Keresztény és kapitalista válaszok a szabadság jegyében
2012. szeptember 17. írta: Redakció

Keresztény és kapitalista válaszok a szabadság jegyében

Mit mond a Vatikán a vállalkozásokról, a magántulajdonról vagy éppen a szociális feladatokat ellátó jóléti államról? A válasz természetesen korántsem egyértelmű, azonban a katolikus társadalmi tanítás képviselői szerint létezik olyan érték- és eszmerendszer, amely szervesen illeszkedik az évezredes keresztény hagyományokhoz, miközben ésszerű válaszokat ad a modern emberi közösségek problémáira is. Ennek közgazdasági vetületeiről nyújtott áttekintést a szlovákiai Modorban (Modra) megrendezett, Toward a Free and Virtous Society című konferencia.

Zulik Ákos tudósítását Mandiner.csr aloldalunkon, Szilvay Gergely írását a Magyar Kurír oldalán olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr324783584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2012.09.17. 17:20:50

Valaki tudja mi lett azzal, amikor Semjén elment, hogy megváltoztassák a Vatikán-Magyarország államközi szerződést, mert a pedoállam panaszkodott, hogy kevesebb zsét tudnak behajtani a hívektől az egykulcsos miatt?

Csak arról volt hír, hogy Semjén elmegy és megoldják a bajt okosba, de valahogy elfelejtették közölni az eredményt.

bolá 2012.09.17. 18:16:13

Alapvető tévedés, és minden félreértelmezés forrása, hogy azonosnak veszik a szabad piacgazdaságot a kapitalizmussal. A kettő nem azonos.

marko11 2012.09.17. 21:42:30

A mai kapitalizmusról, az újtípusú világbirodalomról lásd
Vass Csaba hármas könyvét, abban is a II. könyv, II. rész, II. fejezetét!
mek.oszk.hu/02200/02260/02260.pdf?utm_

___________________________ (törölt) 2012.09.18. 10:09:56

@bolá: igen, ez jo megközelites. Tulajdonkeppen sokkal inkabb a kapitalizmus elött volt igazi szabad piac a nyugati allamokban - amikor Adam Smith es Napoleon egyarant a nation of shopkeepersnek hivta az angolokat - meg a ipari forradalom elött.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.09.18. 10:29:52

@Shenpen: @bolá: Ez sajnos a szavak átértelmezésének köszönhető. Valószínűleg amit szabad piacnak neveztek, az szintén kapitalizmus, az ún. laissez-faire kapitalizmus (en.wikipedia.org/wiki/Laissez-faire), míg amit ma általában kapitalizmus alatt hírdetnek, az vagy a korporatizmus (en.wikipedia.org/wiki/Corporatism), vagy az államkapitalizmus (en.wikipedia.org/wiki/State_capitalism). Régebben kapitalizmus alatt a laissez-faire-t értették, mára ez egybemosódott az utóbbi kettővel.

Bell & Sebastian 2012.09.18. 17:56:56

Ez annyira érdekes téma, hogy pont azóta foglalkoztat, mióta elcseréltük a szart erre a fosra, amit legszívesebben erőszak-monopóliumnak hívnék, kétharmaddal megtámogatva.

Félreértés ne essék, nagyívű logikai sort lehetne festeni egészen Amerikától az Unión keresztül a goldmanus helytartókig.

Van is ebben egy pikáns, kézzelfogható párhuzam, a Római Birodalom, Heródes és a farizeusok/papok/zélóták.

No meg a Názáreti.

marko11 2012.09.18. 21:21:37

@Bell & Sebastian:
Ennek a mostani fosnak, ennek az újtípusú világbirodalomnak, ennek a sunyi és kapzsi diktatúránk az - általam ismert - legpontosabb elemzését adja Vass Csaba fentebb hivatkozott tanulmánya. (Először a Valóság 1997/9 számában jelent meg.)
süti beállítások módosítása