Az LMP-népszavazás 3+1 forgatókönyve
2012. március 26. írta: TuRuL_2k2

Az LMP-népszavazás 3+1 forgatókönyve

  Egy hét múlva kell leadnia az LMP-nek a legalább 200 ezer érvényes aláírást tartalmazó íveket ahhoz, hogy legyen népszavazás a párt által feltett négy kérdésben. Az LMP helyzetjelentése szerint már több mint százezer aláírást gyűjtöttek össze a kitelepüléseiken, s bíznak benne, hogy egy nagy hajrával összejöhet a szükséges mennyiség. Mi lesz ebből? Mi lehet ebből? Érlelődik már bennem egy ideje ez a poszt, alapvetően három forgatókönyvet tudtam volna elképzelni, de most már annak is komoly esélyét látom, hogy mindhárom tévedés, és egy negyedik valósul meg.

1. Az 1990-es elnökválasztási népszavazás

  Az LMP népszavazási kérdéseit először olvasva egyből ez a kevésbé ismert voksolás ugrott be. Összejött a szükséges mennyiségű aláírás (vélhetően nem kis részben az MSZP támogatásának köszönhetően), a népszavazáson azonban mindössze a választásra jogosultak 14 százaléka vett részt, azaz teljes érdektelenségbe fulladt. Annak ellenére, hogy 1990-ben még egyáltalán nem lehetett közéleti apátiáról beszélni, még ha a nyár biztosan rosszat is tett a részvételi hajlandóságnak. A közvetlen vagy közvetett elnökválasztás láthatóan hidegen hagyta a választókat, s szerintem az LMP kérdései is könnyen juthatnak hasonló sorsra – ha sikerül egyáltalán eljutni a népszavazásig (lásd a +1. forgatókönyvet). 

2. 2004. december 5.

  A 2004-es, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról és a kórházprivatizációról szóló népszavazás 37 százalékos részvétel mellett eredménytelenül végződött (az eredményességhez az összes választásra jogosult 25 százalékának plusz egy főnek az egyforma voksa kellett volna, a kórházprivatizációs kérdésben közel volt ehhez az igenek száma, a kettős állampolgárság esetében a szavazók közötti relatív többség is épp csak összejött). Ha sikerül eljutni a szavazófülkékig, akkor ez a részvételi arány szép eredmény lenne az LMP számára, hiszen gondoljunk bele: a Fidesz aligha fogja különösebben szavazásra ösztönözni táborát. Egy ilyen forgatókönyv biztosan nem lenne nagy azonnali hatással a politikai piacra, esetleg hosszabb távon érződhetne a hatása. Érdemes belegondolni: a 2004-es kettős állampolgársági kudarcra mindössze néhány évvel, 2010-re odáig jutottunk, hogy a vérgyurcsányista élcsapaton és Szanyi Tiboron kívül senki sem szavazott nemmel az egyszerűsített honosítási eljárásra. Az LMP kérdéseiben ugyan közel sem érzek hasonló potenciált, mint a határon túli magyarok ügyében, de ez akkor is szép példája egy politikai esemény rövid távon nem látható következményeinek, jelentőségének.

3. A szociális népszavazás 

  A Fidesz 2008-as népszavazása nagyon magas részvétel mellett eredményes volt, mindhárom kérdésben elsöprő győzelmet aratott az ellenzéki párt álláspontja. Addig is sejthető volt, hogy az MSZP-SZDSZ kormánynak nem túl fényesek a 2010-es kilátásai, de ez a szavazás ejtett végzetes sebet a kormányzó koalíción: előbb az SZDSZ lépett ki a kormányból, aztán Gyurcsány Ferencnek is mennie kellett, végül az MSZP megsemmisítő erejű vereséget szenvedett a választásokon, az SZDSZ pedig már a választásokig sem jutott el. Az LMP nyilván ezt a szcenáriót szeretné megvalósítani, erre azonban gyakorlatilag nulla esélye van: sem a kérdésfeltevés, sem a közhangulat (az esztergomi, tényleg elképesztő állapotok is csak 35 százalékos részvételre voltak elegendők), sem a szervezeti háttér nincs meg hozzá.

+1. Aláírások hiányában nem lesz Népszavazás 2012

  Az aláírásgyűjtés bejelentésekor azt gondoltam, ennek is van némi esélye. Aztán amikor elindultak, nekem úgy tűnt, hogy össze fog nekik jönni. A friss számok alapján viszont megint úgy érzem, hogy könnyen lehet, hogy már a népszavazás előtt megbukik a produkció. Ha tényleg csak 100 ezer körüli szignójuk van, akkor nem sok reményt látok rá, hogy a maradék 100-120 ezret ebben a néhány napban sikerülne összeszedni – a gyűjtés mindig az első időszakban a legkönnyebb. Ezt jól mutatja, hogy kezdetben sorok álltak az LMP-s standoknál, most meg általában látványosan unatkoznak a standoló aktivisták/diákmunkások. Mit tehet ilyenkor az LMP? Emeli a tétet: „Új szakaszába lép az új ellenállás. Akinek eddig tartalmi fenntartásai voltak, azoknak azt üzenem: mi komolyan vesszük a kérdéseket, de innentől a népszavazás már nem a kérdésekről szól, hanem arról: el kell zavarni a kormányt.” De ha nagyobb a tét, akkor többet lehet veszteni is.

  Ilyenkor jönnek a kétségbeesett, önámító lépések, például a szakszervezetekhez intézett segélykiáltás. Aki bármit is alapoz a szakszervezetekre, az légvárat épít (éppen ezért légvár az egész Szolidaritás). A szakszervezetek társadalmi támogatottsága épp úgy halovány, mint szervezettségük: még a közszférában is nagyon alacsony a bizalmi indexük, izgalmasabb kérdésekre is nehezen szednének össze számottevő mennyiségű aláírást, nem hogy a 18 éves tankötelezettségre (aminek támogatottsága a tanárok körében finoman szólva sem egyértelmű).

  Jelenleg a legnagyobb valószínűsége a +1. szcenáriónak van, ami a II. kerületi vesszőfutás után újabb nagy kudarc lenne az LMP számára – nem is annyira a kormánnyal, sokkal inkább a váltópárttal, az MSZP-vel szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr414330788

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP a FIDESZ útján? 2012.11.18. 09:44:55

Nem csatlakozik az Együtt 2014-hez az LMP – döntött az éjjel a párt XX. kongresszusa. A hosszas vita után 87:77 arányban meghozott döntéssel az LMP a nehezebb és bátrabb utat választotta, amivel ráadásul a párt egy jelentős része, köztük a lemon...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.27. 09:51:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.03.26. 15:12:34

"nagy kudarc lenne az LMP számára – nem is annyira a kormánnyal, sokkal inkább a váltópárttal, az MSZP-vel szemben"

Lófaszt, leginkább a tükörrel szemben kínos. Mondjuk már maga ez a vérdemagóg népszavazásosdi sem tükörkompatibilis, mert pontosan azt jelenti: NEM Lehet Más.

Az évek meg a rutin 2012.03.26. 15:13:36

Szarok a kérdések + a párt szervezetlensége és a Fidesz-közeli szervek (Kúria, OVB) mindent megtesznek az eredménytelenségért. Most ugyan nem tennék rá nagy pénzt, de kétszer (parlamenti kc-gyűjtés +Jávor) már bejött nekik a finis.

Viktus 2012.03.26. 15:13:53

Pedig ideje lenne v.mi népszavazósdi jelzésnek Orbán felé, ahogyan anno Gyurcsit is a p*csába küldte a nép a nagyszerű programjával ... igaz azok a kérdések sokkat ütősebb demagógiát képeztek, mint az LMP kérdései amit fel se fog az átlag szavazó.

Az évek meg a rutin 2012.03.26. 15:14:34

@Dr. Zerge: A népszavazás ab ovo demagóg, erről az egyetemi Fidesz-tandíj tudna a legtöbbet mesélni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.03.26. 15:27:21

@Az évek meg a rutin: Nem, nem ab ovo. Nagyon is van helye mindenféle méretben egy működő plurális demokráciában. Csak a túl libárilis honi szabályozás szerint minden piszlicsáré baromságban lehet országos ügydöntőt tartani, a politikusaink meg épp akkora bunkók, mint az egész magyar társadalom, ergo nyuggerriogatásra meg prolihergelésre használják azt az eszközt, aminek éppen a ciklusoktól, aktuális pártpolitikai viszonyoktól független elvi kérdésekre kellene hosszútávú legitimációval biccenteni, vagy fejet rázni.

Az évek meg a rutin 2012.03.26. 15:38:20

@Dr. Zerge: Erre a túl liberális szabályozási kitételedre pedig egy svájci polgár csóválná a fejét erősen.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.03.26. 15:57:35

@Az évek meg a rutin: Ha én azt a különbséget, ami svejc és miköztünk fennáll zongorázni tudnám, Kocsis lenne a lapozóm.

Egész más a népszavazás ott és itt, ahogyan egész más a kultúra (kifolyólag a politikai kultúra) ottani léte és itteni fájó hiánya is. Svejc a született köztársaság, tetejébe szövetségi, mi nem, de úgy tűnik a büdös életbe' meg sem tudjuk tanulni a köztársaságosdit - mondjuk ezen nem is kéne ennyit erőlködnünk (eleve igen kevés földszegletben mutat olyan frenetikus eredményt a köztársasági forma, mint amit ugyanott egy valamire való monarchia ne tudna).

medve2 2012.03.26. 16:03:42

Várjuk ki a végét.

cutcopy 2012.03.26. 16:22:56

Teljesen felesleges összejönnie a 200 000 aláírásnak..

Viktus 2012.03.26. 16:35:17

Megbukott a kormány vállalkozásélénkítő szándéka a Ténytár blog szerint. A KSH adatai szerint 1.8 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma a tavalyi év azonos időszakához képest, a bruttó bérek pedig hiába emelkedtek a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező munkavállalók körében, a reálbérek így is csökkentek.

A legnagyobb visszaesés a versenyszférában történt. A legalább öt embert foglalkoztató vállalkozások körében 31,8 ezerrel kevesebb volt az alkalmazásban állók létszáma, mint 2011 januárjában.
-

Minek ide népszavazás??? Siker, siker hátán!!!

vizipipa 2012.03.26. 16:40:17

@Dr. Zerge:
"a politikusaink meg épp akkora bunkók, mint az egész magyar társadalom"

- Lehetnének mások, ha közülünk vannak?
- Választhatnánk mást, ha közülünk kell?

Diocles 2012.03.26. 16:42:35

@Viktus:

Ja, nyilván az állami újraelosztás és szabályozás további jelentős növelésével kell megtámogatni a halódó magyar vállalkozásokat...

Aki ezt hiszi, az nagyobb hülye még Matolcsynál is.

Diocles 2012.03.26. 16:48:19

Turul 3. pontjára érdemes kitérni, mert nagyon tartja magát a legenda, h Gyurcsányt és az SZDSZ-t a Fidesz népszavazása buktatta meg úgymond, és ez, mint látható, baromira káros, hiszen a mindenkori ellenzéket is demagóg népszavazási kampányokra készteti.

Valójában:

- Gyurcsányt Őszöd, a rendőri fellépés, majd pedig a vg-i válság amortizálta le... bár még ezek sem annyira, h ne lenne meg a maga 5%-nyi rajongója, az MSZP-nek pedig szintén a maga törzsbázisa

- a koalíció az eü-reform szoci elszabotálása miatt bomlott föl, no meg azért, mert az SZDSZ defenzívában lévő pártvezetése úgy gondolta, h ezzel a húzással új lökést tud adni a pártjának...

Nem tudott, az SZDSZ akkor már az uccsókat rúgta, de a legkevésbé sem a népszavazás miatt bukott meg, sőt, az SZDSZ támogató álláspontja is kapott vagy 700 ezer voksot.

Szal könyörgöm, ne maradjon már mindenki abban a tudatban, h a mindenkori ellenzék kiírat egy népszavazást arról, h "Akarsz-e pénzt kapni, spórolni?", aztán máris zsebében a kétharmad, mert ez egyrészt nincs így, másrészt meg lehet majd nézni a gazdaságot...

Viktus 2012.03.26. 17:17:34

@Diocles:

Ki mondta? a 300 forint sem a 300 forintról szólt hülye gyerek ... meg itt már csepp a tengerben a magyar vállalkozásoknak az a pár munkaügyi kérdés. A való világban a kutya se tartja-tartotta eddig sem a gyarmaton ... max. a multiknak lett ezzel jobb a kis gyarmaton, de a vállalkozóikat ugyanúgy szívatják.

2012.03.26. 18:08:39

Az utolsó rész fals. A II. kerületben nem volt vesszőfutás, ellenkezőleg, legjobban az LMP tudta növelni a támogatottságát, közel negyedével. A Fidesz győzelmét valóban nem lehetett megakadályozni, de ezt vesszőfutásnak beállítani tévedés.

2012.03.26. 18:10:23

@Viktus: Mit nem lehet azon felfogni, hogy ne 3 hónap legyen a munkanélküli segély, hanem 9? Vagy hogy továbbra is 18 év legyen a tankötelezettség?

pierre bayle 2012.03.26. 18:48:14

szerintem se volt vesszőfutás a II. kerület. A népszavazási ívet én aláírtam, de nem tudom, jó lesz-e.

takács bálint (törölt) 2012.03.26. 19:08:08

@iii:
aztán szerinted ez a kérdés? hogy meddig járjon a gyerek iskolába?

addig kellene a közoktatásban részt vennie, amíg a kötelező alapvizsgát le nem teszi. van ilyen vizsga? nincsen. a 16 év ugyanolyan hülyeség, mint a 18 év.

a 3 hónap munkanélküli segély ugyanolyan hülyeség, mint a 9 hónap. arra volna szükség, hogy mindenkinek legyen rendszeres jövedelme úgy, hogy a újraelosztás mégis igazságos (egyenlő) maradjon. arra volna szükség, hogy minden munkás kapjon annyi adójóváírást, amennyi a rendszeres szociális segély. ha havi 25 ezer a segély, akkor legyen havi 25 ezer az adójóváírás. mert így lehet olcsón, legálisan tömegesen munkahelyeket teremteni.

a szabadság ágazatonként eltérő szabályozásra volna szükség. a próbaidőt meg el kellene felejteni. határozott és határozatlan idejű munkaszerződések kellenek.

az lmp egy viccpárt. nem értetek semmihez. ez a probléma. veletek is, és a kormánnyal is.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.03.26. 19:13:29

@iii:
Épp csak nem az volt az LMP-s elvárás, hogy javítanak 1-2 százalékpontot, hanem az, hogy megverik a Fidesz jelöltjét. Oké, ez nyilván kommunikációs fölélövés volt, de az előzetes visszalépési javaslatból kiderül, hogy arra számítottak, megverik a szocialista jelöltet - ettől nagyon messze voltak, hiába küldték harcba a párt egyik legismertebb politikusát.

2012.03.26. 19:21:39

@takács bálint: Amiket mondasz, utópisztikus és kivihetetlen, úgyhogy részedről a viccpárt kritika picikét vicces. Imádom azt, aki olyan okosnak képzeli magát, hogy rajta kívül mindenki hülye: “mindenkinél én vagyok a legokosabb, mert nekem még a seggemben is ész van”.

Az adójóváírást a munkás feldughatja magának, ha nem keres semmit, nem is értem, miről beszélsz.

Most is van határozott és határozatlan munkaidő. A próbaidő egy teljesen más dolog és az mind a munkavállaló, mind a munkaadó szempontjából hasznos, csak nem szabadna másra kihasználni.

2012.03.26. 19:22:25

@iii: Bocsánat, nem munkaidő, munkaszerződés.

2012.03.26. 19:26:15

@TuRuL_2k2: Ez mind igaz, de ettől még az is igaz, amit írtam. Más kérdés, hogy a média ennek állítja be, sőt az LMP-sek egy része is ezt tragédiának élte meg, pedig "nézd legott komédiának s múlattatni fog".

takács bálint (törölt) 2012.03.26. 19:42:20

@iii:
a szakmunkásoknak nem a flat tax a problémás, hanem az, hogy megszűnt az adójóváírás. és ne gyere semmiféle felméréssel. ugyanis a kérdést is rosszul teszitek fel. az szja 25%-os kulccsal, és 25 ezer forintos adójóváírással simán elműködne. nyilván ennél sokkal jobb kombó létezik. de ez egy kiinduló bázismegoldás. az adórendszer egy klasszikus lineáris programozási feladat. mondjuk egy emelt szintű matek érettségi kellene hozzá. van ilyen az lmp-ben? van ilyen bármelyik pártban? nincs. az országot akarjátok vezetni, de nem értetek semmihez. a feladatokhoz mérten hülyék vagytok, mint a seggem.

2012.03.26. 19:50:47

@takács bálint: Ez egyfajta megoldás, amit meglehetős önteltséggel a legjobbnak állítasz be. Ezenkívül még számos más megoldás van, ami között dönteni nemcsak gazdasági, hanem etikai kérdés is. Hidd el, apukám, számosan vannak az LMP-ben, akiknek van emelt szintű matek érettségijük.

2012.03.26. 19:51:59

@takács bálint: Ja, bocs, ráadásul ennek semmi köze nincs a munkanélküli segélyhez, amiről a népszavazási kérdés szól.

takács bálint (törölt) 2012.03.26. 19:55:44

@iii:
ha van legalább egy matek érettségijük, akkor szégyelljék magukat.

Bell & Sebastian 2012.03.26. 20:03:33

Van az a megoldás, hogy a "tanácstalan" kúrmány ír ki népszavazást a felelősség elhárítására, vagy a demagóg ellenzékek felpattannak az elemi erejű műfelháborodás lovára, de ezeken kívül-mellett persze egy marginális kisebbség is megpróbálkozhat senkit nem érdeklő kérdések feszogatásával.

Igazi tétje még a középsőnek sincs.

Viktus 2012.03.26. 20:03:39

@iii:

Ilyen szinten vannak a birkák ez az általános választójog árnyoldala ... töröljék el a háromszázat azt érti meg a nép.
Meg a cigányoknak nem tartanak bált így nem tudják mi ez, mint a kétharmadnál volt ingyen buli.

takács bálint (törölt) 2012.03.26. 20:22:51

@Bell & Sebastian:
nemzeti populizmus van, és szociális demagógia. a külföld szokta eldönteni, hogy melyikre van inkább szüksége. medgyessyt az oroszok buktatták meg. (akkoriban magyarország még fontos volt a ruszkiknak) gyurcsány európában bukott el. (akkoriban magyarország még fontos volt európának) bajnainak az amerikaiak adják a jelet (a jenkik nem akarnak balkanizálódást). a nép meg szépen megszavazza ezeket.

states1 2012.03.26. 20:24:27

Mekkora faszság már ez a 18 éves korig tartó tankötelezettség? Akkor már miért nem 28 vagy 38, a végtelen jelet most nincs kedvem kikeresni a karaktertáblázatból. Ha már pedig demagógia, akkor javaslom, hogy aki támogatja, annak a jövedelméből finanszírozzák, de még inkább, hogy annak a gyereke járjon 18 évesekkel egyosztályba, aki ezt a baromságot aláírja.

Balt 2012.03.26. 20:31:13

@iii: "A II. kerületben nem volt vesszőfutás, ellenkezőleg, legjobban az LMP tudta növelni a támogatottságát, közel negyedével."

Nyihihi, hasonló sikereket kívánunk a továbbiakban!

(Ja, életemben először adtam ajánlószelvényt - egyébként sose: megvan kb. az összes '90 óta - 2010 őszén Jávornak, de nem becsültétek meg, eljátszottátok. Ennyi.)

2012.03.26. 20:56:01

@Balt: Jaj, pedig ha ezt tudtuk volna, a tiedét bekeretezve tartanánk a falon! :->

Valóban, én is keveslem a 25%-os növekedést, de mondjuk úgy évente el tudom fogadni.

Diocles 2012.03.26. 20:59:56

@iii:

Az SZDSZ népszerűsége is nőtt, egész az MSZP-vel való szövetségig, szal hajrá, használjátok még ki ezt az egy évet, aztán úgy is a zuhanás jön. :)

takács bálint (törölt) 2012.03.26. 21:03:29

@Dr. Zerge:
a nép a közvetlen demokrácia irányába akarna lépni.

a népszavazás intézménye ütős. de azzal személyeket lehet megbuktatni. népszavazással meg lehet buktatni szalay annamáriát vagy handó tündét. a miniszterelnökön kívül bárkit. ez a két hölgy az értelmiség körében közutálatnak örvend. akarja-e ön a médiatanács feloszlatását? akarja-e ön a bírói hivatal feloszlatását? ezzel meg lehet fognia a konzervatív-liberális értelmiséget.

népszavazással fel lehet állítani régi, és új intézményeket. akar-e ön az országos érdekegyeztető tanácsot? akar-e ön egy magyar-cigány állandó értekezletet? például ezekkel meg lehet fogni a szocialista-nacionalista köznépet.

aztán nem gond ha ezeket a kérdéseket az ovb elmeszeli. annál jobb. permanensen lehet aláírást gyűjteni. az lmp kérdései: hány éves koráig járjon a cigány gyerek iskolába? mi legyen a munkanélküliek próbaidejével?

országos népszavazást közjogi kérdésekben kell kiírni. helyi népszavazást létesítmények ügyében. akarja-e ön, hogy megépüljön a bunker pláza.

takács bálint (törölt) 2012.03.26. 21:09:01

@states1:
a 16 éves korig kötelezés is fasszág. addig kell a gyereket iskolába járatni, amíg az alapvizsgákat le nem teszi. és ha megbukott 5 tárgyból. akkor 5 tárgyból kell kötelező korrepetálásra járatni. ha csak 3-ból, akkor csak annyiból.

itt egy műveltségi alapvizsga kellene. amit lehetőség szerint mindenki a kamaszkor elején letesz. és aki erre nem képes azt a kamaszkor végéig korrepetálásra kell járatni. nem kell semmiféle buktatás. a buktatás is hülyeség. ha valaki nem megy át a vizsgán, akkor járjon külön tanárhoz. legyen esélye felzárkózni. de visszafelé buktatni hülyeség.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.03.26. 21:26:35

@takács bálint: Őőőőő... én mondtam volna valami ezzel ellentétest?

takács bálint (törölt) 2012.03.26. 22:06:22

@Dr. Zerge:
írtam bármit amiből arra kellene következetned, hogy ellent akartam mondani?

is 2012.03.26. 22:07:17

@Diocles: Valójában mindegyik, és csak arról érdemes beszélgetni, hogy melyiknek mekkora súlya volt. Persze egy olyannal, aki nem akarja a számára nem tetszőt egyszerűen letagadni, meg félresöpörni.

Mindenesetre, ha nincs világgazdasági válság, akkor a gazdaság éppen talpra állt volna (meg lehet nézni a 2008 nyarára vonatkozó adatokat). Kellett az a népszavazás (meg előtte a 18 hónap kampány!), hogy Gyurcsány ne jusson levegőhöz.

is 2012.03.26. 22:09:16

szerintem a szociknál ott van a szükséges mennyiségű aláírt ív betárazva. türelmesen várnak...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.03.26. 22:09:51

@takács bálint: Nem. Viszont miért kell kérdésre kérdéssel jönni egy vélhetően ehhez hasonlóan egyszerű válasz helyett?

Má' minden idiótánál bekötötték a szélessávot?

Balt 2012.03.26. 22:15:23

@Diocles: Ááá, az az idő máris eljött. Most, hogy a bukott népszavazási kezdeményezéshez összeálltak, pláne. (Lásd a legutóbbi adatokat: az MSZP támogatottsága nő - nem mellesleg a Fideszé is -, az LMP-t meg leírták mindenhol...)

takács bálint (törölt) 2012.03.26. 22:18:40

@Dr. Zerge:
ha jól számolom, akkor ez egy kérdésre adott két kérdés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.03.26. 22:26:34

@is: igazán kár lett volna, ha Gyurcsótány levegőhöz jut...

Indriq 2012.03.26. 23:04:16

Nem egy embertől hallottam, hogy azért nem írta alá a kérdőívet, mert félt attól, hogy amikor ellenőrzik, ilyen kubatov félék adatbázist hoznak létre. ( és valljuk be, ennek még esélye is van). Sajnos tényleg nem éri meg ilyen kérdésekért kockázatot vállalni, reméljünk 2014-ben máslesz a helyzet.
Mandínernek meg külön gratulálok a kárörvendő hozzáállásáért, helye van a rendszerben, mindig kell kiszolgáló talpnyaló.
És ha a fityesz olyan biztos lenne a dolgában (és tévedhetetlen mint ork bán), akkor akár meg is mutathaná egy népszavazással, hogy a tömeg (a 2/3) úgy gondolkodik ahogy ők....

is 2012.03.26. 23:06:09

@Hepci: nyilván neked is megtanították 5 éves korodban, hogy mások nevéből nem csinálunk viccet, csak már elmúlt, és inkább ilyen paraszt vagy, hogy erősítsd a magyarokkal kapcsolatos előítéleteket.

Blogger Géza 2012.03.26. 23:07:09

@Viktus: Ez igen! A "Ténytár" (hahaha) természetesen egyetlen adatból azonnal megmondja, mi bukott meg. :)

Az alábbi tény is szerepel ezen a zseniális blogon? Idézet a utolsó foglalkoztatási gyorstájékoztatóból:

"2011. november–2012. januárban 3 millió 816 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 40 ezer fővel
több, mint egy évvel korábban."

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog21201.pdf

Amúgy meg miért nem a kormányzás átvételét veszi kiindulópontnak, ha az egész kormányzati tevékenységet akarja nézni?

3dom'f'speech 2012.03.26. 23:30:54

a büdös-tetves-rühes lomposok gyönyörűen haladnak a szadeszos-szadisták által kijelölt bukási spirálon a megsemmisülés felé
a liberalizmus halott, a liberálisok agyhalottak :)

takács bálint (törölt) 2012.03.26. 23:42:08

@Indriq:
az elempének állítólag az "orbán-rendszer" egészével van problémája. ez itt egy "viktatúra" vagy micsoda. oké. meg tudod mondani, hogy ez esetben miért azt kérdik meg a néptől, hogy akar-e 100 napos próbaidőt? most a többi okos kérdésről nem beszélve.

Bell & Sebastian 2012.03.27. 00:26:28

@takács bálint: A felsorolásból az következik, hogy Orbán már egyenesen JHV ajándéka. A Nép felébredt és egyszeriben ott pislogott egy bazi nagy fuszekliben, a spórhert korlátjára akasztva.

- Hölgyeim és Uraim! -köszönt Orbán.
- Foglalod a kurva anyádat! -írta Petőfi.
- Újabban ezek is csak híznak a bábolnai cucctól. Régen minden jobb volt! -gondolja a Nép.

komplikato 2012.03.27. 00:33:25

@is: "Kellett az a népszavazás (meg előtte a 18 hónap kampány!), hogy Gyurcsány ne jusson levegőhöz."

Meg a csöbörből vödörbe témához. :(

komplikato 2012.03.27. 01:09:10

@Blogger Géza: Újra megkérdezem tőled, hogy igaz csak azokat számolják munkanélkülinek aki munkanélküli segélyt kap, tehát aki már a 20.800-at kapja vagy boldogan gürizhet napi 8 órát a kemény 47.000-ért azokat nem? Mert akkor van egy olyan bő 300.000 ember akit sikerült eltüntetni ugyebár.

komplikato 2012.03.27. 01:11:07

@Kompli: Ja és tényleg beszámítják a diákmunkásokat, mert akkor vicc az egész?!

Netuddki. 2012.03.27. 01:33:39

@3dom'f'speech: "3dom'f'speech 0 bejegyzést írt és 196 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."
2010.01.23. óta tag."

Alvó fideszügynökbértroll felébredt...
Muhaha!

welow 2012.03.27. 05:30:01

Reménytlen volt eleve is. De az meg egyenesen szánalmas, hogy péládul a Kökin két asztalon egymás mellett gyűjtenék az aláírásokat, ha lenne egy polgár is, aki megáll melletük. Miért nem tud az egyik legalább máshova állni, hogy több esélyük legyen elérni, akit lehet? Ilyen szervezési készséggel, mit akarnak az országtól? Istnem mentsen meg attól, hogy ilyen képsségekkel vezessék azt!

DFK 2012.03.27. 06:40:58

@takács bálint: Te menthetetlen vagy. Igenis kell buktatni. És nehogy a túlkoros etnikum akadályozza többit a tanulásban. Tudod, hogy a többinek meg joga van, illetve lenne a tanuláshoz.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.03.27. 06:52:37

@Kompli: Kétségtelen az MSZP Gyurcsány kormány alatt rekord mennyiségű munkanélküli keletkezett, minden statisztika szerint.
Valamit csak kell kezdeni az MSZP gyártotta munkanélküliekkel nem ?

tevevanegypupu 2012.03.27. 07:02:40

Ma reggel neztem az m1-ben a szakallas lmp-s fiut, halalos komolysaggal - olyan komolyan mint egy vakbelgyulladas - azt magyarazta, hogy Malayzia utjan az orszag, Orban kiszolgaltatta az oligarchaknak, kulfoldi tokevel es olcso munkaerovel teszi tonkre a hazat, az lmp pedig mindent megtesz (az mszp-vel es a jobbikkal egyutt), hogy fityiszt mutasson Orbannak es nepszavazassal megdontse a kormanyt. Latszott rajta, hogy nagyon de nagyon szeretne..(:

midnight coder 2012.03.27. 07:03:03

@Blogger Géza: Igazából a probléma ott van, hogy a foglalkoztatási adatokat egyik párt sem tudja érdemben befolyásolni. Ahogy azt is hülyeség várni, hogy ha itt megy Orbán, akkor bármi is jobb lesz. A világra Orbán bukása után is az lesz írva hogy Made In China, a fő piacunkat jelentő Európa továbbra is zuhan a szakadék felé, és senki nem tudja milyen messze a talaj. Max, ha a nagytőke érdekeit jobban kiszolgáló rezsim jut hatalomra, akkor az ország kap egy képzeletbeli simogatást a kis buksijára. De ebből pénze senkinek nem lesz. Több munkahely azért nem várható, mert attól hogy Európa szeret minket, a kínai munkaerő még mindig olcsóbb lesz - de még a román is. Ugyanakkor semmije nincs az országnak amire azt lehetne mondani, hogy ennek van alapja - nincs fejlett termelői infrastruktúra - az elmúlt 20 évben mindig szar volt itt vállalkozni - nincs jó gazdasági környezet, nincs fejlett oktatás, aki pedig véletlenül egy kicsit is képzett, húz kifelé az országból ezerrel, már úgy 2008 óta, de egyre inkább - amúgy ezért sokat tett a balfékek egységes SZJA elleni kampánya is. Azaz szépen kialakulóban van egy strukturális munkaerőhiány is azokban a szakmákban amikre Európának is szüksége van. Szóval, aki azt hiszi hogy a lomposok vagy bárki más a balfékek irányából megváltja a nem kicsit naiv.

Arbet 2012.03.27. 07:12:46

2012 Népszavazás = A világ legjelentéktelenebb kérdéseinek gyűjteménye. Nem is értem azokat az embereket akik ezt nem röhögik ki, hanem aláírják. Nagy az Isten állatkertje. Saját magukat köpik szembe.

Ez a népszavazás kb olyan, mintha betörők éppen a lányodat és a feleséged erőszakolnák, a másik kettő az összegyűjtött vagyonodat hordaná egy teherautó platójára, neked pedig arról kéne szavaznod, hogy kék vagy piros ruhát hordjanak a fegyencek a börtönben és fehérjében vagy rostban gazdag menüt kapjanak ebédre.

2012 Népszavazás = Kapd be NLMP! Ha más lenne a lábad között akkor nem ezeket a kérdéseket tennéd fel. Így viszont te vagy 2012 legnagyobb bohóca a komcsi Schifferrel vezényelve.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.03.27. 07:12:52

@takács bálint: Rosszul számolod. Az ott 1 válasz és 2 kérdés. Matekfixált létedre elég gáz nem tudni 3-ig számolni.

sz_ 2012.03.27. 07:19:17

Elsősorban azért írom alá, mert ha nem gyűlne össze a 200e aláírás, megindulna a Szijjártó-féle kommunikáció: "lám-lám, még 200e támogatója sincs az ellenzéknek, 9,8 millió polgár továbbra is teljes mellszélességgel a kormányt támogatja".
Ettől meg fölfordulna a gyomrom.

welow 2012.03.27. 07:35:34

@sz_: Ettől még nem lesz meg a kétszázezer.

Arbet 2012.03.27. 07:41:02

@sz_: Pont ezt tudom én is reálisnak elképzelni, hogy keresnek 200ezer sötét önértékelési zavaros embert, aki nem tud saját gondolataival fordulni a politika felé, hanem inkább beáll pártbohócnak. Kihasználtak mint egy rosszéletű nőt és te még észre sem bírod venni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.03.27. 07:46:14

@Indriq:
Mi kárörvendőt találtál a hozzáállásunkban?

sz_ 2012.03.27. 07:47:14

@Arbet: Még az a szerencse, hogy vannak önként jelentkező zsenik, akik felnyitják a szemem!
Hálám örökké üldöz, Arbet!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.03.27. 07:47:23

@takács bálint:
A felsorolt témák egyike sem vinne el 50%-nyi embert szavazni. Még 30-at sem nagyon.

hipo 2012.03.27. 07:55:06

@Dr. Zerge: Tegnap Tóta W. HVG-s vádirata, ma reggel meg a hozzászólásaid. Kiváló zongoraművészünk, mint lapozód... Nahát! Felháborodásomtól megvilágosodtam.
Off

Ki a felelős országunk szomorú állapotáért? – Mi magunk is, ha nem tanítjuk móresre közszereplőinket. Mindet. Javaslom, hogy közfelkiáltással mihamarabb cseréljük le őket a klasszikus ének-zene művelőire. Jelöltjeimnek kiváló az együttműködési készségük, a memóriájuk, a matematikai tehetségük, az ütemérzékük és a másság tűrő képességük akkor is, ha indulatosak. Nem szeretik a hamisságokat, azt adják, amit ígértek, karmestereik tudnak beinteni. Eszükbe se jutna, hogy lehet más az A. Nem lenne női kvóta probléma sem. Ráadásul sok világhíresség támogatná neológ megoldásainkat. Országaik nemkülönben. Például Yuja Wang lenne Kína lapozó nagykövete nálunk. Exc.
www.youtube.com/watch?v=-yZPrrboTkY&feature=related
On

-- dr kotász -- (törölt) 2012.03.27. 07:55:12

Én szívesen aláírnám, de sajnos évekig neveltek arra, hogy ez a népszavazósdi milyen butaság már. Egyrészt ugye jaj mennyibe fog ez nekünk kerülni, másrészt mélyen meg vagyok botránkozva, hogy vannak olyan emberek, akik a szakmai kérdéseket politkai haszonszerzésre használják. Valami ilyesmi érveket hallottunk még pár éve, nem?

Namostugye az ember igyekszik kulturáltan, mondhatni Európai módon viselkedni...

reálisan 2012.03.27. 07:59:52

Én mindenhol aláírok az LMP-nek, eddig, ha jól számoltam 178 helyen!

belekotyogó 2012.03.27. 08:21:58

@takács bálint: A fideszben persze mindenkinek "doktorija" van.Igaz,Plagibá?!

Kivlov 2012.03.27. 08:24:58

a zelempé a saját farkába harap ezzel. égnek egy hatalmasat a kis senkik...

welow 2012.03.27. 08:27:53

A legszebb, hogy a kopogtatókat is alig tudták összegyűjteni anno, miért is gondolják, hogy most sikeresek lesznek?

Viktus 2012.03.27. 09:26:55

@Blogger Géza:

72 ezer szabolcsi keres állást
A jelentkezők fele csak általános iskolát végzett.
-

Csak egy mai hír, de azért az utódaik se tanuljanak elég, ha gyereket gyártanak ...

Chicano 2012.03.27. 09:41:14

@-- dr kotász --: Kedves Kotász Dr., mióta kivitték ezek a politikát az uccára azóta én már semmin se csodálkozok. Már csak azt várom mikor vonulnak ki a parlamentből ha felszólal a patás-zorbán.

barli 2012.03.27. 09:42:46

Az lmp támogatottsága remekül látszott március 15-én, ahogy ott árválkodtak pár tucatnyian.
Legalább összerántották volna a millásokat, 4k!-t, szakszervezeteket. De még csak meg sem próbálták.
Ezekre a kérdésekre így el sem kellett volna kezdeni a gyüjtést..

takács bálint (törölt) 2012.03.27. 09:54:35

@DFK:
akkor lesz túlkoros etnikum, ha buktatsz. valaki nem teljesít mondjuk matekból. ne járjon a többiekkel matekórára, hanem irány a korrepetálás. kap egy esélyt a felzárkózásra. kap egy korrepetitort, egy nevelőtanárt. aki helyettesíti az alkoholista apját, vagy a prostituált anyját. a szervezett bűnözés környékén tevékenykedő bátyját. mert az nyilván nem fog leülni vele tanulni. kap egy tanársegédet, vagy egy teológust. kap egy esélyt. aztán ha azzal sem tud élni, akkor hülye marad. de a többieket nem fogja zavarni. vagyis nem kell buktatás, hanem valódi felzárkóztatás kell helyette.

Chicano 2012.03.27. 10:05:27

@barli: Az aláírásgyűjtő aktivistáik viszont kint voltak minden ellenzéki dzsemborin, tehát ha valaki akart aláírhatott. Márpedig, mint tudjuk, ezeken a megmozdulásokon százezrek jelentek meg, tehát tényleg egy enigma hogy miért nem jött még össze a 200e aláírás.

takács bálint (törölt) 2012.03.27. 10:47:42

@TuRuL_2k2:
ha én népszavazással kormányt akarnék buktatni (mint ahogyan nem akarok), akkor ehhez hasonló kérdéseket egyszerre tennék fel.

a konzervatív-liberális értelmiség szemét egyes személyek csípik. hogy kerülhetett oda kerényi imre. oké, hogy mszmp titkár volt. de nagyon sok volt. és hogy kerülhetett ő oda. fel lehet tenni a kérdést: akarja-e ön, hogy az alkotmány asztala megszűnjön? igen vagy nem. fogják meg a kisszéket, az üvelapot, a virácserepet és tegyék őket vissza a helyére. és ami legfontosabb: az alkotmányt is tegyük a helyére. vagy minden maradjon így. mert ez így überfasza. mert magától nem fog megváltozni. nem lesz korrekció, konszolidáció, és ehhez hasonlók.

persze egy vasesztergályos magasról leszarja az alkotmány asztalát. tőlük azt kell megkérdezni: akarja-e ön az adójóváírás visszavezetését? vagy ehhez hasonlót.

a kérdéseket együtt kell feltenni. elvben bebukhatna a kormány. de nyilván mindenki úgy képzeli, hogy csinálja végig a megszorításokat. legalább 2x1 milliárd eurót meglépni. az elképzelés az, hogy az első milliárdot meg lehet úszni a tartalékból. oké. de akkor jövőre kettőt kell elvenni. hacsak nem jön a konjunktúra. de lehet recesszió is. ami azt jelenti, hogy három milliárdot kell elvonni, vagy ötöt. a választásokat megelőző évben.

egyik tábornak sem vagyok kifejezett szurkolója. de ez egy kockázatos játék. majd meglátjuk mi lesz az eredménye.

marosy 2012.03.27. 20:04:53

Szarok az LMP-re.
LMP=Lehet Menni a P-ba.
süti beállítások módosítása