Markó vs Káinok – Elefánttánc a porcelánboltban
2012. október 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Markó vs Káinok – Elefánttánc a porcelánboltban

elefanttanc.jpg

Hiába az eredetileg kitűzött cél, a „csak semmi Kulturkampf” elve, úgy látszik, ez is olyan, mint a szovjet hűtőszerelő esete a tankkal, bármi egyéb is a cél, mindig ugyanaz jön ki belőle. Ezúttal a táncművészek törékeny porcelánboltján sikerült elefántként végigtrappolnia a Nemzeti Ad Hoc Működés Rendszerének. A konfliktusnak egy sértett, petíciózó szakma, egy régen jobb napokat látott művész elképesztő produkciója – és a kormány újabb kultúrpolitikai öntökönszúrása – lett az eredménye.

Nincs kifinomultabb és érzékenyebb művészeti ág a tánc világánál. A kifinomultság és a (túl)érzékenység igaz a táncművészek és a koreográfusok személyiségére is: az emberi test képességeinek határait feszegető, a testünk és lelkünk összhangját – avagy épp széttöredezettségét – megteremteni és bemutatni képes intellektusok egész életükben magas hőfokon égnek, könnyen lobbannak bármilyen rezdülésre. A kultúra irányítóinak érdemes minden időben érzékenyen bánnia az ő köreikkel. Erre az érzékenységre nem hogy kevésbé, hanem még inkább szükség van válságok és megszorítások idején, amikor is a nagykönyvnek megfelelően először a kultúrára szánt támogatásokat építik le. A kultúra finanszírozásából történő kényszerű visszavonulást is lehetne azonban rendezetten, okosan, megértően csinálni.

A Markó Iván társulatát és a magyar táncművészeti szcéna egészét érintő eset azonban nem erre a forgatókönyvre utal: a Markó vezette Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos támogatást kapott a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból úgy, hogy a társulat már májusban is kapott a kormánytól 25 millió forintot. Az természetesen mindig örvendetes, ha egy kormányzat szívén viseli egy kultúrateremtő műhely fennmaradását, csak hát az arányokkal gond van, nem kicsit.

Talán nem véletlen, hogy még a Magyar Koreográfusok Társasága Elnöksége is három (!!!) felkiáltójelet használt közleményében, amelyben tudatta az illetékesekkel és a nagyérdeművel, hogy a Markó-társulathoz hasonló független táncegyüttesek működésére fordítható összes pályázati pénz az idei évben 212 millió forintot tesz ki, amely összeget 54 együttes között kellene szétosztani. Ehhez aránylik most az egy szem Magyar Fesztivál Balett most már 155 millió forintos idei állami támogatása, miközben az MKT elnöksége szerint „a független színház és tánc (társulatok, befogadó színházak, alkotók) a létéért küzd, a szakmában több együttes hónapok óta nem tud fizetést adni a táncosainak”. Megszólalt a Független Előadó-művészeti Szövetség is: ők nem értik, „mi tette indokolttá, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésre szolgáló tartalékból finanszírozzanak egy alapítványi formában működő szervezetet, amely a hatályos Előadó-művészeti Törvény szerint kizárólag olyan pályázati támogatásra tarthat igényt, mint az összes többi független táncegyüttes”. Az ügyben egy miniszterelnöknek címzett nyílt levelet is megfogalmazott neves táncművész-koreográfusok egész sora, Frenák Páltól Gergye Krisztiánig, Juronics Tamástól („a nyílt levél semmiképpen nem arról szól, hogy Markó Iván művészi pályáját, értékét bírálná valaki, hanem arról, hogy az amúgy is szegényes gazdasági körülmények közepette ez a fajta kivételezés nagyon rosszízű”) Novák Ferencig („Nem sajnálom Markótól, kapjon pénzt. De az, hogy szinte az egész magyar táncművészet halálra van ítélve mostanában, elfogadhatatlan”). Mint írták: „Mi aláírók, nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérjük. A táncművész szakma azt szeretné, ha a törvényben előírt jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformán kötelezőek lennének, és a támogatások mértékét minden esetben a törvényi szabályozás határozná meg”.

Ebben a kiélezett, konfliktusos helyzetben aztán igen furcsa reakciók érkeztek Markó Ivántól, amelynek csúcspontja kétségkívül a minapi Hír TV-szereplése volt: arról faggatták volna, hogyan kapott 130 millió forintnyi, pályázat nélkül odaítélt állami támogatást a társulata. Markó '56-ról, Káinról, a születő gyermekről és még sok minden másról beszélt válaszában, az őt kritizáló levélről pedig azt mondta: „nem nekem szólt, vagy az együttesemnek, vagy Orbán Viktornak, ez a levél a Jóistennek szólt, mert a Jóisten nem demokrata, semmiben nem ad nekünk ugyanannyit, se testileg, se lelkileg”.

A kijelentésekre természetesen Markó Iván művészi munkásságának részeként tekintünk, mindenki mondjon azt, amit akar, majd elszámol ő is a pályatársaival, rajongóival és kritikusaival, és az interjúban emlegetett más személyiségekkel. Markó egy hosszú és dicső pályafutás után jókor volt és jókat mondott jó helyen, társulatának helyzete biztosítottnak tűnik ebben a bizonytalan világban. Reméljük, jó helyre kerül a pénz, és társulatával együtt megszolgálja azt az aránytalanul nagy támogatást, amit ebben a forrásszegény időszakban kapott.

A kormány azonban sokkal jobban járt volna, ha a kitüntető kivételezés helyett a szakmát esetlegesen bevonva, a magyar táncvilág helyzetét mélységében megismerve, arányosan és ésszerűen osztotta volna szét a lehetséges forrásokat, hogy a kultúra e különleges ágában is minél szélesebben érvényesüljön a sokszínűség kívánalma, a tehetségek felemelése és megtartása. Ezúttal nem oligarchikus üzelmekről, vastag milliárdok ide-oda csatornázásáról van szó: egy magas színvonalú rétegművészet hazai fennmaradása, működőképessége a tét. A szcénában nem az a dilemma, hogy kinek jár már sofőr az autóhoz, és ki mehet vissza a balettbe ugrálni. Vagyis az utóbbi, az mégis dilemma.

Fiatal, tehetséges magyar táncosok tucatjai küzdenek a megélhetésért minden áldott nap, a táncegyüttesek támogatása során minden millió okos elhelyezése számít. Persze, hogy mindig akadnak minden oldalról, akik kultúrharcos élt vasalnak a hasonló konfliktusoknak, csak hát nem mindig az igaz magyarok vs kozmopolita idegenszívűek a felállás – és kellemetlen, hogy általában a kerényizmus képviselői a leghangosabbak a kormányzati kultúrpolitika háza táján. A most kialakult helyzet megint egy lose-lose szituáció: a kiválasztottnak keleti kegyúri döntéssel megnyitott pénzcsap és a többiek kóros pénztelensége rombolja a kollegialitást, a magyar kortárs táncművészet világát, miközben a konfliktus elveszi a figyelmet, az energiát az alkotástól. Marad a petíciózások, a kölcsönös sértettségek, a porcelánboltban végrehajtott nagypolitikai elefánttáncok jól ismert, begyakorolt koreográfiája. Unjuk.

Inkább nézzünk Markót, 1972-ből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr364873485

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Markó vs Káinok – Elefánttánc a porcelánboltban 2012.10.28. 10:33:02

Marad a petíciózások, a kölcsönös sértettségek, a porcelánboltban végrehajtott nagypolitikai elefánttáncok jól ismert, begyakorolt koreográfiája. Unjuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.10.28. 08:44:07

Az elefántok láncszerűen végrehajtott anális élvezetre készülnek?

Urfang 2012.10.28. 08:51:11

Ütős ez az aránytalanság, de ez még mindig semmi amellett, hogy 1700 lakosú Felcsút fociklubja kapta az összes település összes látványsportjára szánt pénz 10%-át.

És kurvára nem azért mert ott lakik a pártfőtitkár elvtárspajtás. Aki ezt gondolja, az ledobja a Káin-maszkot és nyílt rohamra indul a Nemdemokrata Jóistennek és Nemmegszorító Jópásztorának Égi Akarata és Szakrális Szándéka ellen.

(gyengébbek kedvéért: az ilyen ember gyurcsányista)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.28. 08:52:27

Most őszintén, min vagyunk meglepődve? A fiúk sose nem is értették ezt a kultúra nevű izét. Az első Orbán-kormány alatt sem tudtak semmi értelmeset, hasznosat kezdeni a dologgal. Pedig akkor volt della, doszt.

Ha már, akkor az sokkal meglepőbb, hogy azokon a területeken, ahol vitathatatlan eredményeik voltak anno, most mennyire nem jut eszükbe semmi.

Egyebekben a kultúra így járt, mármint hogy dilettáns félműveltek és/vagy cinikus bolsevikok és/vagy ezek összes rossz kevercse izeg-mozog benne.

Azt meg még egy efféle ajvékolásban sem kéne kvázi beleegyezőleg elfogadni, hogy válság idején a kultúrafinanszírozás ül föl a szopórollerre, no de ehhez legalább a firkásznak értenie kéne a kultúra mibenlétét, mivégrevalóságát, etc.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.10.28. 09:27:55

orbánahibás

elmúlt2év

elég volt

itt az idő

neazemberekfizessékmeg

tevevanegypupu 2012.10.28. 10:33:06

Valahogy az lenne a kezenfekvo, ha olyannak adnanak nagyon sok penzt aki valoban ert ahhoz amit csinal, sot nemzetkozi hirnevet is kepes szerezni neki. Termeszetesen tamogatni kell a helyi tehetsegeket is es ha valoban kiugroan - szo szerint - tehetsegesek es ezt mondjuk nem egyszerketszeri alkalommal bizonyitjak, akkor nekik is jar a nagyobb tamogatas. De mondjanak mar valakit Marko Ivanon (es Bozsik Yvetten kivul), aki valoban vilaghir rangjara emelne mostanaban a magyar balettmuveszetet..

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.28. 10:36:01

csak én nem tudom soha megnézni azokat a youtubos ingyen (!) videókat , amiket a mandiner megfertőz reklámokkal?!
vagy vannak még rajtam kívül ilyen renegátok?

Lorp 2012.10.28. 10:40:59

@Herr SturmLikudnik:

IMF hitelt

fizetés emelést a tanároknak

fizetés emelést az orvosoknak

nyugdíjemelést

bankadó eltörlését

tranzakciós-adó eltörlését

többkulcsos szja-t

szociális juttatások növelését

több pénzt a kultúrának

tandíj eltörlését

euró bevezetését

demokráciát

szólásszabadságot

sajtószabadságot

Ringlósztár 2012.10.28. 10:42:58

@tevevanegypupu:
Mostanában?
Nálad van internet?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.10.28. 11:03:07

@tevevanegypupu: Ahogyan ezt móriczkáné elgondolja...

Édes szívem, ha éhen dögleszted egy mesterség derékhadát, akkor hiába is öntesz csilliókat egy-egy jelentős műhelybe. Egyrészt, verseny híján az a műhely eljelentősetlenedik(sic), másrészt udvari jódolgában udvari-as termelést fog folytatni, harmadrészt, ha az első kettő még nem volna elég, oda lesz az utánpótlás, a külső inspirációk, stb. Olyan nincs, hogy táncélet, tánckultúra nincs, de van egy kiemelkedő, nemzetközi szintű együttes.

Egy-egy jelentős műhely amúgy mindig is jobban boldogul, mint az átlagosok, több figyelem, több hírverés, több lehetőség. A hátország, hogy legyen honnan kijelentősödni(sic), az a fontos, és éppen a za támogatandó - ha valami egtyáltalán. Hogy a fospumpa is értse: Nem az NB1-et támogatjuk, az profi, az önfenntart*. Az utánpótlást, az amatőrligát kell helyzetbe hozni, ha jó futballt akarunk. Mert arra épül minden más. (*Nyilván ún. magaskultúrában, na pláne táncban semmi sem önfenntart, kéretik értelmesen dekódolni a párhuzamot.)

Az egyik legsötétebb elgondolás ez az orbáni kultúrpolitikában, hogy ti. kiemelt projekteket, egy-egy kirakatintézményt, egy-egy jólbekötött művészt hajlandó támogatni, mert a széles, szürke működéssel nem tud fölvágni. Az nem váltható szavazatra, azzal nem lehet együtt fotózkodni, szerinte az politikailag érdektelen. Azt meg leszarja, hogy hosszabb távon mekkora károkat okoz - pedig nem hülye, tudja. És sajnos annyiból igaza van, hogy lepukkant táncszínházak meg effélék miatt nem kell tüntetőktől tartva körbekordonozni a 'súth teret.

Pár hete valami poszt alatt volt már: a Nemzet Színészei. Pármillióért néhány amúgy is jónevű(és általában nem kenyérvég-parizer-kannásbor háromszögben haldokló) kiérdemesült utolsó pár évét kifényesítjük - és veszünk ezzel némi píárt, ez jól mutat a képeken, sajtóban. Hogy közben hány elaggott színművész éhezik, hányódik, vegetál, az nem érdekes. Esszenciális orbáni kultuszpol. A keveset adjuk úgy, hogy az nagyon látszódjon, és amúgy meg szarjunk az egészbe. És isten ments, bármihez komolyan, konfliktusokat is bevállalva, átgondoltan, szakmai alapokon, távlatosan elgondolva hozzányúlni.

Odabaszunk 155millát Ivánnak, mert ő.... csak. És ezzel a tánc letudva, kérem a következő nyaloncot! Elképesztően proli mentalitás.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.28. 13:05:12

De hát drágáim ERRE szavaztatok, ERRE adtatok kétharmados felhatalmazást, kissé szofisztikáltabban és jóval kevesebb kritikával ha kérhetem mert a végén még ez, az Orbán Viktor felé állított imazsámoly is inogni kezd aztán hol kapjuk meg a napi betevőt mint jó és NER kompatibilis állampolgárok ugye...

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 13:07:16

Ugyan ki lepődik meg ma már a kiválasztott nép, a felsőbbrendű faj bármelyik tagjának megnyilatkozásán?

A szektás sztálinista UDVARI MŰVÉSZEK mind egyformák, Markó, Kerényi, Pataki Attila, vagy Stohl András mind Orbán seggét nyalja a pénzért és kiválasztottnak hiszi magát, akiknek jár a dobostorta, miközben a többi éhen döglik.

Elég megnézni ezt a fenti videót, ez a fasz beteg, remélem egyser géppisztollyal fogjákmegtáncoltatni Orbán lámpavasa alatt.

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 13:17:38

@Hepci:

Készülnek a következő Békamenetre és a közösségi érzést gyakorolják.
Banán vagy ostor, választhatnak.

Netuddki. 2012.10.28. 13:19:09

Csak az elejét bírtam végignézni. B+, ez a kretén ratyi kapott 155milka közpénzt? Remélem ezzel is el lesz számoltatva majd a fidesz. Nem leveleket kell irkálni hanem feljelentést tenni sikkasztásért. Ugyanis ennek a pénznek nagy részét visszacsorgatta a fidesz kasszába...

luis5 2012.10.28. 13:20:06

Na most megy az ajvékolás, a piszkosul független, önálló táncművészek között. Ahelyett h mindenki kapott volna 2 millát aztán azzal kitörölheti.... se azért sírnak h nincs, hanem h valaki kapott. Ez MO....
Még lehet emlékezni h ez a szakma hogy nekiesett Bozsik Yvettnek is....

Ha holnap alapítok egy tánctársulatot akkor mehetek kunyizni állam bácsihoz? Megnézném a sírók képét ha az USA-ban eszükbe jutna bármilyen táncosnak oda fordulni....még a Metropolitan opera sem kap szövetségi pénzt egy fillért se...
Ivánékba is kár volt....

Netuddki. 2012.10.28. 13:22:47

@kovi1970: Még annyit. Ez a phasz is beillik a kerényi, makovecz sorba akiket a fidesz közpénzből szponzorál(t)...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.28. 13:27:13

@tevevanegypupu: "Valahogy az lenne a kezenfekvo, ha olyannak adnanak nagyon sok penzt aki valoban ert ahhoz amit csinal, sot nemzetkozi hirnevet is kepes szerezni neki. "

Kivéve, ha Fischer Ivánnak, Ádámnak, vagy valami más zsidónak hívják. :D

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.28. 13:29:47

Kovács Andikának meg elbaszta a sminkjét vmelyik paraszt. De a haja jó. :D

tevevanegypupu 2012.10.28. 13:39:28

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

Nezze en lattam Marko Ivant tancolni es lattam rendezeseit is. Aztan el vagyok kenyeztetva balett teren, nagyon sokfelet lattam, szoval ugy kb. meg tudom itelni ki es mi a jo ebben. Lattam uj balettegyuteseket is Magyarorszagon, de folyamatosan nezem a Mezzon is a kulfoldieket. Szoval valtozatlanul es egyelore meg mindig Marko. Nem egeszen szazas mar nagyon regota, de en meg Magyarorszag ellen hazugsagokat harsogni kulfoldi sajtoorganumokban nem hallottam. A Fischerek jo karmesterek, de mint tudjuk kicsiket hazudosak. Es Magyarorszagon - balettossal ellentetben - nagyon sok baromi jo karmester van. Szoval igy allunk.:)

Netuddki. 2012.10.28. 13:42:28

@tevevanegypupu: "Valahogy az lenne a kezenfekvo, ha olyannak adnanak nagyon sok penzt aki valoban ert ahhoz amit csinal, sot nemzetkozi hirnevet is kepes szerezni neki."

De minek egyáltalán közpénzt adni? Keresse meg! Ez amolyan komcsi csökevény. Mellesleg kinek szereznek "ezek" nemzetközi hírnevet? Arra ott az orbán vazze! Olyan nemzetközi hírnevet szerzett az országnak 2 év ténykedés után, hogycsak ihaj...
Amúgy meg ha olyanoknak adnak 100milkákat akik 2 értelmes mondatot nem képesek kinyögni a médiában az már alapból gyanús...

pcmci 2012.10.28. 13:47:45

@tevevanegypupu: és mi lenne, ha az adófizetők pénzét azután basznák el faszságokra, hogy az alapszolgáltatások működőképességét már biztosították? amikor a mentőszolgálattol el kell vonni 400millát, akkor faszomból van ilyenekre 150+?

Netuddki. 2012.10.28. 13:48:52

@tevevanegypupu: Ha annyira nemzetközi hírnevűek akkor úgyis meg tudják keresni a kis pénzecskéjüket. Ha meg nem tudják akkor lehet nem is annyira a világ élvonalába tartoznak, csak itthon nincs náluk jobb. Komolyan nem értem ha saját magukat nem képesek eltartani vagy szponzorokat szerezni, akkor mi szükség rájuk?
De mint írtam előrébb a fidesz azért önt ilyen gyámság alá tartozó egyénekbe rengeteg pénzt, hogy az olyan szarjankók mint a lézerdzsoni le tudják fölözni. Mert igen, ennyit érnek a fideszesek...

nu pagagyí 2012.10.28. 13:53:22

Markó Iván a balett Közgépe.

Dr. GGG77 2012.10.28. 13:55:27

Mindent elmond egy országról az, ahol egy ilyen ember BÁRMINEK is a vezetője lehet.

M_R 2012.10.28. 13:55:42

Markó elvtárs jó elvtárs - mindig tudta melyik segget kell nyalni.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.28. 14:19:29

Készülj a kormányváltásra, ezek szarházibbak, sunyibbak a szociknál!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.28. 14:20:12

@kovi1970: Remélem ezzel is el lesz számoltatva majd a fidesz."

ja, majd az mszp elszámoltatja, ahogy most elszámoltatta a fidesz az mszp-t. most visszakapják!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.28. 14:25:21

megnéztem most a Tűzmadár című ingyenes youtubos videót. vajon minden férfi balett-táncos homokos?

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 14:29:53

@tevevanegypupu:
"de en meg Magyarorszag ellen hazugsagokat harsogni kulfoldi sajtoorganumokban nem hallottam"

Ecsém vazze, nagyon kibukott belőled a szektás, sztálinista.

MESÉLJ, TE MENNYIT KAPSZ A PÁRTTÓL SEGGNYALÁSRA?

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 14:32:12

@tesz-vesz:

Nagyon azért ne lepődj meg, ha egyszer valaki benzinespalackokkal gondolja végigvinni ezt azt elszámoltatást, nem véletelenül van nyakig telefosva Orbán elvtárs és nem véletlenül kapnak a TEKes magántestőrei milliárdokat.

lobster thermidor 2012.10.28. 14:32:40

A legkedvesebb az egészben az, hogy akik most bőszen védelmükbe veszik Markót, - ha nem a kormány seggnyalója lenne -, simán lebuzizsidóznák!

ob.szerver 2012.10.28. 14:37:59

@Dr. Zerge:

"az sokkal meglepőbb, hogy azokon a területeken, ahol vitathatatlan eredményeik voltak anno..."

Világosíts meg az elmémet, kérlek: melyek voltak azok?

2012.10.28. 14:38:41

@luis5: Az USA-ban a zemberek megengedhetik maguknak hogy elmenjenek színházba, balettelőadásra, operába stb. Tehát van kereslet, ami azt jelenti hogy kínálatot is tudnak adni, piaci keretek között működik a kultúra, nincs támogatásra szükség. Aminek megvannak az árnyoldalai, de ez megint más téma.
Nálunk viszont sokkal szűkösebbek a lehetőségek mivel a szűkös jövedelmekből arányaiban nagyon sok közpénzt kell befizetni, tehát épphogy kenyére futja, viszont a közpénzÜNKET, önkényesen markóknak, kerényiknek osztogatják hogy legyen pénzük továbbra is fenntartani alkoholos tudatállapotukat, melynek közepette összekeverik Shakespeare-t Radnótival, a Jóistent pedig kormányszintű döntéshozóval. Persze ez a pár millió csak a jéghegy csúcsa, van itt még MÁV, BKV, MAHIR és még ez is csak épphogy.
De kérem szépen: "Tetszettek volna forradalmat csinálni..."

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.28. 14:43:39

@tevevanegypupu: értem. tehát aki jó karmester, de rosszakat mond a kormányról (nem magyarországról, úriember nem csúsztat), az nem kap pénzt

ellenben aki jó a szakmájában az kap. és mivel (szerinted) jobb, mint a többiek (csak néhány szaros kossuth-díjas), ezért ő megérdemli a pénzt egymaga, a szakma többi része (akik viszont semmi rosszat nem mondtak az országról, kormányról) az dögöljön meg. markó pedig egymaga gondoskodik a teljes művészeti ágról egyetlen társulatával

és még a büdös komcsik nem értenek a kultúrához

nincs több kérdésem

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 14:44:24

@Dr. GGG77:

Rátapintottál a PÁRT káderpolitikájának lényegére.

Ha elég hülye vagy, és jól tudsz segget nyalni, akkor jó leszel főelvtársnak, górénak.

Kontraszelekció rules.

2012.10.28. 14:49:11

Aczél elvtárs elismerően csettintene ha ezt látná :)

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 14:50:43

@balage_81 reloaded:

Hehe, ez a lényeg elvtársam, pozíciót szerezni és azt mindenáron megtartani, a többi, a potenciális konkurencia dögöljön csak meg, esetleg takarodjon külföldre, legyen belőle rabszolga, de ne veszélyeztesse a fáradságos seggnyalással kivívott jól fizető posztjaitokat.

EZÉRT DÖGLŐDIK EZ A RENDSZER!

Minden téren ez megy, és ezt úgy hívják, hogy: PÁRTÁLLAMI KONTRASZELEKCIÓ!

Még kicsit belterjesedtek, egymás seggébe ragad a faszotok, nyelvetek, aztán remélhetőleg éhen is dögletek, mert lelép mindenki vagy átmegy a feketegazdaságba.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.28. 14:58:06

@Putyilov gyári melós: egyébként az a szép az egészben, hogy akinek eddig hite volt bennük, az is kezdhet legbelül meginogni. ezek tényleg ennyit tudnak

csak az elmúlt nap történései, ez a balett-izé, az omsz "megvédése" a piactól, az imf levele, hogy ti. nincs tárgyalási időpont, mind-mind arról tanúskodnak, hogy ezek az emberek a szakmájuk legtehetségtelenebb, legbutább, legszánalmasabb bohócai. nincs szó arra, hogy milyen ember az, aki ennyire tudja művelni a szakmáját, egyszerűen nincs szó

szinte már kínomban röhögök, hogy az ország vezetése, 10 millió ember élete felett való uralkodáshoz elég ennyi. a kósa-nyilatkozat, mely szerint az mszp-nek meg kell szűnnie és nekik erkölcsi kötelességük ezt végigvinni, már csak hab a tortán. őszintén remélem, hogy utóbbi úriember egy napon a börtönben végzi. a barátaival együtt.

is 2012.10.28. 15:23:00

pingpongdiplomácia. a FIDESZ ugye ugyanezt csinálja minden iparágban, művészeti ágban, tudományágban, az élet minden területén. csak nem százmilliós, hanem százmilliárdos tételben. és akkor a Mandiner odaszúr egy 155 milliós tételre, olyan igazi kritikai éllel. BRAVÓ!

baba jaga 2012.10.28. 15:24:41

Markó már olyan, mint Hofinál az elhülyült öreg partizán....

Én elhiszem, hogy komoly múltja van, - magam is láttam a régi győri bemutatóját -, de 150 Miót csak azért, mert fényezi a nagyvezír seggét??!

Bedrogozva egyébként is mindenki beszél hölyeségeket, amint ez a riportban is tisztán előjött.
/ Szegény Kovács Andrea.../

Okostojás L.Simon ezt mivel magyarázza, mert ez védhetetlen..

Szőkeherceg-bombanője 2012.10.28. 15:29:41

Azért kissé ééérdekes a művészek érzékenységére fogni, hogy felháborodnak. Hogy lehet megértően meg kifinomultan (vagy milyen jelzőket használtál) leépíteni a kultúrára szánt pénzt? Hogy nem kell azon felháborodni, ha egy társulat nem tud produkciót létrehozni, ha nem tud fizetni a tagjainak, ha egy múzeum nem tud restauráltatni, fűtést fizetni(!) ha egy Táncművészeti Főiskola nem tudja megfizetni a tanárait, ha nem tud kifestetni és sorolhatnám. Ilyenekkel áll szemben az, hogy vki pályázat nélkül, baráti ölelésért cserébe kap komoly összegeket. Akármekkora művész is az illető. Itt a kultúra lassan halálra van ítélve és ez nem vicc. Csak a saját tehetetlenségük viszi őket tovább, pedig semmi egyéb nem indokolná a fennmaradásukat. Sajnos.

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 16:45:08

@Szőkeherceg-bombanője:

Nem csak a kultúra van halálra ítélve, hanem az egész ország.

Egy szép kis Észak-Koreát alakítgat Orbán, belterjes, zárt egymás seggét nyaló klientúrával az élen.
A NERbe csak rabszolgák és megbízható pártkápók, rabszolgahajcsárok kellenek és nyaloncok, akik a Vezér dicsőségét zengik.

De mivel ez a rendszer abszolute nem hatékony, a végtelenségig öncélú és csak pár százezer kiváltságos, hazátlan pártjanicsár jóléte vezérli, az állam hatalmi eszközeivel kikapcsol minden versenyt, ezért bele van kódolva a bukása. Ha csak a Bölcs Néptanító, Európa meg nem értett Cezanneja seggéért megy a verseny, akkor ott senki nem fog dolgozni, teljesítményt hozni, új dolgokat feltalálni, beruházni.

Ja, hogy előtte beledöglünk, az már 9,5 millió magyar egyéni tragédiája, ezeket a szarjankókat efféle dolgok, mint nemzet, haza nem érdeklik, legfeljebb csak csomagolástechnikai és marketing szempontokból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.28. 17:24:59

@tevevanegypupu:

"Szoval valtozatlanul es egyelore meg mindig Marko. Nem egeszen szazas mar nagyon regota, de en meg Magyarorszag ellen hazugsagokat harsogni kulfoldi sajtoorganumokban nem hallottam." --- írja.

Maga nem hallotta, mert nem volt itthon, de Markó a kilencvenes években, s talán még az első Fidex kormányzat idején is, a Magyarországon tomboló ántiszémitizmus egyik leghangosabb vészkürtje volt. Ködösen emlékszem még valami, a tomboló terrortól való félelmében, külföldre (ú.é.: Izraelbe) menekülésére is (hogy úgy mondjam:-)), de, úgy látszik, mára már nem retteg annyira ;-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.28. 17:51:35

@rajcsányi.gellért (ergé):

Gondolkodtam én ezen a kérdésen és arra jutottam, hogy még mindig az a legtisztességesebb, ha az állami támogatások kiosztásánál a döntéseknek van, néven nevezhető, felelőse. Az összes kuratóriumos és testületes hókuszpókusz semmivel sem önkényesebben, csak a suskusok, mutyik, nyomások, manipulációk stb.-k a háttérben zajlanak. Jó döntések úgysem fognak születni, mert mindenki nem kaphat igényei szerint. Jajgatás, sértettség mindig lesz. Ennél már az is jobb, ha egy kultúrpolitikus --- vállalva és indokolva döntéseit és belátása szerint kikérve mások véleményét is ---, nevével és személyében vállalva a felelősséget, maga oszt. Az egyik, nyilván, így, a másik, nyilván, úgy. Tudjuk: "a Jóisten sem demokrata":-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.28. 17:53:19

@bbjnick:

Az összes kuratóriumos és testületes hókuszpókusz semmivel sem önkényesebben=Az összes kuratóriumos és testületes hókuszpókusz semmivel sem kevésbé önkényes

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 18:11:29

@bbjnick:

Éljen Aczél elvtárs és a 3 T világa, ugye elvtársam?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.28. 18:38:08

@Putyilov gyári melós:

Kicsit (nem kicsit) izzadtságszagú már ez a bértrollkodás, szakikám! (Én soha nem tudtam elképzelni, hogy valakinek fizetnek azért, hogy bértrollkodjon; de rólad el tudnám képzelni, mert te tényleg úgy adod ki, mint aki kínnal-keservvel, pénzért, tolja. A gazdád helyében új, frissebb munkaerőt keresnék.)

Ami pedig még ennél is kínosabb, hogy folyton mellélősz! Az aczéli 3T-s világban, ugyanis, soha nem születtek egyéni döntések: minden döntés, a szocialista demokrácia eszméi szerint, "kollektív/testületi döntés" volt. (Hogy ezeket ugyanúgy mutyizták össze vagy erőszakolták ki, mint manapság a különböző kuratóriumi vagy biztottsági döntéseket, az kinek az igazát bizonyítja, prolikám?!) Ha valamire, a szocializmusra éppen hogy az volt a jellemző, hogy egyetlen döntésnek sem volt felelőse.

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2012.10.28. 19:02:54

@bbjnick:

Tudja lattam Markot a hetvenes evek kozepen, ott voltam mikor a Gyori Balett megalakult, voltam olyan szerencses, hogy lattam oket kozelrol, lattam az elso eloadasukat a Nap szeretteit..es a tobbit is 81-ig.

A gyori uj szinhaz is akkorra epult fel, persze kulon a balett, kulon a szinhaz. Ugyan Marko "elvezte" a partelvtarsak vedelmet, de azert csak modjaval, mivel a szinhaz vezetese is elvezte ugyanezt. Hogy ott micsoda intrikak es gyulolkodesek folytak, hogy mennyire szerettek volna a biszexualis, kisse drogfuggo es kodos almaiban elo de zsenialis Markot jol meggyotorni, az nem kifejezes.

A baj akkor kezdodott mikor a tancosok is kezdtek kisse eltavolodni tole, nagyon nehez ember volt iszonyu kovetelesekkel. De az eloadasok elkepesztoen jok voltak..Aztan Marko egyszercsak elment (azt nem fontos mindenkinek tudni miert) es a Gyori Balett bar nagyon igyekszik, mar nem ugyanaz..

A kilencvenes evek elejen valoban volt zsidoellenesseg Magyarorszagon, de ez kovetkezmenykent jelentkezett, hiszen a zsidok egybol ugy kepzeltek, hogy nekik mostantol mindent lehet. Kijott beloluk az, amit nem mertek negyven evig kimondani, bar lehetoseguk a bosszura (moszkovitak, avh) boven volt..

Azon nem lepodtem meg, hogy voltak akik megijedtek, mert feltek, hogy celpontokka valnak. Olyan egzaltalt es tulfutott ember mint Marko mindenkeppen tarthatott ettol. Nem kell komolyan venni az erdekzsidok rettegeseit, de meg lehet erteni idos emberek es muveszek kisse tulzott felelmet..
Nem zavar ha antiszemitaznak es uszitanak, szemetsegeket nyilatkoznak..es aztan sokszor megbanjak. Most nezem eppen, hogy Orban kituntette Lady Valerie Soltit, es ott volt Fischer Ivan is, akirol tudjuk, hogy szinten retteg..

Mindenesetre a zsenialis emberek a hetkoznapi eletben gyakran hulyek, gonoszak es aljasok, errol mar beszeltunk regebben is..A kozonseget ez nem kell, hogy erdekelje, kiveve ha az illeto bunozove valik es annak ellenere imadjak, mint mondjuk Polanskit..
Marko visszajott, megalapitotta a balettjet es meg mindig ok a legjobbak. Ha egyszer nekik adjak a legtobb penzt, remenykedjunk, hogy jol hasznaljak fel.

Egyebkent emlekszik mit muveltek Bozsik Yvettel ..:)

Putyilov gyári melós 2012.10.28. 20:25:08

@bbjnick:

Félázsiaikám, hogy ki a bértroll, azt egy ilyen poszttal elég szépen nyílvánosságra hozod.

Ráadásul hazudsz, mert a pénzosztásnál igen is odafigyeltek az elvtársaid, hogy beazonosítható legyen a pénzt osztó kéz.
Vagyunk még páran, akik elég jól emlékszünk a Kádár éra futtatott kultúrsztárjaira, a kiemelt népművelési és ifjúságnevelési agit-prop pártfeladatokra.

Úgyhogy kár hazudoznod.

Ugyan milyen felelősséggel jár 155 milliót hozzávágni valakihez annak az Orbánnak, aki a saját zsebébe, a saját hobbyjára ennek az összegnek a 200 szorosát adja?
Ha találsz tőle az elmúlt 25 évből, egy olyan kijelentést, amelyben egyértelműen kimondja,hogy ezt én basztam el, az én felelősségem, majd akkor szólj!

De addig, amíg mást sem látsz, mint azt, hogy mindenkire mutogat, külföldre, belföldre, ADDIG TE CSAK EGY JÓL FIZETETT HAZUDOZÓ BÉRTROLL VAGY, AKI RÁADÁSUL A MÁSHOL BEVÁLLT ÉS MŰKÖDTETETT DEMOKRATIKUS FORMÁKAT IS TAGADJA.

Kosinva 2012.10.29. 00:38:15

A kerényizmus képviselőinek leghangosabbika Kerényi Imre hihetetlen fondorlatossággal rombolja a Fidesz reputációját rosszabbnál-rosszabb ötleteivel és termeli a lose-lose szituációk tömkelegét. Én nem csodálkoznék, ha valami beépített ügynök lenne az MSZP részéről...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.29. 05:38:25

@tevevanegypupu:

"...meg lehet erteni idos emberek es muveszek kisse tulzott felelmet..." --- írja.

Elhiszi nekem, hogy módfelett igyekszek (mármint megérteni őket)? ;-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.29. 05:48:39

@Putyilov gyári melós:

Ne kínlódj, májsztró, nincs már benned semmi spiritusz! Amit előadsz, az csak üres hőbörgés, kiabálás, nincs semmi sava-borsa, nem eszi bele magát a kommentközönség eszébe: teljesen hatástalan.

És: "ADDIG TE CSAK EGY JÓL FIZETETT HAZUDOZÓ BÉRTROLL VAGY, AKI RÁADÁSUL A MÁSHOL BEVÁLLT ÉS MŰKÖDTETETT DEMOKRATIKUS FORMÁKAT IS TAGADJA." --- írod.

Szóval, egy gondolatbűnöző bértroll? Hülye vagy te, csak nem forogsz?! Ilyen fogalmatlan is, mint te, csak egy komménista bértroll lehet!:-]

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2012.10.29. 08:36:23

@bbjnick:

Hat hogyne. De nem megy konnyen igaz?:)

Agyalap 2012.10.29. 20:15:07

@tevevanegypupu: Nagyon örülök, hogy láttad Markót 1981-ben, de ezt a pénzt (itt vessünk egy pillantást a naptárra) - hoppá! 2012-ben adták. Tisztelem Markó múltját, de szerintem Juronics neve van már olyan MA mint Markóé. Mégsem kapott semmi extra pénzt.

tevevanegypupu 2012.10.30. 08:03:46

@Agyalap:

1970-es evek kozepetol lattam, a tobbi stimmel. Egy balett jo kiallitasa eleg sok penzbe kerul, gondolom penzbol soha nem eleg. Azt hiszem sokszor a tancosok kapjak a legkevesebb penzt, a legtobb elmegy firlefranca, diszletekre es mindenfele filmes trukkokre, a szolgaszemelyzeztet is jol meg kell fizetni (termeszetesen). A kulturalis tarcat az elmut ket evben jo sokszor alaposan megraztak, sok kompromisszumot is kotott. Nyilvan Marko sokaknak nem tetszik, de azt hiszem nem a muveszetet kifogasoljak hanem a gondolkodasmodjat. Jobbrol-balrol egyarant. De nalunk mindettol fuggetlenul nagy nevek szamitanak elsosorban, mondjuk ha egy nemzet szinesze kerne valamit vagy egy jo szinesz, de nem ebbol a kategoriabol, nyilvan a nemzet szineszenek kivansagat teljesitenek. Manapsag - es regebben is - sokat beszelnek ongondoskodasrol. Ugy tunik a szukos allami keretek erre mostansag nagyszeru lehetosegeket biztositanak..Nosza.

Szepetneki 2012.10.30. 11:15:37

@tevevanegypupu: A Trafo elsősorban a tánc miatt lett nemzetközi hírű, át is akarták venni.
Azért azt kár lenne tagadni, hogy a művészetek/kultúra területén is megfigyelhető egyfajta hatalomkoncentrálás, protekcionizmus és végsősoron államosítás-állami kontroll.
A 6-os kategoria elvágása, amit Kerényi a könyvekkel szaltózik, célzott támogatások.
Nembeszélve a régen kezdődött színházigazgató-csere projektről vagy a fesztiválpiacról. (elég ha a gödörre gondoltok).
És amiről még nem tudok, indul a vonatom, Milánóba:
János

tevevanegypupu 2012.10.30. 12:22:05

@Szepetneki:

O, Milano..egyszer mar el kellene hataroznom magamat, hogy felmasszak a dom tornyaba korulnezni onnet, de rettento teriszonyom van. A firenzei dom kupolajabol is csak annyira emlekszem, hogy reszketve konyorogtem a ferjemnek, fogja meg a kezem es araszoljon el velem a lepcsohoz, hogy a fal mellett le tudjak menni..

Kulonben nagyon sajnalom, hogy az allam nem tud mindenkit tamogatni es eleg penzt adni a muveszeknek. Kozhelyesen kis orszag vagyunk, ha valamivel ott foroghatnank allandoan a nemzetkozi porondon, az a muveszetunk lehetne.

Udv.

Agyalap 2012.10.30. 19:59:44

@tevevanegypupu: nem a balettelőadások áráról írtam, Markó bal- vagy jobboldali gondolatairól sem.
Mindössze arról, hogy a múlt nagy neveit ne premizáljuk most a többiek "kárára" mert nekik is sokba kerül egy-egy előadás.
Hogy ne legyen félreértés: azért tettem idézőjelet, mert nem Markótól sajnálom a támogatást, mindössze a többiek kilátástalanságát mutatnám...

tevevanegypupu 2012.10.30. 20:28:28

@Agyalap:

Nagyon keves penz megy kulturara, gondolom valoban nincs. Igazsagosan elosztani, ugy, hogy mindenkinek jusson, nyilvan soha nem lehet, valaki mindig kevesebbet kap minden muveszeti agban. A belepojegyek arat meg a vegtelensegig nem lehet emelni, mert mar igy is nagyon sokan vannak, akik keptelenek kifizetni.
süti beállítások módosítása