Historikerstreit – Mire jó a történészvita?
2012. augusztus 09. írta: aristo

Historikerstreit – Mire jó a történészvita?

romsics_gero_vita_historikerstreit.jpg
„Aki nem tud szembenézni a múltjával, arra van ítélve, hogy örökké megismételje.” (George Santayana)

1986. június 6-án jelent meg Ernst Nolte cikke a  Frankfurter Allgemeine Zeitungban, így kezdődött az ún. „Historikerstreit”, a német történészvita vagy – más fordítással – veszekedés. Olyan időpontban robbant ki, amikor Németországban – bár jelentős keresztény-konzervatív politikai többség volt hatalmon – a szellemi élet meghatározó posztjain ülők a '68-as generáció utóbb nálunk is megismert és megszeretett tagjai voltak, mint Cohn-Bendit. Ezért Nolte nem is tévedhetett volna nagyobbat, mint mikor azt hitte, hogy a vita történészek között és történeti érvekkel fog folyni. Nem úgy van az.

Megjósolható, hogy nálunk sem úgy lesz. Amint Németországban sem az volt az eldöntendő kérdés, hogy mi is „történt” valójában, miért, milyen történeti okokból és körülmények között jött létre és pusztította el a fél világot a nácizmus; hanem az, hogy ki és mit tanítson erről a következő nemzedékeknek. Nálunk sincs ez másképp.

A kultúrkampfos bomba egy önmagában is szánalmas kérdés felett robbant fel, hogy Romsics Ignác történész vajon antiszemita-e? (Bármit is jelentsen ez.) Romsics amúgy egy nem túl korszakos történész, némi neki tulajdonított „jobboldali” stichhel: semmi különös, szorgosan ír, használja az erre a célra rendelt fogalomkészletet – csakúgy, mint a többiek. A történeti „igazság” mellett erősen figyel a tudományos karrierjére is, melynek semmi sem hiányzik kevésbé, mint valamilyen botrányos megállapítás. A balhé kitörésekor volt egy történeti pillanat, amikor úgy tűnt, a kérdés gyorsan és fájdalommentesen a szőnyeg alá söpörhető – nem kisebb fasizmus- és antiszemitizmus-szakértő, mint TGM vette védelmébe Romsicsot –; ám ma már tisztán látható, nem ússzuk meg ennyivel a dolgot. A kissé hőbörödött TGM ugyanis éles szemű és érzékeny megfigyelője a közéletnek, aki feltételezte, hogy az ügy „tényszerű”, tehát cáfolható vagy igazolható dologról szól. Pedig nem. A harc – amint Németországban – nálunk is a múlt értelmezésének privilégiuma, illetve a fogalmi keretek uralása körül forog.

*

A „Horthy-korszak”, jellemzőbb elnevezéssel a „Horthy-fasizmus” tüske a libi honfitársaink körme alatt. Beékelődik az álom megtestesülésének időtartamába, a dicsőséges 119, vagy mennyi nap és a még dicsőségesebb „felszabadulás” közé – amikor is a kommunista gonoszsághoz már erő is társulhatott. Puszta léte kínosan emlékeztetett arra, hogy egy retrográd ország milyen hevesen utasította el a baloldali rémálmot, amint megpillantotta annak az egyenlőség köpenye alól kilógó patáját. Azt az álmot, amely a „baloldal” oly régi álma volt: álom, amiért nem volt túl nagy ár az ország erkölcsi és anyagi romba döntése, a számtalan halott, derékba  tört élet, rengeteg könny és szenvedés. Aki nem tudná: a 20. század baloldala által vágyott és megígért demokratikus és egyenlő elíziumban élünk, itt és most. Tényleg. Ez az. A retrográd, „úri keresztény” Magyarország halottnak tűnik, teteme temetetlenül fekszik Európa keresztútján – tanúságául annak, hogy jár az, aki nem tudja léte szerves részévé tenni a haladás eszméjét.

Akár hátra is dőlhetnének elégedetten, ám a Magyarország gondolkodásában, ízlésében megnyilvánuló tradíció túlságosan szívós halottnak tűnik. Cselédek, disznópásztorok és ivadékaik majd' száz éves undokságai és nyargalásai után is újra meg újra felemeli fejét az igazság hidrája. Mert a félmúlt nem történelem, hanem genealógia, családtörténet, esti beszélgetések témája, a Szabad Európa Rádió sercegése és a családi könyvtár polcain álló, a tűzvésztől megmentett könyvek gerincének felirata.

Önbecsapás azt hinni tehát, hogy vita lesz itt, érvek csatája érvekkel, ahol azután a mértéktartó józan ész és a tudományos megfontolások döntenek majd. Nem. Bozótharc lesz – ha tetszik, partizánháború – jellemgyilkossággal, sanda célzásokkal, kiforgatott szavakkal és hazug tulajdonításokkal. Honi haladóinkat a végletekig bőszíti, hogy egyszer már győztesnek hitték magukat: hiszen már úgy volt, hogy a retrográdok végleges vereséget szenvedtek. Most mégis itt vannak és talán vitatkozni akarnak, márpedig vitatkozni nem lenne jó nekik. Mert szilárdan megvetheti a lábát az, aki hisz az évezredes „igazságtalanságok” felszámolásáról szőtt ábrándokban – ha hisz azokban valaki –; ám mi is jogokat formálhatunk meggyalázott, kivégzett apáink és nagyapáink jogán, az elrabolt vagyon jogán, a fillérekkel megvásárolt, valaha nagynak látott nemzet emlékezete nyomán.

A magyar és az európai liberalizmus hangadói saját életük megtagadása árán és sűrű bocsánatkérések közepette tudnák csak a kommunizmus bűneit olyan súllyal elítélni, mint a nácizmusét. Hogy ezt nem teszik, az érthető is, hiszen ők sem nagyon fogadtak el bocsánatkérést a „fasisztáktól” – még akkor sem, ha azok már leülték a rájuk rótt penitenciát. Kivéve talán, ha az illető náci valami jól meghatározható szakértelemmel rendelkezett, amelyet használni lehetett a „szabadság” érdekében; vagy esetleg nagyon gazdag volt, hiszen a „nagy generáció” tagjai is mi másért, mint pénzért adták fel/el romantikus, haladó, szélsőbalos nézeteiket – pecunia non olet.

*

Nálunk, itt és most lassan összeérnek dolgok. Egy hosszú, befejezetlen háború képévé állnak össze a külföldi megrovások, a honi antiszemitizmus, a „genetikus alattvalóság”, a diktatörp egyeduralma, a NAT körüli sivalkodás, a gazdasági heterodoxiáról folytatott vég nélküli lamentálás, a hazai historikerstreit és Efraim Zuroff sajátos tevékenysége, nem lankadó erőfeszítései a magyar nácik leleplezésére.

Kérdés lehet persze az is – amelyet sokan nem értenek –, miért pont magyar aggastyánokra sújt le mostanában a büntető igazságszolgáltatás könyörtelen Efraimja? Nos, a válasz legalább annyira lesújtó, amennyire egyszerű: a németek által megszállt Európában Magyarországon deportálták utoljára a zsidókat. Ez azt jelenti, hogy míg a Kristallnacht 1938. november 9-én volt – általában ezt az időpontot jelölik meg a holokauszt kezdeteként –, addig nálunk a vidéki zsidóság tömeges deportálása 1944. március 19-e után kezdődött. Ez – bárhogyan nézzük is – hat év különbség. Ha Csatáry most 97 éves, akkor azok, akik Németországban a kezdetektől részt vettek a zsidóellenes intézkedésekben, már több mint százévesek lehetnek – az meg, tudjuk, még náciban is ritka. Az öregebb nácikat hiába keressük tehát, a föld alatt alusszák örök álmukat, vagy büntetésüket töltik a pokolban: mindegy; Efraimnak már nem hoznak a konyhára. Elsősorban ez az egyszerű kronológiai oka annak, hogy Zuroff úr nálunk kereskedik. Már ha eltekintünk a „helyzet fokozására” szőtt összeesküvés elméletétől.

Itt tartunk tehát. Pedig – bármi áron is – meg kell keresni a valódi múltunkat, gyökereinket, legyenek azok bárhol, akár Ázsiában is, mert aki magyarázni tudja a múltat, azé a jövő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr984701405

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Historikerstreit – Mire jó a történészvita? 2012.08.09. 18:39:02

A Magyarország gondolkodásában, ízlésében megnyilvánuló tradíció túlságosan szívós halottnak tűnik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommybravo 2012.08.09. 09:44:01

Nem figyeltem oda, hogy ki írta a cikket, de egy idő után roppant gyanús lett. Aztán elértem ehhez a csodálatos szakaszhoz, és megvilágosodtam:

>>A „Horthy-korszak”, jellemzőbb elnevezéssel a „Horthy-fasizmus” tüske a libi honfitársaink körme alatt. Beékelődik az álom megtestesülésének időtartamába, a dicsőséges 119, vagy mennyi nap és a még dicsőségesebb „felszabadulás” közé – amikor is a kommunista gonoszsághoz már erő is társulhatott.<<

Az megint a mandiner háborodott bohóca, juhéj!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.09. 09:47:33

Rohadtul nem erdekel senkit a Horthy- vs. Kadar-rendszer kamu ertelmisegi vita.

jan 2012.08.09. 09:49:05

Hát ha valakinek a védelmére nem szorult rá Romsics, az bizony Aristo.

Hogy mást ne mondjak, például azért, mert Romsics bizony (hogy Aristo terminológiájával éljek) cselédek és disznópásztorok ivadéka.

Amúgy az egész vita persze teljesen bizarr, Romsics olyan kijelentései, értelmezései körül forog, amelyeket ezelőtt 10, 20 (adott esetben 30) évvel tett.

Azt azonban vitatnám, hogy itt nagy szekértábor-harc van kibontakozóban. Romsicsot eddig egy szakmai körökben kóklernek tartott történész (Gerő) és egy irodalomtörténész (Bojtár) támadta be, a megszólaló fajsúlyos történészek kiálltak mellette.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.09. 10:09:04

aristo barátunk a nagypapai kulcscsomó idétlen keresgélése közben egy valódi újdonságra talált: az ellenségeink összehangolt támadást indítanak ellenünk. :)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.09. 10:20:37

Aristo szívem, egy disznópásztor és egy disznó szerelemgyereke szellemi világítótorony hozzád képest.
Tudod ki volt a 2vh közt "libi"? Pl. Bethlen István miniszterelnök (még az általad megvédeni óhajtott Romsics szerint is: "Gróf Bethlen István világ- és társadalomképe, valamint politikai gondolkodása a 19. századi konzervatív-liberális vagy más néven nemesi liberális eszmekörben gyökerezett."
www.rubicon.hu/magyar/oldalak/a_horthy_rendszer_jellegerol_elitizmus_tekintelyelv_konzervativizmus/
Az a gyanúm, h amikor a többi gyerek még kapufának se vett be focizáskor, anyukád azzal vigasztalt, h ők csak cselédek és disznópásztorok ivadékai. Aztán ez a idea annyira megtetszett, h esténket már erre gondolva játszott el azzal, ami lábad között van.
Egyébként most olvasom David Cannadine kiváló monográfiáját a brit arisztokrácia hanyatlásáról, ő azzal jellemzi az arisztokrácia kiszorulását a köztisztviselői karból, h többé már nem volt tolerálható a hozzá nem értés és az alkalmatlanság.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.09. 10:23:38

@jan: Gerő ugyan lusta disznó(pásztor?), de legalább írt egy jó könyvet (az elsöprő kisebbség), Romsics viszont szorgalmas, de ez a legnagyobb történészi erénye. Máig a Tanácsköztársaság a Duna-Tisza közén számít a legjelentősebb művének :)

GuyFawkes 2012.08.09. 10:43:00

A cikk lényege (és csodálatos önreflexiója is egyben): "Önbecsapás azt hinni tehát, hogy vita lesz itt, érvek csatája érvekkel, ahol azután a mértéktartó józan ész és a tudományos megfontolások döntenek majd. Nem. Bozótharc lesz – ha tetszik, partizánháború – jellemgyilkossággal, sanda célzásokkal, kiforgatott szavakkal és hazug tulajdonításokkal. "

Hátennyi, "libi" + "bal" = rossz. Köszönjük, a mély és magvas tartalmat.

Czelder Orbán 2012.08.09. 10:59:08

"Romsics amúgy egy nem túl korszakos történész, némi neki tulajdonított „jobboldali” stichhel: semmi különös, szorgosan ír, használja az erre a célra rendelt fogalomkészletet – csakúgy, mint a többiek." - ez az egyetlen valid mondat az írásban, a többi a szokásos aristói bullshit.

hacsaturján 2012.08.09. 11:34:15

nekem mán szinte hiányzott....

Robinzon Kurzor 2012.08.09. 11:36:31

@jan:

Az új konzi átok: védjen meg téged az aristo!

jan 2012.08.09. 11:41:16

@MolnarErik: ismerem ezt a kritikát Romsiccsal szemben, de persze ez az ő személytől függetlenül is létező dilemma, mármint a különböző történészi stílusokról, szerepfelfogások, műfajok stb. kérdése.

Kandeláber 2012.08.09. 12:11:05

Magyarországon mindhárom köztársaság bűnben fogant: az elsőt egy mentálisan zavart gróf hozta létre szökött katonák segítségével, a másodikat orosz szuronyok árnyékában a moszkvai bábok, a harmadikat pedig egy volt KB tag kiáltotta ki a kerekasztal-bohócok paktumának végtermékeként.
Mindhárom olyan volt, illetve olyan, amilyen.

Kandeláber 2012.08.09. 12:25:09

Zuroffal kapcsolatban tökéletesen igaza van, az arcot még a jobboldali elhajlással nem vádolható Karsai László (Gerővel ellentétben valódi történész) is megélhetési nácivadásznak nevezte.
Zuroff legellenszenvesebb szereplése a Képíró-perben volt, úgy trónolt a tárgyalóteremben, mint az ügy ura (halkan jegyzem meg, talán valóban az is volt), szinte átvette a vele mindvégig bratyizó ügyész szerepét.
A felmentés aztán jól képen törölte, ekkor úgy éreztem, talán mégis van független bíróság Magyarországon.

MézesRozi 2012.08.09. 12:27:36

meglehet, nem ugyanazt a posztot olvasom, mint mások. mert én itt bizony romsics mosdatást nem látok:)

aki meg azt gondolja, hogy ez egy marginális értelmiségi vita, az emelje föl a fejét az és-ből, és lássa, hogy ez hogy illeszkedik az usá-ból mo-ra küldött nácizmus értékbecslővel, szijjártó usa-beli rapportjához, ahhoz a cikk-áradathoz, ami a ballib. és a sajtószemlék következtében a mandínert is elárasztja. mert inkvizíció folyik itt: aki az eretnekség vádját magára vonja, az már csak a között választhat, hogy önként beismeri bűnét, akkor kegyes halált halhat, vagy tagad, akkor szörnyű kínok közt semmisítik meg.
külön bája a történetnek, hogy ezt az inkvizíciót a szabadság felkent bajnokai irányítják és harcolják.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.09. 13:13:56

@MézesRozi:
"aki meg azt gondolja, hogy ez egy marginális értelmiségi vita"

En azt gondolom es nagyon ritkan olvasok ES-t, akkor is csak egy-egy cikket.

Ket bunben szuletett es bunben veget ert rendszert nem kell dekankent osszehasonlitani. Mindketto bunei messze meghaladjak az olyan reszletkerdeseket, hogy a Horthy-rendszer esetleg jobban allt formalis demokracia teren (mert ketelyunk ne legyen, az is menedzselt demokracia volt). Regen rossz, ha a mai demokraciank ele, a mai koztarsasagunk ele - ami nem bunben szuletett es csak rajtunk mulik, hogy csak a szokasos kisebb-nagyobb penzzel kapcsolatos stiklikben legyen bunos - akar a Kadar-, akar a Horthy-rendszert kovetendo peldakent allitsuk. Innentol kezdve viszont ez a csinalt "torteneszvita" erdektelen.

MézesRozi 2012.08.09. 13:33:28

@Doomhammer:
1. azért mert magát személyesen nem érdekli, ami 30 évnél régebben történt, azért nem jelenti, hogy a dolog érdektelen.

2. a vita nem arról szól, látszik, hogy valóban nem érdekli a dolog, hogy melyik volt a bűnösebb rendszer.

3. ha szólna valamiről, arról szólna, hogy lehet-e vitákat folytatni bizonyos témákban, pl. horthy-kor. vagyis megítélhető-e különbözőképpen a korszak vagy már maga a kérdés is bűnös.

4. a megfejtés természetesen világos. de mivel véleménycsendőreink filantrópok, ezért orwellt idéző módon, a kérdés felvetődését is ki akarják radírozni a tudatunkból, vagyis az inkvizítorokhoz hasonlóan ki akarják űzni belőlünk a gonoszt. természetesen a mi érdekünkben.

5. azért mert egy történész arra a megállapításra jut, hogy a horthy-kort hármas fölére értékeli 1919-39 között, vagy azt írja, hogy a kommünár nép biztosok 605-a zsidó volt vagy azt, hogy a nagy jelentősége van annak, hogy 1945 után a fiatal zsidó származású történészek meghatározó irányt adtak a történetrásunknak, ill. nagy szerepük volt a polgári történészek kiszorításában.... azért ez ugye maga szerint sem a horthy-kor dicsőítése?

6. a mostani és-ben a következők magyarázkodni kényszerültek állítólagos antiszemitizmusuk miatt: Ablonczy, Romsics, Schmidt meg a többit lusta vagyok most magának kikeresni. vaóban az antiszemitizmus vádja csak az eretnekség vagy boszorkányság vádjához hasonlatos: elég maga a vád a megvádolt proskribálásához.

7. gyomorforgató.

MézesRozi 2012.08.09. 13:35:46

@MézesRozi:
"kommünár nép biztosok 605-a zsidó volt " - 60%-a zsidó volt

Alfőmérnök 2012.08.09. 13:36:19

@MézesRozi: Romsicsot a ballib TGM "mosdatta".

Alfőmérnök 2012.08.09. 13:39:33

@MézesRozi: De ha aristo nem mosdatja Romsicsot (nem tudom, egy ekkora tahónak nem olvasom az írásait), akkor valóban koherens a világszemlélete, mert ugye egy disznópásztor ivadékot nem mosdatunk.

Alfőmérnök 2012.08.09. 13:45:32

Egyébként a ballib TGM Lánczi mellett is kiállt, mikor Halmai leantiszemitázta.

S=klogW 2012.08.09. 14:01:11

@MolnarErik:

bárcsak olyan libijeink lennének mint Bethlen!

no de őt nem véletlenül _nem_ is hívták (csúfolták) "lib(s)i"-nek!!!

üres, sőt a _hazugság_ és _aljasság_ védjegyévé vált a "libi".
viseld büszkeséggel!

Alfőmérnök 2012.08.09. 14:03:58

@MézesRozi: Érdekes, hogy MAK-ot a katolikus juniverzitiről picsázták ki antiszemitizmus vádjával, nem a ballib eltéről.

bolá 2012.08.09. 14:19:19

Én még 133 dicsőséges napról kellett tanulnom, de egy is sok lett volna. Az azért beszédes, hogy 1919-ben a német szociáldemokraták vérbe fojtották a bolsevik felkelést, vezetőit pedig mind egy szálig kivégeztették, ellenben nálunk Károlyiék jól megágyaztak neki!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.09. 14:22:44

@MézesRozi:
Nezze, kedves Rozi, en megmondtam maguknak az elejen, hogy siras lesz a vege.

Ugyanis mindent le lehet irni, de egy olyan kontinensen, ami nagyjabol az egesz XX. szazadot azzal toltotte, hogy vagy vilaghaborut generalt, vagy eppen abbol epult fel, vigyazni kell a szavakra.

Persze, miert is ne lehetne leirni, hogy mar a XIX. szazad vegen is tulreprezentaltak voltak a zsidok a baloldali (szocialdemokrata es kommunista) mozgalmakban? Megtettek mar egy csomoan es lam, boldogan futjak a szakmai karrierjuket.

Azonban egy szisztematikusan majdnem kiirtott nep fiai-lanyai erthetoen idegesek, ha valaki lenyegeben azt irja le, hogy a Tanacskoztarsasag a zsidok miatt volt. Ami reszben nem igaz (a Tanacskoztarsasag azert volt, mert a magyar elit egyszeruen keptelen volt felvallalni a felelosseget Trianonert), reszben pedig megszegi azt a hallgatolagos egyezseget, hogy az ebben az orszagban egyuttelni kenytelen torzsek nem uszitanak egymas ellen.

Itt mindenkin attaposott a tortenelem a kozelmultban es ugy adodott, hogy a zsidokon a leginkabb. Tanulja meg az angoloktol, hogyan kell kellemetlen igazsagokat szalonkepes formaba csomagolni, ok mesterei ennek.

Vagy ha tovabbra is a nagy odamondasok kedveloje, kerdezze meg ettol az arctol, hogyan csinalja, hogy egy ilyen performance utan meg mindig o a sztar:
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/06/csaladi-korben.html

bolá 2012.08.09. 14:24:47

@jan:
Azért én büszke vagyok olyan cselédek és disznó(juh)pásztorok ivadékaira, mint Illyés Gyula vagy a Fekete Bojtár.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2012.08.09. 14:29:07

@bolá:

kár hogy Horthy nem számolta fel ezt a bagázst

pedig 1923 óta van Interpol is

"1923 that Interpol was founded at the Second International Police Congress in Vienna as the International Criminal Police (ICP)"

jan 2012.08.09. 14:37:36

@bolá: persze, én is büszke vagyok, csak arra utaltam, hogy Aristo magánmitológiájában a "cselédek és disznópásztorok ivadékai" a főellenségek szoktak lenni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 18:13:30

@Doomhammer:

Mit szólna ahhoz az opcióhoz, hogy a tanácsköztársaságért és a zsidóüldözésekért is a férfitermészet a felelős?

S jöjjön el a pécémenyország, ahol mindenki mindenkinek barátja, csak egy ellenség van, az Igazság!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 18:16:25

@bbjnick:

pécémenyország= pécémennyország

bolá 2012.08.09. 18:39:54

@bbjnick:
Így sincs semmi értelme!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 18:52:30

@bolá:

Annak nincs semmi értelme, hogy belepofázol olyasmibe, amiről fogalmad sincs.

ü
bbjnick

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.09. 19:30:52

@S=klogW: Hát ez aristohoz méltó hozzászólás volt, de legközelebb azért igyekezz cselédeket és disznópásztorokat is belerakni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 19:53:44

Tegnap láttam a Nat. Geo.-n egy ism.terj.filmet. Egy öreg régész bohóckodott benne: a Yucatan-félszigeti cenotékban (víznyelőkben) mászkált, merülgetett.

Az öregúr gyermek- és felnőttcsonkvázakat talált a víznyelőkben, amelyeken rituális gyilkosságok nyomai voltak beazonosíthatók.

A mai hivatalos álláspontok szerint az 1560-as években a yucatáni Meridában a katolikus inkvizíció koholt vádak alapján közel négyezer maya papot ítélt el, mivel --- a hivatalos álláspont szerint --- kínzásokkal arra vették rá őket, hogy beismerjék, emberáldozatokat hajtottak végre. Ugyancsak a hivatalos álláspont szerint, a mayák szent könyve, a Popol Vuh, melyet a XVIII. században egy Francisco Ximenez nevű domonkos szerzetes (a domonkosok az inkvizíció felelősei és lebonyolítói!) talált meg és fordított spanyolra, nem tekinthető hitelesnek, mivel a rosszindulatú szerzetes --- a mayák lejáratása végett --- csúfosul átköltötte azt.

Az öreg régész elővette a XVI. sz.-i inkvizíciós jegyzőkönyveket és a Popol Vuh-t és az azokban talált utalások alapján terepkutatásokba kezdett. Először a guatemalai dzsungelben egy, még a Kr. u. II. sz.-ban elnéptelenedett, maya városban próbálta a Popol Vuh-t hitelesíteni, az ott talált reliefek alapján. Majd az inkvizíciós jegyzőkönyvekben szereplő konkrét helyszínekre látogatott, ahol a víznyelőkben kutatott a maya emberáldozati kultuszok nyomai után.

Akit érdekelnek a részletek, az járjon utána. A poén az, hogy, bizony, a Popol Vuh hiteles (ott vannak a barlangokban a maya túlvilági rituálék kialakított helyszínei és a legyilkolt áldozatok tömegei), az inkvizíció nem kamuzott, a mayák vígan gyilkolászták az embereket, többek között, hogy egy Chaac nevű, a víznyelőkben lakó, seggfej esőistenüket vérrel vegyék rá, hogy adjon nekik esőt.

S hogy miért mondtam el/írtam le mindezt? Többek között és leginkább azért, mert amit a "progresszió és barátai" Magyarországon művelnek, az inkvizícióért kiált. Állami asszisztenciával száz év körüli öregembereket áldoznak a holokultusznak, ugyancsak állami asszisztenciával kiszolgáltatott, magatehetetlen öregeket --- s ma már gyereket és nőket is --- vetnek oda százával rituális áldozatként a törzsi vérszomjnak.

Itt már csak az inkvizíció segíthet! Vagy katolikusok leszünk vagy nem leszünk.

ü
bbjnick

bolá 2012.08.09. 20:04:29

@bbjnick:
A hülyeséghez nem is értek. De látom, vannak itt belőle doktorok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 20:18:26

@bolá:

A komment egy korábbi kommentre tartalmazott utalást, amit a címzettje, nyilván, ért és te, nyilván, akkor sem értenél, ha olvastad volna.:-)

bolá 2012.08.09. 20:39:35

@bbjnick:
Ne várd, hogy kivizsgálom, nem plagizáltatok-e, amikor doktoráltatok hülyeségből. Egyébként biztos vagyok, hogy igen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.09. 21:12:36

@bbjnick:
"hogy a tanácsköztársaságért és a zsidóüldözésekért is a férfitermészet a felelős?"

Én inkább azt mondom, hogy összeállítható egy-egy névlista mindkét esetben a felelősökről. Személyre szabva.

Tudja, szabad akarat.

S=klogW 2012.08.09. 21:16:36

@bbjnick:

apocalipto

teljes film

jucatán maják emberáldozat melgibzon stb.

www.youtube.com/watch?v=DkxW7dX1fpM

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.09. 21:22:58

@bbjnick: Nem a maják voltak az elsők azon a vidéken, akik embert áldoztak. Viszonylag meglepő módon a különféle ismert és ismeretlen mezoamerikai népek rítusai egészen hasonlóak az ismereteink szerint, tehát feltehetően ellenségeskedéseiket áthidalva is átvették egymástól a gyakorlatot.

De mint azt tudjuk, az emberáldozat sok más helyen is része volt az emberiség kezdetleges rítusainak. Valamiért viszont Közép- és Dél-Amerikában nem hogy ki nem veszett vagy szorult háttérbe, hanem igen gyakorivá vált.

Aztán jöttek a társadalommérnökök és szétrombolták.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 21:40:45

@S=klogW:

A meldzsibzon egy náci ;-)

Az film valóban egy nagy katyvasz, de szép film és én nagyon szeretem: főleg azt a részt, amikor kihúzzuk a csónakot a partra:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 21:41:22

@bbjnick:

Az film valóban=Az a film valóban

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 21:47:34

@Doomhammer:

"Én inkább azt mondom, hogy összeállítható egy-egy névlista mindkét esetben a felelősökről. Személyre szabva." --- írja.

Nem akarom elkeseríteni, de ez a "személyre szabva", ez egy nagyon beszédes elszólás:-) Nem "személy szerint", hanem "személyre szabva" --- értjük:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 21:54:11

@Counter:

"Nem a maják voltak az elsők azon a vidéken, akik embert áldoztak" --- írja.

Nemmonygya???!!!

"Aztán jöttek a társadalommérnökök és szétrombolták." --- írja.

Látja, ezért volna szükség az inkvizícióra. Ezért a mondatáért én most feljelenteném és rövidesen szelíd, csöndes, magashomlokú domonkosoknak magyarázhatná, hogy is értette ezt a kijelentését a nácik, a kommunisták, a ballibbantak stb. százmilliós emberáldozatokat követelő (KZ-lágerek, GULAG, művi abortusz stb.) társadalommérnökösdéseinek fényében.

ü
bbjnick

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.09. 22:01:02

@bbjnick:
"Nem akarom elkeseríteni, de ez a "személyre szabva", ez egy nagyon beszédes elszólás:-) "

Engem meg tudja, kire emlékeztet a képecskéje a nikkje mellett? Biszku Bélára.

Ne, ne is mentegetőzzön. Most elárulta magát a kommentelő tömegek előtt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.09. 22:07:10

@bbjnick: Vergődjön még. Tény, hogy egy stabil és működő társadalmat, hagyományokat és rendet semmisítettek meg kívülről érkező civilizátorok haladásra és emberi jogokra hivatkozva.

Mert Mucsának nézték, ahova tévedésből odahajóztak és mert úgy gondolták, náluk van a bölcsek köve.

Ha nem tévedek, az európai hódítás is milliós, arányaiban különösen elképesztő emberáldozatot követelt Amerikában.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 22:18:16

@Counter:

Maga ostoba! Úgy könnyű jól működő társadalmakról fantáziálni (legyen az törzsi vagy modern), hogy az ember képzeletében mindig az ő kezében van az obszidián kés. Próbáljon megegyszer úgy fantáziálni, hogy képzeletében annak késnek nem a jó végén áll!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.09. 22:19:07

@bbjnick:

(legyen az törzsi vagy modern)=(legyen az törzsi, archaikus vagy modern)

hokispók 2012.08.10. 00:16:53

A történészek nem vitatkozni szoktak, hanem a McDonald's-ban sürögni...

Mikka-Makka 2012.08.10. 00:23:33

visszafogottan indult, de aztán ahogy fogyott a bor egyre jobban belehergelte magát a szerző
ja hogy ez is személyeskedés

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.10. 07:30:24

@bbjnick: Megadja Gábor magához is beszél:

"Azt viszont üzeni a film, hogy bármilyen korrupt legyen is ez a világ, igenis védendő, és minden forradalmi vagy nihilista alternatíva csak rosszabb ennél, nem is beszélve a purifikáló szándékkal fellépő fundamentalizmusról..."

El kell fogadnia, hogy az ember bűnös, és így amit az ember létrehoz, az tökéletlen, méltánytalan és igazságtalan is.
És ezzel együtt nem elpusztítania kell, mint ahogy a spanyoljai tették a mezoamerikai kultúrákkal, hanem védeni, elfogadni és megérteni.

Konzervatív maga vagy picsogós libbant?

MézesRozi 2012.08.10. 08:31:56

@Doomhammer:

ebben csak ott vagyon a bökkenő, hogy romsics aztán igazán nem jobbos és nem konzervatív. rendes balos. azt meg végképp nem tudom értelmezni, hogy:

"en megmondtam maguknak az elejen, hogy siras lesz a vege."

kik ezek a maguk? romsics meg én? mert ugye a zsidó népbiztosok magas számáról nem én írtam.

felelősöket persze lehet keresni a 20. századért. de hogy azok lennének érte felelősök, akik ilyen-olyan módon retrospektív megpróbálják leírni? attól válnak felelőssé, amit írnak róla? ezt maga sem gondolja komolyan.
mondjuk el tudnék képzelni az antiszemita-holokauszt-felelősség kérdésben olyan megközelítést, ami nem azzal indul, hogy "ti és mi", hanem azzal, hogy mi a magyar állam polgárai tétlenül néztük.... és itt a "mi"-ben a zsidó magyarok is benne lennének. ugyanis ha feltételezzük, hogy ma mi most felelősek vagyunk a két világháború közötti magyar állam cselekedeteiért, akkor ez a felelősség egyetemlegesen az akkori állam minden polgárát, ill. azok leszármazottait terheli. vagyis induljunk a vitában onnan, hogy mi mindannyian, magyar állampolgárok... addig azonban, amíg óvodás módon azt hallom, hogy "ti" mind bűnösök vagytok, és "mi" kizárólag áldozatok, addig nem tudok a dologgal mihez kezdeni.

mit gondol kertész imrét a nobel-díj után miért nem ölelte keblére a magyar belvárosi baloldali művészelit? mert kertész a sorstalanság végén ezt a kérdést feszegeti.

az meg, hogy a 20. század tele volt vérrel meg háborúval európában, lássuk be nem különös dolog. európa története, ahogy gyanítom a többi civilizáció története is, véres, háborúkkal van teli.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.10. 09:14:25

@MézesRozi:
"hanem azzal, hogy mi a magyar állam polgárai tétlenül néztük.... és itt a "mi"-ben a zsidó magyarok is benne lennének. "

Ez miert fontos? Maganak rossz a lelkiismerete vagy mi? Orra ala akarja dorgolni zsido szarmazasu szomszedjanak reggelente, hogy ti is felelosek vagytok, mikozben leviszi a szemetet?

"addig azonban, amíg óvodás módon azt hallom, hogy "ti" mind bűnösök vagytok, és "mi" kizárólag áldozatok, "

En ilyet nem hallok, igy aztan nem is zavar. Akiket elvittek Auschwitzba, aldozatok voltak, akik elkuldtek oket, azok meg bunosok. En egyik sem vagyok, de szimpatizalok az aldozatokkal es elitelem a bunosoket. Azt gondolom, ez igy eleg egyszeru ahhoz, hogy vilagnezetet lehessen epiteni ra.

"mit gondol kertész imrét a nobel-díj után miért nem ölelte keblére a magyar belvárosi baloldali művészelit?"

Fogalmam sincs, de nem is erdekel. Piti kis belso csataik nem tartoznak ram.

"az meg, hogy a 20. század tele volt vérrel meg háborúval európában, lássuk be nem különös dolog. "

Akkor vegye a XIX. szazadot osszehasonlitaskeppen. Meg a napoleoni haborukat is beleveheti, eleg veres affer volt, de ossze sem hasonlithato a XX.-kal, plane a civil lakossag szenvedeseit tekintve nem.

Sajnos a XX. szazadban olyan technikai ugras tortent (az oldoklesben is), amivel nem tartottak lepest a tarsadalmi valtozasok. Az ilyennek torvenyszeru kovetkezmenye: oldokles.

Bell & Sebastian 2012.08.10. 10:22:42

Ha valakinek még nem lenne világos, az NGC amcsi propaganda -csatorna. Ιώτα Viktor Mutyin a cárevics, permanensen döngölik Hitlert és a gázkamrákat.

Azt persze nem tudhatjuk, hogy a magyar szinkronnak mekk-kora a ferdítés-faktora, de a szakfecsegés-tolmácslásból ítélve; joekora.

Aristo meg szarva közt a lámpaernyőt.

hill billy 2012.08.10. 10:24:40

@Counter:
"Tény, hogy egy stabil és működő társadalmat, hagyományokat és rendet semmisítettek meg kívülről érkező civilizátorok haladásra és emberi jogokra hivatkozva."

A fórumbefolyásolási osztályon már nem feltétel a történelem ismerete, csak a halmozottan hátrányos értelmi helyzet?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.10. 10:26:06

@hill billy: Melyik állítással szállnál vitába személyeskedés helyett?

MézesRozi 2012.08.10. 10:31:01

@Doomhammer:
kár, hogy egy szót sem ért abból, amit írtam. részemről fel is függeszteném ezt a diskurzust, ugyanis teljesen értelmetlen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.10. 10:35:05

@MézesRozi:
Valoban teljesen ertelmetlen, Rozi.
Mi mas vilagban elunk.
Csakhogy a maga vilagaban maga egy vesztes. Ez hosszu tavon meg fog artani a lelki egyensulyanak (vagy mar meg is artott).

En koszonom, jol vagyok.

Mennike 2012.08.10. 10:46:30

@MézesRozi:
Teljesen beleivódott az emberek tudatába ez az agyrém, hogy "tétlenül nézte", "nem tett semmit". A magyarországi zsidók deportálására a háború legeslegvégén került sor. Idegen, megszálló hatalom utolsó felvonás alatti elszántsága alatt. A magyar erők már kimerítve, a férfiak már elpusztulva, a kapkodás, a vég érzete stb. Kinek kellett volna tevőlegesen megakadályozni a deportálást? Az itt maradó asszonyoknak? Vagy a gyerekeknek? Vagy az aggastyánoknak? Mert a férfiak mintha a harcmezőkön lettek volna, vagy a föld alatt jónéhányan. A később tetemes számú hős kommunista partizán hol is volt?
Ahol statárium van, ahol terror van, ott a nők, a gyerekek, az idősek nem válnak hipp-hopp világrengető bátor, magukat és családjukat feláldozó zsidómentővé. Tessék már ezt tudomásul venni végre! Ki nézte tétlenül és MIÉRT? Milyen körülmények között? Ez nem elfelejtendő!!!

Mint ahogy akkor, amikor az ötvenes években megállt a házak előtt a nagy, fekete kocsi, amikor az ávó vegzált ártatlanokat ugyanolyan náci módszerekkel, amit a náciktól és az oroszoktól tanultak MINDENKI KUSSOLT, ELBÚJT, és NÉMÁN NÉZTE, ahogy a szomszédot elviszik. Mindenkit tétlenül nézte, és ezek szerint felelősséget vállalt minden kommunista gaztettben és gyilkosságban. (Bővelkedtek bennük) És nem fogtak fegyvert egészen 1956-ig.
Az ember nem áldozza fel az életét, a családja, a szerettei életét egy ilyen iszonyú helyzetben. Hanem nyüszítve kussol.
Tessék már ezt az alapvető, az ember mivoltából fakadó, ám a történelmet is befolyásoló tényt végre tudomásul venni. És a témában tájékozódni, nem a régi kommunisták által bevert "(i)gazságokat" szajkózni.
Aki ebben az esetben a hallgatást beleegyezésnek és nagy egyetértésnek véli, az hazudik. A kommunisták így akarták a bűnös nép baromságát elhitetni. De ma már tudni kéne azt, hogy ez a kollektív felelősség és bűnösség nem i g a z !!! Gyalázatos torzítás és hamisítás.

Bell & Sebastian 2012.08.10. 10:47:32

@Doomhammer: Hagyjuk is érv-lovakat bohóc, menjünk inkább emigrálni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.10. 10:52:18

@Bell & Sebastian:
Tovabbra se epul semmi?
Pedig 42 aruhaz epulhetne, ha kapnanak engedelyt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.10. 11:03:15

@Mennike: www.rev.hu/portal/page/portal/rev/kiadvanyok/evkonyv02/ungvary

www.forrasfolyoirat.hu/0809/rigo.pdf

Elnézést, nem volt az a tétlen nézés annyira általános, volt ott tevőleges nézés is.

A férfiak pedig az államigazgatásban működtek. Ne feledjük, a deportálások idején még "csak" a II. hadsereg veszett oda, az ellenség még nem lépte át a határokat, a bombázások – relatíve – szórványosak voltak.

Bell & Sebastian 2012.08.10. 11:20:43

@Doomhammer: Nem áruház a', már inkább kiállítóterem, van belőlük elég. Inkább az újrakártyázott, EU -s projektek fájnak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.10. 11:26:08

@Bell & Sebastian:
Maga a veszkorszakban EU-s projektekben vett reszt?
Latatlanban is otodik hadoszlopnak nyilvanitom. Csak azt kapta, amit megerdemelt.
A penz, mint koztudomasu, szakralis funkciojaban az uralkodohoz valo kozellet bizonyiteka.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/10/penz-szaga.html

Bell & Sebastian 2012.08.10. 11:27:13

@Counter: Mi az egyetlen különbség Hitler és Bush közt? (A píárjuk.)

Maga csak zuroffista lehet, mivel a hontalanok deportálását először maga kezdte itt emlegetni.
Most biztos nagyon csalódott.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.10. 11:30:35

@Bell & Sebastian: Mit emlegettem itt elsőként? Egyetlenegy hozzászólásom volt: az, amire válaszolt.

Bell & Sebastian 2012.08.10. 11:37:23

@Doomhammer: Jogos a bőgés, oroszlán. Ki hitte volna, hogy a puszta létezés is tagkönyv -függővé válik.

Miután ezek is olajra léptek, jöhetnek a dzsangahippik és a Ku Klux Klan.

Bell & Sebastian 2012.08.10. 11:40:01

@Counter: Kamenyec Podolszkit maga hozta elő, csak emlékszik. (ezen a blogon)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.10. 11:51:48

@Bell & Sebastian:
A puszta letezessel ill. annak hianyaval ne vicceljen, az egy nagyon komoly dolog.

Epitesz ismerosom Leisztingernek epitett. Ertheto modon elfogyott a melo. Most ujra kapott munkat, a legrosszabb ertelemben vett magyar vallalkozasban, tudja, amilyenek a munkahelyi terror blogon szoktak lenni. Ahol nem eleg, hogy a penz keves es a vallalkozas billeg, de meg a fonok is az alkalmazottakon eli ki cezaromanias keszteteseit.

Sose eljen olyanbol, amit konkretan meg lehet fogni, mert azt meg fogjak probalni magatol elvenni.

Bell & Sebastian 2012.08.10. 11:58:36

@Doomhammer: Amíg ekkora mértékű forráskivonás zajlik, a Lukács -kutatóknak bár később lesz szar, nekem meg hamarabb jobb.

Csak győzzük kiseggelni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.10. 12:11:43

@Bell & Sebastian: Ebben sem vagyok biztos és még mindig nem értem, hova akar kilyukadni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.10. 12:17:56

@Bell & Sebastian:
Meseljen, mit tud?
Veszelyben a Lukacs-kutatas?
Nekem egy csomo palyazatom van benn, jovore azokbol terveztem tetoter-beepiteni es szigetelni.

Bell & Sebastian 2012.08.10. 14:03:25

@Doomhammer: A ki mit tud, az nem számít, a ki kit ismer -en múlik, hogy maga be fog ázni, avagy sem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.08.10. 14:29:07

@Bell & Sebastian:
Akkor megnyugodtam.
Nekem a Viktor szemelyesen igerte, hogy nyugodtan alhatok a Lukacs-palyazataim felol.

Bell & Sebastian 2012.08.10. 14:59:51

@Doomhammer: Csak amíg rá nem kezd az eső.

Es regnet, es regnet,
es tropft schon wieder...
durchs Dach.

Es regnet, es regnet,
der Kuklux wird naß.
Wenn sitzen im Trockenen,
was schadet uns das?

MézesRozi 2012.08.10. 16:13:55

@Doomhammer:
"Csakhogy a maga vilagaban maga egy vesztes."

valakivel összekever, de majd szólok manyikának, hogy a sok mosogatás megártott magának:)

ps. nagy öröm számomra, hogy jól van. most éppen hol is komplétében?:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.10. 18:07:45

@Counter:

No, látom, maguk már csak a betmenben bízhatnak!:-D Nem irigylem magukat.

ü
bbjnick

Mennike 2012.08.10. 18:45:52

@Counter:
Egy háború végén történt itt meg a deportálás. És a német megszálláshoz kötődött. A II. hds. már oda volt, és a sok többi áldozat is. Már mindenki tudta, hogy ez a vég. Az utolsó felvonás, nem német győzelemmel. Már menekülőre fogták sokan. A gépezet még valahogy működött, s engedelmeskedett mindenki a parancsoknak. Mert nem minden ember hős, és akar mártír lenni.
A tétlenség nem feltétlenül a teljes egyetértést jelenti.

Mint ahogyan az intézményesített kommunista vagyonrablások során, amely a kitelepítések köztudott célja volt, senki nem szólt egy szót sem. Mindenkit, akit összeírtak és kitelepítettek munkatáborokba vagy ingyenmunkára, vagy csak hogy dögöljön meg, egyben kifosztottak: vagyonaikat, ingatlanaikat és ingóságaikat elkobozták - az elvtársak. Sok budai villát, lakást, bútorokat, mindent. És senki nem fogott fegyvert a komcsik és a szovjet csapatok ellen. Mint ahogyan senki, főleg nők, gyerekek és idősek a magyar lakosságból nem fogott fegyvert a német megszállás alatt a zsidók elhurcolásánál. Senki nem fogott fegyvert, de nem is pisszent, amikor málenkij robotra hurcoltak el közel 700ezer honfitárunkat, összefogdosták őket, vagy a kommunisták feljelentették, vagy csak hazajöttek a háborúból, vagy orosz fogságba estek. Mentek a vonatok, zárt marhavagonok ki a nagy Szovjetunióba, és a MÁV teljesítette a dolgát. A magyarok kussoltak, a komcsik intézkedtek, az oroszok felügyeltek.
Az ember ugyanolyan. A hatalmak jönnek, mennek, változnak, nácik-kommunisták, az ember meg esendő, gyáva, és önző. A kommunista történetírás bevésett kliséi alapján nem lehet tisztán látni. A nácik és nyilasok mocskos gazemberek voltak. Mint ahogy a kommunisták közül is mindazok, akik a kitelepítéseket kitervelték, a tömegbelövetéseket elrendelték, Recsket megvalósították, a B-listázásokkal egyetértettek, és mindazok, akik nagyon aktívan megteremtették a kommunisták diktatúráját, véren, véren, véren, sok-sok emberáldozattal. Akik pedig nem tettek ezen iszonyatok ellen, az mind bűnös? Ne hülyéskedjünk már!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.10. 18:56:21

@Mennike: Kényelmes módját választod a vitatkozásnak: olyan dolgokkal szemben érvelsz, amelyeket én nem mondtam.

Olvasd el a linkeket. A tétlenség nem igaz. Valójában a német megszállásra a kommunista történelemírás és -oktatás tolt át _minden_ felelősséget, mert ugye a proletár nem lehet bűnös.

Érdekes, hogy ez az apológia a nemzetinek mondott oldalon talált új hazát magának '89 után.

Mennike 2012.08.11. 09:53:51

@Counter:
Nem volt kényelmes ennyit írni. De felesleges volt, belátom.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.11. 10:06:53

@Mennike: Szívesebben írsz, mint olvasol.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.11. 10:09:52

@bbjnick: A betment éppen a kiváló eszmetörténész, KIM-tanácsadó Megadja Gábor állítja például a jóravaló, reakciós konzervek elé.

Én nem bízom a betmenben. Magának viszont ajánlott.

Mennike 2012.08.12. 11:51:18

@Counter:

Tévedsz. Én legalább tudok olvasni és írni is, picim!
:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.12. 13:12:57

@Mennike: Azt, hogy tudsz, nem vontam kétségbe – ha azt hinném, nem tudsz olvasni, miért javasolnék olvasnivalót.
Viszont úgy látom, nem olvastad el. Abból ugyanis láthatnád, hogy a tétlenség nem állt fenn. A Zemberek szorgosan igényelték a lakásokat, szőnyegeket, ezüstszervizeket, ami jött, ami volt. Erre nem volt parancs.

Ha meg a tevőleges vagyonigénylést tétlenségnek látod, hát, az egyrészt szomorú, másrészt megfoszt attól a kommunista rablások haszonélvezőinek számonkéréséhez szükséges erkölcsi minimumtól.

Mennike 2012.08.12. 18:02:26

@Counter:

Ungváry írását ismertem, mást is, amit ebben a témában írt. Sőt, másokét is... Nem egészen tiszta, objektív és mérvadó az, amit ír. Ok-okozati dolgok keverődnek össze, rossz erkölcsi követeztetést szülve. Ungváry a fiatalabb, de agymosott nemzedék tagja, családi dolgokról nem is beszélve. Mindenesetre látok benne valami tisztaságra és igazságra való törekvést. (Az ő kurvaanyázó apukája az ifjú kommunistákkal, szeret csápolni.) A másikat is megnéztem, hát, nem ok nélkül volt számomra ismeretlen...
Bármekkora lajstromot készítenek is bármennyien az elrabolt javak igényléseiről; nem azért vitték a zsidókat el, mert itt toporzékoltak a magyarok, hogy hadd kaphassák meg a szekrényeiket... Ha valaki így látja a dolgokat, annak még kell pár év. Élettapasztalatból, meg hogy fejlődjön az éleslátása, e m p á t i á j a és igazságérzete. Az ember, az egyes ember jóval esendőbb, és jóval komolyabb tényező a történelemben, mint azt sokan, a marxista és objektívnek mondott történetírásokon nevelkedettek igazságosztók hiszik. Majd kifejtem egyszer ezt bővebben. Most nem. Most én itt befejezem. Mindenesetre az erkölcsi felelősség kérdését (komoly ember szerint) nem az dönti el, hogy amikor már elvitték a zsidókat, a megmaradt és igényelhető tárgyaik közül igényeltek-e az emberek vagy sem. Az a túlélés és a harácsolási ösztön. kaparj kurta ösztön... De nem a gyilkos ösztön. A félelem pedig, ismétlem, nagy úr. A többség nem akar soha mártír lenni; lapítani, kussolni és nyalni szeretnek. Később pedig elsunnyogni és megszépíteni, eltúlozni az emlékeiket. Ez is az ember sajátja, nincs benne semmi különös.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.12. 18:15:59

@Mennike: Igen, nyilván saját kezűleg hamisította össze a dokumentumokat. És nyilván ott van nálad a bölcsek köve, hogy agymosottozhasd.
Valamint nyilván a tisztaságra és igazságra törekvés címén foglalkoztat valakinek az apja.

Remélem, le tudod írni, hogy a túlélési, harácsolási ösztön igényeltette a kommunistákkal is a rablott vagyont, s hogy a vagyont igényelgető kommunisták nem felelősek a vagyon eredeti, jogos tulajdonosainak sorsáért. Egy fikarcnyit sem. Ők csak tétlenül nézték és tétlenül megigényelték.

Anyádnak milyen szakmája van, hadd tudjuk a helyén értékelni, amit összeírogatsz?

Mennike 2012.08.13. 12:31:08

@Counter:
A (felkapaszkodó) prolik mindig az anyázásnál kötnek ki.
:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.13. 12:39:25

@Mennike: Nem anyáztam, csak a foglalkozására vagyok kíváncsi, hogy az alapján ítélhessem meg az irományaidat.

Ha az Ungváry által felkutatott dokumentumok értékeléséhez szükséges ismerni az apja tevékenységét, akkor a te állításaid értékeléséhez is szükségesek ezek az információk. Így fair, nem?

Apeiron (törölt) 2012.08.14. 19:11:27

Valaki igazán befizethetné már aristot egy kurvához.

Apeiron (törölt) 2012.08.14. 19:15:26

"mert aki magyarázni tudja a múltat, azé a jövő."

Nahát pont ezért nem lesz itt semmi, csak rothadás.
süti beállítások módosítása