Ahányan így együtt vagyunk, mind elmegyünk
2012. április 04. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Ahányan így együtt vagyunk, mind elmegyünk

Mind elmegyünk, a ringatózó fák alól mind elmegyünk,
a párás ég alatt mind indulunk a pusztaságon át
a száraz ég alá, ahányan így együtt vagyunk,
olyik még visszanéz, a holdsugár a lábnyomunkba lép,
végül mind elmegyünk, a napsütés is elmarad
és lépdelünk a csillagok mögött a menny abroncsain,
tornyok fölé, olyik még visszanéz és látni vágy,
hullott almát a kertben, vagy egy bölcsőt talán
ajtó mellett, piros ernyő alatt, de késő már, gyerünk,
ahogyan a harangok konganak, mind ballagunk
mindig másként a csillagok mögött, a puszta körfalán,
ahányan végre így együtt vagyunk, mind elmegyünk.

/Weöres Sándor: Bolero/

 

  Ezt a verset a szüleim kiírták a konyhában a falra. Ezt néztem óvodás koromtól, és ezzel éltem, hogy mind elmegyünk. Otthon sohase volt tabu a halál, számtalanszor beszéltünk róla és mondták, mind a ketten mondták, anyukám és apukám is, hogy meg fognak halni. Meghaltak.

  Szégyellem, hogy írok, mert senkire nem tartozik a fájdalom, de mégis úgy érzem, hogy ez segít, mert anyukám, Kopp Mária ennek a közösségnek fontos tüneménye volt; és tartozom neki annyival, hogy én írjam meg az első nekrológját.

  Anyukám Kopp Jenő művészettörténész, a Fővárosi Képtár igazgatója és Waigand Ilona művészettörténész első lánya volt. Ő volt az első gyermek, még hét testvére született. Ő volt a legidősebb, az első, és ezzel megkapta azt a felelősséget is, hogy példát kell mutatnia. Azt mondják, hogy már kiskorában tudósos volt: nagyon okos.

  Az ötvenes években édesapja nem írta alá az egyházi iskolák bezárását követelő nyilatkozatot, ezért kirúgták az állásából. Majd egy ismerősük szólt, hogy rajta vannak a kitelepítési listán, ezért elmenekültek Surányba, az egyszobás nyaralójukba. Anyukám itt nőtt fel, a Duna mellett, kecskéket legeltetett, verseket írt, matematikaversenyeket nyert. Közben édesanyja franciára és művészettörténetre tanította, ahogy az összes többi gyerekét is.

  Édesapja belerokkant abba, hogy elveszítette a munkahelyét, hiszen egy ostyakészítő anyuka fiaként nagyon nagy szó volt, hogy művészettörténeti diplomát szerzett, aztán Rómában ösztöndíjat kapott. Amikor pedig kinevezték a Fővárosi Képtár igazgatójának, elérte mindazt, amiről álmodott. Ekkor nézte ki magának a bálkirálynő – Budapest legszebb lánya – nagymamámat, aki 18 évvel fiatalabb volt ugyan, de mégis sikerült meghódítani a szívét. A nagypapa nem bírta elviselni a surányi száműzetést, depressziós lett és megvakult. Anyukám ekkor határozta el, hogy pszichiáter lesz: eldöntötte, hogy kikutatja, hogyan alakulhat ki lelki okokból testi megbetegedés.

  Nem ismertem a nagyszüleimet, mert még akkor meghaltak, amikor kicsi voltam, de annyit mesélt róluk anyukám, hogy olyan, mintha ismertem volna őket. Meséléssel életre lehet kelteni valakit. Remélem.

  Anyukám egyébként a világ legcsodálatosabb anyukája volt. Mindenki azt hiszi, hogy a munka mellett nem jutott ideje ránk, de ez nem igaz. Mindig ott volt mellettem, ha szükségem volt rá. Nagyon okosan tudott szeretni, igaziból. Amikor kicsi voltam, esténként olvasott, és én odabújtam hozzá. Ha rossz jegyeket hoztam, mindig biztatott, hogy nem ez számít, nagyapám is rossz volt matekból. Ha hazacipeltem a legfurcsább barátaimat, ő mindenkit komolyan vett. És dicsért, dicsért, dicsért. Apukámat, nővéremet, engem.

  Nagy tudós volt az anyukám, csodálták őt itthon és külföldön. Szerteágazó kutatásai voltak: a boldogsághormonról írt tudományos dolgozatot, kidolgozott egy légzésterápiát a szorongás csökkentésére és felmérte az ország lelkiállapotát apukámmal közösen, és ez alapján javaslatokat tettek az ország testi-lelki egészségének javítására. Együtt alapították újra a rendszerváltás után a lakásunkon a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet. Együtt indították a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat a kívánt gyermekek megszületése érdekében. Nem tudom leírni, hogy mennyi mindent szervezett és dolgozott. Lehetetlen. Mostanában azt kutatta, hogy mitől lehetünk boldogok, boldog házasok. Ő nagyon boldog házasságban élt, bár azt mondta, hogy a szerelem betegség és ő barátságból ment hozzá apukámhoz, de az ő kapcsolatuknál szenvedélyesebbet nehezen lehet elképzelni. Nő volt. Titok. Megfejthetetlen. Bár sokat szerepelt, de nagyon zárkózott volt. Apukám örökké meg akarta hódítani, de kicsit mindig meghódíthatatlan maradt. Fájdalmairól, kétségeiről csak nekünk beszélt. Volt egy titkos énje, a mi titkos anyukánk volt.

  Fruzsikám! – mondta. Felszólító módban, mert mindig volt arra ötlete, hogy mit kellene csinálni. Most nem mondja és nem tudom. Agyondolgozta magát, mert adni akart és örült, hogy még az utcában dolgozó munkások is megköszönték neki, hogy mennyit segít.

  Hétfőn este még beszéltünk, teljesen jól volt, aztán tegnap holtan találtam otthon. Itt lakunk egy házban, itt voltam felette, de nem tudtam, hogy baj van. Délután még a nővérem kislányával sétáltunk és róla beszélgettünk, hogy milyen okos. Anyukám úgy szervezte, hogy mi mind együtt lakunk, ők, a nővéremék és mi. Egy csoda így együtt élni, együtt ebédelni, átfutni egymáshoz tejfölért. Itt maradtunk egymásnak, nélküle.

  Januárban lett 70 éves. Születésnapi ajándékból elutaztunk együtt a Szentföldre. Végigmentünk a keresztúton. Boldog volt és nagyon bánatos. Nem tudott apukám nélkül élni. Meg akart halni, mert vágyott apám után. Most együtt lehetnek. Mi meg együtt itt lent.

  Ha végiggondolom, hogy mit várna tőlünk, lányaitól, akkor azt, hogy bizonyítsuk be, hogy elég erős a hitünk ahhoz, hogy elviseljük a halálát és, hogy mindig legyünk bátrak és tegyünk apukám, anyukám dicsőségére!

Skrabski Fruzsina

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr164362759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitaygeorgina 2012.04.04. 13:24:04

Nagyon megható megemlékezés. Részvétem!
A nyilatkozatai, tudományos munkássága alapján csodálatos ember lehetett. Sok erőt kívánok nektek ahhoz, hogy el tudjátok viselni a hiányát.

WysiWyg 2012.04.04. 13:34:57

Fogadd együttérzésemet!

WysiWyg

WysiWyg 2012.04.04. 13:40:06

"Együtt alapították újra a rendszerváltás után a lakásunkon a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet."
Hát akkor külön köszönet. A nagyobbik fiam ott szerezte a doktorátusát.

tevevanegypupu 2012.04.04. 13:42:39

Szepen irtal. Szep es nagyon jo csaladban eltel es elsz. Az o emlekuk es tanitasuk segitsen tovabbi utadon.

Tehetetlen Dodó 2012.04.04. 13:45:07

Részvétem.
Igazán kiváló szüleid voltak, büszke lehetsz rájuk.

szubjektiv 2012.04.04. 13:45:57

Nagyon szép, méltó megemlékezés.
Büszke lehetsz a családodra, szüleidre. Érezni, hogy szeretetben éltetek, édesanyád pedig minden értelemben nagyszerű munkát végzett.
Nem vagyok egy könnyen meghatódó alkat, de ezeket a sorokat megkönnyeztem.
Isten legyen veletek ezekben a nehéz időkben.

marko11 2012.04.04. 13:47:13

Kopp Mária kedvenc tudósom...volt!
Nem lep meg, hogy nagyszerű ember, csodálatos édesanya is volt.
Ha már nem lehet köztünk, jó, hogy elkészült ez a szép írás. Köszönöm!
Talán segíti enyhíteni a Szerzőnek szülei elvesztése okozta fájdalmat is.

Oblomov 2012.04.04. 13:51:55

Szégyellem, hogy írok...

Pedig nem kéne, nagyon nem. A gyászmunkádat segítendő őszintén továbbragozom, amit te szemérmesen elkezdtél: Kopp Mária ennek a nemzeti közösségnek fontos, értékes tüneménye volt, és marad.

Gyászoljuk.

Ephraim 2012.04.04. 13:53:12

Megható, méltó megemlékezés!
Részvétem

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.04.04. 13:58:10

Őszinte részvétem. Mélységesen sajnálom.

tyto 2012.04.04. 13:58:27

őszinte részvétem....

kispufi 2012.04.04. 14:03:50

Fogadd részvétemet, Lola. Vannak pillanatok, veszteségek, amikor összegződik bennem is minden eddigi veszteségem. Talán még az eljövendők is. Ez a megemlékezésed most ilyen pillanat.

szazso2 2012.04.04. 14:10:06

Nagyon megdöbbentett ma reggel a hír. Egyből eszembe jutott, hogy nem fogjuk többet látni édesanyád a fövenyesi strandon.
Megindító volt soraidat olvasni. A Jósisten adjon erőt és hitet Neked és a többi családtagnak az elkövetkező napokhoz, hetekhez. A belé vetett hit segítsen titeket abban, hogy tudjátok elfogadni édesanyád távozását.
Anyukádért pedig imádkozom és kérem a Jóistent, hogy az örök élet világosságában találkozhasson férjével, és mindketten onnan imádkozzanak és járjanak közbe értetek a Jóistennél.

NYUGODJON BÉKÉBEN ÉDESANYÁD!

pelikán* 2012.04.04. 14:13:08

Fontos ügyet képviselt.
Sok követője van. Lesz.

Alfőmérnök 2012.04.04. 14:14:29

Kevés pszichiátert tartok nagyra. Knopp Mária egyike volt ezeknek.
Fogadd őszinte részvétem!

1974 2012.04.04. 14:14:34

Soha, de soha nem felejtem el Kopp Máriát!!! Nagyon fog hiányozni a FÖVENYES-i strandról!!! És innen, ismeretlenül üzenem: Fruzsina, fel a fejjel, a nyári, fövenyesi Fröccs fesztiválon koccintunk a férjemmel Édesanyád emlékére!!! (Példa volt ő mindannyiunk számára...)

szazso2 2012.04.04. 14:18:34

@1974: természetesen a Skrabski pincészet borával

Leskelődő 2012.04.04. 14:19:26

Királynő volt a királyfik és királylányok között, hiányozni fog.
Remélem, visszanéz ránk.

Őszinte részvétem.

osborne 2012.04.04. 14:28:15

Őszinte részvétem

Krisztína 2012.04.04. 14:30:05

Kedves Fruzsina, fogadd őszinte részvétem! Édesapád és Édesanyád is tanított. Csodálattal hallgattuk Őket mindannyiszor. Szerencsés vagyok, hogy ismerhettem őket, hogy követhettem magamban azt a példamutató, szép életet, amit Ők éltek, kicsit előttünk is. Délután legnagyobb meglepetésemre azzal a mondattal posztoltam ki a bánatos hírt, hogy " Skrabski Tanár Úr után ment!" Nos, utána ment.
Adjon a jó Isten sok erőt mindannyiótoknak!

Elftárs 2012.04.04. 14:32:00

Őszinte részvétem

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.04.04. 14:34:21

nem is tudok semmit írni, részvétem :-(

fűzfavirág 2012.04.04. 14:34:39

Annyira sajnálom. Elsősorban téged, mert ő már együtt van édesapáddal. Neked meg nem lelkierőt kívánok, hanem hogy kiadhass magadból minden fájdalmat. Utána meg megnyugvást és (másmilyen, végérvényesen_felnőtt_) boldogságot.

tempi 2012.04.04. 14:38:18

Megrendülten hallottuk az este a szomorú hírt. Őszinte részvétünk.

Tündér_Lala 2012.04.04. 14:44:19

Szép írás. Édesanyád nagyszerű ember volt és nagyon fog hiányozni.
Fogadd őszinte részvétem.

Robinzon Kurzor 2012.04.04. 14:45:50

Akkor itt is: bár csak a médián keresztül ismertem, de ez alapján is egyike volt azon keveseknek, akiktől tényleg egy kicsit jobb hely lett/lesz ez az ország.

Részvétem.

Az évek meg a rutin 2012.04.04. 15:00:32

Őszinte részvétem. A szüleid nagyszerű emberek voltak.

Narigón 2012.04.04. 15:26:09

Megindító írás, őszinte részvétem.

Ököl 2012.04.04. 15:27:16

Őszinte részvétem! Már medikusként is nagyra becsültem, de később döbbentem rá igazán milyen jó hallgatni az előadásait, nyilatkozatait.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.04.04. 15:27:19

Gyönyörűen írtál róla, egy csodálatos édesanya és ember képét tetted elénk.
Őszinte részvétem.

Google 2012.04.04. 15:27:39

Legalább ők, a szüleid már együtt vannak.
Őszinte részvétem.

fidelia 2012.04.04. 15:28:35

Drága Fruzsi,
volt szerencsém két alkalommal is Édesanyádat személyesen hallgathatni, egyszer egy máriabesnyői "lelki napok" rendezvényen, másik alkalommal a kaposvári egyetemen egy orvoskongresszuson. Mindig lenyűgözött hatalmas tudása, szerénysége, embersége és a szemeiből (és egész lényéből) áradó mély szeretet - mindenki iránt. Este ledöbbenve hallottam meg a hírt, azóta is sokat gondolok Rá - Rátok...
Isten adjon szép otthont Neki Édesapátok mellett az Örök Hazában, Nektek pedig az Ő akaratába való békés belenyugvást.
Szeretettel
Balogh Viktória

tistedur 2012.04.04. 15:28:48

nagyon sajnálom, hogy végérvényesen eljött a felnőttség nektek...
és ne az ő kedvükért legyetek bátrak, meg "erőshitűek": a saját életetekért tegyétek meg.

Lábszár Ervin 2012.04.04. 15:33:48

Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető szerdai közleményében kiemelte: Kopp Mária elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyarországi családtámogatási rendszer fejlesztésében, amellyel a jóléti társadalom építését segítette elő hazánkban.
A politikus emlékeztet rá: a kutató eredményes munkásságát számos kitüntetés példázza. Közölte azt is: az MSZP osztozik a család és a barátok fájdalmában.
Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese 71. életévében hunyt el - tudatta az intézmény kedd este az MTI-vel.

Karvaly 2012.04.04. 15:36:51

Őszinte részvétem.
És mindannyiunk érdekében kívánom, hogy tudják folytatni a szüleid által elkezdett munkát.

2012.04.04. 15:57:13

Hadd fejezzem ki őszinte részvétemet Édesanyád halála miatt, Lola. El is morzsoltam érte magam is egy könnycseppet az írásod elolvasása után. :(

Szerettem Kopp Mária írásait és munkásságát, valamint a céljait is. Remélem sokan, sokat tanulnak majd tőle a halála után is.

Nyugodjon békében!

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.04.04. 16:23:22

Szép és megható írás.
Őszinte részvétem.

Ixos 2012.04.04. 16:34:42

Őszinte részvétem, édesanyád példakép ebben az országban mindenki számára! Nyugodjon békében... :(

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.04.04. 16:34:57

Magyarország hálával tartozik Édesanyádnak. Amit ő tett értünk, azt kevesen cselekedték meg.

Hétfőn, mikor lemondott Schmitt Pál, éppen az jutott eszembe, h ha most valaki kitalálná, h egy nő is lehetne végre köztársasági elnök, akár őt is el tudtam volna képzelni e szerepben. Komolyan.

Őszinte részvétem...

vivici 2012.04.04. 16:42:39

Nagy Ember volt, és nagyszerű a leánya.
Részvétem.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.04.04. 16:42:52

És most árva lettél, pedig nem. Vigyáznak Ők reád onnan, bízz, és ne légy nagyon szomorú. Ők el nem múlnak, ne félj. Isten áldjon.

heki 2012.04.04. 17:28:15

Nagy emberek voltak a szüleid.

Ez meg egy nagyon őszinte és fontos írás.
Könnyezem most - részvétem.

2012.04.04. 17:56:21

Részvétem!
Csak a médiából ismertem Édesanyád, de mindig érdemes, és értékes volt hallgatni, olvasni őt.

Próbálkozok mindig jó apa lenni, de egyszer majd - ha eljön az ideje - az én lányom vagy fiam csak harmad ennyi szépet tud rólam írni, már nagyon büszke leszek.
Így aztán te nagyon, nagyon, nagyon büszke lehetsz szeretett szüleidre!

May33 2012.04.04. 18:19:39

Kedves Fruzsi!

Meghatódtam, gyönyörű írás!
Ha ilyen érzelemgazdag, igaz embert neveltek belőled a szüleid, biztos ők is ilyenek voltak és nagyon büszkék Rád! És így benned tovább élnek!
Őszinte részvétem!

vitorlázó 2012.04.04. 18:45:18

Jó lenne, ha követőkre találna ez a sugárzó szeretet.
Talán más lenne a világ, ha ez az összetartó példa követőkre találna.
Talán szebb lenne a világ is.
Ha már kevesebb Nélkülük...

A SZÜLŐK ilyenek. felnevelnek, útnak indítanak, és visszavonulnak. Először csak kicsit, aztán jobban, végül végleg.
Talán ekkor leszünk mi magunk is SZÜLŐK és az egész kezdődik elölről.
Nem mindegy tehát, milyen a példa előttünk, nem mindegy tehát, mi a példa, amit továbbadunk...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.04. 19:06:01

szépen írtál. éni is szép, meghalni is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2012.04.04. 19:15:28

Rendben, menjetek, csak vissza ne gyertek!

dunabeat. 2012.04.04. 19:33:41

Őszinte részvétem!

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2012.04.04. 20:01:09

Részvétem – igazán szép írás.

homoródkarácsonyfalváért 2012.04.04. 20:20:55

Őszinte részvétem Lola!
Felnőtt lettél, mint Ő!

idfallsandor 2012.04.04. 20:24:32

Konnyezve irom e sorokat.Nekem O egyfajta peldakepem volt , mindent elolvastam vagy meghalgattam , amit O mondott.Oszinten sajnalom. Isten nyugtassa bekeben. Fall Maria

ebfül 2012.04.04. 20:34:57

Őszinte részvétem, Lola.

Édesanyád többet tett értünk, mint bármelyik (un) politikus.

Atisz 2012.04.04. 20:41:29

Ide is beírom:

Részvétem Fruzsinának édesanyja elvesztéséért, másrészt mindannyiunknak, amiért elvesztettük Magyarország egyik legkiválóbb pszichológusát és családtudománnyal foglalkozó szaktekintélyét.

Személyesen nem ismertem, csak interjúk, újságcikkek révén, de mindezek tükrében egy olyan ember képe körvonalazódott előttem, aki maga a megtestesült jóság és kedvesség, valaki aki igazán szívén viseli a magyar családok valamint az egész társadalom sorsát és fáradhatatlanul dolgozik életünk jobbá tételéért.
Az ember azt sajnálja, hogy egy ilyen kaliberű szakembert miért nem kérnek fel miniszternek (vagy legalább államtitkárnak)...

Isten nyugosztalja és köszönjük munkásságát!

Silcon 2012.04.04. 20:48:05

Őszinte részvétem.

Alfőmérnök 2012.04.04. 20:56:42

@Mr Falafel: A posztot is elolvastad, vagy csak a címét?

Makuta 2012.04.04. 21:04:27

Őszinte részvétem...szép megemlékezés. Anyukád csodálatos ember volt.

tavasz21 2012.04.04. 21:10:47

Őszinte részvétem. Valóban nagyon emberséges volt Anyukád. Emlékszek arra mikor egy társaságban voltam Vele, arról beszélt, hogy tartsák meg a postákat a kis falvakban, mert kell az embereknek. Ő valóban küzdött a kisemberek boldogulásáért, nem csak beszélt róla.

Lily314 2012.04.04. 21:47:47

Őszinte részvétem. Amikor anyukám meghalt olvastam ezt. "A lelkünk egy része elmegy azzal aki eltávozott, s pótlásul megkapjuk az övének egy részét. Így mindig velünk maradnak."

luigi50 2012.04.04. 22:16:08

Őszinte részvétem.
Mélyen megrendített a halála egy igazán nagy tudású közérthető és szeretett embert vesztettünk el.
Nyugodjék békében.
Szeretettel.
Fazekas Lajos Sándor

aprovirág 2012.04.04. 22:37:58

Megint elment egy nagyszerű ember...
Őszinte részvétem a családnak!

teknős 2012.04.04. 23:09:51

Nagyon szeretem ahogyan írsz. Tisztán, egyszerűen és nem fontoskodsz most sem.

Szerencsés vagy, hogy ilyen szüleid voltak.

Ő a mi veszteségünk is. Őszinte részvétem nektek.

krepler 2012.04.04. 23:41:26

pár napja láttam a tévében, és (megint) nagyon tetszett, amiket mondott).
hiányozni fog mindannyiunknak. :(
részvétem, Isten áldjon

adélnô 2012.04.05. 00:04:16

Csupán a TV képernyôjérôl ismertem ôt. Egy kölni nappaliban szólt hangja. Magam is katolikus, magam is magyar, magam is kultúrember, sokgyermekes anya, szeretett Uram nagy betegség után. Látszott, hogy uralkodik fájdalmán, egy mélyen szeretô ember. Nap nap után végezve munkáját, szeretve gyermekeit, unokáit, lélekben örökké imádkozón:" Édes Jézus Neked élek, édes Jézus Neked halok, életemben , halálomban édes Jézus Tied vagyok." Így várva a szabadulást, az egyesülést társával Istenben. Mostmár mindnyájunké, velünk van, ha valami végtelenül fáj. Pedig sokminden fáj.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2012.04.05. 00:23:08

"Ha hazacipeltem a legfurcsább barátaimat, ő mindenkit komolyan vett." =))) nálatok láttam először angol nyelvű házikönyvtárat. elhatároztam, hogy nekem is lesz egy olyan. és lett.

"Meséléssel életre lehet kelteni valakit. Remélem." -- ez a legaranyosabb gondolat amit az elmúlt évtizedben hallottam. tudsz valamit. amúgy értsünk egyet anyukáddal, hogy a meghalás nem rossz dolog, sőt, maga az újjászületés. mert hogyan is léphetnénk tovább a földi testben maradva. mi itten szomorkodunk (főként magunkon), ő meg elnézően mosolyogva csóválja a fejét, és tudja, hogy majd egyszer nekünk is benő a fejünk lágya. persze ezek a napok a gyászéi, melyben a lélek tovább érik és növekszik -- élj vele, mert megadatott.

levvente 2012.04.05. 02:32:07

Őszinte részvétem.

Ténytár · http://tenytar.hu 2012.04.05. 03:10:36

Sokat tanultunk tőle, és még sokat fogunk!

Részvétem.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2012.04.05. 06:40:59

Az ország elvesztette azt az embert, aki ebben a sötét korban a tudás társadalomról beszélt.

Egyszer talán megérkeznek majd az üzenetei.

Őszinte részvétem a családnak és a közeli barátoknak!

Lubega 2012.04.05. 07:31:12

Isten Nyugtassa Békében Kopp Máriát!
Nagyon szerettem hallgatni!
Fruzsi!Az írásod elteszem magamnak!

R.I.P

Veder1 2012.04.05. 07:39:04

Részvétem.

Szép írás.

csanyu 2012.04.05. 09:13:35

Sajnos személyesen nem ismerhettem az édesanyját, de minden megnyilvánulását lelkemhez közelinek éreztem,
ha beszélt, olyan volt mintha elmondaná helyettem, amit én nem tudok szavakkal kifejezni. Az emberi kapcsolatokról, a családról a társról alkotott véleménye mintha az enyém lenne.Tisztelem tudását, emberi tartását.Mélyen megérintett ahogyan az édesanyjáról ír fogadja őszinte részvétemet.Mi , akiket Mária személyisége megérintett emlékét kegyelettel őrizzük. Hiszem, hogy sokan vagyunk. Szeretteinek sok erőt kívánok a veszteség feldolgozásához.

Hommer Tibor 2012.04.05. 10:10:22

Kedves Fruzsi! Olvastam Édesanyád publikációinak javát... A legnagyobb tisztelettel gondolok rá magam is. Találj békét és mosollyal gondolj rá! Jó helyen van. :) Szeretettel: ex-kollégád.

elendem 2012.04.05. 12:04:09

Kedves Fruzsina!
Köszönöm ezt a szép emlékezést! Lám, az Ön édesanyja még halálával is adni tud nekünk Ön által.
Isten áldja meg!
V. Naszályi Márta

lipidp 2012.04.05. 12:09:54

Őszinte részvétem. Megható sorok, édesanyja biztos örül ott fenn, hogy ilyen gyermeket nevelt, aki ilyen őszintén és csodálatosan tud visszamelékezni rá . Én nagyon örülnék, ha a gyermekeim majd így emlékeznének rám, és ha fele ennyi szeretetet és odafigyelést tudnék én is adni nekik, akkor már megérte élni. Kitartást kívánok, most nehéz idők jönnek, de minden alagút végén ott van a világosság, az idő segít.

hln59 2012.04.05. 18:47:02

Kedves Fruzsina!
Édesanyja azon kevesek egyike, akit ismeretlenül is saját halottamnak tekintek.
Az Ön búcsúszavai a szeretetben és boldogságban megélt életről szólnak minden fájdalma ellenére.
Részvétem.

kommmondor 2012.04.05. 19:11:58

...Nehéz a minden előjel nélküli hirtelen elválás, de kegyelem, hogy testi és szellemi leépülést, sok szenvedést elkerülve, hazahívta Őt a Teremtője.
A szeretteinek Isten akaratában megbékülést kívánok.
Mi, a nemzetünk, az országunk és egyáltalán mi emberek sokkal szegényebbek lettünk nélküle!

hans castorp 2012.04.05. 20:25:34

"Saját halálunk sosem fáj úgy,mint mások halála.Ó,könnyű neked,elbírod nélkülem a sírt,de bírjam,tovább,az életet?'ws

Zikkurat 2012.04.05. 21:56:15

"És élni kell ma oly halottnak,
Olyan igazán szenvedőnek,
Ki beteg szívvel tengve-lengve,
Nagy kincseket, akiket lopnak,
Bekvártélyoz béna szivébe
S vél őrizni egy szebb tegnapot."

Isten nyugosztalja édesanyádat, Lola!

Zikkurat 2012.04.05. 22:25:35

@Zikkurat:

(Az idézet Ady Endre Ember az embertelenségben c. verséből származik.)

Napraforgó53 2012.04.06. 22:46:31

Igen, ilyenkor nekünk nehéz, akiket itthagytak. De aki így megy el, annak ez a legnagyobb ajándék. /Nekem legalábbis ezt mondták, legjobb barátom hirtelen halálakor./ Édesanyám nem volt ilyen "szerencsés". Apukám viszont, ha ezt így nevezhetjük, igen. Ahogy múlik az idő, egyre jobban csodálom és szeretem őket, kedves, szerető és jó szülők voltak. Mindenünket, ami van testvéremmel együtt, nekik köszönhetünk. Emberséget, szívet és minden mást. Hasonlót, amiről olvastam ebben az emlékezésben. Szép írás, szerető és megható. Nehéz lehet most nagyon...

Napraforgó53 2012.04.06. 22:51:15

@Lily314: Nagyon jó mondás, tényleg így van. Én is ezt éreztem és érzem, de nem tudtam megfogalmazni sosem.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2012.04.08. 08:34:17

Szerintem teljes az életmű, amit itt hagyott - és ahogy most olvasom a családja életműve is.
És köszönöm az első sorokat. A halál valóban nem kell tabu legyen, mert mind elmegyünk, és sokkal jobb azzal a nyugalommal elmenni, és akkora szeretetet itt hagyni, ahogy ő tette.

Nagyi48 2012.04.08. 10:01:25

Együttérzésem és őszinte részvétem. Egy dolog vigasztalja, ha ezt szabad ilyenkor mondani, hogy váratlanul halt meg, nem szenvedett és szeretett férje mellett van már. Nagyon szépen emlékezett rá, akit személyesen sokan nem ismertek, de ismerték és tisztelték munkáját. Nyugodjon békében!

fachwerk 2012.04.09. 12:56:11

Fruzsi, itt csak hallgatni lehet. Június 21-én Stuttgartban a Kulturális Intézetünkben beszélt volna - most a helyére a tanítványaiból szervezünk egy megszólaló kört. Vinni kell tovább, hogy él. L.

Bözse63 2012.04.10. 15:30:13

Őszinte részvétem családjának, kiket az vigasztaljon, hogy Ő most boldog a csillagok felett, mert együtt lehet férjével. Természetesen végtelenül sajnálom, hogy nem hallom-látom Őt többé. Oly sokat adott nekem, amiből merítkezhettem és alkalmazhattam. Tisztelettel és köszönettel adózom emlékének.

Szofica 2012.04.11. 09:34:22

Kedves Fruzsi!
Nem szégyen megosztani a fájdalmat, a veszteséget, sőt nagy bátorságra vall, hogy nyilvánosan is megtetted. Köszönet érte.
Édesanyáddal egy épületben dolgoztam. Ahányszor találkoztunk, mindig megszólított, beszélgettünk egy rövidet a liftben a XIX. emeletig... pedig még a nevemet sem tudta.
Jó neked, hogy ilyen édesanyát kaptál.
Isten áldjon!

kis- csirke 2012.04.16. 22:19:23

Őszinte részvétem!

Néhány éve az (én drága zárkózott) Apám lelkesen mesélt egy okos nőről, akit meg kell hallgatnom - és el is cipelt egy előadásra, amit Édesanyád tartott. Utána napokig beszélgettünk-vitáztunk az ott elhangzottakról, szellemileg-spirituálisan inspiráló volt Édesanyád munkássága.

Szépen elkezdted folytatni az ő útját, csak így tovább!

Eliza 1221 2012.04.28. 20:00:41

Nagyon szép az idézet is és a nekrológ is megható. Részvétem. Kedveltem.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.06.07. 09:53:45

Részvétem! Elvesztettem az édesanyámat. Ez a szép levél nem csak a te, hanem az én gyászmunkámban is nagy segítség volt. Köszönöm.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.06.07. 10:31:12

@Legelő Őse: Nagyon örülök, ha segített. Neked is részvétem és sok erőt, hitet kívánok!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.06.07. 16:25:26

@lelkylola:

csak felhívom a figyelmedet, hogy eörsinek is volt gyereke. szerinted mire gondolt, amikor meghalt az apja? hogy az egy magyarellenes geci volt, esetleg valami másra?
süti beállítások módosítása