Magdaléna Rúzsa – amit látni és hallani kell
2012. május 17. írta: TuRuL_2k2

Magdaléna Rúzsa – amit látni és hallani kell

  Kedden a Pesti Színházban jártunk a Magdaléna Rúzsa című esten. Kíváncsi voltam Rúzsa Magdi produkciójára, de tartottam is tőle, milyen lesz a mesélős-éneklős produkció: nehéz ilyenkor eltalálni a hangot, nehéz kellő szerénységgel, mégis érdekesen mesélni órákon át, önmagáról.

  És milyen jó, hogy elmentünk megnézni-meghallgatni, mert az elmúlt évek egyik legnagyobb színházas-zenés élményét adta az est. Az énekesnő tíz fős zenekarral áll színpadra, a történeteket dalok, azokat ismét történetek követik. Személyes emlékek angyalokról és démonokról, születésről és elmúlásról. Vajdasági szülőfalujáról, Kishegyesről épp olyan meleg hangon beszél, mint a csodálatos Budapestről, ahova nagymamája élete végéig vágyott – és sosem jutott el. Hangjából szépség és erő sugárzik, nagyon egyben van az egész műsor.

  Az ember azt gondolná, hogy egy énekesnőnek mindössze huszonhét évvel a háta mögött talán korai még az életről mesélnie, szerencsére mégsem lesz felszínes önfényezés Magdi történeteiből. Két háború, a szülőföld elhagyása, az első diszkó és az utolsó vonat: mindegyikben van valami, az egyikben dráma, a másikban báj, a harmadikban fájdalom.

  Ebben az évadban még háromszor van műsoron a Magdaléna Rúzsa, például ma este is, amire a Ma este Színház! is kínál barátságos árú jegyeket (az erkély első négy sorát jobb elkerülni, a színpadon ücsörgős részek onnan nehezen követhetők).

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr594508980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2012.05.17. 15:49:37

OFF - úgy látom ezt a témát nem nagyon kapta fel a sajtó...

Börtön járhat az EU-ellenes felszólalásokért
2012, május 16 - 15:14

Aki nagy nyilvánosság előtt az EU jogi aktusai ellen engedetlenségre uszít, az három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az új Büntető törvénykönyv (Btk.) tervezete szerint – monda Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

barikad.hu/boertoen_jarhat_az_eu_ellenes_felszolalasokert-20120516

A hivatkozott passzus:

"Aki nagy nyilvánosság előtt a köznyugalom megzavarására alkalmas módon az Alaptörvény jogszabály, Magyarország nemzetközi kötelezettsége, vagy Magyarország által kötelezően alkalmazandó Európai Uniós jogi aktus ellen, vagy az ezek alapján működő bírósági vagy hatósági rendelkezés ellen, általános engedetlenségre uszít, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.17. 16:03:51

@==T==:
nem felszólal, uszít. jogilag körülírt fogalom. a dánielpéterek mennek a sittre.

a délvidéki lányok tehetségesek. nem tudom hogyan csinálják, de azok. talán a szerbek életes közössége jót tesz a délvidékieknek. a tökös széklyek is leginkább a délvidékiekkel értik meg egymást, a bamba felvidékiekre csak néznek.

==T== 2012.05.17. 16:14:39

@jose maria padilla: az uszítás nem éppen egzakt kategória, éppen ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy ezáltal számoljanak le a politikai ellenfelekkel.

Ráadásul a zsidesz elintézte, hogy még csak alkotmánybírósághoz se lehessen fordulni ezügyben (sem).

Alfőmérnök 2012.05.17. 16:21:09

Tehetséges a csaj, kár hogy a szövegírói és a zeneszerzői kevésbé tehetségesek.

Kandeláber 2012.05.17. 16:21:51

@==T==: Ez marha érdekes. Annak idején az "izgatás" nevű elmebeteg bolsi tényállást az alkotmánybíróság megsemmisítette, azt hiszem, abban is az "uszítás" volt a cselekvőség.
Hát ha ez igaz, akkor nagy gondok vannak.
Mondjuk azon nevetnék egy nagyot, ha ez ellen pont az EU lépne fel.

jongleur 2012.05.17. 16:24:09

@==T==:

A jelenleg hatályos Btk:

"A köznyugalom elleni bűncselekmények

Törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás

268. § Aki nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Ez a szöveg egészül ki az EU-s normákkal.
Itt a kommentár is, elég egzakt az a fogalom:

1. A bűncselekmény tárgy a törvény, vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezésének tiszteletben tartása. Ez tisztelet képezi a köznyugalom alapját.
Minden törvényt, és más hatósági jogszabályt kötelező betartani, az állampolgárok és a jogi személyek egyaránt engedelmességgel tartoznak azok előírásainak.
Hatósági rendelkezés a konkrét tartalommal rendelkező olyan előírás, amely az állampolgárokra, ezek egyes csoportjaira, vagy a jogi személyekre nézve jogokat, vagy kötelezettségeket állapít meg.
A Btk. 268. § kizárólag azt tekinti bűncselekménynek, ha az engedetlenségre uszítás nagy nyilvánosság előtt következik meg. Nagy nyilvánosságról akkor lehet beszélni, ha az elkövetés helyszínén nagyobb létszámú személy van jelen, legalább annyi, hogy pontos számuk egyszeri ránézéssel nem is állapítható meg.
Nagy nyilvánosságon a bűncselekmények sajtó, egyéb tömegtájékoztatási eszköz, vagy sokszorosítás útján való elkövetését is érteni kell.
2. A bűncselekmény elkövetési magatartása az általános engedetlenségre uszítás.
Az uszítás olyan felbujtásszerű cselekmény, amely az emberek tudati, érzelmi állapotát kívánja befolyásolni oly módon, hogy a törvény, vagy más jogszabály, vagy a hatóság rendelkezése elleni engedetlenségre mozgósít. Az engedetlenség a kötelező jelleggel előírt magatartás tanúsításának kétségbe vonását, és az erre irányuló viselkedést jelenti.
E törvényi rendelkezés megvalósulásának feltétele az is, hogy az elkövető a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valósítsa meg tettét.
3. Alanya tettesként bárki lehet.
4. A bűncselekmény kizárólag szándékosan követhető el, célzatra nincs szükség.
A bűncselekmény törvényi tényállásának megvalósulásához nincs szükség arra, hogy az engedetlenségre uszítással érintetteket engedetlenségre is indítsa.
5. A nagy nyilvánosság előtti magatartás tanúsításával a bűncselekmény befejezetté válik. A megvalósuláshoz nem szükséges, hogy a címzettekben az engedetlenség kialakuljon, elégséges, hogy az engedetlenség kialakulásának reális veszélye létrejöjjön.
A §-hoz kapcsolódó jogszabály:
- az Alkotmánybíróság 36/1994.(VI. 24.) AB határozata.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.05.17. 16:33:22

Nagy énektehetség Rúzsa Magdi, de azért nem mondható, hogy az elmúlt években emlékezetes slágerek vagy éppen izgalmas albumok sorát szállította volna. Ez tényleg a dalszerzők, zeneszerzők, producerek hibája lehet.

De ez mindig lúdbőr:
www.youtube.com/watch?v=VAeYt-swWG0

Ergo: álljon össze tényleg tehetséges alkotókkal, és tegyen már le valami korszakosat az asztalra! :)

Kandeláber 2012.05.17. 16:35:50

Jó hangja van, és hozzá még csinos is, de csak táncdalokat énekel, mint a többi jó hangú és csinos lány ország-és világszerte.

tevevanegypupu 2012.05.17. 17:01:11

Egy a tehetseges, ugyes lanyok kozott, vannak paran szerencsere. Kar, hogy a kulsejet ennyire megvaltoztatta, olyan lett mint egy baba.

Atisz 2012.05.17. 17:16:40

@jose maria padilla: Hát a szerbek olyan jó hatással nem voltak rájuk, bár az utóbbi időkben mintha kevesebb lenne a "magyarverések" (durva, hogy ez ma már létező fogalom és nem csak valami sima szóösszetétel) száma.
A bukovinai székelyek hatása ez, már ami szegényekből megmaradt - pont az újvidéki vérengzés előtt telepítették őket oda (igaz, ki látta ezt még 1941-ben, hogy ekkorát fordul a világ).

hu.wikipedia.org/wiki/Bukovinai_sz%C3%A9kelyek

Atisz 2012.05.17. 17:20:21

@tevevanegypupu: Nem tudom, de a stylistja, ha valakinek akkor neki, jó munkát végzett, előnyére változott. A rövid, göndör haj helyett nagyon jól áll neki ez a hosszabb egyenes fekete (egyébként a legtöbb lánynak jól szokott ez állni).

tevevanegypupu 2012.05.17. 17:35:12

@Atisz:

Nagyon merev a frizuraja es tulsagosan festi mostanaban magat. Szep arca van, felesleges..Persze izleseken nem nagyon lehet vitatkozni, de valahogy kicsit lehetne lazabb. Tul "megcsinaltak".

Manyi Béci 2012.05.17. 19:04:39

Rúzsa Magdinak nincs rossz hangja, de nem tud énekelni., sajnos. Ripacs.
www.youtube.com/watch?v=KWZGy4RI1rQ
www.youtube.com/watch?v=LVgVnDSanRA&feature=related

Délvidéki ismerőseim lábrázást kapnak az erdélyiektől, sőt, minden határon túli magyar azt kap tőlük, akit ismerek. Ha már szóbakerült.:)

Alfőmérnök 2012.05.17. 20:01:53

@Manyi Béci: "Délvidéki ismerőseim lábrázást kapnak az erdélyiektől"

Akik élnek, azok délnek mennek, akik haldokolnak, északnak. :)
www.youtube.com/watch?v=NwgsUg0qPnE

Bell & Sebastian 2012.05.17. 20:02:09

Nekem karcos, mint a túlérlelt, higítatlan viszki, túl sok a diszharmonikus felharmonikus.

(Lajkó Félix népi citerán, háát..., fantázia jazz népdalból, ami egy szigorúan kötött műfaj eredetileg?)

Bluest neki, oszt ennyi vót. :)

Manyi Béci 2012.05.17. 20:26:50

Na, Lovasitól pedig én kapok lábrázást.:)

Manyi Béci 2012.05.17. 20:27:52

Bluest énekelni, hát azt például nem tud Rúzsa Magdi.

Alfőmérnök 2012.05.17. 20:36:04

@Manyi Béci: Lehet, hogy én is azt kapnék, ha középiskolás koromban nem a kispál lett volna a jófejség-zenekar. :)

Bell & Sebastian 2012.05.18. 01:02:21

@Manyi Béci: Maga szerint. :)

Érdemes hasonlítgatni a horvát Doris Dragović -hoz, mivel hasonló a hangfekvésük, aki bár régebbi bútordarab, de _mindig_ jókor lép be, szépen ketyeg a metronóm a fejében, tisztán, nyíltan képez minden hangot, profi a légzéstechnikája, de nem képes nagyobb ugrásokra, dinamika váltásokra, színtelen és fakó a hangja, mindenféle izgalom és vibrálás nélkül.

Ne legyen igazságtalan asszonyom, Magdinak minden adottsága megvan a blues leéneklésére. Kivéve az élettapasztalatot, amit nagyon igyekszik megszerezni, de még annál is jobban bizonygatni, hogy már pedig megvan az. (valahol, Lepsénynél)

Gabrijel
www.youtube.com/watch?v=VedEuCU0i_s
Gabriel
www.youtube.com/watch?v=LVgVnDSanRA&feature=related

:)

Undertaker 2012.05.18. 06:43:22

@jose maria padilla: A székely tökösség és a szerb virtus ugyanolyan sci-fi, mint az ezeréves Szlovákia.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.18. 08:03:29

@Alfőmérnök:
ne hallgasson erre a manyira, az hülye. aki erdélyitől lábrázást /mi az anyjapicsáját? hülye ez? na mindegy!/ kapn, az nem székelyt látott leginkább, hanem csak erdélyi. olyan kolozsváris, nyomulós, műmagyaros ejrópáratekintős, igaziértelmiségies mszp szavazót. vagy vásárhelyit ha mán székelyesset, na az is egy fajta :)

Alfőmérnök 2012.05.18. 08:18:43

@jose maria padilla: Tudom én, hogy hülye, de olyan aranyosan az. :)

Gabenmongya 2012.05.18. 15:22:39

Fantasztikus mit tud, ha jó dalt kap...

Manyi Béci 2012.05.18. 20:09:56

@Alfőmérnök:
Maga hülyébb, és nem is aranyos!
Beszélgessen határontúli magyarokkal, vagy nézegesse őket mozgásban egy rendezvényen, az erdélyiek a legtöbb esetben mindig külön , egy tömbben sutyorognak.
@Bell & Sebastian:
a Gábriel valami iszonyat, a szám is, mindkét előadás is.
Az aprócska blues sem egy nagy eresztés, és rosszul is énekli Rúzsa Magdi.
A jó hang az egy dolog.
Magdinál szerintem a többi hiányzik.
Ripacs. A szándék megvan.

Alfőmérnök 2012.05.18. 20:42:52

@Manyi Béci: Aranyos az nem vagyok, de hülye se.
Beszélgettem már határon túli magyarokkal (délvidékiekkel éppen nem), ismerem az erdélyi magyarok típusait, a Bulgakovban söröző bölcsésztől kezdve a székely rockerekig bezárólag. :)

Bell & Sebastian 2012.05.18. 22:24:26

@Manyi Béci: Mondjuk nem is a telefonom csengőhangja.
Rosszul pozicionálják, a tehetségtelenség, hatásvadász előadás-modorosság, művészi értelemben vett prostituálódás vádjából -ha igaz is- csak egy illeti, a többi a stábé. A popipar üzlet, előbb billentik őt magát fenékbe, mintsem hogy szerződést bonthatna a mágnásmiskájával. Ez megy most, olvasta a posztot, gondolom. :)

Bell & Sebastian 2012.05.19. 01:17:56

@Manyi Béci: Hey, Lady Ma'am, sleeping now? :)

Mutassak egy csiszolatlan pacsirtát?
-Ах, зачем эта ночь
-Уж вы гости
-На улице дождик (2. oldal)

Анастасия Сорокова
muzofon.com/search/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%8F_%D0%A1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0/1/

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.05.19. 12:53:48

@Mr Falafel: sokáig csak a "vitatott zsidók" kategóriában szerepeltem, de valamikor átraktak a konkrét zsidók közé, ahol már a fél reakciós társaság megtalálható. Büszke vagyok a lendületes előmenetelemre.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.05.19. 13:24:20

@rajcsányi.gellért (ergé): Kerestem azt a Simor Andrást, aki a bolsevik Szamuelyről írt könyveket, hogy kije is a mi jegybankosunknak. Erre egyből azt dobta fel, hogy Simor András zsidó. Nem mintha nem tudtam volna, de azért ráklikkeltem, és íme.
Nem tudtok már elrejtőzni. Habár vannak hiányosságok. Például Harsányi Levente szerepel a listán, nála híresebb apja viszont nem.
Gyurcsányt egyenesen kriptozsidónak titulálják. Pedig szerintem nem titkolja ő, hogy zsidó. Ha titkolná, levágatta volna az orrát és a füleit. Hogy mit beszél, az úgysem számít.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.05.19. 13:28:16

@rajcsányi.gellért (ergé): Ja, még annyi, hogy légy büszke, mert olyanokkal szerepelsz együtt, mint SP.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.05.19. 15:13:24

@Mr Falafel:
... és még azt mondják, nehéz a betérés. :(((

csi szi 2012.05.20. 12:26:44

@Mr Falafel: Hát ez a lista nem túl megbízható, Elbert Gábor pl. 1969-70-ben született, mivel egy iskolába jártunk, ezt tudom. Ehhez képest "kb. 1962" van megadva születési évnek.
Meg van jó pár név, akik nyilvánvalóan csak azért kerültek fel, mert a metapiedia szerkesztői utálják, mert vagy teljesen noname, vagy nyilvánvalóan nem zsidó, Turul is ilyen.
Mondjuk a istázottak kb. 80%-a lehet valóban zsidó származású, mondjuk sokuk esetében ez aligha nagy meglepetés :)

csi szi 2012.05.20. 12:29:19

@TuRuL_2k2: "Az itt felsorolt személyek külleme és szereplése erősen valószínűsíti zsidó voltukat. Némelyeknél a zsidó eredet kétségen kívüli (rabbik, zsidó egyházi személyek, a zsidó közösségben bejegyzett személyek, nyilvánosan zsidóságukra hivatkozó személyek). Ha olyan személyt talál a listán, aki véleménye szerint biztosan sem nem zsidó származású, sem nem zsidó kötődésű, kérjük jelezze." LOL, akkor jelezzed nekik ;)

tewton 2012.05.20. 15:23:30

@csi szi:
"kérjük jelezze"
ez így korrekt és tkp. demokratikus is :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.05.20. 17:02:20

@csi szi: Viszonylag sokan vannak, akik különféle okokból titkolják zsidó származásukat. Aztán az is tény, hogy még a zsidók is különbözőképpen minősítik egymás és saját zsidóságukat. Például azért, mert a mazsihiszes faszok szerint a zsidóság kizárólag vallás, így a nem vallásos zsidók nem is zsidók. Így nézve az összes bolsevik nem számít zsidónak, csak hát a valóság, ugye.
süti beállítások módosítása