Kultúrtájak karosszékből – Google World Wonders Project
2012. június 14. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kultúrtájak karosszékből – Google World Wonders Project

 japo.jpg

Shirakawa-go történelmi lakóházai, Japán

  A világ varázstalanítása vagy a világ varázsának elérhetővé tétele? Az a jó és egyben a félelmetes a Google nevű konglomerátumban, hogy különböző programjai segítségével most már az egész világot beutazhatjuk virtuálisan, első pillanattól az utolsóig megtervezhetjük az utazásainkat, megnézhetjük és bejárhatjuk tervezett kirándulásaink színhelyeit. Szó szerint. A Google Maps-szel kitalálhatjuk az útvonalat, a térkép és a műholdképek segítségével megnézhetjük a pontos helyszíneket, a Maps-en keresztül szállásokra is találhatunk, a Street View szolgáltatással térben is végigjárhatjuk az útvonalat, a Panoramióval helyszíni fotókat nézegethetünk, a Google Art Projecttel pedig meglátogathatjuk a világ vezető múzeumait, részletesen megismerhetjük azok kincseit (most már a Szépművészetiét, a Nemzeti Galériáét és hamarosan a Ludwig Múzeumét) is. És most itt van a virtuális világjárás újabb fokozata, a World Wonders Project.

  Az új Google-projekt az eddigi programok előnyeinek újabb ötvözete: a világ unásig ismert vagy ismeretlen csodás helyeit járhatjuk be, képekkel, videókkal, leírásokkal, információkkal bővítve az összképet. A World Wonders Project nemrég indult el, jelenleg 18 ország 132 történelmi emlékhelyét barangolhatjuk be, a Stonehenge-től és Pompeiitől kezdve Toledo óvárosáig és a svájci hegyi vasutakig. A feldolgozható helyszínek száma persze végtelen, és ezzel a Google is tisztában van. Terveik szerint az UNESCO-val karöltve folyamatosan bővíteni fogják a bejárható látnivalók listáját, így előbb-utóbb remélhetőleg magyar helyszín is felkerül a válogatásba. A mamutcég kifejezett szándéka az is, hogy virtuális gyűjteményüket az oktatás során használják fel a világ körül, hiszen a Google végső célja az, hogy hogy a világ kulturális örökségeit mindenki számára hozzáférhetővé tegye. Legyen így.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr674585573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.14. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása