Nyirő-ügy: befelé a csigaházba
2012. május 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Nyirő-ügy: befelé a csigaházba

  Különös ez a visszafelé tekeredő spirál, ami egyre jobban jellemzi a magyar közéletet. Illetve, dehogy különös, nagyon is tudjuk, mikor és miért szoktak a köz alakítói ráfordulni a múltra. Mintha a jelenről és a jövőről kevesebb lenne a mondanivaló. És akkor jön a belekapaszkodás régi, szimbolikus ügyekbe és személyiségekbe, amíg el nem kopnak újra. Nyirő Józsefet épp most emelik fel és koptatják el egyszerre, hogy a következő években mítosz legyen belőle, meg folyóméternyi könyvgyűjtemény a magyar könyvespolcokon, nemzeti könyvkereskedők nagyobb örömére. Nyirő többet érdemel ennél. Nyirő kevesebbet érdemel ennél.

  Olvassunk Nyirőt. Olvassunk tőle bármit, mert a magyar irodalom bármely szerzőjének megismerésével csak tágulhat látókörünk, jobban megismerhetjük a magyar szellemtörténetet, annak alakulását, sokszínű világát. Olvassunk Nyirőt, legyünk akár jobbosak vagy balosak, konzervatívok vagy liberálisok, elefántcsonttornyos irodalmárok vagy legfeljebb lektűröket olvasó polgártársak. Szerencsére nincs már kötelező kánon, és nincsenek indexre tett szerzők: döntsük el mi magunk, milyen polcra helyezzünk egy szerzőt.

  Aránytalan lenne azonban, ha a tízes években Nyirő József lenne a magyar jobboldal kultúreszménye. Igaza van Ablonczy Bálintnak, amikor a Mi a jobb? sorozatban megjelent múlt heti cikkében arról írt: „az újratemetés körüli viharok arra mutatnak, hogy a szintén emigrációban elhunyt erdélyi írótársához hasonlóan a bezárkózó jobboldal számára hamarosan Nyirő is a magyarságteljesítmény mércéje lesz”.

  A jobboldali kulturális bezárkózás spirálját, a csigaházba való visszahúzódást nagyon jól mutatja, hogy míg a kilencvenes években Márai Sándor volt a jobboldali-konzervatív mainstream világnézeti etalonja, addig a kétezresekben Wass Albert lett az ikon, s most pedig Nyirő tör fel, akihez képest a czegei gróf szinte progresszív demokrata nézeteket képviselt.

  Nem lehet ugyanis elválasztani az irodalmi életműt a világnézettől – hiába beszélt erről Kövér László, aki célszerűnek tartotta Nyirő József politikai és írói munkásságának a szétválasztását. Ez persze nem csak Nyirőre vagy más széljobbra sodródott szerzőre vonatkozik, hanem bármely más íróra és gondolkodóra a világ körül, akik esetleg a szélsőballal vagy a Szovjetunióval égették meg magukat fiatal vagy érett fejjel. Egy személyiség egy életművéről beszélünk, amibe minden cselekedete beletartozik, s ez alapján érdemes az utókornak megmérnie őt. Az egész életében istenét, hazáját, népét kereső, kapaszkodók és fogódzók után kutató, idealista Nyirőt az Erdélyért és a magyarságért izzó érzelmek és aggodalmak vezették egyrészt a csúcsművektől a kései korszak sokak által túlírtnak, patetikusnak és közhelyesnek tartott modoros alkotásaiig, másrészt a népi írók, a népi gondolat köreiből a népet, nemzetet eláruló nyilasokig.

  Tény, hogy a mai magyar jobboldal mainstreamjét a két világháború közötti népi (baloldali-keresztény-szociális) gondolat határozza meg leginkább. Így alakult ez az elmúlt 22 évben. A mi kis köreink nyilván máshová tették volna / teszik a hangsúlyokat, de ez most mellékes. Azt viszont hadd ajánljuk a Nyirőt most nemzeti piedesztálra emelni szándékozók figyelmébe: a magyarság mellett elkötelezett erdélyi író a magyar történelem egyik forduló- és mélypontján – amikor minden korabeli közéleti szereplő megmérettetett – a nyilasokat és azok utolsó parlamentjében való részvételt választotta. És azokban az időkben, amikor a Nyirő által felmagasztalt magyar népet a megszálló nácik és a nyilasok sanyargatták vagy tizedelték, amikor népi és kisgazda érzelmű fiatalok (mint Csicsery-Rónay István vagy Horváth János) a nyilasok ellen szervezkedtek; amikor a magyar népi gondolat nagy harcosai közül (akik már rég a nácikkal szemben határozták meg magukat) Szabó Dezső épp éhen halt a Rákóczi téren (1945. január 13.); vagy épp a nyilasok ölték meg, mint Bajcsy-Zsilinszky Endrét Sopronkőhidán (1944. december 24.); akkor Nyirő József – Sopronkőhidától látótávolságra – a nyilas bohócparlament tagjaként Sopronban, 1945 január 16-án épp utolsó parlamenti felszólalását tette: ... arra kérjük az illetékes kormánytényezőket, hogy Budapest felmentésére vonatkozó tiszteletteljes kérésünket juttassa el a szövetséges Német Birodalom Vezetőjéhez, azzal a csodálattal együtt, melyet ezúttal is kifejezésre juttatunk a német katona hősiessége iránt!

  És ne feledjük el 1941-es, Joseph Goebbelsről, a világtörténelem egyik legsötétebb, saját öngyilkossága előtt önnön gyermekeit ciánnal megmérgező gazemberéről írt rajongó sorait sem: „Most már tudom, hogy ki vagy! Németország szellemi életének vezére, a világégés kellős közepében, amikor hazája dicsőséges harcát vívja, édes anyanyelve tisztaságától borul el. Ez megmagyaráz mindent: azt is, hogy ki Josef Göbbels Reichsminister, és hogy miért ilyen nagy és legyőzhetetlen Németország! (...) A német ifjúságnak és népnek ez a büszkesége nemcsak nagy, hanem jó ember is, akit nemcsak kell, hanem szeretni érdemes is!

  Más nemzeti, népi írók és gondolkodók életútja és példája mutatja azt: Nyirő eredeti világnézetéből nem következett szükségszerűen, hogy a nácik ájult csodálója és a nyilasok utolsó pillanatig kitartó társutasa legyen. Vannak mások a népi gondolat képviselői közül, akik méltóbbak lehetnének a köz tiszteletére. Nyirőnek helye van az irodalomtörténetben, helye van könyvespolcainkon is, olvassuk el, értsük meg és mérjük meg saját mércéink szerint. És jó lenne, ha nem telepedne rá a magyar és román politika, s ha a hamvai ügyében tiszteletben tartanák a kegyelet illemszabályait. Tisztelői, ha úgy akarják, temessék újra őt hatósági vegzálások nélkül.

  De Nyirő József valahol utat vesztett. És ha az intézményesült, polgári jobboldal Márai és Wass után őt emeli most piedesztálra, akkor a polgári jobboldal is utat vesztett valahol.

  Zárszóként idézzük Nyirő Józsefet. Szóljon ahhoz a Nyirő Józsefhez, akivé nem kellett volna válnia. „Nem igaz, hogy a háborúnak lelke van... Nem igaz, hogy jobbak leszünk általa... Nem igaz, hogy a ma született, ártatlan csecsemőnek is szenvednie kell... Én nem tudom visszaadni a halott apákat, sem a halott férjeket, drága gyermekeket. Nem tudom, nem tudom! (...) De tudom, hogy nem azok fognak győzni, akik egymást öldösik. De tudom, hogy kifosztott, meleg fészek romjaiból új otthon épül. De tudom, hogy a csók erősebb, mint a fegyverek, s egy ölelő karban több élet van, mint amit eddig az összes találmányok és bölcsességek nyújtottak.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr634552908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Példaképek 2012.05.29. 19:52:20

  Most épp az elszánt humanistát, a magyar irodalom csillámló géniuszát temetik újra. Persze elsősorban az írót, csak mellékesen a politikust, az embert. Szóval nem Az elszántak létre lehelőjét, inkább a nagy formátumú Máté kutya meg a furfangos Uz Be...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfőmérnök 2012.05.29. 19:53:19

@jose maria padilla: Ezt megmondhatnád a hőn szeretett Loxonodnak is. Ugyanis majdnem pont ezt mondta Wass kapcsán.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.29. 19:53:43

@Counter: @jose maria padilla:

Nyírő mikor lépett be a Nyilaskeresztes Pártba?

ü
bbjnick

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.29. 19:54:19

@Alfőmérnök:
csak nem úgy értette, mint ez a szegény propagandista gellért.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.29. 19:55:48

@bbjnick:
mióta kell ahhoz nyilas párttagság, hogy valakit lenyilassozzanak?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.05.29. 19:59:25

@jose maria padilla: Ennek, faszfej, akkor lenne értelme, ha az lenne életem egyetlen öröme, hogy a jobberkákat basztassam. A te basztatásod sem okoz ám akkora örömöt, hidd el, még szerencse, hogy rendesen megfizetik. Sékelben, tetűkém, sékelben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.29. 20:02:07

@bbjnick: Nem azt állítottam, hogy a Nyilaskeresztes Párt regisztrált tagja volt, hanem azt, hogy nyilas volt. Érti?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.29. 20:04:59

@Kettes:
bárhonnan olvasom, visszafelé is próbáltam, nincs értelme. tehát: mak-mak

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.29. 20:05:03

@rinaldo-rinaldini: "Ajánlom, hogy nyiss ki egy szlovák vagy egy román napilapot, nem nagyon fogsz benne cikket találni arrol, hogy ki mit csinált 70-100 évvel ezelőtt."

Naná, hogy nem, hiszen a mítoszaikat már az iskolapadban beleverik a diák fejébe. Akkor minek írni róla?

Itt sem lenne téma, ha a Horthy-kultusz kiteljesedett volna, és nem lenne egy jó érdekképviselettel rendelkező kisebbség, aki szót emelne ellene.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.29. 20:05:51

@rinaldo-rinaldini: Btw: Nálunk a Blikk, Új Ász, Nők lapja f*szom tudja mik vannak még, mikor írnak Horthyról és főleg Nyírőről?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.29. 20:08:55

@Dr. TaTa86:
egyébként ne higgyen az alembernek. a történelem nélküli újnépek, mint a tót és kevésbé a román is, természetesen mással sem foglalkoznak, mint hogy a nemlétező múltjukat töltsék fel kitalált dolgokkal.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.29. 20:23:44

@Dr. TaTa86: Mi is kísérletezünk a saját dákoromán és ószláv történelmi mesejátékainkkal, csak ezek a fránya zsidók mindig kiröhögik?

Mindig elájulok a konzervatív értékközpontú oktatáspolitikától.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.29. 20:34:17

@Dr. TaTa86: A múlt megismerésének sikeres és egyenértékű alternatívája a múlt kitalálása és a kitalált múlt indoktrinálása, ezt akarod mondani?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.29. 20:36:04

@Counter:

Ki az a nyilas? Ha az a nyilas, aki a Nyilaskeresztes Párt tagja, akkor értem, hogy ki a nyilas. Ha az, aki többé-kevésbé egyetért a Nyilaskeresztes Párt elveivel, célkitűzéseivel, akkor ki a hungarista? Nem véletlen, hogy ezt a különbségtételt a Szövetségesek is alkalmazták annak idején: mi a nyilas pártvezetőket rendre kiadták a magyar népbíróságoknak, addig az olyan, így-úgy, együttműködőket (maga szerint nyilas arcokat), mint pld. Nyírő, rendre nem.

Ahogy a sajtót nézegettem, egy-két elmebeteg, véresszájú őrjöngő kivételével, senki nem nyilasozta le Nyírőt. A "nyilas" parlament, ill. a horthysta-hungarista emigráció tagja --- kb. ilyen kifogások fogalmazódtak meg vele szemben. Ez azért nem egészen ugyanaz, mint a nyilas párttag/pártszolgálatos vádja...

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.29. 20:45:36

@bbjnick: Találjon ki valami újat. Unalmas, hogy amint valami nem tetszik, egyből a meghatározások tagadásával kezdi. Ajtóstul a házba, primitív és erőszakos.
Majd próbáljon odafigyelni, nehogy megint belefusson a "faszinkós antiszemita beszéd" csapdájába: tudja, amikor egyik oldalon szűziesen pislog, hogy "de mi az az antiszemitizmus, hát én nem tudom", másikon meg üti a vasat hogy ez vagy az milyen derék módon antiszemita ;-)

Nyilas az, aki egyetért a nyilasnak nevezett politikai mozgalom elvi céljaival és azok gyakorlati megvalósításával, azokat elfogadja és támogatja. Ahogy szocialista, fideszes, jobbikos stb. az, aki a szocialistának, fidesznek, jobbiknak nevezett politikai mozgalom elvi céljaival és azok gyakorlati megvalósításával egyetért, azokat elfogadja és támogatja.
Nyirő szóban, írásban, tettel egyetértett – Nyirő nyilas volt. Ilyen egyszerű ez, csak a magafajta farizeus kezd el pörögni a saját tengelye körül. De legalább ha jól csinálná!

2012.05.29. 20:47:22

Érzésem szerint nyitott kapukat döngetsz, Gellért. Nyírő esetében nem piedesztálra emelésről van szó, hanem a végakarata szerinti végtisztesség megadásáról. Kijár neki. Nem több, nem kevesebb.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.29. 20:48:12

@Counter: Majdnem. Azt akarom mondani, hogy a környéken mi lennénk a legtisztességesebbek a témában, ha végre lenne Horthy-kultusz. Ugyanis mi alapvetően a valóságot vennénk alapul, a kor negatív attitűdjeinek, és az embertelenségeinek elítélésével. Ehelyett történelmietlen módon ostorozzuk magunkat, letagadva a küzdelmeinket, (rész)eredményeinket és igazságainkat.

Továbbá azt, hogy minden népnek szüksége van a múltjára, és hazugság másra mutogatni, hogy nézd, ők sikeresek, és nekik nem is kellett. Bullshit. Nem hogy mindenkinek kell, de akinek nincs, az csinál, kerüljön, amibe kerül. És ennek ellenére sikeresebbek. (Vagyis a végkövetkeztetésed nem hülyeség: nagyságrendileg a mítosz ugyanolyan jól működik, mint a tényekre alapozott identitástudat.)

(Egyébként igen, a zsidók imádnak ezzel szórakozni, és rohadtul szoktak csodálkozni, ha ezért egyesek megutálják őket. És persze ezért ők sosem hibásak, hiszen nem a viselkedésükkel húzzák ki a gyufát, hanem a származásukkal, amiről meg nem tehetnek. )

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.29. 20:50:30

@bbjnick: Nyírő nyilas kollaboráns volt. Ezen nincs mit magyarázni.

states1 2012.05.29. 20:51:52

Nincs annál hálásabb feladat, mint a kényelmes karosszékből 2012-ben ítélkezni az 1944-es Nyírő József felett, és felzárkózni nyilasozásban Vadai Ágihoz, Szanyi kapitányhoz, a Népszavához, Népszabadsághoz és a hasonszőrűekhez. Csak gratulálni lehet ergének, amiért blogbejegyzésével sikerült felnőnie ehhez kiérdemesült internáci társasághoz. Ami pedig Nyírőt illeti, álljon itt Pomogács Béla irodalomtörténész, aki némiképp illetékesebb ebben a kérdésben, mint a jó ergé, véleménye amit a minap osztott meg a Népszavával: "Leegyszerűsítő és téves az a kép, ami napjainkban Nyírő Józseffel kapcsolatban él. Úgy próbálják őt beállítani, mint elkötelezett jobboldali irodalmárt - amilyen Wass Albert volt például -, pedig inkább demokratának tekinthető" - állította lapunknak Pomogáts Béla irodalomtörténész. "Kétségtelen, hogy jobboldali érzelmű volt, de semmiképpen sem nyilas. Csupán azért vett részt a 1941-től az országgyűlés munkájában, majd 1944-től a soproni nyilas parlamenten, mert Erdély érdekét szerette volna képviselni. Nyírő félt attól, hogy Erdély - és ezzel együtt Székelyföld - a háború végeztével visszakerül Romániához, és a székelység kisebbségbe szorul, majd az idők során elveszíti identitását. Ezeknek a félelmeknek ad hangot az 1944-es Néma küzdelem című regényében - ami az egyik legfontosabb művének tekinthető -, melyben a Mezőségben élő magyarság identitásvesztését, elrománosodását festi le."
Végezetül: Nyírő soha semmilyen pártnak nem volt tagja, és soha semmilyen bíróság nem ítélte el. Erdély országgyűlési képviselője volt.

states1 2012.05.29. 20:53:09

Nincs annál hálásabb feladat, mint a kényelmes karosszékből 2012-ben ítélkezni az 1944-es Nyírő József felett, és felzárkózni nyilasozásban Vadai Ágihoz, Szanyi kapitányhoz, a Népszavához, Népszabadsághoz és a hasonszőrűekhez. Csak gratulálni lehet ergének, amiért blogbejegyzésével sikerült felnőnie ehhez kiérdemesült internáci társasághoz. Ami pedig Nyírőt illeti, álljon itt Pomogács Béla irodalomtörténész, aki némiképp illetékesebb ebben a kérdésben, mint a jó ergé, véleménye amit a minap osztott meg a Népszavával: "Leegyszerűsítő és téves az a kép, ami napjainkban Nyírő Józseffel kapcsolatban él. Úgy próbálják őt beállítani, mint elkötelezett jobboldali irodalmárt - amilyen Wass Albert volt például -, pedig inkább demokratának tekinthető" - állította lapunknak Pomogáts Béla irodalomtörténész. "Kétségtelen, hogy jobboldali érzelmű volt, de semmiképpen sem nyilas. Csupán azért vett részt a 1941-től az országgyűlés munkájában, majd 1944-től a soproni nyilas parlamenten, mert Erdély érdekét szerette volna képviselni. Nyírő félt attól, hogy Erdély - és ezzel együtt Székelyföld - a háború végeztével visszakerül Romániához, és a székelység kisebbségbe szorul, majd az idők során elveszíti identitását. Ezeknek a félelmeknek ad hangot az 1944-es Néma küzdelem című regényében - ami az egyik legfontosabb művének tekinthető -, melyben a Mezőségben élő magyarság identitásvesztését, elrománosodását festi le."
Végezetül: Nyírő soha semmilyen pártnak nem volt tagja, és soha semmilyen bíróság nem ítélte el. Erdély országgyűlési képviselője volt.

Mitzimackó 2012.05.29. 21:00:28

states1: ... aki a nyilas kormánnyal együtt menekült: így kerek a kép.
egyébként ezt a hülye relativizálást már antall elkezdte, amikor a csurka, mint képviselő fasiszta uszítását írói munkásságának részeként emlegette, és nem vágta ki a parlamentből, mint a macskát szarni. a zsebnéró meg -bár lehazugozta őt- a tanítványának és politikai örökösének vallja magát. tessenek utánanézni, a tsz-ek szétverésével antall indította el a mezőgazdaság leépülését, és a kárpótlással meg a privatizációval a szabad rablást.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.05.29. 21:01:40

Újabb csodaszép példája a debil okoskodásának. Nyilas az, aki 1939 óta jogfolytonosan tagja a Nyilaskeresztes Pártnak és ezt két tanúval is igazolja. A kommunista meg az, akinek nem tetszik a pofája.

Csigorin 2012.05.29. 21:03:22

@KKKKKKK: a szonoki kepessegeit annak ellenere elismerem hogy politikailag mas allasponton vagyok mint o.
Mint szobafesto, szinten nem a partszimpatiaja dontene el, hogy milyen munkat ad ki a keze kozul.

Sztalinnak meg pl vannak egesz jo versei fiatalkorabol...

MézesRozi 2012.05.29. 21:03:38

takaró mihály irodalomtörténész nyírőről kb. 19. perctől

mno.hu/hirtv_musorok/kontraszt-5161

2012.05.29. 21:09:09

"nyilas bohócparlament"

Újabban felkapott lett ez a nyilasparlamentezés. Újságírói fordulatnak elmegy. De akkor menjen el az is, hogy a Debrecenben összeült Ideiglenes Nemzetgyűlés="kommunista nemzetgyűlés"? Szovjet ügynökök hozták létre, legnagyobb frakciója a kommunista volt (30%), és senki nem választotta őket.

A soproni csonka parlamentnek valódi képviselők voltak a tagjai, akiket egy nem megszállt országban választottak meg (1939-ben), törvényesen.

MézesRozi 2012.05.29. 21:09:27

@Fedor:

a napló első 100-150 oldala jó. aztán már nem. a gyertyák csonkig égnek egyáltalán nem olyan jó, mint amekkora a hírverés körülötte. tudja-e, hogy angliában a legsikeresebb magyar író kosztolányi volt? hogy thomas mann azt mondta, a nero, a véres költő a század legjobb regénye. ki mondta, hogy az írói nagyságnak az a fokmérője, hogy jobb-e wassnál?

MézesRozi 2012.05.29. 21:16:03

@Fedor:

"miért CSAK az ilyenek lesznek sztárok jobboldalon? Normális jobboldali író nincs?"

nézze maguk vitték a zseniális hidast, déryt, szilvásit, darvast, vácit stb. nekünk ez jutott:)

kever összefele mindent, de érthető, hisz magik nem tesznek különbséget a kettő között: maga azonosítja egy író politikai álláspontját, meggyőződését az olvasói meggyőződésével. miért is kellene a jobboldalnak csak jobboldali írókat szeretnie? maguk szerint nyilván csak egy baloldali író lehetne normális jobboldali. mennyen már.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.29. 21:19:20

@csi: Nyirő soha nem indult választáson, soha nem is választotta meg senki, sehol.

Opsz, ezt benézted.

MézesRozi 2012.05.29. 21:20:33

@Csigorin:
hitler nem szobafestő volt. de jól hangzik. képeslapfestésből próbált bécsben megélni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.29. 21:21:50

@Dr. TaTa86:

Ha ez így, akkor Magyarországon Horthy lemondásától az 1990-es választások eredményeként felállt országgyűlésig, aki a közéletben részt vett/vállalt, az kollaboráns volt. Ez így?

ü
bbjnick

MézesRozi 2012.05.29. 21:26:30

@Counter:

nem is ezt írta. maga olyan lehangoló néha. azért lehetne egy kicsit igényesebb provó is. a "nyilasparlament" választott parlament volt, de nyírő 1941 óta volt tagja a parlamentnek, bár valóban nem választották, hanem a visszacsatolt erdélyi területek egyik követe/delegáltja volt, mivel a visszacsatolás után nem tartottak ezeken a területeken - a háború miatt - választásokat.

olyan ócskán csinálja:((

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.29. 21:26:55

@states1: Ez fasza, szóval ha egy zsidó beáll az ÁVHba mert félti a budapesti társait a holokauszt/fehérterror megismétlődésétől, az tök oké...

Hagyjuk már ezt!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.05.29. 21:29:52

@states1:
"Csupán azért vett részt a 1941-től az országgyűlés munkájában, majd 1944-től a soproni nyilas parlamenten, mert Erdély érdekét szerette volna képviselni. "

Sajnos ez nem magyarázza meg, hogy a háború után, emigrációban miért a hungarista-nyilas emigránsokkal tartotta a kapcsolatot és miért az ő szervezeteiknek dolgozott.

A helyzet az, hogy Nyirő nyilas volt. Nem véletlenül, egy zavaros helyzetben botlott meg 1944-ben, hanem egészen haláláig a nyilasokkal tartotta a kapcsolatot.

Ettelsbruck 2012.05.29. 21:30:39

Egy könyvét olvastam Nyírőnek, nem volt rossz, főleg természetleírás, cselekmény alig. Nem mintha maga Nyírő bárkit is érdekelne ebben a vitában.
Ami nem jó a dologban az, hogy a politikusok megint olyasmibe szólnak, amihez semmi közük.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.05.29. 21:30:44

@MézesRozi: "maga azonosítja egy író politikai álláspontját, meggyőződését az olvasói meggyőződésével. miért is kellene a jobboldalnak csak jobboldali írókat szeretnie? maguk szerint nyilván csak egy baloldali író lehetne normális jobboldali. mennyen már. "

Én ilyeneket egy szóval se állítottam, hisz egy írónál igazából mindegynek kéne lennie, hogy milyen meggyőződésű, csupán azt kérdeztem, hogy miért van ilyen kultusza az antiszemita íróknak? Mert ilyen vallásos jellegű áhítat eddig csak Wass Albertet lengte körül, most meg Nyírő körül alakul ilyesmi, és hát egyik se egy ártatlan kismadár... No de látom, ki akarod kerülni a kérdésemet, szóval hagyjuk.

Ja, és nem mondták már mások, hogy neten magázódni rettenet nagy modorosság?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.29. 21:30:46

@bbjnick: Lényegében igen. 44től-49ig tartó időszakon lehet vitatkozni, de akik ott a nemzetet képviselték, ahogy látszik Sztálin tervéhez asszisztáltak.

Az alaptörvény egyébként pont valami ilyesmit mond ki.

(Itt kiemelnék két fontos kivételt: Mindszenty végig a Magyar királyságot képviselte, és az ország első embereként viselkedett a király és a kormányzó akadályoztatása folytán. Elveiből soha egy centit nem engedett.
Illetve Nagy Imre, aki egy utolsó komcsi volt, de a szabadságharc után vállalta a mártírhalált.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.29. 21:31:44

@MézesRozi: "A soproni csonka parlamentnek valódi képviselők voltak a tagjai, akiket egy nem megszállt országban választottak meg (1939-ben), törvényesen. "

Nyirő a "soproni csonka parlament" (nyilasparlament az, nem csonka) tagja volt. Nyirőt nem választották meg sehogyan se. Tehát az idézőjelek közötti szöveg nem igaz.

***

Takaró Mihály meg a vérmesebb jobboldal házi irodalomtörténésze, meglehetősen politikus alkat; ne kezeljük parnasszusi szaktekintélyként, ha kérhetem.

2012.05.29. 21:36:46

@Counter: A visszatért területeken nem tartottak országgyűlési választásokat, delegált képviselők kerültek az országgyűlésbe. Ilyen volt Nyírő József is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.29. 21:40:03

@csi: És ebből mi következik az eredeti állításodra nézve, ti. hogy "választott képviselők alkották"?

Illetve mi történik a választott képviselőkkel, ha az országot megszállja a szövetségesünk, majd fegyveres puccs történik a mandátumuk alatt? Business as usual, the show must go on?

rinaldo-rinaldini 2012.05.29. 21:54:25

@Dr. TaTa86:

"Naná, hogy nem, hiszen a mítoszaikat már az iskolapadban beleverik a diák fejébe. Akkor minek írni róla?"

Az átlagszlovák, az átlagromán szinte semmit sem tud a nagy "nemzeti mítoszokról", maximum annyit, hogy előbb voltak itt, mint a magyarok. Nem napi téma náluk a törtenelem. A mai korban mítoszokkal nemzetet egységesiteni nem lehet. Ezt a magyar jobboldal még nem tanulta meg.

"Itt sem lenne téma, ha a Horthy-kultusz kiteljesedett volna, és nem lenne egy jó érdekképviselettel rendelkező kisebbség, aki szót emelne ellene."

Horthy-kultusszal nem lehet nemzetet egyesiteni, csak megosztani. Mi egyáltalan a Horthy kultusz mondanivalója ? Legyünk olyanok mint Horthy ? Nagypofájuak, tájékozatlanok, gyávák a döntő pillanatokban ?
Horthy-kultusz nem sokat mond arról sem, hogy kik vagyunk. A Horthy kor vezetőrétege eltünt az országbol, elmentek 44ben, 45ben, 48ban, 56ban; az egész szerencsétlen korszakot elfujta a szél... hiába veri itt is a faszát néhány wannabe tekintetes úr.

2012.05.29. 22:11:13

@Counter: Te szellemileg gyenge vagy?
260 fős alsóház volt, ehhez jött kb 40 fő "behívott" képviselő a területekről. Háború volt, nem tartottak választást.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.29. 22:19:36

@Dr. TaTa86:

"Lényegében igen." --- írod.

Akkor ezt megbeszéltük:-)

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.29. 22:25:41

@csi: Azt írtad: "A soproni csonka parlamentnek valódi képviselők voltak a tagjai, akiket egy nem megszállt országban választottak meg (1939-ben), törvényesen."

Ez nem így van. Az igazság az, hogy a soproni csonka parlamentnek (vulgo: nyilasparlament) nem valódi képviselő tagja volt legalább egy, akit nem választottak meg semmilyen országban soha és sehogyan sem.
(Az egykor megválasztott képviselők is megszűntek az ország képviselői lenni, amikor egy külső fegyveres segítséggel törvénytelen puccsot végrehajtó banditához szegődtek el parlamentesdit játszani. De Nyirő még csak azt sem mondhatja el magáról, hogy egykor törvényesen megválasztották volna – mert ez nem történt meg.)

Mellékesen: ha szerinted ez volt a soproni nyilasparlament tagjainak a státusa, mi a helyzet azokkal a képviselőkkel, akik nem tartottak Sopronba? Azok megszegték a képviselői esküjüket?
Vagy egyszerre eskü szerinti magatartás a nyilasparlament törvényesnek, illetve törvénytelennek tartása is?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.29. 22:32:33

@Counter: @Kettes:

A maguk ávós értékszemléletét és terminológiáját, ha nem haragszanak meg, itt (gyanítom) a többség nem tenné a magáévá. De ha majd egymás ellen kezdik alkalmazni, akkor feltétlenül szóljanak, hogy mi is lássunk, borzadjunk és tanuljunk.

ü
bbjnick

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.29. 22:46:45

@rinaldo-rinaldini: Az átlagromán/átlagszlovák pontosan annyit tud, amennyit neki tudnia kell.

"Nem napi téma náluk a törtenelem."
Nem napi téma az sem, hogy a víz 100 fokon forr. Tudni illik mindenki tudja, nincs róla vita. Odateszed a tűzre egy idő után elkezd bugyborékolni, és rohadtul nem érdekel, hogy 95, 105 vagy netán 100 fokon.

Náluk a nacionalizmust nem törte meg sem a náci rendszer, sem a komcsi és nem volt törés a kapitalizmussal sem. Így nincs téma sem.

"A mai korban mítoszokkal nemzetet egységesiteni nem lehet."
Lol! Miért mi történt a mai korban? Talán már az ember mint volt 50 éve? Level up-oltunk?

És még egyszer: "szlovák nemzet". Az egész egy mítosz. És mégis létezik. De persze tagadhatod, van akik a holokausztot tagadják, van akik az Alderan felrobbantását.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.29. 23:05:18

@Fedor:

"miért van ilyen kultusza az antiszemita íróknak? Mert ilyen vallásos jellegű áhítat eddig csak Wass Albertet lengte körül, most meg Nyírő körül alakul ilyesmi, és hát egyik se egy ártatlan kismadár..." --- írod.

1945 után indexre tették a fél magyar irodalmat (Lukács-projekt!!!). Aztán lassacskán egy része visszaszivárgott legalább a tűrt kategóriába. Pld. a két vh. közötti népi irodalom nagyobb része le lett "antiszemitázva" '45 után, de aztán a hatvanas évek második felére a szerzők többsége (legalábbis életművük egy része) csak olvashatóvá vált. Akik nem voltak itthon, pld. Márai, Wass, Nyírő, azok vissza sem kerülhettek a köztudatba. '90 után nyilván ezek a szerzők és művek hathattak a reveláció erejével. Nem azért mert jobban vagy kevésbé "antiszemiták", mint a kortársaik, hanem, mert eddig megismerhetetlenek voltak.

Ez az a nagy titok...

ü
bbjnick

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.29. 23:21:37

Elsősorban a baloldali elvtársakat kérdezem most is:

Mitől rossz dolog, vagy inkább: mitől rosszabb dolog a nemzeti szocializmus (nácizmus), mint a nemzetközi szocializmus (kommunizmus)?

Mindkettő a "parazitáktól" szabadította meg a népet, mindkettő egy új társadalmat ígért, mindkettőnek volt egy új embereszménye, stb...

Ráadásul, ha úgy vesszük, akkor a nemzetiszocializmus sokkal jobb volt, mint a nemzetközi szocializmus (kommunizmus), hiszen, kapitalista gazdasági környezetben működött és csak azokat vitte el táborba, akik rászolgáltak.

A kommunizmusban fontos szerep jutott az "indiscriminate killingnek", vagyis: _véletlenszerűen_ vitték el az embereket. Leninnek is voltak ilyen direktívái: "Akasszatok föl 100 kulákot! Csináljátok úgy, hogy mindenki lássa, és remegjen a félelemtől!"

Miért pont "100 kulákot" kell fölakasztani? Hát azért, hogy mindenki lássa, hogy azért száz, hogy "kijöjjön a kvóta"! Hogy meglegyen az összeg. Tehát mi ennek a tanulsága? Hogy bárki sorra kerülhet, ha nem tartja a pofáját. Ha még azt is elviszik, _aki_nem_csinált_semmit_, akkor mennyire elviszik azt, aki még csinál is valamit.

Tehát: a kommunizmusban _pont_az_volt_a_lényeg_, hogy véletlenszerűen, "random" gyűjtöttek be embereket, és vittek a gulágra, illetve lőttek agyon: Bikivnya, Kurapaty, Butovo, Harkov. Ezek a legnagyobb tömegsírok, ahol adott helyen kb. 100 ezer embert lőttek tarkón. És mindezt békeidőben. Dolgozott a halál fekete keze. Ez volt a sors, ami bárkire, szószerint bárkire lecsaphatott.

Pl. Kalinyin, a szovjet minisztertanács elnöke: a felesége 6 évig volt a Gulágon (miközben ő az elnöki dolgait végezte)....az üzenet is is nyilvánvaló: senki sincs védve, senki sincs biztonságban, bárkit bármikor elvihetnek.

Aztán: ott van a Holodomor, az ukrán mesterséges éhínség. 1 év alatt 7 millió ember (csak Ukrajnában, ha az egész SZU-t vesszük, mert más helyeken szintén voltak ilyenek, akkor 10-12 millió ember), a világtörténelem legnagyobb mértékű, legrövidebb idő alatt végrehajtott tömegmészárlása.

A nácik _ilyet_ soha semmikor nem csináltak. A zsidók egy részének táborba vitelére is azért került sor, mert a Palesztinába tartó német hajókat, amelyek menekülteket szállítottak, a britek nem fogadták be.

Arról is erősen megoszlik a történészek véleménye, hogy a nácik tervezetten akarták-e kiirtani az összes zsidót. Aztán ott van az auschwitzi emléktábla esete: 1990 előtt 4 millió ember volt odaírva, hogy életét vesztette ott, ezt lecserélték (a tábor vezetősége, történészi bizonyítékokra hivatkozva) azután már csak 1,1 milló (és ennek is max. 80%-a zsidó, ugyanis A-.ban rengeteg lengyel, ukrán orosz, stb fogoly volt). A maradék 2,9 millió ezek szerint szovjet háborús propaganda, amit a tények fényében revideáltak.
ezek tények, bárki utánamehet, leellenőrizheti ezeket. És akkor máris nem hatmillió halt meg, hanem csak a fele. Vajon hány csontváz van itt még a szekrényben?

Valóban a "gonosznácikat" kell gyűlölni? Nem lenne esetleg érdemesebb megvizsgálni a tényeket, és abból leszűrni a tanulságot?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.05.29. 23:53:47

@bbjnick: Köszönöm a demonstrációt. Természetesen ezúttal az ávós az, akinek nem tetszik a pofája, okoskodik a debil.

sztd 2012.05.30. 00:10:00

Nos, egy bölcsész könnyen beszél. Az, aki két sort, vagy esetleg egy bekezdést is el tud egy pillantással olvasni, az olvashat embereket, akik félrementek.

Nem tudom, hogy mi vezette Nyírőt, hogy részt vegyen a Nyilas parlamentben, mégis mit gondolt, mit csinál ott? Hogyan értékelte ezt a korszakát később? Erről miért nem szól a poszt?

De egyébként nem. A magyar irodalomból is csak az értékeset kell ismerni, és nekünk egyszerű embereknek nem lehet érték a gondolatok kiváló kifejezése, amelyik a saját hitét képes beleégetni az olvasó lelkébe. Ez lehet írói (vagy egyéb művészi) tudás/tehetség, de nem lehet érték.
Érték a gondolat, amit kifejez, és ami előre visz. Határozott elgondolásom van arról, hogy merre van előre, lehet, hogy ez téves, lehet ellene érvelni, de a kinyilatkoztatók körébe nem engedhetünk akármilyen (egyébként kiválóan megfogalmazott) gondolatot.

tewton 2012.05.30. 00:28:08

@Kettes:
nem tetszik a pofája? LOL

suski 2012.05.30. 01:16:04

Gellért, ez a poszt akkor lett volna aktuális, amikor elhatározták az újratemetést. De azok után amit a legalja tahó románok műveltek az ember temetése kapcsán, nemtom honnan veszed a higgadtságot, hogy Nyirő nempíszí dolgait elemezgesd, ez már rég nem lényeg. Egyáltalán nem arról van szó, hogy ő lenne itt a következő jobbos etalon, hanem egy rohadt temetésről.
Nyirő amúgy nem volt se nyilas, se háborús bűnös , se gyilkos. A díszes újratemetés pedig nem a soproni tevékenységének szól.

Ezeket ki csinálta szerinted?

"Nevertheless, a week after Hitler's death, ... wrote a eulogy for Hitler, saying “He was a warrior, a warrior for mankind, and a prophet of the gospel of justice for all nations."

" In 1943, he sent Germany’s minister of propaganda Joseph Goebbels his Nobel Prize medal as a gift"

No és megtagadták a píszí nevében? Kilőtték a holdra a hamvait?

"On August 4, 2009, the Knut Hamsun Centre was opened in Hamarøy."

Dániel Péter, mehetsz a ketchuppal! Kabátot vigyél, mert hideg lesz.

Bell & Sebastian 2012.05.30. 01:34:32

@Schwerer Gustav: Belecsapott a lecsóba, de akár ki lehetne hegyezni a továbbélő pogány-zsidó emberáldozati hagyományokra is .

Azt meg egyenesen kihagyta, hogy jó Adolfunkkal a német-amcsi zsidó finánctőke takaríttatta el a fölösleget, amit az oroszok kiszorítottak a területükről korábban. Nem biztos, hogy az eredeti tervek szerint alakultak a dolgok, de ha el is fogadnánk, hogy ez Horthy-bagázs akkora egy mocsadék volt, mint amekkorának kettesék láttatni szeretnék, a bronzérmet még akkor sem csíphetnénk meg.

De mint tudjuk, a történelmet utólag írják meg, ezért általában köszönőviszonyban sincs nagypapi meséivel.

Márpedig 1db nagypapi =/= 1db nagypapival, ezt kellene elfogadni és a haza fényre derül.

Mindenesetre ez a poszt is megerősített abbéli hitemben, hogy a művet és alkotóját lehetetlen szétválasztani, de ha a produktumon nem találnak fogást, mert például el sem olvasták vagy méreten aluli, egyszerűbb az írót mocskolni a hivatalos hívószavakkal, úgy mint például nyilas.

Még az a jó, hogy ez a szabály csak lokálisan, időben erősen behatárolva és egyesek (meg kettesek) lázálmaiban érvényes csak.

Előbbi tételemre a nagy kedvenc és tökéletesen félreértett Friedrich Nietzsche a legjobb példa, az utóbbira meg a világ megváltója, Gyurcsók Kredenc az orbánfasisztoid, mai diétában. Mert attól, hogy fogyaszt a büfében, gombot nyomogat, mozog a szája, köze nincs a jelenhez, inkább csak a múlthoz, de ahhoz aztán doszta!

Jó kis poszt ez, a hivatásos farizeus-aktivistákat leszámítva elég sok a véleményegyezés.

De hogy az orrmányunk mitől ártotta bele magát ebbe, az sem nagy rejtély. Pontosan azért, amiért október 23 -ba nem.

Hogy fájjon nekik, hogy visítsanak, mint a fába szorult féreg! És lőn ...
(vissza is húzták a jobbszélt, erőt mutattak és szakrális síkra tereltek, figyelmet elvontak - de ezek mind csak járulékos előnyök)

A lényeg az, hogy van másik szobor alapanyag is, nem csak mindig Petőfi, aki ugye enyhén szólva már nem kóser, mert kóser, ha érti.

:)

Bell & Sebastian 2012.05.30. 01:49:56

Hivatkozott tételek tételesen felsorolva, úgymint:

-Első tétel: A mű és alkotója elválaszthatatlan.
-Második tétel: A Parlament és Képviselői elválaszthatók.

Azt kell csak elolvasni, aminek megírásánál a Szentlélek vezette a tollat, a többi mehet máglyára, vagy elrettentő példának. Márpedig ennek a kritériumnak Nyírő megfelel. Ha kap Nobel -díjat, ha nem.
Vagy Oscart, mert tökmindegy, hiszen ugyanaz a bagázs osztogatja.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.30. 07:50:10

@Bell & Sebastian: Nahát, a Szentlélek vonta a glóriát Josef Göbbels Reichsminister köré? A Szentlélek hívta háborúba a 14-16 éves magyar leventéket Németország földjére?
Az is lehet, hogy tényleg a keresztények baszták el és imádják a Sátánt Isten képében.

ATCG 2012.05.30. 09:29:11

@Dr. TaTa86: Ha kivételként említed Nagy Imrét, miért érzed elkerülhetetlen kényszernek hogy:
"aki egy utolsó komcsi volt" jelzős kapcsolattal jellemezd.
Nem lenne igazabb, ha így írnád:
"hithű kommunista volt"?

Alfőmérnök 2012.05.30. 10:13:17

@Fedor: "Ja, és nem mondták már mások, hogy neten magázódni rettenet nagy modorosság? "

A tea-körösök (elsősorban tölgy és loxon) vezették be - gondolom szellemi, morális fölényüket demonstrálandó - aztán néhány további nick is átvette ezt az idióta szokást.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.05.30. 10:22:53

Ez poszt a bolsevik agymosás eredményességét, és egyeseknél annak végérvényességét demonstrálja. Midőn a rendszerváltozáskor a valamikori bolsevik despoták ivadékai, - és sokan maguk is, hiszen a hatalomban maradtak - kijelentették, a szocializmus diktatúra volt. Mégis annak eszmeisége, értékrendjének romjai alakítják a jelen közéletet. Erre jó példa a már nem csak általam lezsidózott Ergé posztja.
Drága Uraim és Hölgyeim, ha egyszer valami szar volt, az szar volt egészen. Amire a szocializmust fenntartó bolsevikok azt mondták, hogy fekete, arról kiderült, hogy fehér, a rosszról, hogy nem is rossz, és a többi.
Az internet korában hamisított történelmi és egyéb tényeket ráerőltetni merő ostobaság. Ráadásul azt se feledjük, Magyarországon legalább hétmillió magyar él, és "csak" egymillió zsidó. Utóbbiak, bár képtelenek elszakadni bolsevizmusba ágyazott torz világnézetüktől, nem lesznek képesek többé megmondani, ki és mi rossz, mi üdvös vagy átkos. Ehhez már nincs társadalmi bázisuk.
Nyírő József jó magyar volt, de rossz a zsidóknak. Ez van. Van olyan barátom, aki barátkozik olyannal, akit én utálok, mégsem akarom megszabni neki, hogy miként viszonyuljon a másikhoz. A szomszédomban, ha meghal valaki, azt mondom, "szegény, kár volt érte". Így fejezem ki a részvétem. Nem próbálom meg jobban gyászolni az ő halottjukat, mint teszik maguk. A bolsevizmus kitermelte mai zsidók azt szeretnék, ha nekünk jobban fájna az veszteségük, mint nekik. S ha ezt nem vagyunk képesek kimutatni kellőképpen, akkor "nyilaskeltető" van, fogalmazta ezt meg a mindnyájunk által jól ismert blogger, El Topo. Sajnálom az odaveszett zsidókat, és minden erőmmel, ami telik, azon leszek, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen, de nem érzek nagyobb fájdalmat, mint az érintett családtagok. Ahogy mások veszteségei iránt sem érzek több részvétet, mint egy kívülálló érezhet. Úgy vélem, magyarként pedig jogom van megismerni népem valódi történetét, nagyságaink életútját és munkáját, s jogom van tisztelni olyat is, akit a zsidók utálnak.
Vajon augusztus 6-án hány zsidó szaggatja meg ruháit, és szór homokot a fejére?

Bell & Sebastian 2012.05.30. 10:31:09

Bezzeg ez a halfbacked főmérnök kedélyes, tegező formulában lekurvaanyáz bárkit és még oka sem kell hogy legyen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.30. 10:42:08

@Bell & Sebastian: Csak próbálok rájönni, mi az, amit el kell olvasnom.
Amit leírt ("Csak azt kell elolvasni, amit a Szentlélek... a többi mehet a máglyára vagy elrettentő példának"), az nem kritérium, aminek meg lehetne felelni, egyébként.

tewton 2012.05.30. 10:44:03

@Alfőmérnök:
vagy esetleg némelyek képesek a tegező formula mellett a formálisabb alakok használatára is? esetleg viccesebbnek tartják az ebben rejlő stíltöbbletet? a multikauzalitás magán mindig kifog.

figyelje meg, a legunalmasabb nickek csak tegeződni tudnak (gondolom, a váltás hivatalos közegben se megy nekik, dikkmán he baszod ügyintéző geci), a balfaszabb demokratáik meg ki is oktatják a nem-tegeződőeket, hogy tegeződni kell mert csak. a legeslegbalfaszabb demokraták pedig ezt kötelező érvénnyel le is vezetik a Társadalmi Szerződésből vagy a Netikettből :)

Bell & Sebastian 2012.05.30. 10:55:47

@Counter: Ne törje a fejét, ez egy másik vallás, rágja csak a gyökerét.

Bell & Sebastian 2012.05.30. 11:02:13

@tewton: Nincs itt semmi szájtátni-való, mert az arany középút mellett például Önözhetném is téged.

Alfőmérnök 2012.05.30. 11:02:57

@tewton: "a multikauzalitás magán mindig kifog."

Vagy esetleg egy lépéssel előrébb járok, mint mások.
Honnan tudja például, hogy nem az volt-e a célom a fenti hozzászólással, hogy kiprovokáljak valamelyik teakörösből/magázóból egy megmondást? :)

rinaldo-rinaldini 2012.05.30. 11:10:53

@Dr. TaTa86:

"Nem napi téma az sem, hogy a víz 100 fokon forr. "

De nálunk napi téma Horthy, Nyirő és ez a különbség.

"És még egyszer: "szlovák nemzet". Az egész egy mítosz. És mégis létezik."

A magyar nemzet még inkább mítosz, mint a szlovák... és mégis létezik.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.30. 11:37:12

@Bell & Sebastian: "a továbbélő pogány-zsidó emberáldozati hagyományokra is ."

Bőven lehet hogy van benne valami, de az már túl okkult/ezotérikus lenne számomra. Olyannal szoktam érvelni, amit 100% alá tudok tényekkel támasztani.

Mindenesetre némi infót elcsöpögtethetne erről, tetszik tudni, megismerjük az igazságot, és az szabaddá tesz minket. :)

@Mr Falafel:
"Utóbbiak, bár képtelenek elszakadni bolsevizmusba ágyazott torz világnézetüktől, nem lesznek képesek többé megmondani, ki és mi rossz, mi üdvös vagy átkos. Ehhez már nincs társadalmi bázisuk. "

Helyesen: nincs _politikai_ bázisuk, hiszen a szadesz, a magyarországi zsidók gyűjtőpártja, megszűnt. (Hála a Jó Istennek!)
Valamint a médiabázisuk is egyre kisebb.
A magyarországi zsidóság, mint politikai erő, megszűnt.

"A bolsevizmus kitermelte mai zsidók azt szeretnék, ha nekünk jobban fájna az veszteségük, mint nekik."

Ennyi. Erről van szó.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.30. 12:07:48

@rinaldo-rinaldini:

"A magyar nemzet még inkább mítosz, mint a szlovák... és mégis létezik."

És mi a helyzet a zsidó nemzettel? Na erre kíváncsi vagyok...

Egy kis tájékozódási pont:
Shlomo Sand: Hogyan alkották meg a zsidó népet? Kairosz kiadó, (az évszámot nem tudom, nézz utána).

tewton 2012.05.30. 12:41:58

@Alfőmérnök:
na jó, kap egy megmondást.
a magyar társadalom 90%-a, túlnyomó többsége disznópásztor- meg cselédivadék, az itt posztolók többségét is beleértve (a maradék 10%-nak meg már a disznó látása sem kóser:)) csak aki a magázáson hőbörög, az a rosszfej disznópásztorok sarja, aki meg magázódik, az a jófej disznópásztoroké :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.05.30. 12:50:25

@Schwerer Gustav: Hah, hiszen ha csak a szadeszből álltak volna! Ott vannak mindenhol, beleitták magukat a társadalmunk bőre alá, és bűzös nedvet eregetve szaglanak tova. Több van a Cion Bolsevikjainak Jegyzőkönyvében, mint azt gondolnánk.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.05.30. 13:14:27

@tewton: Mi az, hogy "csak tegeződni tudnak"? Ugye, nem azt szeretnéd ezzel sugallani, hogy a magázódás valamilyen fejlettebb kommunikációs szint? Csalódott lennék. Ugyanis, a magázódásban magasabbrendűséget látni nem más, mint saját korlátainkat, hagy ne mondjam, korlátoltságunkat demonstrálni a végtelen és szabad virtuális térben. Vagyis elismerni, hogy kisszerűek, büszke trogloditák vagyunk. A végtelen és szabad virtuális térben a kommunikáció nyiladozó bimbait leszakajtani ekképpen barbárság. Ugyan ki a fasz kíváncsi Kovács 32 Józsi, kisszerű, fantáziátlan, informatikus végzettségű Coca-Cola manager valós személyiségének pontos lenyomatára itt? A mások szolgája, szaros kis alkalmazottak nehogy már kitalálják, ha magázódni kezdenek, felsőbbrendűek lesznek bárkinél is! Aki nem járja a saját útját, hanem mindennapjaiban mások útjának sepregetője, abból nem lesz a virtuálisban sem géniusz.

Alfőmérnök 2012.05.30. 13:44:26

@tewton: (Én egyébként soha nem hőbörögtem a magázáson, kezdetben kicsit furcsállottam, de aztán rájöttem, hogy ez csak egy retorikai trükk, tkp. játék.
Feltűnt például, hogy tölgy soha nem tesz ki szmájlit, pedig ír megmosolyogtató dolgokat.
Csak ez a kissé hibbant Rozi szerintem komolyan veszi.)

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2012.05.30. 13:52:06

@rinaldo-rinaldini: A tótok tényleg olyan szlávok, akik a Magyar Királyság északi területein élve nem váltak sem lengyellé, sem nem lettek csehek. És ezt nekünk köszönhetik.

Viszont a magyar nemzet miért mítosz?

Borenbukk 2012.05.30. 14:04:31

No, Gellert, olvasgassatok a hozzaszolasokat a kollegaiddal! Tapicskoljatok benne! Remelem, izlik, mert ha osszessegeben nem is, lehetosegeitekhez kepest vastagon benne van a ti munkatok is abban a mocsokban, amit ezek idebofognek.

tewton 2012.05.30. 14:06:31

@Mr Falafel:
így gondolom én is. a magázódás is egy sáv, a tegeződés is egy sáv, ha mindkettőt tudja az ember, nagyobb játéktér, mintha csak az egyiket tudná. ráadásul lehet akkommodálódni is a helyzethez. a valós személyiségek valós lenyomatánál meg sokkal érdekesebb a mesterséges lenyomat. én pl. kimondottan unalmas és egysíkú embernek tartom magam (és unom is), aki pont egy ilyen kamu netes identitással pótolja ki a hiányzó kreativitást az életébe :)

VI. Béla 2012.05.30. 14:56:27

@bbjnick:

Máté evangélista antiszemita írónak számít?

VI. Béla 2012.05.30. 15:00:33

@tewton:

írjon nagyregényt inkább

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.30. 15:21:13

@VI. Béla:

Hát, ezt egy antiszemitizmusszakértőtől kellene megkérdeznie!:-)

ü
bbjnick

is 2012.05.30. 15:46:11

és még tegyük hozzá a zárszóhoz Orbán Viktor mondatát: "Ha kell, és lehet, gondolkodás nélkül kell megölni (kill) az ellenfeleinket, és meg is ölöm őket". Ebből aztán látszik is, hogy Orbán melyik Nyírővel egyenfazon, és hogy mit is tett, aki az utóbbi 22 évben őt támogatta.

Karcolt lendület 2012.05.30. 16:00:55

Az erkölcsi relativizálás a jobboldalnak is pont ugyanolyan rosszul áll, mint a balnak és pont ugyanúgy hitelteleníti az értékítéleteit. Minek kell valakit mentegetni, aki teljes mellszélességgel kiállt egy gyilkos, kegyetlen, embertelen diktatúra mellett? Ha valaki nyilas volt, azt pont ugyanúgy nem kell rehabilitálni, ahogy a véres szájú komcsikat sem. Ebben a helyzetben teljesen mindegy, hogy döntési pozícióban volt-e: ha abba kerül, pont ugyanúgy viselkedett volna, ahogy azok, akiket elítéltek - az elköteleződése pontosan ugyanúgy megvolt.

Az írói érdemeit el lehet ismerni, ha vannak: erről nincs túl sok hozzászólás.

is 2012.05.30. 16:01:38

@Schwerer Gustav: te beszélsz magyarul? mert amiket te emlegetsz az nem a marxi kommunizmus, amit a kommunista kiáltvány és társai lefednek. a szovjetizmust, meg ennek csúcsát, a sztálinizmust meg így utólag senki nem hívja kommunizmusnak, csak aki mellé akar beszélni, össze akar mosni, vagy csak szimplán olyan hülye, hogy nem is érti a különbséget (válassz magadnak ízlésed szerint).

viszont ha mondasz csak egy pozitívan értékelhető náci ideológiát, akkor megtapsollak, mert olyat rajtad kívül senki nem tud mondani, tekintettel arra, hogy a Mein Kampf az alapja, és abban ugye már benne van a zsidók, kommunisták (a marxi, jó kommunisták) kiírtása, meg az alsóbb és felsőbbrendűség.

na ennyi. tudom, hogy ezt neked fájna még csak fel is fogni, látszik a dumádból, hogy évek óta próbálsz valami világképnek látszó tárgyat összeeszkábálni, még meg is magyarázni, amit aztán itt 2 perc alatt rommá lehet lőni 3 bekezdéssel, ez nyilván nagyon fájna, szóval el fogod te ezt tagadni, de talán valaki másnak hasznos ezt így megérteni.

MézesRozi 2012.05.30. 16:42:25

@is:

"(a marxi, jó kommunisták)"

ez a hónap megmondása. kár, hogy már nincs szömörcsög-díj:)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.30. 16:48:02

@VI. Béla:

Sajnálom, hogy csalódást kell okoznom magának, de nem:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.30. 16:51:06

@MézesRozi:

Szerintem @is-nek ez járhatott a fejében, amikor a "marxi, jó kommunisták"-ról írt:

„(...)

De ti, kommunisták, a nőközösséget akarjátok bevezetni, kiáltja felénk karban az egész burzsoázia.

A burzsoá puszta termelési szerszámnak tekinti feleségét. Hallja, hogy a termelési szerszámok közösségi kiaknázását követelik, és persze nem tud egyebet gondolni, mint azt, hogy ez a közösségi sors a nőket szintén érinti majd.

Nem sejti, hogy éppen arról van szó, hogy megszüntessük a nőknek azt a helyzetét, amelyben puszta termelési szerszámok.

Egyébként semmi sem nevetségesebb, mint burzsoáink magasztos erkölcsi felháborodása a kommunisták állítólagos hivatalos nőközösségén. A kommunistáknak nem kell a nőközösséget bevezetniük, mert ez majdnem mindig létezett.

Burzsoáink nem elégednek meg azzal, hogy proletárjaik feleségei és leányai rendelkezésükre állanak, a hivatalos prostitúcióról nem is beszélve, hanem fő gyönyörűségüket abban lelik, hogy egymás feleségét elcsábítják.

A polgári házasság a valóságban feleségközösség. Legfeljebb azt lehetne a kommunistáknak szemükre vetni, hogy a képmutatóan leplezett nőközösség helyett hivatalos, őszinte nőközösséget akarnak bevezetni. Egyébként magától értetődik, hogy a mostani termelési viszonyok megszűnésével a belőlük fakadó nőközösség, vagyis a hivatalos és nem hivatalos prostitúció is eltűnik majd.

(...)”

És: Milyen kínos már, hogy a hamis, hazug érveléstechnikájuk az elmúlt százötven évben semmit sem változott!!!

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.05.30. 16:55:02

@is: Sajnos, a kommunista kiáltványban benne van, hogy erőszakos eszközökkel kell eljutni a osztály nélküli társadalomhoz. Nem keveri a kommunistákat a szocdemekkel?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.30. 18:12:07

@is: "te beszélsz magyarul? mert amiket te emlegetsz az nem a marxi kommunizmus, amit a kommunista kiáltvány és társai lefednek"

:):):)

osztályharcról tetszett hallani? meg a "proletariátus diktatúrájáról"? Ezek mind marxi terminológiák, és mind az erőszak szükségességét hirdetik. Marx és engels lelkes támogatói voltak a '48-as forradalmaknak, és később a párizsi kommünnek. Mindtől a "régi uralkodó osztály" megsemmisülését várták. A proletariátus diktatúrája is csak akkor válik lehetségessé, ha az uralkodó osztályt eltették az útból, ez egyértelmű. Különben hogy is irányíthatnának a koszos-büdös proletárok, ha előtte nem nyírják ki az akkor elitet?

Engels írta 1849 januárjában Marx lapjában, a Neue Rheinische Zeitungban, hogy a "faji szeméttől" (skótok, baszkok, bretonok, szerbekés még pár elmaradt nép, akik a társadalom kapitalista fejlődésének fokára sem tudtak eljutni) meg kell szabadulni, őket ki kell irtani. Ezt személyesen a George Watson oxfordi professzor mondta egy interjúban, ha lábjegyzetre vagy kíváncsi.

Néhány idézet még:

udemokratisk.blogspot.com/2009/04/karl-marx-interessante-sitater.html

"Let us consider the actual, worldly Jew -- not the Sabbath Jew, as Bauer does, but the everyday Jew. Let us not look for the secret of the Jew in his religion, but let us look for the secret of his religion in the real Jew. What is the secular basis of Judaism? Practical need, self-interest. What is the worldly religion of the Jew? Huckstering. What is his worldly God? Money. Very well then! Emancipation from huckstering and money, consequently from practical, real Jewry, would be the self-emancipation of our time.... We recognize in Jewry, therefore, a general present-time-oriented anti-social element, an element which through historical development -- to which in this harmful respect the Jews have zealously contributed -- has been brought to its present high level, at which it must necessarily dissolve itself. In the final analysis, the emancipation of the Jews is the emancipation of mankind from Jewry".

Amint láthatjuk, Marx eléggé vehemens antiszemita volt (zsidó létére:)), idézett esszéjének címe: Zur Judenfrage, vagyis: "A zsidókérdésről"... Na vajon a nácik honnan szedték a zsidókérdés problematikáját?

"Az ezeréves birodalom" toposza is vajon honnan került be a lecsóba?
"This is our calling, that we shall become the templars of this Grail, gird the sword round our loins for its sake and stake our lives joyfully in the last, holy war which will be followed by the thousand-year reign of freedom."
www.marxists.org/archive/marx/works/1841/anti-schelling/ch05.htm

Persze az a hivatalos balos agitprop, hogy a makulátlan marx meg engels meg lenin, csak az a gonosz, csúnya sztálin megrontotta az eredeti tisztaságot... na persze.
gyerekmese.

"viszont ha mondasz csak egy pozitívan értékelhető náci ideológiát"

nem mondok. disznók elé gyöngyöt?
:)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.30. 18:28:32

Szintén a balos elvtársakat kérem, ugyanmár magyarázzák el, ez micsoda:

jonjayray.tripod.com/hitler.html

A lap közepén van egy "Prikáz", abban egy jópofa horogkereszt, benne a C-C-C-P betűkombóval.

Ez mit jelentsen kérem? :)

Megmondom, ne fáradjatok. Ha a horogkeresztet két részre bontjuk, egy stilizált "s" betűt kapunk.

A horogkereszt valójában két "s" betű egymásba téve

Hitler szavaival:
Als nationale Sozialisten sehen wir in unserer Flagge unser Programm. Im Rot sehen wir den sozialen Gedanken der Bewegung, im Weiss den nationalistischen, im Hakenkreuz die Mission des Kampfes fuer den Sieg des arischen Menschen und zugleich mit ihm auch den Sieg des Gedankens der schaffenden Arbeit"

Tehát: az Árja Ember győzelme, valamint az alkotó (schaffenden) munka győzelme.

tehát lehet hogy két s, mint két Sieg, de lehet a schaffen és a Sozialismus szavaknak is köze hozzá.

Tehát az oroszok joggal használhatták (amennyiben a horogkereszt szárai a szocializmusra utalnak) a horogkeresztet a kezdeti időkben.

MézesRozi 2012.05.30. 19:31:42

@bbjnick:

na látja, erre a klassz részre nem is ismertem rá, puskáznom kellett:))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.05.30. 22:51:11

@Karcolt lendület: Hogy ki volt nyilas és ki nem, azt eddig a bolsevikok mondták meg. Márpedig, amit ők mondtak vagy mondanak, az mindig hazugság.
Hány bolsevik gyilkost utasított már el a magyar baloldal? Csak egy nevet mondj! - Na, erről ennyit. Amíg ők mentegetik a gyilkosaikat, addig Nyírőt ne nyilasozza senki.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.30. 22:58:29

Na, jól bekussoltak a balos elvtársak.

Némi történelemismeret, és megbukik a tudományuk...
:):)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.05.30. 23:27:26

@Schwerer Gustav: Ők a történelmet nem ismerni szeretik, hanem hamisítani.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.05.31. 13:28:50

@Schwerer Gustav: a mókuskereket taposó aranyhörcsög sem kér közönséget, csak bekapja a mogyorót, és "halad tovább" :)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.31. 14:39:39

@.Pierre Bezuhov.: ez valóban így van. a balos elvtársak meg annyira egyszerűen megcáfolhatnák ezeket az érveket, hogy inkább némán hallgatnak. Logikus.

Karcolt lendület 2012.06.01. 11:01:00

@Mr Falafel:
Szóval, ha a bolsevikok mentegetik a saját gyilkosaikat - illetve a saját rendszereik szervilis kiszolgálóit -, akkor a jobboldalnak is szabad a nyilas rendszert kétkedés nélkül kiszolgálókat mentegetni?
Akkor mennyivel is vagytok különbek a bolsevikoknál?

Vlagyimir Iljics 2012.06.01. 16:22:37

Hát ide jutott, e mélységbe süllyedt ez a nyomorult ország (bár sosem volt igazán sokkal magasabban sajnos) ennél már nincs lejjebb... Aki teheti, máris pakoljon és meneküljön, amíg még nem lesz késő...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.10. 17:02:18

@Dr. TaTa86: nem korrekt a példád, az ávósokat azért gyűlöljük mert gyilkosok voltak, erőszaktevő barbárok, kínzók.
Nyíró képviselő volt csak, párttag. nem bűnöző
süti beállítások módosítása