek Betlehemben?!"

Ne hülyéskedj Kesztió, honnan veszed azt a méretes baromságot, hogy Jézus születésekor Betlehemben Karácsonyt ünnepeltek? A legalapvetőbb vallási kérdésekkel sem vagy tisztában, de véleményed - jó liberális megmondóemberként - van mindenről.

"Karácsony pont olyan pogány ünnep, mint a húsvét, csak átvették a keresztények és kisajátították." - a Húsvét pedig nem pogány, hanem azonos nevű zsidó ünnep is (pészah), de a zsidók akkor az Egyiptomból való kivonulást ünneplik. És akkoriban Betlehemben pedig nem pogányok, hanem zsidók laktak, tehát ők pogány ünnepet semmiképp nem ünnepeltek, Jézus születésekor sem.

Szóval sem a Karácsony, sem a Húsvét nem kisajátított pogány ünnep, hanem a keresztény ember számára a legigazibb keresztény ünnepek, bárminek is nevezzük őket.

És ha már kisajátításról beszélünk, akkor a mondhatjuk, hogy Karácsonyt valóban kisajátította a fogyasztói társadalom, és valamilyen cukros-mézes telitömöm a bendőt, megpróbálok kijönni a családdal és haszontalan tárgyakkal kábítom magam "ünneppé" tette.

european commonwealth (törölt) 2012.11.22. 00:21:23

@Mihint:
a vallás európában szent áhítat. amerikában népünnepély.

european commonwealth (törölt) 2012.11.22. 00:23:25

@Mr Falafel:
az európai humanisták döntő többsége keresztény hitű. időnként a szinonimák között éreztek kibékíthetetlen ellentmondást.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.11.22. 00:27:16

@european commonwealth: Ez igaz. Részben. Európa legnagyobb részében a "szent áhitat" már nincs jelen, de "népünnepély" sincs. Vásárlódüh, az van.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.22. 07:19:47

@Bell & Sebastian: Igaz, igaz. És akkor jönnének az amerikai, francia meg izraeli dobrayk és epés posztokban köszörülnék a nyelvüket a tolerancia-diktatúránkon. (A magyar dobray természetesen nem, még szép.)

MézesRozi 2012.11.22. 07:32:20

@european commonwealth:
volt maga már a szent márk téren szerdán, a misén és áldáson? na, az "népöünnepély", amennyiben ezen a közös katarzist és örömöt érti.

de attól tartok, maga a neoprotestánsokra gondol, amikor népünnepélyről beszél ámerikában. a kettő nem összevethető.

MézesRozi 2012.11.22. 07:35:54

@MézesRozi:
kicsit ütősebb lett volna, ha nem írok hülyeséget:

szent péter térre gondoltam.
:)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.22. 08:31:03

@Mihint: maga ennyire védtelen hülye? cicát töm a bugyijába és csudálkozik, ha szétkarmolja a faszát? :)

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.22. 09:03:19

@european commonwealth: A gofris jól beetette magát ezzel a humanista dumával. A modern kori humanisták mind zsidók voltak, azoknak meg semmi köze emberi mértékkel elfogadható értékrendhez. A mai világi értékrend alapköve az amerikai és a brit alkotmány. Mindkettő elég szilárd ahhoz, hogy a magukat humanistának és liberálisnak álcázó zsidók kikezdjék.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.11.22. 09:25:04

A lépés helyes irányú, de szerintem a Monikában lakók a klerikális reakció nyomására megálltak félúton.

Nem szabad félmunkát végezni, a gyökerénél kell megragadni a problémát. Nem elég a betlehemest betiltani, magával a karácsonnyal kell leszámolni. Nem elég egyszerűen csak szeretetünneppé alakítani, véglegesen el kell törölni. Karácsony? Piha... hogy a csuhások röhögjenek a markukba?

Ezt kívánja a humanizmus és a tolerancia. Mert pl. mi van akkor, ha a karácsony léte megsért egy muszlimot?
(az ő érzékenységükre ügyelünk pl. az más kérdés, hogy a nőik ruhaviseletét mi szabályozzuk, jogszabályilag babráljuk a kukijukat, a barbár állatáldozós ünnepeiket betiltjuk, az kiirtásukat javaslókat pedig végtelenül humorosnak tartjuk, de a bethlehemek látványától megkíméljük őket, amiért nagyon hálásnak kell lenniük, mert különben biztosan másodrendű állampolgárnak éreznék magukat.)

Azonnali hatállyal be kell tiltani minden vallásos ünnepet, megemlékezést. Ha a nép ünnepelni akar, arra ki kell találni racionális és progresszív ünnepeket.

european commonwealth (törölt) 2012.11.22. 10:17:03

@Shyad-Khourongai:
na jó, akkor ezt beszéld meg azokkal, akik szerint a zsidók diktálták az amerikai alkotmányt. itt az alapvető ütközés nem a zsidók és a nem-zsidók között vannak. a számítógépet is jelentős részben zsidók alkották. és az atombombát is. de ezzel nem lehet mit kezdeni.

a kulturális szembenállás a felvilágosultak és a felvilágosulatlanok között van. vagy nekem mindegy, hogyan hívjuk ezt. nyilvánvaló, hogy nem ugyanazon a kulturális térfélen vagyunk.

de ezek a különbségek minden vitában nyilvánvalóvá válnak. ennek azonban semmi köze ahhoz, hogy ki az izraelita, és ki nem. mivel hozzám a helvét protestantizmus áll közel, és a német-római vallás ezért nyilván szemben állok a pápasággal. de számomra nem érhető az ortodox zsidó nacionalizmus se. nem értem, hogy izrael miért ne lehetne judea palesztina kulturális egysége. oké, hogy be kellene venni a kultúrkörbe egy "cigány" csoportot. de attól a zsidóság egyrészt nem lesz rosszabb. miért szóródtak szanaszét. és ha visszamentek a szentföldre, akkor mit képzeltek: az ott lakók csak úgy eltűnnek. nyilván ki kell egyezniük. de ez nekem a helvét kulturális közgondolkodásból jön.

ugyanígy nem értem a népnemzeti nacionalista magyarokat se. akik a kárpát-medencei kultúrkörbe nem akarják, hogy beletartozzanak a szomszédaink. számomra érthetetlen, hogy a "fölszálott a páva" miért nem kárpát-medencei tehetségkutató. miért nincs szlovák, aki abban nótázik. vagy kárpátaljai ruszin, vagy román, roma, vagy szerb-horvát, vagy osztrák az alpokaljáról. miért nincs kárpát-medencei integráció?

a válasz nyilvánvaló. azért, mert a népnemzeti vallás vált uralkodóvá. a magyarok szupremáciát hirdetnek. ezért nincs kárpát-medencei kultúrkör. a népnemzeti nacionalisták tehetnek róla, nem a zsidók.

a népnemzeti nacionalisták mögött a római katolikus egyház áll ott mellszélességgel. ennek anyagi okai vannak. a püspökök többsége egy tál lencséért feladna bárkit, és bármit.

european commonwealth (törölt) 2012.11.22. 10:27:47

@ikaljan:
de miért sértene egy moszlimot? a szeretet se sérti, a vásárlás se, és jézus születésének ünneplése sem. egyike sem sérti az iszlám vallást.

a római katolikus dogmák ütköznek össze a felvilágosult latinkereszténységgel. azzal, hogy az egyház nem fogadja el a világias népünnepélyeket. nem fogadja el, hogy a szakralitás és a liturgia nem emelkedhet a népszokások fölé. giovanni paolo ii majdnem belátta. de aztán a vatikánban úgy döntöttek, hogy szembe kell helyezkedni a szabad világgal. ezt a tradíciót kell követni. de ennek semmi köze a zsidósághoz. ez nem antiszemitizmus egyébként.

sokkal inkább a kommunista ideológiával rokon. érdemes elolvasni semjén katolikus teológiai dolgozatát. tökéletes szemináriumi dolgozat lett volna az antivilágban.

ghavin 2012.11.22. 10:35:48

Tudom dobray, nehéz lehet a katkó apologetika és a magadra erőltetett áldozati komplexus közepette feldolgozni ama tényt, hogy az Egyesült Államok alkotmányával 60 éve és most is összeegyeztethetetlen, hogy közterületen egy-egy vallást propagáljanak annak szimbólumaival. Az alkotmány ezen pontjai épp azt hivatottak megakadályozni, hogy állam és egyház összefonódásával európai ihletésű teokráciává alacsonyodjon az USA. Az ilyen betlehemes konstellációk egyébként is undorító giccsparádék, így az alkotmányon túl már esztétikai oldalról is megkérdőjeleződik az engedélyezhetőségük. Vigyék a templomkertbe, akinek igénye van rá, ott felkeresheti, egyébként ha köztéren akarnak fesztiválozni, ugyanúgy engedélyt kell kérniük, mint a melegeknek vagy az ellenük tüntető Westboro Baptista Egyháznak.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.22. 10:46:00

@european commonwealth: Hol a gond? Bizony van az emberiség történelmében jó néhány derék zsidó ember, akiket mindörökké tisztelhetünk.

A felvilágosult és felvilágosulatlan szembeállítása kissé leegyszerűsítő, de van alapja. Én mindenki értékrendjét tisztelem, ha ő is tiszteli az enyémet. A katolikusok és liberálisnak álcázott zsidó érdekkörök sosem tisztelik más világnézetét. A katolikusok abortuszgyilkosságról, a liberális zsidók népnemzeti nacionalizmusról beszélnek.

A Fölszállotta páva a magyar kultúra megtartására találtatott ki nagyon helyesen. Miért baj ez? Minden nációnak megvan a maga hagyománytisztelő műsora, ebben biztos vagyok.
Maga a magyarokon kéri számon a kisebbségek kultúrájának elhanyagolását, miközben a magyarságot mindenhol ütik-verik. Az nem gond. A gond az, hogy a repülj páva miért nem cigányul, tótul és héberül szól.

A nemzeti kultúra mindenek felettisége nagy hagyomány a világon mindenhol. Magyarországon is meg kell teremteni e hagyományt. Kulturális értékeink elherdálása, valami globalizációs törekvés miatti megvetése helytelen.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.22. 10:47:45

@Ghavin: Megvárom a maga reakcióját a Nyugati téri szokásos hanukázással kapcsolatban.

ghavin 2012.11.22. 10:58:55

@Shyad-Khourongai: Nem tudom, mi köze van az Egyesült Államok alkotmányának a nyugati téri hanukázáshoz, de én speciel utóbbit betiltanám a picsába a Szent Jobb körmenettel és a köztéren házaló Jehova-tanúkkal és krisnásokkal egyetemben. A modoros magázódással megspékelt, diszkrétnek semmi esetre sem nevezhető pavlovi zsidózásod ezúttal célt tévesztett.

european commonwealth (törölt) 2012.11.22. 11:55:45

@Shyad-Khourongai:
ha én lennék a király, akkor egyéni képviseleten alapuló tartományi parlament lenne. ez azt jelentené, hogy a katolikus többségű régiókban a tartományi miniszterelnök akár az érsek is lehetne. egy protestáns többségű zsinat világi presbiterekből állna, és a tartományfőnököt se a szentatya nevezné ki a szentszékből. hanem a nép a képviselői útján választaná.

ha én lennék a király, akkor ezek a tartományi parlamentek szerveznék a kultúrát és az agrárkultúrát. lenne közte liberálisabb, és konzervatívabb. majd a nép eldönti, hogy mit akar. ezekbe a térségi parlamentekbe tökéletesen beleillenének a kisebbségi szószólók. a cigány vajdák, zsidó rabbik.

de akárhogy csűrjük-csavarjuk. ez a egy protestáns találmány. illetve egy katolikus-protestáns kiegyezés ment végbe európában. leszámítva a kárpát-medencét. ami ellenreformált, és a balkánt. ami eredendően keleti keresztény.

de mégis így kellene kultúrát megszervezni. ha én lennék a király, akkor a tiszántúli eurorégió tartományi parlamentjében ott ülnének a máriapócs vagy hajdúdorog környékéről a görög katolikusok, a a tirpák lutheránusok, a debreceni kálvinisták, a böszörmények. a román részekről az ortodox románok. és ott lenne weiss bácsi a zsidó.

és akárhogy csűrjük-csavarjuk: ebből a nemzetközösségi létforma jön ki. amelyik befogadja a népnemzeti ortodox és "unortodox" keleti keresztényt ugyanúgy, mint minden vallást. mert simán lehet, hogy a tartományi parlamentbe a hajdúsámsoni cigányok a krisna tudatú vezetőt küldenének. ha egyszer ő oszt nekik ételt. és ő szervezi meg a putriból az ökofalut. de az is lehet a római katolikusok jönnek rá, hogy építeni kellene egy kolostort. a cigány lányokból apácák lehetnének. oda menekülnének a stricik elől. aztán ha megházasodnak, akkor kikerülnek onnan. de lenne mögöttük egy közösség. a rendek és a felvilágosult rendiség szerintem kifejezetten jó dolog.

de azt kár volna tagadni: a római katolikus egyház nem ezt csinálja. hanem a kincstárral összefonódva kizárólag az elitet akarja megszólítani. nincs semmiféle kisebbségvédelmi projekt. de egy ilyen kulturális demokratizálódási folyamatban a papoknak is igyekezniük kellene. mert nem lenne bérelt helyük a döntéshozatalba. de be lehetne vonni őket.

a szekularizáción az állam és az egyház szétválasztását értem. a régió és a religió dolgait kifejezetten össze kell kapcsolni. de a régiók (tájegységek) földrajzi határai a legtöbb esetben belemetszenek a államhatárokba. ezért kell egyéni képviseleten alapuló tartományi parlament, és pártlistás megyegyűlés és országgyűlés. de ebből megint csak a hatalommegosztás következik.

persze hatalomegyesítésre is szükség van. a tartományi parlamentekből szerveződnek a szövetségi formációk. a tagországokból összeáll az unió. amit egy szenátusnak kellene vezetni. itt jön be a népnemzeti gondolkodás. a magyar szenátort közvetlen kellene megválasztani. de megint csak független a pártoktól. azért, hogy az egész nemzetet tudja képviselni.

nekem mindez a liberalizmusból következik, a felvilágosodásból. de teljesen világos, hogy van egy ultra brutális ütközés. mert ez elviekben a politikai katolicizmus teljes tagadása. a magyar jobboldal egy feudális restaurációban hisz, és a népnemzetben. ez pedig egy szövetségi kultúraszervezés és a nemzetközösségi létforma. az utóbbi felvilágosult latinkeresztény közgondolkodással rokon. előbbi a felvilágosulatlan törzsi vallással. de engem az se zavarna. üljenek be a régió a keleti keresztények és a pogányok. a budapest kulturális tanácsába üljön be egy kínai. vagy a helyi kereskedelmi kamarába. így lehetne a kisebb agártermelők előtt is piacot nyitni. vagy mondjuk a pártok által nem annyira preferált tánccsoportok előtt. ezekhez nem kell népnemzeti összefogás. nemzetközösségre meg szükség van. mert másképp nem vagyunk védve kínától, oroszországtól, vagy az araboktól. még egy 500 milliós közösség esetében is rezeg a léc.

Amok 2012.11.22. 12:03:28

@Ghavin: gondolom a melegfelvonulast azért nem tiltanád be, mivel a haladó standardok szerint a szexualitás az utcára tartozik, de a vallás nem

Különben is vicces amikor az ún. liberálisok egyre több mindent akarnak a szabadság nevében betiltani.

european commonwealth (törölt) 2012.11.22. 12:13:26

@Ghavin:
a köztéri betlehemből mégis hogyan következik a teokrácia. teokrácia akkor van ha a főhatalom összefonódik egyelten hitvilággal. ha a zsidó nagytanács uralja a fehér házat, vagy a keresztény, vagy a moszlim. amiktől szoktak félni egyesek.

elvben az amerikai alkotmány a hatalommegosztásra épül. arra, hogy ilyen főhatalom nincs. akkor sem ha az elnök rendkívül erős. ott a kongresszus, a szenátus, ott a vannak az államok kormányzói, és a megyék. a megyei sheriff helyi szinten adott esetben lehet erősebb az elnöknél. persze van szövetségi nyomozóiroda, szövetségi bíróság. van egy szövetségi bank. önmagában az, hogy new york polgármestere republikánus és az elnök demokrata még nem jelent semmit. guiliani, vagy bloomberg és obama ütköznek. de nincsenek úgy kiszolgáltatva, mint mondjuk budapesti önkormányzat.

azért nincs teokrácia, mert nagyjából egy féltucat közhatalmi formáció létezik túl az egyházközösségeken. szóval ez nem a betlehemezés tagadásából fakad. a tagadásból általában véve nem következik semmi.

ghavin 2012.11.22. 13:01:37

@Amok: Ha kapnak hatósági engedélyt a parádéra, akkor ugyebár mindegy hogy én egyénileg mit akarok betiltani és mit nem. Nem értem, hogy mi olyan forradalmi abban, hogy ne részesítsük pozitív megkülönböztetésben a vallásos bohóckodást a melegjogi bohóckodáshoz képest.

@european commonwealth:
"a köztéri betlehemből mégis hogyan következik a teokrácia."

Ugyanezt a kérdést gondolom ártatlan arccal felteszik maguknak az ajatollahok is, amikor megerőszakolt tinédzser lányok kivégzéséhez asszisztálnak. Szerintük ők sem lépnek át semmilyen határt, ahogy gondolom a betlehemre rágyógyult szentfazekak sem. Szerintem meg épp jó helyen van az amerikai alkotmányban meghatározott határvonal.

CsárliFirpó 2012.11.22. 13:10:24

Amerika az egykori Római birodalom hanyatló korszakát idézi. Ahol teret nyer a fertő, és elhatalmasodik az idiotizmus, ott hamarosan bukás következik.

Kíváncsi lennék azért kik azok az ateisták? Santa Monica tudtommal gazdag hely, így lehet, hogy csak az ottani zsidó lakosok aránya érte el a kritikusnál nagyobb tömeget, hogy már ilyen döntéseket is meghoznak?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.11.22. 15:27:26

@european commonwealth:

Abból kiindulva, hogy minden igazi európai humanista szekuláris demokratát mélységesen sért a klerikális reakció inkvizíciós időket időző agresszív nyomulása a közterületeken az un. betlehemesnek nevezett bárgyú propagandával, holott az igazi európai humanista szekuláris demokraták köztudomásúlag a legtoleránsabb részei a társadalomnak, elképzelhetjük, hogy mennyire sértheti egy barbár középkori babonákba zárkózott mohamedán érzéseit egy ilyen betlehemes.

P.S: egyébként ironiaméter max-ra kapcsolva. Csak követtem a poszt szerzőjének felhívását a hagyományok áramvonalasítására.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.11.22. 15:31:37

@european commonwealth:

egyébként bocsánat... azt hittem, hogy az ironia nyilvánvaló, de végigolvasva a kommenteket én is látom, hogy egyes "tisztatekintetű elkötelezett szekuláris" olvtárs sokkal meredekebb szövegeket tud teljes komolysággal beírni, mint amit én poénként felvetettem.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.22. 19:32:11

@european commonwealth: Érdekes elgondolás. Egyes részeivel tudok azonosulni. A nemzetközösség gondolatától viszont ódzkodom. Az önkormányzatok ilyetén átgondolása viszont kifejezetten praktikus lehet. Legfeljebb homogenizál, és cseppet kirekesztő.

european commonwealth (törölt) 2012.11.22. 19:51:25

@ikaljan:
szerintem az egyháznak nem kellene beszállni a pártpolitikai küzdelembe. de ez nem azt jelenti, hogy őket ki kell zárni a közéletből. éppen azt a szerepet kellene betölteniük, amire most bajnaitól schifferen át bokros lajosig mindenki pályázik. középen akarnak állni. és ugye orbán viktor is előtte a centrális erőteret hirdette meg. vona gábor is azt mondja: radikális fordulat kell. és akkor ugye elemi fizika, hogy akkor ő magát valamilyen forgási középpontnak képzeli.

a normális az lenne, hogy az egyházak deklarálnák, hogy ők állnak középen. a pártok széthúzhatnak a szélrózsa irányába. de a politikában szükség van valóban pártatlan képviselőkre. ezt ne felejtsük el.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.11.22. 21:19:22

@european commonwealth:

Én úgy gondolom, hogy a mindegyik egyháznak saját szuverén döntése, hogy hogyan és milyen módon kíván részt venni a közéletben. Ha aktív pártpolitikát akar folytatni, akkor lelke rajta. (ha ciki párt mellé teszi le a voksát, és evvel hiteltelenné válik, az ő baja) Ha teljesen kivonul a közéletből az is a vallási közösség döntése.

A lényeg, hogy vallásszabadság van, mindenkinek joga van azt az egyházat vagy bármely más közösséget választani ami neki tetszik. (vagy éppen egyiket sem).
Szerintem az is természetes, hogy egy olyan vallási közösség, amely az adott társadalomban sok taggal bír, értékrendjét is hatékonyabban tudja a közéletben érvényesíteni.

De szerintem a betlehemes dolog egészen másról szól. Betlehemes készíteni nem közéleti dolog, hanem egy keresztény hagyományú közösségekben jelen lévő sok évszázados kedves szokás. Én nem vagyok keresztény, a karácsonyt sem ünneplem, de mi bajom lenne már egy betlehemessel? Ezen cseszekedni egyszerűen primitív idiótaság.
Komolyan már; milyen ember az, akit zavar néhány kedves kis bábú kisbabával, anyukával, bocival, csacsival, báránykákkal, csillaggal? Milyen lelkivilága van már egy olyan embernek akiben ez elviselhetetlen frusztrációt és rossz érzést ébreszt? És miért kellene mindenki másnak ehhez a néhány idiótához alkalmazkodni?

european commonwealth (törölt) 2012.11.22. 22:52:56

@ikaljan:
félre értés ne essék. a betlehemezést betiltók faszok. de nem néhány idióta tiltotta be, hanem felteszem a többség. és hozzájuk alkalmazkodni kell, és a kisebbségekhez is. engem az érdekel: hogyan lehetne ezt megtenni. engem ez egyszerű állampolgárként érdekel.

de ha nem így közelítek, akkor ez egy pr poszt. tegnap a kormány arról beszélt, hogy "keresztényüldözés" van a "világban". mert a neten azon röhögtek, hogy semjén a "sátánista" rockerekről értekezett. azt gondolta volna az ember, hogy egy kommunista szemináriumi dolgozatot olvas. de ez egy katolikus teológiai értekezés volt. természetesen summa cum laude minősítéssel. és egyesek ezen polemizáltak. mire a kormány azt mondta, hogy ez keresztényüldözés van. és akkor írni kellett egy cikket arról, hogy hol. és megtudtuk, hogy amerikában. itt:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Santamonicapierandbeachpanorama.jpg

nyilván majd egy éve. mert akkor volt utoljára karácsony. csak remélni tudom, hogy a idén a bícsen már ott lesznek az üldözött keresztények a partin. dobray talán erről is beszámol.

Tgr 2012.11.24. 14:42:45

@Amok: "Ne hülyéskedj Kesztió, honnan veszed azt a méretes baromságot, hogy Jézus születésekor Betlehemben Karácsonyt ünnepeltek?"

Valójában halvány fogalmunk sincs, mikor született Jézus (pláne hogy hol, de még arról se, hogy melyik évben). Az őskeresztények nem is tartották ezt az eseményt ünneplésre méltónak, 350 körül tették a karácsonyt hivatalossá, és ekkor állapították meg a dátumát is; a döntést minden bizonnyal az motiválta, hogy ekkor volt az egyik legnagyobb pogány ünnep, a szaturnáliák (és valószínűleg a birodalmi napisten, Sol Invictus születésének ünnepe is), amit így "keresztényesíteni" lehetett.

Tgr 2012.11.24. 16:49:18

A posztnak amúgy a negyede sem igaz, eleve egy bizonyos park használatáról folyt a pereskedés, nem a betlehemezés betiltásáról általában, és egyszerűen azért nem engedélyezte a használatát a tanács, mert nem akart balhét: pár évvel ezelőtt egy vallásellenes csoport elkezdett saját karácsonyi kiállítást csinálni "minden vallás mítosz" és hasonló feliratokkal, amit a helyi vallási fanatikusok rendszeresen vandalizáltak, keresztényellenességgel vádolták a tanácsot, amiért nem tiltja be stb. A tanács a legkönnyebb utat választotta, és mindkét csapatot kizárta a parkból.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.24. 23:37:44

@Tgr: A csősz mindenkit kikergetett, mint a viccben? LOL!

hill billy 2012.11.25. 09:25:28

@Tgr: Tehát a betlehem állítását betiltották. Igaz a poszt.

Alfőmérnök 2012.11.25. 10:38:50

@hill billy: Most Botos faszszopóját kell védened?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.11.25. 14:38:45

@Alfőmérnök: végre valaki helyesen írja le, hogy "faszszopó".
Riszpekt. :)

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.11.26. 12:12:46

@Ghavin: Hát, ez az alkodmányosdi így elég leegyszerűsítő megközelítés. Az amcsi alkotmány azt mondja - e vonatkozásban -, "Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof". A tilalom tehát a szövetségi jogalkotóra vonatkozik. Mint ahogy az egész Bill of Rights. Az ugye más kérdés, hogy a Supreme Court szép lassan kiterjesztette a Bill of Rightst a tagállamokra is, de hogy az alkotmány puszta szövegéből nem következik szükségszerűen az általad említett korlát, az hétszentség.

Egyébként szerintem is baromság a betlehemezés tiltása.

Tgr 2012.11.26. 19:57:10

@hill billy: A posztnak a heveny üldözéstudat-építés közben, ha jól számolom, három darab tényállítást sikerül tennie: hogy a városi tanács betiltotta volna a betlehemezést Santa Monicában, hogy ezt a tiltásra való jogukat megerősítő bírósági döntés után tették volna, és hogy mindezt a helyi ateisták kezdeményezték volna.

A három állítás egyike sem igaz: a város egyáltalán nem tiltotta be a betlehemezést, hanem egy bizonyos parkban, aminek a területét korábban kisorsolta a betlehemezni kívánó jelentjezők között, az idén nem rendezte meg ezt a sorsolást (kénytelenek voltak az összes többik közterületen betlehemezni); a bírósági döntés ezt nem megelőzte, hanem néhány egyház beperelte emiatt a várost, és a bíróság elutasította a keresetüket; az ateisták pedig nem kezdeményeztek semmiféle tiltást, hanem (a megelőző évben) beszálltak a sorsolásba, és a rendelkezésre álló helyek nagy részét meg is nyerték. Ez akkora felháborodást keltett a jámbor keresztény közösségben (részben a tanács iránt is, amiért az istentelenekkel cimborál, amennyiben nem tiltja ki őket), hogy a tanácsnak túl stresszessé vált a sorsolás üzemeltetése, és hagyták a fenébe az egészet. A hisztis hülyéket előbb-utóbb kidobják a kocsmából, ez van.

Tgr 2012.11.26. 20:02:28

Csak összehasonlításképpen, hogy milyen az, amikor valóban üldöznek embereket vallási okokból: www.guardian.co.uk/world/2012/nov/23/india-blasphemy-jesus-tears
süti beállítások módosítása