A magyar opera válogatottjában nincsenek bérelt helyek
2012. április 11. írta: Redakció

A magyar opera válogatottjában nincsenek bérelt helyek

  Ókovács Szilveszter nem akar molyrágta múzeumot, ám azt sem, hogy padlás- vagy pinceszínház legyen a Magyar Állami Operaház. Az intézmény átalakításáért felelős kormánybiztos elbocsátásokról, reformokról, kultúrharcról, az opera műfajának népszerűsítéséről és az Erkel színház újranyitásáról beszélt; valamint elárulta, mennyire köti meg a kezét Orbán Viktor.

  „Fontos dilemma már az is, hogy mit értünk nemzetközi sztenderdeken: azt, ami Bécsben, Milánóban, Berlinben, de leginkább persze New Yorkban, hogy kibökünk a naptárban egy napot, és olyan szereposztást találunk, ahol van észt, portugál, spanyol, orosz és kínai énekes? Más a helyzet a világban. Németország-szerte is több mint száz helyen játszanak operát, így se a bonni, se a hamburgi operaház nem veszi magára azt a terhet, hogy neki feltétlenül németekkel kellene feltölteni az előadások szereplőgárdáját. Nem nemzeti operaházak. Mi azok vagyunk. Az a fajta nemzetközi sztenderd tehát nem lehet érvényes, amely gyakorlatilag ugyanazt produkálná, amit München vagy Berlin, csak más napokon: ide permutálva a száz első osztályú énekest, függetlenül a nemzetiségüktől – hiszen akkor a mieink hol lépnének fel? És ez a sóhaj csak úgy létjogosult, hogy rögtön megjegyezzem: a magyar énekesek között szép számmal vannak olyanok, akikből ki lehet állítani európai szintű előadásokat, tehát korántsem szociális jellegű hazai kitűzésekre gondolok. És azt se rejtem véka alá, hogy természetesen nem bírnánk az említett világelső házakkal a financiális versenyfutást sem: ötödéből-hatodából gazdálkodva túl nagy a hendikep. Így belátható ideig minden arra predesztinál minket, hogy a magyar énekesek mellé időnként hívjuk el a legnagyobbakat, és ne rendezzünk csak azért középszerű külföldiekből vendégjárást, hogy az idegen név-illúzió megmaradjon a színlapon.”

  Terján Nóra interjúját Ókovács Szilveszterrel híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr234382912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.04.11. 16:06:07

Valamikor ezerkiláncszáztizenixben - ez már Mahler után volt vala - az akkor már majd' 30 éve üzemelő operát bécsukták egy évadra. Hivatalosan mindenféle építés-szépítés okán, és persze folyt is ilyen jellegű serénykedés, pölö akkor lett bordó a nézőtér. (Érdekesség, hogy a firhang csak az 50-es években bordult be, addig az őrizte az eredeti zöld színt.) De igazából a társulat morálisan, művészileg olyannyira lerongyolódott, hogy nem volt más megoldás, nulláról köllött újra építkezni. (És Gr. Bánffy és Hevesi, aztán már intendáns nélkül Radnai majd Márkus alatt nemzetközi színvonalú lett a ház. Túl azon, hogy efféle ciánozáshoz nincs mersz, még annyi hibádzik máma, hogy ehhez az egészhez valami formátumos kulturpolitikus, aki megmondja mit, meg valami formátumos intendáns, aki megmondja hogyan, és persze nem kevésbé formátumos főművész, aki a dolog velejét is létrehozná sincs. Ettől én még bezárnám egy évre...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.11. 16:12:09

@Dr. Zerge:

túlspilázza. és persze pestieskedik az ilyen köllött-ökkel.

ókovács hülyén néz ki. ez elég nem? :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.04.11. 16:18:31

@jose maria padilla: Hülyén néz ki, hülyén néz ki, énekelni hallottad már?

És azért nem hülye. Csak kevés.

takács bálint (törölt) 2012.04.12. 09:43:29

nem kell semmiféle (párt) állami kulturális intézmény. nemzetállami sem. nem magyar, hanem pesti operaház kell, ami non profit módon verseng a bécsivel. budapesti nagyszínház kell, mint ahogyan van mondjuk moszkvai (a bolshoi). a táncművészet nyelvezete egyetemes (lásd istentelen kozmosz). ennek megfelelően nem magyar balett kell, hanem győri.

tartományokra kell felosztani az "uruszágot". és akkor nem kell azon vitázni, hogy ki vezesse "a" nemzet operaházát, és "a" nemzet színházát. 40 éven át az volt, hogy melyik kommunista. 20+20 éven át meg az, hogy melyik hazafias népfrontos. egy féltucat, vagy akár egy tucat térségre kellene osztani az országot. az egyik térségben klasszikus balett lenne, a másikban meg neoklasszikus. a harmadik befogadná azt, ami éppen jó. a negyedikben pont nem lenne balett. nem lenne képviselve az istentelen kozmosz. nagy ügy.

a kultúrát eképpen kell szervezni. az állami operaházat és a nemzeti balettet el kellene felejteni. régen halott embereket kell a nemzeti arcképcsarnokba betenni. az élőknek régió kell. nem államilag, hanem regionálisan szervezett kultúra. középeurópai szövetségi felügyelet mellett. legalább egy féltucat, de akár egy tucat kárpát-medencei (vagy akinek így jobban tetszik nagy-magyar) régió. tartományi parlamentek, tartományi kormányok, szövetségi kulturális tanácsok.

a régióhoz hozzá lehet kapcsolni az egyházat. a régió katolikus nyelvezetben az érsekség. szerintem teljesen jó lenne ha az egyház újra rendelne zeneműveket. az érsekek. de elválasztva a pártoktól, elválasztva az államtól. szekularizációt megtartva az állam (a pártok) és az egyház ügyeit külön kell választani. a régió (az egyéni képviselet) és a religió (a vallás, vagy akinek így jobban tetszik: a hit) dolgait mégis csak össze kell kapcsolni.

aztán középeurópának lennének katolikus, ortodox, evengelikus, libertárius többségű térségei, és kistérségei. esetleg néhány zsidó, vagy muszlim. szerintem rendkívül civilizált lenne.

JohnnyLillibrogida 2012.04.12. 12:27:33

2013 zenei szempontból jó évnek ígérkezik.
felújitott Erkel és Zeneakadémia, megújított Operahaz.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.12. 12:53:19

MN: Mire gondol?

FD: Ókovács Szilveszterrel első operaházi időszakom alatt egy darabig elvileg egy szobában dolgoztam. Azért mondom, hogy elvileg, mert csak igen ritkán kukkantott be. Győriványi azzal bízta meg, hogy vizsgálja meg a díszlet- és jelmeztár esetleges visszaéléseit, de három nap után jelentette, hogy mindent rendben talált. Volt laptopja, telefonja és benzinkártyája, de ezek után nem sokat láttuk, viszont nagyon sérelmezte, hogy a titulusa csak vezető, nem igazgató. Mivel már akkor is mindig Orbán Viktorra hivatkozott, nem merték kitenni, inkább az Erkelbe irányították valamilyen funkcióban (2001-ben ügyvezető volt - a szerk.). Mi azt már nem értük meg ott, ő maradt egyedül az egész csapatból, később kommunikációs igazgató lett belőle.

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:EQrx63ZwciEJ:magyarnarancs.hu/szinhaz2/biztos-vagyok-benne-hogy-rohognek-rajtunk-79002+failoni+%C3%B3kov%C3%A1cs&cd=4&hl=hu&ct=clnk

:)
süti beállítások módosítása