Tizenkét állítás a politikai kereszténységről (Szőnyi Szilárd) – Mi a jobb? IV.
2012. április 30. írta: Redakció

Tizenkét állítás a politikai kereszténységről (Szőnyi Szilárd) – Mi a jobb? IV.

  A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi dilemmáit elemző Mi a jobb? sorozatunkban Szőnyi Szilárd (Heti Válasz) írását olvashatják.

 

  Bár személyes ízlésemtől fényévekre áll, tiszteletben tudom tartani, hogy egy kereszténydemokrata pártvezető a 2010-es választási győzelem éjszakáján szavazói előtt keresztvetéssel nyugtázza sikerét és vallja meg hitét – de azért az a szalonkaügy nem kellett volna.

  Mivel a hit titokzatos adomány, Isten ments, hogy egy mégoly világnézeti párt képviselőin számon kérjem bármely felekezet krédóját – ám ha azt hallom, hogy egy kereszténydemokratának nem feltétlenül kell kereszténynek, vagyis Krisztus-követőnek lenni, legott névbitorlást vagyok kénytelen emlegetni.

  Tetszikelem, hogy manapság olyan időket élünk, amikor kormányzati és egyházi tótumfaktumok nem ellenségként, hanem szövetségesként tekintenek egymásra – de azt is erősen lájkolnám, ha utóbbiak nem kritikátlanul takarnának fel a Fidesz-KNDP mögé, hanem legalább szökőévenként arról is értesítenék a közvéleményt, hogy valamivel nem értenek egyet.

  Nagyon menőnek gondolom, hogy ma már katolikus egyházi vezetők is nyíltan állást mernek foglalni politikai kérdésekben – de ha azt látom, hogy egynémely írás igényessége alulról nyaldossa egy Magyar Fórum-publicisztika színvonalát, akkor legszívesebben megszaggatnám köntösömet, és fejemre hamut szórnék.

  Felettébb díjazom, hogy a kormány a világ legtermészetesebb dolgaként ismeri el hitvalló keresztények teljesítményét – de kicsit sem viselne meg, ha egy-egy augusztus 20-án vagy március 15-én nem szakmányban tüntetnék ki mégoly jóravaló plébánosok, teológiaprofesszorok és püspökök tömegeit.

  Illőnek tartom, hogy végre kipenderítették az egyházak közül a szcientológusokat, az ilyen-olyan állatvédőket, nácigyanús ősmagyarokat és más gyülevész gyülekezeteket – de üdvösnek gondolnám továbbra is egyházként elismerni azon kisebb keresztény, pünkösdi, karizmatikus felekezeteket, amelyek annyira bizonyosan hisznek Istenben, mint a Hit Gyülekezete élén hoppmesterkedő Németh Sándor.

  Kifejezetten szexinek gondolom, hogy van egy párt a magyar közéletben, amely rendre szót emel a „legkiszolgáltatottabb kisebbség”, vagyis a magzatok védelmében – épp ezért álmélkodva figyelem, vezetői ennek hangoztatása közben milyen könnyedén meg tudnak barátkozni a gondolattal, hogy „a társadalom jelenleg még nem érett” az abortusz szigorúbb korlátozására.

  Egy percig sem várom el kereszténydemokrata felebarátaimtól, hogy politikusi tevékenységüket a templom egereként végezzék – ám azon csak felhúzom a szemöldököm, hogy parlamenti képviselőik csak akkor bírnak legalább részsikerrel vétót emelni egy kormányzati törvényjavaslat ellen, ha az (lásd a képviselők egyéb keresőtevékenységének megtiltása) a zsebükre megy.

  Komálom, hogy bevezetik a kötelezően választandó hittan- vagy etikaoktatást az iskolákban – és már csak azt remélem, hogy utóbbi nem valamiféle tankönyvízű, letudandó tantárgy, hanem a szépre, jóra és igazra a diákok életéből vett szemléletes példákkal rávezető, élményszámba menő foglalkozás lesz.

  Makovecz Imre életművét, bár egyes épületeivel nehezen tudok mit kezdeni, mindenestül tisztelem. Ellenben megrökönyödve figyelem, milyen ellentmondást nem tűrő vehemenciával akarják egyes harcias keresztények és Isten házának padját ritkán koptató hivatásos magyarok megépíttetni a budai Hegyvidéken a mester ide álmodott magyar Sagrada Famíliáját, noha sem a helyi közösség, sem az egyházmegye nem lelkesedik érte.

  Elfogadom, hogy a köztársasági elnöki tisztség, akár betöltőjének személyétől függetlenül, tiszteletet parancsol – de hadd tekintsem már blaszfémiának, ha egy kiugrott szerzetesből lett politikai tanácsadó Jézus urunk kínhalálához hasonlítja a plágiumbotránya miatt lemondani kényszerült államfő megpróbáltatásait.

  Mindenek felett pedig, már csak a személyes érintettség okán is, nagyon tökös dolognak tartom, hogy manapság a kereszténység által is tanácsolt hagyományos családeszményt megvalósítók, azon belül is a sokgyermekesek nemhogy nem harmadrendű állampolgárnak, de a jövőbe való befektetés legfőbb letéteményeseinek érezhetik magukat a hazájukban – és amilyen betegesen jóhiszemű tudok lenni, ebbéli megelégedettségemben mindenféle szalonkaügy, neofita túlbuzgóság, képmutatás, ízléstelenség és következetlenség felett egy csapásra hajlamos vagyok napirendre térni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr824468152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ucsacsu 2012.04.30. 19:06:04

@Sola Scriptura:
Eztetettett az atyának kéne mondanod, kéred a címet?
Na mindegy ,ahogy a népesség is hagy maga után némi elhagyni valót úgy a papság is,milyen szentség törés a papság kritizálása,az ördögtől való szavak.

Sola Scriptura 2012.04.30. 19:06:58

@ucsacsu: református vagyok, nekem úgyse hinne ... :) Én csak a Szentírást tudom felhozni, pápai encklikákat nem :)))

Sola Scriptura 2012.04.30. 19:08:23

@ucsacsu: egyébiránt a papság kritizálása nagyon is helyénvaló, az egyháznak nagyon hasznos lehet, ha szembesül vele hogy gyarló emberekből áll és egyedül Krisztus kegyelme tartja össze, nem a tagjainak a bűntelensége. Persze ez is csak ilyen protestáns mellébeszélés...

Sola Scriptura 2012.04.30. 19:10:22

@ucsacsu: néhány év múlva biztosan. Ha addig élek és az Úr úgy akarja ...

mement 2012.04.30. 22:29:48

Nagyon orulok hogy a kozpenzbol alapitot Heti Valasz jolfizetett munkatarsakent, a hetkoznapok dolgozo emberenek valosagatol teljesen elszakadhatsz, es naiv idiota kereszteny faszkent eppen pont a mandineren adhatod elo, hogy mennyire orulsz, hogy a bemondasra elhitt tundermesebol levont konkluziokat, allami szinten eroltetik rank.

everyday_normalguy 2012.04.30. 22:30:54

Igazi érzelmi hullámvasút ez az írás: 11 pontot végigizgultam, már kezdtem kételkedni, hogy bízik-e a szerző a Pártban, de aztán persze kiderült, hogy bár vannak hibák, de azért minden jó, ha a vége jó.

Ahogy már mondtam: Kerényi Imi-féle marhabőrért kiáltó sorozat kerekedik itt, a szemünk előtt!

ügyfélszolgálatos 2012.04.30. 23:21:17

Eléggé gusztustalan ahogy az egyházak a fidesz seggét nyalják, és közben az állam faszát szopogatják. Az én adómból. Gusztustalan.

mese1 2012.04.30. 23:56:35

@ucsacsu: Ha katolikusnak akarod keresztelni akkor az egyik keresztszülőnek katolikusnak kell lenni, ezt nem a pap találta ki, másrészt gondolj arra, hogy a keresztszülőnek példát kell adni a vallás gyakorlatban is, na már most egy evangélikus, hogyan tudna a katolikus hitről. Hmm?

mese1 2012.04.30. 23:57:42

@Sola Scriptura: Az Egyház nagyon is tudja, hogy nem vagyunk szentek, ezért van a bűnbocsánat szentsége.

mese1 2012.04.30. 23:59:09

@Sola Scriptura: A katolikusok meg a szenthagyományt is ami idősebb a szentírás újszövetségi részeinél is.

mese1 2012.05.01. 00:00:34

@mese1: Persze a szentírással együtt

J.Ildiko 2012.05.01. 00:04:01

"...s amilyen betegesen jóhiszemű tudok lenni, ebbéli megelégedettségemben mindenféle szalonkaügy, neofita túlbuzgóság, képmutatás, ízléstelenség és következetlenség felett egy csapásra hajlamos vagyok napirendre térni."

Úhuhuhuhuhúúúú, akkor sok értelme volt leírni e sok konstruktív kritikát, ha kedves szerző jóllakott óvodásként tojik a problémákra :DDDDDD

mizie 2012.05.01. 00:05:08

Ez az írás minden tekintetben borzasztó. A nyelvezet kb mint az ifitáborba lejövő szoc.káder jópofizása. Döglött hal szaga van az egésznek.

És mi is amivel a Párt támogatja a sokgyermekes családokat?

Az abortuszról meg nagyon le kéne szállni. Mi közöd neked ahhoz? Hogy mersz egyáltalán beleszólni egy ilyen döntésbe?

Ja és az egészben a legviccesebb a HitGyüli fikázás... Miben is más az amit ők csinálnak és az Egyház nem? Ugyanaz a kutya csak a póráz más.

Gusztustalan az egész.

Értelmesen gondolkodó, felvilágosult kereszténydemokraták, hol vagytok?

mese1 2012.05.01. 00:11:25

@mizie: Abortusz= gyilkosság... A HIT GYüli meg zsidózó szekta csak ennyi...

mizie 2012.05.01. 00:13:45

@mese1: legalább nem kell semmit írni válaszul, mert mindent leírtál már (leginkább magadat) :)

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.01. 01:22:16

Szőnyi úr, remélem, hogy ironizál, és nem tudatlanságát palástolja a cikkben. Az ilyen kijelentések, mint "Nagyon menőnek gondolom, hogy ma már katolikus egyházi vezetők is nyíltan állást mernek foglalni politikai kérdésekben" némi hiányosságot mutatnak a történelemtudásában.

Ad.1: A katolikus egyház világéletében politizálásról szólt. Amióta katolikusnak hívják magukat, azóta a világi hatalom iránti olthatatlan szomj jellemzi őket.
Ad.2: A katolicizmus legújabb kori ámokfutásának kezdete Vatikán állam újrapozícionálása, amelyet a múlt századelőn követtek el. Azóta államközi szerződéseket kötnek (mire fel?), és különböző előjogokat akarnak (mire fel?).
Ad.3: A katolicizmus kereszténységgel való kapcsolata erős fantáziával még kimutatható, de már Luther sem vette be a porhintést. Ha mögé nézünk az álszentségek kiszolgáltatóinak, akkor egy pénzéhes és hataloméhes világuralomra törekvő szervezetet látunk.
Ad.4: Katolikus értelmezés szerint kereszténynek lenni nem nehéz. Semmi erkölcsös dolgot nem kell tenni, csak rendszeresen be kell kajálni az istennek mondott sütikét, és elfogadni a pápa főségét.

Ha ezek után néha megjelenik egy-egy ténylegesen is keresztény érték a palettán, akkor az inkább kivétel. Nem kell félni, nem képviselik sokáig a csuhás urak, szépen megbarátkoznak majd az abortusszal ugyanúgy, ahogyan a történelem során a homoszexualitással és pedofíliával sikerült. Csak a hatalmuk és befolyásuk ne csökkenjen, mert azt nem bírnák elviselni...

tucano 2012.05.01. 01:28:43

" Kifejezetten szexinek gondolom, hogy van egy párt a magyar közéletben, amely rendre szót emel a „legkiszolgáltatottabb kisebbség”, vagyis a magzatok védelmében "

ööööö, tudom hogy reménytelenül maradi és fantáziátlan vagyok, de sztem szekszi az vmi csajokhoz kapcsolódó dolog. Oké, haladok a korral, felőlem még egy férfi is lehet szekszi, pláne ha nők szemszögéből nézzük a dolgot, ami nehéz, de nem is akarom túlírni. Viszont hogy a péklapátba lehet szekszi a magzatok védelme?

mizie 2012.05.01. 02:10:54

@tucano: Naja, azért a magzatok és a szexi szavak egy mondatban egy egyházhoz kötődő embertől igencsak viccesen hatnak. Mert remélem viccnek szánta.

Bélabáttya (törölt) 2012.05.01. 03:28:05

Valahol, valamikor kitalálták az állam és az egyház szétválasztását. Tetszene, ha be is tartanák...

Olyan jó lenne, ha a parlamentünk, kormányunk tagsága nem felekezeti vitákkal, tisztogatással foglalkoznának, hanem mondjuk tennék a dolgukat.

Sajna viszont ott ülnek a „keresztény értékek” védői. Érdekes módon tevékenységük - látszata - nagyjából kimerül azzal, hogy a kocsmák, szórakozóhelyek korábban zárjanak, ne lehessen szeszes italt venni estefelé, hanem szépen kocogjon haza napnyugtára mindenki, és békésen dicsérje egy szorgos nap elmúltát.

Köszike a lehetőséget, de talán foglalkozhatnának valami mással is, mint így 2012 táján az épp aktuális egyedüli igaz vallás felé terelgetni a jónépet.

Mindeközben a minap benéztem a Mátyás templomba. Egy dolog a belépőjegy (egy templomba?), de a bejáraton túl lelkes képeslap és mifeneárusok között kell utat törni, ha beljebb is akar valaki jutni.
Hát, annak alapján, amennyit olvasgattam a Bibliából, úgy tűnik, Jézusnak lenne dolga manapság is...

Úgy mellékesen. Egyik hűdekeresztény épviselőtől se láttam, hogy mondjuk a jövedelmével támogatott volna bármiféle kereszténykedő dolgot (azt rutinosan tőlünk várják el), de olyat se, hogy valamiféle kétséges erkölcsi megítélésű napidíjat, lakhatási, vagy egyéb támogatást ne akarjanak felvenni...

Nem lehetne inkább elérni valahogy a parlmenti jelenlétük helyett valamiféle egyházi, vagy civil szervezet tagságában boldogítsák egymást, minket meg hagyjanak végre nyugton?

Hunor Levente 2012.05.01. 04:06:20

@jose maria padilla: Nem is bírtam a "Tetszikelem" után tovább olvasni ezt az idiótát.
Amúgy meg a kereszténység egy vallás, és a kultúrához is köze lehet, de normálisan a politikában nincs semmi keresnivalója, ahogy más vallásoknak sem. A "politikai kereszténység" egy faszság, csak harácsolásra és elnyomásra jó.

seahawks 2012.05.01. 06:37:21

a vallást nem szabadna a politika közelébe engedni. amikor ez a történelem során megtörtént, ott mindig ártatlan emberek haltak meg. a katolikus egyház több ember haláláért felelős, mint hitler és sztálin együttvéve.

a szerzővel nem értek egyet abban, hogy a sokgyermekes családokkal jól bánna ez a kormány. semmivel sincs jobb helyzetünk, mint korábban volt.
nem segít minket a törvényeivel, hogy az anyák nyugodtan otthon maradhassanak a gyerekekkel, fizetni kell a bölcsödéért, ami eddig szinte ingyen volt.
bezzeg az egyház seggét továbbra is kinyalja, a támogatással, amiről nem kell elszámolnia, az iskolák átadásával(az egyház miből fogja fenntartani őket? állami pénzből, aminek hiánya miatt kénytelenek az önkormányzatok átadni őket...)

dobzse.laci 2012.05.01. 06:47:06

@Sola Scriptura:
Az általad idézett könyv inkább a tekercsek feldolgozásának sztorijáról szól, mint a szövegük közzétételéről.
Annyi azért látszik, hogy a Vatikán nagyon kézben akarta tartani a dolgot - gondolom fingjuk nem volt, hogy mi lehet benne :)
De az összes kavarás, takargatás, hazudozás mögött inkább elemi erejű ostobaság látszik, mintsem ördögi konteó.

mese1 2012.05.01. 06:49:37

@mizie: Cáfold meg, ha nem igaz...

mese1 2012.05.01. 06:52:36

@akela_a_hun: A qumráni tekercsek anyagát meglehet veni magyarul is, igaz elég drágán , a címet nem tudom, talán 2 éve jelent meg, És nem oszt nem szoroz, mert a qumráni iratok, a gnosztikus iratokhoz tartoznak, amelyek a II.szd-ban íródtak, a Szentírás utolsó könyve pedig az I.szd végén.

mese1 2012.05.01. 06:55:12

@mese1: ..venni..
@seahawks: Ezt ugye tudod, hogy nem igaz. Ha már itt tartunk csak a "nagy francia forradalom alatt 40000 papot és szerzetest öltek meg..." És a parlamentben ma is reformátusok ülnek többségben, köztük sok lelkész

Kono 2012.05.01. 06:56:48

Jó. Ezért kéne egy valóban keresztény párt, aki nem csak a nevében az, és nam csak addig, amíg ebből anyagi hasznot lát. Mert szégyen, ahogy ezek a kobcért verekszenek, míg mások a pénzüket és idejüket nem kímélve dolgoznak. A Biblia azt mondja, h szolgálni kötelessége a hívőnek és ne várjon érte köszönetet. Ezért támogatnám, h a KDNP csak annyi fizetést fogadjon el, ami a költségeit fedezi. Rögtön kevesebb lenne a "keresztény" :)

mese1 2012.05.01. 06:56:54

@Bélabáttya: Aki imádkozni megy annak van lehetősége általában, a turista meg fizessen, mert nem a Szentlélek takarít utánuk.

okostjás 2012.05.01. 06:57:59

@ucsacsu: Ha egy az Isten, a papok ne legyenek már nagyobbak az Úrnál és ne válogassanak a kisdedek között. Szégyelljék magukat!

dobzse.laci 2012.05.01. 07:22:15

@mese1: Ez tény.
Azért írtam, hogy a kavarás mögött szimpla ostobaság lehetett, mert lényegileg több ellentmondást nem találni, mint az eredetiek között.
Amúgy meg tökmindegy, mi van benne, az egyház van annyira jó marketingben és PR-ban, hogy az egész mit se számítson.

na__most__akkor 2012.05.01. 08:31:51

@Bélabáttya: igazad van, de mit érsz vele, meg MI, többiek mit érünk vele...
Sajnos.

@ucsacsu: mondasz néhány okosat is, de nem tudlak komolyan venni:

"nekiitt" "arabott" "Oda megy"
"külön véleménye van,nem igazsága,véleménye, azt mindjárt a pár adja"
"megkeresztelni,mert a kereszt szülök évangelusok, a barom. Mintha nem az számítana,h szeretik e"

_________________
A mondatnak van alanya, állítmánya, lehet még tárgya, lehetnek határozói - meg értelme is van. Vagy legalábbis lehetne.
_________________
Írásjelek után szóközt írunk... Ált. isk. I.o. tananyag.

ingyenebed 2012.05.01. 08:48:08

Egyfelől olyan politikai kereszténység és olyan egyház, amilyet a szerző szeretne, nem volt, nincs, és nem is lesz soha. Az egyház és a politikai kereszténység nem a szeretetről és a jóságról szól, hanem a hatalomról és a pénzről. A pápának annyi köze van Jézushoz, mint Sztálinnak Marxhoz. Hivatkozik rá.
Manapság az ateisták viselkedése sokkal közelebb áll Jézus tanaihoz, mint a keresztényeké. Lassan ott tartunk, hogy a kersztény a hulladék ember szinonímája lesz. Legalábbis Magyarországon.
És hogy miért van ez? Pontosan azért, ami a szerző írásából is kiérezhető. Hosszan sorolja, mi nem tetszik neki, az ember azt gondolná, hogy na végre, valaki a nyájból elkezdett gondolkodni, aztán az utolsó mondattal agyonvágja az egészet, ahol megmagyarázza, miért tér napirendre minden fölött, amit addig sorolt.
Ilyen egy tipikus kersztény. Nincs becsület, csak a nyáj meg a hűség.

agatsu 2012.05.01. 08:57:48

@mese1: Dehogyisnem...egy pap találta ki, akiből pápa lett valamikor...Keresztelő Szent János mindenkit megkeresztelt, vallásra, korra, nemre, rasszra való tekintet nélkül. Hogy jön ahhoz -mégha Isten felkent szolgája is -egy ember, hogy a kereszteséget megtagadja valakitől?

ucsacsu 2012.05.01. 09:18:47

@na__most__akkor:
A viccet elkúrtam, mert végig röhögtem, bocs de annyira ide kívánkozott,majd jobban vigyázok.

A keresztséget nem tagadhatná meg senki,főleg nem egy pap,mert ha valaki azzal jelentkezik nála,h keresztelje meg a gyermekét akkor a szülőknek van rá igénye,és nem a gyermeknek.De hát a papok se a régiek,lásd Apor Vilmos, éppen aktuális.

Alonee 2012.05.01. 09:24:37

@Schwerer Gustav: Pontosan ezt éreztem én is a postban. Abszolút egyetértek, manipulatív, vacak kis írás, ahol az úriemberkedés mellett, jó alaposan odab.sz mindenkinek akit utál. A ''tetszikelem'' pedig egy igazi csemege, aranyérmes modorosság.

nevergone 2012.05.01. 09:27:51

Ez egy jó írás, teljesen egyetértek vele. Mondjuk egy tizenharmadik pontot hiányolok:
Örülök annak, hogy egyre több keresztény szellemiségű párt és szervezet jön létre, de azt felháborítónak tartom, hogy ezek a pártok és szervezetek nyiltan kirekesztőek, uszítóak, manipulatívak és gyűlőletkeltőek.

Arthur Dent 2012.05.01. 09:35:43

Katonaként a debreceni konzervgyárban melóztunk, volt közöttün egy pap. Na ő nem hozott ki semmit a gyárból, de a rangjánál fogva követelte, hogy aki hozott adjon neki...

Pályakezdőként egy vallásos csaj volt a munkatársam. A munkánk egymásra épült (volna), de ő az eskövőjét tervezte és rajzoló programmal kottákat gyártott munka helyett. De nem valami hatékony módon megfelelő célprogrammal, hannem vonalak pontok, ahogy elmegy az egész nap könnyen. A munkáját végül én csináltam meg. Azóta sem dolgozik, 3 évente egy gyerek és kerek a világ.

Rutinosabb mérnökként egy komplex megoldást vizsgáltunk ami nem működött. A szállító (vallásos) képviselője egész hétvégén tesztelte a megoldást, és egyszer becsúszott egy hibás mérés, ami szerint jó lett a megoldás, kérdeztem, hogy hogy sikerült megjavítani. A válasz az volt, hogy teszteltem, teszteltem, az isten meg megsegített.

A vallásos politikusok még rosszabbak. A politikus önmagában is maximum álszent tud lenni. Elég undorító.

hattyú 2012.05.01. 09:39:24

@nevergone: ez biztosan azért van, mert a legtöbb keresztény ember oly mértékben követi Krisztus tanait, annyira átszövi a lelküket a szeretet, együttérzés és a könyörület, hogy csak na, ugyan már az nem kirekesztés, uszítás és gyűlölet! Az csak a legmélyebb krisztusi, felebaráti szeretet! Csak félreérted, mert butuska vagy, képtelen vagy felfogni, hogy az szeretet és nem gyűlölet! Érted? SZERETET!!!! :D Mint pl. ennek a blogbejegyzésnek az írója, ő is biztosan mélyen hívő és emiatt akarja megmondani, hogy másoknak mi a jó, üdvözli, hogy a gyerekemnek, vagy a gyerekednek kötelező agymosáson kell résztvennie az iskolában, mert én hülye, esetlen, morális csődtömeg szülő erre képtelen vagyok! És ezek mind elkötelezett jó emberek! A középkorban is ők voltak a jók, amikor több millió embert kínoztak és égettek el, pont annyira jók, mint az elkötelezett bolsevikok, vagy a nácik, ők mind a tudás birtokosai, akik minden időben, mindig tudják, hogy neked mi a jó és ha ellenkezel, akkor bűnös vagy - az részeltkérdés (de nem jelentéktelen), hogy mekkora a hatalmuk és éppen máglyára küldhetnek-e, vagy valami megsemmisiítő, vagy munkatáborba, szerencsére ma ki lehet röhögni a minden tudó, ájtatos marhákat, bár Magyarországon egyre nehezebben megy, de még szerencsére lehetséges...egyelőre, bár szerintem már nincs is rá igény, csak oldalak és kolompok után ballagó és bégető robotok laknak ebben az országban... éljen a felebaráti szeretet!

rókarege 2012.05.01. 09:54:30

A magyar nem vallásos, pláne nem keresztény. Sosem volt az. Nem érinti meg, nem érdekli az egész. Van egy 5-10%-os kisebbség, akik fogékonyak ilyesmire, na de hát ilyenek bármilyen natív közegben akadnak. A KDNP önálló pártként nem létezik. Itt keresztény alapon politizálni vicc, képmutatás. És egy idő után rendkívül irritáló.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.01. 09:55:46

A posztot nem tudtam végigolvasni, de egy dolog eszembe jutott. Lájkolnám, ha minden egyház kitakarodna az ország irányításából, ha a hívők maguk tartanák el az egyházakat és nem az én adómból. Szeretném, ha a bűntudattal operáló egyházak iskoláiba járó gyerekek szülei megfizetnék a hobbijukat. Ebben az országban csak azért van porondon, hogy ki egyház és ki nem, mert sok pénzt lehet ezzel lehúzni az államról. És mielőtt a karitatívság előjönne: úgy én is tudok karitatív lenni, ha fizeti az állam. Szeretném, ha nem olyanok irányítanák az országot, akiknek képzelt barátaik (Jézus, Mária stb.) vannak. Más esetben ugyanis az ilyet bezárják és gyógyszerekkel kezelik.

na__most__akkor 2012.05.01. 10:05:53

@ucsacsu:
Még most is...
Írásjelek után szóközt írunk... Ált. isk. I.o. tananyag.

Én tudom, hogy ez csak egyszerű trehányság.
Bocsánatos bűn.

Tudod: (?)
Erősen fogadom, hogy többé nem vétkezem és a bűnre vezető alkalmat elkerülöm.

na__most__akkor 2012.05.01. 10:09:16

@ingyenebed:
"Ilyen egy tipikus kersztény. Nincs becsület, csak a nyáj meg a hűség. "

Meg egy tipikus politikus.

ucsacsu 2012.05.01. 10:15:14

Beszéljünk a gyónás szent titkáról is egy cseppet,bemegy a vádlott a sekrestyébe elmondja a papnak a bűneit,meggyónja,megbánja,majd kijön,és ott folytatja ahol előbb abbahagyta.MAJD A JÖVŐ HÓNAPBA ÚJRA MEGBÁNJA.ITT TENNÉK EGY KURFLIT A lll/lll-S IRÁNYÁBA. Ja a perselypénzről meg ne is beszéljünk, szegény apá, mindig bajba volt,mert örökké hiányzott egy gomb vagy egy zakóról vagy egy télikabátról vagy egy városi bundáról, de jó leírni városi bunda.Hát igen a kereszténykék,kereszténykék akik a madarakra vadásznak, a fent tarthatóság érdekébe.De a fegyverek megáldásáról is beszélhetnénk,ha lennének fegyverek.Arra azért kíváncsi lennék,h felcsúti táltos kinek gyón,talán a sámánnak, ha az veri a dobot.

ucsacsu 2012.05.01. 10:17:12

Megint, de egy ujjal írók, így sikerül.

DR. INKVIZITOR 2012.05.01. 10:24:23

Tisztelt Hozzászólók!
Ne egymást aprítsátok, hanem irányítsátok hozzám a delikvenseket!
Régóta bevált problémamegoldó módszereim és technikáim - szinte - csodát tesznek...

Sola Scriptura 2012.05.01. 10:24:49

@mese1: Maradjunk annyiban, hogy van benne idősebb rész is. Mert a legnagyobb része a középkor kitalációja. De ezen nem hiszem, hogy itt kellene vitát nyitni.

csaba76 2012.05.01. 10:24:59

Én a politikai ateizmust támogatom. Hihet mindenki, amit csak akar, de viselkedjen úgy a többiekkel, mintha simán csak egy ember lenne.

Sola Scriptura 2012.05.01. 10:36:35

@akela_a_hun: azt írtam, több tekercs leirata is szó szerint szerepel benne, valamint pl. az Ézsaiás-tekercs esetében az általunk ismert (mondjuk Leningrád-kódex) szerinti Ézsaiástól való eltérések részletesen. Az első a függelékben van, az Ézsaiás - ha jól emlékszem - a törzsszövegben. Ha kívánod, előkujtatom azt a könyvet (most elsőre nem találtam a könyveim között, de ez nem jelent semmit, 3000 közül kellene kikeresnem), és oldalszámra lebontva is leírom neked.

Sola Scriptura 2012.05.01. 10:39:15

@mese1: nem lehetnek II. századiak, mert a qumráni barlangokat a Titus seregei 70-ben ugyanúgy elpusztították, mint Jeruzsálemet. Egy dologban egészen széles körű tudományos egyetértés van az iratok kapcsán: hogy a Kr.e. III. századtól 70-ig keletkezhettek és hogy egy kis közösség iratai voltak, aki a zsidóság fő áramától elszakadt (abban már jóval kisebb körű az egyetértés hogy ezek az esszénusok voltak).

Sola Scriptura 2012.05.01. 10:40:25

@csaba76: szerintem nagyobb megbecsülés, ha úgy viselkedem veled, mintha Te is Isten teremtménye volnál, nem pedig egy genetikai véletlenszerűség eredménye....

Sola Scriptura 2012.05.01. 10:45:12

@agatsu: úgy, hogy Keresztelő János felnőtteket keresztelt, és nála is feltétel volt a bűnbánat a keresztséghez. Ma pedig sok esetben a bűnbánat legkisebb jelét sem mutató és istentelen életet folytató szülők úgy viszik a gyereket keresztelni, mintha az valami kedves népszokás volna, és láthatóan eszük ágában sincs Isten akarata szerint nevelni; akkor miért kellene megkeresztelnie? Ha egy cseppet is komolyan veszi a keresztséget, azt mondja, hogy előbb lássuk azt a bűnbánatot; a szülők 98%-a itt abba is hagyja a próbálkozást és megállapítja hogy a pap a bigott, nem pedig ők a tudatlanok, amikor népszokást látnak a keresztségben.

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.01. 10:45:12

@Bélabáttya: "Mindeközben a minap benéztem a Mátyás templomba. Egy dolog a belépőjegy (egy templomba?), de a bejáraton túl lelkes képeslap és mifeneárusok között kell utat törni, ha beljebb is akar valaki jutni.
Hát, annak alapján, amennyit olvasgattam a Bibliából, úgy tűnik, Jézusnak lenne dolga manapság is..."

Alapvetően hibás feltételezésre építesz. A Mátyás templom (és ez minden más templomra is igaz) NEM Isten háza. Jézusnak lenne dolga manapság is, persze. Elsőként a szobrokkal telepakolt pogány templomokat forgatná fel, a képeslap árusítás ehhez képest kutyafüle.

ucsacsu 2012.05.01. 10:52:05

@Sola Scriptura:
Hát ezt még gondold át még egyszer,honnan tudod milyen meggondolásból keresztelteti meg a gyermekét valaki?Most például ugyi jön a KERESZTÉNYKURZUS JÖVŐRE HITTAN,ECT,ECT.
A CÖLIBÁTUS IS MEGÉRNE EGY KATOLIKUS MISÉT,MINT A VAGYON GYŰJTÉSE RÓMA RÉSZÉRE

Sola Scriptura 2012.05.01. 10:55:33

@ucsacsu: nagyjából 2 elbeszélgetés alapján kiderül. De általában már az elsőnél. Az esetek nagy részében az első 5 percben. Nem hasraütéssel :)

Sola Scriptura 2012.05.01. 11:02:08

@ucsacsu: A hittannal kapcsolatban: egyrészt szerintem senkinek sem árt, ha mondjuk tisztában van olyan alapvető dolgokkal, amik a teljes európai kultúra alapját képezik. Hogy tudnál értelmezni mondjuk egy barokk templomot, egy reneszánsz freskót, ha gőzöd nincs, milyen gondolatok, milyen történetek vannak mögötte?
Másrészt viszont az igaz, hogy ez erőszakkal nem megy, az egész egyháztörténelem azt bizonyítja, hogy amikor erővel és hatalommal akarta az egyház terjeszteni a kereszténységet, annak mindig az egyház totális elvilágiasodása lett az eredménye, nem pedig tömegek megtérése.
A cölibátus meg valóban tarthatatlan.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.05.01. 11:17:09

@Sola Scriptura: ez nem protestáns mellébeszélés, ezt a katterok is így gondolják. És így is tanítják. A sola scriptura viszont örök ellentét marad. Tkp a Szentírás is a hagyomány írásbeli lecsapódása, a hagyomány része, nem pedig kívülálló alapja. :D
@ucsacsu: mi a baj a cölibátussal? Kétezer éve működik, ezer éve kötelező alapon. Ha letörlik, majd jönnek a házasságtörő meg elváló papok. Házasként sosem lesz időd a híveidnek szentelni az életedet. Rengeteg papot ismerek, és túlnyomó többségük nem éli meg csapásként a cölibátust. Ha a pedó papokra gondolsz, szólok, hogy a cölibátustól senki nem lesz pedofil, és főleg nem fog miatta a saját neméhez vonzódni. www.komment.hu/tartalom/20100526-velemeny-ratzinger-tette-a-legtobbet-a-papi-pedofilia-ellen.html Hans-Ludwig Kröber (nem vallásos) bűnügyi pszichiáter szerint "hamarabb lesz valaki várandós egy csóktól, mint pedofil a cölibátustól". Amúgy meg ha a papok cölibátusát el is törölnénk, a szerzetesekét nem lehet, mert ettől szerzetesek, a cölibátus a szerzetesség "fogalmi eleme". (Papság és szerzetesség nem ua., simán lehetsz szerzetes anélkül, hogy pappá szentelnének, de a cölibátus ekkor is vele jár.)

Sola Scriptura 2012.05.01. 11:27:12

@dobray: ez csak egy kis szurkapiszka volt az egyház tévedhetetlenségének dogmája felé ... :) Mert bizony volt ott tévedés, nem kevés.
(És akkor a pápa tévedhetetlenségét nem is említem, bár arról katolikus körökben is van vita bőven, ld. Hans Küng esete)

Sola Scriptura 2012.05.01. 11:32:42

@dobray: halkan megjegyzem (bár valóban nem szeretném kat-prot vitává degradálni ezt a topikot), hogy a protestánsok sem gondolják, hogy a Szentírás ne volna a hagyomány része, csak épp hozzáteszik, hogy a szóbeli hagyomány számtalan torzulást szenvedett nem egyszer politikai-hatalmi célból is, ezért nem fogadják el az eredeti apostoli hagyomány és a XVI. századra kialakult egyházi hagyomány közötti egyértelmű megfelelést, ha az az I. században leírt kanonikus iratok alapján nem igazolható. Csak hogy pontosak legyünk álláspontilag.

Bélabáttya (törölt) 2012.05.01. 13:09:12

@mese1: Nem rémlik ilyen megkülönböztetés a kereszténykedő szövegekből.
---
@tundrazuzmo: Hát, a jeruzsálemi kaland annak idején a kufárok kiűzésével kezdődött. A mások templomairól, elpusztításokról meg nem esett szó...
---
@Sola Scriptura: Valóban nem baj, ha szóba kerül a Biblia, a kereszténység is az iskolában. De talán ne hittanként. Az a hit kritikátlan oktatását jelenti.
Értelmezni? Az átlagember? Akár hittan után? Hol élsz te...?

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.01. 13:15:35

@Bélabáttya: "Hát, a jeruzsálemi kaland annak idején a kufárok kiűzésével kezdődött. A mások templomairól, elpusztításokról meg nem esett szó..."

Hát, a jeruzsálemi kaland annak idején az istentisztelethez nem illő magatartásformák kiűzésével kezdődött. Akkoriban a kufárok jelentették a problémát, ma a szobrokkal teli, pogány római mintára épült bálványtemplomok. A mások templomainak elpusztításáról pedig csak egy gondolat: ha Jézus azt mondta Isten templomáról (a jeruzsálemi, egyetlen olyan templomról, amelyben tényleg Isten lakott), hogy ott kő kövön nem marad, és valóban, később le is rombolták, akkor vajon mit mondana pedofilék szoborgyűjteményes panteonjáról?

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.01. 13:33:22

@dobray: "mi a baj a cölibátussal? Kétezer éve működik, ezer éve kötelező alapon. Ha letörlik, majd jönnek a házasságtörő meg elváló papok."

Aha, persze. Addig meg maradnak a házasságon kívül homokozgató vagy házvezetőnőkkel összefekvő papok. A pedofíliát most nem is említem. Valóban nincs válás, tényleg. Csak erkölcs sincsen, tényleg.

Sola Scriptura 2012.05.01. 13:40:09

@Bélabáttya: hitet nem lehet oktatni. Azt vagy megkapod Istentől kegyelemből, vagy nem.
És igen, értelmezni. Szeretném hinni, hogy ez az ország még nem tart ott a teljes lebutulás felé vezető úton (aminek egyébiránt éppenhogy a hitetlenség kritikátlan oktatása ágyazott meg), hogy ne lenne rá képes, és ne lenne rá igénye se.

ucsacsu 2012.05.01. 13:45:35

@dobray:
Azért komolyabbak hittelek, a kat.egyház hierarchikus rendszer ebbe nem fér bele a feleség, félre viszi az adományok gyűjtését, mert első a család, bár ha Pécsre gondolok még ez se igaz ugye. Attól függ ki számolja, van aki ötezernél többet számol. Nem működik csak egy részénél , a püspökökről házvezetőnőkről ugye te se szívesen beszélsz.Ó-szövetség,Új-szövetség Jézus tetteit
az Ó-szövetség befolyásolta ,a kereszténység még sehol se volt.Ha az egyik papot hallgatom kapta, ha a másikat akkor adta.

ucsacsu 2012.05.01. 13:57:50

Volna egy tiszteletteljes kérdésem, a kat. egyház fennállása óta vajon küldött e,végeztetett ki annyi embert, mint kedves apánk sztálin regnálása alatt?

ucsacsu 2012.05.01. 13:58:29

@Sola Scriptura:
Hittel nem lehet vitatkozni.

Bélabáttya (törölt) 2012.05.01. 14:23:20

@Sola Scriptura: Bocs, de a lebutulás az elvárt, kötelezővé tett - bármilyen - hit, vallás, vagy épp pártproganda eredménye.
Senkinek semmi baja azzal, hogy te, vagy bárki más hisz. Tegye, kedves egészségére.
De talán hagyja meg a választás lehetőségét másnak is, ne kényszerítse a világ többi részét a saját elgondolásai elfogadására.
Jelenlegi kereszténynek és demokratának (hogy a fenébe fér ez össze?) mondott politikusaink viszont ezt teszik. Köszi, nem kérek, kérünk belőle. Gyaníthatóan te (és a többi hívő) sem, ha azt kell látnod, hogy egy másik templomba, más magyarázattal kényszerítenek be, mint amilyenben hiszel.
Okos dolog volt annak idején az állam és az egyház különválasztása. Sajna nem igazán sikerült...

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.01. 14:27:30

@ucsacsu: "Volna egy tiszteletteljes kérdésem, a kat. egyház fennállása óta vajon küldött e,végeztetett ki annyi embert, mint kedves apánk sztálin regnálása alatt?"

Tudtommal igen. Voltaire 10 millióra becsülte az inkvizíció áldozatainak számát.

Sztálin áldozatait 6 millióra becsülik (nem beleszámítva az éhínségek és a polgárháború áldozatait.)

De teljesen mindegy, hogy ebben a becstelen versenyben amely Sztálin és az papság között zajlott ki végzett az első helyen. Nagyjából összemérhető, kb. ugyanaz az áldozatok számának nagyságrendje Sztálin, Hitler és az inkvizíció esetében. Sokmilliós.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.01. 14:42:33

@Sola Scriptura: Az a baj, hogy a hittan és a vallástörténet között (amiről te beszélsz) nagyon nagy a különbség. Az én gyerekemnek majd én adok ideológiát, el a kezekkel tőlük. Milyen alapon állítják be egyetlen és megdönthetetlen igazságként a vallások isten létét, amikor az egyetlen ami mellette szól, hogy senki nem bizonyította, hogy nincs. Agyrém.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.01. 15:10:35

Azért kíváncsi lennék, hogy ha egyházi iskolában kötelezővé tennénk az ateizmus nevű tantárgyat (ami arról szólna, hogy miért káros marhaság a vallás), vajon mennyire támogatná ezt a sok hittan mellett kiálló ember?

Sola Scriptura 2012.05.01. 15:13:52

@Bélabáttya: azért van némi különbség a protestáns kereszténység által butított Svájc "butasága" és a kommunizmus által butított magyarok "butasága" között.

A többiről ugyanazt írod mint én.

Sola Scriptura 2012.05.01. 15:18:59

@Miazmás: valóban van, csak épp teljesen más, mint amit te itt említesz. A vallástörténet a vallások kialakulásának (világi történelemtudomány által feldolgozott és kutatott) története, a hittan pedig bibliai történetek hívő feldolgozása.

Sola Scriptura 2012.05.01. 15:20:08

@Miazmás: tudnál hozzá megalapozott tantervet írni mondjuk csak az általános iskola 8 osztályára?
Mert a "minden hülyeség", amit itt képviselsz, az nagyjából az első óra első 3 percére volna elég.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.01. 15:40:33

@Sola Scriptura: Éppen ezért nincs helye állami intézményben. Aki vallásos nevelésben akarja részesíteni a gyerekét, az tegye, de a vallás tartsa magát távol az iskoláktól.

Nem tudnék tantervet írni. Nem is állítottam, hogy ilyet tudnék. Nem is dolgom ez.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.01. 15:51:23

@Sola Scriptura: És egyébként is mellébeszélsz. Nem ez a lényeg. Másképp mondom akkor: Bemennék egy kat. iskolába és elkezdeném az iszlámot mint az abszolút igazságot tanítani. Próbálnám a tévképzeteimet ráerőltetni képlékeny, fogékony, hiszékeny gyerekekre. Akik még nem fejlett személyiségek. Mocskos dolog bűntudattal operálni. Amelyik vallás ezt teszi, az tiszta nem lehet.

Sola Scriptura 2012.05.01. 15:53:46

@Miazmás: A filozófiának van helye az állami oktatásban? Vagy úgy gondolod, aki filozófiára akarja oktatni a gyerekét, az tegye, de a filozófia tartsa magát távol az iskoláktól?

Vagy ha nem így gondolod, akkor miért pont a hittannal van bajod?

Tantervet persze hogy nem tudsz, mert nem lehet. Az ateizmus ugyanis nem tudomány, hanem NÉZET, EZÉRT nincs helye az oktatásban. A filozófiatörténetben van helye. A hittudomány - ennek része a hittan is - azonban önálló tudomány, egyetemi, doktori szintű képzései is vannak, több százezer kötetes szakirodalma, stb. Sőt, az utóbbi nagyjából 200 évet leszámítva a humán tudományok egyfajta kvintesszenciája volt. Az, hogy te leragadtál a XVIII. századi racionalizmusnál (vagy az erre épülő XIX. századi Marxizmusnál), nem ok arra hogy a gyerekedet is megfoszd egy kicsit távlatosabb, kitekintőbb gondolkodástól.

Sola Scriptura 2012.05.01. 15:54:48

@Miazmás: nem kevered te a hittanoktatást a hittérítéssel?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.01. 16:05:07

@Sola Scriptura: A hittanon azt mondják, hogy "A keresztények úgy gondolják, hogy.... ezzel szemben az iszlám úgy tartja, hogy...." Esetleg az ÖSSZES vallás kialakulásáról adnak áttekintést?

Vagy inkább tényként állítanak valamit, amit egy Biblia című könyvben leírnak?

Utóbbi esetben nincs helye az oktatásban. És már megint mellébeszélsz. Az iskola arra való, hogy a tudomány által BIZONYÍTOTT és az élethez, fejlődéshez szükséges tudományos ismereteket átadja. Nem arra, hogy térítsen állami pénzen. Vagyis többek közt az én pénzemen. Értem én, hogy tombol a küldetés tudat, de azért...

Sola Scriptura 2012.05.01. 16:11:44

@Miazmás: még egyszer, mert már saját magad is összezavarodsz magadtól. A hittan NEM vallástörténet. Az előbb is összekeverted, meg most is.

Nyilván a katolikus gyereknek azt fogják tanítani, ahogy a katolikusok értelmezik a Bibliát, a reformátusoknak azt ahogy a reformátusok, az evangélikusnak ahogy az evangélikusok, az ateisták meg egyszerű világi erkölcstant kapnak. Nagyjából ez van most is, csak épp ma megteheti a szülő hogy az egészre nyasgemet mondjon, ezután meg legalább egyet majd választania kell a fentiek közül. Látom, ez nagyon megfekszi a gyomrodat, mert ellentétben áll az úgynevezett liberálisok "azt csinálok amit akarok"-jával, ami igazából azt jelenti hogy "mindenki csinálja azt amit én akarok".

Csak hát ha vitázni szeretnél, legalább alapfokú ismeretek nem ártanának a vita témájáról. Kezdetnek olvasd el mondjuk ezt: index.hu/belfold/2011/12/20/koznevelesi_torveny/

Sapika 2012.05.01. 19:09:22

@ucsacsu: "családunk most küzd egy bigott pappal mert nem akarja az újszülöttet megkeresztelni"
Tudtommal a gyereke sajátkezűleg is megkeresztelheti, bármilyen vízzel: ha a formulát nagyjából hibátlanul mondja, és teljes szívével, akkor érvényes lesz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.01. 19:29:19

@ucsacsu:

"A mi családunk most küzd egy bigott pappal mert nem akarja az újszülöttet megkeresztelni,mert a kereszt szülök évangelusok, a barom. Mintha nem az számítana,h szeretik e a gyermeket vagy nem." --- írod.

Az a barom csak az Egyház törvényeihez igyekszik tartani magát. Ha keresztszülők evangélikusok, akkor hogy biztosítják szükség esetén a gyerek számára a katolikus keresztény nevelést?

Tudod, nem kötelező katolikusnak lenni! El lehet menni valami rángatózós, vinnyogós, tizedszedős neoprotkó szektába is vagy Sivát és/vagy Kálit vagy a Galaxis sötét hercegét is lehet imádni vagy, ha úgy tetszik, akár valami totemállatot vagy fétistárgyat, ha nem tetszik az Egyház Krisztus iránti kétezeréves hűsége!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.01. 19:32:38

@Sapika:

"Tudtommal a gyereke sajátkezűleg is megkeresztelheti, bármilyen vízzel: ha a formulát nagyjából hibátlanul mondja, és teljes szívével, akkor érvényes lesz." --- írja.

H*lyeséget tetszik beszélni! A katolikusoknál valóban minden keresztény-nagykorú katolikus keresztelhet, de csak akkor, ha nem áll rendelkezésre felszentelt pap. Jelen esetben ez a probléma nem áll fenn.

ü
bbjnick

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.01. 19:34:08

@bbjnick:
LOL ezek a faszszopók már keresztelnének is.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.05.01. 19:47:49

Azért a durva szöveget mellőzzük. Tény, hogy a hatalom és a kereszténység nem összeillő dolgok. Viszont a kereszténység tanításai senkinek sem válnak hátrányára!!!!!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.01. 19:54:03

@tisztakéz:
melyik a durva szöveg? a faszszopó, vagy az, hogy beszól érte, balfaszkám? segítek. a magáé durvább :)

Sapika 2012.05.01. 20:06:28

@Sola Scriptura: @bbjnick: @tisztakéz:
Érdeklődnék, hogy a cigányok is felebarátaink-e?
Sajnos kívülálló és autodidakta vagyok. Az evangéliumokat olvasva az az érzésem támadt, hogy őket is kell szeretni.
Emiatt például a magam részéről leginkább a Máltai Szeretetszolgálatot és Iványi Gáborékat tekintem támogatásomra érdemeseknek.
Remélem nem bántom meg magukat ezzel.

Sola Scriptura 2012.05.01. 21:28:46

@Sapika: egyáltalán nem bánt meg. Magam is teljesen egyetértek. És nem hiszem, hogy olvasott volna tőlem ezzel ellentétes értelmű mondatot vagy akár csak megjegyzést.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.01. 21:35:44

@Sola Scriptura: Igen, azt teszek, amit akarok, feltéve, hogy más jogait nem korlátozom. No azt ne mondd már, hogy minden felekezethez tartozó a saját felekezetének/hitének megfelelő oktatást kap. Hogyan? Az egyik órán a katók, a másikon a refek, a harmadikon a zsidók, a negyediken a buddhisták..... Meg aztán erkölcstan.... Azt ki oktatja majd? És kik írták elő? Olyanok, akik erkölcs dolgában elöl járnak?

Ne fölényeskedj, mert nagyot romlik a tekintélyed. Ezek mellett pedig már régen nem mérvadó, amit a kormány leír.... :(

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.01. 21:37:29

@bbjnick: Vagy képzelt barátokkal beszélgetni.. (Jézus, Mária, stb.). Beteg bolondok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.01. 22:13:21

Ez a Szőnyi Szilárd-poszt egy szellemi pöcegödör. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az értelmi és érzelmi rogyadékok milyen magátólértetődő természetességgel "rájárnak" sz*rni, f*sni, ok*dni.

ü
bbjnick

csaba76 2012.05.01. 22:25:13

@Sola Scriptura: Szerintem meg Neked nagyobb az esélyed pozitív dolgokra (negatív dolgok elkerülésére), ha úgy viselkedek veled, hogy nem számolok semmiféle halál utáni opciókkal. Csak azzal, hogy Neked is és nekem is ez az egyetlen életünk, ami a halállal totál véget ér, nincs feltámadás, feloldozás, stb. Ja, és persze egyes dolgokat nem azért nem teszek meg, mert "valaki" majd megbüntet érte, ha már meghaltam. A DNS-ünk alapján pedig testvérek vagyunk, nem bánom, sőt megtisztel, ha bárki így tekint rám. De az is megtisztelő, ha az istened teremtményének gondolsz (és így vagyunk "testvérek" közös teremtőnk által), amíg nem kötelező személyemben is megfelelnem ezen entitás elvárásainak.

-JzK- 2012.05.02. 02:56:50

Vallási kérdéseket illetően ajánlok mindenkinek egy kis olvasnivalót:

mek.niif.hu/05300/05394/05394.htm

reginamundi.hu/library.php?id2=library/bangha_bela_30_kotet (elsőre az első három kötetet javaslom)

mek.oszk.hu/07800/07883/html/

seahawks 2012.05.02. 07:13:40

@mese1: mind igaz amit lkeírtam, azt amit te írtál nem cáfolom, mert nincs ismeretem róla.
én csak azt próbáltam hanfgsúlyozni, hogy nem értek egyet a katolikus egyház állami támogatásával, szentté avatásával, mert rengeteg bűnük van a történelemben és manapság is(pedofil papok ügyeinek elsimítása). ezekről nem beszél senki.

szerintem az egyházakat tartsák el a hívők. és a sportegyesületeket is a rajongók.ha kell nekik, akkor adnak majd pénzt.

ucsacsu 2012.05.02. 08:51:48

@bbjnick:
Az a barom csak az Egyház törvényeihez igyekszik tartani magát. Ha keresztszülők evangélikusok, akkor hogy biztosítják szükség esetén a gyerek számára a katolikus keresztény nevelést?
Az majd eldől fa felcseperedik a gyermek.Az egyház törvénye a szentírás? A pap az emberek bírája,vagy lelki támasza kell,h legyen,ha már egyszer van?Egész irodalma van az egyház káros tevékenységének a társadalomra való hatásáról,úgy,h ha lehet kisebb mellény nagyobb alázat az egyházfiktól ha lehet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.05.02. 17:13:38

@ucsacsu:

"Az egyház törvénye a szentírás?" --- kérdezed.

Az Egyház törvénye a Biblia, a Szenthagyomány és az ezekre épülő Egyházi Törvénykönyv.

"A pap az emberek bírája,vagy lelki támasza kell,h legyen,ha már egyszer van?" --- kérdezed.

A pap az evangélium hirdetője, a hívek pásztora, az emberek bírája és lelki támasza is kell, hogy legyen.

"1591 Az egész Egyház papi nép. A keresztség miatt minden hívő részesedik Krisztus papságában. E részesedést nevezzük a "hívők általános papságának". Ezen az alapon és ennek szolgálatára Krisztus küldetésében más részesedés is van, nevezetesen az egyházi rend szentsége által kapott szolgálat, melynek feladata, hogy Krisztusnak, a Főnek nevében és személyében szolgáljon a közösségben.

1592 A szolgálati papság lényegében különbözik a hívők általános papságától, amiatt, hogy szent hatalmat ad a hívők szolgálatára. A fölszentelt szolgák Isten népe szolgálatát a tanítás (a tanítás feladata), az istentisztelet (liturgikus feladat) és a lelkipásztori irányítás (irányítás feladata ) által végzik.

1593 A fölszentelt szolgálatot kezdettől fogva három fokozatban adták át és gyakorolták: a püspökök, a papok és a diákonusok fokozatában. A szentelés által adott szolgálatok az Egyház szerves struktúrájában nem helyettesíthetők: püspök, papok és diákonusok nélkül nem lehet szó Egyházról."

www.katolikus.hu/kek/kek01533.html

"Egész irodalma van az egyház káros tevékenységének a társadalomra való hatásáról,úgy,h ha lehet kisebb mellény nagyobb alázat az egyházfiktól ha lehet." --- írod.

Nézd, ember, ha neked ilyen rossz véleményed van az Egyházról, akkor, mégis, mit vársz tőle?:-)

ü
bbjnick

Sapika 2012.05.02. 23:46:54

@Sola Scriptura: Igen, közben megtaláltam a honlapján ezt a mondatot:
"Amelyik országban keresztyénnek mondhatja magát az, akinek minden szava gyűlölettől fröcsög, az az ország ítélet alatt van! "
Látszik, hogy ön nem egy ifjabb hegedűs típus.
Majd még jelentkezem kérdésekkel a blogján, ha nem zavarok.

ucsacsu 2012.05.03. 06:31:56

@bbjnick: SEMMIT,DE Ő SE VÁRHAT TŐLEM SEMMIT.

ucsacsu 2012.05.03. 06:33:47

A tapasztalat,és most a kat egyházról beszélünk,nem a protestáns egyházról,bár ebbe viszont nem bonyolódtam bele.

trendo+ 2012.08.05. 12:02:26

@Bélabáttya: Apropó Mátyás templom. Addig csűrték-csavarták a költségvetés tőgyét, míg a hajdan csak párszázmilliós felújítási hozzájárulás több milliárdos összegét teljes egészében kifizette az állam. Mintha csak az épület az övé lenne. Pedig nem! Hiszen akkor a tetőről leszedett Zsolnay cserepeket nem merte volna saját zsebre elárverezni darabonként párezer forintért az egyházközség (hiszen minden fillér kell a felújításhoz). A belépőjegy is az ő kasszájukba megy. Nem kicsinyesség miatt írom ezt, de azt látom, hogy nem ez az egyetlen (kiemelt) példa. És nem igazán korrekt az államtól független egyházat ezer forrásból (hogy ne lehessen tisztán látni) tömni pénzzel.
Ott van a direkt egyháztámogatás, az 1%-os felajánlások felpumpált összege (önkényesen értelmezett, gyakorlatilag meghamisított adatok alapján kalkulálva), a műemlékvédelmi pénzek, az oktatási, eü. fejkvóták, az adó- és vámmentességek, TB-kedvezmények, a pályázatokon elnyerhető lóvék... nem is folytatom.
süti beállítások módosítása