Gyorsértékelés a szlovák választásokról
2012. március 11. írta: JClayton

Gyorsértékelés a szlovák választásokról

 Választási részvétel: hihetetlenül sok. Ahhoz képest, hogy a pesszimisták negyvenvalahány, az optimisták pedig ötvenkettő-ötvenöt százalékkal számoltak, az 59-60 kiugróan magas. A magyar pártok pechjére északon sokan mentek szavazni.

  Smer: Ficóék nagy nyertesek, egymillió szavazatnál is több, tarolás, hét voks híján alkotmányos többség. Ezt se gondoltam volna. A Smer-szavazók híresen bizonytalanok, a párt korábban minden választáson gyengébben szerepelt, mint a felméréseken. Hát most nem, sőt, elmentek választani a kevésbé hardcore rajongók is.

  KDH: A kereszténydemokratáktól tíz százalék körüli eredményt vártak, ehhez képest a 8,8 csalódás. A kérdés az, hogy most lesz-e koalíció a Smerrel (kevésbé tartom valószínűnek, mint tegnap), illetve akar-e a KDH a jobboldal vezető pártja lenni, ami levezényli a megújulást. Ez se valami derűs kilátás. Szívtak.

  Egyszerű Emberek: Igor Matovic A Politikus Akit Megütnék, de az ilyeneknek osztanak lapot. Szlovákia bohóca és hazudozója, aki a semmiből lett a nép bálványa, hozott 8,8 százalékot. Már csak azt kéne tudni, pontosan kik is jutottak be a párt színeiben és mit akarnak.

  Híd: Kudarc. Bugárék ugyan a parlamentben vannak, de nemhogy új szavazókat szereztek volna, még támogatottságot is vesztettek. Hiába akar a Híd magyar-szlovák párt lenni, se a magyarok, se a szlovákok közt nem tudja átlépni az árnyékát. Ha ambiciózusabbak, fel kell adni ezt a kettősséget.

  SDKÚ: Óriási bukás. Azt senki se hitte el, hogy a botrányokban leginkább sáros Dzurindáék nem jutnak a parlamentbe, de a hat százalék körüli eredmény alulmúlja a várakozásaikat. A határozatlan jobboldaliak a korábbi évektől eltérően nem szavaztak az SDKÚ-ra. Adódik a kérdés, hogy akkor meg ki a fenére szavaztak. Erről még fogalmam sincs, mert csak azt látni, kire nem, az alternatívákat meg nehéz elhinni. Vajon leépül az SDKÚ ezzel végleg, vagy ez a mélypont, ahonnan fel tud állni a párt? Nem tudni.

  SaS: Bukott a Szabadság és Szolidaritás, de Sulíkéknak örülniük kell, hogy egyáltalán a törvényhozásba jutottak ilyen részvételi arány mellett. Az SaS oda kerül, ahová tervezték: az ellenzékbe, hogy következmények nélkül ígérgessenek progresszív, libertariánus szellemiségű megoldásokat.

  SNS: Slotáék kiestek. Végre és hála istennek, de ez nagyon várható volt. Slotánál vannak nagyobb bohócok is, a nacionalisták között pedig vannak hitelesebbek. Innen nincs visszaút, idővel a nemzeti oldalról képbe kerül majd a Szlovák Néppárt, az egyenruhás masírozó nácik (ők egyelőre 1,5 százalékon).

  MKP: Történelmi lehetőséget szalasztottak el, minden a kezükre játszott, de ez a párt egyszerűen nem tud több választót megszólítani. És a félreértések elkerülése végett: ez óriási baj, az MKP-ra szükség lett volna a parlamentben.

  99 Százalék: Igazságot szolgáltatott a Nép, pofátlanul csalva, hazudva, reklámba milliókat öntve, mindezt letagadva, aláírásokat hamisítva még Szlovákiában sem lehet a parlamentbe jutni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr804308953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Várúr 2012.03.11. 11:12:14

@Link Elek:
Asszem fidesz ide vagy oda, rajtad nem sok butítanivaló van jóember...

valójábannemberci 2012.03.11. 11:14:58

@Wolff: A százalék jobban hangzik, na. :P

drkovax 2012.03.11. 11:18:39

Egy adalék a választási rendszerek "torzítási képességéhez":

A szavazatok 44,83%-a mandátumok 56%-át eredményezte.

(Ha ezt egy 52,73%-os listás eredményre vetítjük 65,86% mandátumot "eredményez". Vagyis a szlovák "arányos" választási rendszerben rejlő "torzítási potenciál" csak hibahatáron belül marad alatta a magyar "diktatórikus" vegyes rendszerben rejlőnek - legalábbis a valóságban megtörténni képes esetekben.)

k_z 2012.03.11. 11:19:00

@Hispan07: Halljuk, kedves Hispano07! Neked mi jut eszedbe az MKP-vel és a HÍD-dal kapcsolatban az előzmények fényében?

Alvarez 2012.03.11. 11:23:41

+1 Orbán külpolitikája: csúfos bukás.

Valamint fontos hangsúlyozni, hogy a kormányzópártok közül a Híd vesztette a legkevesebbet.

is 2012.03.11. 11:23:54

@viperakapitany: kb. igen. ha parlamenti párt, akkor már valamilyen szinten be kell tagozódnia, nem lehet egész életben csak durcáskodni. Orbánnak meg az kell, hogy feszültség legyen, különállás, árvlányhaj, pörge kalap. teljesen nyilvánvaló, hogy Szlovákiában rá lehetne bírni a magyarokat a Hidra szavazásra, és lenne egy prima 10% feletti párt. csak nem ugrálna Orbánnak. Orbánnak azonban az első az Orbánhoz való lakájos lojalitás, aztán jöhet minden más.

@Hispan07: egyrészt a kétharmad, az így is kétharmad. másrészt minket a magyar pártok érdekelnek, ott pedig csak Orbán kavar.

@Várúr: "Végül érdekes egypár itteni mániákus véleménye: a fideszre kenik "
Bátran tagadd le mániákusan a Csak az MKP táblákat, a FIDESZes designnal 2010-ből. Meg azt, hogy Erdélyben is már a 3. ellenpártot gründolják, mert az RMDSZ nem gazsulál. Töled ezt is vártuk.

bloggerman77 2012.03.11. 11:24:20

Meg kéne már látni, hogy Viktor személye olyan megosztó erő a környező országokban, hogy már nyugodtan úgy működik, mint a kalapból előhúzható Sátán. Csak annyit kell mondani, hogy X.-t a Fidesz-Orbán stb. támogatja, és üvöltve menekülnek tőle a támogatók.

Hispan07 2012.03.11. 11:26:17

@k_z: semmi kedves kk_zz, ugyanis nem okoskodok Budapestről olyan felvidéki dolgokon, amiről közvetlenül halvány gőzöm sincs. pedig mondhatnám én is, hogy az Orbán meg a Gyurcsány a felelős mindenért, nem igaz?

node sebaj, ismét jól meg lett mondva a tuti, jobban eshet, mint egy reggeli maszturbálás.

bloggerman77 2012.03.11. 11:28:52

@is:

Na igen, Erdély az eklatáns példa arra, hogy az addigi egységes magyar etnikai pártot mindenáron megpróbálják legyűrni, hogy egy Bp-ről, a Fidesz székházból jól kormányozható szervezet legyen helyette.

Még olyan kisebb magyar közösségnél, mint a kárpátaljai magyarok, sikerült gründolni az egy magyar szervezet helyett kettőt, akik utálják egymást.

Kandeláber 2012.03.11. 11:29:31

Vajon kik gyújtották fel Krasznahorkát?
A győztesek örömükben, vagy a vesztesek dühükben?

vokalpatriota 2012.03.11. 11:33:42

Kurt Vonnegut írta egyik művében azt a mondást, ami amerikában létezik: ha magyar a barátod, nincs szükséges ellenségre,továbbá két magyar három pártot alapít...

Milyen igaz ez a Mandiner cikke alapján is.

A Híd-Most megpróbál együttműködésre törekedni és nem kizárólag magyar párt lenni - benn van a parlamentben, még akkor is, ha veszített szavazatokat, az MKP meg kizárólag magyar párt akar lenni, és nincs benn. Ez természetesen azt jelenti, hogy ő is veszített szavazatokat.

És milyen érdekes a Mandiner interpretációja:

aki bennt van, az kudarcot vallott, aki meg nincs, az csak elbénázta, mert megvolt a lehetősége...

Végülis gyorsan le kell ezt szögezni, hogy ne kelljen elkezdeni feszegetni a kérdést, hogy pl. Orbánék miért is nem állnak szóba a sikeres magyarokat képviselő párttal, és miért azt hívták meg a Magyar Állandó Értekezletre a szlovákiai magyarok képviseletére, aki lófaszt se ért el...

A munkahelyemen sokat találkozom szlovákiában élő és dolgozó magyarokkal, leszarják Magyarország külhoni magyarokkal kapcsolatos politikáját, és csak annyit mondanak: ezt Szlovákiában és Magyarországon is csak apolitikusaok gerjesztik és szarakodnak vele, és jól elvannak ők egymással munkahelyen is és egyébként is a szlovákokkal, ja és nem Pozsonyban hanem figyelem: Bratislavában...

Kandeláber 2012.03.11. 11:34:54

@bloggerman77: Atya, ugyan miért kéne imádniuk egymást a külhoni magyaroknak? Én itthon sokakat utálok, és engem sem szeret mindenki.
Vagy törvény garantálja, hogy pld. Erdélyben csak a Lenin-epigon Markónak lehet egypártja?
Hol élsz te, a múltban? Állítólag vége az egypártrendszernek.

ayatollah 2012.03.11. 11:38:15

@tevevanegypupu: MKP semmit nem szerzett Pozsonyban? vajon miért? ezzel meg is pecsételődött a sorsuk.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2012.03.11. 11:38:35

@vokalpatriota: ez a poszt eredetileg nem m-cikknek íródott, máshol jelent meg, végül idekerült, de tényleg ad lehetőséget a félreértelmezésre.
A Híd problémájával kapcsolatban ajánlom ezt, ami megvilágítja, mire gondolok: bumm.sk/blog/szemtanu/2011/10/28/masfel-ev-hova-jutott-a-hid/

Az MKP-nál pedig nem a pártot, hanem elsősorban a szavazókat, valamint a helyi magyarság többségi megítélését, gondjainak megértésének hiányát siratom, de ez egy nagyon hosszú és önálló fejtegetés témája, amit megint csak meg akarok írni valahol, valamilyen formában.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.03.11. 11:40:15

@tevevanegypupu:

„Ugy latszik nekunk magyarorszagi magyaroknak”

lol. legalább egy tódítás erejéig használhattál volna magyar billentyűzetkiosztást.

Kandeláber 2012.03.11. 11:40:28

@vokalpatriota: Az olyanok, mint te, nem Párkányba mennek át sörözni, hanem Sturovóba.

2012.03.11. 11:41:28

@Kandeláber:

"Atya, ugyan miért kéne imádniuk egymást a külhoni magyaroknak? Én itthon sokakat utálok, és engem sem szeret mindenki."

Igaz közhely, hogy az ilyen gondolkodású emberek miatt tart itt ez az ország, mint te. Ja, és nem fogod megérteni, hogy miért.

"Hol élsz te, a múltban? Állítólag vége az egypártrendszernek. "

Nézz már rá a szlovák eredményekre! Kis híján nincs magyar párt a szlovák parlamentben (és 3 párt esetén nem is lett volna). Annak aztán sok értelme van, hogy azért legyen több pártja a magyar kisebbségnek, hogy ne is tudják képviselni magukat a törvényhozásban.

2012.03.11. 11:42:49

@mavo:

Ez csak a filmekben bizonyíték! :)))

fg56 2012.03.11. 11:44:19

Szlovákiában még többségben vannak a normálisan és előre gondolkodó szavazók és kevesebben a szélsőséges, nacionalista barmok. Sajnos hazánkban ez fordítva van és ennek 2014-től drámai eredményei lesznek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.03.11. 11:44:30

@Várúr:

remélem, habzik a szád, ha egy büdös tót meri úgy lenézni a magyarokat, ahogyan te őket.

ayatollah 2012.03.11. 11:44:43

@k_z: ami már csak azért is furcsa mert a Republic full mszp-s társaság. már ilyen széles lett a NER? :)

ayatollah 2012.03.11. 11:49:41

@bloggerman77: "mindenáron megpróbálják legyűrni, hogy egy Bp-ről, a Fidesz székházból jól kormányozható szervezet legyen helyette."

"kormányozható" helyett: "pénzmosodának jól használható"

vokalpatriota 2012.03.11. 11:49:49

@Kandeláber: az olyanok, mint te, nem beszélgetnek szlovákiai magyarokkal.

Kandeláber 2012.03.11. 11:50:00

@MikeBoy: Te és a hozzád hasonlók ugyanúgy gondolkodtok és nyilatkoztok mint a FIDESZ: tudniillik elvárnátok, hogy a határon túli magyarok csak egyféleképpen érezzenek, ergo alapítsanak egy pártot.
Gondolom, annak idején a CSEMADOK volt az igazi, ugye?

Kandeláber 2012.03.11. 11:51:02

@vokalpatriota: Én velük Szlovákiában, azaz a Felvidéken beszélgettem, nem itthon munkaidő alatt.

k_z 2012.03.11. 11:51:58

@ayatollah: Jó pénzért minden szélesedik, tágul, még a NER is, pedig ezt nem hittem volna. :-)

ayatollah 2012.03.11. 11:53:00

@vokalpatriota: az én szlovákiai ismerőseim azért mind kivétel nélkül tudják a magyar helységneveket is, sőt engem tanítanak is ilyenekre, mint Ság és társai, amit itt szinte senki nem tud, de nem csinálnak ügyet belőle tényleg ha a szlovák nevén kell nevezni.

vokalpatriota 2012.03.11. 11:55:00

@Kandeláber: az MKP pont azért bukott, mert így beszél és gondolkodik, mint Te.
Ezek a múlt düledékei, ami felett szeret siránkozni a magyar.

bloggerman77 2012.03.11. 11:55:20

@Kandeláber:

Figyelj. Ha van egy marha nagy országban - lásd Ukrajna - van 151 000 magyar. Ezeknek a képviseletét untig elég ellátná EGY párt. De nem! Fontos volt ott is megosztani a szavazatokat.

Vagy volt olyan választás pár éve a Vajdaságban, ahol sikerült annyi magyar szervezetet gründolni, hogy előfordult: az egymást gyilkoló, és egymással összefogni nem akaró magyar szervezetek közül egy sem jutott be a tartományi parlamentbe...

Kell ez?

Erdélyben 1.2 millió embert akarnak megfogni, de még ott is luxus, hogy már a 3. RMDSZ ellenes pártot gründolják...

Kandeláber 2012.03.11. 11:55:21

@MikeBoy: "Egy a tábor, egy a zászló", mi?
Nem veszed észre, hogy azt szajkózzátok, amit az általatok legjobban utált figura mondogat már évek óta?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.11. 11:55:40

@ayatollah: Pataki Attila is volt már mindenféle párt kampánykoncertjén, mire végre kinyílt a szívcsakrája :-)

Arra viszont talán még jegyet is vennék, amikor majd Ákos fellép az aktuális gyurcsányista-progresszívbaloldali kampányzárón.

Kandeláber 2012.03.11. 11:57:44

@bloggerman77: Neked is: "Egy a tábor, egy a zászló".
Tanulékonyak vagytok.
Ismétlem: miből feltételezhető, hogy a határon túli magyaroknak teljesen azonos a beállítottságuk ?

vokalpatriota 2012.03.11. 11:58:27

@ayatollah: az én szlovák-magyar ismerőseimnek mindegy, melyik helységet hogy nevezik, együtt söröznek szlovák munkatársaikkal és barátaikkal, és leszarják, hogy szlovákiának nem volt királya. Jól élnek, és ezt fenn akarják tartani.
És kurvára nem érzik úgy, hogy az identitásuknak most annyi.

Arp1 2012.03.11. 11:59:38

Most jön a következő Szlovák-Magyar verbális háború.

2012.03.11. 12:00:11

@Kandeláber:

Nézd, ha nem vetted volna észre, két külön reakcióm volt egy hozzászólásban.
Az első konkrétan Rád vonatkozott, ami független a másodiktól, ami arra, hogy a képviseletnek mikor van értelme.
Az elsőre azt írtam, hogy nem fogod megérteni. A második viszont trivialitás. Hogy ez sem jött le neked, hát ez van.

vokalpatriota 2012.03.11. 12:00:18

@Kandeláber: a MÁÉRT-re miért csak az MKP van meghívva?

Megfigyelo 2012.03.11. 12:01:06

Az, hogy a Híd megint bejutott, de a MKP nem, Orbán politikájának ismételt kudarca. Ha rajta múlna, egyáltalán nem lennének a magyarok képviselve a pozsonyi és bukaresti parlamentekben, mert akkor nem a szlovák ill. román politikai nemzet részeként, hanem csak és kizárólag az ő hűbéreseiként jelennének meg a politikai életben.

Megfigyelo 2012.03.11. 12:03:17

@MikeBoy: Hja, pont ebből a célból kreál Orbán új és új magyar pártokat Romániában...

ayatollah 2012.03.11. 12:03:51

@k_z: várom már nagyon mikor akarják velem szélesíteni :-)) bármilyen fizetési módszer megfelel :)

2012.03.11. 12:04:36

@Kandeláber:

""Egy a tábor, egy a zászló", mi?"

NEM! De tudni kell egy táborban lenni, ha a közös érdek ezt kívánja és gyakorlatilag nincs más út.
Felteszem kérdésként, válaszolj rá:
Annak MI ÉRTELME, hogy egy kisebb, de parlamentképes szavazóbázissal rendelkező kisebbség több párt indításával felaprózza magát, hogy aztán ne legyen képviselve a törvényhozásban, mert egyik pártja sem ugorja meg a parlamenti küszöböt?

bloggerman77 2012.03.11. 12:06:01

@vokalpatriota:

"Jól élnek, és ezt fenn akarják tartani."
**

Ahogy mondani szokás: Ott a pont!

Minél jobban él az adott kisebbség, annál kevésbé van igény az árvalányhajas magyarkodásra.

Amikor Jugoszlávia még a földi paradicsom volt (szabad utazás, munkavállalás Nyugaton, ropogós nyugatnémet márkában kapott fizetés...) addig a jugó magyarok lenézték kigúnyolták az anyaországiakat a 3 évente lehetséges külföldre utazás, a 50 dolláros valutakeret miatt...

Valami rejtélyes okon, az Unió 4. legmagasabb életszínvonalú országában, Szlovéniában nincs "magyar kérdés", nincs "magyar ügy". Hát nem érdekes?

Kandeláber 2012.03.11. 12:08:06

@vokalpatriota: Azt kérdezd azoktól, akik a meghívások felől döntenek.@MikeBoy: Te viszont nem akarod megérteni, hogy itt konkrétan a választás lehetőségének a megadásáról van szó.
Nyilván a felvidéken (Szlovákiában) is élnek baloldali és konzervatív magyarok.
Ugyanígy Erdélyben, Bácskában és Kárpátalján is.
Mondjuk, ha csak egyszínű az egypárt, elképzelhető, hogy sok magyar választó el sem megy szavazni, mert jobbos létére nem szavaz más irányultságú formációra.
Ugyanez áll fordítva is.

ayatollah 2012.03.11. 12:09:20

@vokalpatriota: ja ez igaz, én is aláírom. és tök irigylem őket hogy minimum három nyelvet beszélnek alapból.

viszont én az életben nem jönnék rá hogy kell a szlovák neveket helyesen kiejteni ha tőlük nem hallom :)

ayatollah 2012.03.11. 12:10:04

@Arp1: csak azért verbális mert hadsereg egyik országban se nagyon van :)

Kandeláber 2012.03.11. 12:12:48

@MikeBoy: Ilyenre még nem volt példa - a Híd-Most is legalább részben, sőt nagyobb részben magyar párt.
Az érdekeket pedig súlyozni kell, ha az adott kisebbség számára nem elviselhetetlen a létezés, nem feltétlenül szükséges elvek feladása árán egységbe tömörülni.

vokalpatriota 2012.03.11. 12:13:20

@ayatollah: mert cssak ők férnek be a Fidesz "egy tábor" elméletébe, amit Kandeláber EGYÉBKÉNT annyira kifogásol éppen itt. A MÁÉRT esetében nyilván nem, de azt kínos lenne beismernie, ezért válaszolt erre csak ilyen kitérően.

Már ha tudja egyáltalán, mi a MÁÉRT...

flippant 2012.03.11. 12:15:05

Nézzétek a jó oldalát, gyerekek! A hintapolitikát folytató orbánt ezentúl nemcsak az EU fogja szivatni hanem a drótos tótok is.

Jövő héten már a drótos tótok közleményt adnak ki, hogy orbán fasiszta és náci és irtja a békéscsabai tótokat. Ja, és az EU el is fogja hinni és vizsgálatot rendel el

ayatollah 2012.03.11. 12:15:16

@Kandeláber: vagy legyen ugyan egy párt, de az legyen belül nagyon jól tagolt, és a belső verseny legyen erős és nyílt, így az irányzatok mindig vetekedhetnek belül, de kifelé mégis egységes. nagyjából úgy ahogy az amerikai pártok működnek. mondjuk nem az én dolgom...

2012.03.11. 12:17:53

@Kandeláber:

"Mondjuk, ha csak egyszínű az egypárt, elképzelhető, hogy sok magyar választó el sem megy szavazni, mert jobbos létére nem szavaz más irányultságú formációra."

Függetlenül attól, hogy ez itt alapvetően csak egy feltételezés, ami nem is igaz, hisz valami kötelezően átjárhatatlan jobb vagy bal orientációt feltételez a szavazókról, ami nyilván nincs így, ezt az elvet egyszerűen félre kell rakni abban a helyzetben, ha a reális parlamenti képviselet nem bír el (vagy valószínűleg nem bír el) két pártot egy szavazói csoporton belül.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.11. 12:18:47

Szerzőben egyébként miféle tört. mat. pislákol, amikor olyanokat ír le, hogy "az MKP-ra szükség lett volna a parlamentben"?
A történelmi szükségszerűség létezésébe vetett hit és a valóság prokrusztészi irányításának vágya a libbantak sajátossága, nemde, kedves konzervatív eszmetörténészek? Egy rendes konzervatív azt mondja, hogy minden úgy van jól, ahogy van: és most úgy van, ahogy, tehát az jól van.

Tessék már levetkezni ezt a foximaxis terminológiájú, eszköztárú, meghatározottságú világképet, ha konzervatívok akartok lenni.

bloggerman77 2012.03.11. 12:21:37

Kandeláber:

Az MKP pont gyűjtőpártként jött létre, mert a CSEMADOK megszűnése után alakult három magyar párt (mindhárom jobbos), és ezek egyedül nem tudtak bejutni a szlovák parlamentbe. Az egyesülés után már sikerült.

Csakhogy a határontúli magyar pártok között nincs baloldali, vagy liberális. Van egy erdélyi ismerősöm, aki pl. nem jár szavazni, mert ő liberális, de ilyen magyar párt nincs, a román liberálisokra meg nem akar szavazni.
De ugyanígy nincsenek képviselve a kivétel nélkül jobbos határontúli szervezetekben a baloldaliak sem, akik így szavazatukkal szükségszerűen a többségi nemzet ilyen pártjára kénytelenek szavazni. Vagy otthon maradnak..

Kandeláber 2012.03.11. 12:22:03

@ayatollah: Végül is ez lenne az optimális.@vokalpatriota: Igenis kifogásolom az elméletet, mert éppen Magyarországon nem védhető.
Ők egy gyűjtőpártot hoztak létre, amelybe beledarálták például a kisgazdákat.
Amikor a FIDESZ liberálisból hirtelen konzervatívvá változott, behatolt abba a vákuumba, ami az MDF 1994-es katasztrofális vereségével jött létre.
A valódi konzervatívok egy része egyébként ma is gyanakvással tekint a FIDESZ-re, mert mondogattak ők liberális korukban "cápalátogatást", és még bőgatyáztak is.
Ezért nem ült a találatod...

k_z 2012.03.11. 12:24:47

@ayatollah: Vel(ünk)ed úgy szélesítik, hogy fizet(ünk)sz. Már van rá példa.

2012.03.11. 12:24:55

@Kandeláber:

"nem feltétlenül szükséges elvek feladása árán egységbe tömörülni. "

Meg is lett majdnem az eredménye, ami a nulla halmaz lett.
Ezenkívül ezek a jobb vs bal "elvek". Gyakorlatilag nevetséges. Mintha a gazdasági vagy társadalmi döntések meghozatalánál számítanának bármit is!

Amit erről gondolsz inkább ideológia, mint ésszerű gondolkodás.
Gyönyörű példa erre Orbán! Ifjú kommunistaként indult volt liberális, most meg vér "jobbos"? Ez vicc.

Az "egyszerű embert" és ezek a tömegek, akiknek a nagy része ennyit sem politizál, mint amit mi itt a blogon egyáltalán nem érdekli az, hogy "jobb" vagy "bal".

Kandeláber 2012.03.11. 12:27:26

@bloggerman77: Bocs, de az erdélyi ismerősöd esete is alátámasztja azt a gondolatot, hogy amennyiben nincs a palettán neki megfelelő beállítottságú párt, akkor nem megy szavazni.
Azért az RMDSZ elég balos.
A másik dologban igazad van, de azért a Híd-Most bejutott, és így van képviseletük az ottani magyaroknak.

bloggerman77 2012.03.11. 12:29:01

Nemrég készült egy felmérés az erdélyi magyarok politikai preferenciáiról arra az esetre, ha szavaznánaka magyar választáson. Nos még az MSZP-nek is lennének szavazói, sőt még a Gyurcsány-féle DK is kapna Erdélyből 2.8%-ot...

:))

Dr. GGG77 2012.03.11. 12:36:20

Ez az eredmény egy újabb csúfos és megérdemelt bukása Orbánék ellenállásra, nacionalizmusra épülő külpolitikájának.
Slotaék leszereplése külön öröm, remélem elkezdünk tanulni az északi szomszédtól és mi is leépítjük a Jobbikot.

Várúr 2012.03.11. 13:01:03

@is: Ki az a "vártuk"? Te, meg egypár mániákus ballibbant? Vagy szeretsz fejedelmi többesben beszélni? Netán nálatok a pártirodán így mennek a dolgok? Vagy a romkocsma mélyén?

Chicano 2012.03.11. 13:06:34

Nem tudom ki fog veszteni az amerikai elnökválasztáson de az biztoshéccencség hogy a zorbán kudarca lesz az is. Mer neki érdeke hogy megossza a jenkiket, így akarja összezavarni az íemefet. Az a zigasság demokrata barátaim hogy amíg a zorbán van hatalmon addig nem lesz békesség Amerikában.

bgp 2012.03.11. 13:19:40

@Várúr: ellenszél? Viktorék tolták ezerrel.
Ha a szlovákiai magyaroknak ez kellett volna, rá szavaztak volna.
Azt mondjuk én se értem, miért szavaztak volna magyarok a Fico-ra. De, ez az ő dolguk.

bgp 2012.03.11. 13:20:43

@Dr. GGG77: A jobbiknak még kinéz egy közös kormányzás a fidesszel.

tevevanegypupu 2012.03.11. 13:47:20

@ayatollah:

Nem tudom, hogy miert..De azt hiszem ez az a pont ahol el kellene gondolkodni mindenkinek, hogy szukseges-e tovabb eroltetni ezt a szamukra terhes ragaszkodast. Kesz, a tortenelem ezen szakasza lezarult, borzalmas volt, fajt, minden evben EGYSZER emlekezni fogunk Trianonra, de ez mar a mult, ahogy a tatarjaras, Mohacs, 1848, 1945, 1956 is a mult. Nem felejtjuk el, meg van mindenrol a velemenyunk - kinek ez, kinek az - de most elunk, a gyerekeink jovojevel torodjunk, az elcsatolt teruletek volt magyar szarmazasu kulfoldi allampolgarai pedig torodjenek sajat gyermekeik jovojevel. Ami miatt kizarolag fel kell(ene) emelni a szavunkat, hogy azok az emberek akik bizonyitani tudjak hogy magyarok es szeretnek az allampolgarsagot, nos ok megkaphassak, beszelhessenek a nyelvukon, apolhassak magyar kulturajukat..es ennyi. Eppen ok azok akik ezt nekunk ertesunkre adtak, hogy igy szeretnek. Bele kell torodnunk, vege. A jogaikert kuzdjenek Szlovakiaban, ha fontos nekik..ha fontos nekik. Az euroikat pedig nyugodtan koltsek el nalunk, de viselkedjenek kevesbe pofatlanul es kevesbe hangosan uzleteinkben, cukraszdainkban, ettermeinkben es bevasarlo kozpontjainkban. Elvegre vendegek, nem otthon vannak.

Gekko 2012.03.11. 14:00:33

@tevevanegypupu: nem tudom, h van-e még egy nemzet, ami ennyit bír picsogni a saját fájdalmán. Minden értelmes ember / nemzet képes TANULNI a kudarcokból, vereségekből - ami nem öl meg, az erőssé tesz. De mi csak picsogunk. Igazából semmi bajunk nem kéne legyen, itt vagyunk Európa közepén. Úgy élhetjük meg a saját kultúránkat, hogy közben szabadon meríthetünk máshonnan, ahogy tetszik alapon. Ez igaz egyéni és nemzeti szinten. Lennének barátaink is. Meg lehetőségeink. Erre mit csinálunk? Mindenkit elutálunk, szenvelgünk, Trianonon siránkozunk, azaz picsogunk.

Pedig ma könnyebben lehetnénk büszke Magyarok, mint bármikor a történelmünk során...

tevevanegypupu 2012.03.11. 14:22:38

@Gekko:

Mindenesetre a sokadik kudarcbol ideje lenne tanulni. Bele kell torodni, hogy a hatarok maradnak, a magyarok manapsag mar nemzetisegeiek az elszakitott reszeken es ha tulzottan beleavatkozunk az eletukbe - egy idegen orszag nemzetisegeinek eletebe - akkor azert mar nem csak az illeto orszag vezetosege, de "magyarjaink" sem orulnek .Itt vagyunk viszont mi Magyarorszagon, talan lassan torodhetnenk csak es kizarolag sajat magunkkal es sajat helyzetunkkel Europaban. Eppen eleg zuros es nehez ez is.

2012.03.11. 14:54:09

@Várúr:

"Ki az a "vártuk"?"

Pl. Lencsés István és Vidéki. ;)

Wolff 2012.03.11. 15:15:24

@drkovax: Vicces, amikor valaki ilyen fogalmatlanul hasonlítgat össze választási rendszereket. Ráadásul a "diktatorikus" többségi rendszert még nem próbáltuk ki, de az egyik ellenvetés éppen az, hogy extrém esetben akár 30%-os eredményből is csinálhat 67%-ot, ami már nem nagyon hasonlítható össze a Fico-féle esettel.

Amint azt Gabika is megmondta, almát almával, körtét körtével tessék hasonlítani. A szlovák választási rendszer Hagenbach-Bischoff módszerrel, országosan összesítve osztja el a mandátumokat, a fennmaradóakat pedig a legnagyobb maradék elvével. Ugyanezzel elosztva a magyarországi 2010-es választás területi listás eredményei alapján 386 mandátumot, a Fidesz 2121 képviselőhöz (54,92%) jutna, nem 65-66%-hoz. A Smer túlreprezentáltságát az okozza, hogy a szavazatok majd' 20%-a kiesett pártokra esett, így lényegében az ezekre eső mandátumokat is a bejutók kapták meg, nagyjából a szavazatarányuknak megfelelően szétosztva. (A nagyobb pártnak kedvezve.)

Wolff 2012.03.11. 15:17:43

@Wolff: 212 képviselőhöz.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.03.11. 16:22:46

@Várúr:

„Az MKP iszonyú ellenszélben is növelni tudta a szavazatszámát” – írja (pontosabban csinálja magából a hülyét) Várúr, a Mandiner ügyeletes fidesznyalnik díszmadara.
Hát igen, valószínűleg a Fidesz „iszonyú ellenszelére” gondolhatott…

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.03.11. 16:49:21

@Gekko: Mars vissza a Marsra! Ilyen szcifi csúfságokat mondani a Föld bolygó Agyarország nevű államában! Fúúúúúúúj! :D

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.03.11. 16:54:18

Hmmm... várható volt. Még a kampányhajrában beszélgettem fiatal MKP-sokkal, ők sem számítottak komolyan arra, hogy bejutnak, inkább csak bizakodtak.

Ami pedig a Viktort és a FIDESZ-t illeti, szerintem ti itten nagyon is túlértékelitek a szerepüket, ami valamilyen szinten érthető is, mivelhogy a mandiner egy magyarországi blog, de szerintem még ha meg sem mukkant volna, akkor sem tudott volna az MKP a parlamentbe kerülni.

Az MKP-nak ugyanis se pénze, se hiteles embere nincs. Ezen pedig egy jó program, vagy az anyaországi támogatás nem változtat semmit. A felvidéki magyarság a Csallóközt leszámítva, az ország legszegényebb, munkanélküliség által leginkább sújtott részében él, egy olyan embernek, akinek nincs munkája, vagy csak éhbérért dolgozik, annak hiába papol valaki nagy nemzeti ügyekről, őt elsősorban a saját gyomra, saját megélhetése érdekli.

Várúr 2012.03.11. 17:27:12

@kesztió: Te olyan hülye vagy kispajtás, hogy óva intelek mindenféle értelmes beszélgetéstől. Nem is téged, inkább a veled szóba álló óvatlanokat.

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2012.03.11. 17:35:41

@Vhailor: kivételesen egyetértek Veled, már ami az MKP jellemzését illeti. Bevallom a Hídra szavaztam, még mindig rosszul vagyok tőle, de nem bírtam egy olyan pártra szavazni, mely teljesen elszigetelte magát, nem rendelkezik szakemberekkel, sem karizmatikus vezetőkkel, sőt szűkebb pátriámban, Dunaszerdahelyen "érdekes" ügyeivel sok ember előtt teljesen lejáratódott. Nem az a baj, hogy a Fidesz tolja, bár az sem használ, hanem, hogy bármennyivel is szimpatikusabb Berényi, mint Bugár, ez a párt halott ilyen politikával.
Bugár Béla mára sajnos egy nagyképű(és titokban állítólag nagyon gazdag) seggfej lett, de nincs jobb. A Hídnak változnia kell, még most is alig volt vállalható jelöltjük.
Matovičot sokakkal ellentétben hitelesnek tartom. Nem egy viccpárt vezére, hanem minden hibájával együtt(beleértve a sok szlovákra jellemző paranoid magyar-fóbiát)számomra szinte az egyetlen emberléptékű faszi a parlamentben. A hülyeségei pont abból adódnak, hogy a megcsináltság helyett embermódra csetlik-botlik. Jószándékában egy pillanatra sem kételkedem, a felesége nyilatkozata pedig meggyözött arról, hogy családi élete rendben van, ez pedig, mint Gottfried Keller óta tudjuk alapfeltétel egy olyan embernél, aki a köz javára akar tevékenykedni. Gyanítom a vele bejutott emberkék is normálisak (magyar vonalon a "normalitásukra" semmi garancia nincs) Pozitívum, hogy teljesen Fico ellenes, és szintén pozitív, hogy ennek ellenére támogatja a Smer minden jó ötletét. Mert ez a normális.
Kár az MKP-ért, mert más lett volna a felállás, és esélyt kaptak volna a nyitásra a szlovák pártok felé, helyükre zökkenhettek volna, érdekünkben politizálhattak volna, volna, volna... Remélem levonják a tanulságot és megszólítják a fiatal magyar technikai és közgazdász értlemiséget, mert jövője ennek van.
Szerintem magyar ember a Smerre csak részegen szavaz.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.03.11. 17:45:33

@jardajagr: Miért csak kivételesen? :)

Technikai, közgáz értelmiség? Van egyáltalán ilyen nálunk? Ha legalább egy akkora arcot lennénk képesek kitermelni mint a Sulík, de hát értelmiség szintjén mindig rosszul álltunk. Az MKP Bugár vezetése alatt 1998-2006 között leszavazott minden olyan liberális gazdasági reformot, amely ugyan hozzájárult az ország gazdasági fejlődéséhez, viszont éppen a magyar-lakta régiókban növelte a szegénységet. Tönkrement a feldolgozóipar, a kórházakat bezárták, és a multik Nyitrától keletre éhbérért dolgoztatják a proletárok seregeit...

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2012.03.11. 18:04:43

@Vhailor: azért kivételesen, mert picit máshogy olvassuk a történelemet, legalábbis ennyit vontam le a más témában írt komentjeidből. De nem baj, így szép a világ.
Hát igen, sajnos éppen az annyira kellő technikai és pénzügyi értelmiség ami nincs. Talán nem akarnak részt venni, talán nagyvárosokban élnek, szlovák környezetben szocializálódnak egyre jobban. Nem tudom, de ez kevés, nincsenek teljes értékű pártjaink. Meghát a vezetők. Úgy őszintén, ha az MKP figuráit megnézem, inkább egy falusi focicsapat szertárosa jut az eszembe róluk, mint egy tömegeket mozgósító népvezér. Pedig tényleg igyekeztek, a SME csinált egy tesztet a pártoknál, hogyan reagálnak egy egyszerű ember megkeresésére, és egyértelműen az MKP jött ki belőle a legjobban.
Egyébként amíg Korda, Mojzis és Dostál fennt volt a Matovic listán rájuk készültem szavazni. Becsületes emberek, aki kiállnak a mi jogainkért is. Kár , a reklámújságos ezt elcseszte, szerintem Matovic 12-13% szedett volna velük. Persze a SAS meg esetleg nem jutott volna be. Vagy az SDKÚ. Vagy a HID.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.03.11. 19:18:18

@Várúr: Hozod a színvonaladat, mint általában.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.03.11. 19:47:20

@Counter:

"Arra viszont talán még jegyet is vennék, amikor majd Ákos fellép az aktuális gyurcsányista-progresszívbaloldali kampányzárón."

instant get. :)

Mitzimackó 2012.03.11. 20:40:47

miután a zsebnéró és tettestársai jól megosztják a magyarokat benn s kinn, csoda, hogy a határainkon túl egyáltalán magyarok bejutnak a parlamentbe.

Mitzimackó 2012.03.11. 20:42:27

@Vhailor: ha a zsebnéró nem nyomatja az MKP-t, lehet, hogy nem volna, hanem egy helyen lennének a magyarok...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.03.11. 20:45:31

@Mitzimackó: Figyu, amit a zsebnéró csinált, az az MKP szereplésének szempontjából harmad/negyedrangú dolog. A szakember, vezéregyéniség és pénzhiányt nem tudodd sehogyan sem elfedni. Hogy is monda a földim 5 hozzászólással előttem?

"ha az MKP figuráit megnézem, inkább egy falusi focicsapat szertárosa jut az eszembe róluk, mint egy tömegeket mozgósító népvezér"

Ez egy tökéletes diagnózis.

ayatollah 2012.03.11. 21:18:16

@Dr. GGG77: @bgp:
Nem úgy ismerem Orbánt aki bárkit szívesen be venne maga mellé kormányozni. Az pedig a jelenlegi 'győztes (szinte) mindent visz' választási rendszerben majdnem kizárható, hogy a szükség rákényszerítené.

Inkább az valószínű, hogy ha előre tudnak törni, akkor a jobbik egyedül fog kormányozni, ha a fidesszel valami csoda történik és a második félidőben jól fognak kormányozni akkor ők mennek egyedül, vagy ha végül elindul Bajnai és fölsokarozik mögé a 'demokrata' oldal akkor meg lehet, hogy ő fog egyedül menni tovább '14-től. De koalíciót nagyon valószínűtlennek tartok a jelen felállásban.

Ezekiel 25,17 2012.03.11. 22:03:28

Bazdmeg, olvasom a kommenteket, és egyre inkább az az érzésem, hogy (belőletek kiindulva) a magyar népnek nincs jövője.

Egyik mindenért csak a Fideszt okolja, mint valami mániákus őrült, a másiknak hazaáruló az, aki másképp képzeli el a magyar érdekképviseletet mint eddig szokás volt, a harmadik meg jön a csak a politikusok gerjesztik a feszültséget című bullshit-tel.

Ez régen egy normális fórum volt, de amióta a Mavo szintű idióta gázkamratöltelékek színvonalára süllyedt, azóta nem érdemes idejárni.

rinaldo-rinaldini 2012.03.12. 00:09:23

@valójábannemberci:

"A szlovákiai magyarok inkább bíznak a Hídban, mert ott még a szlovák szekció is magyarbarát. Persze nem árvalányhajas-nosztalgiás kivitelben."

Gőzöd sincs az egészről.

CoolKoon 2012.03.12. 01:39:45

@vokalpatriota: Nem tudom, hogy milyen agyalágyultakkal dolgozol, de én még magyartól nem hallottam Pozsonyt "bratislavaként" emlegetni. Szóval erős a gyanúm, hogy (magyarul tudó) tót atyafiakkal hozott össze a sors (bár ha tudnak magyarul, még azok is általában Pozsonyt mondanak, ha magyarul beszélnek). Ami pedig az ellentétek gerjesztését illeti, ezt mindkét oldalon azok mondják, aki csak felszínesen vannak tisztában (vagy még annyira se) a szlovák-magyar együttélés árnyoldalaival. Nem fogom ezt itt részletezni, mert egyrészt szerintem fölösleges, másrészt pedig ez egy nagyon hosszú téma.

fran7 2012.03.12. 11:41:39

Érdekes hozzászólások, de most nyert az északi szomszédunkban egy olyan párt, amely a legnagyobb mértékben érintett a Gorilla ügyben, s ezzel korrumpálódott totálisan. De ez a szavazóikat nem zavarja. Engem igen. Emellett Fico keresni fogja a konfliktust Viktorral, de ha Fletó vagy bárki lenne a miniszterelnök nálunk, akkor is keresné. Mert ilyen a természete. S ez nem jó nekünk, Magyarországon. Fölösleges harcokat okoz a két nép között. Ez nem jó előjel. Nagyon nem jó.

egy_vélemény 2012.03.12. 12:41:53

Gyorsértékelés:
- akik dobálják Ficót, vajon mindig elkapják
- kraszna horka és az m6-os
- az asszonyka bögye nagyon simul a sameszra felettébb nagy örömében
- nekünk jó, hogy háttérbe kerültünk, most jobb a kivárás

egy_vélemény 2012.03.12. 12:59:02

Ja, má' megenstv a lényeget felejtettem ki:
a Galva csövese (tájékozatlanabbak kedvéért a Galvanizáló üzem csoportvezetője) volt épp ilyen kiállású angyalföldi gyerek.
Ha bármi komplexebb problémával került szembe, fölfújta a képét, krákogott egyet, mellben kidüllesztett, laposan alulról fölfelé pislantott, bal kézzel rántott egyet a gatyakorcon, majd mint a bika, gondolkodás nélkül nekiment az ellenvéleménynek..

egy_vélemény 2012.03.12. 13:14:01

Kérdezné már meg valaki, miért jobb, ha a magyarok kimaradnak?
Mert amennyi bukta várható, az színtiszta szlovák teljesítményként kerülhet föl a dicsőségtáblára.
Hosszútávon.
Nem szabad bezavarni mások vélt és valós önállóságába.
Épp elég bajunk van, minek elirigyelni másokét is?

Terézágyú 2012.03.12. 14:33:55

@Várúr:
"ami egy sms-nyi történetű ország esetében csöppet se meglepő."

Tyű, de okos vagy. Bezzeg nekünk milyen klafa országunk van, az ezer évünkkel...

De a legjobb ország mégiscsak Örményország, amely már 3000 éve ugyanott van...

Terézágyú 2012.03.12. 14:35:16

@Kandeláber:
"Meg Pressburgban. "

Nono, a németek bizony Bratislavának mondják... Mármint a tévében stb.

Kandeláber 2012.03.12. 16:02:43

@Terézágyú: "Mármint a tévében".
A Balatont pedig nem mondják Plattensee-nek, ugye?
Te Bécset itthon is Wien-nek, Hágát Den Haag-nak mondod? És a németek nem Mailand-nak nevezik Milanot, a tévében sem?
Általános szabály, hogy ha egy nyelvben van saját szó egy földrajzi megnevezésre, azt kell használni.
Erre számtalan példát lehet mondani.

CoolKoon 2012.03.12. 16:04:56

@Terézágyú: Persze, mert Csehszlovákiában anno pont ugyanúgy vagonírozták be a németeket, mint Mo-n, így Pozsony és környéke szinte teljesen kiürült (Pozsony körül mindig is sváb falvak voltak). Ami kapóra is jött ám tótéknak, hiszen végre lett hova beköltöztetni a rengeteg léhűtő hegyitótot. Az pedig, hogy Németországban (de Ausztriában is) "bratiszlava"-nak mondják Pozsonyt, egyáltalán nem meglepő. Hiszen hiába magyar város Párkány és (Észak-)Komárom, Mo-n mégis "sturovónak" mondják az elsőt, és "komárnónak" a másikat. Az idióta csallóközi szlovmagyarok pedig még Püspökit (pontosabban Pozsonypüspökit) is "podunajszké biszkupicének" mondják, pedig az a mai napig magyar falu (bár Pozsony része): még magyar iskola is van ott, és legutóbb is egy Hídas (magyar) jelölt lett a polgármester (ettől függetlenül a teljes eltótosodás határán van, mint Pozsony vonzáskörzetében szinte minden település, beleértve még ilyen Rajkát meg Wolftsthal-t is).

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2012.03.12. 21:52:10

@CoolKoon: nyugodj meg, és ne törődj a szlovákokkal-tótokkal, a Te hihetetlen magas intelligenciádat, mely a magyar fajta sajátja, nem szabdna pocsékolni az ő szapulásukra.
Érdekes dolog, ahogy néztem, hogy színmagyar vidéken ha nem is tarolt, de biztosan megverte az MKP a HIDat. Ez a szerdahelyi járás keleti részét és komáromi járás nagy részét érinti. Kivétel Szerdahely és Megyer, speciális okokból.

CoolKoon 2012.03.12. 22:42:00

@jardajagr: Csak nem azért, mert mindkét városban MKP-s polgármester van? :P Amúgy meg a vegyes területeken szinte mindenhol a Hídra szavaztak, de úgy néz ki, hogy csak a magyarok. Az MKP-nak tehát bejött, hogy megpróbálta visszafogni a gyűlöletkampányt, a Híd viszont valahogy sokat vesztett (úgy látszik, a szavazói nem tudták a Világiról azt, amit én mindig is tudtam :P).
Ja és a tótokkal sajnos muszáj törődnie az embernek, ha egyszer köztük él......
süti beállítások módosítása