Európa, a kísérleti laboratórium
2012. május 05. írta: aristo

Európa, a kísérleti laboratórium

„Mert a rikító ponyvák alatt,
patinás kupolák alatt is
kan-kofa támadt annyi,
hogy röhög a föld
s mert a kofákra hallgat a sors is:
eljön a fekete katona.
"

Nagy László: A város címere



  Újfent kardot rántott az euroanarchizmus nevében régi kipróbált ismerősünk, Cohn-Bendit. Felhívást tett közzé társaival, melyben akciókra biztatja az európai ifjúságot. Csatlakoztak hozzá magyar fegyvertársaik is, mint a híresen önzetlen és sikeres Demszky Gábor, Konrád György, vagy Haraszti Miklós, a sajtószabadság védelmezője – további társaik is várhatóak a csatlakozásra, hiszen ilyesmiben ritkán tétováznak. A zöldpárti képviselő mindig is vonzódott a fiatalokhoz, s hát a fiatalok azok, akik még nem ábrándultak ki belőle, és a sűrűsödő tudatlanság következtében talán a dicső múltat sem ismerik. Például nem tudják, hogy a német – és általában az európai – zöldek honnan is jutottak el jelenlegi álláspontjukra. A '70-es, '80-as években a zöldpártokat még mindenütt a fundamentalisták uralták, a legszebb '68-as tradíciók szellemében, mint amilyen az amerikai katonák vérrel való leöntése és egyebek.

 

  '68 után ugyanis egyfajta apálya állt be a radikális eszméknek: a hivatásos, mainstream politika, mindenekelőtt a baloldal elkezdte a lázadozókat beterelni az akolba; és ezután, ahogyan a forradalmak felfalták, úgy a reálpolitika elszürkítette gyermekeiket. Ennél nagyobb csapás pedig nem érhet egy igazi aktivistát: nincs ijesztőbb, szörnyűbb alternatíva annál, hogy normálisan kell élni.

 

  Az individualizmus, az egyéni életcélok kergetése gyorsan bedarálta a legtöbb '68-as diákvezért Nyugat-Európában és Amerikában is, hiszen a politikai vezetés hamar rájött, hogy a harcnál sokkal hatékonyabb a megvásárlás. Maga Cohn-Bendit – az utolsó mohikán – készített interjúkat velük, a filmet nálunk is bemutatták: azt láttuk, hogy többnyire igen jól szituált felsővezetők, hatalmas házzal, úszómedencével és Barbie dizájnú feleséggel nyilatkoznak a régi szép időkről, miközben hajdani képeket mutogattak, ahol az illető urak Guevara-szakállal és gépfegyverrel pózoltak a kamerák előtt, vagy beszéltek nagygyűléseken. Persze Götz Aly pikírt véleménye szerint mindezt csak azért csinálták, hogy imponáljanak a lányoknak. Lehet benne valami. Mindenesetre ez idő tájt a helyzet egyáltalán nem volt rózsás a társadalmi küzdelem szempontjából: a vezető forradalmárok – néhány a Szovjetunió által pénzelt fegyveres elmebeteg kivételével – elkurvultak, az istenadta nép pedig, kihasználva a gazdasági prosperitást, csendben gazdagodott.

 

  Mi sem jöhetett jobban, mint a Római Klub 1972-es „The Limits To Growth” jelentése. Végre valami. A kapitalizmus elpusztítja a Földet! Fegyverbe proletárok! Végre ismét érkezett egy eszme, amely kellően internacionális és kellően a jövőben van ahhoz, hogy valós vagy téves voltával csak sokára, és ne nekünk kelljen szembenézni. A szokásos baloldali üdvtan helyett ez annak fordítottja, egy kárhozattan, aminek lényege azonban ugyanaz: valami távoli, jövőbeli, pillanatnyilag nem ellenőrizhető ügy. Mint tudjuk: jósolni nehéz, a harc tehát hit kérdése, és a hit hegyeket és atom-vonatokat mozgat meg.

 

  Maga a mostani felhívás roppan érdekes. Felhív ugyan, azt azonban nem árulja el, hogy mire – majd kitalálják. Az örök mozgalmár dolgozik itt: mindegy hogy mi, csak legyen valami; a soha fel nem növő gyerekek fékezhetetlen és meggondolatlan energiája munkál a már jócskán őszülő harcosokban. Ennyivel akár el is intézhetnénk a dolgot, van azonban néhány mondat a kiáltványban, amely annyira jellemző, hogy nem tudunk elmenni mellette szó nélkül.

 

  Itt van mindjárt egy gyöngyszem az elejéről: „Mi, alulírottak az európai civil társadalom hangját szeretnénk hallhatóvá tenni.” Aha. Régi trükk, van egy „csendes”, „hallgató” tömeg, akik képtelenek megszólalni, leszünk tehát mi az ő hangjuk. Hogy kik ezek, hányan vannak, és valójában mit akarnak mondani, az másodlagos. Másodlagos az is, hogy miért pont mi artikuláljuk az ő hangjukat, lényeg az, hogy itt vagyunk mi szószólónak, mi belehallgatunk a tömegek mély értelmű csöndjébe, és hallhatóvá tesszük a ki nem mondott kívánságokat. Mert mi ismerjük őket, és tudjuk, hogy mit akarnak – mi több, azt is tudjuk amit nem akarnak, pedig kéne akarniuk. Így születnek a forradalmi vezérek.

 

  A következő – talán a legjellemzőbb – mondat: „Európa a politikai és társadalmi eszméknek olyan laboratóriuma, amelynek nincs párja sehol a világon”. Na most, ez kétséget kizáróan igaz. A laboratórium eddigi működése során két nagyszerű kísérletet is végrehajtott, mindenki őszinte megelégedésére, ezek voltak a kommunizmus és a fasizmus. A labor lelkes munkatársainak nagyszerű munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 150 millió halott, amit a két kísérlet összehozott. Valóban mestermunka volt, és talán itt, a csúcson kéne abbahagyni. Amúgy ez a labor-metafora is annyira jellemző. Látjuk lelki szemeinkkel, amint rotyogó lombikok és retorták között sürgölődő fehér köpenyes munkatársak óvatosan kevernek egy kis altruizmust a szabadságvágyhoz, majd mindezt feljavítják némi lila igazságossággal, hígítják jogegyenlőséggel; majd fékeket és ellensúlyokat adnak hozzá, hogy elragadtatva szemléljék kezük munkáját; amíg – ó igaztalan sors! – fel nem robban az egész labor, akkor az,tán lehet sírva mondogatni: a nemzetállamok miatt volt minden. A nemzetállamok csődjével magyarázzák most is az európai válságot.

 

  A felhívás egészét tekintve azonban barátaink igen nagy tévedésben leledzenek. A fiatalság lázadó kedve valójában elmúlt, hiszen szinte nincs mi ellen lázadni már. Cohn-Bendit és a többiek, a „nagy” generáció lerombolt már szinte mindent, ami ellen a fiatalok annak idején fellázadtak. Hol van már a lerombolandó tekintély, a szexuális visszafogottság (liberálisok kedvéért: prüdéria), a „másság kirekesztése”, vagy az elnyomó iskolai fegyelem? Követeléseik, melyek nem is olyan régen hihetetlenül radikálisnak és szélsőségesnek tűntek, mára komoly, magukat konzervatívnak, jobboldalinak nevező politikusok és pártok programjában szerepelnek, márpedig a kormányprogram melletti lázadás furcsa fenomén lenne. Az egész haladó baloldal halálra unná magát, ha nem lennének olyan fasiszta országok, mint hazánk is, ahol a fenti „értékek” és „vívmányok” veszélybe kerülnek, vagy legalábbis ez állítható róluk. Az összeurópai balliberális elit szellemi jóléte függ tőlünk, kérek tehát mindenkit: legyünk fegyelmezett fasiszták.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr904489785

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Békeharc reload 2012.05.05. 23:08:38

Európa 1968-as, kommunista gyökerű liberálisai a minap kiáltványt tettek közzé, melyben közölték, hogy Európa mégsem jó úgy, ahogy most van (nocsak!?), ezért újjá kell szervezni. Méghozzá alulról. S hogy hogyan? Azt majd ők megmondják.&n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vmalcsik 2012.05.05. 12:36:59

Jujujuj! Mit fogsz ezért a czikkért kapni a haladó, modern, európa-párti, demokartikus, liberális kommentnyikoktól!

Kosinva 2012.05.05. 13:19:58

Egy egységes és virágzó Európai Unió legnagyobb ellenlábasai pont a baloldaliak és mindenki meglepetésére csak utánuk jönnek a szélsőjobbosok.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.05. 13:38:13

ha a szerző legalább pótlólag nem tesz különbséget a fasizmus és elmebeteg ismerőse, a nácizmus között, hát alfőmérnök elé hajítom!

tevevanegypupu 2012.05.05. 13:50:52

Mar maga a nevsor olyan iszonytato - akik alairtak ezt a kezdemenyezest - hogy az ember ugy erzi muszaj lesz Europabol elmenekulni, ha ok akarjak - raadasul alulrol - ujjaszervezni. Ez viccnek is szornyu. Bukott liberalis politikusok es antiszabadsaghosok gyulekezete akarja ratenni a kezet arra, amit hagytak Europabol..

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.05.05. 13:58:54

Szerző lassan megtanul írni, ez jó hír. Reméljük, idővel gondolkodni is. A csúsztatásait, árnyalatlankodásait meg most efeletti örömömben nem hánytorgatom, de annyit jegyezzünk meg, hogy sokat ront mondandója befogadhatóságán ezekkel. A cselédek és disznópásztorok fájó hiányát pedig nyilván fogják érdemben észrevételezni mások.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.05. 14:00:00

@tevevanegypupu: Maga most a Bőröndcsomagoló Bérrettegő halkan szipogó, valaha jobb időket látott de most szánalomra méltó figuráját alakítja?

Alfőmérnök 2012.05.05. 14:03:29

A kapitalizmus elpusztítja a Földet.

Robinzon Kurzor 2012.05.05. 14:06:45

"felsővezetők, hatalmas házzal, úszómedencével és Barbie dizájnú feleséggel nyilatkoznak a régi szép időkről, miközben hajdani képeket mutogattak, ahol az illető urak Guevara-szakállal és gépfegyverrel pózoltak a kamerák előtt, vagy beszéltek nagygyűléseken"

Még jó, hogy a Fidesz alapítóiról ez nem mondható el.
Különben most itt égnél már megint, mint a rongy.
(Oké, Barbie dizájnú feleség tényleg nem jutott mindenkinek, max. szeretők.)

A kísérletezésben meg az az izgi, hogy ha Orbán vagy Matolcsy csinálja, akkor jó, sőt korszakalkotó.
Ha valami nemszeretjük-ember, akkor meg rossz, amiről csak a kommunizmus meg a fasizmus juthat eszébe minden agyatlan fideszdroidnak.

Aristokám, nem mintha annyira hiányozna, de mi lesz a sajnálatosan félbemaradt oktatási sorozatoddal?
Ugye nem hagysz minket hahotázás nélkül?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.05. 14:17:34

@Alfőmérnök: Ha így gondolja, írja alá a kiáltványt és majd nem fogja.

Nem szívesen lennék a kapitalizmus helyében, amikor bemutatják neki az aláírt íveket.

tevevanegypupu 2012.05.05. 14:20:56

@Counter:

Iiiiiiiiigen! Miert csak nekik szabad?

tevevanegypupu 2012.05.05. 14:23:16

@Holger Hartland:

Mindenesetre az ebersegemet nem hagyom elaltatni!:)

Alfőmérnök 2012.05.05. 14:26:36

@Counter: Dehogy írom alá azt a baromságot. Aristo könnyű prédára talált, nem fogom támogatni csak azért, hogy egy balfasznak ellentmondjak.
Csupán azért tettem az előbbi megjegyzésemet, mert "A kapitalizmus elpusztítja a Földet!" mondatot nem kéne ironikusan kezelni. Ugyanis - legalábbis jelenlegi formájában - jó eséllyel ez fog történni.

Āndélièyàsī Yúlè Chǎngsuǒ 2012.05.05. 14:27:24

Nem szeretnek abban az Europaban elni, amelyet Cohn-Bendit es Co. alakitott volna ki......

Egyebkent GRATULA a cikkironak, mert raerzett a lenyegre es e "kialtvany" es alairoinak hatso mozgatoerojere!!!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.05. 14:34:24

@tevevanegypupu: A gúnyolódásból és a közhelyesülésből ítélve nekik maga szerint nem szabad. Maga meg egyből a bőröndjéért nyúl, ha Cohn-Bendit kiáltványt fogalmaz.

Kettősmérce!

@Alfőmérnök: Szóval bár igazuk van maga szerint, és a kapitalizmus előreláthatóan el fogja pusztítani a Földet, maga mégsem fog azok mellé állni, akik így gondolják. Éspedig azért, mert aristo nevetségesnek találja őket, maga pedig aristót.

Jelentkezzen, aki érti ;-)

labrabbit 2012.05.05. 14:36:37

A mai fiatalok jó része magasról tesz a '60-as évekre, meg a mai politikusokra, minden oldalról (na jó, a Jobbik még fut).
Bizony, a világ változik. Gyorsan, nagyon. Amíg a szerző és rajongói elméláznak a liberális-konzervatív szembenálláson, meg az "elveszett értékeken", addig is alakul a világ, amiben egyre nehezebben igazodtok el.

Alfőmérnök 2012.05.05. 14:44:04

@Counter: Ennyire azért nem bonyi.
Mondjuk ha Konrád György utálja a spenótot, és én is utálom (nem tudom, hogy ő utálja-e, de én igen), attól még nem fogok együtt tüntetni vele a marihuána legalizálásáért.
Valami átment?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.05.05. 14:44:56

Haha, az ellenoldal fikázása, az nagyon megy.

Attól akár csak egy fikarcnyival is jobbak lesztek, ha a másik oldalt rugdossátok? Mert szerintem az ilyen cikkek hitelességéhez először az kéne, hogy rendet raktok -hasonlóan könnyed, szellemes hangvételű cikkekkel- a "polgári oldalon" is. (Némi segítség: a vidi stadion lelátóján az oligarchák a szotyis orbán mellett, "akinek nincs semmije, az annyit is ér", Ángyánról egy kukkot sem írtatok -csupán az MTI lejáratási kísérletéről, de _magáról_Ángyánról_, hogy akkor most igaza van - nincs igaza, vagy mi van, egy szót sem.) Szóval rendet kéne rakni a háztáji gazdaságban is.

Különben csak utolsó ócska, lehasznált, fizetett propagandista apparatcsikok vagytok.

tevevanegypupu 2012.05.05. 14:45:37

@Counter:

Pontosan..bar nem is tudom. Tul sok mindent rontottak el, tettek tonkre es gyalaztak meg fent felsorolt elvtarsak ahhoz, hogy az ember valaha is bizhasson bennuk. na persze ez egyaltalan nem jelenti azt, hogy nem sikerulne nekik ujra es ujra. Sajnos.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.05. 14:49:10

@saravad:
butuska, a mai fiatalok azért "tesznek", mert semmiről semmit nem tudnak. amire azt hiszi, hogy nem igazodnak el az értelmesebbek, az nem egészen úgy van, hanem az úgy van, hogy azok igazítják így a maguk világát, akik maguk szerint nem igazodnak el benne. maguk, üresfejű, kis barmok meg dróton rángatott, kis bábocskák. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.05. 14:53:47

@Alfőmérnök: Konrád György utálja a spenótot. Maga utálja a spenótot és aristót, valamint Konrádot. Aristo élcelődik azon, hogy Konrád utálja a spenótot, mire maga?

Alfőmérnök 2012.05.05. 15:00:00

@Counter: Nem. Aristo - felteszem, mivel nem olvastam végig a cikket - azon élcelődik, hogy Konrád a marihuánát legalizálni akarja.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.05. 15:01:49

@Alfőmérnök: Azon is.

Ez mi, ha nem élcelődés a "kapitalizmus elpusztítja a Földet" tételen?
"Mi sem jöhetett jobban, mint a Római Klub 1972-es „The Limits To Growth” jelentése. Végre valami. A kapitalizmus elpusztítja a Földet! Fegyverbe proletárok! Végre ismét érkezett egy eszme, amely kellően internacionális és kellően a jövőben van ahhoz, hogy valós vagy téves voltával csak sokára, és ne nekünk kelljen szembenézni. A szokásos baloldali üdvtan helyett ez annak fordítottja, egy kárhozattan, aminek lényege azonban ugyanaz: valami távoli, jövőbeli, pillanatnyilag nem ellenőrizhető ügy. Mint tudjuk: jósolni nehéz, a harc tehát hit kérdése, és a hit hegyeket és atom-vonatokat mozgat meg."

Alfőmérnök 2012.05.05. 15:04:55

@Counter: Ez az analógiám szerint annak felel meg, hogy Konrád utálja a spenótot.

Alfőmérnök 2012.05.05. 15:07:20

@Alfőmérnök: mármint az azon való élcelődésnek.
Jut eszembe, aristo első remekműve nem arról szólt, hogy a gúnyolódás milyen csúnya dolog?

Tilikov (törölt) 2012.05.05. 15:33:23

Látatlanba kérdem, hogy ez amolyan régen minden jobb volt stílusú világvége hangulat Európa erkölcsi romlásáról, filozófiai terminusokkal fűszerezve, visszavezetve a felvilágosodásig, és a végén kijelentve, hogy mindezért a libsik a hibásak?

Légyszi szóljatok ha beletrafáltam.

labrabbit 2012.05.05. 15:35:03

@jose maria padilla:
egyetlen hozzászólásból nem derül ki, hogy üresfejű bábocska vagyok-e.
A mai fiatalokon - sajna - nem az én korosztályomat értem.
Én egyébként jó véleménnyel vagyok az ifjúságról, általában.

Robinzon Kurzor 2012.05.05. 15:40:11

@jose maria padilla: "a mai fiatalok"

Aki ezt így leírja, és általános fogalomként használja, az menthetetlen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.05. 15:51:44

@Alfőmérnök: Az idézett bekezdés egyértelműen a tételmondat gúnyolása. Szerintem.

Kérdezzük meg aristót?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.05.05. 16:33:12

@Tilikov: igen.
Mondjuk én is látatlanban mondom.

Pelso.. 2012.05.05. 16:44:31

@Counter: Nem kérdez, nem lát, nem hall! na:)
Milyen válaszra számítasz attól, aki szerint a jogegyenlőség egyfajta higító?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.05. 16:48:40

@Pelso..: Olyan tartalmúra, amelyből eldől, gúnyolta-e az Alfőmérnök által komolyan venni fontosnak tartott mondatot.

Szerintem egyébként igen, ezért nyilván arra számítok, hogy megerősíti a feltételezésemet.

MézesRozi 2012.05.05. 17:00:42

@jose maria padilla:

bízom benne, hogy nem szerző keveri, hanem akikről ír, azok. na azok tényleg szinonímaként használják.

mintha vesztett volna aristo karcosságából. ez elszomorít.:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.05. 17:23:35

Elolvassam, vagy már megint egy rendkívül szellemes megmondás DinnyeDaniról?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.05.05. 17:30:42

@Dr. TaTa86: Olvasni erkölcsös és helyes dolog. Ennélfogva éppenséggel el lehet olvasni.

Viszont aristo eddigi cikkeihez sok újat nem tesz hozzá, még a megszokott cselédek és disznópásztorok is elmaradtak. Aristo öregszik.

Bell & Sebastian 2012.05.05. 18:54:28

Adja magát a következtetés. ha a német/francia Kohn ist grün, de amúgy Rotnak mondják, akkor elég színes egyéniség ahhoz, hogy magához vonzza a nyughatatlan, bolyongó lelkeket és végre elinduljon velük -harmadszorra- a volokalamszki országúton Moszkva felé.

Télre pont oda is érnének.

(Ha valaki esetleg még kétségek közt vergődne, hogy aláírja-e ezt a felhívást, az gondoljon a lengyelekre, hogyan jártak Napóleonnal, meg valamivel később a kis bajszossal és a nagybajszúval, akiknek most hirtelen nem jut eszembe a nevük.)

Nem is értem, hogy mi bajuk volt ezeknek Madagaszkárral?

németh györgy 2012.05.05. 19:19:54

Cohn-Bendit mindig szemfényvesztően keresi a katalizációs lehetőségeket, az európai társadalmak emberszabásúbb, igazságosabb átrendezésére. De most, szuszogóan nagy lélegzetű erőlködéssel, két kézzel a semmibe nyúlt! Nincs mese, belenyugodhatunk, az ember sokféle hajlandóságú lény!

Robinzon Kurzor 2012.05.05. 19:21:48

@jose maria padilla: "faszszopókám, csak idéztem a makimajmot."

Kivetíted rám be nem teljesült szexuális vágyaidat?
Akarsz róla beszélni?
(Persze nem velem: fordulj szakemberhez.)

Amúgy pont hogy nem idézted; akinek válaszoltál az nem általános kategóriaként használta, te meg igen.

De ezt úgysem érted, cserébe viszont majd faszszopózhatsz megint, arra vagy szocializálva.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.05. 20:21:51

@aristo megint jól beszélt! Uff! (Az viszont, hogy keveri a fasizmust a nemzetiszocializmussal, az szerintem is megbocsáthatatlan!!! Uff!)

Ugyanakkor kénytelen vagyok "megjegyzeni", hogy az, hogy a vén pedobuzi ahasveriánus és rokonai, barátai és üzlettársai miket handabandáznak, ma már nem sokat oszt-szoroz. Sokkal nagyobb és meghatározóbb dolgok történnek ma a világban! Hogy csak kettőt említsek:

Leállították az utolsó atomerőművet is Japánban.

www.nol.hu/archivum/negyven_ev_utan_atom_nelkul_marad_japan

A legújabb genetikai kutatások szerint: több faj, nem azonos arányú keveredéséből származnak a mai emberek.

www.origo.hu/tudomany/20120503-az-emberiseg-tortenetebol-szinte-csak-az-eredet-biztos.html

Ugye, hogy ugye?! Kik ezek a kónbandik és mit számítanak?!

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.05.05. 20:57:35

@bbjnick: "Az viszont, hogy keveri a fasizmust a nemzetiszocializmussal, az szerintem is megbocsáthatatlan!!!"

Ugyanígy kever össze-vissza dolgokat és fogalmakat szinte az összes írásában, csak ez most titeket valamiért érzékenyen érint.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.05.05. 21:10:00

Nem Cohn-Bendit a fő kísérletező itt.

hvg.hu/itthon/20120423_orban_kotelezettsegszeges_eloadas
"Az utóbbi két évben levezényelt magyar reformok és adórendszer-átalakítás nyomán Magyarország a foglalkoztatásnövelés európai kísérleti laboratóriumává vált, és már jövőre gyümölcsöt teremhetnek a kormány radikális lépései - foglalható össze Orbán Viktor hétfői előadása. "

Emiatt akarja a Birodalom összes csapata Magyarországot.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2010/11/vesz-kitort_14.html
"Ezeket a téveszméket etették velünk 20 évig. Hát ebből elég, nem leszünk laboratóriumi fehéregerek. Valami olyat csinálunk, amit eddig senki se és ezzel vannak tele a világlapok. Példátlan kísérlet Magyarországon! Fehéregérből éllovasok! Ma az van, hogy Orbán Viktor vezeti a világforradalom erőit, amely világforradalom már a londoni és new yorki neoliberális paloták kapuján dörömböl."

IHCS 2012.05.05. 21:18:56

Nem tudom ki vette rajtam kívül a fáradtságot, hogy magát az aláírói listát is végignézze. Tanulságos. Minden második sorba jutott egy magyar név. Na most mi vagy sokkal többen vagyunk, mint az általunk eddig gondolt 15 millió vagy a magyar egy aláíró nemzet.

szemtanú 2012.05.05. 21:31:45

Az vicces, hogy olyan alakok vannak a kezdeményezők között, akik húsz évesen forradalmárok voltak, majd hatvan évesen újra forradalmárok lettek, a köztes időben pedig szépen megéltek abban a rendszerben, mely a forradalmuk tárgya.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.05. 21:41:12

@aristo:

Már vagy két hete "kísért" Nagy László. Látom, nem vagyok ezzel egyedül:-) Hogy láttam a mottóban, nyomban el is olvasta A város címerét, majd, hogy a posztot is elolvastam, a fentebb linkelt hírek után két Weöres-vers, A merülő Szaturnusz és a Le Journal, jutott eszme. Ha kilencvenbe figyeltünk volna rájuk (figyelt volna, akinek dolga lett volna figyelni!), ma nem tartanánk itt:-)

Weöres Sándor:

LE JOURNAL

kanca futott az udvaron
egy cédrus ötlött a szemébe
mindkettő szűz phaenomenon
"lelkes lelkem kinek a képe"

ó bár tudnék lóul dalolni
zablát kantárt rám Múzsa fonna
abrakom hymni odi psalmi
nyeregbe Orpheus pattanna

Csung-kuo Hellas France Micráim
bámulná porcelán patáim
fehér lámpám harisnyáim
túl értelmük kaptafáin

szférikus breviárium
keletkezne gratis sogar
nem kéne honorárium
csak mennysugár

emelkednék napvilágba
hullnék holdharmatba le
édes gyümölccsel tele
csontvázam hieroglifája

sok anthropoid mennylakó
lóságomtól tisztulna lóvá
s Xenophanés hite valóvá
ha énekelnék én a ló

rossz üst a majom feje
benne égi szikra pattan
s mire kép lesz és zene
hamuvá hull az anyagban

síkságon bacchanalia
ormon Zeus-trón s tengermélyben
Aphrodité Pelagia
korallzátonya lila éjben

Helena bátyjai az égen
le nem köphetőn messzi láng
nemzőgörcsöd mennyei fényben
ennyid van domestique oráng

kezednek minden alkotása
egy ránc csak Diotima leplén
s ha ujja igazítja keblén
innen van némi ragyogása

tekintélyét elgondolom
Attikának Itáliának
tulajdonkép csivit-szalon
szerenád Garufáliának

ha olykor felkelek korán
nézek gyomorva kézve lábva
szerelmes Garufáliám
szerelmes Garufáliába

nézlek ó Garufália
te vagy lényem tükörfala
saját pofámat látom végül
minden azonosságba békül

de látszat-létben egymás mellett
pásztor ordít bárány legelget
lovat nőt s más eszményképet
esz az ember és a féreg

oráng komm her tekints körül
nem lián szantál mangó pálma
tájadnak más-képű az álma
beton szögell acél feszül

a város férfimorajának
partján a mező lánykateste
pőre halmai koncul esve
az erőszakos technikának

Dunába rondít a sirály
a fecskék a tornácra fosnak
dzsiggel egy hettita király
képe alatt Kossuth Lajosnak

balzsam jut minden lakosnak
így készül az illatos tag
múmia kit masztaba zár
ön is hettita ugyebár

a hettita a hettita
különös nép a hettita
azt hiszi minden hettita
mindenkiről hogy hettita

furcsa madár a sirály
azt hiszi minden sirály
ha jön egy másik sirály
az nem igazi sirály

álmodban fordulj mit tehess
város felett sápad az éjjel
nem Pegasossal csak gebével
korán indul a szemetes

leáldozó csillagörvényben
röpke papírt gyűjt tőrhegyen
míg ébred pálmafák tövében
a Ganges partján Debrecen

a Déri-múzeum előtt
szárongban sétál Sárika
mósuszillat tölt levegőt
hatlábú az Arany Bika

síkság korlátlan álmai
délibáb hullámára festve
ind szentélyek párkányai
felettük Aurangzeb mecsetje

a Nagyerdő felől a tenger
fényes borbélyműhelybe árad
sodor polipokat csigákat
a tükrökből tűnik a szender

udvarias fehér segédek
homlokig vízben állanak
zavaros mélyben a vendégek
arcukon tajték ázalag

gyűlnek a tenger foltjai
Golgotha árad óriás
kereszten függ Csokonai
kétoldalt Tóth Árpád s Gulyás

ó nem kell árkus az írásra
mert ha bőröm hullana
csontvázam hieroglifája
némán éppígy vallana

amit nem tudok arról szóljak
amit tudok hallgassam el
s majd ha nélkülem száll a holnap
kérdeznek s csontvázam felel

mit nem gondolok hangoztassam
és mit gondolok elhallgassam
kuss az igaz harsog a talmi
többit sírból kell kikaparni

verssorok közti résbe fér
angyalok és próféták népe
minden betűnél többet ér
a papír pőrén maradt része

legszebb alkotás a séta
bár a földön nem hagy jelet
ám a piramis rossz tréfa
teng percnyi ezeréveket

hinárral kötöz a kanális
hogy a világból ki ne fuss
sok Homo Esothericus
rengeteg Homo Bestialis

a narcisszák apácarendje
meghív magányos szerelemre
s a kecsketenyésztők zsinatja
a kis faunt örökbe fogadja

hellén szem héber látomás
egymást pocsékul elrontotta
menny-gyümölcs és pokol-tojás
lett paradicsomos rántotta

oráng geh weg ne nézz oda
úgy sem tudhatsz segíteni
mindez természetes csoda
szól Kafka Franc az isteni

már bajszunkon kétfelől
apró búborékok ülnek
széles állkapcsunk elől
aranyhalak menekülnek

az egész akvárium
rémült gomolygásba kezdett
még a hőmérő is reszket
s az ódon almárium

de a kopott családi képek
a falról vak közönnyel néznek
bíztatón nem kacsingatnak
se nekünk se a halaknak

inkább csodáld a paripát
nem-írható tudása mennyi
lelkében őrzi mosolyát
nem is bírná arcára venni

hámja és nyerge sem saját
de vállalja ha ráteszik
csak szennyes vizet nem iszik
így lejt a feltört réten át

mit elvégez a sok dolog
sosem az ő elgondolása
mire egy eszmét feltalálna
bőre lábunkon csikorog

bbjnick.blog.hu/2009/02/24/valaki_egy_verset_diktal_nekem

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.05. 21:48:04

@bbjnick:

Ha kilencvenbe figyeltünk = Ha kilencvenben figyeltünk

lorantka_a_gall 2012.05.05. 22:48:42

@poszt: a két kísérletet én inkább nemzeti és nemzetközi szocializmusnak hívnám...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.05.05. 23:03:48

Azért a szerző több szempontból is elmismásol dolgokat.

1. Egyrészt az ojrópai laboratoárban nemcsak a kommancsizmus és fasizmus nevű meglehetősen gusztustalan állagú egyvelegeket kutyulták ki, hanem a felvilágosodott abszolutizmustól kezdve a parlamentáris demokrácián át mindenféle egyéb vegyülékeket is, melyek mind ízükben, mind illatukban lényegesen elfogadhatóbbnak bizonyultak a fent nevezetteknél. Nem beszélve ugyebár egynémely unortodox kémiai kísérletekről, melyek a fülkéket katalizátorként használva a kooperatív nemzeti rendszerek létrehozását tűzték ki célul, kísérleti terepként a Kárpát-medence kies lapájait használva.

2. Másodszor az ojropéer ifúság lázadozása nem azért szembe tűnő, mert nincs miért lázadozni, hanem azért, mert hovatovább nincs ifjúság. Aki van, azok jelentős az nagy szeretettel erősíti, a szélsőjobb és szélsőbal (mit nem mondok... akarok mondani radikális) különböző formációit, meg néhanapján randalírozik is akrikulálatlanul, de mit tegyen, ha nincsen annyian, hogy érdemben befolyásolja a nagypolitikát?

Danika egyébként tényleg idióta, de ez nem újdonság, már 68-ban sem volt több esze. De mondjuk azért Demszkyt, Konrádot és Harasztit egy echte antikapitalista bankellenes, képviseleti-demokráciátlanító manifesztó támogatói között látni, nem kevéssé humoros.

Voltam cserkész, nyilas, ávós... 2012.05.06. 04:43:22

Ezen Cohn-Bendit nevűn kellett volna kísérletezgetni...

Elhatárolódom.

states1 2012.05.06. 08:18:49

A magyar választó ugyan levágta ennek az internáci ezerfejű hidrának egyik másik fejét 2010-ben, az SZDSZ mint párt megszűnt, a szocikból egy szarkupac lett a parlament balsarkában, de az elmúlt 2 évben az is kiderült, hogy korai volt az öröm, ott vannak ezek minden kilométerkőnél Európa és a világ országútjain, s a hazain is. Az USA-ban pedig az elnök és kormányváltás csak annyit jelent, hogy más veszi fel a telefont a Fehér Házban, ha a hidra van a vonal túlsó végén.

hegyaljai 2012.05.06. 08:42:56

Az aláíróknak eltérő mértékben, de jelentős szerepe volt abban, hogy Európa - amely alatt az Únió és az egyes tagországok nyomorult helyzetét egyaránt érteni kell - idáig jutott.
A kísérletről pedig annyit, hogy a laboratóriumi nyulakkal sem lehet bármit megtenni. Itt most azok jelentik be, hogy az eddigi vegyszer adagolás helyett áttérnének az elektrosokkra, akik miatt a nyulak nem szaporodnak.
A kísérleti nyulaknak van esélye, mert az "állatvédők" fellépnek az érdekükben. Sajnos az aláírók egyébként már korábban kisajátították az "embervédők" pozícióját, úgyhogy nincs kegyelem az 500 millió kísérleti alanynak.

Pelso.. 2012.05.06. 21:06:19

@states1: Hogyne, óriási vívmányok, az szdsz s a szocik padlón. De mi van másnap a közgépen meg a triplabóvlin kívül?

Avatar 2012.05.08. 12:49:24

"Mi sem jöhetett jobban, mint a Római Klub 1972-es „The Limits To Growth” jelentése. Végre valami. A kapitalizmus elpusztítja a Földet! Fegyverbe proletárok! Végre ismét érkezett egy eszme, amely kellően internacionális és kellően a jövőben van ahhoz, hogy valós vagy téves voltával csak sokára, és ne nekünk kelljen szembenézni."
---------------------------------------------
"Most, negyven évvel később, már módunkban áll megítélni, hogy jó munkát végzett-e a Római Klub, a Növekedés határaiban közölt előrejelzések milyen mértékben váltak be."

www.antalffy-tibor.hu/wp-content/uploads/2012/04/at2081.jpg

"A fenti grafikonra tekintve azt láthatjuk, hogy az élelmiszertermelés növekedése a vártnál valamivel nagyobb volt az előre nem látható extra erőfeszítések következtében. Itt elsősorban szűzföldek feltöréséről van szó, valamint kemikáliák fokozásáról, illetve hibrid fajták meghonosításáról. Ezzel szemben a nem megújuló erőforrások terén a világ kissé „alulteljesített”. Viszont a népesedés, az egy főre eső szolgáltatás, és ipari termelés, valamint a globális szennyeződés növekedése szinte fillérre stimmel. Tisztelt előrejelzés szkeptikusok, szíveskedjetek emlékezni."
...
"A „Növekedés határai” jelentésben több szcenárió is fel volt véve, amelyek egyike a „business-as-usual” vagyis „ha nem csinálunk semmit” volt. Ne is mondjam, a különböző intervenciós szcenáriókra nem lett szükség, mert a kormányok 40 év alatt nem csináltak semmit a gazdasági növekedés hajszolásán kívül. A fenti grafikon tehát a „nem csinálunk semmit” helyzetet mutatja be, mert mi emberek már csak ilyenek vagyunk, nem csinálunk semmit."
www.antalffy-tibor.hu/?p=5895

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.05.11. 11:49:09

Magyarorszag kiserleti laboratorium.

www.origo.hu/gazdasag/20120511-orban-kockazatos-kiserlet-a-tranzakcios-ado.html
"Veszélyekkel is jár Magyarország új adópolitikája, mert a magyar kormány az első, amely a tranzakciós adóval próbálkozik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. A kormányfő közölte: "Nem vagyunk minden kockázat ellen bebiztosítva", de hozzátette, hogy szerinte az irány alapvetően jó."
süti beállítások módosítása