Az Adófizető Büszkeség Napja
2012. július 02. írta: baranyi.m

Az Adófizető Büszkeség Napja

ado.jpg

  Tranzakciós adó, biztosítási adó, bankadó, telekomadó, chipsadó – csak néhány már bevezetett vagy bezevetendő sarc a kormány ötletei közül. A válságban lubickolnak a számítgatók, ökonomisták és ötletelők, akik vagy a világban fellelhető igazságtalanságokat orvosolnák állami segédlettel (cukros és zsíros dolgok, dohány, alkohol, gazdag emberek), vagy csak egyszerűen a költségvetésben tátongó lyukakat akarnák betömködni Deák Ferenc és Szent István segítségével. Magyarországon mindkét esetre találunk nem kevés példát, és igazából már vártuk is, hogy az egyre szaporodó adónemek mikor váltják ki hegeli értelemben vett ellenhatásukat. De hogy a kibontakozó ellenállás előörsét a biciklisfutárok alkotják majd, na az meglepetés volt.

  „Mohón vártam már a 300 dolláromat. Amikor viszont megjött a boríték a fizetésemmel, észrevettem, hogy már levonták belőle a szövetségi, állami és városi adókat, a tébét, az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot, így összesen 160 dollár maradt belőle. Üvöltenem kellett. Forradalmár vagyok! Azóta forradalmár vagyok, hogy beiratkoztam az egyetemre! Tüntettem! Zavarogtam! Mindent megtettem, hogy megbuktassam a kapitalizmust! Erre mit kapok az első fizetésemmel egy kapitalista vállalattól? KOMMUNIZMUST!” – írja fiatalkori jobbos fordulatáról P.J. O'Rourke, korunk legviccesebb amerikai szerzője. És mintha valami hasonló történt volna itthon is a szandálos-ördögbotos szubkultúra néhány vállalkozó kedvű tagjával.

  Július 2-ára hívták össze az Adófizetők Napját a Hajtás Pajtás biciklisfutárai, ezzel mintegy szintetizálva a tengerentúli Occupy Wall Street és Tea Party mozgalmakat. Vad bankározásra vagy kommunistázásra azonban senki ne számítson, de még összeszorított fogú, dacos passzív ellenállásra se: a biciklisfutárok és szelíd barátaik csupán a Nemzetgazdasági Minisztérium előtti galambszaros parkot foglalják el egy piknik erejéig, hogy megünnepeljék az első napot az évben, amelyen a magyar munkavállalók már nettó fizetésükért dolgoztak. Ahogy felhívják rá a figyelmet: egy átlagos magyar dolgozó a 2012-ben rá költött összeg csupán 50,6%-át viheti haza nettó fizetésként (tavaly még 53,6%). Így éves bérére vetítve július 2-án (tavaly még június 20-án) dolgozott először csak magának.

  „Egy átlagos magyar dolgozó a 2012-ben rá költött összeg csupán 50,6%-át viheti haza nettó fizetésként – bosszankodnak futáraink. A béradókat maradéktalanul megfizető adófizetők  hozzájárulásukért cserébe  nem élvezik az állam védelmét, miközben a fehér munkahely jutalma kevesebb elkölthető fizetés és fojtogató versenyhátrány. Igazságosabb közteherviselést szeretnénk, amihez az állam részéről megfizethető mértékű adókra, a vállalkozások részéről pedig az alacsonyabb adók valós és egyenlő megfizetésére lenne szükség. A két fél között patthelyzet alakult ki, amit az ország érdekében mielőbb fel kellene oldani. Amíg ez nem történik meg, addig a piaci versenyben nem a tehetség, kreativitás és szorgalom, hanem az adókerülésben bevállalt vakmerőség győz” – írják Facebook-eseményük oldalán Arthur Laffer legjobb magyar tanítványai.

  Egyszer (de inkább többször) Tölgyessy Péter is felhívta a figyelmet arra, milyen sajátos a magyarok államfelfogása: mediterrán adómorálunkhoz skandináv elvárások társulnak. Az éremnek persze két oldala van, az állam is szereti időnként kifejezett adócsalónak tekinteni polgárait, hogy aztán mindenféle kamu jogalapot kitalálva vegye ki azok zsebéből a kívánt összeget. Bőségesebb időkben aztán ezt a pénzt mulatozó úrként, két marékkal szórja tömeg elé, hogy ínségesebb időkben ismét meginduljon a kreatív sarcolás.

  „Sem a politikusokat, sem az adófizetőket nem hibáztatjuk. Azt szeretnék elérni, hogy szó essen a jelenlegi helyzet fenntarthatatlanságáról, és a két fél egymás szövetségeseként összefogjon az ügyeskedés kényszere nélküli, igazságosabb közteherviselésért” – írják a legkevésbé sem indignado, pacifista parkfoglalók, akik a szebb, igazságosabb jövőért petárdázás és kukaborogatás helyett paprikával, paradicsommal és vajaskenyérrel harcolnak.

Gene Autry – I Paid My Income Tax Today

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr64619127

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Brüsszeli rémes – jó sok habbal 2012.07.02. 19:26:58

Orbán a Parlamentben ma délután leverte a Gonosz Birodalmát. A hét végi EU-csúcsról szólva kihirdette, hogy a Kohéziós Alap forrásainak visszaadásával az EU írásban bocsánatot kért Magyarországtól, egyben pedig szentesítette mindazt, amiért az elmúlt i...

Trackback: Egyetért Ön azzal, hogy a fideszes képviselők napi 60-70.000 forintot keresnek, miközben a nettó minimálbér 3 éve változatlanul havonta 61.000 Ft? 2012.07.02. 16:23:16

Az igazi 16 pontos nemzeti konzultációs kérdőív: * 1. Örül-e Ön annak, hogy a Fidesz kampányban ígértünk “egymillió új munkahelyet”, de összesen “csak egymillió munkahely lesz”? 2. Örül-e Ön annak, hogy “egyszeri, radikáli...

Trackback: A Terrorházas Schmidt Mária olcsó, kisigényű, szorgalmas magyar munkásokat akar 2012.07.02. 16:21:11

Milliárdos Mariskánk szerint a magyar dolgozó “elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró”, szemben az olcsó, kisigényű, jól képzett, és szorgalmas ázsiai bérmunkásokkal. Hát ide figyelj, nyuszifül! Éle...

Trackback: Smitt Mária és a felelősség 2012.07.02. 08:22:05

A 21. század kihívásaira nem lehet 20. századi válaszokat adni. Akikkel versenyezünk, sokan vannak, gyorsak, és nagyon ambiciózusak. Olcsó, kisigényű, jól képzett, szorgalmas munkaerő áll szemben a mi elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és fő...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OmegaMale 2012.07.02. 07:38:42

Mennyit keres (ezáltal mennyi adót fizet) egy biciklis futár?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.02. 08:38:12

egyre több adót fizetünk és egyre kevésbé jut az oktatása, egészségügyre, rendőrségre.
kkbk.blog.hu/2011/05/09/igy_erositi_a_kozbiztonsagot_a_kormany_1

mindig csak elvonás, egyre rosszabb minden, és a fidesz ugyanazt teszi a gazdaságban, mint az mszp. nem kellene már egy gazdasági reform ide?
szerdán jelenik meg a kazinbarcikai kórház leépítéséről a posztom, amit a helyi civilek segítettek megírni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.02. 08:51:28

de a nyereségadó mértékét változatlanul hagyja a kormány, ez főleg a multikat érinti - mondja szajlai csaba fideszes újságíró, jobban tette volna ha ezt nem reklámozza

greybull 2012.07.02. 09:00:02

Volt egy anekdota egy tisztről még a szocializmus idején. Ez szolgálat után bement egy kocsmába. Jó pár pohár elfogyasztása után alaposan lerészegedett. Ekkor elővette a nála lévő szolgálati pisztolyát (PA 63 típusú szörnyszart, aki volt katona és lőtt vele, az tudja, hogy még véletlenül sem lehetett eltalálni vele a céltáblát, akármilyen közel is hozták...) és hangos szóval közölte:
- Most balra lövök!
A kocsma részeg, ámde kellőképpen megrémült közönsége vette a jelzést és átmenekült izibe a kocsma jobb oldalára.
A tiszt beváltotta ígéretét és vagy kettőt balra lőtt. Szerencsére nem sérült meg senki, csak a fal bánta.
Majd jött a következő kijelentés:
- Most jobbra lövök!
A kocsma népe átzúdult balra.
Lövés megint vagy kettő, sérült semmi.
Ezután jött a következő kijelentés:
- Most nem tudom, hogy hova lövök!
A történet innen már nem ismert, azt hiszem egy-két bátrabb vendég ekkor lefegyverezte az embert.
Nos a Fidesz-Kdnp kormánnyal most jutottunk el a harmadik kijelentés állapotáig.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.02. 09:21:12

Majd ha nem 2,x millió ember dobja össze 10 millió ember közös költségét, hanem, mondjuk, 5, akkor majd alacsonyabbak lesznek az adók. Addig csak egymásramutogatni lehet, hogy "ő miért kevesebbet" (fizet), "én miért többet" (fizetek)?! Nekem vannak ötleteim, hogy hogyan lehetne ma Magyarországon milliószám munkahelyeket teremteni, de, egyrészt, az itt elég sokaknak kivágná a biztosítékot, másrészt pedig nem én vagyok kormányon.

ü
bbjnick

Ékszíj 2012.07.02. 09:27:29

Imádunk adózni és fizetni majd amikor már fizetést se viszünk haza :D

Vidéki 2012.07.02. 09:36:15

„Ahogy felhívják rá a figyelmet: egy átlagos magyar dolgozó a 2012-ben rá költött összeg csupán 50,6%-át viheti haza nettó fizetésként .”

„Igazságosabb közteherviselést szeretnénk, amihez az állam részéről megfizethető mértékű adókra, a vállalkozások részéről pedig az alacsonyabb adók valós és egyenlő megfizetésére lenne szükség. A két fél között patthelyzet alakult ki, amit az ország érdekében mielőbb fel kellene oldani. Amíg ez nem történik meg, addig a piaci versenyben nem a tehetség, kreativitás és szorgalom, hanem az adókerülésben bevállalt vakmerőség győz” – írják Facebook-eseményük oldalán Arthur Laffer legjobb magyar tanítványai.”

Így festik le a valóság égi mását „Arthur Laffer legjobb magyar tanítványai”,

akik irtóznak az adófizetéstől, "mint ördög a tömjénfüsttől."

Ha hajlandók lennének leszállni a földre, akkor elolvashatnák az Eurostat jelentését, amelyik a témát tudományosan, tényadatok alapján elemzi,

és nem csupán érzéseire hagyatkozik,

mint „Arthur Laffer legjobb magyar tanítványai” teszik.

Egy sláger szövege egykor így kezdődött:
„Kérlek ezt ne, hazudni nem kell!”

A Világgazdaság lapban ez olvasható:

„Magyarországon csökkent legjobban az adóbevétel az EU-ban

A GDP-arányos adóbevétel az EU tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben 2010-ben az előző évhez képest –

derül ki az Eurostat hétfőn közzétett, az európai adózási trendeket áttekintő jelentéseiből.

Míg az átlagos ráta az EU egészében nem változott (38,4 százalék maradt), addig Magyarországon 40,1 százalékról 37,7 százalékra esett.

Az Eurostat-ban meg kellene bízni, az egy korrekt, független intézmény.

Tavaly ez a mutató a KSH adatai szerint tovább süllyedt.”(VG)

Az Eurostat adatai szerint Franciaország és Németország GDP-arányos adóbevételei is magasabbak, mint Magyarországé.

Ott a két fél között alakult-e ki patthelyzet, amit az ország érdekében mielőbb fel kellene oldani?

Ez a feloldás ott sem történik meg, mégis ott a piaci versenybe a tehetség, kreativitás és szorgalom, és nem az adókerülésben bevállalt vakmerőség győz.

Július 2-ára hívták össze az Adófizetők Napját a Hajtás Pajtás biciklisfutárai

és nyomják valóságtól elrugaszkodott demagóg szövegeiket,

mint „süket a csengőt”.

JohnnyLillibrogida 2012.07.02. 09:52:02

Lehetne az utalók büszke napja is
az egy napos utalást nem minden bank online rendszere bírja...
egyelőre

Bell & Sebastian 2012.07.02. 10:04:12

Aki nem lop, azt le kell csukni, mert nem gondoskodik megfelelően a családjáról. (népi bölcsesség)

Az adózás rendjéről szóló törvény eleve betarthatatlanra van kitalálva. Ha mindenki feje fölött egyformán ott lóg -hegyével lefelé- egyetlen lószőr -szálon Damoklesz kardja, csak elhatározás kérdése, hogy melyiket nyisszantsák el.

A -nem önkéntes- hitelrabszolgaság mellett az adórabszolgaság a másik zabla a tömegek féken tartására.

A harmadik a jövedelem, de az '89 -óta csak visszafelé lépdel. A lélekszámmal és átlagos emberi minőséggel együtt.

Valójában a kifosztottság mértéke növekszik csökkenő jövedelmek mellett. Ennek megmagyarázására aztán olyan válogatott dumákat vetnek be, amelyeknek még a fantázia sem szab határt.
Hogy el is higgyék, a népet sem árt folyamatosan butítani, mellette fegyveres erőszakkal fenyegetni.

A Fidesz dicstelenül belehúzott a kedvezőtlen folyamatok támogatásába. Ha csak arra gondolunk, hogy mialatt mondjuk 1,6 helyett 1,65 gazdag és okos sápadtarcú Zygóta születik -látványos intézkedéseik hatására-, a Winnebago -törzsben négy!

Ringlósztár 2012.07.02. 10:14:13

Ne az emberek fizessék meg!!!

"A jövedelemadó-bevételek 10,6 százalékkal nőttek, elsősorban az adójóváírás megszüntetése következtében megnőtt személyi jövedelemadó-bevételeknek köszönhetően.

A termelési és importadók bevételei 8,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül az áfabefizetések 7,4 százalékkal növekedtek (az általános áfa-adókulcs 2012. január 1-jén 27 százalékra nőtt). A tőkeadók (8,5 százalék) és a társadalombiztosítási hozzájárulások (3,2 százalék) ugyancsak bővültek."

Bell & Sebastian 2012.07.02. 10:36:56

Éppen tegnap dicsőítették a kecskeréti cédeszgyárat az egyik kóser csatornán.

Addig még követhető a dolog, hogy a Cédesz garanciákat akar, bebiztosítani a befektetését. Így az államnak nem marad más választása, alaposan a bukszájába nyúl. Csakhogy, ha mondjuk fele/fele arányban osztoznak a költségeken, az állam sosem fogja a közösen ültetett fa gyümölcsének felét hazavinni a kosarában és ráadásul még egyetlen ágacska sem az övé!

Arról nem is beszélve, hogy egy magyar KKV -t mikor támogatnak meg ennyire alaposan?

Az Unió sem más, mint egy gigantikus autógyár, amerikai kezekben.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.07.02. 10:41:03

2010 előtt hol voltak ezek a túlfejlett igazságérzettel megáldott fiatalok, amikor a fizetési papíromon tényleg a látható bruttó bér 52%-a szerepelt nettóként? Akkor nem zavarta őket ez a szám, mivel én már akkor is gazdag voltam? Amikor DVD-t rendeltem és biciklisfutár hozta ki, a jattként kapott ötszázast is bevallotta a bérszámfejtőnek? Faszom ezekbe mind.

Kuku 2012.07.02. 10:43:00

@Vidéki:

Nem értem miben van a nézeteltérés. Éppen azt állítjuk, hogy emelkedő elvárt adószint ellenére is csökken a valójában befolyt adó. A linkelt Laffert görbe is ezt ábrázolja, és a józan paraszti ész is ezt támasztja alá. Amúgy pedig azért szövegelünk, mert velünk épp ugyanez történik. 2006-ban, a moratórium végén kényszervállalkoztatásról (számlaképes legyél) váltottunk az alkalmazásra. Akkor havi 12 millió béradót utaltam, ez mára 6 millióra csökkent, míg jópár ügyfelünk és futárunk 4 meg 2 órás minimálbérre bejelentve már a konkurenseinknél van. Tehát Laffertnek nem feltétlenül azért van igaza, mert a nagyobb adót nem akarja megfizetni az adófizető cég, hanem azért, mert elmegy tőle a piac az olcsóbb szürkéhez, aki nem fizeti be ugyanazt az adómértéket. És ez a szuperciki, hogy az állam nem ellenőrzi rendesen a piacot, csak emeli az adót.
fenteslent.blog.hu/2011/10/17/a_magyar_gazdasag_jegesmedvei

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.02. 10:49:11

@OmegaMale: mikor mennyit...
Egy biztos: zsebbe. :)

Kuku 2012.07.02. 11:08:14

@OmegaMale:
A Hajtás Pajtásnál a fizu havi 130-180 bruttó (85-120 nettó) teljesítmény szerint, plusz kb. 15 e cafeteria.

Viktus 2012.07.02. 11:11:08

Na jó, de mennyi minden jót-szépet kap ezért a tündérmesében a jó munkásember lásd. magas szintű eü. ellátás, rendőrség, elveszti a munkáját még három hónapig ehet akár vajas kenyeret is ...

Bell & Sebastian 2012.07.02. 11:13:56

@Vidéki: Az a szép a statisztikában, hogy mindkét félnek igaza lehet. Először készült felmérés a jelenlévő multik tulajdonosi szerkezetéről és anya/célországukról, ahová folyatják a zsét. Sajnos csak egy (bázis)év van, folyamat ebből nem olvasható ki.

De az szépen látszik, hogy a központba áramlik a pénz és -piaci súlyukhoz képest- összességében kevesebb adót fizetnek a multik.

Azaz, helyből igaz lehet, hogy miközben egy magyarnak csak nő az adóprés nyomása, aközben a külföldi nemhogy egyre többet lopik (ki innen), még egyre kevesebbet is fizet összességében (EU -szinten).

Csökken az országos adóterheltség, miközben nő a magyarok adóterhelése. Ügyes! -mondaná Kohn. XD

2012.07.02. 11:32:41

hüüüüü, bameg, és ezt az adófizetőktől ellopott pénzből fenntartott tehetségtelenek pötyögésének fenntartott helyre sikerüt iderakni...bameg menj utána a simicska ügyeknek, aztán köhögj ide ilyeneket..anyu apu mennyi földet kapott??????

Vidéki 2012.07.02. 11:42:03

@Bell & Sebastian:

Az Eurostat adatai szerint például Németországban és Franciaországban a GDP-arányos adóbevétel magasabb, mint Magyarországon,

mégis ott a piaci versenyben a tehetség, kreativitás és szorgalom,

és nem az adókerülésben bevállalt vakmerőség győz.

Bodoky úr ezt írta 2009. június 4.-én, és ez sokkal több egy ejnye-bejnyénél:

„A lichtensteini botrány legnevesebb érintettje Klaus Zumwinkel, a német posta elnöke volt, aki még aznap lemondott, hogy meggyanúsították és házkutatást tartottak nála, majd le is tartóztatták potom egymillió adóoptimalizált euró miatt. Zumwinkel lebukása sokkolta a német közvéleményt:

a kormány megengedhetetlennek nevezte, hogy a felső tízezer tagjai megkerüljék a közteherviselést,

az újságok pedig arról cikkeztek, hogy a jóléti társadalmak válságának egyik fő oka az, hogy a gazdagok adóparadicsomokba rejtőznek a társadalmi szolidarítás erkölcsi és törvényi kötelessége elől.

Ehhez képest ma Magyarországon aligha várhatjuk, hogy Bajnai miniszterelnök a rettenetes adómorálra apellálva lemondásra szólítsa fel egykori mentorát, a HVG szerint 800 millió forintot (cirka 2,8 millió eurót) Ciprusra optimalizáló Simor jegybankelnököt, hiszen maga is vastagon érintett hasonló ügyletekben.”

A németországi és magyarországi viszonyok közötti óriási különbséget mutatja, hogy

„ a lichtensteini botrány legnevesebb érintettje Klaus Zumwinkel, a német posta elnöke volt, aki még aznap lemondott, hogy meggyanúsították és házkutatást tartottak nála, majd le is tartóztatták potom egymillió adóoptimalizált euró miatt.”

Ehhez képest a cirka 2,8 millió eurót Ciprusra optimalizáló Simor jegybankelnöknek arcizma sem rándult, haja szála sem görbült, annyira független a Magyar Nemzeti Bank elnöke a magyar államtól.

Július 2-ára hívták össze az Adófizetők Napját a Hajtás Pajtás biciklisfutárai és nyomják valóságtól elrugaszkodott demagóg szövegeiket,

de az ilyen típusú adóoptimalizálásokról hallgatnak, mint „Dinnye a fűben”

Bell & Sebastian 2012.07.02. 11:58:08

@Vidéki: Más nótát fúvunk, mert én azt mondom, hogy nincs bezzeg-Németország önmagában, kellünk hozzá mi is, válogatott cigánylegények.

Elemi szintű matematika, hogyha a négyszeresből négyszer annyit vonnak, az még mindig négyszeres marad.

Kuku 2012.07.02. 12:00:38

@Vidéki:
Ezekkel a példákkal igazad van, de azért nem szeretnénk politikusokat hibáztatni meg emlegetni, mert nekik kell megoldani. Ugyanezért nem nagyon ekézzük az adókerülőket, mert rájuk is kellene hatni, plusz valahol érthető sok embernél aki a megélhetését menti.
Első körben már annak örülnék, ha 10 munkavállalóból legalább 7-8 tudná, hogy a bruttó fizetése igazából nem is a bruttó, hanem van egy "trittó" is. A tapasztalatom az, hogy sokan még a nettónál sem látnak tovább. Az adófizetők napja tehát inkább arra jó, hogy bemutassa, érezhetővé tegye ezt, a tömeges igény a megoldásra majd ezután keletkezhet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.02. 12:22:32

@bbjnick: Nekem vannak ötleteim, hogy hogyan lehetne ma Magyarországon milliószám munkahelyeket teremteni, de, egyrészt, az itt elég sokaknak kivágná a biztosítékot"

hogyan lehetne munkahelyet teremteni?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.02. 12:25:58

@OrangeOrder: És te hol vagy most, rettenthetetlen igazságérzetű utolsó fideszharcos? :)

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.07.02. 12:28:16

@Kettes: Hol lennék, kivándoroltam ebből az orbándiktatúrából, Berlinben élek szabadságban végre, és itt nincs kétharmad, meg a munkámat is megbecsülik.

Vidéki 2012.07.02. 12:56:10

@Bell & Sebastian:

Mondják a Hajtás Pajtás biciklisfutárai:

„Igazságosabb közteherviselést szeretnénk, amihez az állam részéről megfizethető mértékű adókra, a vállalkozások részéről pedig az alacsonyabb adók valós és egyenlő megfizetésére lenne szükség.”

Addig is, legitimálják az adóelkerülést, mondván: „Az állam a hibás, miért nem vet ki alacsonyabb adókat”.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.02. 12:59:36

@Kettes:

Az ávóspatkányképzőben úgy tanítják?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.02. 13:02:12

@tesz-vesz:

Mindenek előtt állami termelő, felvásárló, feldolgozó és értékesítő gazdaságok hálózatát kellene létrehozni...

ü
bbjnick

Vidéki 2012.07.02. 13:07:15

@Bell & Sebastian:

Írod:
„Elemi szintű matematika, hogyha a négyszeresből négyszer annyit vonnak, az még mindig négyszeres marad.”

Ehhez képest a cirka 2,8 millió eurót Ciprusra optimalizáló Simor jegybankelnöknek sem kellett kenyéren és vízen élnie.

Havi nyolcmillós fizetése negyvenszerese volt a magyar átlagbérnek.

Magyarország polgárai legyenek büszkék arra, hogy a jegybankelnök képes volt megkeresni a magyar átlagfizetés negyvenszeresét és a 300 millió lakosú USA FED elnöke fizetésének kétszeresét?

Ezért volt muszáj adót optimalizálnia?

Bell & Sebastian 2012.07.02. 13:27:09

@Vidéki: Azt látom, hogy a -már amúgy is rekord-szélesre nyílt- jövedelemollót a Fidesz még jobban kinyitotta. Meg azt is, hogyan hizlalják fel a saját finánc-oligarchiájukat, míg a másoké sem veszik éhen.

Nem tiltakoznék az dunai, hosszában úszó -hagyományok felelevenítése ellen.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.02. 13:41:28

@bbjnick: nagyon helyes,
de ne feledkezzünk meg a stratégiailag különösen fontos és veszélyes szektorról, a víz, gáz és olaj mellett a bankszektorról se.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.02. 13:44:24

@Kettes: nyilván te olyan buta vagy, hogy nem érsz az emberi fejlődés ama fokára, hogy érzékelni tudd az ostobaságod
ilyenkor csak egy jó tanácsot tudok adni, és ne is habozd végrehajtani. érdekel?

kunzoo 2012.07.02. 13:56:27

@Vidéki:

Jöhetsz a statisztikákkal, attól még a személyes élmények a hétköznapokban mást mutatnak. Például a műszakpótlékok elvétele rengeteg embernek csökkenti majd a fizetését, tehát az állam felé befizetett adó mennyiségét is. Erre nem jöhet más reakció mint hogy valahol adót emelnek a kieső bevételeket pótolandó. Sok adó nem folyik majd be, sok állami cégnél, nemzeti parknál, önkormányzatnál divat lesz hogy kirúgják az embert és visszaveszik közmunkásként. Onnan is kiesik a pénz legalábbis a tárgyév tervezett adóbevételei tutira nem teljesülnek. Az egykulcsos adó már megmutatta hogy lebőgés, fideszesek is elismerik hogy nem kompenzálta a többletfogyasztás a kieső pénzt. Tehát az alapkoncepció nem jött be, rendszerhiba van, ezt csak ötleteléssel foltozgatják.

Például az igaz hogy valaki minél kevesebbet keres, az annál nagyobb arányban költi el itthon a pénzét hisz nincs kerete arra hogy külföldre járjon nyaralni, Olaszból rendeljen bőrbútort stb... Namost ennek a rétegnek megemelték a jövedelemterhelését is (adójóváírás eltörlése) Csökkentik a nominális béralapját(műszakpótlék megnyirbálása) és megdrágították a fogyasztását (27%ÁFA) IS!!!

Mitől vár a kormány gazdasági áttörést? Ki fog fogyasztani a mindennapokban? Most voltam lent a Balaton partján sétálni és megdöbbentett hogy a strandok üresek szinte a hőség ellenére is. A füredi akvaparkban szinte senki!!! A hőségriadóban! Tudod miért? mert kivéreztek az emberek, most már érezhetően visszaesik a létfenntartás feletti fogyasztás. Ez majd betesz a szolgáltatóknak, idegenforgalomnak. Ráköltöttek egy valag pénzt a fürdőkre mejd kivezetik az üdülési csekket ami ezt az egészet működtette, a kafetéria adóját megemelték hogy a munkáltatók is leszokjanak róla. Totál koncepciótlanság.

Matolcsi nem érti hogy az akció reakciót szül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.02. 14:08:44

@Kettes:

Különbözőek vagyunk, s a szüleink is, természetesen! Ne tükrözd rám az anyaélményedet!:-)

ü
bbjnick

Vidéki 2012.07.02. 14:51:57

@kunzoo:

"A GDP-arányos adóbevétel az EU tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben 2010-ben az előző évhez képest –

derül ki az Eurostat

hétfőn közzétett, az európai adózási trendeket áttekintő jelentéseiből.

Míg az átlagos ráta az EU egészében nem változott (38,4 százalék maradt), addig Magyarországon 40,1 százalékról 37,7 százalékra esett.

Érzéseid megcsalhatnak.

Egy régi viccben az anatómia professzor vizsgáztat egy medikát és megkérdezi:

„Van-e csont a péniszben?”

A medika határozott válasza: Igen, van.

Mire a professzor:

„Ugyan kollegina, maga azt csak úgy érezte.”

Téged is hasonlóan félrevezethetnek érzéseid, miként a medikát.

kunzoo 2012.07.02. 15:02:52

@Vidéki:

Ja értem! Mikor a fizum több ezer forinttal csökkent az adójóváírás kivezetése miatt, az csak egy furcsa érzés volt! Aha, értem.

A tej a boltban csak nekem kerül 260-270 forintba (tolle) és a nertársaknak maradt a régi áron.

Csak nekem töltenek ki számlát 27%-os Áfa-val.

Na persze ha a milliárdosok alig adóznak nagyobb kulccsal mint én akkor nagyon sok hozzám hasonló, a reálgazdaságban értékteremtő munkát végző embert kell megnyomorítani hogy egy-két felsővezető adócsökkentését ellensúlyozza a kis fizetés adóemelése. A java csak most jön mint említettem a műszakpótlékok esetét.

kunzoo 2012.07.02. 15:10:03

@Vidéki:

Ráadásul 2010 még a Bajnaiék által elfogadott adótörvényeken alapult, ott évi 5 millió szuperbruttóig alacsony volt az SZJA kulcs, (lehet nem jó a szám, javítsatok ki ha nem jó) 2010-ben szerintem még élt az adójóváírás intézménye és 25% volt az ÁFA ember! Nem volt még chipsadó, a bankadót sem 2010 januárjában vezették be!

Miért egy olyan évvel villogsz amihez még a FIDESZ-nek az adótörvények szempontjából nem sok köze volt? Hiába jöttek ők Májustól, a szabályokat az előző évben hozták!!!!

Lássuk csak 2011, 2012 adatait is! ott már a Viktorék is hozzátettek!

Vidéki 2012.07.02. 15:48:26

@kunzoo:

Majakovszkij költő elvtárs érvelt úgy csaknem 100 évvel ezelőtt, mint te,

amikor kimutatta, hogy hamisak azok a statisztikák, melyek szerint az átlag amerikai életszínvonala felülmúlja az átlag szovjet állampolgárét.

Ezt Majakovszkij költő elvtárs úgy bizonyította, hogy Amerikában kétfajta embertípus létezik:

A sok-sok szegény nincstelen proletár és a sok milliomos kizsákmányoló burzsuj.

A két csoport átlaga adja ki a papírforma szerinti magasabb átlag amerikai életszínvonalat,

miközben valójában a szovjet dolgozó ember jobban, sőt egyre jobban él,

miközben az amerikai dolgozó abszolút és relatív értelemben is egyre jobban elnyomorodik.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.07.02. 15:55:27

@kunzoo: "Ja értem! Mikor a fizum több ezer forinttal csökkent az adójóváírás kivezetése miatt, az csak egy furcsa érzés volt! "

Furcsa érzés az volt, hogy Neked is kell SZJA-t fizetni. Igen, ez sok embernek nem tetszik. De valahogy muszáj szélesíteni az adófizetők körét.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.07.02. 16:07:19

Itt amúgy előszőr a munkaadók fejébe kellene rendet teremteni mind magán, mind állami oldalon.
Annó amikor közalkalmazott voltam, vitáztam a gazdasági igazgatóval, amikor közölte: Hát a fizetés a közalkalmazotti bértábla alapján... Mondom: Elnézést, az a minimumot írja elő... Fölfelé teljesen nyugodtan el lehet térni. Teljesen el volt képedve. (persze a saját bérénél ez nem volt gond)

De a magánszektorban is ugyanez. Sír, hogy nem megbízható a munkaerő, nem motivált, ezért nem megy az üzlet. Ja, b+. Talán a munkaerő bérébe kellene fektetni a cég bevételét, nem az asszonynak kamumelóhelyet biztosítani, és Q7-t bérelni.

Majd ha rájönnek a tisztelt munkaadók, hogy talán meg kell tartani a szakembert, megfizetni, akkor lesz valami. Ekkor fog elindulni a gazdaság, lesz adóbevétel. De amíg mindenki minimálbéren, a főnök meg viszi ki nyaralnia bevételt a családdal a tengerpartra, mit várunk?

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.02. 16:13:49

Adófizetői Büszkeség Napja?

Az a rész mikor jön, amikor a büszke adófizetők hátulról berakják a kormánynak az egykulcsossal bebukott milliárdok miatt, meg az egykulcsossal bebukott milliárdok pótlására kivetett extra fogyasztási adók miatt?

kunzoo 2012.07.02. 16:32:07

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Értem de akkor ne hazudják már a pofámba hogy csökkent az adóm ha egyszer nem basszus!

Nem lenne egyszerűbb bevallani őszintén hogy más út nincs? Hidd el hogy fizettem bőven SZJA-t, nem minimálbéres voltam, de még igénybe vehettem pár ezer forintot. Ezzel szemben csökkent a bérem, a munkáltatóm ráemelt hogy ne csökkenjen nominálisan a bérem, de ugye ez arra volt elég hogy szinten tartsa. A bruttón nőtt a nettóm nem. Ezt nem lehet másként értelmezni mint adóemelés. Ezt vitatja Vidéki, és azt mondja hogy "megcsalnak az érzéseim"

Ez az igazi vegytiszta cinizmus.

Makkasz 2012.07.02. 16:33:23

Mar csak a 27%-os afat es a jovedeki adokat, bizonyos esetekben illeteket kell megfizetned.
- afa, 50,3% netto*27% =14 %; * 182 nap = 25 nap
- jovedeki, mondjuk benzinke ~50%, lakas illetek, regadora koltsd a jovedelmet 10%-at, azaz 50%*10%*50%=2,5%; *182 nap =5 nap,

A kamatadot, mobiladot, csekkadot, fingadot hagyjuk.

Augusztus 2-is varjatok a pezsgobontassal.
Rabszolgak.

kunzoo 2012.07.02. 16:42:43

@Vidéki:

Nem azt mondtam hogy az Eurostat hamis, hanem azt hogy egy adatot a fidesz győzelmes cselekedetének állítod be miközben ehhez az adathoz konkrétan semmi köze nem volt.

Más tollával nem szép ékeskedni, Ráadásul itthon fúj, libás szöveg ment, odakint meg dicsérték. Szerencsésebb lett volna egyeztetni a kommunikációt.

Nektek jót tenne egy pár évet eltölteni a magyar valóságban! Valahogy az az érzésem hogy az ország egy része mintha nem is itt élne. (Matolcsy a boygót is elnézte)

Az különösen durva hogy a konkrét dolgokra Majakovszkijjal jössz és viccekkel. Próbálnál megélni a termelő munkából, miközben a hozzád hasonlók cinikusan hazudoznának a pofádba. Ha majd repülsz mert kitelik a becsületed, akkor ne sírj hogy szar a világ, ti tettétek azzá.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.07.02. 16:44:15

@kunzoo: Számszakilag itt igazad lehet.
De a valóságban az adójóváírás eltörlése, és az egykulcsosítás (ami meg sem valósult) két külön dolog.
Ugyanúgy 16%-al adózol, mint eddig. (Sőt eddig magasabb kulccsal adóztál a szuperbruttó miatt).

Csak most az adójóváírás megszűnése miatt tényleg be kell fizetned.
Nem megnőtt, mert eddig is ennyi volt, csak felmentést kaptál alóla a magasabb fizetésűek (becsületesen bejelentettek) rovására.

A helyes válasz részedről: Köszönöd szépen, hogy fizették helyetted a rád eső közterhet eddig.

kunzoo 2012.07.02. 16:46:13

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Az adójóváírást legalább részben igénybe tudták venni a tanárok, ápolók, szinte az összes nem vezető beosztású közalkalmazott, A mezőgazdaságban, erdőgazdaságban, állattenyésztésben még középvezetők is, de a pályakezdők tuti. Ez nem az a minimálbéres csapat. Én sem voltam az.

Annak meg mi értelme hogy most kompenzáció van helyette? Az nem a vereség beismerése?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.07.02. 16:47:55

@kunzoo: "Az nem a vereség beismerése? "

De. Soha nem is vitattam, hogy csúnya bukások sorozatát látjuk jó ideje.

Makkasz 2012.07.02. 16:48:19

@tesz-vesz: @greybull: @No_Fidesz_No_Problem: @newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): @kunzoo: @Vidéki:

Bosszankodtok az adokon, adonemeken. Reg nem errol van szo. ujra kellene gombolni a kabatot.
Meghatarozni mi az allam feladata (legszukebben).

Az adoek a jelenlegi 80% helyett max 30% lehessen (szerintem 40% felett rabszolgasag van. A sokfele ado, a 80%-os lerablast takargatja, hogy atlathatatlan legyen a rendszer, az eloskodo politikusreteg meghozhassa sajat zsbenek kedvezo, vagy bargyuan idiota donteseit).

Pl. 15% afa, 5% szja. Semmi tobb. 200 Ft-os benzin.

A jarulekfizetes tekintettel hogy a modell nem mukodik, megszunik.

Az atmeneti idoszakra, amig az egyeni egeszsegbiztositottak es a nyugdijat maguknak felretevok lesznek csak a rendszerben, atmeneti intezkedesekkel kell athidalni (pl allami vagyon felelos ertekesitese, nyugdijpenztar feltoltese ebbol).

Annakj erdekeben, hogy az utcara kerulo kozalkalmazottak ne kezdjenek randalirozni, szukseg lehet egy bevezetesi idoszakra (max 3 ev, de mar elso evben harmada meg kell valosuljon).

pici parlament, uj alkotmany, direkt demokracia, transzpaerencia, eros onkormanyzatisag.

Egyenileg felelos polgarok.

Miert jo a rabszolgasag (egesz EUban ez a modell) ?

Ugy tunik, magyarok szervilitasuk, apafigurara valo vagyuk miatt kulonosen szeretik a kirovo-feloszto rendszert, de a politikusok folyamatosan visszaeltek ezzel.

Normalis hogy kereseted 80%arol masok dontenek?
Nehany szazalekponton porogtok?

1989 ota az allami vagyon nagyreszenek eladasaval, a 80%os adoteher behajtasaval, gyermekeink eladositasaval milyen eletszinvonal javulast, gazdagodast sikerult elerni?

Szerintem tartsuk meg a 80%-ot, adjuk a kozosbe a 20%-ot, es a szolgalo menedzsment kormany ennek is csak toredekevel szabadon gazdalkova vezesse az orszagot.

Igy, nyilt sisakkal, ki lehetne labalni konnyeden a valsagbol. Maskepp jobboldali dagvany, baloldali dagvany marad vegig, frusztralt, boldogtalan emberekkel, kilatastalansaggal.

Makkasz 2012.07.02. 16:51:28

Index cimlapon Orban ordogszarvakkal (veletlenul) :))

anti_atom 2012.07.02. 16:54:50

@tesz-vesz:

Azon kellene előszőr elgondolkozni, hogy túl sok az állami alkalmazott!!!!

A munkavállalók közel 30%-a "eltartott"...
(Azaz az állami szférában dolgozik...)

Jól van ez így????

kunzoo 2012.07.02. 16:55:24

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Ha jól emlékszem azért az a szuperbruttó szint 5 milla volt. addig tartott a kisebb kulcs.
Az nem épp a minimálbér, szerintem belefér a magyar szintű "középosztály" (orvosok, hivatalvezetők) Az bruttóban olyan 4 millió, havi szinten kb. bruttó 350 ezer forint volt. 2010-es euró árfolyamon még nem is volt az rossz pénz. Most bruttó 220 felett van magasabb kulcs, (félszuperbruttó) úgyhogy ebből pont kiesik a "magyar középosztály" főleg hogy infláció is volt, tehát ami anno 350 az most 400 ezer lehet.

A milliárdosoknak viszont főnyeremény, ők rengeteget nyertek rajta. A gond hogy nem itthon költik el.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.07.02. 16:56:05

@kunzoo: Véleményem szerint ilyen jellegű fogyasztási adóknál simán vissza kellene állítani a kétkulcsos áfát. De nem úgy, hogy a középrétegre ráb@szunk megint egy 38% kulcsot, hanem a 2 milla alatti sávra leengedni 10% közeli értékre. Ez nem vágja annyira hanyatt a költségvetést, viszont pont ennek a rétegnek volna segítség. Harmadrészt nagyrészt vissza is kapná a költségvetés a megnőtt forgalmak után.

Véleményem szerint, ha a 2 millió körüli rétegnek adunk még 5%-ot, az jobban növeli a gazdaságot, mert ők el is költik, mintha a 8 millió felettieknek, ők azt már úgy is csak lekötik a többi mellé.

Persze feltétel volna, hogy ne nyeljék be ezeknek a családoknak a plusz pénzét a közművek és a kereskedelem egyből egy emeléssel, jó magyar szokás szerint.

Erre csak azt tudom példaképp felhozni, amikor az MSZP 20%-ra csökkentette az ÁFÁ-t 25-ről, a boltokban egy forint árcsökkenés sem volt tapasztalható, az 5%-ot simán lenyelte a kereskedelem. Majd amikor a sikertelenség miatt fél év múlva visszaemelték, az egyből megjelent az árakban plussz, és minden az adóemeléstől visszhangzott.

Szóval mint írtam, előbb a fejekben kéne rendet tenni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.07.02. 16:56:39

@Bell & Sebastian: Szerinted a Mercedes gyárban dolgozók mennyi jövedelemadót és járulékot fognak fizetni? Többet, mint néhány ezer átlagos magyar cég dolgozói együtt!
Hány magyarországi cég lesz a Mercedes beszállítója?
Mennyit fejlődik Kecskemét a Mercedes gyárba képző iskolákkal?

Ezért támogatják őket, az államnak simán megéri.

Makkasz 2012.07.02. 16:58:02

@Makkasz: Elszamoltam magam. A 182 nap es az 50% ugyanarrol szol, nem lehet ketszer a kepletben.

Tehat afaval es jovedeki adoval, illetekkel kiigazitva mar csak 60-at kell aludni!

Az adofizetoi buszkeseg napja szeptember 2.

Makkasz 2012.07.02. 17:01:01

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): @kunzoo:

Hagyjatok mar ezt a hulye progressziv adokat meg kulcsokat (egyebkent regressziv ado lenne az igazsagos, az egyseges meg igazan).

Katasztrofa ami van! A progressziv ado sem fog segiteni semmit. Sem a politikai kulturan, sem a gazdasagon, sem az eloregedesen, sem az elvandorlason.

Aki ezeken gondolkodva, komolykodva vitazik forumokon mind megvezetett, es boldogan marad rabszolga, csak neki legyen olyan erzese, hogy o a rendszer kedvezmenyezettje.

Ebredjetek.

Asztalos Gábor 2012.07.02. 17:02:31

@kunzoo:
"
A milliárdosoknak viszont főnyeremény, ők rengeteget nyertek rajta. A gond hogy nem itthon költik el. "

szerinted a milliárdosok eddig fizetésből éltek?
jó esetben osztalékból, ami korábban is egykulcsos volt, rosszabb esetben szimplán offshoroztak.

Neked miért baj, ha a "milliárdosok"-ra is csak 50%-nyi adót vetünk ki? Még így is nagyságrendekkel többet fizetnek, mint egy minimálbéres.

kunzoo 2012.07.02. 17:04:35

@Makkasz:

Mondjuk én híve vagyok az "erős államnak" csak akkor a jövedelmeket kell adóztatni a fogyasztást kevésbé. Ez lehet hogy a jövedelmek egy részét kiüldözi, de az alacsony ÁFA-vala fogyasztói árakkal versenyképesek lehetünk és sok külországbeli nálunk költené el a pénzét.
Most csak a harmatgyenge forint tartja az országban a pénzt. Csak a válság "ment" meg minket:))

A Svédeknél is magas adók vannak és megvannak vele.

Mi magyarok nem vagyunk felhalmozó típusok, ezt az állam tudja kikényszeríteni. A MANYUP lenyúlása csak ráerősített erre az attitűdre. Bevallom én sem gyűjtögetek külön, hét év megtakarítását épp Vityáék einstandolták.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.07.02. 17:04:53

@Makkasz: Félreértettél.

Szerintem az első lépés az volna, hogy adjunk már fizetést az embereknek, amiből lehet adót levonni.

Úgy fölösleges bármi is, hogy az aktív réteg 80%-a a kötelezőleg adni muszájt kapja csak meg...

kunzoo 2012.07.02. 17:13:57

@Asztalos Gábor:
Hát azért az a havi 5-10 millió forintos fizetés és a fizetése akár dupláját kitevő bónuszból élő emberek egyszerűen nem költenek SEMMIT magyarországon! Nem vesznek talán csak WC-papírt itthon. Még a házuk építőanyagát is külföldről hozatják. Külföldön vesznek hajót, oda járnak nyaralni.

Aki a pénzét forgatja, abból él, azt ne fizetésnek tekintsük, hanem nyersanyagnak a "pénzgyárban" és arra az egykulcsos sem ad választ. Arra külön szabályrendszert kellene alkotni, követhetővé, visszaellenőrizhetővé kell tenni. Alapja a folyamatos vagyonosodási vizsgálat legyen követéssel a rokonságnál is.

is 2012.07.02. 17:14:25

@Vidéki: ez két különböző adat. aki adózik, az sokat adózik, de sokan nem adóznak: gyerekek, nyugdíjasok, és a munkaerőpiacon nem lévők, akik jó része feketemunkás. tehát nem több adót kell beszedni, hanem többen kell, hogy kevesebbet adózzanak.

Makkasz 2012.07.02. 17:15:51

@kunzoo:
Az eros allam, rossz dontesek, tehetsegtelenseg, korrupcio, nagy bukasok lehetosege. Az eros polgarok az ellenkezoje.

Kar peldalozni svedekkel, nemetekkel, mi nem abban a helyzetben vagyunk most. Nekunk innet kell kilabalni.

Meg kell hatarozni az allam szerepet. Le kell verni a pillereket (maganvagyon szent es serthetetlen, a polgarok, cegek magukert felelosek, allam csak tered enged fejlodesuknek, stb.)

80% elvonas, erted? Ebbe doglik bele mindenki. Az orszagnak, allamnak nincs erdeke, lelkiismerete, csak a polgaroknak van. Naluk kell hagyni a penzt. Utana ha kell, osszedobjak a penzt tomegkozlekedere, barmi masra. Amire kell. nem amibol a politikus gondolja jo lesz, es rogton 10 millio emberen modellez. A korrupciot emlitettem, mint dontesbefolyasolo tenyezot?

Ne legy az eros allam hive, mert az katasztrofa! A mikro Mooszag 80% elvonassal sem lesz soha eros allam.

Minek az eros allam? hogy szabadsagodat korlatozza? Hogy burokraciaja megfojtson?
Gondoskodjon?
Mibol gondoskodjon? A te penzedbol?

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

"Fizetest adjunkj az embereknek".

Ki? Te? En? Az allam? A vallalkozok?

Ugyanmar. A fizetes a munkaeropiacon alakul ki.
Csak a kommunizmusban lehet meghatarozni a merteket.

Ekkora hulyeseget. Te vagy az, aki azt hiszi, az allamnak van penze. Nincs, csak az adozoknak van, azt bizzak masokra, hogy dontsenek rola.

Csak a vallalkozasokbol szarmazik adobevetele az orszagnak.

Az allami feladatokat lecsokkenteni a minimalisra (rendfentartas, hatarvedelem, demokracia vedelme, polgarok jogaiunak vedelme, alapoktatas).

Furcsa, de ha van strategiad, elkepzelesed hova tarthatna az orszag, akkor latszik hogy oktatasra tobbet kellene befektetni, az a jovo. Mindegy, ez vitathato.

De adjunk tobb fizetest az embereknek, ez vilagraszolo baromsag, elarulom, meg kommunizmusban sem tudtak megtenni, maximum retegek kozt aranyokat eltolni.

Makkasz 2012.07.02. 17:19:45

@kunzoo: Uristen!!!!
Visszamanoleges folyamatos vagyonosodasi vizsgalat????
Azt hittem a kommunizmus megszunt. Rosszabb vagy mint a kulakn=begyujtok.

Uristen!!!

Ne turkalj masok zsebeben. ne sopord le a padlast. Hagyd elni aki penzt akar keresni. Hagyd nala a penzet hogy beruhazzon, gazdagodjon, masoknak is munkat adjon.

Remalom. kilepek.

kunzoo 2012.07.02. 17:27:06

@Makkasz:

Nem visszamenőlegest mondtam, hanem mostantól kell kezdeni. Miért hogy akarod kiszűrni a "bodzaszedőket" az "éjszaka császárait" a Vizovickikat? Ha valaki éveken át veszteséges, nincs jövedelme és Mercivel furikázik? Nemrég láttam suttyókat olyan autókból kiszállni ami minimum 15 millió forint. Miért ne lehetne ennek utánanézni?

Az adószintről: Most a mezőgazdasági idénymunka napi közterhe 500 forint. Hát nem sok. Azt hiszed hogy bejelentik az embereket? Inkább kockáztatnak 300000 forint munkaügyi bírságot munkavállalónként. Tehát attól hogy csökken az adó, nem biztos hogy nő az adómorál. Mennyi legyen a közteher? 100Ft? az mire elég? Régebben 1100 Ft volt, de azután járt a dolgozónak nyugdíj is, most már nem. Rabszolgákat nevelünk.

bucbuc 2012.07.02. 17:36:23

Kibaszott sok nyugdíjas -> brutális szavazótömb -> rettenetes elnyomás az aktívakon -> pusztuló ország.

Pan Modry 2012.07.02. 17:42:37

@Makkasz:
A magyar allam valojaban remdkivul gyenge allam, a beszedett penzeket nagyon alacsony hatasfokkal hasznalja fel.
Egyreszt beszedesi oldalrol azert annyira magasak az adok, mert nem hatekony a beszedesben, es imkabb az adoeket tartja magasan az allam, semmint a beszedest tenne hatekonyabba.
A kiadasi oldalon sem kosher a dolog. Az elkoltott penz jelentos resze teljesen felesleges dolgokra megy el, kiegeszitve egy vaskos korrupcioval.
A magyar kkv szektor is a beka segge alatt van, ugyanis akik nem a vilagpiacra termelnek, ott a novekedesi es jovedelmezosegi kilatasokat sokkal jobban befolyasolja a mutyizokepesseg, semmint a valodi versenykepesseg.

A skandinav pelda jelenleg magyarorszagon nem lenne kepes mukodni, ugyanis a skandinav-german allamok tobbnyire a meritokracia szerint mukodnek, ezzel szemben magyarorszagon mutyikracia van.
En egyebkent ezert is huztam el a picsaba, a mutyizas szamomra sokkal unalmasabb penzkereset lenne, mint a valodi versenypiac, meg amugy sem tudnam olyan jol elvezni a penzt ha mutyizassal keresnem meg.

mizrolist 2012.07.02. 18:00:43

@Makkasz: "Ne turkalj masok zsebeben. ne sopord le a padlast. Hagyd elni aki penzt akar keresni. Hagyd nala a penzet hogy beruhazzon, gazdagodjon, masoknak is munkat adjon."

Orbánék adórendszere nagyjából ezzel akart próbálkozni. Az eredmény: aki gazdagodott, az nem indított beruházást, nem adott munkát, ráadásul a többlet pénzét sem Magyarországon fialtatta/költötte el. Viszont aki rosszul járt, az épp ezért gyakorlatilag ételen és rezsin kívül nem költ semmire, ami szépen kinyír minden mást is. Szóval az ötleted itthon már megbukott...

Makkasz 2012.07.02. 18:09:08

@mizrolist: Dehogy ezzel probalkozik. Az egy semmi hulyeseg. 80%-os az adoek, 20% marad az embereknel forditva kellene lenni.

Ertem hogy a sok komcsinak az alegykulcsos ado faj. Engem nem erdekel, nem vedem, szerintem regressziv ado kell, de meg jobb, ha egyseges (mindenki minden honapban ugyanannyit fizet be).

Megbukott:)))) Ki sem lett probalva. Azthiszitek, mert tobb szja fizettek, mint eddig, ez minden baj okozoja. Ha meg progressziv ado lenne, akkor minden jobb lenne.

Mar MSZP is rabukott erre a nepszeru hulyesegre, ami az irigysegen alapul.

kepzelem, hogy meghgozza a szaporodasi kedvet, leblokkolja a kivandorlast es hazaindulnak a kulfoldre szakadtak a progressziv ado hirere:)))

Raadasul megugrik a GDP, mindenki vadul dolgozik, befektetok ozonlik el az orszagot, a gazdagok ahazahozzak vagyonukat, mert progressziv ado van:))))

Ertem hogy sokan szeretik, ha masoktol elveszik es nekik adjak. mindig tobb lesz a tehetsegtelenbol, igy szavazatmaximalizalas szempontjabol jol politizal aki nekik iger.

Atmennel a szomszed Lajoshoz, hogy adjon a penzebol, mert neki tobb van mint neked?
Pedig az allam moge bujva ezt teszed, sunyin.

Ami megbukott a 22 ev alatt, az az, hogy az allamnak kell mindenrol donteni, beavatkozni, iranyitani. A sok megnyomoritott rabszolga meg meg adja is a politikusok ala a lovat, az egyik berlakasokat epittetne, a masik nagyobb fizetest adna.

Fajo ez a butasag.

mizrolist 2012.07.02. 18:15:30

@Makkasz: a te ötleteddel az a gáz, hogy nem veszi számba az ún. társadalmi szolidaritás nevű jelenséget, ami mondjuk Magyarországon amúgy sem létezik.
Egy regresszív/fix adónál ugyanis ha emelni kell valamiért, akkor vagy a regresszivitást csökkentjük, vagy az alacsony keresetűek eldönthetik, hogy a rezsi nem fizetése miatt elvesztik a vizet/fűtést/áramot, vagy éhen döglenek; a magas keresetűek meg hirtelen azt veszik észre, hogy az alacsony fizetésű munkákat nem csinálja senki (mert vagy hajléktalan lett, vagy meghalt).

Pan Modry 2012.07.02. 18:17:20

@mizrolist:
Konyorgom, hol elsz te? Tudod kik jartak a legjobban az egykulcsossal? Tipikusan az olyan berbol es jovdelembol elok, akik olyan brutto 350K felett keresnek. De ez kozelrol sem a gazdag kategoria, ne nevezzuk mar azokat gazdagnak akik havi 500 ezer es mondjuk egymillio kozott keresnek, ember, ez alig 50 ezer euro evente meg brutto 1 millional is, mashol sem kell tobb adot fizetni ennyi brutto utan. Nehogyma a mekis takarito legyen a merce az adorendszernel.

Nem szeretem a fideszes bagazst, de az egykulcsos az a keves jo dontesek legjobbika volt.

Inkabb azt kerd szamon a kormanyon hogy hatekonyabban mukodjon, ne pedig azert baszogasd hogy attol vegyen el tobbet aki evi szaros 15-50 ezer eurot keres.

mizrolist 2012.07.02. 18:21:46

@Pan Modry: emlékszel, a Bajnai-féle adórendszer hogy nézett volna ki 2011-re? 17% évi 15 millióig, és utána 32%. Vagyis aki jól járt - ehhez képest -, az 15 milliónál többet keres; és ezt a 15 milliót (havi 1 millió 250 ezer) a mai magyar viszonyok között, amikor az az érték, amelynél az emberek 90%-a kevesebbet keres, mint havi 130k (ha jól emlékszem a KSH adataira), hadd ne tekintsük már kevésnek.

mizrolist 2012.07.02. 18:22:55

@mizrolist: persze mínusz egy "mint"...

azaz "és ezt a 15 milliót (havi 1 millió 250 ezer) a mai magyar viszonyok között, amikor az az érték, amelynél az emberek 90%-a kevesebbet keres, havi 130k (ha jól emlékszem a KSH adataira), hadd ne tekintsük már kevésnek"

Asztalos Gábor 2012.07.02. 18:23:31

@kunzoo:

ismersz egyáltalán ilyen embert?
mégis miből gondolod hogy mindent külföldről vásárolnak?
Lehet hogy külföldi termékeket is vesznek, de azokon legtöbbször magyar áfa van, és még így is sokkal többet költenek magyar termékekre. (de egy alacsony keresetű is sokat költ pl. földgázra, ami ugyanúgy importtermék.) De az áfa nélkül is nagyságrendekkel több szja-t fizetnek be, ami nélkül már régen összedőlt volna az ország.

Asztalos Gábor 2012.07.02. 18:24:33

"
Atmennel a szomszed Lajoshoz, hogy adjon a penzebol, mert neki tobb van mint neked?
Pedig az allam moge bujva ezt teszed, sunyin."

azt teszi.

De amikor a másik szomszédja, a gazsi pont tőle lejmolna, akkor már elküldi.

lbm · http://nertars.blog.hu 2012.07.02. 18:26:47

"az állam is szereti időnként kifejezett adócsalónak tekinteni polgárait, hogy aztán mindenféle kamu jogalapot kitalálva vegye ki azok zsebéből a kívánt összeget. "
Azért én ezt pontosítanám egy kicsit. Álszentek ne legyünk mert hatalmas pénz van a feketén, szürkén foglalkoztatásban,és a szintén adókat kijátszó kereskedelemben. És a baj nem az, ha kiemeli az állam, hogy ez létezik, hogy hatalmas károkat okoz a gazdaságnak. A baj az, hogy az újabb adókkal azokat is még jobban sarcolják, akik becsülettel befizetik az államkasszába amit kell, és viszont lényegi lépéseket nem tesznek az ügyben, hogy a minimálbéren vagy feketén foglalkoztató munkaadókat, a kereskedelemben a bevételüket elrejtő csalókat valóban és hatásosan lefüleljék. Pedig ott a nagy pénz! De ki szívja meg? Nem ők, hanem a kisemberek. Pedig róluk több bőrt lehúzni már nem nagyon lehet...

komplikato 2012.07.02. 18:36:16

@Vidéki: "de az ilyen típusú adóoptimalizálásokról hallgatnak, mint „Dinnye a fűben”"

Hát persze, éppen így nem illik megkérdezni, hogy hova "adó optimalizál" a CSIM vagy a CBA, ugye?

komplikato 2012.07.02. 18:39:40

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "...csak felmentést kaptál alóla a magasabb fizetésűek (becsületesen bejelentettek) rovására."

Hát persze. Az nem gyanús, hogy hála a fasza MTK-nak, meg annak mindent rá lehet kenni a "válságra" csökkentek a fizetések, meg a netto minimálbér is. Aki tehát tényleg szarul keresett (többség) az még jobban megszívta. 12 éve nem kerestem olyan szarul mint most ...

kunzoo 2012.07.02. 18:42:12

@Asztalos Gábor:

Igen, ismerek és hidd el hogy szinte mindent külföldről rendelnek meg internetről.

Az Áfa lehet, de Magyarországon gyártott termék édeskevés.

Minél kevesebbet keres valaki az annál nagyobb arányban Magyarországon költi el a pénzét.

Makkasz 2012.07.02. 18:45:59

@mizrolist:
Az adorendszer nem a szocialis rendszer resze. A fizetesnek foleg, de az adonak sincs koze ahhoz, ki mibol fizeti ki a rezsit.
Ez a demagog szovege szociknak, de Orbaneknak is, ezert nem is jobboldali part a fidesz.

Az allam feladata szerinted, hogy beszedje az emberektol a penzt, es odaadja rezsire (szerintem nem). Az allamnak nem feladata az etetes, ruhazas, lakhatas (kiveve krizishelyzetben levok), hanem az, hogy megfelelo keretet teremtsen ahhoz, hogy megelhessenek az emberek.

Nekem egyebkent nem rogeszmem a regressziv ado. Nem ez a lenyeg. A polip allamtol meg kell szabadulni. Az emberek erdekebn, hogy gazdagodhassanak, boldoguljanak, kell az allamnak mukodni.

Az allamnak, orszagnak erdeke nincs. Csak az embereknek van erdeke.

Semmitmondo, karos baloldali modasok:
"nonek a tarsadalmi kulonbsegek", "gazddagok", r"raszorulok", "szolidaritas",. Ez utobbinak meg lenne is ertelme, ha nem az allam moge bujva, mindig masoktol varnak el.
Pl. ha anyukaddal szolidaris vagy es adsz neki penzt, ha nem eleg a rezsire. Ha a szomszed reg nem evett jot es athivod vacsira, az szolidaritas.

Az, hogy vegyuk el masoktol, es adjuk az altalunk szeretett csoportoknak (vagy magunknak), az nem szolidaritas, csak irigyseg, es allami segitseggel torteno lopas.

Egyebkent valoban szukseg van szolidaritasra, gyengek segitesere. Messze nem ilyen mertekben mint ma.

Friedman 2012.07.02. 19:03:48

@Vidéki: A GDP-hez mérten valóban kevesebb ott az adó, csak ott nem ilyen aránytalan az eloszlása a lakosság körében. Az 50,6% teljesen korrekt, a bérköltség ekkora hányadát kapja meg egy átlagos munkavállaló. Nem összekeverendő a GDP arányos teljes adóbevétellel.

mizrolist 2012.07.02. 19:06:09

@Makkasz:
"Az allam feladata szerinted, hogy beszedje az emberektol a penzt, es odaadja rezsire (szerintem nem)."

Nem ezt állítottam, és nagyon utálom, amikor direkt félreértenek.

"Az allamnak nem feladata az etetes, ruhazas, lakhatas (kiveve krizishelyzetben levok), hanem az, hogy megfelelo keretet teremtsen ahhoz, hogy megelhessenek az emberek."

Ebben egyetértünk. De szerintem az is káros, ha az állam lehetetleníti el ezt a megélhetést - mert most éppen ezt tette azzal, hogy pénzt vont el az eleve keveset keresőktől (vegyük ki innen azokat, akik feketén vagy szürkén többet is kapnak).

Asztalos Gábor 2012.07.02. 19:10:01

@kunzoo: ja, de abszolút értékben akkor is a gazdag költ többet!

a havi 1 misit még így is 10x annyi szja-t és járulékokat, és sokszor annyi áfát fizet, de persze ez a hozzád hasonló komcsiknak nem elég, neked az lenne jó, ha a mocskos burzsuj 90%-ot fizetne.

kunzoo 2012.07.02. 19:14:12

@Makkasz:

Úgy látom Neked bejött az élet. Sose felejtsd el hogy kerülhetsz még az élet árnyékos oldalára, lehetsz súlyos beteg, kiránthatják alólad a szőnyeget, és akkor nem fogod visszautasítani az általad annyira lesajnált szolidaritást.

Lám lám még sok bankár is hogy pofára esett amikor a válság kitörésekor tömegével hajították ki az utcára őket. Mindjárt más lett a világ.

Az egyén nem tud felkészülni a változó világra, gondolj csak bele hogy minden percben a nap 24 órájában nyitva van valamelyik tőzsde. Mire reggel felkelsz, elveszett minden megtakarításod, semmivé vélt a jövőd. Mondjuk valaki itthon a Lehman Brothersre bízta a pénzét, valamikor hajnali kettő óra magasságában elveszett a megtakarított vagyona.

Pont a Te hozzáállásod vág minket tönkre. Amikor jól meg neked akkor nem adnál az államnak, kapitalista vagy. Aztán egy szép napon mikor egy éjszaka koldussá válsz akkor másnap reggel már elvárnád az állam segítségét. egyszerre szocialistává vedletek. Követelitek a vállalkozásélénkítést, gazdaság beindítását. Mi a túróból mikor nincs az államnak mit felhalmozni amikor jól ment?

Makkasz 2012.07.02. 19:18:03

@mizrolist: Elnezest ha felreertettelek.

Azzal, hogy az eddig adot nem fizetoknek adot kell fizetni, nem lettek ellehetetlenitve.

Eloszor is rendkivul igazsagtalan volt, hogy rengetegen nem fizettek adot.

Masodszor, ezzel baloldal is tisztaban volt, ki is akartak vezetni az adojovairast, hiszen lehetett volna egy tisztan 0 kulcsos adosav, de ezt igazsagtalansaga miatt nem mertek bevallalni.

Harmadreszt lehet valakinek ez gond valoban (de ne altalanositsunk, szerintem az eddig nem adozok, adojovairok 10%-anal ez nemigen lehet tobb), de nezzuk meg akkor, honaprol honapra mire kolt? biztos hogy az ado miatt lehetetlenedett el? Nem a sorre meg a cigire gondolok, hanem hogy milyen pici az aranya ennek az adonak mas, szukseges kolteseihez kepest. Egy esti buliban tobbet elvernek a kolykok. Ami faj, hogy az eddigi ingyen (valojaban nem az allamtol, masoktol) kapott dolgok mar nincsenek ingyen, igazan jelkepes osszeggel, de nekik is hozza kell jarulniuk.

Egyben azert igazat adok. Az, hogy a minimalber is adozik, es az afa 27%, ketszer akarjak megszoritani a szurkegazdasagban dolgozokat, de valojaban ketott huztak a szegenyeken.

Szerintem a 7% afaemeles sokkal rosszabb, mint az, hogy vegre latja, o is a trasadalom resze, adofizeto, becsuletes polgar, aki kiallhat a jogaiert, es szavazhat, nem pedig ingyenelo.

A valodi baj meg az osszsen 80%-os nepnyomorito elvonas.

nu pagagyí 2012.07.02. 19:29:12

@Asztalos Gábor: Nemcsak erről van szó. Ha a gazdag nem szolidáris a szegényekkel ne csodálkozzon, ha egyszer pofán verik. Ez akkor következik be, ha túl sok ember fog létminimum alatt nyomorogni.

A magasabb jövedelem nagyobb adót jelent ugyan, ami igaz, de a nagyobb jövedelműek sokszorosát veszik vissza az adóforintokból létrehozott ingyenes vagy támogatott szolgáltatások, infrastruktúra-használat, adókedvezmények, urambátyám-kapcsolatok stb. formájában.

Makkasz 2012.07.02. 19:34:14

@kunzoo: Dehogy az en hozzaallasom. Az egeszsegedre koss biztositast, ha valtozik a munkad, munkanelkuli leszel, tegyel felre, kepezd magad, legy mobil.

Nem az allamnak (masoknak) kell eltartani az embereket, maguknak kell mindent megtenni hogy gazdagodjanak, gyermekeik orokoljenek.

A vallalkozaselenkites sem az allam feladat. nem kerek semmit az allamtol, csak hogy szalljon le rolam.

Az emberek dontsek el mit csinaljanak a penzukkel, nem mihaszna politikusok, felmuvelt jogaszok es bolcseszek.

mindenki kerulhet rossz helyzetbe, igen.

Tobb adot, jarulekot fizettem 10 ev alatt mint 50 atlagkeresetu ember 40 munkaeve alatt.

mit kapok a te nagyszeru szolidaritasi rendszeredben: nincs egeszsegbiztositasom, ha egy honapja nem fizetem a minimum 6 eFt tbt, nincs allami nyugdijam, jogilag sem, de ha lenne orbankatol igeretem akkor sem lenne. Gyermekeim csak penzert mehetnek a felsooktatasba, az egeszsegugyi szolgaltatas megha fizetnek ius erte nagy budos nulla.

Szolidaritas, meg mi lesz ha. Ez van.

Ha te tudod hogy kommunista vagy, akkor elfogadom hogy ez a velemenyed, ha meg nem tudod, akkor ismerd fel.

A masik hulye meg folyamatos vagyonosodasi vizsgalatot akar:) mindenki melle egy adorendort! Ekkora hulyeket.

kunzoo 2012.07.03. 00:19:43

@Makkasz:

Miért lenne baj a vagyonvizsgálat? Ha jól emlékszem volt ilyen elképzelés hogy vagyonadó, amiből le lehet vonni a kereset utáni személyi jövedelemadót. Hogy lehetne vagyonalapon adóztatni ha nincs vizsgálva a vagyon?
Ez nem épp komenista körökben volt népszerű elképzelés.

Ráadásul most azok dumálnak a leghangosabban a fizetős szolgáltatásokról, akik még ingyen kapták a diplomát, sőt még a gyerekeik is. Egyetértek a teherviseléssel de azzal a kikötéssel hogy az elején mindenkinek biztosítva legyen az indulás lehetősége. (pl. első félév ingyenes, utána tanulmányi eredmény alapján fizessen vagy kapjon pénzt.) Nagyon sok ún. "Kádár vakarék" osztja az igét a kapitalizmusról.

Nefélj ha baj lesz és "így jártál" nem mondanád azt hogy "ez van" hanem mindjárt ott dumálnál hogy valaki segítsen. Marxnak abban igaza van hogy a lét meghatározza a tudatot. Ha a farok másik végén vagy, a gondolkodásod is idomul hozzá.

Attól mert a magyar állam szarul működik még nem jelenti azt hogy minden államnak szükségképpen szarul kell működnie. Ez tipikus magyar mentalitás hogy valami nem jó akkor kidobjuk az ablakon az egészet.

Makkasz 2012.07.03. 01:23:37

@kunzoo: nem a vagyonvizsgalat a baj. Valamelyikotok azt irta rendszeres vagyonvizsgalat. Ez Kafkat meghalado remalom.
Meg a jovedelembecsles amit hasznal az adoellenor.
Meg mi van ha olyan helyen vettel ingatlant, ahol rohadtul felertekelodnek? Befizetsz nagy adot?
Mi van a befktetesekkel, amit eleve vagyonnovelesert csinalsz.

Nem a vagyonadot ellenzem (bar tok igazsagtaalan marhasag, hiszen a nettojabol van, amire mar 80 %-ot befizetett), hanem a totalis rendorallamot, az allando ellenorzest. Moon igy is osszeszorul az ember gyomra ha kozeggel talalkozik.

Remalom amiket otleteltek.

Az meg nagyon nagy baj, hogy szoodaritas jelszaval el akartok venni penzt magatoknak.

Ezert nagy nulla Mooszag.

Nem lehet ujragondolni? Hogyan boldogulhatnanak az emberek? A te gyermekeid hogy lehetnek szabad, vagyonos polgarok.

Aki segitsegre szorul hogy megeljen, vagy csak nem tudja befizetni ugyanazt mint a tobbiek, tegyen meg mindent hogy kikeruljon ebbol a helyzetbol.

Ne masok penzen otleteljen, hogyan lehet maganak oda csoprtositani.

Ez mereg. Az orszag nemsokara belehal.

Kommunizmus a padlassopres, az egyenlosdi, az alamtol segitsegvaras, az allam uralmanak elismerese az emberek felett.

Me egyszer, az allamnak nincs erdeke, sem lelkiismerete. Az csak az embereknek van.

kunzoo 2012.07.03. 12:30:45

@Makkasz:

Ez mind szép és jó de csak egy apróság:
Az USA ugyebár a szabad vállalkozás hazája, a nézeteidnek leginkább megfelelő ország.

Aztán mikor beütött a a krach 2008 ban akkor kihez is szaladtak? Csak nem állam bácsinak kellett eladósítania magát? Miért? Mert ott is százezrek megtakarítása vált volna füstté. Támogatom a magánfelhalmozást (nekem is fájt a MANYUP einstand) de ha valóban nagy baj van akkor az USA, Japán és Német és egyéb államoknak kellett állni a számlát.

Az adókról azt írtam hogy inkább jövedelmet adóztassanak mint fogyasztást mivel nincsenek zárt határok és a magas áfa miatt külföldön minden olcsóbb lesz mint itthon ha egy kicsit erősödik a forint.

közösperonos átszállás 2012.07.03. 14:05:59

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "Erre csak azt tudom példaképp felhozni, amikor az MSZP 20%-ra csökkentette az ÁFÁ-t 25-ről, a boltokban egy forint árcsökkenés sem volt tapasztalható, az 5%-ot simán lenyelte a kereskedelem. Majd amikor a sikertelenség miatt fél év múlva visszaemelték, az egyből megjelent az árakban plussz, és minden az adóemeléstől visszhangzott."

Három és fél év, bocsi, és nem, nem volt ekkora áremelés.

kunzoo 2012.07.03. 15:06:49

@Makkasz:

Az állami szférában a kormánytisztviselőknek évente kötelező vagyonbevallást készíteni! Úgyhogy ez a "rémálmod" már megvalósult:)) Nem hiszem hogy akkora nagy plusz bürokráciát jelent hogy az adóbevallásban fel kellene tüntetni a vagyongyarapodást. A keresettel összevetve elég hamar kiderülne sok sumákság.

Furán is nézne ki mikor a minimálbéres vállalkozó beírja hogy vett egy vitorlást az Adriára mi?

Csodás államunkban nem áramlik az információ, nyugodtan lehet milliós autó a neveden miközben segélyért kuncsorogsz. Ez kissé visszafogná a sok potyautast.

Makkasz 2012.07.03. 15:16:42

@kunzoo: Nem azok a potyautasok, akik rengeteg adó befizetése után valamit eltitkolnak.

Azok a potyautasok, akik a rendszerből csak folyamatosan kivesznek (Te).

A vagyonbevallás is baromság (ez a korrupció kiszűrésée van, és nem adóelkerülés ellen, közalkalmazottanál fura is lenne a zsebbe adott fizetés:)), de, a a rémálom amiről beszéltem a rendszeres vagyonvizsgálat, ellenőrzés. Micsoda erőforrások kellenek ehhez? Hol a polgárok szabadsága (mindent tudnak róla, szomszédokat kikérdezik merre járt, stb.). Ez a legszörnyűbb rémálom.
Ugyanaz mint a kulákbegyűjtés meg padláslesöprés.
Ebből vársz pénzt?

Minimálbéres vállalkozó, vitorlás, segélyért kuncsorog.
Ezek csak az írigy kommunista fejekben létező sztereotípiák.
Amelyik vállalkozó minimálbéren van bejelantve, nemigen rendelkezik vitorlással.

Minden új autó milliós.

Te tényleg egy paranoid minipolgár vagy.

Ráadásul félelmetesek tévhiteid, elképzelésed avilágról. Igazi foteltudós vagy.

teknős 2012.07.03. 17:44:54

A fő gond ott van, hogy az elmúlt 20 évben a vagyon ingatlanspekulációból képződött (tisztelet a kivételnek) és most, hogy a piramisjáték összeomlott, a tőkéseink hasonló kiskockázatú és nagy profittal kecsegtető befektetéseket keresnek, ami nincs. (Egyébként Orbán vagyona is onnan van. )

Ilyen pedig nincs és ezért ezek a tőkések kivárnak, csak nem tudják mire.

Kicsit off, de beszédes és terjesztésre méltó a prog.hu-ról: "Országok mutatóit vizsgálom ez a munkám. (Ez is.)
Magyarország 437 Euro, India 409 Euro az átlag fizetés nettó, január 1-en és azóta a tendencia Indiában tovább javulóban, Magyarországon meg romlóban. "

kunzoo 2012.07.03. 23:00:10

@Makkasz:

Az egyik barátom az építőiparban dolgozik és ott szinte csak ilyen arcokkal lehet találkozni. Hangosan kiröhög ha a bejelentésről firtatod, papíron aki csak lehet az négyórás, ez áll itt a Balaton partján nagyon sok idegenforgalmi vállalkozásra is. Pár éve rengeteg ukrán mosogató, kisegítő volt, előtte a mezőgazdaságban románokkal lehetett találkozni akik embertelen körülmények között voltak elhelyezve, természetesen feketén dolgoztatva. Nem gondolnám hogy ezek a "vállalkozók" sokat hozzátettek volna a büdzséhez. Más helyen előre meghatározták a menekülőutakat ha valami ellenőrzés jön:)) Akkor irány az erdő:))

Van ilyen hidd el rengeteg. Ha ezeket valahogy kiszűrik, akkor van esélye a becsületeseknek valamire vinni.

Az meg hogy segély és luxusautó...Hallottál már a "bodzaszedőkről" Ott mi volt? Pofátlanul rázhatták a rongyot a déli parton, miközben semmilyen igazolt jövedelmük nem volt. hát az nem épp egy komenista agyszülemény volt hanem a valóság basszus.

Az meg a valóság hogy mikor idénymunkások dolgoznak az esetek nagyon nagy százalékában azt a rohadt 500 forintot sem hajlandó befizetni a munkáltató. Mifelénk egy kapás ember 5000-6000 forint munkabért kap egy napra, ennek a közterhe 500 forint. Hány százalék is az? 8-10% adó. Na az is sok talán?
süti beállítások módosítása