Pannon Rapszódia: Pécs 2010 – Ilyen ország pedig nincs CCCXIV.
2012. január 28. írta: TuRuL_2k2

Pannon Rapszódia: Pécs 2010 – Ilyen ország pedig nincs CCCXIV.

  A Magyar Narancs és az Átlátszó írásai újabb szép történetet mesélnek el a már amúgy is sok botrányt megélt Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa programról. Az újságíróklubos Mészáros Tamás résztulajdonában álló Közszereplők Európai Akadémiája komoly, sok tízmilliós feladatokat kapott a pécsi kultúrprogramban, amiket aztán a dokumentáció szerint meglehetős nagyvonalúsággal teljesített. A részleteket érdemes a Narancs és az Átlátszó oldalán elolvasni, mi beérjük a sorozatunkkal (legalább!) 100%-osan kompatibilis dokumentumfilm megmutatásával:

  A produkció irigylésre méltó hitelességgel adja vissza a '90-es évek helyi amatőr televízióinak hangulatát: sablonos, homályos képek, remegő kamerakezelés, vangelises aláfestőzene. Na és a szöveg, a szöveg! A modoros, üzemi híradós narráció e kortárs jelesével emlékezünk a Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa sikertörténetre:

„Pécs, történelmi, művészeti és tudományos hagyományainak köszönhetően az ország egyik legizgalmasabb, legelevenebb kulturális életet élő városa. Amikor 2005-ben arra lehetősége nyílt, magától értetődő volt, hogy megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelyet a más településekkel való versenyben az Európai Unió Bizottságának 2006. november 13-án született döntésével el is nyert. Mivel a Határtalan város nevet viselő projekt kivételes lehetőségeket kínált Pécs urbanizációs fejlesztésére, megkíséreltük végigkövetni ezt a magyarországi viszonylatban mindeddig páratlan történetet, bár tudtuk, hogy az adott időkeretben ezt csak a teljesség igénye nélkül tehetjük, hiszen a kulturális főváros több száz eseményt kínál. Ráadásul stábunk már 2009 késő őszétől nem csak a kivételes rendezvénysorozatot kísérte figyelemmel, hanem a kulturális programokhoz szervese kapcsolódó építészeti nagyberuházásokat is.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr913908394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.01.28. 09:30:12

"47 ezer forintból nagyon jól meg lehet élni"

de szerencsére van a Gyurcsány és a Mészáros :)

zwilling 2012.01.28. 09:33:45

Külön jó, amúgy, hogy a már, legalább, elkészült épületeknél is sikerült a lehető legdilettánsabb vezetést megtalálni. A város új ún. vigalmi negyedébe, például, a vezetés,a komolyzenei, jazz és egykét helyi csókos zenekar, formáció programokon kívül semmilyen akár komoly nemzetközi line up-al rendelkező rendezvényt sem hajlandó beengedni, mert számukra az még mindig a drogozással egyenlő. Miért nem tudnak példát venni a Millenárisról, ahol vígan megfér egymás mellett egy electronic beats és egy fischer iván... ilyen város pedig nincs :)

Lorp 2012.01.28. 09:38:56

Csak szólok, hogy hétfőre ez egy újabb támadás lesz a független média ellen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.28. 10:02:11

Rosszul olvastam, ugye, hogy az eredeti cikk Mészáros mellett megemlített, hm, nemzeti érzelmű szereplőket is? :) Nyugtassatok, meg, hogy csak a nemzetellenes szemüvegem tehet róla. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.28. 10:03:06

@Lorp:

ez nem, csak a mancs, ami megemlítette, hogy az atv és egy kertévé mellett a hírtévének is jutott egyharmad a koncból.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.01.28. 10:03:59

A narrátor valóban gáz. Az aláfestő zenét levangelisesolni méginkább.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.28. 10:16:36

érdekes, az átlátszón is emlegetnek egy nemzeti érzelmű televíziót. nahát, nahát.

hát kérem, így alakul át az eredeti, az itteni törzsközönség számára kicsit nehezen emészthető „osztogattak a párttévéknek”-ből a meglehetősen könnyedén emészthető „osztogattak mészáros tamásnak”-ká.

őszinte elismerésem!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.28. 10:32:32

„négymilliót elköltöttek technikára, másfél milliót biztosításra, a többit pedig havi bontásban utalták át különféle címeken. Egy állítólagos archivátornak havonta 400 ezer forintot fizettek (hogy a leadott fájlokat DVD-re írja?). Az állítólagos archiváló szoftvert – amire a technikai eszközök között már kétmilliót elköltöttek – valaki felügyelte, hiszen szoftver-rendszerfelügyeletre havonta 160 ezer forintot kaptak. Továbbá helyiségbérlet címén szerepel havi 130 ezer forint (ott tárolták a számítógépet?), és jogdíjak címén is jutott havi 60 ezer, talán Vangelisnek szánták a „dokumentumfilm” zenei aláfestéséért.

[...]

Műsoronként 906 ezerért cserébe azt látjuk, hogy a műsorvezető kulturális szereplőkkel beszélget a New York kávéházban, például Háy Jánossal, Fullajtár Andreával, Benkó Sándorral. A pontosság kedvéért érdemes megjegyezni, hogy az „EKF közvetítése” azt jelentette, hogy minden műsorban kellett szerepelnie egy pécsi témának – vagyis egy teljes kulturális műsort finanszíroztak EKF-pénzből, heti egy pécsi interjúalany megszólaltatásáért egy alacsony nézettségű televíziós csatornán, a főműsoridőn kívül. Időnként bevágtak egy-egy helyszíni riportot – az első adásnál (micsoda meglepetés!) a KEA által a dokumentációs projekt keretében leforgatott anyagból. A műsor végén a műsorvezető megköszöni a New York kávéháznak, hogy rendelkezésére bocsátották a helyet; ehhez már csak azt érdemes tudni, hogy a kávéházat Kőrössy Zoltán, Mészáros megbízója üzemelteti.”

ilyen primitíven lopni, bazmeg ...

„Mészáros szerint a dokumentációs projektben az áraik jelentősen a piaci ár alatt maradtak, de ez még mind semmi ahhoz képest, hogy szerinte a kulturális műsort más tévécsatorna nem vállalta volna el, csak az ATV – de a pénz felhasználásáról üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott.”

lol. jó a vízilovaknak, na.

Szabad Gábor 2012.01.28. 10:33:03

Matolcsy, a termékenység unortodox istene

Bihari Ernő2012. január 27. 14:01

A viagra hungarica piacra dobásával hazavágjuk a világ gyógyszeriparának javát.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1541_matolcsy_a_termekenyseg_unortodox_istene

Lorp 2012.01.28. 10:34:50

@mavo: Igen, ez tényleg visszatetsző dolog. És amúgy magáról a történetről mi a véleményed?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.01.28. 10:45:39

@mavo:
Elnézést, a posztban semmilyen médiavásárlással (értsd: hirdetési felület-vásárlással) nem foglalkoztam, se az ATV-ssel, sem a HírTV-ssel. Le is írtam az elején, hogy a teljes sztori a Narancsnál és az Átlátszón olvasható, ebből csak Mészárosék - az ATV-hez nem kötődő - dokumentálási feladatait, pontosabban az általuk készített dokumentumfilmet ragadom ki.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.28. 11:14:29

@TuRuL_2k2:

1) A zene nem Vangelis, hanem Mozart. Méghozzá nem is akármelyik műve, hanem a No. 21-es C-dúr zongoraversenyének (KV 467) második, Andante tétele. Ez igazi "kultzene":-) Ezt használta Bo Widerberg Elvira Madigan c. filmjének zenei vezér/vivőmotívumaként. Nem szeretnék túlozni, de ez/az a film a filmtörténet egyik legjelentősebb alkotása. Tényleg!

2) A piaci ár emlegetése ilyen munkálnál (szerintem) mindig kétes. Te olyan embert bíznál meg egy ilyen feladattal, akiben megbízol vagy olyat, aki a legolcsóbban dolgozik? Persze, ha a megbízott el sem készíti a kifizetett munkát, az azért más káposzta:-D

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.28. 11:24:15

@TuRuL_2k2:

1. van egy sztori, amiben jól láthatóan könyékig benne van két pártrádió és az rtl.

2. te ebből kiemeled az egy szem mészáros tamást és rajta, illetve a szintén név szerint említett újságíróklubon keresztül természetesen az atv-t (kivéve persze, ha az újságíróklubról a zembereknek nem az atv jut az eszébe). hírtvéről egy árva szó sem.

3. muhaha, amint a madineres trollok lelkesen átkattintanak a gyűlölt libsibolsi mancsra. :D te is nagyon jól tudod, hogy odáig olvassák el a postot, hogy valami mészáros tamás, újságíróklub, atv, háhá, a libsibolsik eltették a pénzt, és kész.

Oblomov 2012.01.28. 11:34:27

@mavo: Nem minden kerek azért abban a Narancs-tényfeltárásban, na.

"Első szerződés: Egy páratlan archívum
A dokumentációs projekt összege 39 850 000 forint volt, és tizenöt hónapra szólt 2009 őszétől 2010 végéig. Mivel a Sensation havidíjat kapott – az első időszakban 8, később 5 milliót – és bizonyos elvégzett munkák után átalánydíjat, ezért nem a teljes összeg ment a KEÁ-hoz, de ez a lényegen nem sokat változtat."

Ha a negyven misiből annak harmada-fele NEM a Mészáros-féle KEÁ-hoz ment, az a "lényegen" azért változtat valamicskét. Nem mintha a 20-25-27 misi rossz pénz lenne az ilyen szarokra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.28. 11:51:12

@mavo:

pártrádió :) látszik, hogy odafigyeltem. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.28. 12:04:17

@Oblomov:

ha a narancs igazat ír, akkor mészáros (sok esetben az atv-n keresztül), meglehetősen túl lett fizetve. nem hiszem, hogy tök véletlen, hogy (ha a mancs igazat ír, akkor) az ATV-nek az ominózus műsorokról nincs is archívuma.

ráadásul ez a ~30+ millió, csak egy része annak a cca. százmilliónak, ami elég egyértelműen mészáros kapcsolatainak köszönhetően került hozzá. nincs mit mosni mészároson, 99%, hogy nyakig benne van.

mondjuk érdekelne, hasonló project esetében a fidesz is szivárogtat pénzt az atv-nek, ahogy a maszop odaadta a project majdnem 1/3-át a hírtévének, de ez csak a személyes rosszindulatom. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.28. 12:15:31

@Oblomov:

felkeltette az érdeklődésemet ez a sensatoin event történet, és lám! :) nagyon úgy tűnik, kőrössyék tájékán milliárd körüli összeg csordogált az előző srácok idején, de ami meglepő, az új fiúk sem utálják őket, már ha az index nem téved. :)

vakbarat.index.hu/kultur/media/2010/11/23/a_sajto_nelkul_vitaznak_a_sajtorol/

Oblomov 2012.01.28. 12:45:21

@mavo:
Két szerződés volt. Az egyik szólt az archiválásról, az állítólag negyven millás, amit nem egy az egyben Mészáros cége kapott, hanem amiből Mészáros cége is kapott. Csak ezzel foglalkoztam, a másikkal nem.
(25-27 misi 15 hónapra cirka 10 ember bére, mínusz a rezsi. Ha öten csinálták, és nem főállásban, hanem hakniban - ami valószínű - akkor megérte nekik. De gőzöm sincs persze arról, mennyit kapnak ilyesmiért pl. a DebrecenTV-sek, akik napi rutinból hozzák ugyanezt a színvonalat, szintén közpénzből.)
A másik szerződés (másik 60 milla) még zavarosabb, nem világos nekem, hogy ott ki az igazi hunyó. ATV? Mészáros?

De nem ezekre gondoltam kihegyezni az előző kommentet, hanem az újságírói csúsztatásra. A negyven misit speciel simán rávarják Mészárosra, és csak mellékesen jegyzik meg, hogy az annyi valójában nem annyi, viszont erre a körülményre legyintsünk bátran. Hát ne legyintsünk. Elég bicskanyitogató a tényleges összeg is, nem kell rajta turbózni.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.01.28. 12:49:34

@bbjnick: "Nem szeretnék túlozni, de ez/az a film a filmtörténet egyik legjelentősebb alkotása. Tényleg!"

És tényleg!

Alfőmérnök 2012.01.28. 13:18:06

@Gasper: Mindenesetre van olyan jó, mint az evangélikus lelkész szülei által megnyomorított lelkű Bergman filmjei. ;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.28. 14:11:01

@Alfőmérnök:

Hejjj, @Alfi, megint "pörögsz"!

Mozizz egy kicsit (hátha attól megnyugszol), s az alapján alkoss véleményt!

www.youtube.com/watch?v=BReLfhRP1H0&feature=related

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.01.28. 14:15:21

@bbjnick: Halál nyugis vagyok, és láttam már a filmet. Widerberg nagy Bergman-ellenes volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.28. 14:39:00

@Alfőmérnök:

Két jelentős alkotó "fúrja" egymást. És? Nem volt még olyan? Épp te linkeltél itt egy Katinka Farago interjút, amiben (K. F.) elmondja, hogy amikor Bergman (aki Tarkovszkijt a valaha élt legjelentősebb rendezőnek tartotta) és Tarkovszkij a Svéd Filmintézetben véletlenül szembetalálkoztak a folyosón, Bergman szó nélkül elment mellette, mert a hiúsága nem engedte, hogy köszöntse.:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.01.28. 14:46:31

@Alfőmérnök: hohohohó! Értem én a fricskát, értem én. ;)

Persze még ezzel együtt sem emlegetném egy lapon a két rendezőt. Na nem valamiféle minőségbeli különbözőség okán, hanem azért, mert Bergman üzijét és Widerberg gyakran vonalas, balos, üzijét értelmetlennek látom ütköztetni. Mindketten jelentős rendezők voltak, ezzel együtt Bergman jóval nagyobb hatást gyakorolt az egyetemes filmművészetre és kultúrára. Az Elvira Madigan viszont tényleg ott van a filmes Parnasszuson, már ha létezi olyan.

Alfőmérnök 2012.01.28. 14:50:28

@bbjnick: Kicsit azért más a helyzet. Widerbergék kifejezetten Bergmannal szemben határozták meg magukat, zavarta őket, hogy a svéd filmet vele azonosítják a világban. (Kb. mint ahogy a magyart Jancsóval.) Mondjuk Widerbergnek egy-két nagy dobása volt, Bergmannak meg több is (és különböző stílusban). Az meg, hogy a lelki életére nem volt pozitív hatással, hogy evangélikus lelkészcsaládban nőtt föl, nem az én véleményem, hanem Bergmané.

Alfőmérnök 2012.01.28. 14:51:27

@Gasper: na, ezt még nem olvastam, miellőtt az előzőt írtam, de egyetértek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.28. 14:58:02

@Alfőmérnök:

O.K. De ez ugyan mit változtat azon, hogy a "Pécs-film" aláfestőzenéje nem Vangelis, hanem Mozart, hogy ezt a muzsikát Widerberg felhasználta az Elvira Madiganben és hogy az Elvira Madigen nagyon nagy film?:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.01.28. 15:03:06

@bbjnick: Semmit. Amúgy nem olvastam a posztot. :)

Bell & Sebastian 2012.01.28. 16:44:05

Ez a körülszaros Tamás mindig szomorú és rosszkedvű, még a mondanivalója is gyomorbajos. Ami talán érthető, ha, nehéz napoknak néz elébe.

Pedig -ezek szerint- csak volt egy-két jó éve. De akkor is pontosan ugyanilyen volt. Fene se érti ezt. Talán többet várt, kevesellte amit kapott.

Ebben csak az a szomorú, hogy a lóvé már sohasem kerül meg, le nem csukják, ellenben továbbra is szórhatja a szentenciáit a fékekről és ellensúlyokról.

Holott élőben, kötőféken kellene elvezetni az ilyet, malomkövet a nyakába, oszt jelentse, van-e rák az alján.

Fogadjunk, hogy politikai megtámadtatást fog vizionálni és a és semmi baja nem lesz, mert ismer olyat, aki még nálánál is többet lopott, csak ebben a projektben.

Az megvan, hogy a NAV úgy négy napon belül bevágja a beszedésit és zárolja a számlát, nemfizetés esetén? Naja, hogy az ilyen köcsögprojektre jusson pár milliárd, keménynek kell lenni!

Az állami számkivető, nemzetes szakállasbácsi nemhiába tartott vissza annyi áfát, nagyon kellett az efféle faszságokra!

Mikor hagyják már abba a nagybani lopást, az kurvára érdekelne!
süti beállítások módosítása