Kvótát mindenre és mindenkire!
2012. szeptember 20. írta: dobray

Kvótát mindenre és mindenkire!

noi_kvota.jpg

Negyven százalékos női kvótát vezetne be az európai nagyvállalatok felügyelő-bizottságaiban Viviane Reding uniós igazságügyi biztos, aki a kvótákért állítása alapján személy szerint nem, eredményeikért viszont rajong. Társadalom-mérnökösködés a legfelsőbb fokon. De ha a nemi különbségek számítanak, hol maradnak a nemzeti, vallási avagy szexuális kisebbségek a kvótából, és mikor szabják meg a munkások és parasztok kötelező létszámarányát a vállalatok felügyelő-bizottságaiban?

Reding márciusban indította el a konzultációt a vállalati női kvótáról. Az Economist azt írja: míg 2003-ban az EU-ban jelen lévő nagyvállalatokban a női vezetők aránya 8,5 százalék volt, az jelenleg 13,7 százalék, ami továbbra sem sok. A női igazgatók és elnökök aránya pedig még kisebb: 3,2 százalék (2003-ban 1,6). Ehhez képest a felsőoktatásban végzettek 60 százaléka nő. Ahogy egyre feljebb megyünk a vállalati ranglétrákon, úgy csökken a számuk. Reding érvelése szerint mivel önkéntes alapon nem sikerült megemelni a nők arányát a vállalatvezetésben, ezért szükséges kötelező alapon megtenni ezt. Reding egyébként arra is hivatkozott, hogy az általa felügyelt Eurobarométer felmérése szerint az EU lakosságának háromnegyede kvótapárti, negyven százaléka pedig megvalósíthatónak tartja az 50 százalékos női jelenlétet a vállalat-irányításban. Én mondjuk nem alapoznék ilyen irányú EU-s felmérésekre, mert ugye a vox populi nem szükségszerűen erősíti a közjót.

Az irányelv-tervezet a Bruxinfo szerint szankciók sorát vonultatja fel, amelyekből a tagállamok választhatnának az ez alapján megalkotandó tagországi törvények megalkotásakor. Ilyen szankció lehet az úgynevezett adminisztratív, vagy pénzbüntetés; az uniós források megvonása az adott vállalattól; vagy kizárás a közcélú szerződésekből.

Egyébiránt már több EU-s országban van hasonló szabályzat: Franciaországban 2014-re 20, 2017-re 40 százaléknak kell lennie a nők arányának a vállalatvezetésekben, a törekvés 12-ről 22 százalékra emelte a nők arányát a vállalati irányításban. Olaszországban és Belgiumban egyharmados kvótát vezettek be. Spanyolországban és Hollandiában is van kvótatörvény, de nincs komoly büntetés a megszegésére. Németországban vitatkoznak a kérdésről. Egyes országok pedig csupán az állami vállalatok női kvótáit határozták meg.

Egy minapi hír szerint viszont levélben tiltakozott kilenc uniós tagállam, köztük Magyarország is a Reding-kvóta ellen. Brüsszeli lapértesülések szerint a levelet Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Hollandia és a kezdeményezést legélesebben ellenző Egyesült Királyság írta alá. „Megismételjük, hogy ezen a területen minden célzott intézkedést nemzeti szinten kell kidolgozni és megvalósítani, ezért nem támogatjuk, hogy európai szinten jogilag kötelező érvényű előírások szülessenek a nők felügyelő bizottságokban történő alkalmazására” – fogalmaztak a levél aláírói, közöttük az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán.

Viviane Reding állítása szerint a női kvóta a vállalati felügyelőbizottságokban a tudományos felmérések alapján elősegítette a produktivitást, azaz a cégek sikeresebbek voltak. Kétlem, hogy a brit tudósok módjára kimutatott esetleges statisztikai egybeesésen kívül ez bármit is direkte bizonyítana, másrészt ha a nők elnyomásának csökkentése és „megfelelő” reprezentálása a cél a megnevezett testületekben, akkor legyen ez a cél, és ne takargassuk sikerességi mutatókkal. Már csak azért sem, mert más felmérések épp ennek ellenkezőjét mutatták ki Norvégiával kapcsolatban:

„In 2003, a new law required that 40% of Norwegian firms' directors be women – at the time only 9% of directors were women. We use the prequota cross-sectional variation in female board representation to instrument for exogenous changes to corporate boards following the quota. We find that the constraint imposed by the quota caused a significant drop in the stock price at the announcement of the law and a large decline in Tobin's Q over the following years, consistent with the idea that firms choose boards to maximize value. The quota led to younger and less experienced boards, increases in leverage and acquisitions, and deterioration in operating performance.”

Az EU-nak, és senki másnak sincs joga úgymond sikerre ítélni a magáncégeket (legalábbis „az Európai Unióban működő, tőzsdén is jegyzett vállalatokat”). Számomra a parlamenti kvóta is problematikus, de az mégis az állami szféra, az örök kvóta-kísérletezők ideális terepe. De milyen jogon szólnak bele országok és az EU a vállalati döntésekbe?

Alighanem igaza van a Forbes magazin publicistájának: a norvég vállalatok, amelyek nekiláttak teljesíteni a norvég kvótát, talán azért teljesíthettek rosszabbul, mert nem volt elég számú, megfelelő kvalitású jelentkező nő, akiket ki lehetett nevezni ilyen pozícióba – így, hogy mégis megfeleljenek a törvénynek, nem megfelelő kvalitású nőket neveztek ki. Ahogy a Forbes is hozzáteszi: természetesen nem a nők tehetségével és tudásával, felkészültségével van a gond. Egyszerűen a nők többsége más döntést hoz a karrierjével, életével, családjával kapcsolatban. Vagy a nők saját magukat diszkriminálják, amikor többségükben inkább az anyaságot választják?

Az Economist szerint a vállalatok 90 százaléka egyébként legalább egy vonatkozó programot futtat (diversity program), bár a megvalósításuk gyenge, és ugyan általában a vállalat igazgatója a szívén viseli az ügyet, a középvezetők már nem annyira. Akárhogy is, az is megfontolandó, amit a Forbes már idézett szerzője mond: az, hogy a végzősök 60 százaléka nő, s a tanárok, professzorok közt is egyre nagyobb a nők aránya, azt jelenti, hogy idővel, pár évtized alatt úgyis megnő a nők aránya a vállalatvezetésben.

Uniós források a BruxInfónak hangsúlyozták, hogy az ugyanolyan végzettségű jelöltek esetében nem lehet szó automatikus és feltételek nélküli prioritásról, indokolt esetekben felmentést kaphatnak az esélyegyenlőséget biztosító irányelv hatálya alól egyes vállalatok és dolgozók. Elmondták azt is, hogy a direktíva hatálya nem terjedne ki a döntéseket is hozó testületekre (pl. igazgatótanácsokra), csak az ellenőrző testületekre (felügyelőbizottságok). A kvóta emellett nem vonatkozna a kis- és középvállalkozásokra sem (uniós definíció szerint a 250 személynél kevesebbet foglalkoztató, és 50 millió eurónál alacsonyabb árbevétellel rendelkező vállalkozások tartoznak ebbe a kategóriába).

A felügyelő-bizottságokba való uniós beleszólás tehát csak egy kísérleti terep? Mi értelme így az egésznek, tesznek egy javaslatot, majd félig kiherélik, és csak a bürokrácia növekedése lesz az eredmény?

Ha már itt tartunk, az EU megfontolhatna néhány további kvótát is, ha szigorúan követné a saját logikáját: meghatározhatná például, hogy az EU mind a 27 tagállamából kellene delegálni embereket az fb-kbe, hiszen méltánytalan az, hogy máltaiak és lettek nem ülhetnek be nemzeti jogukon Európa vezető vállalataiba. Tekintve, hogy az európaiak 76 százaléka kereszténynek vallja magát, járhatna nekik 76 százalék a felügyelő-bizottságokban is, míg az ateisták aránya 18 százalék, a zsidók aránya mintegy 0,2 százalék lehetne a nagyvállalatok felügyelői között. Az alternatív nemi identitásokat sem érheti diszkrimináció, néhány százaléknyi kvótát nekik is biztosítani kell. Súlyosan alulreprezentáltak a munkás-paraszt társadalmi osztályok is az európai vállalati elitben: az ő részvételüket is garantálni kell a testületekben, de ne feledkezzünk meg a szörfösökről és az ebtenyésztőkről sem. S ha végül sikerrel zárul a kísérlet, azt ki lehetne terjeszteni a társadalom minden szintjére. Mi lenne, ha az EU-ban koncertező metálzenekarokat női tagok felvételére köteleznék? A nők  konszenzusosabb dalírást és erőszakmentesebb koncerteket érhetnének el a metál szcénában. Kvótát mindenre és mindenkire!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr964786398

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.20. 09:06:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2012.09.20. 11:29:08

@Counter: nem-nem, ha megnézed a Élő-pontok szerinti ranglistát, ott is az látszik, hogy a legjobb nő az első húszban sincs benne:
en.wikipedia.org/wiki/FIDE_World_Rankings

Nyilván Polgár Judit jobb sakkozó, mint a férfiak 99,9999%-a, ezt nem vitatom, de az tény, hogy a csúcson a férfiak döntő többségben vannak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.20. 11:33:43

@jan: Azt kellene kiszámolni, hogy melyik az a legmagasabban elhelyezkedő intervallum, amelyen belül már 50-50.

Nem követem a sakkot, nem tudom, vannak-e külön női versenyek; lehet, hogy a számítást (és az elérhető teljesítményt is) torzíthatja, hogy az alacsonyabb pontszámúakon belül a nők csak egymással versengenek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.20. 11:45:09

@jan: @Counter: Kezdjük ott, hogy eleve sokkal kevesebb nő sakkozik, mint ahány férfi.

jan 2012.09.20. 11:51:21

@Holger Hartland: itt is kvótát kéne bevezetni, nem?

Legfeljebb annyi férfi sakkozhat, ahány nő;)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.20. 11:55:51

@Counter: Illetve úgy tudom, hogy a Polgár lányokat már kora gyerekkoruktól kezdve tudatosan együtt versenyeztették a fiúkkal.

És nem is maradtak el teljesítményben.

Bell & Sebastian 2012.09.20. 11:59:43

Subidubi, ég a budi, ám közben a Púnijó meg ilyesmikkel igazolja létét.

De van ez még tovább is! Pontosan hány százalék cigózsidóbuzijogász szükséges ahhoz, hogy végre elégséges legyen?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.20. 12:11:10

@jan: Vagy kötelezni a nőket, hogy sakkozzanak.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.09.20. 12:22:54

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: "Lehet szidni a vallást, a kasztrendszert, a nemzetiségi érzéseket és hasonlókat, de ezek, amellett, hogy valamennyire bezárják az embert, egyúttal biztonságot és közösséget is adnak neki. Márpedig az emberek túlnyomó többsége éppen erre vágyik, nem pedig a határtalan lehetőségekre. "

Nem, ez csak Abszurdisztánra igaz, mert itt az emberek túlnyomó többsége az óvodásokkal meg a nyuggerekkel egyenértékű szellemi színvonalon van.

Lásd itt:
zipp.hu/velemeny/2010/01/27/nyugdijas_politikai_rendszer_jovonk_a_mult

Prof. Dr. Simon Templar 2012.09.20. 12:31:22

@pierre bayle: "de jó neked, hogy te tudod, mire vágyik az emberek túlnyomó többsége. Gondolom arra, hogy a bankárgyerek bankár legyen, az utcaseprő fia meg utcaseprő. S az egész felett lebegjen az Úr áldása. This is conservativism..."

Ha az Úr helyébe meg behelyettesíted Kádárt vagy Orbánt máris kijön a szocializmus vagy gulyáskommunizmus. Igénytelen szarjankók igénytelen, punnyadt társadalma.

És akkor meg lehet érteni, hogy az ország legkreatívabb elméi miért húznak el a bús picsába Nyugat felé...

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.09.20. 12:35:30

Azt nem értem, hogy a vállalati hatékonyság (a jelek szerint kérdéses) hatékonysága mióta legitimáló érv a kötelező kvóta bevezetésére? Nem az lenne a normális reakció, hogy a piac többi szereplője elkezd kutakodni a nők aránya és a teljesítmény között?

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.09.20. 12:47:36

@Counter: "Ellenben agyon kell csapni, aki nem teljesítményalapon bérez, aki nem teljesítményalapon dönt, aki nem vesz fel nőt, mert "úgyis elmegy szülni" (és a másik kezünkkel lehetetlenné kell tenni a 12 éves szülési szabadságot, aminek a végén még a felhalmozott szabadságot is kiveszi...), agyon kell csapni a matektanárt, aki nem tanítja a lányokat, aki bátorítja a rosszabb teljesítményüket, agyon kell csapni a szexista vicceket facebookoló médiasztárt és így tovább."

Teljesítményalapú bérezés: OK, jobb nekem sem jut eszembe, ami segít az egyenlő esélyek fenntartásában.

12 éves szülési szab.: amit leírsz, azért kétségkívül egy véglet. Szerintem a szülési szabadság jó intézmény, mert azt segíti elő, hogy az anya döntése, hogy marad-e a gyerekével, vagy visszamegy dolgozni, tényleg szabad, márpedig itt a munkáltató és a munkaerőpiac felől érkezik az a kényszer, ami ezt a szabadságot torzíthatja. A szülési szabit pedig nem kötelező kivenni. Egyébként szerintem a gyerekbarát munkahelyek és a távmunka sokat tesznek a probléma megoldásáért. Bár az anyaság mellett való munkavállalás szempontjából szerintem így is kicsit aggályos az elkerülhetetlen munkahelyi stressz; mert azt a gyerek is megérzi.

Matektanár: nincsenek illúzióim a pedagógustársadalommal kapcsolatban, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy pedagógus pusztán a nemre tekintettel elengedje a rosszabb teljesítményt.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.09.20. 12:55:28

@Counter: A normális dolog az lenne, hogy akár a szülők, akár az oktatási intézmények nemtől függetlenül elősegítik a gyerekek megfelelő képességeinek a kibontakozását. Azonban szerintem vannak különbségek a hagyományos nemi szerepekre való szocializáció erősségében. Ha egy lányra "lányos" ruhákat adnak, "lányos" dolgokban hívják segíteni, arról beszélnek, hogy ha majd anyuka lesz, akkor mire figyeljen oda, de ő mégis inkább az autó körül legyeskedik, és ebben hagyják, abban nem tudok problémát látni. És más tészta, ha tényleg kifejezetten tesznek az ellen, hogy a "nem hagyományos" képességeit kamatoztathassa (pl. "te lány vagy, úgysem értesz az autókhoz", stb.). A határvonal képlékeny, de a "hagyományos" nemi szerepek gyökeres kiiktatása szerintem akkor sem megoldás. Létezhet olyan társadalom, ahol vannak bizonyos bevett elképzelések a nemi szerepekről, mégsem akadályozzák az előrehaladásban azokat, akik nem férnek bele ebbe a képbe.

Samott 2012.09.20. 13:03:21

A politika miert nem rak rendet eloszor sajat haza tajan? Kvota, hogy minden masodik jelolt no kell hogy legyen, aztan majd ha a "tisztelt hazban" beall egy egeszsegesebb ivararany, esetleg lehet rekalmalni a maganszferanal.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.20. 13:14:55

@Counter:

Szerintem is szükség van kvótarendszerre! Ki tehet arról, hogy minek és hová születik?!

Például milyen dolog már az, hogy a bp.-i orvosi karon 1920-ban a zsidó hallgatók aránya meghaladta az 50%-ot, holott a társadalomban a zsidók aránya nem érte el az 5%-ot sem?! Az ilyen igazságtalanságokat feltétlenül korrigálni kell! Ki tehet arról, hogy kereszténynek született?! Ha a nők a lakosság felét adják, akkor a vállalati ellenőrzőbizottságok felét is ők kell, hogy alkossák; ahogyan, ha a keresztények alkotják a lakosság 95%-át, úgy az orvosi karon is a hallgatók 95%-át keresztények kell hogy adják. Ez így igazságos! Aki nem hiszi, kérdezze csak meg Viviane Reding uniós igazságügyi biztosnőt, ő majd elmagyarázza neki.

ü
bbjnick

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2012.09.20. 13:22:08

@Holger Hartland: Bécsben már adnak puncipontot, mert van valami 1-2 százalék nemi eltérés a felsőoktatásba jelentkezők számában.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2012.09.20. 13:24:39

@Gorgiasz: Magyarul mivel nem sikerül épeszű férfit fogni, aki eltartaná őket de azért ezzel szembeni elvárásai ne legyenek; így most inkább az állammal meg a nagyvállalatokkal akarják magukat eltartatni?

Bell & Sebastian 2012.09.20. 13:29:59

@bbjnick: Nem úgy van az, mert ha jogot vesz el a többségtől azért, hogy a kisebbségnek adja, nagyon nem mindegy, hogy éppen az egyenlet melyik oldalán tartózkodik.

Hogy ki melyik, azt majd eldöntik helyettünk az istenffyk némi csűrcsavarás árán, akiket ugyan a kutya nem kért fel erre, de mivel születési előjoguk ennek eldöntése, meg is teszik.

Egyszóval, annak van igaza, aki nem vitatkozik ezen a baromságon, hanem megpróbálja bebizonyítani azt, hogy ilyen alapállásból jobbítani a világot haszontalan és káros. Azt hiszem, nem szükséges példát ragadnom arra, hogy mi az esélyegyenlőség legfontosabb ismérve, amit is folyamatosan vagdalnak miszlikbe.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.20. 13:55:47

@Bell & Sebastian:

Nézze, én csak megpróbálok európaiértelembenvett módon gondolkozni. Hát kell az nekem, hogy regisztráljanak valami adatbázisban (mert nem vagyok eléggé európaiértelembenvett)

mandiner.hu/cikk/20120919_neonaci_adatbazist_alakitottak_ki_nemetorszagban

és a végén még valami megkülönböztető jelet kelljen viselnem a ruhámon, hogy az európaiértelembennvettek idejekorán felismerjenek és távoltarthassák magukat tőlem?!

Mától fontos európaiértelembenvett ügyeket fogok képviselni, hogy bizonyítsam européer voltomat: itt van például mindjárt a kisebbségi jogok kérdése! Készséggel kérdezem, hogy lehet az, hogy azokban az iskolákban, ahol egy osztályban (például) huszonnégy cigány kisgyerek mellett mindössze két magyar kisgyerek árválkodik, még mindig nincs megoldva a magyar kisebbségi jogok hatékony képviselete és védelme?!

ü
bbjnick

ace22 2012.09.20. 14:00:03

"a végzősök 60 százaléka nő"

Ezt a csúnya diszkriminációt orvosolni kell férfi kvótával, ösztöndíjjal, csökkentett felvételi pontszámokkal a férfiak számára. Vagy csak a nők felé működik a dolog?

Más: ha egy cégbe beletolom a pénzemet, hagy döntsem el, ki lesz a menedzsmentben. Az lesz, aki legjobban képes a céget vezetni, nemétől függetlenül. Hasonlóképp, ha egy férfi 5-8 év alatt felküzdötte magát vezetői pozícióba, és most kvóta okán az utcáról v. alacsonyabb beosztásból egy nő ugyanazt az előléptetést megkapja, akkor ott nem lesz harmónia és motiváltság.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 14:08:42

@tevevanegypupu: ja, elnézve selmeczi-hoffmann-hankiss-pelczné-némethné fideszeseket, igazad lehet...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 14:09:34

@bbjnick: hülye. kereszténynek, zsidónak nem születik az ember, nőnek/férfinak igen

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 14:12:26

Te, Dobray. Azt a brit tudósos részt levezetnéd. Milyen módszertani-statisztikai tudásod alapján állítod, amit állítasz?

tevevanegypupu 2012.09.20. 14:33:53

@calam:

Ha nem tetszenek bamulja Mesterhazi Attilat.
Egyebkent zsidonak dehogynem szuletik az ember - ezert kell a zsido mama - kerdezzen meg errol egyet, majd eliazitja ebben a kerdesben.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2012.09.20. 14:34:25

@Counter:

Nagyon könnyű kivülről belebeszélni, de ha egy vállalkozó felvesz egy alkalmazottat, nyilván nem azt várja el, hogy 3-4 év után lelép szülni. Lehet kemény, de igy van. Ha sima melósról van szó, akkor könnyen meg lehet oldani, de egy magasabb hozzáadott értékű munkakörnél jóval bonyolultabb a történet. A környezetemben is több ilyen eset volt, több nő ismerősöm is jó allásba került közvetlen az egyetem után, az adott cég pénzt fektetett beléjük, majd 3-4 év elteltével hirtelen eldöntötték(amikor már nem csak elméletben kenték-vágták a szakmát), hogy ők akkor inkább mégis szülni akarnak. Most konkrétan statikusokról és épipészmérnök lányokról beszélek. Ezek után várd el a cégtől, hogy ismét nőket alkamazzon erre a pozicióra. A betanitás minden költségével.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.20. 15:17:34

@calam:

Kereszténynek valóban nem születik az ember, hanem (általában) családilag megörökli a kereszténységét (ez, mivel, általában, csecsemőkorban keresztelnek, olyasmi, mintha annak születne:-)). S a megkeresztelt akkor is keresztény --- rossz keresztény ---, ha nem gyakorolja vallását.

A zsidóknál azonban más a helyzet. Aki zsidó anyától születik, az zsidó, akár hívő, akár nem, akár vállalja zsidóságát, akár tagadja, a zsidók szemében ő zsidó. Ha nekem nem hiszed el, akkor : Kérdezd a rabbit!

ü
bbjnick

Gorgiasz 2012.09.20. 15:41:59

@Counter:
"A minimum ennyi és ennyi és a maximum ennyi és ennyi típusú kvótákat sem kell összekeverni."

minimum 40% nő = maximum 60% férfi

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 15:45:03

@tevevanegypupu: @bbjnick: na, jól van, butuskák. gratulálok, hogy sikerült egy vallási dolgot átültetni, és úgy tenni, hogy az, hogy a rabbi vkit zsidónak tekint, az ugyanaz lenne, mint ha vki nőnek születik.
mi van radnótival? ő nektek büdös zsidó?
tudjátok, egyszerű kis buta antiszemiták vagytok. és nem, bbjnick, nem fogok definíciós vitába bonyolódni veled.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 15:46:41

@calam: sajnállak titeket, hogy mennyire nem vagytok szabadok. de erről nem a környezetetek tehet, ti belülről jövően fakadóan vagytok rabszolgák.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.20. 15:47:12

@Thasaidon: Pl. mindig fiú a matek-fizika-kémia kedvenc, a fiúkat hívja szakkörre, a lányokat nem, vagy hagyja őket lekopni, ésatöbbi. Sok és finom módja van annak, hogy kialakuljon ez a különbség. Nem akarok elmenni gyerekpszichológiába és oktatásszociológiába, csak annyit állítok, hogy ezek a különbségek artificiálisak.

Hogy az új Mt.-ben épp mi van, azt nem tudom, de emlékeim szerint pár éve még meg lehetett csinálni, hogy kivette anyuka a maximális fizetés nélküli szabadságot (gyermek három éves koráig), ahogy az lejárt, kivette az alatta felhalmozott rendes szabadságát (amit még ki is kellett fizetni), és ennyi idő alatt vállalt egy újabb gyereket, s kezdte elölről. Munkáltatóként ez katasztrofális, kisvállalkozóként főleg, hiszen eközben is ott a járulékteher, az adminisztrációs költségek

@helgoland: Alighanem félreértettél.

Szerintem is a kontraproduktivitás határán túlmenően privilegizálta a munkajog a szülő nőket, mint fentebb írtam is. Pont azért, mert iszonyatos előjogokkal és védelmekkel rendelkeznek, azért gondolja meg minden munkáltató kétszer (tízszer), hogy nőt alkalmazzon. Ha kevesebb az előjog, kevesebb a munkáltatói teher, nem akkora a kockázat – nagyobb a munkaadási hajlandóság.
Hiszen más dolog, más teher lelépni szülni mondjuk 3-6 hónapos várandós nőként 6-12 hónapra és más 3 évre.

Ugyanakkor ha az illető statikus vagy építészmérnök nő nyújt olyan (vagy jobb) teljesítményt, mint a férfi kollégák, akkor bizony kössenek követ a munkáltató nyakába és vessék a folyóba, ha nem engedi érvényesülni (OK, az is elég büntetés, ha elmegy a konkurenciához, de értjük, miről van szó).

@bbjnick: Jé, a zsidók már olvasni se hagyják?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 15:49:51

@tevevanegypupu: jajj, ha elfogynak az érvek, marad a jó öreg buzizás:D muhaha
te vagy az a bugyuta ner-rabszolga, aki magát netelitnek szokta nevezni?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.20. 15:52:53

@Gorgiasz: Ha a felosztás maradéktalanul lefedi a lehetséges értékek teljességét, akkor és csakis akkor.

De pl. ha minimum 5% kvótát kérünk a vaníliafagylaltnak, azzal érdemben nem érvényesül 95%-os kvóta egyik másik fagylalttak szemben sem, hiszen gyakorlati képtelenség bármely konkrét íznek 95%-os piaci jelenlétet produkálnia (mert van mondjuk 20-nál több).
Ellenben ha a 20-féle fagylaltnak egyenként és külön-külön maximum 5%-os kvótát írunk elő, az már más.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.20. 16:37:09

@Counter: Már hogy a fenébe ne lehetne az egy munkáltató szempontja, hogy a jelentkező fiatal nő szült-e már? Komolyan nem értem. Persze, a szövőgyárban a soron tutira nem szempont. Ha mittudomén valami közép/felsővezetőt keres, hadd legyen már szempont, hogy épp mire fáradságosan beletanul, már megy is szülésire. Vagy hogy sosem fog tudni túlórázni, mert rohan szülői értekezletre. Vagy hogy folyvást betegszabin lesz a 6 gyereke közül valamelyikkel. Hadd mérlegelje már a munkáltató, hogy akarja-e mindezt. És ha akarja, vagy ha a nőnek normális férje van, aki támogatja, nochdazu inkább ő nem épít karriert, hogy afelesége tehesse, akkor hajrá.

De mindez miért is jelentené azt, hogy ugyanannyi nő köll ide-meg oda? Tényleg hihetetlen, hogy a nők jelentős része szívesebben foglalkozik a gyerekeivel, mint hogy fölkönyökölje magát mindenféle presztízspolcokra?

Iso raz: a biológia nem csak fizikai különbségeket determinál. Akinek már szült a neje, az tudja miről beszélek. A többi fogja be a száját.

És az a nő, aki akar, versenyezzen bátran a sok seggfej pasival. Komolyan, én bírom a női vezetőket, azok a csajok, akik erre rámennek, jellemzően tényleg jobbak a férfiátlagnál. De miért kéne ezért egy rakás nőt elzavarni otthonról a túlórába, meg a karriervágyba? Nem értem...

Az meg téged minősít, hogy szerinted a lányokat direkt nem tanítják matekra, meg fizikára. Nemmelesleg, ezek szerint a sok tanárNŐ, kurva egy gonosz banya mind. Férfikvótát a pedagógiába!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.20. 16:48:13

@Robinzon Kurzor: Már hogy a fenébe ne volna biológiailag determinált, ember? Nagyon is az, ahogy, lepődjünk meg, de bizony a pedagógiai pályaalkalmasságban is nagyon is az, ott éppen a nők javára.

És örvendenék, ha minden agyilag leszázalékolt értené, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden nő ilyen, vagy olyan, hanem hogy a nősokaságból jóval kevesebbnek van tehetsége, ambíciója bizonyos dolgokhoz. Ahogy a férfisokaságból is, nyilván más dolgokkal kapcsolatban hasonlóakat lehet meríteni.

De most komolyan: vezetnek autót a nők? Vezetnek. Elfogadhatóan? Többségében igen. Alulreprezentáltak mindenféle gépjárművezetői pályán? Kurvára. Követelnek kvótákat? Lófaszt. Miért? Mert egyszerűen rohadtul nem ambícionálnak efféle melót, rohadtul nem érdekli őket. Mert valahogy az emberiség 90%-ban úgy van drótozva, hogy az ilyesmi a faszikat érdekli. Senkit nem zavar, hogy a maradék 10% nem ilyen, ezért aztán van kevés nő, aki hivatásos sofőr, és van pár pasi, aki meg sem tanul vezetni. Fáj ez valakinek? Kéne ezen kvótázni egy jót? Nyilván nem, a világ el van így. Ahogy el van kevés, lassan talán egyre több, de a férfiakhoz nem mérhető számú női managerrel, meg politikussal, meg mittudoménmivel.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.20. 16:49:24

@jan: Mert a hímsoviniszták. És meg mert pölö dr. zerge egy buta konzerv. És mer' a zorbán.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.20. 16:49:49

@Counter:

Ezt abból gondolja, hogy magát nem hagyják gondolkodni (és azért nem teszi)?:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.20. 16:54:35

@calam:

"mi van radnótival?" --- kérdezed.

Mi van vele? Csak nem ő is nőnek született?:-)

"tudjátok, egyszerű kis buta antiszemiták vagytok" --- írod.

Azzal azért tisztában vagy, hogy ez az "érv" téged minősít és nem minket?:-)

ü
bbjnick

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 16:55:56

@bbjnick: azzal ugye tisztában vagy, hogy születési alapot a nácik tulajdonítottak ilyen módon a zsidóságnak, ahogy te is?
és ne szmájlizzál. ettől nem jófej, hanem sunyi vagy

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.20. 17:15:19

@Dr. Zerge: Nem tudom, engem mi minősít, de hogy téged minősít az, hogy nem látod be, hogy elutasítom a kvótázást, az biztos.

@bbjnick: Ezt abból gondolom, hogy maga hülye, hiszen nem olvassa el, amit írok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.20. 17:16:41

@calam:

"azzal ugye tisztában vagy, hogy születési alapot a nácik tulajdonítottak ilyen módon a zsidóságnak, ahogy te is?" --- írod.

Azt nem tudom, hogy a náciknál ez hogy volt (nem néztem utána a nürnbergi törvényekben pontosan hogyan szabályozzák ezt a kérdést), de azt tudom, hogy Oberlander Báruch rabbi mit ír erről:

"A háláchá szerint, aki zsidónak született – vagy a háláchá előírásainak megfelelően betért, és így csatlakozott a zsidó néphez – az örökké zsidó is marad. Akkor is, ha időközben elhagyta hitét és nem gyakorolja vallását. „A zsidó, még ha vétkes is, zsidó marad” – fogalmaz a Talmud[10]. Egyértelműen ír a gyakorlati szabályrendszerben mérvadó Sulchán Áruch[11] is: „Egy kitért zsidó [továbbra is a közösség része és így] egyházi házasságkötése [a vallási szabályok szerint is] házasságkötés…”.

Az tehát, aki zsidó anyától született (vagy szabályosan betért), akkor is zsidónak számít, ha a Tóra minden szabályát megszegte, sőt még akkor is, ha kitért a zsidó vallásból. A kitért zsidó és leszármazottjai „a világ végéig”[12] teljes mértékben megmaradnak zsidónak, ezért például nem is kell betérniük a zsidó vallásba, ha visszatérnek őseik hitéhez, közösségükhöz. S egyértelmű, hogy nem szabad őket eltaszítani, épp ellenkezőleg: „…kötelességünk még inkább szeretettel fordulni felé, és a jó útra terelni őt és gyermekeit”[13]."

zsido.com/konyv/73/4150/Modern_etikai_kerdesek_a_zsido_jog_szemszogebol/A_zsido_kozosseg_es_az_antiszemita_zsido

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.20. 17:21:30

@Counter:

Látja, most igaza van! Valóban hülye vagyok, de azért, mert elolvasom, amit ír:-D

ü
bbjnick

Takács Bálint 2012.09.20. 17:24:13

És még van pofája néhány országnak emlegetni a magyar Numerus Clausust, amikor most egészen pontosan ugyanazt csinálják!

Manyi Béci 2012.09.20. 18:14:36

, Vagy hogy sosem fog tudni túlórázni, mert rohan szülői értekezletre. Vagy hogy folyvást betegszabin lesz a 6 gyereke közül valamelyikkel. Hadd mérlegelje már a munkáltató, hogy akarja-e mindezt."
És ha akarja, vagy ha a nőnek normális férje van, aki támogatja, akkor hajrá. "

Aztán honnan tudja az a munkáltató, aki éppen közép/felsővezetőt keres, hogy normális férje van a jelentkező nőnek, okosember?

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2012.09.20. 19:04:19

Na, ha már így összejött a femináci picsogás a zsidókkal, parafrazeáltam az éjjel egy jót, tessék:

reciprok.blog.hu/2012/09/19/tenyek_es_tevhitek_a_zsinagogan_beluli_eroszakrol

MézesRozi 2012.09.20. 19:26:44

@don Fefinho:
tudja a rendszerváltás előtt meg fütyipontokat adtak a magyar egyetemeken, a közgázon, orvosin. ez azt jelentette, hogy a fiúk 19-20 pont helyett (20 volt a max.), már 16-17 ponttal bejutottak:)

MézesRozi 2012.09.20. 19:31:04

@calam:

" zsidónak nem születik az ember,"
:)) a hét vicce.

tevevanegypupu 2012.09.20. 19:32:59

@calam:

Budos zsido? Maga ennyire gyuloli a zsidokat, hogy van kepe ezt igy leirni? Na pa, korlatolt, begyoposodott agyu, eloiteletes, sajat elmeleteit masra raerolteto, eroszakos, szuklatokoru , a zsido vallasrol meg csak fogalmat sem alkoto, tokeletesen tudatlan emberrel nem vitatkozom.

tevevanegypupu 2012.09.20. 19:36:35

@calam:

Mifele buzizas??? Es mi az, hogy buzizas? Micsoda ordenare es kozonseges lelke van maganak. Homoszexualis vagy leszbikus, ezt igy mondjak ott, ahol nem akarjak mas ember erzekenyseget megbantani. Legyen szives turtoztesse magat.

MézesRozi 2012.09.20. 19:44:40

@tevevanegypupu:

hagyja danimalacot. fusztrált szegény:)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.20. 20:29:55

@Counter: Őőőő, hát ez engem érdekesen minősíthet, hiszen sehol sem mondtam volt, hogy ne látnám be. Mondhatni az ezen kívül kifejtett nézeteiddel veszekszem erősen, de ezek szerint hiába: funkcianalfabéta vagy. Sajnállak.

Mondjuk nagyon azért nem.

Inkább leszarlak...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.20. 20:34:43

Ha csak úgy nem, hogy ismeri a saját alkalmazottait, és azok körülményeit. Kurva furmányosak ám ezek, baszod, te butaember.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 21:06:54

jajj, srácok. hát ez rém gyenge volt. ennyire nincs már gondolat? csak a gondolataim kiforgatása?
azon picit meg vagyok lepődve, hogy bbjnick egy társadalmi dolgot biologizál, de hát a nácizmus így működik.

@MézesRozi: nincs semmi, csak az, hogy tudod, ki vagyok? ez elég szomi

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.20. 22:35:17

@calam:

"azon picit meg vagyok lepődve, hogy bbjnick egy társadalmi dolgot biologizál, de hát a nácizmus így működik." --- írod.

1) Ha te tényleg valami társadalomtudós vagy (vagy legalábbis az szeretnél lenni, ha nagy leszel), mint ahogy itt rebesgetik (ami engem nem érdekel, a személyed totálisan hidegen hagy, csak a szemem elé került az információ, így nem tudtam kikerülni), akkor nem jósolok neked nagy szakmai jövőt, ha te a női kvótában valamiféle biológiai alapú korrekciót látsz. A női kvóta szükségessége mellett érvelők gondolod, hogy azért szorgalmazzák a kvótát, hogy több p*na legyen egyszerre mindenütt egyhelyen, mint eddig volt? Nem inkább a női létből és trad. női szerepből (szerintük) következő társadalmi hátrányokat szeretnék korrigálni?

2.) Biologizálás ügyben ne nálam nyújtsd be a panaszt, fordulj inkább bizalommal Oberlander Báruch rabbihoz!

3) Náci az apád véreres f*sza, amivel gyerekkorodban esténként abuzált téged, te szerencsétlen nyáladzó szánalmas s*ggarc!

ü
bbjnick

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 22:40:22

@bbjnick: miért kevered a dolgokat. én nem a nőkre mondtam a biologizálást, hanem a zsidókra. te téleg ilyen gyengeelméjű vagy?

Manyi Béci 2012.09.21. 05:54:21

Nahát, maga aztán képben van a kiválasztás folyamatáról.:)
De tudja mit, okosember, tegyük föl, hogy a munkáltató ismeri a körülményeit minden női és férfi munkavállalójának, ám az adott állásra hirdetést ad fel. Akkor mi alapján dönt?

Müszélia 2012.09.21. 06:36:57

az engineering szót mérnökösködésnek fordítani, megalol.
egyébként rohadtul sértene, ha csak azért neveznek ki felelős pozícióba, mert éppen kellene egy miniszoknyás a sok nagyokos mellé.

MézesRozi 2012.09.21. 06:53:08

@calam:
édesecsém, maga írta be a saját nevét. és ezt tudni, nem kevés. igaz-e?

a gondolatait meg nehéz ügy lenne kiforgatni. a maga gondolatai - ez oximoron:)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.21. 09:49:32

@Dr. Zerge: Ne Manyikát baszogassa, inkább ezt a malacot üsse, hátha bele tud verni egy kis realitásérzéket a gyűszűnyi agyába.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.21. 10:58:54

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ahogy elnézem, calamot már lemosta bbjnick a halachával. (Azért milyen furcsa ez így! :)) Egyébként malacunk reménytelen eset, pl. meg van győződve róla, hogy az OTKA-bizottságok A Hatalom Pénzosztó Testületei. :D

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.21. 11:51:32

@Holger Hartland: Még jó, hogy nem ette ide a fene karatnát, ő ivritül mosta volna le :)
Valóban, segghülye a fickó.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.21. 14:50:36

Menő halacha minz társadalmi törvény. ti télleg menthetetlenek vagytok. szégyelljétek magatokat. Szánalmas ez a biologizalas. attól hogy van olyan zsido, aki ezt allitja attol meg nem lesz igazsag es nem lesz tarsadalmi torvenyszeruseg. telleg magyarazni kell hogy a vallas az miert nem szuletesi kategoria?

csak egyszer beszelj olyannal aki palyazott mar otkara, utana okoskodj

Alfőmérnök 2012.09.21. 16:07:54

@MézesRozi: Miért, németnek nem születik az ember? Vagy ők az apát és az anyát is nézik? Annak sok értelme nem lenne. Valaki nemrég írta, hogy kórházi statisztikák szerint az emberek 10%-ának nem is az az apja, akit annak hisz. Nem hülyék ezek a zsidók.

MézesRozi 2012.09.21. 16:38:40

@calam:
de tényleg. maga már pályázott? ahhoz nem kell phd?

Bloodscalp 2012.09.21. 18:37:52

Én mondjuk nem alapoznék ilyen irányú EU-s felmérésekre, mert ugye a vox populi nem szükségszerűen erősíti a közjót.

neked meg a jó kurva anyádat dobray-szilvay.

ilyen szöveget is akkor tolsz ha nép nem úgy szavaz ahogy ti szeretnétek, ha igen akkor vox populi simán..hát bekapod a pap faszát.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.21. 20:42:16

@Alfőmérnök: A zsidóság nem csak etnikum, hanem vallás is, ezért nem teljesen azonos a dolog mint pl. németnek lenni.

@calam: Kicsit vissza kellene venni a pofából és ha mást nem, elolvasni a wiki szócikket a zsidókról:
According to Daniel Boyarin, the underlying distinction between religion and ethnicity is foreign to Judaism itself, and is one form of the dualism between spirit and flesh that has its origin in Platonic philosophy and that permeated Hellenistic Judaism.[66] Consequently, in his view, Judaism does not fit easily into conventional Western categories, such as religion, ethnicity, or culture.
...
Traditional Judaism maintains that a Jew, whether by birth or conversion, is a Jew forever. Thus a Jew who claims to be an atheist or converts to another religion is still considered by traditional Judaism to be Jewish. According to some sources, the Reform movement has maintained that a Jew who has converted to another religion is no longer a Jew,[69][70] and the Israeli Government has also taken that stance after Supreme Court cases and statutes.[71] However, the Reform movement has indicated that this is not so cut and dry, and different situations call for consideration and differing actions.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.21. 23:54:04

@MézesRozi: várj-várj. ez már a konzervatív, molnárattilakárolyi értelemben vett humor?

kornél 2012.09.22. 08:50:43

@calam:

Jesszusom. Te tényleg ilyen buta vagy?

Leskelődő 2012.09.22. 14:11:22

@calam:
Úgy érti, hogy _csak_ vallás?
Érdekes, Konrád György úgy tudja, hogy egy különleges "világnép".
Megbeszélné, kérem, ezt vele is?

"Szinte az egész Földön vannak zsidók, egy nép sincs, amely így szétszóródott, így irtatott és mégis így megmaradt volna, ez a különösségük. Történeti tény a fennmaradás hosszú ideje és az üldöztetés folyamatossága. Történeti tény a zsidóság világnépként való megjelenése a szimbólumok szférájában.
Ez az egyetlen világnép, és ebből fakad a rendeltetése is. Világnép nemzetállamokban – ez a zsidó paradoxon."

Alfőmérnök 2012.09.22. 16:48:06

@Leskelődő: Miért nem a génkoktélosat másolta be? Az jobb. :)

tewton 2012.09.22. 17:23:27

@calam:
"a zsidó _vallás_, nem más"
lol & wtf :)

akkor miért mondja a média izraelre, hogy "a zsidó állam"? és miért nem tiltakozott ellene még a mazsihisz meg a többiek?

mindezt úgy, hogy izraeli zsidószármazású nemkeresztény nemmuszlim nemarab emberek meg arról beszélnek, hogy izrael egy demokratikus (hahaha) és _szekuláris_ (höhöhö) állam.

vegyél egy új ájfont, hátha okosabb leszel tőle

Leskelődő 2012.09.22. 18:03:29

@Alfőmérnök:
Kíméletből.
Féltem, hogy sokkot okozok szegénynek.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.22. 18:29:37

@Leskelődő: tudod, ha valaki nem konzervatív, akkor használhatja a fejét, és nem kell tekintélyektől elalélnia. konrád itt hülye bizony.

@tewton: az, hogy a média mit használ, mióta érv? A mazsihiszt gyűlölni szoktátok, ráadásul mindig az ellenkezőjét fogadjátok el, mint amit állít, most miért nem?
Szóval akkor Vatikánban lakik a katolikus nép, értem.
(benne van a zsidó nép a felsorolt kisebbségek között a törvényben?)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.22. 18:37:22

@calam:

"KARESZ HÜJE
GYÖNGYI HÜJE
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van."

ü
bbjnick

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.22. 21:01:08

@calam: Erről kérdezz meg néhány zsidót. Vesd föl nekik a halachát is. Ha esetleg nem ismernél zsidókat (meg lennék lepve!), összehozhatlak néhánnyal. Olyannal is, aki közben OTKA-bizottságban is tag, így több kérdésedre is választ kaphatsz. :) De szerintem ne égesd magad, fejezd be.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.22. 21:50:22

azt figyelitek, hogy eddig személyeskedésen kívül nem volt még érv? :D

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.22. 22:35:22

@calam: Tőled, tök? Nem is vártunk. Te viszont a (teljesen megérdemelt) személyeskedés mellé kaptál érvet is - igaz, minek.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.22. 23:14:32

@Holger Hartland: így is néz ki, amikor az egyszeri kommentelő beismerő vallomást tesz. kösz

Leskelődő 2012.09.23. 00:23:41

@calam:
Annyira szórakoztató lesz látni, ahogy Konrád után Komoróczyt is lehülyézi, hogy ezt is ideteszem Magának:

"A zsidóság nép, mint minden nép, bizonyos anthropologiai, szociológiai kulturális, nyelvi sajátosságokkal, ezek a sajátosságok - folyamatos változásban - megmaradtak és megmaradnak a diaszporában is, megkülönböztetik / elválasztják más népektől, összekötik máshol élő zsidókkal, nincs ebben sem különös, sem rejteni való."

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.23. 11:40:15

@calam: Azt megnézném, amikor ezt megpróbálja beadni egy izraeli nem vallásos zsidónak.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.23. 11:43:28

@bbjnick: Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter. Ez a barom szembemegy az egész világgal az autópályán és még neki áll feljebb.

tewton 2012.09.23. 13:47:01

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
legalabb van valami esemeny a mandarinon, amiert erdemes atnezni :)

Leskelődő 2012.09.23. 15:01:12

@bbjnick:
Ez se rossz :)

@calam:
de legyen két link, biztos ami biztos
regi.sofar.hu/hu/node/56779

Adjak Konrádhoz is?

Alfőmérnök 2012.09.23. 15:24:33

@calam: Tudni kell veszíteni, kiscsávó. Rossz irányba indultál el, mikor az alapján osztottad az emberiséget antiszemitákra és jófejekre, hogy a zsidót csak vallásnak tartják-e, vagy másnak is. Találj más kritériumot.
Ha kell, segítek: bbjnick antiszemita, MézesRozi, Konrád György nem az.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.23. 17:10:43

@Alfőmérnök:

:-D

Örömmel látom, @Alfi, hogy megtaláltad önmagad! Felcsaptál antiszemitizmus-szakértőnek. Látod, az egy pont neked való pálya!

:-D

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.09.23. 19:35:58

@bbjnick: Jól fizet, de meg kell érte dolgozni, ahogy Vanek úr mondta - állítólag, mert egy Rejtő-könyvet sem voltam képes végigolvasni.
Amúgy Mikszáth definícióját („Antiszemita az, aki a kelleténél jobban utálja a zsidókat.”) tartom a legpontosabbnak.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.24. 09:48:46

@tewton: Ilyenkor azért nincs magyar billentyűzete, mert Doomból próbálja kiszedni a csipet a Sohoban?

@Alfőmérnök: Eddig tényleg Mikszáth definíciója a legjobb.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.24. 13:08:47

@Alfőmérnök: nincs szó vesztésről. nem állítottam, hogy csak ez az egy szempont lenne, de ha valaki csak ezt veszi figyelembe, akkor elég valószínű, hogy antiszemita.
ráadásul itt sokan nem képesek különbséget tenni európában/amerikában/stb és izraelben élő zsidók között. szóval sok ilyen buta árnyalatlanság miatt téves a kommentjük.
az is a baj, hogy nem vágják, mit jelent a halacha, mi a hatóköre, és valójában komoróczy írását sem sikerült minden részében elsajátítani.

tewton 2012.09.26. 01:27:45

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
errr... nem mindig tudom, melyik gépen mivel váltok a blitish meg a magyal billentyűzet közt :)

tewton 2012.09.26. 01:32:38

@Leskelődő:
hiába linkeli othellót, tudjuk, hogy shylockot akar mondani!
süti beállítások módosítása