Védi az Amnesty az európai muzulmánokat – és a keresztényeket?
2012. április 26. írta: dobray

Védi az Amnesty az európai muzulmánokat – és a keresztényeket?

  Hátrányos megkülönböztetés éri a muszlimokat a vallásukhoz, kultúrájukhoz vagy hagyományaikhoz kapcsolódó viselet miatt az élet számos területén, több nyugat-európai országban, többek között a foglalkoztatásban és az oktatásban – állapítja meg az Amnesty International új jelentése. A szervezet arra szólítja fel az európai kormányokat, hogy tegyenek több erőfeszítést a muszlimok elleni diszkrimináció megakadályozására és megelőzésére. Reméljük, az Európán kívüli muszlim államokban történő, keresztények elleni diszkriminációra is ilyen érzékenyek.

  A Szabad választás és előítélet: Muszlimok elleni diszkrimináció Európában című jelentés a valláson és hiten alapuló diszkriminációnak a muszlimok életére gyakorolt káros hatását mutatja be, különösképp a foglalkoztatás és az oktatás terén, valamint az imahelyek építésével kapcsolatban. A jelentés öt országra: Belgiumra, Franciaországra, Hollandiára, Spanyolországra és Svájcra fókuszál, ahol az Amnesty International már korábban is szót emelt a teljes arcot takaró fátylak tiltása és az imahelyek létesítésének korlátozása ellen – olvasható a szervezet honlapján. Úgy tűnik, ezen a téren az amnesty-sek fanatikusabban védik az iszlámot, mint egyes felvilágosultabb európai muzulmánok – elég visszautalni Terján Nóra kollegina mandineres riportjára.

  De miért nem foglalkozik az Amnesty az európai keresztényellenes intoleranciával és diszkriminációval is? Az európai keresztényellenességről szóló jelentés nem izgatta ennyire a szervezetet. A Keresztények Elleni Európai Intolerancia és Diszkrimináció Figyelőközpontjának 2011-re vonatkozó, márciusban közzétett jelentéséről a Mandiner is készített interjút Veronika Gudrun Kuglerrel, a dokumentum szerkesztőjével. A Magyar Kurír ez ügyben megkereste a TASZ-t, a Magyar Helsinki Bizottságot és az Amnesty International magyar tagozatát is, a három szervezet közül érdemben csak a TASZ válaszolt a portál kérdéseire. A Kurír elküldte a három szervezetnek a teljes jelentést pdf-ben, a jelentést összefoglaló cikk linkjét és a Kurír interjúját Martin Kuglerrel. Csak a TASZ munkatársa vette a fáradtságot, hogy átnézze azt. Az Amnesty International nem érzett indíttatást magában a jelenség tanulmányozására.

Az Amnesty International munkatársa kérdésünkre úgy tájékoztatott: a magyar részleg nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, de a nemzetközi szervezet több dokumentumban is vizsgálta a keresztényüldözést. A különböző jogi felfogások ütközésére vonatkozó kérdésünkre nem kívántak válaszolni, mivel ez „ingoványos terület”, amiben megállapításuk szerint a bírói gyakorlat sem egységes. Ugyanakkor leszögezték: kiállnak a vallásszabadság mellett, ahogy az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális) emberek jogai mellett is kiállnak. Leszögezték: elítélik a homofóbiát, a homoszexualitás elleni „előítéletek” pedig gyűlölethez vezethetnek. 

  Megnéztem a szervezet honlapját: nincs fent rajta az OICDE jelentése. Ajánlanám az Amnesty figyelmébe, hogy az EU Alapvető Jogok Ügynökségével és az OECD-vel is együttműködő bécsi szervezetet nyugodtan tegye ki a linkajánlójába, ahogy, ha már nincs ideje foglalkozni az európai keresztényellenességről szóló jelentéssel, akkor azt is nyugodtan ajánlhatná olvasásra egy link segítségével.

  Vagy esetleg egyes embercsoportokat többre tart az AI másoknál? Kettős mérce? Egyenlőség? Szakmai féltékenység, azaz csak a saját jelentések előtérbe helyezése nyilván nem lehet a háttérben, hiszen önzetlen módon a szervezet partikuláris érdekeinél nyilván előbbre tartja a jogokért való küzdelmet. Ráadásul együttműködik más jogvédő csoportokkal is. Az OICDE-vel miért nem? Vagy az AI beszűkült világlátása szerint a keresztények Európában csak elnyomók lehetnek, és ha ezen az elméleten erőszakot vesz a valóság, akkor csikorognak az agykerekek?

  A pápa (ahogy a francia püspökök is) már többször leszögezte, hogy nem érti, miért ne viselhetnének burkát a muszlim nők, ha szabadon teszik. A svájci püspökök a Vatikánnal együtt kiálltak a Svájci Néppárt minaretellenes népszavazása ellen, mivel azt a vallásszabadságra mért súlyos csapásként értékelték. Eközben a Közel-Keleten és egész Ázsiában a keresztények nem csupán annak vannak kitéve, hogy csúnyán néznek rájuk a helyiek, hanem kissé nagyobb tétre játszanak.

   Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsia többi részén 2003 és 2010 között 300 százalékkal megnőtt a keresztények elleni támadások aránya. 2012 húsvétja a nigériai keresztények számára véres húsvét volt. Bangladesben pedig majdnem megöltek nemrég egy katolizált imámot. Vietnamban nemrég eszméletlenre vertek egy árvaházat építő papot; Indiában a fundamentalista hindu csoportok erőszakos eszközökkel üldözik a keresztényeket, főleg Orissa államban. Megölik őket, felgyújtják templomaikat, lerombolják házaikat és arra kényszerítik őket, hogy más államokba költözzenek. Már a templomba járás is veszélyt jelent számukra.

  Ha pedig Navracsics Tiborral szemben kiállnak a vörös csillag viselésének szabadsága mellett, akkor nyilván egyetértenek a Mandinerrel abban, hogy a kettős mérce elkerülésének jegyében „a vörös csillagnak se járjon másféle elbánás, mint náci logótestvérének”. Addig is várjuk az Amnesty jelentéseit az európai és Európán kívüli muszlimok tolerancia-küszöbéről mindenfajta másság iránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr774472412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2012.04.26. 14:14:49

"Védi az Amnesty az európai muzulmánokat"

Amnesty-Jobbik egységfrontot MOST! ;)

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.04.26. 14:38:50

Ez az egyik legostobább cikk, amit eddig a Mandineren olvastam... a t. szerző a nagy hisztizésben arra sem vette a fáradságot, hogy felmenjen az Amnesty International honlapjára és körülnézzen.

Mert akkor látta vón, hogy a AI az un. iszlám országokról is készít jelentést, és ott is megállapítja, ha valami nem tetszik neki, így pl. a vallási alapú diszkriminációt is...

Más kérdés, hogy AI jelentéseinek tartalmával lehet és kell is vitatkozni, nézőpontja pedig mindig a kisebbség jogainak védelme, így egy-egy problémakör bemutatása soha nem teljes körű. De az, hogy népcsoportonként szelektálnának és ne törődnének a keresztényeket érő támadásokkal, egyszerűen a bődületes és primitív hazugság.

kispufi 2012.04.26. 15:05:52

az idegen szép.
a hazai csúnya.
a hazai idegen.
az idegen hazai.
a csúnya szép.
a normális hülye.
az abnormális normális.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.26. 15:08:10

@dobray:!

"De miért nem foglalkozik az Amnesty az európai keresztényellenes intoleranciával és diszkriminációval is?" --- kérdezed.

Miért, miért? Azért, mert irtóznak és rettegnek a kereszténységtől, mint ördög a szenteltvíztől és ,ert maguk is a keresztényellenes intolerancia és diszkrimináció élharcosai.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.26. 15:09:13

@bbjnick:

szenteltvíztől és ,ert maguk is=szenteltvíztől és mert maguk is

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.26. 15:13:39

@bbjnick:
az amneszti és minden más hasonló szervezet, maga az antikeresztényizmus.
más kérdés, hogy keresztények már nincsenek is. komolyan vehetők semmiképpen. ejrópa inkább legyen iszlám, mint kiürülttakonyműkeresztény.

vizipipa 2012.04.26. 15:31:59

Szeretném tudni hogyan történik egy igazoltatás burkát viselő személy esetében.

Mondjuk az EU-ban, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.26. 16:02:59

@jose maria padilla:

Emberi számítás szerint, Európa a legjobb úton halad azirányba, hogy muszlim legyen. Valószínűleg belátható időn belül látványosan megindulnak a (tömeges) betérések a törzsökös európaiak részéről, először az elit (egy része) részéről. Meglehet, hogy ez lesz sokak számára a megoldás arra, hogy hogyan tudja pozicionálni magát, ill. erősíteni pozícióját az európai zsidó-pogány (aka. liberálisdemokrata-zsidókeresztény) elit mindent el- és agyonnyomó túlhatalmával szemben. Aztán már menni fog minden a maga logikája és dinamikája szerint.

Mondom: emberi számítás szerint:-)

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2012.04.26. 16:11:59

Aztan miert ne vedene az Amnesty a muzulmanokat? A keresztenyek egyelore meg tudjak vedeni magukat Europaban - ha van ra igenyuk. De nem hinnem, hogy veszelyben lennenek, azt sem, hogy at akarnak terni muzulmannak, sot azt sem, hogy tobb lesz a muzulman mint a kereszteny. Nem csak muzulmanok jonnek ugyanis Europaba, rengeteg fekete is, es kozottuk nagyon sok a kereszteny. Meg aztan miert baj az, ha mindenhom mindenfele nepek vannak?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.04.26. 16:13:38

@vizipipa:
Kuwaitban pl. úgy műxik, hogy ha megoldható, az igazoltatás során egy erre alkalmas helyen egy női hatósági közeg igazoltatja a delikvenst. A repülőtéren pl. a burkás, nikábos hölgyek külön sorban kerültek ellenőrzésre.

Viszont, ha pl. az utcán vmi hiszti van, akkor a közeg felszólítására a nőnek is meg kell mutatnia az arcát. (az arc takarása ugyanis nem kötelező vallási előírás, ellentétben a haj takarásával)

Grrr 2012.04.26. 22:01:46

Az AI talán nem mindig jól választja meg a célpontokat vagy kampányainak témáját, nekem is van ilyen érzésem. De a cikkben sugalmazottak nagyon félrevisznek. Számos dolog nincs rendben ezzel a cikkel.
- az AI foglalkozik a keresztényüldözésekkel muzulmány államokban, elég csak felmenni honlapjukra és rákeresni (ezt gondolom, megtette a szerző, hiszen újságíró)
- a legtöbb szervezetnél nem szokás más szervezetek jelentéseit belinkelni. Főleg nem olyanokét, akivel nincsen együttműködés, közös munkák, közös tervek
- pontosan milyen AI-s linkajánlóról beszélünk? Én nem találtam ilyet a honlapjukon; persze lehet, hogy felületes voltam
- mi is pontosan ez az együttműködés az OICDE és az OECD, ill. az EU FRA között? A Google-en nem találtam ilyesmit, és a két utóbbi szervezet honlapján sem ismeri a kereső ezt a mozaikszót

Persécuté Persécuteur 2012.04.27. 06:54:16

@jose maria padilla: "ejrópa inkább legyen iszlám, mint kiürülttakonyműkeresztény"

De ejrópa hosszú távon egyik sem lesz, hanem kiürülttakonyműiszlám :))

Persécuté Persécuteur 2012.04.27. 06:59:09

@bbjnick:

"Emberi számítás szerint, Európa a legjobb úton halad azirányba, hogy muszlim legyen."

Nem. Az európai materializmus olyan "sav", ami minden vallást felold, vagy csak külsőségeket hagy vissza belőlük. Az ide érkező muszlimok is történelmi léptékben mérve viharosan veszítik el a vallásukat. A 3.-4. generáció is muszlimnak mondja magát, de ez a nagy részüknél puszta külsőség, "identitás".

"Valószínűleg belátható időn belül látványosan megindulnak a (tömeges) betérések a törzsökös európaiak részéről"

Minden évben van pár tízezer német, angol stb. főleg nő, aki áttér a muszlim vallásra, mert az olyan menő. A többségük néhány év alatt lemorzsolódik. Az évente az iszlámra áttérő európaiak száma nagyságrendekkel kisebb, mint az iszlámtól lemorzsolódó bevándorlóké.

Az egész "elözönlenek minket a muszlimok" demagóg propaganda, amelynek károsak a következményei Közép- és Kelet-Európára nézve.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.27. 08:11:28

@Persécuté Persécuteur:
azt nem fogják hagyni az imámok! hajrá muszlimok! :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.27. 08:12:08

@bbjnick:
tudom, hogy bízol istenben, de ő nem szereti a dohányzást, meg a tiszaeszlározást. egyedül vagy :))
süti beállítások módosítása