A nyáj és a vándor (Aristo) – Mi a jobb? XXI.
2012. június 01. írta: Redakció

A nyáj és a vándor (Aristo) – Mi a jobb? XXI.

Caspar David Friedrich: Mann und Frau den Mond betrachtend

  A magyar jobboldalt elemző Mi a jobb? sorozatunkban Aristo (Mandiner) írását olvashatják.

 

  „Lényünk és létünk gyökere az igazság, és az ember csak azért hazudhat, és züllhet le és lehet korrupt, mert bármit tesz és mond és gondol, lényét és létét az igazságról letépni nem tudja. Az ember szabadságában áll az igazságot megtagadni, de egyetlen pillanatig sem tud igazság nélkül élni.” (Hamvas Béla)

  Legyen hát. Ha az ember önmagát, helyét, hovatartozását akarja vizsgálni, úgy két lehetősége van. Az egyik, hogy az ellenoldalhoz képest teszi ezt, mintegy a másikon, a külsőn méri magát; a másik út, hogy állandó értékeket talál, és azokhoz viszonyítja az éppen aktuális viszonyokat. Az így cselekvő ember önmagát nem tekintheti sem jobb-, sem baloldalinak, hanem úton lévőnek, vándornak, akit valahol vár a számára beteljesülő igazság, útitársai pedig a becsület és a hűség. Azok, akik önmagukon kívül élnek, a méricskélők, megfigyelők, politológusok és akadékoskodók; nos ők az ilyenre azt szokták mondani: jobboldali.

  A politikai jobboldaliság nem jelent sok mindent, csak akkor, ha egy nyájhoz, egy akolhoz akarunk tartozni, és ehhez keressük mindazt, ami összeköt bennünket. A nyáj számára – a hideg és az ólálkodó farkasok miatt – ez persze természetes, amint az is, hogy pásztort és terelőkutyát is keres magának. A vándornak azonban nem adatik meg az akolmeleg félhomálya, számára a hideg, tiszta fény világít, mint a telehold a havas, téli éjeken. Bár megmutat mindent, nincs benne semmi segítség, nincsenek benne színek, vörösek, sárgák, kékek: csak fekete van, ezüstfehér és éles árnyékok. 

  Mikor évszázadokkal ezelőtt az ember egyedül maradt az üres égbolt alatt, ostobaságában örült is ennek: úgy hitte, a többiekben találja elveszett Istenét és a „társadalomban” megváltását. A föld a halott Isten temetője lett – ahogyan Hegel gyönyörűen írja – és túlnan sem várt többé bennünket senki. Ám nagyon gyorsan, vakító villámként csapott le a felismerés: egyedül vagyunk – és ebbe egy akkora szellem tébolyodott bele, mint Nietzsche. Szemben a végességgel és az elmúlással, az ember fellázadt az igazságtalannak vélt sorsa ellen. Iszonyú erőt mutatott ebben a lázadásban, lehozván a Napot is a földre, hogy tehetetlen dühében elpusztítsa magát.

*

  Ma már csak ez a beletörődő egyedüllét tartja össze a nyájat, a kollektív magány és az abban születő elégedetlen gondolatok. Mivel magam megítélni nem tudom, „jobboldali” vagyok vagy sem, ezért alább sétát teszek az értékek kertjében, hogy kiválasszam, ami kedves nekem, és majd politológusok és akadékoskodó értelmiségiek eldöntik, hogy a jobboldaliság értékei ezek vagy sem.

  Értéknek vallom hát a nemzetemet és általában a nemzet eszméjét. Hiszem, hogy a nemzetek a történelem szubjektumai, vagy ahogyan Ranke megfogalmazta: „a nemzetek Isten gondolatai”. Elvetek mindent, ami a nemzeteket szabad önmeghatározásukban, szuverenitásukban korlátozza – történjen ez a korlátozás erőszak, pénz vagy szemfényvesztés segítségével. A nemzetbe vetett hit azt sugallja, hogy elvessem mind a ki-, mind pedig a bevándorlást, és ne higgyek a kultúrák együttélésében. Számomra „extra hungariam non est vita, si est vita, non est ita”.

  Ugyancsak a nemzetbe vetett hit mondatja azt velem, hogy az Európai Unió nem más, mint kereskedelmi fogás, amelyet a pillanatnyi érdek szült, és ahogyan ezen érdek eltűnik, vele tűnik el az Unió légvára is. Nem hiszek a kalmárok és iparosok uniójában, silánynak vélem őket, akik egy nagy civilizáció teteme fölött marakodnak.

  Értéknek vallom a férfi és a nő kapcsolatát – a családot. Nem bízom azokban, akik ezt bármiért, önzésből, szexuális aberrációból, vagy szimplán ostobaságból támadják. Nem hiszem azonban, hogy a közösségnek kellene megbüntetni őket: úgy gondolom, öregkoruk magánya fogja oly irtózatosan büntetni őket, ahogyan mi sohasem lennénk képesek.

  Értéknek vallom a hűséget és az önfegyelmet. A fegyelem nélküli embert ördögszekérként kergeti a szél élete sivatagában: sohasem oda ér, ahova indult, és sohasem tud visszafordulni. Nem tartom emberi életnek azt, amely nem tör másra, mint közvetlen testi szükségleteinek kielégítésére. Önfegyelem híján halhatatlan lelkünk – ha van – rab lesz testünk börtönében, és halni akar majd, hogy szabadulhasson.

  Értéknek vallom az ésszerű demokráciát, ahol azok szólhatnak a köz dolgaiba, akik meg is értik azokat, és azok döntenek a köz vagyonáról, akik gyarapítják is azt. Úgy hiszem, együtt kell, hogy járjanak a jogok és az érdemek, ki kell hát érdemelni, hogy jogaink legyenek. Hiszek az emberek természetes egyenlőtlenségében. Ostoba és kártékony önbecsapásnak tartom ezért az „emberi jogokat”, melyek állítólag születésüktől fogva megilletik az embereket, és amelyektől elbódulva azt hiszik, hogy nem kell értük tenniük semmit.

  Értéknek tartom a görögségtől eredő kulturális, gondolkodási tradíciót, amely azt sugallja nekünk, hogy vessünk el mindenféle újmódi szellemi bűvészmutatványt, ha az világmagyarázatként illegeti is magát. Nem feltétlenül jó az, ami hasznos, ám mindig hasznos az, ami jó. Az embernek dolga és kötelessége megismerni és tovább vinni azt, amit ráhagyományoztak.

  Mindenek fölött értéknek vallom a tradíciót, ami összetart és eligazít bennünket, amelybe beleszületünk ugyan, ám alakíthatjuk is, és amely egyedüli foglalata, lehetőség-feltétele az ésszerű szabadságnak – ami nem más, mint kompromisszum vágyaink és lehetőségeink között. A családi tradíció formál bennünket, ezért fontos, hogy honnan származunk, és kötelességünk viselni ezt az örökséget – ha nehéz, akkor is. Hiszem, hogy a történelem tanít bennünket, és ha beletekintünk, magunkra ismerhetünk. Mert hiába minden: szemernyivel sem vagyunk boldogabbak vagy boldogtalanabbak, mint eleink voltak, sem közelebb, sem távolabb nem vagyunk a jótól, mint ők voltak. Semmi sem változik.

*

  Nem tudom, hogy akiket elterjedten jobboldalinak gondolnak, és akik olvassák ezt, osztják-e ezeket az értékeket, egy úton járnak-e velem. Jó lenne. Jó lenne, ha sok olyan dolgot találnánk, amelyek összekötnek bennünket. Nem tudhatom az eredményt: mindenki magának választ értékeket, aki képes erre. Aki meg nem, az szóra sem érdemes.

  Talán tudják: akkor nő fel az ember, ha letesz a világmegváltásról.

  Ebből talán eldönthetik majd: jobboldali vagyok vagy sem. Előttem kérdés maradt, hogy vajon mennyiben válasz ez arra, hogy „mi a jobb?”. Majd maguk talán eldöntik. Az úton járó azonban mindig egyedül van. Nem kíséri senki, csak az éles fényű Hold – az utasok barátja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr264557551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az érett narancs 2012.06.01. 15:04:45

Beérett a Fidesz tízéves munkájának gyümölcse. Gyönyörű, érett narancsként mosolyog ránk mindannak az eredménye, ahogyan ez a párt az elmúlt tíz évben működött. Ültettek egy fát, és most zavartan mustrálják a hatalmas gyümölcsöt. Az első lépés - a nar...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2012.06.01. 16:32:57

@MézesRozi:

Jaj, a rozsaszint meg a lilat nem is lattam, hat ez tenyleg csucs. Ha ezt egy pap olvassa, eldobja magat rogton. De tovabb is mehetunk, velemenyem szerint az igazi adventi koszoru is buzi jel..egy jel tulajdonkeppen a tobbieknek, hogy latjatok a rozsain gyertyat meg a lilakat..ugye tudjatok??((:

Alfőmérnök 2012.06.01. 16:36:42

@MézesRozi: Miért van az, hogy maga mindig a leghülyébbekkel áll szóba?

Kandeláber 2012.06.01. 16:39:45

@tevevanegypupu: "meg a lilákat" - ezt ne nagyon hangoztasd Újpest szurkolók közelében, mert kiverik a szemedet.

vizipipa 2012.06.01. 16:52:13

Nem rossz írás ez. És a libsik is lankadnak.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2012.06.01. 17:00:30

@vizipipa: Végignéztem és magam is meglepődtem, hogy a várthoz - mit várt: elvárható! - képest alig vagyok lebarmozva. Gyanakszom.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.06.01. 17:06:40

@Bell & Sebastian:
"turbósudribunkó mérnyök, szégyene fajának."
:) alfőmérnökre tetszik gondolni?
"Magyarból is három jegyet osztottak valamikor"

Milyen 3 jegy? azt tudom hogy volt fogalmazás, meg helyesírás. melyik a 3.? Hiába, viszonylag fiatal vagyok még...:)
@bbjnick:

mit jelent embernek lenni? avagy: mit jelent a mai világban embernek maradni?

A kereszténységet (és bármely más vallást, ha már erről beszélünk), a metafizikai mondanivalót a technológia-kultusz letaszította trónjáról.

Ma már technológiákat tisztelünk : internet, számítógépek... valamint olyan dogmákat mind pl az "információs társadalom", amely azt mondja, hogyha az etióp gyereknek elvisszük a zinternetet meg egy laptopot, akkor neki attól jobb lesz a sorsa.

a technológia-kultusz állattá (-géppé) alacsonyítja vissza az embert.

A kereszténység láthatóan nem találja helyét ebbe a világban. A a baj, hogy sehol sem tudott konfliktus kialakulni az egyház és a technológiai felfogás között, amely teremtő harcot, megújulást eredményezett volna.

Ennek hiányában pedig baszhatjuk. A technológiai, reflexekre (reflexió helyett), szolgaságra alapuló, felelősség nélküli társadalom szétkúr mindent maga körül.

Egyedüli reménynek az tűnik (számomra), hogy magától összeomlik ez az egész kupleráj.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.06.01. 17:08:42

@aristo: Fölösleges. Mindenkit meggyőzött.

Gót 2012.06.01. 17:53:55

Ez politikai cikknek gyenge, irodalminak meg szirupos.

Mi a jobb??

Válogatni a jelzős szerkezetekkel teletűzdelt irodalmi modorosságból, vagy egy politikai/világnézeti kérdésre válaszolni?

Ha a T. szerző kisprózát akar akkor tessék nyugodtan belefogni, de..

Ha volna valami mondanivalója a kérdéssel kapcsolatban akkor meg tessék egy kicsit szuggesszíven előadni. Az elfogadhatatlan, hogy beszáll egy ha úgy tetszik vitába, majd egyből közli is hogy maga a vita lényegtelen, mert nem kell az akolba leereszkedni, hogy mindenféle rissz-rossz definiciókat fabrikáljunk birkáknak. Ez a hozzáállás azontúl hogy nem elhanyagolható mennyiségű gőgre vall erősen kontraproduktívvá is teszi az olvasmányt, hiszen az olvasó, elsősorban a kérdésre koncentrálna, és a témával kapcsolatos eszmefuttatást szeretne. Ehhez képest kap egy birkázást ( metaforába) majd egy jópofa ötletszerű mazsolázást.

Kinek szól ez az írás? A köznek? Kötve hiszem, kedves vándor. Magának? Akkor miért teszi közre? Hogy a birkák is okuljanak? Ez valami perverzió? Mert ha nem az lenne, akkor ellentmondásba keveredik a saját gőgjével. Van esetleg több vándor is? A vándorok nyájának?

Látott már, olvasott már a szerző mondjuk egy Prohászka felszólalást? Érdekes módon régebben meg tudták oldani a nagyobb formátumú emberek hogy világnézeti kérdésekben szenvedélyesen, és szuggesszíven, mégis szerényen tudjanak megnyilvánulni, és ennél is érdekesebb, hogy aki viszont nem akart bizonyos kérdésekben állást foglalni, az meg tudta állni, hogy nem szólalt meg.

Ha már vette magának a fáradságot a szerző és nekiáll kifejteni az "értékekről" a véleményét, akkor ezt miért nem teszi meg így? Ha meg magányos vándor akar lenni, és illatos holdsütötte réteken egyedül vándorolni tovább akkor minek szórja itt a gyöngyöt a disznók elé?

A gőgje, azzal van itt egyedül baj.

Robinzon Kurzor 2012.06.01. 18:25:02

Nem olyan rossz ez.
Mondhatnám: szar, de pozitív értelemben.

Ha hétvégén lesz időm, kifejtem.

tevevanegypupu 2012.06.01. 18:41:39

@Kandeláber:

Aha, az intelligens ujpesti szurkolok..Bar ketsezgtelen, hogy a valaszomnak semmi koze az Ujpesthez, feltetelezem, hogy egyikhez a sok kozul van szerencsem.
Hajra MTK.(:

takacsb (törölt) 2012.06.01. 18:52:50

@jose maria padilla:
csakhogy szerintem az is félmegoldás, hogy a melegek kussoljanak. mert akkor a köznép felvilágosulatlan fele ostobán ítélkezni kezd. van ez a szarozós szöveg. ha valakinek rendben van az emésztése, akkor ott nincs semmiféle bélsár. sohasem próbáltad hátulról lányokkal? szóval így az van, hogy homoszexualitás tabuvá válik. törvényes, de nem erkölcsös. brávó.

szerintem a leszbikusok és a melegek az abortusz és a drog kérdés megoldásában is kulcs szerepet tölthetnének be. ehhez az kell, hogy egyik kérdés se legyen tabu. a drogos kamaszfiút elvben az anyjának kellene pofon vágni. csak ezt a mamák rendszerint nem teszik meg. a szigorú apák meg semmit sem tudnak az egészről. ezért kell a leszbikus lány. mert ők jelentős részben tökön is rúgnák a drogos srácokat feltéve, hogy ők tiszták. bármilyen furcsán hangzik, de leszbikus párkapcsolatoknak létezik védelmi funkciója.

vagy mondok egy másik dolgot. az útszéli kurvákat meleg férfiaknak kellene segíteni. miért ne mondhatná valaki egy prostituáltnak, hogy felveszi takarítani. de a nő akkor hagyja ott a kurválkodást ha a férfi elmondja, hogy ő egyébként buzi. és ezt nem kell a kollégái előtt szégyellnie.

évente van közel 50 ezer lány, vagy asszony, akinek segíteni kellene. nem látom be, hogy az azonos nemű párok az ellentétes nemű gyerek nevelésébe miért ne segíthetnének be. egy fiúnak lesz két extra nénikéje. egy kislánynak lesz két extra bácsikája. ha ez kell, hogy megszülessen. tehát nem az lesz, hogy két festett hajú buzi ül majd az anyák napi ünnepségen. kellenek a családba kisegítők. miért olyan őrült probléma ha a családban egy meleg unoka, vagy másodunoka testvér átmenetileg kisegíti egy távoli rokonát. na most ha az kérdés, hogy kitagadják-e a családból, akkor biztosan nem tud segíteni. és ha az abortusz családon belül is tabu, akkor végképp nem.

egyezzünk meg, hogy kölcsönösen véglénynek tartjuk egymást. és ha egy szó is igaz abból, amit az egyház mond, akkor valamelyikünk biztosan a pokolra kerül. azt hiszem, hogy ez így korrekt.

Bell & Sebastian 2012.06.01. 18:55:41

@Gót: Nem várhatja el a szerzőtől, hogy védekezzen a vádja ellenében. Hány embert ismer, hogy az utolsó, sommás megállapítását meg merte tenni?

És mi van akkor, ha nem az, hanem valami egészen más. Lekvárjancsikkal tele az ország háza, így nem is csoda, ha nem ismer fel első blikkre egy Unesco -védett, a maga számára ismeretlen alfajt.

takacsb (törölt) 2012.06.01. 19:05:58

@bbjnick:
oké, és miben lépett túl európa az arab, a hindu, a kínai, vagy akármilyen kultúrán. a szakrális és liturgiukus elemeken túl mi az, ami része a kereszténységnek, de nem része az ateisták, zsidók, vagy a helvét protestánsok humanizmusának.

takacsb (törölt) 2012.06.01. 19:08:36

@Bell & Sebastian:
csak kár, hogy ma már nem szokás külalakra osztályozni. tényleg kár egyébként. az aristohoz hasonló buta, ámde annál szorgalmasabb lányok nem lennének frusztráltak.

hill billy 2012.06.01. 19:10:34

@takacsb: A fenti lila színes megállapításod alapján láthatóan szakértő vagy, de a protestánsok (még a helvétek is) keresztények a mai nyelvhasználat szerint.

Gót 2012.06.01. 19:14:02

@Bell & Sebastian:
Kérdezek és nem vádolok.

Elég embert ismerek, de nem az embeker gőgjéről, hanem az írásból áradó gőgről bátorkodtam itt pár gondolatom megosztani (ha megengedi)

Ha ez valami egészen más(jelentsen ez bármit) gondolom majd a szerző kifejti.

Nem kell erősen kezdeni:D

Alfőmérnök 2012.06.01. 19:19:59

@Gót: "Ha ez valami egészen más(jelentsen ez bármit) gondolom majd a szerző kifejti."

Nem fogja kifejteni. Nem fog választ kapni a kérdéseire. (De megnyugtatom: magának van igaza.)

Alfőmérnök 2012.06.01. 19:27:31

Mennyire fér bele a konzervatív értékrendbe a gyilkosságra buzdítás?

" aristo 2012.05.24. 13:26:30
@tevevanegypupu: Budai esélytelen volt. A projektek átmentek az NFÜ hihetetlen bürokráciáján, tehát - formailag - támadhatatlanok voltak, azt pedig előre bocsájtották, hogy tartalmi kérdéseket, tehát hogy volt -e "értelme" a pénz elköltésének, nem vizsgálnak. Ez - sajnos - borítékolható volt, amint borítékolható Fletó&Co. felmentése is. Itt csak a spontán igazságszolgáltatás segíthet: kötélre velük. "

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.06.01. 19:47:19

@Alfőmérnök: Nincsenek emberi jogok, így élethez való jog sincs – azt ki kell érdemelni (gondolom, van egy 12-14 éves türelmi időszak születés után). Nem olvasta a minden igényt kielégítő levezetést?

Alfőmérnök 2012.06.01. 19:51:13

@Counter: De, olvastam, ha Az emberi méltóságról szóló dologozatra utal. Meg is írtam a véleményemet róla.

tevevanegypupu 2012.06.01. 20:23:23

@Alfőmérnök:

Ha jol emlekszem ezt nem ezen a blogon irtak.;Milyen jogon, hogy mereszeli ezt a levelet athozni ide? Es egyaltalan: hogy mereszel kutakodni, provokalni, masokat allandoan zaklatni? Mi maga? Itt felejtett avh-s vagy mi a fasz?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.06.01. 20:25:24

@tevevanegypupu: Na tessék, már azt se lehet állítani, hogy a blog.hu-s aristo azonos a blog.hu-s aristóval. Maguk most konzervatívok vagy idióták? Esetleg és?!

Alfőmérnök 2012.06.01. 20:30:20

@tevevanegypupu: Nézze, engem arról a blogról kiátkoztak egy kurvaanyázásért, meg egy pofon feltételes kiosztásáért. Ezzel állítok szembe én valamit.
Hogy a faszba nem szúrja ki a szemüket ezeknek a kurvanagy értékközpontú konzervatívoknak, hogy egy ősbunkó a kiskedvencük?

Alfőmérnök 2012.06.01. 20:32:57

@tevevanegypupu: Egyébként meg itt felejtett AVH-s a büdös kurva anyád, az, te hülye picsa.

tevevanegypupu 2012.06.01. 20:33:51

@Counter:

Igen, aristo az aristo. De maga lehet, hogy esetleg Alfomernok vagy Alfomernok esetleg maga. Es ebben az esetben csak idiotak ugy szimplan, mindenfele ideologiai hatastol fuggetlenul.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.06.01. 20:35:31

@tevevanegypupu: Az idézet természetesen jogos, hiszen az internet nyílt, és demokratikus világ. Ha elég sokan írják le azt a szópárost, hogy "aristo szamárszex" akkor a google első találataiba kerül egyik a másikával :) Az idézés ide, ebbe a kontextusba természetesen immorális (Alfi, bazmeg, most mondtál ellent eddigi hitvallásodnak), azon kívül, hogy a másik beszélgetésből kiragadott részlet alkalmas az illető virtuális személy dehonesztálására (v.ö. köteles beszéd), úgyhogy bizony, el kell itten ismerni, hogy a disznópásztorozó, konzervatív aristo suttyomban gyilkosságokra, önbíráskodásra buzdít. Éljen a véleményszabadság és a demokrácia. No meg az informatív bírvágy és hatalmi téboly.
(és a postot még el se olvastam...)

TH 2012.06.01. 20:40:36

@tevevanegypupu: ez ugye csak poén, hogy nem lehetne valakinek a hozzászólását egy másik blogból idézni? :D

Alfőmérnök 2012.06.01. 20:42:02

@Mihint: Szerintem aristo tevékenysége és az általam idézett kommentje az immorális, nem az, hogy ide beidéztem. Számtalamszor hivatkozunk mások korábbi kommentjeire. Ha aristo meg akarja védeni magát, védje meg.

tevevanegypupu 2012.06.01. 20:44:09

@Mihint:

Ez az egesz ugy ahogy van szanalmas, nem is erdemes folytatni, de mindenesetre valoban jol bizonyitja azt, hogy talan kellene zart levelezolistat is letrehozni ugy, hogy akarki ne kerulhessen oda. Amit aristo ott irt, valasz volt valamire, kovetkezeskeppen jogtalan kiemelni es atvinni valahova ervelni. Nem ide tartozik es nem ehhez a temahoz. Dehat ha ezt valaki nem erzi, akkor hiaba magyarazza az ember.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.06.01. 20:49:42

@Alfőmérnök: Nem védem én aristo-t, nincs is erre szükség, de nem is ezt írtam. Tudod, nem lehet olyasmit leírni, amit ne lehetne támadni valamely szempontból, tehát kénytelen vagyok "íratlan" vagy "morális" szabályokra hivatkozni. Azonfelül, hogy rombolni, viszályt szítani hasonlíthatatlanul könnyebb és egyszerűbb, mint építkezni, gyűjtögetni, csiszolgatni, tökéletesítgetni. Rombolni akkor, ha a felépítmény minket akar eltemetni, ugyebár?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.01. 20:52:24

@Alfőmérnök:

Ajjjajjj, @Alfi! Én meg abban bíztam, hogy összejöttetek @amervihákim nickkel (drukkoltam neked:-)) és már régesrég valahol a kapuvári buzibárban zúzzátok-toljátok (azt, amit). De látom tévedtem és te még mindig idevered (azt, amit):-[

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.06.01. 21:00:58

@Mihint: Le szeretném rombolni az aristo-mítoszt. Számomra elfogadhatatlan, amit írt, én csak beidéztem. Még csak nem is csonkítottam, amit írt, egyértelműen kiderül, hogy miről van szó.
Ha egy kocsmában mondjuk valaki lámpavasra kívánja Fletót, akkor azt mondom, hogy nem értek egyet a halálbüntetéssel, de az indulatot megértem. De micsoda indulatok lehetnek ebben az emberben, ha egy mondvacsinált ügy kapcsán is kötélre kíván embereket? A nagyonkonzervatív jósda miért nem töröl egy ilyen kommentet? (Ha egy kurvaanyázást töröl?)
Kíváncsi vagyok, hogy a konzerv hívei elfogadhatónak tartják-e ezt? Mondjuk már azon is csodálkoztam, hogy nem pártoltak el mellőle a magukat keresztényeknek vallók, mikor leírta, hogy az emberi méltóság nem jár ám ki mindenkinek csak úgy.

Alfőmérnök 2012.06.01. 21:12:25

@tevevanegypupu: Elmondjam, mi van, cicamica? Magát is felháborította az a komment, és engem avh-sozott le, ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy ez egy faszparaszt.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.06.01. 21:12:49

@Alfőmérnök:
"Le szeretném rombolni az aristo-mítoszt."
Azzal kísérletezel, szíved joga, de ügyetlen vagy. Mondd, milyen eszközöket használsz ehhez?
"Számomra elfogadhatatlan, amit írt, én csak beidéztem. Még csak nem is csonkítottam, amit írt, egyértelműen kiderül, hogy miről van szó."
Szíved joga, hogy ne fogadd el, de nem veszed ezt kissé túl komolyan? Szerinted aristo vérkomolyan gondolja ezt a disznópásztorozást, meg kötélrevelükelést? Lassíts már egy kicsit :)
"De micsoda indulatok lehetnek ebben az emberben, ha egy mondvacsinált ügy kapcsán is kötélre kíván embereket?"
Hogy aristoban milyen indulatok lakoznak, azt csak sejtjük, de hogy Te milyeneket "virtualizálsz" itten, az egészen nyilvánvaló. Mondvacsinált ügynek tartod amúgy azt a kutyaszorítót, amibe itten kerültünk országilag, aminek még "címkés" felelőst vagy bűnbakot sem sikerült találni de jure?
"A nagyonkonzervatív jósda miért nem töröl egy ilyen kommentet? (Ha egy kurvaanyázást töröl?)"
pl. szvsz. ez nem ide tartozik.
"Kíváncsi vagyok, hogy a konzerv hívei elfogadhatónak tartják-e ezt? Mondjuk már azon is csodálkoztam, hogy nem pártoltak el mellőle a magukat keresztényeknek vallók, mikor leírta, hogy az emberi méltóság nem jár ám ki mindenkinek csak úgy."
Itt már beleestél a prekoncepciódba. Találkoztál vele személyesen, és megosztotta veled a véleményét, hogy ilyen biztos vagy magadban, kiragadott részletek birtokában? Tényleg, tök unalmas, és úgy tűnik, hiábavaló ez az egész. Semmi értelme nem volt annak, amit eddig írtam Neked.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.06.01. 21:12:54

@Alfőmérnök: Ha annyira kíváncsi, lássa (hogysemmi bajuk vele). Ugyanis senkit nem érdekelnek az értékrend meg efféle maszlagok.

Az számít, hogy aristo üti-e a ballibbantakat (üti), játssza-e a fanyalgó maníros orbánista nótát (játssza).

Alfőmérnök 2012.06.01. 21:23:51

@Mihint: Röviden: semmi kiragadott részlet nincs benne. Ha valaki kíváncsi a kontextusra beüti a szöveget gúgliba és megtalálja jósdát. Azért nem raktam be a jósda-linket, mert nem a jósdát akarom lejáratni, ott vannak érdemes emberek, hanem aristot.
Mondvacsinált ügynek tartom az un. filozófusügyet, mint azt annakidején meg is írtam. Annakidején aristo is írt egy demagóg propagandacikket erről, amit sokan beszoptak. Budai Gyula egy fasz, nem lett az elszámoltatásból semmi, ilyen kamu ügyeket kreált, ahelyett, hogy a valódi bűnösöket felelősségre vonta volna. Most éppen vidékfejelsztési miniszternek nevezték ki. Ez a kontextus.

tevevanegypupu 2012.06.01. 21:26:05

@Alfőmérnök:

Ami a halabuntetest illeti ellene vagyok, bar ketsegtelen, hogy konzervativnak mondott orszagokban egesz jol elvoltak vele nagyon konzervativ emberek is, szoval ezen kar is morfondirozni, Amerikaban most is van.
Nalunk egy ideje nincs halalbuntetes, de jo sokaig volt, kovetkezeskeppen az orszagtol nem idegen. Feltehetoen maga meg meg sem szuletett ezen idoben, nem emlekezhet ra, de voltak akasztasok, volt hoher. Most is sokan vannak akik visszasirjak azokat az idoket, nemely buncselekmeny elolvasasa utan az ember nem csodalkozik ezen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.06.01. 21:28:00

@tevevanegypupu: Az lenne a feljelentés, ha Alfi megírná aristo igazi nevét.

@Alfőmérnök: "Ha egy kocsmában mondjuk valaki lámpavasra kívánja Fletót" - Mér', nem ott vagyunk? :)

Alfőmérnök 2012.06.01. 21:31:53

@tevevanegypupu: Aristo olyan emberek halálát akarta, akik nem követtek el semmilyen bűncselekményt.

Pelso.. 2012.06.01. 21:33:38

Mulattató, hogy mennyire meg kell felelni a párt elvárásainak, feltételezem, nagy a verseny.

TH 2012.06.01. 21:36:23

@Alfőmérnök: aristo mítosz? van olyan? Aristo beképzelt, gőgös, lenéző, öntelt és rémisztő a stílusa. A legrosszabb, hogy roppant intelligensnek és műveltnek próbál tűnni írásaiban (ez utóbbit nem vitatom), miközben borzalmasan buta. Kifejteni ezt bővebben nem fogom, és szerencsére egyetérteni sem kell velem, úgyhogy jöhetnek az anyázások is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.06.01. 21:38:18

@Alfőmérnök: Aj, ne legyen ilyen földhözragadt. Ezt még én is el tudom magyarázni magának.

Szóval. Lehet, hogy a disznópásztorok és cselédek törvényei szerint nem követtek el semmit, de az Élet Mély Törvényei szerint igenis elkövették a bűncselekményt, és ezzel elvesztették az élethez való jogukat.

tevevanegypupu 2012.06.01. 21:43:31

@Alfőmérnök:

Persze, sokan kivanjak olyan emberek halalat, akik nem kovettek el buncselekmenyt. De kepzelje el, hogy hanyan megusztak a halalbuntetest akik viszont kovettek el.

Bell & Sebastian 2012.06.01. 21:44:29

@Gót: Az erős kezdés az jogos, legalább négy lépcsőben alakult a megszólítás, ami előtt természetesen elolvastam a most már 17db fellelhető hozzászólását, de szinte éreztem, hogy kicsalogatja ezt a vaddisznót a dagonyájából, ezért állt csak elő a bazd meg a vasalódat nyuszika -effektus. Ha már így alakult, hát élvezzük a műsort, kér ropit? :)

Bell & Sebastian 2012.06.01. 21:47:44

@Pelso..: Félreérti, mert pont hogy nem és ez itt a probléma. Ha vegyes a nyáj, jobb pásztornak lenni. :))

Alfőmérnök 2012.06.01. 21:50:37

@tevevanegypupu: "Persze, sokan kivanjak olyan emberek halalat, akik nem kovettek el buncselekmenyt."

És Ön mit gondol az ilyen emberekről?

Bell & Sebastian 2012.06.01. 21:50:42

@Holger Hartland: Maga is csak hergeli, ahelyett, hogy szedálná. Nem kell fosni, nem bír kinyúlni a monitorból. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.01. 21:54:33

@Schwerer Gustav:

"A kereszténységet (és bármely más vallást, ha már erről beszélünk), a metafizikai mondanivalót a technológia-kultusz letaszította trónjáról." --- írja.

A technológia kultusznak abban a pillanatban leáldozik, amint megszűnik az áramszolgáltatás:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.01. 21:56:05

@Bell & Sebastian:

Annál is inkább, mivel legalább az egyik keze fixen foglalt:-D

ü
bbjnick

tistedur 2012.06.01. 21:58:15

@Alfőmérnök: már megint mítoszrombolsz ?! :)

Bell & Sebastian 2012.06.01. 22:00:50

@tistedur: Csak a málnácska juthatott az eszébe. :)

tevevanegypupu 2012.06.01. 22:03:04

@Alfőmérnök:

Csunyakat!(: De aristot -tudja a jo eg miert - kedvelem.

tistedur 2012.06.01. 22:05:21

@Bell & Sebastian: ne mosolyogjon itt nekem, mindjárt jól belekötök a barátjába, aztán jöhet ezüstpáncélos lovagként jól megvédeni :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.01. 22:11:20

@takacsb:

"oké, és miben lépett túl európa az arab, a hindu, a kínai, vagy akármilyen kultúrán. a szakrális és liturgiukus elemeken túl mi az, ami része a kereszténységnek, de nem része az ateisták, zsidók, vagy a helvét protestánsok humanizmusának." --- írja.

Értelmetlen kérdésre nehéz értelmes választ adni. A nyilvánvaló tévedések lehántása után --- a zsidók és a helvét protestánsok nem humanisták, a helvét protestánsok mindemellett még keresztények is ---, talán úgy lehetne formát adni kérdéseinek, hogy: 1) miben lépett túl európa az arab, a hindu, a kínai, vagy akármilyen kultúrán? 2) a szakrális és liturgiukus elemeken túl mi az, ami része a kereszténységnek, de nem része az ateisták humanizmusának?

Az 1)-ső kérdésre az a válasz, hogy gyakorlatilag mindenben. Tanulmányozza azokat a kultúrákat és látni fogja, hogy a kereszténység előtti kultúrák számára ismeretlen volt a személy, a személy méltóságának fogalma, s gyakorlatilag minden, amit mi európai értékeknek tekintünk.

A 2)-dik kérdésre az a válasz, hogy az ateista humanizmus nem más, mint deszakralizált, kiherélt keresztény etika, amely e beavatkozás következtében koherenciáját és így értelmét veszítette.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.06.01. 22:12:53

@tevevanegypupu: Akkor én megmondom, miért kedveli.
- mert az un. "elit" kommentelők egy része (padilla, rozi, tölgy, stb.) kedveli, és szeretne ebbe a klubba tartozni.
- a ballibeket fikázza, tehát közös az ellenségük, ergo automatice barát. Hogy emellett csúsztat, ostobaságokat, tahóságokat ír, az mellékes. Aki őt fikázza, az meg automatice ellenség.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.01. 22:17:38

@Gót:

Nem gőg az, hanem szkepszis.

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2012.06.01. 22:24:17

@Alfőmérnök:

Elitkommentelok? A jjosdan mindenki az, meg nem vette eszre? Csak nem akarja azt mondani, hogy kisebbrendusegi erzesekkel is kuzd?((:

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2012.06.01. 22:24:25

@bbjnick: „Tanulmányozza azokat a kultúrákat és látni fogja, hogy a kereszténység előtti kultúrák számára ismeretlen volt a személy, a személy méltóságának fogalma, s gyakorlatilag minden, amit mi európai értékeknek tekintünk.”

Ez konkrétan marhaság. (De nem haragszom érte, egy eurosovénnek — ami én nem vagyok — így kell gondolnia :} ).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.01. 22:27:09

@Bell & Sebastian:

Délután, mikor idenéztem, azt hittem, hogy itt majd meg lehet beszélni a keresztény Európa magátólértetődő istenképének és az újra kereszténnyé váló Európa önmagábólérthető istenképének egyezéseit és különbségeit. Most már látom, hogy ez a hely, már rég nem az a hely:-[ Ide már nagyobbrészt nem beszélgetni járnak, hanem sz*rni és f*sztverni, többnyire, súlyos mentális sérültek. Természetesen, tisztelet a kivételnek.

ü
bbjnick

takacsb (törölt) 2012.06.01. 22:33:39

@bbjnick:
ha a helvéteket szerintem fölösleges azokhoz a keresztényekhez keverni, akikről ti beszéltek. presbiteri rend van. tartományi népszavazások. egy esküszövetség, ami nem ismeri a pápaság primátusát.

te a feudális tekintély elvről beszélsz. szerinted ezzel a a római katolicizmus túllépett mindenen. de az oszmántörököknél, a mongoltatároknál sohasem volt méltóság? a pogányoknál nem volt ilyen. mit tett ehhez hozzá a római katolikus egyház? lett egy n+1. pontifex maximus. na bumm. miben jobb ez, mint a császárság, vagy a cárizmus. hacsak abban nem, hogy nem kötelező követni. de ezt reformáció, a felvilágosodás, a polgárosodás érte el. az ti kárhoztattok. amire azt mondott, hogy ez egy megcsonkított, kiherélt kereszténység. oké. csak az a fajta pápaság, amit te szeretnél a felszínes elemeken túl miben különbözik a szultánságtól. a felvilágosulatlan érsekség miben különbözik a basáskodástól?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2012.06.01. 22:37:16

@bbjnick: „hogy itt majd”

Nem mondja komolyan, hogy ennyire naív. Itt sok mindent meg lehet beszélni, ami aristo vagy — ne ragadjunk le nála — mások sic et simpliciter lehülyézésével, állandó alázási kísérletével kapcsolatos. Mást nem hiszem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.01. 22:38:35

@Loxon:

Amíg élünk remélünk:-)

ü
bbjnick

TH 2012.06.01. 22:43:13

@bbjnick: "újra kereszténnyé váló Európa"
Na, erre most lecsapok egy kérdéssel. Ki(k)nek, miért, milyen szempontokból lenne jó egy újra kereszténnyé váló Európa? Koncentráljunk földi létünkre csupán.

kornél 2012.06.01. 22:47:31

@bbjnick:

A másik is, azzal meg gépel.:)

kornél 2012.06.01. 22:50:52

@Alfőmérnök:

Na mi van Alfi? Elszabadultál, mint egy hajóágyú? Itt kurvaanyázol meg köpködsz, a jósdára meg nem győzöd visszarinyálni magad? Ejnye. Ma mennyit olvastál? Mindannyian jobban járnánk, ha nekiállnál egy kurvajó, ám de még nem olvasott könyvnek vagy belevetnéd magadat megint a pesti éjszakába.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2012.06.01. 22:53:06

@bbjnick: A bizonyítás kényszere Önnél van. :}

„a kereszténység előtti kultúrák számára ismeretlen volt a személy, a személy méltóságának fogalma, s gyakorlatilag minden, amit mi európai értékeknek tekintünk.”

Kereszténység előtti kultúra az iszlámot leszámítva (ami kereszténységet követően létrejött kultúra) minden nagy hagyomány. Én konkrétan _egyet sem_ ismerek, amelyben ne ismerték volna a személyt, a személy méltóságát, és bármely európai — az ismertebbek közül: görög, római, keresztény (bár utóbbi földrajzilag ázsiai eredetű) — érték valamilyen megfelelőjét. Maga a személy vagy a méltóság szavak is az európai nyelvekben görög vagy latin eredetűek.

Ha eltekintünk Európától, és a hindúkat (akik azért ne feledjük, indoeurópaiak), kínaiakat vagy akár az indiánokat vesszük, mindenütt megtaláljuk a személy fogalmát és méltóságát, valamint az emberi természet szeretettel való szemlélését, a barátságosságot, a méltányosságot stb.

Na de nem is vitaindításképpen írom — az távol álljon tőlem —, minderről teljesen meg vagyok győződve.

Bell & Sebastian 2012.06.01. 23:04:02

Na most egy gótok -bambasbéla meccsen én hová a fenébe álljak? :))

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.06.01. 23:06:22

@Bell & Sebastian: Csakis haza :)

Alfőmérnök 2012.06.01. 23:08:35

@kornél: Némileg igaza van. Itt nyüzsögni fél-idiótákkal kicsit időfecsérlés. Habár nem teljesen.
Itt ideológiai élethalálharc zajlik, de tét nélkül. És a tétmeccseken ebből majd csak tud valamit kamatoztatni az ember.
Holnap v holnapután talán pestiéjszakázok, jó az idő, bpest esténként tele van csinyos lyányokkal, majd pont halott emberek gondolataival fogom terhelni az agyamat.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2012.06.01. 23:29:55

@Loxon: a rabszolgasághoz mit szól? És a nem-keresztények mit szóltak?

Azon már gondolkodott, hogy a tradicionalisták ugyanúgy az európai kereszténység kimúlását hirdették, mint a mai ballibbantak?

TH 2012.06.01. 23:52:18

@tölgy: és mi a helyzet a rabszolgasággal az Egyesült Államokban? Roppant keresztény rabszolgatartók voltak arrafelé.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.06.02. 00:27:47

@bbjnick: "A technológia kultusznak abban a pillanatban leáldozik, amint megszűnik az áramszolgáltatás:-)"

És ebben a környezetben -káosz, anarchia, létért folytatott küzdelem, Mad Max, Szarajevó, merthogy az áram megszűnése után pár hét és ezek jönnek - hogyan fog tudni érvényesülni a keresztény értékrend?

TH 2012.06.02. 00:42:37

@Schwerer Gustav: tévedsz, ha megszűnik az áramszolgáltatás, akkor a hívők boldogak lesznek, és kis közösségekben húzzák meg magukat, miközben körülöttük mindenki halálra gyilkolássza magát és a többieket a túlélésért folyó küzdelemben.
Na jó, szerintem mindkettő erős túlzás, nagyon nehéz innen a gép elől, a fotelben ücsörögve megtippelni, hogy mi történik, ha nem lesz áram. Egy dolog biztos, bbjnick boldog lesz.

TH 2012.06.02. 00:47:12

@aristo: nem tudom, mit vártál. Leírtad, hogy te hogyan látod a világot. Jó. Én meg nem így látom. És akkor mi van? Nyilván nem tudjuk meggyőzni egymást, szerinted én vagyok a korlátolt és szűklátókörű. szerintem meg te. :-)
Ami jó, hogy mindketten lehetünk ettől még elégedettek és kiegyensúlyozottak az életünkben, tekintettel arra, hogy megfér egymás mellett sok, erősen különböző világnézet.
Ami viszont aggasztóbb, hogy sokak szerint ez rossz, és egységesebb világnézetet szeretnének ráerőltetni mindenkire - és ez nem bal- és jobboldal kérdése viszont, a hülyeség ugyanis világnézettől független.

Veder1 2012.06.02. 01:16:44

Meglepő, az első írás Aristótól, ami olvasható. Bár a néhol karót nyelt, máshol meg szépelgően modoros stílisjegyek megvannak és a nemzetekről szóló résszel sem tudok egyetérteni, de a többi korrekt.

Pelso.. 2012.06.02. 07:46:59

@Bell & Sebastian: Maximális jóindulat táplálta epementes megjegyzésem. Magam megnyugtatására szintén kreálok magamnak valamiféle értékrendet, majd várok, hogy az épp aktuális trendbe illeszthető legyen. Arra gondolni sem merek, mi volt előbb tyúk v tojás.

Gót 2012.06.02. 09:14:49

@Bell & Sebastian: Ha már így alakult kérek.

A nagy ropizás közben persze kifejthetné, hogy mitől unesco-védett a szerző, mert ebben lehet hogy egyetértünk csak a védettség okát látjuk esetleg másban.

Gondolom a tizenakárhányezer hozzászólása nem csak az abszolút igazságok megállapítására jogosítja fel, de a süketek beszélni tanításának súlyos terhét is magára aggatja:D Okítson, figyelek...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.02. 15:23:48

@takacsb:

Nem én a katolicitásról beszélek.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.02. 15:25:21

@TH:

Mindenkinek és mindenszempontból:-)

ü
bbjnick

TH 2012.06.02. 15:26:11

@bbjnick: nem győztél meg. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.02. 15:28:40

@Loxon:

"nem is vitaindításképpen írom" --- írja.

Ez meg miféle manicheus duma? :-) Ha nem vitaindításképpen írja, akkor miért? Kinyilatkoztat? :-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.02. 15:42:11

@TH:

Nézd, ha katolikus volnál, akkor nem kérdeznél ilyet, ha meg nem vagy katolikus, akkor (egy ilyen általános kérdésre) milyen (általános) választ vársz, amit meg is érthetnél? Írjam azt, hogy lesz ingyen sör, virsli és p*na? Azt megértenéd, talán meg is győzne, csak nem volna igaz. Hogy egy ilyen kérdéskörről beszélni lehessen, ahhoz egyrészt konkretizálni kell, hogy miről is beszélünk, másrészt szükség van néminemű közös fogalmi készletre. Ha valóban érdekel a dolog, akkor kérdezz konkrétabban.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.02. 15:45:57

@Schwerer Gustav:

Minden összeomlást káosz, anarchia kísér és követ. A kérdés mindig az, hogy vannak-e olyan emberek, akikben megvan a készség (indíttatás), a képesség és a szándék ennek megszüntetésére. A katolikusok (szerintem) ilyenek:-)

ü
bbjnick

takacsb (törölt) 2012.06.02. 17:37:48

@tölgy:
de melyik kereszténységről beszélünk. mert volt az első nagy vallásszakadás. amikor az úgynevezett nyugati (szerintem inkább déli) katolikus vonulatról leváltak a keleti keresztény egyházak. létrejöttek az ortodox egyházak, és az ókeleti kisegyházak.

és utána a reformáció nevű sztori, amikor az észak, és a nyugat európai protestánsak mentek szembe rómával. középeurópában vallási értelemben keveredés van. magyarországon teljes őrület. itt ugyanis az ellenreformáció sikeres volt. a magyar református egyház gyakorlatilag egy katolikus lányvállalat. kevés közük van a helvét protestánsokhoz. akik európai római keresztény gyökereivel egy esküszövetség keretében sikeresen szakítottak.

magyarországon a katolikust szokás kereszténynek mondani, és az ellenreformáltat keresztyénnek. valamint ideértik még az ortodoxiát. és legújabban az ún. unortodox kormánypolitikát. de ez a mix összeurópai vallásnak is legfeljebb a fele. a déli és a keleti vonulat. magyarországon ez az egyik szekértábor. akik vallásos kultúrát propagálják. a másik meg az észak, és nyugati protestantizmus. ami világi kultúrát szeretne.

középeurópában összekeveredik a kettő. szerintem egyelőre nem dőlt el, hogy mi lesz itt. lehet, hogy egy vallási mix. de az is lehet, hogy kialakul valamilyen "nagy-német" föderális vallás. az egyházi rendekből, és a világi közalapítványokból. a középeurópai szövetségi kancellár lesz az egyházi vezető. ehhez berlin-barát kormányok kellenek. szóval könnyen lehet egy újabb protestáns tömb. ezzel szemben áll politikai kereszténység. ami római katolikus hegemónia visszaállítására törekszik.

wojtyla halála után a pápaság primátusa szinte mindenhol megkérdőjeleződött. a kivétel talán csak itália. az amerikai, a latin-amerikai egyház is tulajdonképpen önálló. az usa elég erősen be akarja dönteni a vatikánt. az amerikában a pápa a mindenkori elnök. és az afrikai törzsi kereszténységnek sincs túl sok köze rómához.

szerintem a katolikusoknak egy klassz mediterrán vallást lehetne csinálni. mint ahogyan az is volt ez eredendően. vissza kellene térni az ókeresztény gyökerekhez. ami meghatározta dél-európát. de nem az egész kontinenst. és pláne nem a szigetországot.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2012.06.02. 22:35:55

@bbjnick: „Kinyilatkoztat? :-)”

Miért, Maga nem? :}

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.02. 22:38:24

@Dr. Zerge:

"Komolyan várom Bébéjé Rozália eszmefuttatását, nélküle nem lehet teljes ez e sorozat. "

ez kurva jó :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.02. 23:04:03

@Loxon:

Nem, én amit írtam, vitaindításképp írtam:-)

ü
bbjnick

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2012.06.03. 00:22:59

@bbjnick: Én meg vitaképp, és vitalezárásképp. :}

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.06.03. 00:35:36

@bbjnick: "A kérdés mindig az, hogy vannak-e olyan emberek, akikben megvan a készség (indíttatás), a képesség és a szándék ennek megszüntetésére. A katolikusok (szerintem) ilyenek:-) "

Magyarország lakosságának hány %-a ilyen? Egy összeomlás esetén - amikor minden borul, a tartós áramhiány az ilyen - mennyit ér ez?

Mit kell tennie egy katolikusnak, amikor egy nemzetiségi "úriember" vele szemben az anyagi helyzete felől érdeklődik? Jajj bocs elfelejtettem a bazi nagy szamurájkardot a kezében. Odaadja mindenét, majd éhen hal?

És még a vidék csak-csak. A városokban el fog szabadulni a pokol. Az élelmiszer árát aranyban fogják mérni. Egy raklapnyi fegyverrel egész városrészek fölött lehet majd megszerezni a hatalmat. Komolyan mondom.

A nagy összeomlások valahogy nem arról híresek, hogy a keresztény értékrend triumfálna bennük.

Ajánlott film ezzel kapcsolatban: "On the road". Hát akkor már inkább az. Van benne valamiféle értékrend "győzelme", mondjuk úgy hogy humanizmusé, de az is csak a legvégén. Mellesleg a "győzelem" csak annyi, hogy túlélik a rablókat, a vadászokat, meg a kannibálokat (akik embereket tartanak disznókként, hogy aztán megegyék őket, rendszerint testrészről-testrészre haladva).

Szóval nem olyan egyszerű ez. Aki azt hiszi, hogy itt a '45 utáni talpraállás fog megismétlődni 'valahogy', egy idióta.

Már most föl kell halmozni tartóskaját, cukrot, zsírt, olajat, szappant, nameg önvédelmi eszközöket.
Vagy lehet imádkozni is. Meglátjuk melyik válik be. :):)

Nem vagyok az ima ellen, de szerintem egyébként a 'katolikusok', akárkiket is értünk ez alatt, nem hinném, hogy jelentősen gyakrabban járnának össze, vagy jelentősebben szoros szociális hálót alkotnának, mind a többek, vagyis olyan dolgokban kitűnnének, amelyek egy társadalmi összeomlás esetén hasznosak lennének.

Vagy tán tévednék? Közvetlen családtagok sem járnak már össze. Vagy ha össze is járnak, egy-két szülinap meg névnap eléggé különbözik attól, amikor egy összeomlás esetén szószerint egymáson múlik az életünk. Nekem pl. 9 unokatestvérem van, az adott nagyváros 9 különböző pontján. Mindnek van saját lakása, vagy albérlete, _élete_. Egy összeomlás esetén akkor van igazi esély életben maradni, ha legalább egy szomszédságban vagyunk relatíve közel egymáshoz. Meglepő módon nálunk _nem_ így van... sőt szerintem senkinél sincs így.

Szóval ez kissé bonyolultabb, mint imádkozni, meg egymás kezét fogni... ez a véleményem.

Azok az idők -meglepő módon- elmúltak, amikor az illető házát a rokonok meg a szomszédok építették föl. amikor számítani lehetett a szomszédságra. amikor mindenki haver volt, aki szembejött az utcán.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.06.03. 06:47:01

"Ma az uniós földtámogatási pénz megszerzése a legnagyobb üzlet. Hasonlítsa össze a két eltérő politikai kötődésű kör részesedését ebből a tortából. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint csak tavaly a közvélekedés alapj...án a szocialista érdekkörhöz sorolt Leisztinger Tamás agrárcégei hatszázhatvankilencmillió forintot tettek zsebre, a fideszes érdekkörhöz tartozóként elkönyvelt Nyergesék vállalkozásai pedig egymilliárd-nyolcvankilencmilliót."

kkbk.blog.hu/2012/05/22/angyan_es_a_tartotisztek

Alfőmérnök 2012.06.03. 11:55:50

@tesz-vesz: Ergéék beígértek egy Ángyán-interjút, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.06.03. 12:42:02

@bbjnick:

Vágyképzet. Fantázia. "Milyennek kéne lennie", ahelyett, hogy "mi van".

Ja és a CO2 és a hőmérséklet nem kauzális, hanem korrelációs. Vagyis: nem a CO2 miatt emelkedik a hőmérséklet, hanem az emelkedő hőmérséklet juttat több CO2-t a levegőbe, az óceánokból.

A man-made global warming egy baromság, úgy ahogy van. ennek fényében a szerző többi megállapítását is némi fenntartással kezelem.

a peak-oilban valszeg igaza van. Abban is, hogy a megmaradt erőforrásokért verseny indul be, és elképzelhető, hogy az atomfegyvereknek is szerep jut. Az továbbra sem értem, hogy egy poszt-apokaliptikus, sugárzó (nem a napfényre gondolok:) ) környezetben mi lesz a katolikus egyház szerepe...

a napkollektorok-szélerőművek fityinget sem érnek egy nagyobb összeomlás esetén, mivel ha elromlanak (és átlag 4-5 évenként el szoktak), akkor nincs cserealkatrész, mivel amely gyárak ezt termelik, nem működnek, Vagy van cserealkatrész, csillagászati árakon, tehát már nem éri meg.

A többi meg prédikáció, a szeretet, a barátság, és a napfényes mezőkön való önfeledt szaladgálás hasznos voltáról. :) Vagy bejön, vagy nem....

Mindenesetre érdekes tanulmány, még nem olvastam.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.06.03. 18:57:24

@Schwerer Gustav:

Ezt csak szemléltetésként szántam, hogy mi mindenről folyik a beszélgetés az Egyházon belül (mi mindenben képben van az Egyház). :-)

S azt se felejtsd el, hogy az Egyház komoly tapasztalatokra tett szert a válságövezetekben való ténykedésre: missziókat, segélytevékenységeket, háborúk, krízisek utáni újjászervezőmunkákat a leglehetetlenebb, legképtelenebb helyeken, helyzetekben folytat évszázadok óta.

ü
bbjnick

KürtiT (Tromb74) 2012.06.04. 17:24:32

Hmm. Giccsesnek tartom, de van benne némi szimpatikus önvizsgálódás.
Ami talán a legzavaróbb, hogy bár a jelszó "A mindenséggel mérd magad", mégis az eltérőhöz való viszonyítás, ítélkezés jellemzi.
Valahogy az az érzésem, hogy jó helyről vett értékek, rosszul értelmezve, de azoknak a tartalma is elvész a formában.
Ettől függetlenül megtisztelő, hogy az iró megosztotta velünk a gondolatait.

@bbjnick: Én kedvelem Hamvast, de itt egy kicsit olyan színben tünteti fel a kereszténységet, mintha életellenes lenne. Talán kicsit az is, bár nem egyedüliként a vallások között (a hangsúly a talánon van). Az emberre az élet önmagában véve is nagy terhet rak, célja van az emberi létnek. Ha elfogadjuk, hogy ezek a terhek természetesek és letehetetlenek, akkor mi a fenének hozzá a szenvedő ábrázat és a pátosz?
És legfőképpen miért kell a másikat a szemünk sarkából figyelni, cipeli-e a saját keresztjét tisztességgel? Miből táplálkozik az a meggyőződés, hogy ez a recept jobb, mint a többi, sőt az egyetlen, ami beválik? Az eredményből?
Nem a hívőket (bármiben) szeretném provokálni, tisztelem a választásukat. Egyszerűen kíváncsi vagyok.
süti beállítások módosítása