iPad eladó – Románia tüntet
2012. január 26. írta: tempetőfi

iPad eladó – Románia tüntet

  Amint arra nemrégiben Aczél Endre ráirányította a magyar közvélemény szemét (mely a határig sem ér el), Romániában lassan két hete, fogalmazzunk úgy: tüntetnek. Hogy pontosan miért vagy mi ellen, mai napig nem tudjuk. A tüntetők se nagyon.

  Az egész egy helyettes államtitkár kirúgásával kezdődött – és elég sokat elárul az IMF mintaországáról, Romániáról, hogy a legnépszerűbb ember, aki mellett majd' mindenki kiáll, az a palesztin származású orvos, aki megalapította a Sürgősségi Életmentő Szolgálatot (SMURD). Raed Arafatnak hívják a pasast, kicsit meg is hökkent a román közvélemény, egy román blogger azt írta, hogy a történelem ismétli önmagát, ahogyan 1989-ben Tőkés László mellett, úgy most Raed Arafat mellett állnak ki az emberek. És felteszi a tízpontos kérdést: mikor fognak már egy románért is harcolni?

  A rohamhőst azóta már visszahelyezték a posztjára, az egészségügyi reformot célzó törvénytervezetet visszavonták. Apropó: az egészségügyi tárca az RMDSZ-é, a sok vitát kiváltott egész­ségügyi törvény és Ritli László miniszter furának vélhető viszonyulásával kapcsolatosan a Három­szék kérdésére Márton Ár­pád háromszéki parlamenti képviselő ennyit bírt mondani: A miniszter úr nem politikus, hanem bizonyos adminisztratív hatáskörrel is rendelkező orvos, aki azt szokta meg, ami felülről jön, azt végre kell hajtani. Ezt ugyan én nem értem, vagy nem akarom érteni, a tüntetők viszont még ennyire sem, mert a képviselő úr magyarul mondta, és hát a bukaresti focicsapatok ultráira, akik lelkesen verekedtek az azonosító nélküli rendfenntartókkal, nem jellemző a magyar nyelv ismerete.

  Folytatódott tehát a műsor, továbbra is néhány ezer, bizony, dalolva ment ki a térre. Hogy a tüntetésmateknek is adjuk meg a magáét: szombaton, amikor Budapesten a néhánytízezernégyszázezeregymillió békemenetes helyeselte a diktatúrát, Romániában az egész országban összesen háromezer népfi tiltakozott a... és most nem is tudom, hogyan folytassam. Alapjáraton az általános elégedetlenségnek adtak hangot, magyarán, minden politikust, pártállásra való tekintet nélkül, elküldtek a búsba, szidták az államelnököt (miközben a tüntetők 60 százaléka továbbra is támogatja őt), a kormányt, az ellenzéket, az IMF-et, a magyarokat, nagy volt a szórás, belefért még Verespatak, a monarchia követelése versus diktatúrázás stb.

  Hiába habosította az ellenzék kezében lévő média a tüntetést majdhogynem forradalommá, lassacskán kifulladt a protest. És mivel nekünk nincs gyorsnaszádunk, de van hajóskapitányunk, hát szerda késő délután a múltjára büszke államelnök kiállt az istenadta nép elé, és megaszonta a magáét: Hajóskapitányként soha nem fordult elő, hogy útirányt tévesszek, biztosíthatom önöket, hogy ez alkalommal sem fog ez előfordulni.

  No, nem tudom, számomra legalábbis kétséges az irány, egy mondatot idéznék az IMF éltanulójáról: Összehasonlításképpen: onnan, ahonnan Románia egészséges keretek között tudná finanszírozni saját nyomorúságát, az európai uniós alapokból, 2011 első 11 hónapjában alig 2,13 milliárdot sikerült lehívnunk, ami 1,8-szor kevesebb, mint az eprészek hazautalt pénze. [Eprészek = külföldön dolgozó románok.]

***

  A tüntetéskultúra viszont kellemes meglepetésekkel is szolgált. Magyar részről múlt héten valakik megszórták matricákkal Erdély nagyobb településeit, ilyenekbe lehetett beleszaladni: Ha nem halnak éhen a nyugdíjasok, akkor megfagynak. RMDSZ! Eredmény ez?!

  Román részről a legnagyobb népszerűségnek a külföldi segítségkérés örvendett:

  És láss csodát, volt foganatja:

Chuck Norris vagyok, megérkeztem. Hol vagytok?

  Mások inkább a régi módszerekre esküsznek:

  Egyesek megérkeztek a világfaluba:


Japán kormányt bérelnénk

  És még azt állítják, hogy ebben az országban nincs kultúra:

  Drakula szülőföldjén az ortodox államvallás amúgy is szabott tarifáért űzi az ördögöt, a vudu is belefér:

  Mások nem kispályáztak:

Állítsátok meg a tektonikus lemezeket

  Van, aki csak ennyit akart mondani:


A románok szépek [a lány táblája]

  Az idősebb nemzedék ezt azért nem hiszi el becsszóra, tudják, amit tudnak:

Olcsóbb Photoshopot akarunk! És le a Comic Sansszal!

  Van, aki így érti a Mátrixot:


2D akarok lenni

  És a kedvencem:


iPad eladó

 

* A képek a Facebookról származnak. Elnézést a forrásoktól, de már nem keresgéltem vissza a galériáikat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr553782245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marko11 2012.01.26. 09:40:22

A fotó, a matricák óriásiak!
Hiába, az erdélyiek humora, sőt, a románok balkáni , kusturicás (tudom, nem román!) humora utolérhetetlen!

A politikai közszereplők humora azonban, úgy látszik, ott sem jobb:
"A miniszter úr nem politikus, hanem... aki azt szokta meg, ami felülről jön, azt végre kell hajtani." (Bár, újraolvasva, ez is elég röhejes!)

marko11 2012.01.26. 10:26:09

A fotó, a matricák óriásiak!
Hiába, az erdélyiek humora, sőt, a románok balkáni , kusturicás (tudom, nem román!) humora utolérhetetlen!

A politikai közszereplők humora azonban, úgy látszik, ott sem jobb:
"A miniszter úr nem politikus, hanem... aki azt szokta meg, ami felülről jön, azt végre kell hajtani." (Bár, újraolvasva, ez is elég röhejes!)

marko11 2012.01.26. 10:28:08

@marko11:
Annyira nem jó, hogy kétszer is!
Bocs!

Bell & Sebastian 2012.01.26. 10:52:49

Kölcsönadnám Pintyért, hogy elmenjen az a nagyjó kedvük.

Magyarországon állandósulhatott a terrorveszély, ugyanis ennyi látványosan, hármasban a farkát verő rendőrt én még soha életemben nem láttam a stratégiai pontokon.
Ráadásul maguknak kell összeszedniük a fizetésüket.

böla 2012.01.26. 12:41:48

Hol a forrás?
Snittpál, Snittpál, szopni jársz te ide!

böla 2012.01.26. 12:43:06

Amúgy a cikk jó, szimpatikusak ezek a román tüntetők.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.26. 14:30:57

szerintem ezek Bukarestbe rángatott, megfélemlített és lefizetett magyar vidéki tüntetők.

Zb74 2012.01.26. 16:59:58

A képek nagyszerűek, de tempetőfikém, a fotósok nevét ki kellene írni. Annyival ezt nem lehet elintézni, hogy "már nem keresgéltem vissza a galériáikat". Nekem nyolc, de te komoly szerzői jogi pereknek nézhetsz elébe, ha nem kérsz - legalább utólagosan - engedélyt a fényképek újraközlésére.

gyaloghartur 2012.01.26. 17:07:11

Nos az elsőbbség szerénységemet illeti meg (tempetőfinek:protokrónizmus)... a mandineren:
2014 január 14.
A reménytelen passzivitásba süllyedt Románia is fellázad!
Legalábbis egy része...
Basescu elnöknek, az IMF zászlóshajó kapitányának az a rossz ötlete támad, hogy egy országos hírcsatornán élő adásban megleckéztesse az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkárát, dr. Raed Arafat palesztinszármazású orvost, a rohammentő szolgálat megalapítóját, aki egyike a kevés hiteles "román" közéleti szereplőknek! Mi több, példakép: törődik a "néppel"! Kórházba viszi. A lelke mélyén minden román kórházban dekkolna...
Basescu cáfolata nyomán, a közvélemény "meggyőződik" róla, hogy a SMURD-ot (mentőszolgálatot) privatizálni fogják. Az új egészségügyi törvény tervezete (a miniszter dr. Ritli László nagyváradi orvos!!!) karácsony óta felkerült a minisztérium honlapjára.
Senki sem olvassa, mindenki elveti.
A beszart Basescu (vagy csak befingott! basina =szellentés) visszavonatja a tervezetet.
De a lavinát már nem lehet megállítani: a tegnap este a tüntetők már összecsaptak a csendőrökkel, a bukaresti egyetem téren, a 89-es "forradalom" és a 90-es antikommunista tüntetések jelképes színhelyén. Tüntettek a többi nagyvárosban is, ahol a rendőrség büntetéseket osztogatott "engedély nélküli tömegrendezvényért" (Achtung! német jogvédők!)
Lám, lám a zászlóshajó is megfeneklőben... A remek IMF intézkedések, csak egy aprócska tényezőt hagynak számításon kívül: a NÉPET, amely - mint annyiszor kiderült már a diktatúrákban és demokráciákban- ennenmaga ellensége.
Csak arra vagyok kíváncsi, mikor keveri össze valami "jól értesült" a budapesti és bukaresti tüntetéseket. Nyilván, ellenünkre!

gyaloghartur 2012.01.26. 17:16:40

@Bell & Sebastian:
Kerülnél román "csendér" kezébe, s vegye észre, hogy "bozgor" vagy, megtanulnád kesztyűbe dudálni az emberi jogokat...

Oblomov 2012.01.26. 18:36:30

Szavatok nem lehet ottan tempetőfi, ahol Tőkésért, meg a palesztínért tüntetnek a többségiek. Nálunk kisebbségiek és tüntetésturisták azt bizonygatták, hogy Viktor ugyan nem egy pipa, viszont az ő présidentjük.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.01.26. 22:11:53

nem a megszorítások miatt tiltakoznak? de ez csak tipp, én ezt hallottam

Hipper 2012.01.27. 01:12:10

Hát én halálra röhögtem magam, az élethez néha ez is elég....

Hipper 2012.01.27. 01:26:43

@Bloodscalp: Lóf*szt kell kormányátalakítás... megelégedünk az ingyensörrel és az örökélettel is (örökéletet nem kérjük ingyensör nélkül mert úgy kib*szás, fordítva az első pár órában még tárgyalóképesek leszünk)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.01.27. 17:31:17

@Bloodscalp: leírhattad volna lényeget fél mondatban, mert nem értem
süti beállítások módosítása