Spanyol-olasz, az oddsok harca
2012. július 01. írta: Novák Tamás (spanyol)

Spanyol-olasz, az oddsok harca

Screen shot 2012-06-30 at 9.21.23 PM.png

  Ha elfogadjuk azt a tételt, hogy a focit 22 ember játssza és a végén a fogadóirodák nyernek, vagy egyszerűen a focipályát nem látjuk már másnak, mint egy rulettasztalt, amit ahhoz, hogy nagyon sok pénzt termeljen, muszáj precízen ellenőrizve, olajozottan működtetni, akkor lássuk, mit jeleznek előre az oddsok a vasárnap esti EB döntőre.

  Aki persze ezt nem akarja elfogadni, és hisz a tiszta tekintetű focistákban, akiknek a legfontosabb a győzelem, az nézzen inkább holland drukkereket vagy olasz edzést, vagy spanyol-olasz gólokat és ne idegesítse magát a fogadásokkal és a számokkal.

  A kijevi döntőre a sok-sok fogadóiroda közül a két legnagyobb a következő oddsokat adja.

  Elsőként a bwin – Európa legnagyobb fogadóirodájának oddsai:Screen shot 2012-06-30 at 7.11.22 PM.png

  Itt pedig a bet365 oddsai:

Screen shot 2012-06-30 at 7.09.46 PM.png

  Az oddsok azt jelentik, hogy egy-egy fogadóiroda mekkora szorzóval fizet az adott tippért. Tehát ha valaki 1000 Ft-ot tesz a spanyol győzelemre a döntőn, akkor a bwin 2250 Ft-ot fizet, míg a bet365 2200 Ft-ot. A döntetlen esetén is többet fizet a helyes tippünkért a bwin, viszont, ha olasz győzelem lesz, akkor jobban járnak azok, akik ezt a meccset a bet365-nél fogadták meg (míg a bwin 3300 Ft-ot fizet 1000 Ft-ért, addig a bet365-nél tippelők 3750 Ft-ot nyernek). Ugyanez igaz a végső győztesre is, a spanyol győzelemre tippelők többet kapnak a bwinnél, míg az olasz EB győzelemre tippelőknek jobban fizet a bet365.

  Sőt a bwinnél villogó reklám, amely azt mutatja, hogy melyek a nap legnépszerűbb tippjei, jól látható, hogy a világon az emberek nagy része spanyol győzelmet vár az EB döntőn:

Screen shot 2012-06-30 at 7.15.31 PM_1.png

  De ez nem kérdés, hiszen már az EB előtt is a spanyolok végső győzelmére fogadtak a legtöbben, annak idején a spanyol végső győzelemre 3,65-szoros szorzót adott a bwin, míg az olaszok győzelme 8-10-szeres szorzóval fizetett még június előtt. Még a legjobb négy között, néhány nappal ezelőtt is az olaszokat tartották legkevésbé esélyesnek az irodák, ekkor 6-szoros pénzt fizettek annak, aki arra tippel, hogy végül az olaszok nyernek.

  A szorzókat úgy állapítják meg, hogy ha valamire sok tipp érkezik, akkor arra a fogadóiroda értelemszerűen kevesebb pénzt fizet, tehát alacsonyabb a szorzója, míg aminek kisebb a valószínűsége, tehát kevesebben fogadják meg, akkor arra a fogadóiroda nagyobb szorzóval fizet. Az emberek általában a biztosra fogadnak, tehát a fogadóiroda akkor kaszálja a legnagyobbat egy meccsen, ha meglepetés születik.

  Rövid elméleti bevezető után, akkor nézzük, hogy melyik fogadóiroda mikor jár a legjobban a spanyol-olasz döntővel.

  Egyértelmű, hogy a legnagyobb bukó minden irodának, ha érvényesül a papírforma, azaz végül a spanyolok emelik a magasba a kupát. Sőt, ha ezt hosszabbítás nélkül, a rendes játékidő végén teszik, akkor ez fekete nap lesz a fogadóirodáknak. Hiszen ha van hosszabbítás, az online fogadásoknak köszönhetően a rulett pörgésének ideje 30 perccel hosszabbodik meg. Illetve akkor még a fogadóirodáknak ki kell fizetni azt a nem kevés futball tudort is, akik az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban magabiztosan megjósolták a spanyol győzelmet. Tehát ez a szcenárió azt jelentené, hogy a fogadóirodáknak nincs befolyásuk a focira, hiszen a számukra legrosszabb forgatókönyv érvényesül a döntőn, amit több százmillióan néznek és több tizmilliónyian fogadnak rá.

  Más esetekben az összeesküvés-elméletek kedvelői hangosan tapsolhatnak, hiszen a fogadásokból és a szorzókból egyértelmű: a fogadóirodáknak a legjobb és legkifizetődőbb, ha az olaszok nyerik meg az EB-t. A legjobb lenne, ha tizenegyesekkel, de legalábbis hosszabbítás után. 

  És ha döntetlen a rendes játékidőben, akkor mik jöhetnek szóba? A bwin-nek külön jól jönne, ha a rendes játékidő után 0-0 az eredmény, mivel így nagyot tudna ütni konkurensén, hiszen náluk most egy olyan akció fut, hogy ha 0-0 a meccs eredménye, akkor az összes rossz tippet az iroda visszafizeti, tehát lényegében a világ egyik legnézettebb és legfogadottabb sporteseményén, ha az 0-0-ra végződik, akkor a konkurens egy rakás pénzt és tétet bukik: 

Screen shot 2012-06-30 at 8.20.43 PM.png

  Meg hát miért is ne lehetne 0-0 a vége? A csoportmeccsen sem bírtak egymással a csapatok és 2008. június 22-én a legutóbbi spanyol-olasz EB-negyeddöntőnek is ez lett a vége. Csak akkor a végén a spanyolok örültek. Most a csillagok állása szerint Buffonék örülhetnek a végén, és ahogy 2006-ban Németországban a VB-n a bundabotránytól hangos Olaszország tekintélyét megmentette a VB-cím, miért ne győzhetnének újra a kékek és miért ne lehetne újra elfelejteni azt a csúnya bundát? De a szokásos, először-a-spanyolok-vezetnek-az-olaszok-egyenlítenek-és-jöhet-a-hosszabbítás is sokat hozhat az online fogadási ipar urainak.

  Összegezve: a Mandiner sportfogadási részlegének tippje a kijevi EB döntőre – igazodva Európa legnagyobb fogadóirodájának érdekeihez –: olasz végső győzelem, hosszabbítás után.

  Ha így lesz, akkor a cinikusok, a foci Molnár F. Árpádjai újra vigyoroghatnak egy széleset. Ha nem: hajrá, Platini, hajrá, UEFA!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr514621180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szori 2012.07.01. 20:15:45

Szerintem pont a ti filmetekben volt, hogy egy hely van, ahol tuti nincs bunda, az az EB.

Steve the Great 2012.07.01. 21:45:49

Egyelőre 2-0 a spanyoloknak, bukni látszik az elmélet.

Hattory Hanzo 2012.07.01. 22:42:38

Legközelebb a japán szabadkőművesek és a XX. századi skandináv képzőművészek titkos kapcsolatáról írj, abban a témában valószínűleg pont annyira vagy otthon, mint a sportfogadás világában.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.07.01. 23:21:34

Mi ez a dilettáns fosgereblyézés?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.07.02. 08:14:33

ez becsavarodott. mindig ez van, ha a szerény tehetség erős pályán mozog.

Steve the Great 2012.07.02. 09:02:36

Az a baj ezekkel a kurva elméletekkel, hogy néha be kellene igazolódniuk...

Robinzon Kurzor 2012.07.02. 09:28:38

Khm.

Ez az okoskodás már a BL-döntőn sem jött be.
Most meg egyenesen lebőgés lett belőle.

Le kéne kászálódni erről a témáról és elfogadni: a bunda kultúra és szocializáció függő.
Attól, hogy nálunk meg az olaszoknál van (mondjuk ott legalább foci is van), még nem lehet abba önámításba menekülni, hogy akkor biztos ez valami globális összeesküvés.

Steve the Great 2012.07.02. 09:40:24

"akkor biztos ez valami globális összeesküvés."

Vagy legalább egy komolyabb bizonyítással kellene próbálkozni. Nyomon kellene követni egy tornán a mérkőzések jelentős része kapcsán a dolgokat több fogadóirodánál, hogyan változnak az oddsok a meccsek előtt alatt stb.

Hattory Hanzo 2012.07.02. 10:06:17

Arról az apróságról már ne is beszéljünk, hogy évek óta létezik a Betfair, ahol nem csak fogadásokat tenni, de tartani is lehet, magyarán a játékos beléphet a fogadóiroda pozíciójába, sőt ugyanarra az eseményre még az odds-ok között is válogathat.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.07.02. 10:29:03

Na, ez a lufi is csattanósan durrant ki, remélem ezzel ezt a témát meg is szünteti a mandi.
Elég elkeserítő volt, hogy a múltkori, BL-cikk okoskodásának nem egy értelmes ember is bedőlt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.02. 10:47:12

Mivel a fogadóirodák a tétek mennyiségének függvényében alakítják az oddsokat, úgy alakítják őket, hogy mindig nyerjenek, vagyis pont ezért pont nekik nem érdekük a bunda. Akik a spanyolokra fogadtak, azok most mind nyertek, de akik nem rájuk, azok mind vesztettek. (A poszt állításával ellentétben nem igaz, hogy az emberek mindig a biztosra fogadnak, sokan fogadnak a valószínűtlenre is, ha elég nagy a nyeremény.) Utóbbiak pénzéből a fogadóiroda kifizeti az előbbieket, a maradékot pedig megtartja. Hogy mindig legyen maradék, arról pedig az oddsok kimatekozásával gondoskodik. Úgy tűnik, a poszt írója ezt nem gondolta végig.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.02. 13:04:45

Az 5 legnagyobb online szerencsejátékos cég egyikénél dolgozom. Bár személyesen én a póker részlegben vagyok, nem a fogadási részlegben, azért azt is ismerem.

Valójában az EGYETLEN terület, ahol a cég is bukhat időnként éppen a fogadás. Mindegyik másik területen (póker, kaszinó, bingó, stb.) a cég sosem bukhat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.02. 13:15:57

@Max val Birca: És azt úgy hogy? Azt tudom elképzelni, hogy nem tudják már követni az oddsokkal a tétek mennyiségének alakulását. Vagy persze ha bunda van, de akkor pont nem érdeke a cégnek a bunda. Bunda nélkül, gondolom, időnkénti mínuszokkal is biztos a hosszú távú nyereség.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.02. 13:56:52

@Holger Hartland:

Hosszú távon nyereség van. Van egy egész emeletünk csak elemzőkkel, akik csak a helyes oddsokon dolgoznak. De mivel itt mégis jóslásról van szó, vannak fogadások, ahol a cég mínuszba kerül. Persze igazad van: az esetek 95 %-ában plusz van, így az 5 %-ot kompenzálja a többi fogadás.

De mondom, ez az egyetlen terület, ahol kockázat van. Ha a fogadós kollégák hülyék, nagy veszteséget is képesek okozni.

A kaszinóban a dolgokat a matematika rendezi, s SOSEM veszíthet a cég. A pókerben pedig eleve a cég nem vesz részt a játékban résztvevőként, ott a jutalék a nyereség. Hozzáteszem: a legtöbb pénzt a póker hozza, ott minden tiszta: minél több játékos, annál több bevétel, s nulla kockázat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.02. 15:00:20

@Max val Birca: Egyetlen eseményt tekintve (egyetlen rulett-pörgetést, egyetlen kártyaleosztást) a kaszinóban is előfordulhat, hogy veszít a bank. Csak ott egy este sokkal több esemény zajlik, ezért (a valós idő függvényében) simább az eloszlás. A sportfogadásban kevesebb az esemény, ezért feltűnőbb lehet egy-egy bukás. De ahogy a rulettasztalnál a nulla, úgy a sportfogadásban az oddsok nagysága biztosítja, hogy hosszú távon a fogadóiroda nyerjen. (Ha az oddsokból p=1/odds alapon valószínűséget képezünk, akkor szumma p > 1. )

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.02. 15:56:08

@Holger Hartland:

Így igaz. Viszont minél több játék zajlik, annál jobban beáll a matematikai valószínűség. A matematikai valószínűség pedig minden esetben a kaszinónak hozz a hasznot, mivel a szabályok úgy van megállapítva, hogy ne legyen másképp. Az európai rulettben pl. a kaszinó haszna hosszútávon 2,7 %. (Az amerikai rulettben meg a duplája.)

S a túl szerencsés játékosok megállítása pedig ott van a maximális tét. Ma már nem létezik komoly kaszinó maximális tét nélkül. Pl. - ha jól emlékszem - Monte Carlóban a ruletten 20 ezer euró a max tét egy számra a VIP-asztaloknál. Azaz a legjobb esetben is csak 700 ezer eurót nyerhet egy pörgetéssel a játékos.
süti beállítások módosítása