Megalázó diplomaosztók – Ilyen ország pedig nincs CCCXLII.
2012. július 23. írta: TuRuL_2k2

Megalázó diplomaosztók – Ilyen ország pedig nincs CCCXLII.

diplomaoszto_debreceni_egyetem.jpg

  Kedvenc gyermekvédő szervezetünk, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete ismét hallat magáról, a téma természetesen most is a nyelvvizsgával nem rendelkező tanulóifjúság kirekesztettsége a diplomások klubjából. A felnőtt emberek szüleit (is) tömörítő érdekvédők még 2009-ben álltak elő azzal elképesztő követeléssel, hogy azok is megkaphassák diplomájukat, akik nem teljesítik az annak megszerzéséhez előírt nyelvvizsgafeltételeket. Tavaly év végén sajnos részleges sikert értek el, az oktatási kormányzat lehetővé tette az egyes intézményeknek, hogy az előírt nyelvvizsga (nyelvvizsgák) nélkül is kiadhassák volt hallgatóik diplomáját – úgy tűnik, hogy az egyetemek és főiskolák szerencsére nem élnek ezzel a lehetőséggel.

  Az egyesület Emberi méltóságot sértő diplomaosztások lesznek a hétvégén című közleményét olvasva csak kapkodjuk a fejünket:

  „Álláspontunk szerint a felsőoktatási intézményekben a hallgatók által 3-6 éves rendkívüli szellem és fizikai erőfeszítéssel, anyagi és erkölcsi áldozatokkal megszerzett diploma kiadását nem lehet nyelvvizsga bizonyítvány bemutatásához kötni.”

  „Javasoljuk, hogy kerüljön be a nemzeti felsőoktatási törvénybe (Nftv.) az MSZOE szövegszerű javaslata, amely szerint: »a felsőoktatásban eredményes záróvizsgát tett hallgatók oklevelét semmilyen indokkal nem lehet visszatartani.«”

  „A diszkrimináció megszűntetése érdekében javasoljuk, hogy minden olyan végzett hallgatónak, aki »nyelvvizsgapapír« hiánya miatt eddig nem kapta meg oklevelét, - sűrű bocsánatkérés mellett - azonnal küldjenek el lakcímére, vagy tartózkodási helyére diplomájukat, hogy végzetségi színjüknek megfelelő munkakörben tudjanak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.″

  (Azt hiszem, az utóbbi idézet a végzetségi színjüknek kitétellel és az egyeztetési, mondatszerkezeti hibáival sűrű bocsánatkérések nélkül is megállja a helyét az Erős Tartalmak Ligájában.)

  Csak remélhetjük, hogy a MSZOE elszánt küzdelme nem vezet sikerre.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr474672137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2012.07.24. 14:15:34

@protézisesh:

A prolizást megelőzte egy harmatos bőcsészezés tegyük hozzá.

Abból gondolom, hogy olyanokat tulajdonítasz nekem amiről nem beszéltem. A lényegre most sem sikerült reagálnod.
Semmi kínkeserv nem volt benne csupán annyi, hogy megmondták kezdő fizetés száz nettó alatti én meg másfele léptem. Más csoporttársam meg pl. logisztikai vezető egy multinál :D

Ez jogos lenne, ha biztosítana a felsőoktatási intézmény nyelvtanfolyamot, de nem biztosít a legtöbb helyen így sok esély nincs rá, hogy később szerezzen nyelvtudást abból van most is a probléma, amiért azok a szülők időnként lázadoznak.

pimpalini 2012.07.24. 14:20:03

@Viktus:

Nos igen, ez valóban érzékeny pont.

Amikor mi jártunk egyetemre, nálunk még volt lehetőség ott helyben nyelvet tanulni. Persze korlátozott óraszámban, s mindegyikre kb. 50-szer annyi ember jelentkezett, amennyi férőhely volt.
Aztán megszüntették az idegennyelvi lektorátust, s maradt a magánút.

Ezért is kellene már középsuliból úgy egyetemre menni, hogy ezen a tortúrán ne kelljen átesni.

protézisesh 2012.07.24. 14:26:20

@Viktus: de beletaláltam, nem? :)

amúgy ha neked nem is, de anyádéknak (és itt nem anyázok!!!) kellett volna tudni, hogy egy bölcsészdiplomával NINCS olyan állás, ahol 100 nettó felett lehet kezdeni.

Innentől kezdve lehet reménykedni, hogy te egy Goethe x Picasso x Michelangelo vagy, akit már életében milliókban mérnek, vagy megnézni, melyik szakmákban lehet jól keresni. Ezután vagy tenyérbe köpsz és elmész lángossütőnek/kocsmásnak/burkolónak, vagy tanulsz.

Ha tanulsz, akkor lehetsz nőgyógyász/fogász (beteg szájakban/puncikban turkálni nagy élvezet lehet), vagy keresel valami vasas-villanyos szakot akár közlekedési, akár gépészeti oldalról. Esetleg beállsz a pénzügyi lufigyárba, ami borzasztó unalmas, de van benne pénz. Vagy jogásznak állsz, de az korlátos pálya, mert annyi ügyvéd nem kell.

Te ezzel szemben tanultál valamit, majd nyomtál egy resetet és elkezdtél valami mást. Szép, hogy mertél vállalni és váltani, de kellő előrelátással ez a döntéskényszer megelőzhető lett volna, nem?

A fősulin is volt nyelvóra. A középiskolában is volt. Nálunk általánosban is volt (német, kétheti 9 óra, a rendszerváltás előtt!). Masszőr nem kéne?

@kolbászoszsömle: aki viszont kalapácsot tart, az mindent szögnek néz. Egyéb?

pimpalini 2012.07.24. 14:29:22

@protézisesh:

"@kolbászoszsömle: aki viszont kalapácsot tart, az mindent szögnek néz. Egyéb? "

Addig jár a kalapács a szögre, míg el nem törik. A szög. Vagy a kalapács.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.24. 14:42:00

@protézisesh: Nézd! Te arra használod a diplomát, amiről az nem ad infót!

A diploma megszerzéséhez sokkal inkább van szükség simulékonyságra és seggre, mint észre.
Sőt, elnézve a végzősöket, a gondolkodás képességének hiánya sem akadály a diploma megszerzésében.
Az persze érthető, hogy nem hívsz be egy nulkilométeres csirkét beszélgetni, ha semmit nem tud felmutatni az ipari automatizálás területén, de ha egy tizenöt éve PLC programozásból élő, külföldre is dolgozó, magyarországi multiknak beszállító embert azért dobsz csak ki, mert nincs diplomája, akkor igenis talpnyaloncot keresel.

Viktus 2012.07.24. 14:46:55

@protézisesh:

Nem, mert ez olyan prolis az én véleményem szerint. Nálunk igaz bölcsészkaron kezdtük százx ember, de diplomát a végére nyolcan kaptunk.

Engem az érdekelt ma is érdekel, és megérte megcsinálni megadott egy átlag feletti műveltséget, és egy gondolkozásmódot. Magamnak fizettem a költségeim nem anyámék. Dolgoztam mellette számítástechnika kereskedelemben régen jó pénzek voltak benne. Az persze más kérdés, hogy volt olyan is, aki elhelyezkedett a szakmában általában az, aki később bukdácsolva végzett. Nem véletlenül olyan a magyar közoktatás színvonala amilyen.

Ráadásul az nekem ma is biztosíték, ha itthon gebasz van pl. nyugaton pedagógus pályán is bizony ellehet helyezkedni nyelvtudással nem mosogatónak keresnek csak.

Felsőoktatásban oktatási intézménytől függ, hogy mennyi-milyen minőségű nyelvoktatást biztosít.

Az tény általános iskolában is van a kilencvenes évek óta ez nálunk pl. azt jelentette, hogy anno a kilencvenes évek elején egy hit gyülis angol tanár volt, aki a szektájának térített az iskolában ...
A középiskolában pedig évente cserélődtek, és másba kezdtek bele. Ergo az tudott nyelvet tanulni, akinek volt háttere eljárni stabilan külön órára ill. nyelvtanfolyamra. Sokan már akkoriban sem tehették meg. A németet meg egy átképzett idős orosz tanár tartotta. :D

Belagezapista (törölt) 2012.07.24. 14:52:14

@protézisesh:

"Te ezzel szemben tanultál valamit, majd nyomtál egy resetet és elkezdtél valami mást. Szép, hogy mertél vállalni és váltani, de kellő előrelátással ez a döntéskényszer megelőzhető lett volna, nem? "

Az a baj ugyanez igaz az összes közgazdászra, műszaki menedzserre és informatikusra is a gyakorlatban. Mert nincsen ott az összefüggés aközött amit tanulnak és amit csinálnak.

Viktus 2012.07.24. 14:57:15

@pimpalini:

Ez így van. Ráadásul manapság már a magyar nyelv írás-olvasás elsajátítása is probléma.

Már a PISA-vizsgálatokból is látszott, hogy baj van - mondta Nemesné Kis Szilvia. A 2009-es nagyszabású felmérés szerint az olvasásban a gyerekek 17,6 százaléka rosszul teljesített Magyarországon. Magyarország eredménye még így is jobb az uniós átlagnál (19,6), amelyet egyébként nagyrészt Románia és Bulgária 40 százalék feletti, kiugróan rossz értékei húztak lefelé. Ebben a két országban minden téren nagyon rosszul teljesítettek a jelentős részben nagyon szegény, nagyon rossz szociális háttérrel rendelkező gyerekek.

www.origo.hu/itthon/20120515-felnottek-akiket-az-otodikesek-is-lepipalnak-olvasasban-funkcionalis-analfabetak-illiteracio.html

Gyökeres reformokra lenne szükség. Már alsóbb szinteken is többszintű felzárkóztató-fejlesztő rendszerekre.
A felsőoktatással való bűvészkedés kevés.

protézisesh 2012.07.24. 15:06:00

@kolbászoszsömle: PLC programozónak nem diplomást keresek. Vevői reklamációkkal foglalkozó minőségbiztosító mérnöki állásra viszont ilyen (jellegű) diplomást keresek.

A volt és jelenlegi beosztottaim egyikét sem talpnyaloncnak vettem fel, vállalva ezzel az esetenkénti véleményütközést, konfrontációt is.

Az, ha téged nem vesznek fel profi CNC-sként, az a sértett önérzeted (ami nem teljesen alaptalan), de ne vetítsd ki rám, oké? Kösz.

protézisesh 2012.07.24. 15:12:12

@Viktus: akkor én vagyok az élő ellenpélda: a némettanárom nem átképzett orosztanár volt, hanem beszélt németül. nem akart hittéríteni, nem volt belga pedofil, semmi ilyesmi. Mindez 81-től, nem a 90es évek hirtelen halálában. Különóra nélkül ment a német. Igaz, az osztályból nem mindenkinek. Érdekes módon, akinek nem ment a német, annak a matek se ment, se a fizika, se a magyar....

Jaa, az prolis, ha az ember előrelátással megtervez egy életpályát, aztán megpróbál végigmenni rajta? Akkó bocs... :(

Mi meg 340en kezdtük a gépészt, abból 100 alatt végeztünk, de a szakmánkban maradtunk. Nálatok a száz fölötti kezdőből egy se maradt bölcsész. Akkor megérte pénzt ölni belétek? Nem.

"Ráadásul az nekem ma is biztosíték, ha itthon gebasz van pl. nyugaton pedagógus pályán is bizony ellehet helyezkedni nyelvtudással nem mosogatónak keresnek csak. "

Ezt egy mondatnak szántad? Bölcsésztől szép teljesítmény.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.24. 15:22:38

@protézisesh: he? Sértett önérzet?
Ne személyeskedj mán, az ég áldjon meg!
Mondtam valamit...

A terminus technicus-on kívül egy friss csirke az informatikáról, vajh mit tud arról, amit a "Vevői reklamációkkal foglalkozó minőségbiztosító mérnöki állás"-hoz szükség van?
A hibakeresésben nincs tapasztalata, és a tapasztalataim alapján igazából egyedül még a hibát sem tudja leírni, egy kezdő, mert simán nem ért hozzá. -ez nem az ő hibája, a hibakereséshez komoly tapasztalat, rutin szükséges, amit nem tud megszerezni az iskolában, a hiba leírása pedig egy másik képzettséget és gyakorlatot igényel.
Bár, mondjuk nem tudom, feladata-e ezek közül bármelyik is, vagy csak jópofizni és hazudozni kell?

Tényleg, mi az oka annak, hogy oda kizárólag mérnök jó, míg megtervezni, összerakni egy gyártósor vezérlését, elég, ha valaki ért hozzá?

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.24. 15:30:57

@protézisesh: "...ahhoz, hogy megmutathassa a nyelvtudását (a valódit), ahhoz kell egy bizonyítvány, különben be se hívom, hogy bizonyíthasson. Szóval köll a _fajsúlyos_ papír, legalább is ha fiatal az ember gyereke."

Szóval csak a papír be legyen mutatva, mert ha nincs papír, akkor beszélhet a legszebben akkor sem nézel rá. Beszélni meg különösen nem fogsz vele ( gondolom ). Húha!

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.24. 15:31:57

Mérnökék Uarim! Mások is élnek ám ebben a hazában, nem csak mérnökék.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.24. 15:39:19

@látjátok feleim szümtükkel: jah, pl. esztéták, meg szociológusok, meg filozófiatörténészek, plusz akad néhány történész, meg teológus.

Az utóbbiaknak a kormány csinált állást, a hittanoktatás bevezetésével.

A népesség maradéka a nyolcminusz-érettségi közötti végzettséggel, vagy munkanélküli, vagy nemsokára az lesz.
Ebben mondjuk nem különbözik a fentiektől...:P

telkoe 2012.07.24. 16:21:17

@látjátok feleim szümtükkel: Semmi baj nincs veluk. Csak nem akarjanak ugyanolyanolyan papirt (poziciot, fizetest...) tanulas nelkul.

gejzabejla 2012.07.24. 16:24:21

@protézisesh: Van diplomám, bár az nem számít. A tudás jobban meg az intelligencia. No meg a kommunikáció. Miből gondoltad, hogy nincs? Persze egyszerűen le is fasisztázhattál volna, mert más a véleményem.

gejzabejla 2012.07.24. 16:49:28

@Counter: "A "munkavégzés során" nem azt jelenti, hogy "egymás közt". Nem arról van szó, hogy angolul tárgyalnák le a magyar munkavállalók a kávéfőző használatát.
Egy német könyvelő miért ne használna nem német nyelvű szakkifejezést? "

Ugyan már mennyi könyvelő beszél munkahelyén a magyaron kívül más nyelven százalékosan? 2%? 3%? Ezért a nagy felhajtás a nyelvvizsgáért? Szerintem sokkal fontosabb a szakmai tudás, mint a nyelvismeret. Ráadásul ez az a szakma, amivel külföldön semmire sem mész, ott teljesen más gazdasági törvények élnek.

gejzabejla 2012.07.24. 16:57:57

@zati: "Természetesen a tankönyv és a vizsgadíj fizetős volt, de ennyit vállalni kell. "

Miért is? Pár éve az emelt szintű érettségiért felsőfokú nyelvvizsga járt, most csak középfokú. A középszintű érettségiért akkor középfokú nyelvvizsga járt, most semmilyen. Megint csak: miért is? Nyelvvizsga lobbi? Vagy csak mi magyarok szokás szerint szeretjük szívatni magunkat?

gejzabejla 2012.07.24. 17:13:27

@protézisesh: "Hát akkor gyakorolják, tanulják, aztán jöjjenek vissza, ha tudják. És majd akkor diplomásnak nyilvánítjuk őket. Mert a DIPLOMA megszerzése egy KÖVETELMÉNYRENDSZERNEK VALÓ MEGFELELÉS. "

Tipikus bölcsész/bölcselkedő gondolkodás... Egyáltalán kinek képzeled magad? Melyik felsőoktatású intézmény kiskirálya vagy? Hódoljunk is? No de tanítani, azt már nem? Mehetsz teniszezni!

Belagezapista (törölt) 2012.07.24. 17:20:16

@gejzabejla:
" Pár éve az emelt szintű érettségiért felsőfokú nyelvvizsga járt, most csak középfokú. A középszintű érettségiért akkor középfokú nyelvvizsga járt, most semmilyen."

Ez mikor volt? Ez nekem újdonságnak tűnik.

Ugyanis 2005-ben vezették be a kétszintű érettségit, akkor 60% feletti emelt szintű nyelvi érettségiért középfokú, 40% felettiért alapfokú nyelvvizsga járt. Fordítva meg a nyelvvizsgáért felvételinek nem jó emelt szintű nyelvi érettségi. Ez utóbbi 2006-ban megszűnt, de továbbra is középfokú nyelvvizsga járt az emelt szintű nyelvi érettségiért, és így volt ez 2007-ben is. Utána nem tudom, de akkor ezek szerint ha igazad van (nem ártana valami forrás), akkor talán 2008-ban és 2009-ben lehetett az, amiről beszélsz, de mondom hozzál forrást, mert ez így hiteltelennek tűnik.

Egyébként nem is lenne jogos, ha felsőfokú járna az emeltért, mert az emelt szintű érettségi jóval könnyebb.

gejzabejla 2012.07.24. 17:23:12

@zati: De ugye olyan munkahelyet is el tudsz képzelni, ahol magyarok dolgoznak és csak magyarul beszélnek merő sznobságból egymás között? Nekik miért is kell a nyelvi végzettség? Dolgoztam ilyen helyen. Volt nem magyar projektje is a cégnek, és akkor a jól beszélő menedzser urak leszervezték a munkát, a specialisták meg tették a dolgukat. Soha nem a specialista beszél a külföldi partnerrel, hanem a manager. Érted?

gejzabejla 2012.07.24. 17:25:02

@Belagezapista: "És ha egy fordítási hiba miatt meghal a beteg, kié a nagyobb felelősség, a fordítóé, vagy azé az orvosé, aki nem volt hajlandó angolul/németül is elolvasni? "

Szerintem ilyet csak az kérdez, aki nem ismeri az orvosi szakmai hierarchikus rendszerét.

Belagezapista (törölt) 2012.07.24. 17:34:01

@gejzabejla:
Mi köze a hierarchikus rendnek ehhez? A fordítási hibák átvétele hierarchia független.

Viktus 2012.07.24. 17:34:12

@protézisesh:

Ja blogos-kommentes van rád pár percem. Neked jó, ha ezért keresed a pénzt.

Viktus 2012.07.24. 17:36:59

@gejzabejla:

Nem ez csak sima demagógia akart lenni.

Belagezapista (törölt) 2012.07.24. 17:37:20

@gejzabejla:
Egyáltalán nincsen előre elrendelve, hogy milyen munkát tudsz megkapni, miután elvégzed az egyetemet, sőt utána sem az első munkahelyedről fogsz nyugdíjba menni nagy eséllyel. Nekem például azért nem volt esélyem bekerülni 2 nagyon jó munkahely egyikére, mert nem tudok elég jól németül.

gejzabejla 2012.07.24. 17:41:32

@kolbászoszsömle: "Egy bölcsész lehet, hogy nem tud mit kezdeni "az eklektika irodalmi megjelenésének társadalmi változásokat előidéző performanszválság kapcsán létrejövő zsákmányelv alapú emancipációs nyomás a későkilencvenes években" című esszével, ha az egy számára idegen nyelven íródott, de a többieknek menni fog a saját szakterületükön."

Nu, te sem vagy bölcsész, ha jól látom...

Viktus 2012.07.24. 17:42:07

@Belagezapista:

Na igen ez így megy a piac szabályoz, azért is felesleges ez a kitétel. Diplomát nyugodtan kilehetne adni azoknak a delikvenseknek max. maguktól kellene bizony ráeszmélni, hogy bizony nyelv sok szakterületen elengedhetetlen. Ezen okból felesleges az állami szabályozás.

Belagezapista (törölt) 2012.07.24. 17:48:33

@Viktus:
Lehet ezt az elvet is alkalmazni. Ez esetben viszont legyen tényleg a bemenet a nyelvvizsga, de csak államilag finanszírozott képzésen, költségtérítésesen pedig nyugodtan végezhessen az, aki úgy akar diplomát, hogy utána nagy eséllyel nem fog tudni elhelyezkedni nyelvtudás hiányában. Legalábbis akkor ez simán bevezethető lenne a legtöbb szakon.

Mondjuk speciel az én esetem a német nyelvvel pont nem szakma függő, hanem az a helyzet, hogy a legjobban fizető multik Magyarországon német tulajdonúak. De ha angolul sem tudnék, eláshatnám magamat.

gejzabejla 2012.07.24. 17:50:26

@Haloperidol: "Orvoskent dolgozol es meg dicsekszel is vele, hogy nem tudsz idegen nyelvu szakirodalmat olvasni, gratulalok.
Kb ez jelzi azoknak a tudas-szinvonalat es korszeruseget a magyar egeszsegugyben akik otthonmaradtak."

Quoqriq védelmében: Hidd el sokkal jobb kezekben vagy annak az orvosnak a kezében, aki a szakmáját magas szinten műveli, de esetleg nem tud idegen nyelvet (persze tud, mert a latin is az), mint annál, aki kitűnően beszél akár több nyelvet, de a szakmájához mit sem ért (és még benned is felejti a szikét). Akik meg itthon maradtak, azoknak köszönet! Egyáltalán mi köze a tudáshoz a nyelvtudásnak? Ha csak az nem, hogy a "tudás" szó benne szerepel?

gejzabejla 2012.07.24. 18:09:49

@Haloperidol: "Nem csak a muteti technikarol van szo: nemi gyakorlas utan azt egy hentes is el tudja vegezni."

Hát ezzel nem lehet mit kezdeni... Nemi gyakorlás Dr Haukkal... Elég perverz.

Herbert_West 2012.07.24. 18:25:09

Orvosokhoz: többhöz is volt szerencsém, diák-tanár kapcsolatban. Mindegyik, de tényleg mindegyik panaszolta, hogy nincs ideje arra, hogy szakmai anyagokkal foglalkozzon, olvasson, képezze magát, hanem favágó munkával kell foglalkoznia.

Quoqriq valószínűleg a másik véglet, egy becsületes orvos, aki viszont vagy kényszerből, vagy saját akaratból nem akar túllépni a favágó munka szintjén, és élete végéig az a diplomás szakmunkás lesz, aki a magyar kiadványt csak olvassa, de nem írja.

Herbert_West 2012.07.24. 18:27:08

Na, korán küldtem el.

Szóval kiegészítésként: és nincs ebben semmi rossz. Ha az ember tudja magáról, hogy ő márpedig ilyan favágó munkát akar csinálni élete végéig (gyerek-gyerek, császár-császár, mint érdekel engem a doppler-UH), akkor csinálja békében, ilyenekre is szüksége van.

Csak az ilyen nem értelmiségi, és ne akarjon úgy viselkedni.

gejzabejla 2012.07.24. 18:36:46

@protézisesh: "ha utána nem az én adómból kellene fizetni a te segélyedet is."

Mennyit is fizetsz/fizettél az elmúlt évben? És mennyit titkoltál el? Ebbe ne menjünk bele, mert bár nem számon kérhető úgysem rajtad, nincs esély az igazi számokra.

gejzabejla 2012.07.24. 18:40:00

@Iza Béla: "Azért ha egy diákot fel kell készítenie versenyre, vagy kérdez egy kicsit bonyolultabbat, akkor ugye nem kell a NAT-hoz ragaszkodni. Az órán elmondott és megkövetelt anyag egy keret. Az alapján lehet pl. tehetséggondozásba kezdeni, segíteni az érdeklődésében, stb. "

Mindezt nettó 120e forintért. Szégyen. 45 éves korára lesz/van legalább 2 diplomája + nyelvtudás. Tudtok még ilyet?

Quoqriq 2012.07.24. 18:47:17

@Herbert_West:
Bár ígértem lelépek, de most visszanéztem.
Van némi igazságod az idő, terheltség stb vonatkozásában.
Ám miből gondolod, hogy nem használok Doppler-es készüléket?? Ez ferdítése a valóságnak, ugyanis ehhez nem szükséges külföldi szakirodalom, bőven eleget nyújt a hazai. Az elérhető újításokkal lehet foglalkozni kiemelkedő nyelvismeret nélkül is, ugyanis a forgalomba hozatalhoz etc valószínűleg az én vgay akár uram bocsá' a Te nyelvismeretedtől is jobban hozzáértők elvégzik a számonkérhető munkát, ezt mi alapján bírálnád/bírálnám felül?? Nem gondolom, hogy mindenkitől jobban értek az Ő saját szakmájához....elfogadom az Ő tevékenységét, munkásságát, szaktudását, elvárva, hogy pont ugyan olyan pontosan végezze azt, mint én a sajátomat.
Senki, de én bizotosan nem állítottam, hogy haszontalan a nyelvek tudása, csak azt állítom, hogy a DIPLOMÁSOK - mielőtt újabb félreértés esne - jó része is gyönyörűen és hasznosan, minden féle elvárásnak megfelelően teheti a dolgát nyelvvizsga nélkül is!

Ha pedig szüksége van rá, úgyis képzi magát. Nem hiszem, hogy a nyelvvizsga mellett érvelők csak azért tanultak nyelvet mert előírták, illetve ha igen, akkor elég fals az érvelésük.

gejzabejla 2012.07.24. 18:49:19

@protézisesh: "Csak az munka, de az alulfizetett (bőcsész!!!) pedágógusainknak az büdös. Tudod mit? A legtöbb pegyagógus annyit is érdemel a munkájáért, amennyit kap érte... "

A gyerekeidnek (ha egyáltalán van/lesz) azért jó lenne nagy tudású tanár ugye? Managerkém! Emberileg nem vagy semmi, csak majdnem. Nem irigyelem az "általad felvett/vizsgáztatott" mérnököket. Mond nagy a fluktuáció?

Herbert_West 2012.07.24. 18:56:48

@Quoqriq: Akkor rossz példa volt az UH. Nem akartam duálenergiás CT-t írni, az mégannyira se kell neked, ha szülész vagy. Azt hiszem, legalábbis.

Neked megfelel a magyar nyelv önmagában, ezt értem/látom. De ezzel beletelepedsz egy ketrecbe, mert a magyar szakirodalom jó nagy csúszással publikálja a fordításokat, és gondolom sűrítve/kihagyva. Biztosra veszem, hogy lemaradsz egy csomó dologról, ami csak angolul jelenik meg, esetleg olyan lapban, amiről csak angolul lehet hallani. Nem vagy kutatómérnök, meg kutató-orvos, de ezzel a hozzáállással/képességgel nem is leszel több a mostani, egyébként részemről nagyrabecsült "diplomás szakmunkás" állapotodnál.

Ha neked ez jó, akkor élj boldogan.

De a te egy egyedi eset vagy, és nem most kezdted a pályád. Engedtessék meg nekem, hogy elvárjam egy mostani orvostól, hogy ha egy anat/élettan szigót le tud rakni, akkor képes öüsszegereblyézni egy nyelvvizsgát.

Igen, a nyelvoktatás szintje sok helyen pocsék. Igen, a nyelvvizsga sok esetben nem jó értékmérője a nyelvtudásnak (bár azért már régóta nem a rigó az etalon). De erre, a rossz mérőrendszer problémájára nem a mérés eltörlése, hanem a mérés finomítása (jobb oktatás, KÖZÉPISKOLÁKBAN!, jobb nyelvvizsgák, esetleg végre egységes nyelvvizsga rendszer, egyszerű honosítás) a helyes válasz.

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.24. 19:06:00

@Belagezapista: "Nekem például azért nem volt esélyem bekerülni 2 nagyon jó munkahely egyikére, mert nem tudok elég jól németül."

Pedig biztos van nyelvvizsga bizonyítványod, az a büdös külföldi meg csak nem akar vele megelégedni. Nahát.

Quoqriq 2012.07.24. 19:06:42

@Herbert_West:

Nem látjuk mi nagyon másként a dolgokat, csak kiderül:)
Jól fogalmazol: Nem vagyok kutatómérnök/orvos. Ez a lényeg! Minden kornak megvan a maga célkitűzése, a kutatóorvos (gondolom mérnök is, ehhez nem értek) egy külön világ, szakma! Ebbe vagy belefogsz korán, pályád kezdetén, ekkor jó eséllyel soha nem leszel igazán jó szakember, vagy páyád csúcsán -ekkor viszont már jóval kisebb eséllyel érsz el eredményeket. Esetleg sosem, de ez nem azt jelenti, hogy "maradi hülye" lenne valaki. Fogadjuk már el, hogy mindenkinek más a fontos. A szakmai minimumfeltételek elvileg adottak, a továbbképzések kötelezőek (ne menjünk bele itt sem a hasznosságba, hatékonyságba) ennek való megfelelés esetén végezhetsz tevékenységet. Jelenleg nem előírás a külföldi szakirodalom böngészése, akkor ezt ne kérjük számon, és emiatt ne ítélkezzünk, ellenben várjuk el mindenkitől az elvárható minőségű munkavégzést....de ez ugye már egy másik fejezet....

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.24. 19:11:56

@Herbert_West: "Ha az ember tudja magáról, hogy ő márpedig ilyan favágó munkát akar csinálni élete végéig (gyerek-gyerek, császár-császár, mint érdekel engem a doppler-UH), akkor csinálja békében, ilyenekre is szüksége van.

Csak az ilyen nem értelmiségi, és ne akarjon úgy viselkedni. "

Miért, te nagy értelmiségi? Az olyan munkát, ami nem igényli a nyelvtudást már el sem kell végezni? Ezek az emberek nem lehetnek tőled sokkal intelligensebbek, okosabbak? Netán csak azért nem lehetnek értelmiségik, mert te azt mondod?

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.24. 19:16:28

@Herbert_West: "Igen, a nyelvoktatás szintje sok helyen pocsék. Igen, a nyelvvizsga sok esetben nem jó értékmérője a nyelvtudásnak (bár azért már régóta nem a rigó az etalon). De erre, a rossz mérőrendszer problémájára nem a mérés eltörlése, hanem a mérés finomítása (jobb oktatás, KÖZÉPISKOLÁKBAN!, jobb nyelvvizsgák, esetleg végre egységes nyelvvizsga rendszer, egyszerű honosítás) a helyes válasz. "

Meg pénz. Egyrészt ugye az államtól, másrészt a nyelvet tanulni vágíó személytől, vagy annak családjától. Vajon kinek is van pénzből erre a célra több?

Herbert_West 2012.07.24. 19:30:09

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, ez pénzkérdés is. És? Hol az ÉRV?

Dr. GGG77 2012.07.24. 19:31:54

Ha munkáltató lennék, és interjúztatnék tojnék a papírra. A kellő szinten, a megfelelő témákban beszélgetnék a kívánt nyelven a jelentkezővel. Ha megy neki, remek, ha nem, akkor nem érdekel, hogy milyen nyelvvizsgát lobogtat.

Herbert_West 2012.07.24. 19:36:16

@Dr. GGG77: Igenám, de sokkal, de sokkal valószínűbb, hogy megy neki, ha lobogtat papírt, mint hogy nem megy neki, ha nem lobogtat papírt.

Ezzel elveszt a munkáltató teszemazt 10% jelentkezőt, akinek megy, de nincs papírja, elveszt 10-20% időt azokkal akiknek van, de nem tudnak beszélni, de óriásit nyer, mert az a döntő többséget, akinek nincs se tudása, se papírja, nem kell meghallgatnia.

A papír szűrő.

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.24. 19:48:15

@Herbert_West:

Van érv, de ismétlés nincs, keresd meg.
Te viszont a favágómunka ellenességedet nem támasztottad alá érvekkel.

Dr. GGG77 2012.07.24. 20:33:04

@Herbert_West: A hirdetésben szépen félkövérrel beírod, hogy ilyen, vagy olyan szintű nyelvtudás kell. Bejön, meg se mukkan, vagy csak keveset/rosszul, már hívod is a következőt. Ennyi.

protézisesh 2012.07.24. 20:50:05

@gejzabejla: Ecsém, ezeket a köröket már lefutottuk a többiekkel. Akkó' szójjá, ha ujjat mondol, he?

Ginlia 2012.07.24. 20:51:25

@Bambano: "rájt?" Ezt miért mondogatod? Ismersz más angol szavakat is?

Ginlia 2012.07.24. 20:57:12

@gejzabejla: "Azt is vegyétek figyelembe, hogy a nyelveket tanulók kb. 30%-a soha sem tudja letenni a nyelvvizsgát eü. problémák miatt (mentális betegség megjelenése: elvászavar, dislexia, stb. miatt)"

Megjelölnéd a forrást ehhez? Ezres nagyságrendű tanítványom volt már, de még sosem találkoztam olyannal, aki ne lett volna képes megtanulni az angolt. A dislexiások is meg tudják tanulni, csak rájuk más vizsgaszabályzat érvényes. Jelenleg is van diszes diákom és hasít.

kunzoo 2012.07.24. 20:59:56

@billy reed:

Ha tetszik ha nem, így van ez. Mint írtam van olyan hivatás ahol napi szinten kell az idegennyelv, de pl. egy általános iskolai tanár nem hinném hogy vajmi gyakran böngészi a külföldi szakirodalmat. Vagy egy építésvezető, aki történetesen építő (nem építész!) mérnök. Azt ő munkáját teljesen meghatározza az hogy a magyar törvények mit engednek és mit nem. Pl. üzemi balesetben ha meghal valaki, akkor az illetőn azt verik le hogy mit tartott be belőle és mit nem. Ő is mérnök.

A munkavédelmi, tűzvédelmi felsőfokú képesítésekre ez fokozottan igaz. Ott emberéletekről van szó és ott nem innen onnan gyűjtöd a tudást hanem a munkádat törvények határozzák meg.

Ginlia 2012.07.24. 21:05:44

@Bambano: "nem tudom megtanulni, hogy az az idióta szigetrezárt konkrétan mikor melyik igeidőt és miért akarja használni"

Pffff...

kunzoo 2012.07.24. 21:07:21

@billy reed:

Sajnos nem megy neked a magyar nyelv értelmezése, az informatikusokat külön meg is említettem példaként akinek kell a nyelvtudás.

Erre a kommentedben rákérdezel hogy hát az informatikusok??

protézisesh 2012.07.24. 21:14:09

@Ginlia: Csak 1 kerdes: a diszlexias ugye nem tud rendesen irni/olvasni. Hogyan kaphat diplomat, ha nincs meg az a kepessege, hogy az irasbeliseg reven tudast szerezzen es adjon tovabb?

Sajnalom, ha valaki igy szuletett, de egy ilyennek konnyitett vizsgaszabalyzatot adni olyan, mintha a vakokat engednenk nnyitett celloveszetben indulni, vagy - a tanulasnal maradva - az ertelmi fogyatekosok diplomat kaphatnanak, ha tudjak mennyimotszor nyolc...

Tetszik vagy sem, a diploma egyfajta SZŰRŐ, ami elkuloniti a sokat tanult embereket a naluk kevesebbet tanultaknal. Kovetelem, hogy ne adjunk mindenkinek, mert minden nyelvet nem beszelo, ertelmi fogyatekos, diszlexias aki diplomat kap, csokkenti az en diplomam erteket ("ja, olyant minden gyépés kaphat...")

Ginlia 2012.07.24. 21:14:41

@protézisesh: "A kedves szülő meg ha jót akar a csemetéjének, akkor ne a diplomát sírja ki neki nyelvtudás nélkül, hanem TANÍTSA MEG idegen nyelvre. "

Na jó, ezzel a mondattal némileg helyrehoztad azt, hogy csúnyán szóltál a bölcsészekről.

Ginlia 2012.07.24. 21:20:44

@protézisesh: A dislexiások nem kapnak könnyítést a nyelvvizsgán vagy az érettségin. :) Az nem lenne fair.
Másképpen vizsgáznak. Pl bemegy szóbelizni, kimegy, majd újra bemegy és csinál még egy szóbeli kört.

A dislexiának is vannak fokozatai, de vannak olyan módszertani fogások, amelyekkel igenis nagyon jól fejleszthetőek. Sajnos a magyar közoktatás nem igazán tud ezzel foglalkozni, mert ez plusz költség. Inkább a szülőkkel karöltve olyan mederbe terelik a diák oktatását, ahol kevésbé ütközik ebbe a problémába. (Most arra nem térnék ki, hogy a kollégák durván jelentős része a nyelvtanozásban éli ki a szakmáját - elég hibásan. Ha jobban a kommunikációra helyeznék a hangsúlyt, a diszeseknek sem lenne akkora kudarc a nyelvtanulás. De ez legyen egy másik poszt.)

Ginlia 2012.07.24. 21:23:50

@protézisesh: Újra olvastam, megértettem. Szóval a kérdés az, hogy ha magyarul el tud jutni az államvizsgáig sok-sok írásbeli vizsga után, akkor ez miért probléma angolul? lol

Viktus 2012.07.24. 21:33:52

@protézisesh:

:D:D:D:D:D Jól van te mérnöknáci ... szerinted Einstein is inkább kapált volna. A diszlexia nem az amit te gondolsz ...

Viktus 2012.07.24. 21:37:12

@kunzoo:

Informatika bonyolultabb ott a szaknyelv a legfontosabb. Nem pedig egy mucsai nyelvvizsga, hogyan készítesz palacsintát feladatát teljesíteni nyelvtanilag perfekt módon ...

kunzoo 2012.07.24. 21:52:47

@Viktus:
A polémia arról szólt hogy szerintem vannak szakok ahol ha tetszik ha nem protokoll szabályok vannak. Sokan azt hiszik hogy a felelős szakma amiről beszéltem holmi pénzügyi HR reklámlószar. Nem. Azt tartom felelős komoly szakmának ahol a döntéseid emberek életét, testi épségét befolyásolják. Itt egy orvos erre rá is mutatott hogy a műtét nem úgy folyik hogy a neten olvasol valamit angolul és másnap próbálgatod.
Vagy az építésvezető sem mondhatja a betemetett munkásra hogy azt olvastam a külföldi....Törvény, rendelet van rá hogy mi az eljárás ilyen és ilyen esetben, omlásveszély esetén....Ezek az emberek a magyar terminológia szerint mérnökök, sőt doktorok de mégis mások. Ezt valahogy nem értik meg azok akik nem ebből a közegből jönnek és azt gondolják csak az az élet, csak az a szaktudás amit ő- idegen nyelven is akár- előad.

Viktus 2012.07.25. 00:23:44

@protézisesh:

Na itt vannak a mérnökeid:

A felvi.hu szerint a legtöbb embert idén gépészmérnöknek vették fel államilag finanszírozott képzésre. A 2472 első helyen jelenkező közül 1999-en jutottak be tandíjmentes helyre. Mérnökinformatikusnak 1793 hallgatót vettek fel (2321 jelentkezőből), villamosmérnöknek pedig 1525-öt (az 1646 elsőhelyes jelentkezőből). Ez azt jelenti, hogy gépészmérnöknek az első helyen jelentkezők 80 százaléka bekerült, a villamosmérnöknek készülőknek pedig a 92 százalékát (!) felvették tandíjmentes helyre. Nem véletlen, hogy sok intézményben a bekerüléshez elég volt elérni a minimális 240 pontot. Ennél jóval rosszabb az arány a nemzetközi gazdálkodás szakon. Itt mindössze 114 állami ösztöndíjas hely volt, amire 1820-an próbáltak bejutni, azaz a bekerülési arány mindössze 6 százalékos volt.

index.hu/belfold/2012/07/24/ponthatarok_2012/

Viktus 2012.07.25. 00:29:27

Mi lesz a romkocsmákban merengő bölcsészekkel?

Nagyon magas pontszám kellett az ELTE bölcsészettudományi képzéseire is. Az államilag finanszírozott magyar szakra például az 500 pontból 422-t kellett elérni. A legtöbbet pedig a kommunikáció és médiatudományokra, ahova 449 pont kellett.

vs,

Műszaki képzéshez 240 pont is elég volt
A legjobb tanulmányi és érettségi eredmény a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem gépészmérnöki képzéséhez kellett: a BME-re 391, az Óbudai Egyetemre 311 pont alatt senkit nem vettek fel.

A BME műszaki menedzser szakján 362 volt a ponthatár, ezen kívül az összes egyetemre és főiskolára be lehetett kerülni 240 és 274 közötti pontszámmal: a Debreceni Egyetemen, a Dunaújvárosi Főiskolán, a Gábor Dénes Főiskolán, a Szent István Egyetemen 240-nél, a Szegedi Tudományegyetemen 274-nél, a győri egyetemen pedig 252-nél húzták meg a ponthatárt.

Iza Béla (törölt) 2012.07.25. 06:27:23

@Viktus: A felvételi ponthatárok egy torz rendszer torz tükörképei. Emellett a műszaki szakokról - szerencsére - a hallgatók legalább fele 1 éven belül távozik.
Sajnos ma nincs fogadókészség arra, hogy az állam átláthatóbban finanszírozza a hallgatók képzését. Az egyetemek nőjenek fel a feladathoz és határozzák meg, hogy mire van szüksége annak a szektornak, ahová képeznek. Ez nem történik ma meg. Ezek után állapítsák meg a képzés önköltségét úgy, hogy azt be kell majd szedniük a hallgató képzése során. Ez sem történik meg. A leendő hallgatókat fel kell készíteni arra a felelős döntésre, hogy meg tudja állapítani, milyen céljai vannak és ahhoz mit kell teljesítenie, illetve azt hogy fogja finanszírozni. Ugyan 17 évesen emberek életéről dönthet (vezetői engedély), de erre az apróságra nincs felkészítve. Az államnak fel kell mérnie, hogy milyen területen, hány szakembert, milyen végzettséggel kíván foglalkoztatni, azok oktatására ösztöndíjas vagy tanulmányi szerződéses formában kerülhet sor. Ez nem történik meg. Az államnak gazdaságpolitikailag fel kell mérnie, hogy milyen képzéssel kívánja tudatosan befolyásolni a gazdasági folyamatokat, mely gazdasági ágakat részesít előnyben vagy akadályozza meg a leszakadásukat. Ez nem történik meg.
Az talán megvalósul, hogy sok szakterületnek lesznek magyar nyelvű művelői, akik vagy követik a világ alakulását vagy élik a kis, zárkózott világukat. Az utóbbi hiba, hiszen nem ültetik át a nemzetközi eredményeket magyar nyelvre, azaz egy idő után már nem is tudják elmondani a nemzetközi eredményeket magyarul...
Akkor miről beszélünk?!

protézisesh 2012.07.25. 08:05:00

@Viktus: nem minden mérnökhallgató a világesze, sose állítottam. Tán nem is okosabbak, vagy jobb tanulók, mint a bölcsészjelöltek.

De a mindenkori ponthatárok egyetlen dolgot tükröznek: a DIVATOT. Ma kurvára nem divat az életedet úgy elképzelni, hogy egy "koszos, büdös zajos gyárban olajban úszó vasakat tapogatsz reggeltől estig". Sokkal trendibb nemzetközi multimédiamarketingkommunikációs szakra menni, amiről igaziból azt se tudod, mi a f@szra való, csak szép ruhában jársz a trendi irodádban, két meeting között meghúzod a titkárnőt, és zsebreteszed a 6kilót, pályakezdőként.

Viszont ha megnézed, hogy az autót MÉRNÖKÖK tervezik és gyártják (na jó, megtervezik és felügyelik a gyártását), akkor látod, hogy az autó MŰKÖDIK. A brutál túljelentkezett "nemzetközi gazdasági" szakon vajh mit oktatnak? Matolcsyzmust? Marxizmust? 10 perc internetezéssel belátható, hogy a világon kurvára senkinek fogalma sincsen, hogy MI VAN és hogy MIT KELLENE TENNI. Ennek ellenére a sok megvezetett hülyegyerek nemzetközi gazdaságot akar tanulni. Az ipar (illetve annak romjai meg az 1-2 multi) meg nem talál épkézláb mérnököt a mérnöki feladatok elvégzésére.

És ez a szomorú. Rühellem az orbánt, de egy mondatával mélységesen egyet tudok érteni: "Egymás hajának fésülgetéséből nem fogunk megélni." Ha nincs termelés, akkor egyrészt éhen halunk, másrészt meg nem lesz szükség se marketingre, se bankra, se étteremre, se szállodákra, se HR-re, csak hogy a népszerűbb szakokat említsem...

protézisesh 2012.07.25. 08:07:25

@Ginlia: nem, az első értelmezés a helyes. Ha valaki az anyanyelvén se képes az írásbeliségre, akkor hiába fog 2x szóbelizni, nem fog tudni értelmesen dolgozni egy írásos anyaggal, vagy nem tud ilyent ő maga elkészíteni. Gépírónőre való jogosultsághoz meg legalább ezerfős céget kell vezetni, nem beosztott mérnöknek lenni. :(

kunzoo 2012.07.25. 08:31:35

@protézisesh:
Naná hogy nem talál. Tipikus hogy legyél fiatal, ha nő vagy bizonygasd az interjún hogy gyereket sosem akarsz, Ám legyen két három nyelvből ismereted, egyetemi végzettséged és gyakorlatod is.
Namost ha 25 év körül vagy akkor valaminek hiányoznia kell mert vagy tanultál vagy dolgoztál és a gyakornokságot suli mellett kutyába sem veszik.

Tanulmányi szerződést valamiért nem erőltetik, pedig egyszerűbb volna a meglevő munkaerőt fejleszteni. A lejobb technikusaikból igazán képezhetnének pl. gépészmérnököt.

Ám itt jön be az a dolog hogy tulajdonképpen nincs is szüksége mérnökre, csak a telített munkaerőpiac meg egyéb okok miatt a technikusi állások mérnökökkel vannak betöltve.

protézisesh 2012.07.25. 09:05:34

@kunzoo: Azt gondolom, a "fiatal, terhes lesz-e nő" problematikája egyénre szabható. Van is, volt is fiatal lány beosztottam, én magam is vettem fel ilyent, nem is bántam meg. Sőt, ők sem szültek hirtelen, miután állásuk lett.

Nem tagadom persze, lehetnek olyan helyek, ahová csak fiúkat hívnak be, lányokkal nem foglalkoznak.

Van a látókörömben jópár egyetemista. Iszonyat problémának érzem, hogy egy Erasmus-ösztöndíjra lepkehálóval kell hallgatót vadászni, mert amikor lehetőség lenne arra, hogy MÁS PÉNZÉN világgá menjenek 1-2 szemeszterre, akkor hirtelen kocsonyásodik a térdük, meg púposodik a gatya. Hátul, barnán, mielőtt valaki félreértené...

Jéé, megint a nyelvtudás szükségességénél vagyunk.

Az gondolom világos, hogy az egyetem csak szemléletet, gondolkodásmódot adhat. A konkrét feladatot úgyis a munkahelyen kell megtanulni. Ezért baromira fontos minden gyakorlat, gyárlátogatás, practing, illetve szakirányba mutató diákmunka. A szórólapozás nem, de ha a gépészhallgató csak a CNC-s mellett segédmunkáskodik két hetet, akkor is tanul-tapasztal olyanokat, amik később a hasznára válnak.

És igen, egy mérőszobára bőven elég lenne egy technikus is, ahogy egy érettségi is elég lehetne egy alkatrészdiszponens számára. De minőségbiztosító mérnököket és logisztikus mérnököket alkalmaznak. Mert még azok SEM hozzák a szükséges tudást, de azokon kevesebbet kell faragni. :( És most ezt a diplomát akarják még lejjebb faragni azáltal, hogy az idegen nyelvet is kivennék a feltételrendszerből.

Ja, a bankba is elég lenne egy érettségizett kislány a pult mögé, nem kéne PSZF-diploma. Az érettségi ma önmagában semmire nem jó. SEMMIRE. Ugyanolyan, mint a 8 általános. Lehetsz vele melós.

Tanulmányi szerződést azért nem erőltetik, mert 100ból 99 helyen olyan létszámkorlátozás van, hogy egy 4órás fizikai bért se tudnának ajánlani a "felesleges" embernek, akiket dolgoztatnak azoknak meg egyből tudni kell(ene), nem tanul(gat)ni. Sajnos Mo-on is a létszámfaragással kezdődik a megtakarítás, a költségcsökkentés. Milliókat költenek eszközökre, melyek 1-1 embert kiválthatnak, pedig egy ember éves minimálbére alig másfél millió forint...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.25. 09:57:35

@protézisesh: "Milliókat költenek eszközökre, melyek 1-1 embert kiválthatnak, pedig egy ember éves minimálbére alig másfél millió forint..." elköltök 5 milliót a technika fejlesztésére, amivel kiváltok egy embert, ezt a fejlesztést mondjuk havi 20k-ért üzemeltetem, két- három év alatt megtérül.
Ha a bankba teszem, kapok érte 6-8% kamatot.
6<30.
Ilyen egyszerű, plusz a járulékos haszon, hogy nem megy szabira; ha beteg, a szerelő megcsinálja; nem hagyja el az asszony; nem zavarja a munkájában fociEB; nem szervez szakszervezetet; ha kidobom, nem kap végkielégítést; stb.

"Az gondolom világos, hogy az egyetem csak szemléletet, gondolkodásmódot adhat." Látod, ezt adja, ha az ember nem csak műszaki vonalon mozog.
Sokat segít annak a megértésében, hogy mit miért csinálnak az emberek. ;-)

"Tanulmányi szerződést azért nem erőltetik, mert 100ból 99 helyen olyan létszámkorlátozás van, hogy egy 4órás fizikai bért se tudnának ajánlani a "felesleges" embernek, akiket dolgoztatnak azoknak meg egyből tudni kell(ene), nem tanul(gat)ni. " inkább azért, mert egy technikus munkáját végzik általában a mérnökök, és semmi szükség egy technikus továbbképzésére, mert annak eredménye kb annyi lenne, hogy amit eddig megcsinált bruttó 140-ért, azért ezentúl 250-et fog kérni, minimum.
Plusz lehet, hogy el is megy, ha lejár a szerződése.

Belagezapista (törölt) 2012.07.25. 10:46:53

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem, angolból van nyelvvizsgám és nyelvtudásom is. Németül nincs egyik sem, bár nagyon alap dolgokat azért tudok.

Belagezapista (törölt) 2012.07.25. 10:48:12

@Dr. GGG77:
Csak nem minden munkakörben a szóbeli nyelvismeret a fontos, van ahol inkább az írásbeli, utóbbit pedig beszélgetéssel nem nagyon szűröd.

Belagezapista (törölt) 2012.07.25. 10:55:05

@Viktus:
Persze hogy tovább esnek műszaki szakterületen a ponthatárok, ha ott keretszámokat növelnek. Eddig is az ment, hogy vidéki mérnök szakokon 90%-a sosem teljesítette az első félévet, mert olyanokat IS voltak kénytelen felvenni, hogy meglegyen a fejpénz. Pont ezért elhibázott koncepció az egész. Amíg a középiskolások 90%-a a rossz tanárok miatt vagy csak divatból gyűlöli a matekot, addig sokszoros túljelentkezés lesz a bölcsész szakokon, és súlyos alul jelentkezés műszaki szakterületen.

Belagezapista (törölt) 2012.07.25. 11:04:03

@protézisesh:
Az Erasmus-al az a baj, hogy bizonyos értelemben elcseszett félév. Mert ugyan fel lehet venni külföldön is tárgyakat, de annyit és olyat nem, amit el fognak fogadni adott félév húzósabb hazai tárgyaira. Ezért ez helyből csúszás. Műszaki szakterületen meg lássuk be, még a jobbak között is előfordul alapból is a csúszás, ez meg rárakódik erre. Arról nem is beszélve, hogy legalább 1 évet érdemes szakmai gyakorlaton tölteni, amit két normál félév mellett nem lehet megtenni, így vagy passzív, vagy kevés tárgy + újabb csúszás. Szóval ez valamit valamiért alapon megy, és akkor ha lehet választani, többet ér a szakmai gyakorlat, mint az Erasmus. Legjobb persze a külföldi szakmai gyakorlat.

Viktus 2012.07.25. 12:05:27

@Belagezapista:

Ilyesmire akartam utalni ebből megint csak probléma lesz. Az állam elhatározta szeretne több mérnököt viszont ehhez a megoldásként a ponthatárok vitték le a követelményeket pedig ugyanúgy nem fogják tudni teljesíteni valószínűleg.
Az alsó-középfokú oktatásnál kellene inkább nagyobb hangsúlyt fektetni a reál tárgyak tanítására, ha ténylegesen elakarnának érni vele v.mit.
Pont ugyanaz a helyzet, mint a nyelvnél az állam megálmodott v.mit, de tenni nem tesz semmit ami javítana a helyzeten lásd. a nyelvoktatás erősítése.

Viktus 2012.07.25. 12:17:10

@protézisesh:

Így van, és most mivel lesz jobb, hogy lesz sok bukdácsoló mérnökünk?

Az alsóbb szinteken kellene javítani, ha mérnököket szeretnénk képezni akik megfelelő tudásszinttel rendelkeznek. A ponthatárok tologatásától nem lesz több jó mérnök.

"Ma kurvára nem divat az életedet úgy elképzelni, hogy egy "koszos, büdös zajos gyárban olajban úszó vasakat tapogatsz reggeltől estig". "

Nem csupán divat kérdése, mert kellenének hozzá gyárak-üzemek, mint régen. Kellene szakmai képzés, mint régen. Az egy másik nagy problémakör, amelyben igen lassú az elmozdulás.
Persze mindenki az érettségit adó középiskolákba igyekszik, mert a szakképzési intézetben csak olyan szakmákat tanítanak, amelyek a munkaerő piacon sokat nem érnek lásd. kőműves-szobafestő-bolti eladó-virágkötő-fodrász. Egyedül gyakorlatilag a Bosch által finanszírozott résznek van v.mi értelme, mert onnan mehetnek a Boschba dolgozni olyan szakmákat tanítanak nekik villamossági stb.
Ezt kellene irányvonalnak megjelölni, hogy a cégeket érdekelté tenni adókedvezmények-támogatások formájában, hogy legyen rendes szakmai képzés, és gyakorlatot is tudjanak szerezni, mint régen az állami cégeknél.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.25. 13:17:45

@Viktus: Az a baj, hogy a romantika nekiáll vízió lenni.
Gyárakban olajos vasak, folyik a termelés, a szorgos kezek gyártják a sok árut.
Ezzel szemben beprogramozza az egy ember a cnc-ket, megnyomja a gombot, azok pedig fossák a terméket, egyenletes és jó minőségben.
A munkás kéz, mint olyan, lassan a múlté, ember már tényleg szinte csak a szolgáltatásokhoz kell.
Pl arra, hogy fésülgessék a hajat.
Vagy arra, hogy valami viszonylag bonyolult dolgot, vagy kitett környezetben egy egyszerűt összeszereljenek, plusz arra, hogy üzemeltessék a technológiát.
Viszont minden technológiaüzemeltető húsz másik ember munkáját veszi el.

Képezzünk mérnököt, aztán alkalmazzuk olyan területen, ahol nincs szükség mérnöki tudásra, mert nincs elég mérnöki feladat.
Felragasztani egy nyúlásmérő bélyeget, nem mérnöki munka, leolvasni egy műszert, szintén nem mérnöki munka, mérőpontot létesíteni szintén nem mérnöki munka, és az sem mérnöki feladat, hogy egy táblázatból kitökölje az ember, hogy mekkora lesz egy rendszer aerodinamikai ellenállása.
De az sem igazán mérnöki feladat, hogy összeszámolja, hány darab, mekkora vas kell a mihez, majd megrendelje.
Így az történik, hogy a mérnökök képzése majd igazodik az általános elvárásokhoz, aztán eljön az idő, hogy külön szakképesítés kell majd egy csőkígyó, vagy egy szivattyú méretezéséhez, és doktorátus, hogy megtervezzen valaki egy csigaáttételt.

Szóval, nagyszerű dolog a mérnökgyártás, de ennek két kifutása lehet: vagy szar mérnököket fogunk képezni, vagy, ha jó mérnököket képezünk, akkor azt azoknak az országoknak képezzük, amelyikek fejlett gépgyártással, innovációs alapokkal rendelkeznek.
Magyarul mennek majd külföldre.

Dr. GGG77 2012.07.25. 13:24:16

@Belagezapista: Szerintem egyrészt erre is van megoldás, másrészt, ha a szóbeli jó, akkor valszeg az írásbeli is, míg fordítva már nem feltétlenül igaz. Sőt...

Dr. GGG77 2012.07.25. 13:28:56

@Viktus: "Persze mindenki az érettségit adó középiskolákba igyekszik, mert a szakképzési intézetben csak olyan szakmákat tanítanak, amelyek a munkaerő piacon sokat nem érnek lásd. kőműves-szobafestő-bolti eladó-virágkötő-fodrász."

Én azért reménykedem benne, hogy a jövő év elején születendő gyerekünk nem az én két bal kezemet, és zéró műszaki érzékemet/érdeklődésemet örökli majd. Szeretném ha klasszikus szakmája lenne, ács, kőműves, órás, fodrász, villanyszerelő, kovács, ötvös vagy tökmindegy. Persze, érettségije legyen (akár a szakmunkásképző után), meg beszéljen nyelvet, de nem akarok belőle valami marketinges, hr-es, pláne jogász idiótát. :)

Iza Béla (törölt) 2012.07.25. 13:34:28

@kolbászoszsömle: "Viszont minden technológiaüzemeltető húsz másik ember munkáját veszi el."
Éljen a géprombolás! Mit géprombolás, ősközösség! :D

Ne már... Párizsban van vezető nélküli metró. Remélem nem fognak tiltakozni, hogy nem kell oda több mozdonyfűtő. Pardon, az Londonban volt, a gőzös földalattin... A telefonos kisasszonyokat sem sírnám vissza, a rajzolókat sem a CAD helyett.

Viktus 2012.07.25. 13:40:30

@kolbászoszsömle:

Igen a CNC gépek kezelőit, hegesztőket stb. mindig keresik a munkaerőpiacon. Csak az a probléma szakirányú képzés nem nagyon van, mert olyanokra költenek aminek a szakmai gyakorlatát letudják könnyen az intézmények. A kőműves-szobafestő időnként kivakolja-kifesti a helyi önkormányzati-állami intézményeket aztán annyi.
Külön pedig a leendő munkanélküli vagy minimálbér környékén szalag mellett álldogáló nem tudja kifizetni a továbbképzést az oktatási központokban. A munkaügyi pedig szintén csak olyan hülyeségekre költ támogatás gyanánt amikre semmi szükség.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.25. 13:48:42

@Iza Béla: Sokkal jobb lesz a minőség, ha nem nyúlkál ember a technológiában és én inkább vennék jó minőségű árut, mint kézművesipari remeket.
Sőt, ezzel a fogyasztók nagy része is így van.

Az, amit írtam, azt akarja jelenteni, hogy a termelés alapú társadalom (ahol a pógik java a termelésben dolgozik) egy romantikus álom.
Vagy faszság. Egy másik vérmérséklet szerint.

A megoldás nem a géprombolás, hanem az, hogy nem kezdünk el azon sóhajtozni, demagógkodni, hogy egymáshajánakfésülgetéséből nem lehet megélni.

Ki kell találni, hogy mi a fenét lehet csinálni!
Mi feladat van!
Szántani nem kell, aratni nem kell (erre van traktor), kapálni nem kell(van gyomirtó), vakolni nem kell, válaszfalat építeni nem kell (vakológép, gipszkarton), betont keverni nem kell (van gép, meg betonkeverő üzem), dolgokat nagy mennyiségben esztergálni nem kell, mert van cnc, kenyeret dagasztani ott a kutter.

Szóval a világ arra megy, hogy minél kevesebb emmber kelljen a gyártáshoz, mert az a minőséget, a hatékonyságot és ezzel a hasznot is növeli.

Ez egy adottság, ami ellen nem lehet harcolni.
Azaz lehet, amennyiben szereti az ember, ha elbukik.

Megoldás kell a problémára, de az eddigi és a jelenlegi kormányunk inkább eszkalálja a munkaerőválságot, mint megoldja.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.25. 13:53:46

@Viktus: Ha képeznénk ötezer cnc-st, hirtelen tele lenne az ország munkanélküli cnc-sekkel.
Ha ötvenezret képeznénk, akkor külföldön sem tudnának elhelyezkedni, mert nem korlátlan a piac felvevőképessége.
Nem lehet komolyan venni azt, hogy a munkaerőproblémát a termelési egységek oldják meg.
Egy cnc-s egyelőre jól tud keresni, de ha képzünk belőle párat, az is minimálbéres szakma lesz.
Kell ez nekünk?

Belagezapista (törölt) 2012.07.25. 15:22:27

@Viktus:
Igen, csak a reál tárgyak oktatását úgy lehetne javítani ha több és jobb tanárok lennének a közoktatásban. Jelenleg évi kevesebb mint 10 fizika szakos tanár végez az országban összesen.

Én még olyan radikális módszert is el tudnék képzelni, ahol a különböző szakos tanárok fizetése nem lenne egyenlő.

@Dr. GGG77:
"másrészt, ha a szóbeli jó, akkor valszeg az írásbeli is, míg fordítva már nem feltétlenül igaz."

Ez hülyeség. Pl. angol nyelv tipikusan olyan, hogy van aki anyanyelvi szinten beszéli, de képtelen leírni helyesen a szavakat, és természetesen ennél több van, aki meg írásban jó, de nem tudja kiejteni helyesen a szavakat.

ssgt 2012.07.25. 19:50:22

Hello!
Az én véleményem szerint teljesen felesleges a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez! Mondom ezt úgy, hogy felsőfokú nyelvvizsgám van orosz nyelvből!

A közszférát leszámítva nem igazán foglalkoznak azzal, hogy rendelkezel-e nyelvvizsgával vagy sem! Az állásinterjuk 90%-ában megse nézik a papírt, hanem elbeszélgetnek a jelentkezővel az adott nyelven és ha megfelel akkor papír nélkül is felveszik!

Nem attól lesz valaki jó közgazdász, jogász vagy orvos, hogy beszél-e valamilyen nyelvet vagy sem!

Arról nem is beszélve, hogy ha a felvételhez nem követelmény akkor kimenetelhez milyen jogon követelik meg a nyelvvizsgát?

Szerintem azt se ártana megvizsgálni, hogy az, aki 10-15 évvel ezelőtt nyelvvizsgázott egy adott nyelvből az jelenleg is birtokolja-e azt a tudást mint ami a középfokhoz szükséges! Ha nem akkor Ő miért kap diplomát? Azért, mert rendelkezik egy olyan papírral amivel semmit sem ér!

Ha már ennyire erőltetik ezt a nyelvtudást akkor államvizsga előtt miért nem csinálnak egy szintfelmértőt és, aki ott megfelel az nyelvvizsga nélkül is megkaphatná a diplomáját! Az pedig, aki nyelvvizsgával nem tudja teljesíteni ne kapjon diplomát, mert nem érdemli meg!

Több országban jártam már és sehol a világon nem követlenek meg nyelvvizsgát egy diplomához!

Ennek a törvényi rendelkezésnek a fennmaradása egyes egyedül a különböző nyelviskolák érdeke senki másé!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.25. 20:00:57

@ssgt: Akkor most próbáld meg úgy, hogy legalább egyszer kijelentő módot használsz...

Felvételhez nem követelmény a szigorlatok teljesítése. Akkor milyen jogon követelik meg kimenetelhez?! Követelem, hogy szigorlatok, sőt kollokviumok nélkül is kapjak diplomát!

ssgt 2012.07.25. 20:39:14

@Counter: A szigorlatok és a kollokvium egy dolog a nyelvvizsga pedig egy teljesen más kérdés!

Tudsz nekem mondani egyetlen olyan országot (lehet kicsi vagy nagy) ahol van ilyen követelmény?

A hazai nyelvoktatás teljesen profitorientált! Mindenhol az úgynevezett irodalmi nyelvet oktatják amivel nem érsz semmit!

Mondok egy példát. Több, mint 10 évet dolgoztam Oroszországban külügyesként és nincs az a nyelviskola és nyelvtanár, aki az ottani beszélt oroszra feltudna itthon készíteni! Amikor kimentem felsőfokú nyelvvizsgával a kezemben nagyjából 3 hónap volt mire sikerült beilleszkednem az ottani nyelvi kultúrába! Én se nagyon értettem őket és ők se nagyon értették az én irodalmi tanult oroszomat! Az ottani beszélt orosztól a hazai nyelvtanárok kollektiven lennének öngyilkosok! Egyszer volt nálunk kint egy orosz nyelvtanár és nekem kellett neki tolmácsolni, mert teljesen vakon volt!

Mi értelme a nyelvoktatásnak, ha anyanyelvi környezetben a hazai nyelvtanárok nem érnek semmit?

Viktus 2012.07.25. 22:27:35

@kolbászoszsömle:

Ezzel az erővel a mérnök képzést sem kellene erőltetni. :P Már most is van olyan mérnöki szakirány, amire a Samsungban pl. mérnököt kerestek, nyelvtudással kemény szakmai minimálbér mellett :P

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.25. 22:36:06

@ssgt: Nem végzek összehasonlító felsőoktatási vizsgálatokat, fogalmam sincs. Gondolom, te se.

A magániskolai persze hogy profitorientált, milyen legyen? Az irodalmi nyelv feltehetően a legtöbb nyelv esetében alkalmas az alapok megtanítására. Egzotikusabb, illetve kiterjedt területen beszélt nyelvek esetében valószínűleg nem (gyarmati francia; arab; kínai; pidgin és kreol nyelvek). Aki oda akar menni, az oldja meg, ahogy tudja, ezeknek a spéci nyelveknek a tanulhatóságát hülyeség elvárni Magyarországon.

ssgt 2012.07.25. 23:46:17

@Counter: Természetesen én sem végzek ilyen jellegű kutatásokat! Az oroszt én egyáltalán nem tartom egzotikus nyelvnek!

A nyelvvizsga probléma elsősorban nem a mostani fiataloknál jelentkezik hanem azoknál, akik 30-40 évesen kezdenek felsőfokú tanulmányokba. Ez a korosztály egyáltalán nem kapott olyan szintű nyelvképzést, mint a mostani fiatalság. Éppen ezért ez az előírás elsősorban ezt a korcsoportot diszkriminálja! Az már egy másik kérdés, hogy aki elmúlt 40 éves annak miért nem kell nyelvvizsga! Neki nem kell külföldi szakcikkeket olvasni, tudományos kutatásokban idegen forrásokat felhasználni?

Ennek az idősebb generációnak munka, család valamint egyetem/főiskola mellett rendkívül nehéz még nyelvet is tanulni főleg úgy, hogy az egyetemeken/főiskolákon levelező képzésen egyáltalán nincs nyelvoktatás!

Ebben a kérdésben szerintem 2016-ig az lenne a legjobb megoldás, ha az egyetemeken lenne valamilyen szintű nyelvképzés azoknak, akik nem rendelkeznek nyelvvizsgával. Majd államvizsga előtt lenne egy vizsga, akinek ez sikerül az megkapja a diplomát!

Egyébként engem az mélységesen felháborít, hogy azok akik korábban szereztek nyelvvizsgát, de már nem rendelkeznek használható nyelvtudással minden gond nélkül kaphatnak diplomát! Most akkor a tényleges nyelvtudás számit vagy csak a papír?

Belagezapista (törölt) 2012.07.26. 08:23:35

@ssgt:
"Mindenhol az úgynevezett irodalmi nyelvet oktatják amivel nem érsz semmit!"

A legtöbb szakirodalom éppen az irodalmi nyelvre épül.

Belagezapista (törölt) 2012.07.26. 08:26:33

@ssgt:
Ja és irreleváns az oroszországi példád, mert angolt és németet a hazai munkavállalók többnyire nem anyanyelvi környezetben használja.

Turboanyu 2012.07.26. 10:24:40

@gejzabejla: "Ugyan már mennyi könyvelő beszél munkahelyén a magyaron kívül más nyelven százalékosan? 2%? 3%? Ezért a nagy felhajtás a nyelvvizsgáért? Szerintem sokkal fontosabb a szakmai tudás, mint a nyelvismeret. Ráadásul ez az a szakma, amivel külföldön semmire sem mész, ott teljesen más gazdasági törvények élnek. "

A multiknál kötelező a nyelv. Nem egymás között beszélünk angolul ha csak magyarok vagyunk a csoportban (ha már van külföldi akkor igen), de minden dokumentáció, tréningek és belső memorandum angolul van. Ugyanis a cégnek az egész világon vannak irodái és ugyanazt olvassa a magyar, a francia, a maláj és az argentin kolléga is. Ráadásul ebben az irodában van sok külföldi is, nem csak magyar. Tetszik-nem tetszik, nem kötelező itt dolgozni.
Csak amikor két pici gyerekkel a hátam mögött állást kerestem, két lehetőségem volt: magyar cégnél sopánkodtak hogy jajistenem hányszor lesz beteg a gyerek, amit ígértek: rendszeres, nem kifizetett túlóra, pocsék fizetés aminek egy része bejelentve a másik zsebbe.

Na és volt ajánlatom multitól: nem akadékoskodtak a gyerek miatt, a külföldi vezető az interjún csak annyit kérdezett hogy zárásokkor meg tudom-e oldani a gyerekfelügyeletet, dupla pénz mint amit a magyar könyvelőirodáknál ajánlottak és full bejelentve, semmi sumákolás.
Az elmúlt években napra pontosan kaptam a fizetésem, egy évre előre megmondom, hogy mely napokon kell túlóráznom, amit az én döntésem szerint lecsúsztatok vagy kifizetnek. Na igen, követelmény az angol + egy nyelv magas szintű ismerete (nem nyelvvizsga).

Persze itt sem minden rózsaszín, sorolhatnám a hülyeségeket, de munkaügyi visszásságokat nem tapasztaltam és alapvetően korrektek.

Az sem igaz, hogy más országban nem ér semmit a tudásom, ugyanis itt a multiknál eléggé egységesíteni próbálnak folyamatokat. Ahogy írtam van sok külföldi is és magyarok is mentek már a cég más országban lévő ottani irodájába. Van pár (alig néhány) pozíció ahol kell a helyi törvények és számviteli szabályok ismerete (a helyi beszámolók, statisztikai jelentések készítéséhez), de a nagy része átjárható. Amúgy ehhez a céghez beérkező szállítói számlákat NEM itt, Magyarországon könyvelik, hanem más országban, mert ezt a funkciót máshová helyezték, tehát ha a budapesti irodánknak a magyar céged kiállít egy magyar számlát, azt nem egy magyar könyvelő fogja Budapesten bepötyögni a rendszerünkbe, hanem szépen kiküldik külföldre és ott intézik az egész könyvelését és utalását a magyar bankszámlaszámról. És biza én itt nem magyar cégnek könyvelek, hanem csináltam már lengyelnek, orosznak és németnek is (az anyavállalat egyéb cégei), többek között. De van más magyar ITT MAGYARORSZÁGON, aki meg francia céget könyvel.

Szóval ha könyvelőkről van szó, akkor nemcsak az alagsori pici irodában Pirikére kell gondolni, aki a 10 fős Suttyó Bt. számláit pakolja egy kupacba, hanem több ezren vagyunk még hasonló cégeknél, ahol napi szinten használunk valamilyen nyelvet az angolon kívül és nemzetközi munkát végzünk.

Turboanyu 2012.07.26. 10:43:21

@gejzabejla: "MSZOSZ-t nem szeretem, de az nem igaz, hogy nem foglalkoznak mással."

Akkor lássuk már hogy valami másban is hallatják a hangjukat. Csak akkor bújnak elő, ha a nyelvvizsga téma előkerül.

"Már megbocsáss, de a gyereknek otthun a hele. Legkésőbb 6 éves kortól mindenki "8 órás munkaidőben" van. Ez nem normális."

Nem. De mit lehet csinálni, ha nincsenek részmunkaidős állások. Ha két lehetőség között kell választani, hogy a család éhenhal miután kilakoltatták őket mert egy fizetés nem elég vagy anyuka is dolgozik teljes munkaidőben, akkor nem kérdés, hogy ehhez kell alkalmazkodni.

"Ha már dolgozol, akkor kéne pénz legrosszabb esetben a bébiszitterre is."

Magyarországi átlagfizetéseket, albérletárakat/hitelrészletet, megélhetési költségeket figyelembe véve, az embereknek nagyon kevés marad arra, hogy bébiszityót fizessenek meg.

" Felelősséget kell vállalni gyermekeinkért, ha már ideszólítottuk őket a világra."

Igen. De etetni is kell őket. Senki nem este 9-ig akarja őket a bölcsiben rohasztani hogy a kollégákkal tudjon még egyet inni meló után. Csak ma már nem 7/8-kor kezdődik a műszak és tart 3-4-ig, hanem mondjuk 9-5-ig dolgozik az ember, tehát aki 1/2-9-re és nem hajnali 7-re viszi a gyerekét az oviba/bölcsibe, az mondjuk mehessen már érte 1/2 6-ra.
Na meg iskolából ne úgy küldjék haza, hogy mit kell még megtanulni meg gyakorolni, hanem 6-ra ha hazaértünk akkor beszélhethessünk meg társasozzunk leckeellenőrzés helyett.

"Az meg sajnálatos, hogy Mo.-on nem a magyar nyelvet használjátok munka közben, gondolod, hogy Németországban angolul beszélnek egymás között a könyvelők? "

Egymással nem, de a külföldi munkatársakkal igen.

Dr. GGG77 2012.07.26. 13:44:55

@Belagezapista: A kiejtés szerintem nem egy sarkalatos probléma. Hallgass meg angolul jó néhány, amúgy kiválóan beszélő, franciát vagy japánt. :)

picur3ka 2012.07.26. 23:16:15

@Viktus:

Romani nyelvtudas lesz-e az, mert mar azt tanitjak Mo-on?

zumm 2012.07.30. 01:21:20

A nyelvvizsga-bizonyítvány egy eszköz a nyelvtudás igazolására, nem tévedhetetlen, nem tökéletes, nem mindig ad valós képet a nyelvtudásról, de jelenleg ez van.

Ha a diplomának nem feltétele a nyelvtudás igazolása, akkor a diplomának nem feltétele a nyelvtudás. Márpedig a nyelvtudás sokkal több, mint az, hogy egy nyelvet a céljaimra használni tudok. Más gondolkodásmódok elsajátítása is (ahogy a matematikatanulás a logikus gondolkodásmód elsajátítása is), olyan gondolatpályák bejáratása, amik máskülönben nem járatódnak be. Aki megtanult egy nyelvet, az máris könnyebben tanul meg egy másikat, ergó ha később derül ki, hogy arra szüksége van, gyorsabban tud feljebb lépni. Tehát a nyelvtudástól jobban tudunk gondolkodni és - óhatatlanul - tájékozottabbak is leszünk. Nem csak az a kérdés, hogy ma hány embernek kell használnia a nyelvet, hanem az is, hogy 20, 50 év múlva mennyinek kell. Szerintem egyre többnek. Nekem nem volt olyan állásom Magyarországon, ahova ne kellett volna magas szintű nyelvtudás.

Felmerült, hogy nem ér ezt elvárni, mert nem tanítanak nyelvet az egyetemen. Akkor a szakdolgozatot se ér elvárni, mert írni-olvasni se a felsőoktatásban tanítottak meg, és egyáltalán, ha nem vezetnek oda kézenfogva az előadóteremhez, akkor ne várják el, hogy a "B épület 302" kódból megfejtsem, hogy hova kell mennem és bent legyek az órán...

Tényleg az lenne ideális, ha már érettségire megtanulnának egy (még inkább több) nyelvet, és akinek nincs nyelvvizsgája, annak lenne egy éve csak nyelvtanulással foglalkozni. Tele van az internet ingyenes oktatóanyaggal, videókkal, könyvekkel, cikkekkel, a könyvtárakban-közösségi házakban van számítógép internettel, nem is feltétlenül kell pénzt költeni rá. Annyira meg legyen már motivált valaki a diplomaszerzés terén, hogy megtanul egy nyelvet, amit előtte legalább 9 évig kötelezően és ingyen tanult (Magyarországon 4. osztálytól kötelező a nyelvoktatás tudtommal)!

Elhiszem, hogy vannak, akiknek nehezebb megtanulni egy nyelvet, de van, akinek meg a matekkel gyűlik meg a baja, mégse az a megoldás, hogy matek érettségi nélkül is lehessen diplomázni. Igenis fontos, egyre fontosabb a nyelvtudás, és igenis ki kell tudni szűrni azokat, akiknek nincs. Ne azért lobbizzanak, hogy ne kelljen nyelvvizsga, hanem azért, hogy valós tudást kelljen tükröznie. Vagy hogy jobbak legyenek a nyelvtanuláshoz biztosított körülmények (ez utóbbi a hosszú távú, fenntartható, hatékony, ámde komplex megoldás).

(((Valaki kifogásolt egy pónis kérdést: szerintem elvárható bárkitől (mondjuk 10 éves kortól), hogy képes legyen kikövetkeztetni, hogy ha pónit fogadok örökbe, akkor kell neki istálló (hely, ahol aludhat), utána kell járni, mit-mennyit lehet-kell neki enni adni stb. De ha tud 5 percig beszélni arról, hogy Daisynek fogja nevezni és simogatni fogja a sörényét, az is jó. A nyelvvizsgán nem azt kell tudni, hogy mi a teendő, ha lázas lesz a póni, hanem ki kell találni valamit - megmutatni, hogy az ember tud gondolkodni - és aztán azt elmondani - megmutatni, hogy amit gondolt, azt ki tudja fejezni, nyugodtan lehet körülírni.)))

VI. Béla 2012.07.31. 07:45:42

@bbjnick:

Maga szerint mit tud kezdeni egy diplomás álláskereső nyelvtudás nélkül?

VI. Béla 2012.07.31. 07:49:47

"A diszkrimináció megszűntetése érdekében javasoljuk"

Rögtön fegyverhez nyúlok, ha meghallom a diszkrimináció szót.
süti beállítások módosítása