Stratégia újratöltve – Drogcsata Magyarországon I.
2012. február 20. írta: Redakció

Stratégia újratöltve – Drogcsata Magyarországon I.

  Elkészült a Nemzeti Drogstratégia, és bár hamarosan a kormány elé kerül, a szakma jelentős része még mindig nem ért egyet azzal. A Mandiner a stratégiáról annak alkotóival és kritikusaival is konzultált. A TASZ szakértője szerint eleve a stratégiaalkotás folyamatának törvényessége is megkérdőjelezhető, bizonyos pontjai miatt pedig Strasbourgban végezheti az anyag. Sorozatunk első részéből kiderül, a magyar drogszakemberek más téren sem működnek együtt.

  Bánlaki Dalma Stella riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1004147093

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: De akkor ki lehet Superman??? 2012.02.21. 08:55:10

Szájer József kimondta azt amitől számosan magukba roskadtak: Orbán Viktor nem Superman! Hosszas kutatások zajlottak már eddig is Superman kilétének felderítése érdekében, és már az is nagy eredmény, hogy ki mondhatjuk valakiről, hogy nem Ő az. - Sejte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2012.02.20. 16:43:11

Micsoda felhajtás a drog miatt. Mintha nem a sokszázezer alkoholista országa lennénk, mintha naponta nem halna meg valaki szeszgőzös gyilkos miatt (a közlekedést is ide veszem), mintha nem látnánk naponta a szeszelés áldozatait, kik már menthetetlenek. De hát "jó embör a Jenő", csak hát iszik, oszt' olykor az asszony bánja.

No erre mikor lesz nemzeti keresztény-konzervatív stratégia?

Kandeláber 2012.02.20. 17:29:07

Na, itt az első kendermagos.

kunzoo 2012.02.20. 17:33:38

@Kandeláber:

Közöm nincs hozzá, csak arra mutattam rá hogy az igazi, százezreket, közvetve milliókat sújtó problémára meg nagy ívben szarunk.

kunzoo 2012.02.20. 17:40:10

@Kandeláber:

Munkáltatóként sokszor volt már azzal gondom hogy az alkalmazott egyszerűen képtelen volt abbahagyni az ivást. Az egyik be is vallotta nekem hogy ha eltiltom a szesztől, akkor képtelen koncentrálni, nem képes dolgozni. (mezőgazdaságban dolgozom)

Többször volt ebből konfliktusom, például el kellett küldenünk egy embert mert ha ivott, nem volt sem istene, sem embere. Hiába könyörögtem neki hogy legyen tekintettel a három kicsi gyermekére, nagyívben szart rá. Amikor kirúgtuk, persze mindenki hibás volt csak ő nem.

Kandeláber 2012.02.20. 17:54:45

@kunzoo: Biztosan igazad van, de hát már nem kötelezhető senki elvonóra, ha jól tudom.
Egyébként pld. a dohányzásellenes hadjáraton én is kibuktam, de ez a baromság is az USA-ból eredt. Lassan már sehol sem lehet rágyújtani, csak otthon. Utcán én nem szeretek cigizni, egy-két sörözőben még ebben a hónapban megengedik (tele is vannak, extra a bevételük).
A narkót soha nem próbáltam ki, de éppen eleget olvastam róla, és elég filmet láttam.
Azért a sört nem lehet összehasonlítani a heroinnal.
Gondolom, a te melósaid nyomatták a kannás bort meg a rézelejét, amiktől aztán az eleve alacsony IQ-juk leszállt a mélybe.

evil overlord (törölt) 2012.02.20. 18:24:51

@kunzoo: Attól, hogy egy legális drog miatt függő párszázezer ember, attól még nem kell legalizálni a többit. (Van még egy legális szer, attól több millió függ.)

kunzoo 2012.02.20. 18:32:19

@Kandeláber:

A cigit abbahagytam három éve, pedig akkor még nem volt ilyen szigorúság. Ez is igazából ráhangolódás kérdése. Ha ugyanúgy élsz tovább mint azelőtt, akkor visszaszoksz, hisz az előző életstílusodhoz hozzátartozott a cigi/pia/gyógyszer. Ha magán az életvitelen változtatsz akkor kevésbé emlékeztet a napod a cigis időkre. A legnehezebb a cigi, kávé retyó szentháromság abbahagyása volt, mert a kávét kihagytam, de a klotyóról nem tudsz ugye leszokni:))

A drog is igazából hozzáállás kérdése. Anno a füvet kipróbáltuk, de nem jött be hisz hamar hat és kihagyod a nagy dumálást a kocsmában a haverokkal. Ennyi az egész. Aki meg azért járt a sörözőbe hogy a tömény gyorsítóktól fél óra alatt kiüsse az agyát, azok az arcok sokkal fogékonyabbak a drogra. Nekik mindegy hogy mi, csak üssön. ha más nem hát hígító vagy öngyújtógáz.

A fűnek vagy a hasisnak még van holmi társasági hozadéka, elvagy a haverokkal, Woodstock videókat nézel de a tabletták már valóban csak a hatásra mennek. Ha inna, bedobna egymás után öt vodka redbullt és kész.

Aki heroinozik, az szerintem tudja hogy vége van. Tisztában kell legyen vele, ha nem akkor ott rozsdásodik a kertje végében az ufó, amivel a marsról jött. A csapból is az folyik hogy milyen káros. Tehát nem ez tartja majd vissza hogy kipróbálja a hülyéje.

kunzoo 2012.02.20. 18:43:04

@evil overlord:

Arról írtam hogy erre nem fordítanak energiát, pedig sokkal nagyobb, létező probléma.
A nikotinra gondolsz? Pont írtam is róla.

Arra próbálok rávilágítani hogy ha egy fiatalnak van egy egészséges lelkivilága, önbizalma magában és a társaiban is kontrollt talál, akkor ha ki is próbál valami sikíttatót, nevettetőt, piát, füvet, hasist, attól nem lesz bűnöző, főleg nem nyálfolyásos függő. Igazából a nikotin meg a heroin az igazi kemény drog. Érdekes hogy a nikotin maradhat, pedig a függőség mértéke majdnem olyan erős. A heroin csak veszélyesebb az ölés szempontjából, persze többek között azért is mert nem egyforma töménységű adagot szerez a jóember.

A drogok igazából a jellem szempontjából veszélyesek. (persze ez saját vélemény) Ismertem olyan arcot aki napi húsz(!) kávét ivott meg, ha rákérdeztél akkor azt hazudta (tán magának is) hogy hármat. Igazából a játékgépezés is drog.

Kandeláber 2012.02.20. 18:45:34

@kunzoo: Érdekes, hogy a kávét simán abbahagytam évekkel ezelőtt, így abbamaradt az első éhgyomorra elszívott cigi is.
Most már ott tartok, hogy igazán csak a baráti sörözések alkalmával cigizek (van, ahol csak az intézmény előtt), töményet csak nagyon ritkán és csak jót ( pld. Calvados, whisky, igazi gyümölcspálinka).
Olyan helyre már régen nem járok, ahol elmosódott arcok vedelik a cukorcefréből gyártott páleszt és a műsört.
A narkót igazából a terjesztők miatt kell üldözni.
Persze állítom hogy ha a narkó legális, adózott termék lenne, állam bácsi nem igazán harcolna ellene egész szívvel.
A legalizált narkóból, az alkoholból és a dohánytermékekből így is szégyentelenül magas az állami bevétel.
Érdekes, energiaitalt sem ittam soha, már a szagától kifordul a gyomrom.
Persze, mint tudjuk, ízlések és pofonok...

kunzoo 2012.02.20. 19:00:56

@Kandeláber:

Többször azt álmodtam hogy bulizok a haverokkal, egyszer lenézek és ott füstöl a cigi a kezemben és azon agyalok hogy csak valakiét őrzöm vagy bele is szívtam?
Jön az asszony és lecseszerint. Ekkor riadok fel:))

Hát nekem sikerült teljesen abbahagyni. Most már akármit ihatok, bulizhatok, nem csavargat a kísértés. Csak álmomban.

Kandeláber 2012.02.20. 19:14:37

@kunzoo: Nekem a leghosszabb "leszokásom" 6 hónapig tartott.
Nem is tudom, miért kezdtem újra.

evil overlord (törölt) 2012.02.20. 20:54:28

@kunzoo: Tényleg komolyabban kellene venni az alkohol és a nikotin miatti problémákat, de nem egyszerű: benne van a tradícióban (a dohány ellen azért megy a kampány, talán lesz hatása). A kokó is elég durva, meg az a sok szintetikus szar amivel irtják magukat a mai ifjak.

Ha veszélyesség szempontjából nézzük, akkor elvileg a füvet lehetne lazítani, de ez precedenst teremtene a durvább szereknek.

kunzoo 2012.02.20. 21:07:35

@evil overlord:

Miért kellene precedenst teremtenie? El kell felejteni azt a dumát amivel etetnek minket hogyaszonygya: Van az alkohol, a cigi meg a drogok. Csak drogok vannak, amik közül az egyiket alkoholnak, a másikat nikotinnak, a harmadikat pl. mefedronnak hívnak.

evil overlord (törölt) 2012.02.20. 21:33:14

@kunzoo: Mert akkor a GHB-t, az LSD-t és az MDMA-t is legalizálni kellene.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.02.20. 21:52:25

@evil overlord:

sőt, aki a fű legalizálásáért küzd, az valójában a mustárgáz legalizálásáért harcol.

kunzoo 2012.02.20. 21:54:43

@evil overlord:

A legalizálás nem jelenti a korlátlan használatot. Pl. nikotinnal a szervezetben vezethetsz autót, alkohollal nem. A legalizálás alapja a letális dózis, illetve a rászokás mértéke és milyensége (testi hozzászokás, vagy lelki függőség?) Az etalon az alkohol, mivel abból meg lehet inni annyit hogy belehalj, és testi függőséget okoz. Ehhez képest lehet besorolni a drogokat a társadalomra és az egyénre való veszélyessége alapján.
Valószínűleg a fű, a hasis és néhány partidrog belekerülne, a kokain, heroin, morfium szinte biztosan nem.

Az nem indok hogy az alkoholnak tradíciója van, ha valóban lenne, nem lennénk tele magukat összehugyozó roncsokkal.

kunzoo 2012.02.20. 22:02:20

@evil overlord:

No meg hát Hollandia is elműködik valahogy, tiszteletre méltó hogy ők hajlandóak elismerni dolgokról hogy léteznek, nem struccot játszani. (Gondolok itt arra hogy elvileg Magyarországon is lehet vigalmi negyed, de olyan kritériumokkal hogy nics az országban olyan terület ami megfelelne neki.)

Valahogy így vannak az élvezeti cikkekkel is. Oszt' mégis elvannak valahogy. Korábban írtam hogy aki totál el akarja hülyíteni magát, max egy öngyújtóval teszi, ráadásul röhej hogy mint itt is írták a masszív alkeszeket nem lehet elvonóra vinni, ha a fiad meg lebukik egy spanglival akkor bűnöző lesz.

evil overlord (törölt) 2012.02.20. 22:03:30

@mavo: Nézzen már utána az általam beírt 4 anyagnak. A nikotin mindegyiknél veszélyesebb.

@kunzoo: A fentiek közül az alkohol az egyetlen olyan tudatmódosító, amit könnyen lehet detektálni (a nikotin nem jelent veszélyt vezetés közben), az útszéli vérvétel nem megoldható.
Márpedig van tradíciója, benne van a kultúrában. A nikotin is széleskörben elterjedt. Ha valaki be akarná ezeket tiltani, abból óriási botrány lenne.
Egyébként ha most találnák fel az alkoholt ill. a nikotint, akkor nem menne át a hatóságokon.

evil overlord (törölt) 2012.02.20. 22:11:40

@kunzoo: A hollandok éppen szigorítanak: megtiltották a drog-turizmust. Vicces lesz figyelni az ebből következő EU-s jogsértés kezelését.

molaris 2012.02.21. 04:48:42

Kultúrdrogok.

Nos anno is voltak ütősebb szerek, de használóik rövid úton jobblétre szenderedtek. Amik megmaradtak: nikotin, koffein, etanol - elfogadottá váltak. Sőt: kultúra épül rájuk. Lásd: tea!!

Most a gazdagodáshoz vezető utat rövidítik, optimalizálják. És valóban nehéz eldönteni, hogy melyik okoz nagyobb kiadást az egészségügynek. Ami biztos: az engedélyezett drogok általában az államot gazdagítják, míg a tiltottak a feketepiac szereplőit.

Kíváncsi lennék az államháztartás bevételi oldalára, ha hirtelen egészségesre hangolódna a nép!!

evil overlord (törölt) 2012.02.21. 14:15:36

@szellemkor: Javaslom a write-only üzemód kikapcsolását.
süti beállítások módosítása