Szókimondó közterületi rock
2012. március 29. írta: nénike

Szókimondó közterületi rock

  Néhány hónapja még azt hittem, hogy a fékek és ellensúlyok körül keringő több ezer lélek együttmozgása megtermékenyítőleg hat majd egy körvonalazódó ellenzéki próbálkozásra. Körvonalazódásról azonban szó sincs, a megtermékenyítő mag a szókimondó, szülői felügyelettel hallgatható rock and roll ölébe hullt, hogy ne mondjuk: a piaci résbe.

  Geszti meg a kis Berkes Elmondom most, hogy kérdez a szemed: Jó benned hinni, és indulni veled, Ó igen  igen, igen! klasszikusáról süt, hogy megrendelésre íródott, sehol egy fasz, egy szar vagy legalább egy elharapott bazmeg, olyan hercig hárfázás, ernyőnyitogató chartás kikacsintásokkal, hát erre még Farkasházy Tivadar sem kacsint össze Mimivel.

  A muzsika millásítása a hazafias rock uralta közterületi műfajban kifejezetten üdítően hatott. A szerves fejlődési folyamat Karsay Dorottya szart sem érő diplomájának megéneklésével indult. Ebben a dalban fogalmazódott meg az új igény: nem a takarodj kell már, a széklet”, a vizelet. Te mondd meg, hogy milyen legyen a népképviselet! És az üzlet beindult.

  Mozgalmi hangfalakba ütős üzenetet! A nemzet alternatív köztársasági elnöke terrorista gúnyában aláz, s ezzel helyezi korszerű kaki-pisi kontextusba az elveszettnek vélt polbeat szívfacsaróan szép hagyományát. Vámos Tibor (akkor még így hívták) gitárjátéka cseng máris a fülünkbe, Vietnami Szolidaritási Bizottság, szabad gondolatok, Béke Klub. Igazi tökös odamondás. Aztán jött a nem kevésbé kemény Lali király és 1972-ben azonmód ostorozni kezdte Hogyha fúj a szembeszél című kedves kis dalocskájával az opportunizmust.

  Ezek helyből a ciki kategóriába kerültek, szemben a Ha én rózsa volnék-kal, mely nagy utat tett meg 1973-as betiltásától máig, rámutatva arra, hogyan válik egy születésekor hiteles kiállás a körülmények változása és a lepergő évtizedek alatt anakronisztikus szépelgéssé. Egy diktatúrában dalszövegekkel kihívni a hatalmat a hóra, egészen más, mint egy bármilyen béna, de lényegében mégiscsak demokráciában. Ezért volt rendben a Kontroll a nyolcvanas években, s ezért nem kísérletezett '90 óta senki említésre érdemes rendszerkritikus nóták farigcsálásával.

  A mindenkori hatalom baszkurálása még ma is alapvetően szexi, ám meglehetősen fárasztó időtöltés, a többség idővel visszamegy a varrodába, az esztergapad mellé (vö.: megunják, hazamennek), esetleg publicisztikák írására vált, a talpraesettebbek meg elmennek államtitkárnak vagy lengyel köztársasági elnöknek. Hajlott korú ellenállóknak nem kell a C-dúr, Fisz-moll csomagolás, papírról eszik a kiérlelt igét.

  A Tankcsapda legújabb opusa a fenti összefüggésben új korszakot jelöl, ahogy felkúszik Pityinger mellé a színpadra. A Leszarom a szobám, nem csinálok rendet-féle sorokból arra kell következtetnünk, hogy a valóban megélt mondandó helyett Lukács Laciék vállalják a korosztályra szabott közönségigény kielégítését is. Egyfajta portfólió frissítésre gyanakszunk, az autószerelő tanulók szilárd nyelvi alapjain állva nyitottak ezúttal a kordzakós szemüvegesek felé is. Ha még egy kicsivel több papsággal fenyegető hatalmi tobzódást sikerült volna elrejteni a szövegben, magunk ajánlottuk volna a hétvégén ismét megújuló szocialisták elnökválasztó kongresszusára bevonulózenének.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr954341655

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.29. 09:51:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2012.03.29. 09:14:47

A felütés W.A., Minden, amit tudni akartál a szexről ... híres jelenetét idézi fel. Támadásra készülődnek a spermiumok, miközben kötélen húzzák-vonják, állítják fel a fütyit.

Ha ez nem csupán a véletlen műve, hanem célzatos summázata a postnak, akkor dicsérendő a próbálkozás kiderítendő, hogy két Smittpál -opusz közé befér-e pár milliliter dezoxiribonukleinsav?

Bő nyállal nem lehetetlen.

kispufi 2012.03.29. 09:36:54

a hiteles alternatíva. köszönjük, hogy vagytok nekünk.

Viktus 2012.03.29. 09:39:34

Tankcsapda jó a másikat nem hallgatom meg. nénike meg hülye ehhez a Tankcsapda nem politizál az a rockos rendszerkritika más nem ez az első ilyen száma, ha ismerné a pályaképet...

aszterixagall 2012.03.29. 09:47:28

@Viktus:

Ja, az elmúlt 22 év minden kormánya alatt születtek hasonló dalok: Legjobb méreg, Bárány, Agyarország, stb.

Aegopolis2 2012.03.29. 11:59:58

FankDeli milyen kategória?

Lábszár Ervin 2012.03.29. 12:20:30

@jose maria padilla:

Pöcsszakértő..., akkor szintén doktor?

sisszi 2012.03.29. 12:42:24

a kategorizáló újságíró milyen kategória? :D

Kandeláber 2012.03.29. 14:05:14

A Tankcsapda fennállása óta "beszól az arcnak", sosem álltak oda egyértelműen valahová.
Dopeman már a színre lépése óta ciki, mint ahogy az egész magyar rap olyan, mint a magyar narancs:
nem az igazi.
Nyóckeres félcigó böffenete, aki összebútorozik mindenféle balfasszal, ha ő az embléma, akkor kösz, de nem kérek.
Kőbányai homályos helyett inkább Dreher.
Kannás boros fílingje van a figurának.

Viktus 2012.03.29. 23:39:07

@Kandeláber:

Körbe utaztam az országot,
Sok minden hasonlít Moszkvához.
A kommunizmus még a fejekben,
Sötétség tombol a szemekben.
A buszom nem jön, a vonat késik,
Undorodva a jegyem kérik.
A kosztól tapadok az ülésbe,
Nincs ajtó,ablak meg fűtés se.
Depresszív ez a hangulat,
Mer' a rendszer mindenkit fojtogat.
Sok barát külföldre menekült el,
Mer' ott különbül bánnak egy menekültel.
Az ország imázs kurva fontos,
Csak munkahely nincs, meg elég orvos.
Az öltönyödben is csaló vagy,
Remélem gyógyszerre költöd az adómat!

www.youtube.com/watch?v=GPcW9RtcYmA

Lehet kulturáltabban osztani, ha már rap.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.03.30. 05:20:55

rendszerkritika 90ből tessék:

"Megváltás és rendszerváltás elégtétel,
eladó az egész ország nincs kivétel!
Népnemzeti gerinctörés köztársaság,
bólogató,mindenható szentháromság,

REF
Jól haladunk,
száll a dalunk,
nincs több bajunk,
éhenhalunk!

Infláció,korrupció tisztogatás.
Korvin-közi nosztalgia felkoncolás,
Új parlament,új törvények munkásnyomor!
Teli polcok,üres zsebek korgó gyomor!

Dél-szláv válság,menekültek golyózápor!
Nagy fogás a kukák mélyen örömmámor!
Szóáradat,igéretek apró hibák!
10.000.000 élőhalott szép új világ!"

Hiteltelen007 2012.04.01. 08:34:54

Több évtizedes munkahelyem megszűnt. kénytelen voltam más kereset után nézni. Ekkor találtam rá a KEH által kínált lehetőségre, melyet szívesen ajánlok mindenkinek a mellékelt honlapon:
keh.hu/phd/negertkeresunk
süti beállítások módosítása