Alapvető értékeink hívták ránk a bajt?
2012. január 17. írta: nénike

Alapvető értékeink hívták ránk a bajt?

  Székely János segédpüspök úr levele fontos hivatkozási alapja lett a világháló kormánnyal szimpatizáló felhasználói körében. E-mailben terjed, jámbor emberek jóakaratú egyleteinek levelezőlistáin. Az írás lényege, hogy a világ gyűlöl minket, mert mi, magyarok az egyetemes emberi értékek mellé álltunk. „A hazánkat érő támadások oka alapvetően ez.”

  A helyzetmagyarázat olyan alapfogalmakra épül (sötétség hatalma, pénzvilág urai, gyűlölnek), amelyek nincsenek kellően kifejtve, az értelmezéshez pedig Székely püspök úr nem ad kellő támpontot. Reméljük, hogy nem a tudjukkik cinkos kacsintása rejti a megfejtés.

  Számomra bőven elég, ha egyházam vezetői hit és erkölcs dolgában adnak iránymutatást, de azt is elfogadom, ha hiteles és védhető álláspontot fogalmaznak meg idegen pályán, mint esetünkben Magyarország pénzpiaci vagy egyéb hitelezésének kapcsán. Egy dolgot azonban nem tehetnek, nem kreálhatnak zsigeri ösztönökre ható, értelmetlen összeesküvés-elméletet.

  A támadásnak biztosan nem lehet oka, hogy az új alaptörvény Isten nevével kezdődik, hisz a német és a svájci és alkotmány preambulumának elején is ott a hivatkozás, s felteszem az angolszász nyelvterületen is találnánk erre példát. A magzati élet, illetve a családok alkotmányos védelme, ugyancsak csizmaként kerül az asztalra. „Nyilván sokan vannak a világon, akiknek nem tetszik ezeknek az emberi alapértékeknek ez a határozott megfogalmazása.” Számomra egyébként egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy sokaknak nem tetszik ez. (Az ír alkotmány is legalább olyan keményen kiáll az említett értékek mellett, mint a mienk.) Az meg aztán végképp nem nyilvánvaló, hogy ez bármiféle pénzügyi támadást kiváltó okot szolgáltatna. Az ugyancsak említett bankadó sokkal inkább – érdemesebb lett volna ezt a szálat vinni tovább.

  Ha azonban – mint ahogy ezt a cikk állítja – a támadásoknak természetesen ezek az okai, azt illene valamivel alátámasztani. Esetleg utalni arra, hogy a görög, spanyol, portugál és olasz alaptörvények vagy egyéb jogszabályok mely passzusa válthatta ki a pénzvilág urainak gyűlöletét.

  Ám ha „ezeket az okokat nem nevezik néven, helyette más, kisebb jelentőségű vádpontokat említenek”, akkor honnan tudhatjuk, hogy nem esetleg a jogbiztonsággal kapcsolatos kérdések, vagy a hitelek visszafizetési képességbe vetett befektetői bizalom megrendülése áll valójában a háttérben?

  A katolikus egyház tekintélyét véleményem szerint nem növeli az az igyekezet, amely ott is spirituális összefüggéseket tételez, ahol egyszerű közgazdasági törvényszerűségek, az EU egységét megmenteni kívánó megfontolások, vagy e kettő kombinációi alakítják a folyamatokat. Emberi értékeinknek e verbális zászlóégetéshez vajmi kevés köze van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr943555703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.17. 16:22:48

1. Vajon egy jó katolikus kioszthat egy püspököt ilyen pimasz és inszinuáló módon, ahogy a poszt írója teszi?
2. A katolikusoknál van rá mód, hogy valaki tisztelettel bár, de kifejezze az egyet nem értését egy rangban fölötte állóval?
Nem tudom, nem vagyok katolikus.
De ha az 1. kérdésre "nem", a 2.-ra pedig "igen" a válasz, akkor értem, hogy mi a baja bbjnicknek, betyárnak és másoknak a poszttal.

betyár (törölt) 2012.01.17. 16:27:06

@bbjnick:

:)))

csak gondoltam, tréfálok kicsit:)

Cypriánus 2012.01.17. 16:27:48

sajnos Prohászkára is igaz, mint amásik német (! PO az volt, szudétanémet származású) egyházi személyről, Lutherről mondott valaki: "a békés háziasság és a haragos fröcsögés között ingázott". Amit Prohászka írt, sok szempontból nettó demagóg hülyeség volt a saját korában is, amúgy az időskorában írt "levél zsidó testvéreimhez"-ben ő is jóval árnyaltabb hangot üt meg. Amúgy Prohászka a dzsentriket, meg a Horthy rendszert is keserűen szídta, de azt zömében valahogy nem szokták idézni mai jobbos csodálói. A túlkompenzáló asszimiláns nacionalizmusát (tizenévesen tanult meg magyarul) egyfajta népies -plebejus dühhel kombináló püspök szerintem baromi kártékony arc volt a magyar közéletre, hiába volt amúgy jószándékú és tisztességes, sőt megbocsátó (1919-ben maga védte a Székesfehérvári kommünt a felkoncolástól, pedig lett volna oka haragudnia) , de sajnos belevitt még egy adag löttyös nagy indulatot és frusztráltságot egy amúgy is önsorsrontóan keserű népbe. Valahol a Prohászkai életmű tragikus ambivalenciájának a szimbóluma a szememben, hogy Szerb Antalt, keresztfiát agyonverik Sopron mellett, miközben Kolosváry-Borcsa meg Bosnyák Zoltán Prohászkát idéznek nyilas lapokban (amit Prohászka persze kikért volna magának, de rég halott volt), Prohászka tanítványi köre volt az egyik legaktívabb az embermentésben (pl. Shvoy püspök, Slachta Margit) mégis rá hivatkoztak azok, akik elől bújtatni kellett. Prohászka egy jószívű ember egy mély érzésű hitszónok és egy demagóg megoldásokra is fogékony politikus nem mindig elbűvölő keveréke volt.Az életműve legalább annyira elrettentő példa, mint vonzó. Mivel nem szeretném, hogy példaképként állítsák valaha is, remélem soha nem avatják szentté. Nem azért, mert nem volt az (hisz az végső soron csak "csak" annyit jelent, hogy üdvözült) hanem mert nem mindenben éptő példakép. Így is tele vagyunk kétes példaképekkel (Kossuth apánk) nem szeretnék még egy hasonló valakit.Amúgy meg Metternichnek a jobboldali radikálisokról való véleméynét osztom( " a fehér demagógok tán még kártékonybabk, mint avörösök, a vörösök szemtől szembe rombolnak le mindent, afehérek hátulról és alattomosan.") Mielőtt leliberálbolsiznánk Metternichet, ebben atömegmozgalmakal szembeni -nem éppen megalapozatlan -viszolygása tükröződik.

Ráadásul mindez mégcsak nem is érinti akérdést, igaza van aSzékely Jánosnak. Nos szerintem , van valami igaza, de alapvetően azért inkább nincs. A mód, ahogy ezt közli, pedig vissza fog ütni az egyházra.

komment1 2012.01.17. 16:28:28

@bbjnick: Ember, vagy nem erősséged a szövegértés, vagy simán értetlenkedsz. A leghelyesebben megfogalmazva beszélhet általában közéleti kérdésekről, például ez esetben beszélhetett volna arról, hogy milyen jók az európai keresztény értékek, és milyen piszok káros az európai keresztény kultúrától eltávolodni, de nem teheti le a voksát egy politikai kurzus, egy politikai párt, jelen esetben a Fidesz rendszere mellett. Ennél jobban nem tudom megfogalmazni, hogy te is értsd.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.17. 16:29:46

@Holger Hartland:

Az 1. kérdésre "nem", a 2.-ra pedig "igen" a válasz. Ha korrekt módon, udvariasan fejtette volna ki a véleményét @nénike:, akkor is számos ponton problematikus lett volna (teológiai és morális vonatkozásokban is) az a vélemény, de arra kapott volna egy korrekt és udvarias kiigazító választ.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.17. 16:41:00

@komment1:

"...ez esetben beszélhetett volna arról, hogy milyen jók az európai keresztény értékek, és milyen piszok káros az európai keresztény kultúrától eltávolodni, de nem teheti le a voksát egy politikai kurzus, egy politikai párt, jelen esetben a Fidesz rendszere mellett..." --- írod.

Hibás gondolatmenet! Ha az európai keresztény értékekről beszélt volna, akkor értékekről mondott volna ítéletet és nem a politikai rendre vonatkozó dolgokról. Akkor most beszélhet a politikai rendre vonatkozó dolgokról vagy nem?! A politikai rend mindig valamilyen hatalmi tényezőkben nyilvánul meg, (a politikai rendet) konkrét személyek, csoportok testesítik meg, ha ezekről nem beszélhetne az Egyház, ezekről nem mondhatna ítéletet, akkor a hajára kenhetné a politikai rendre vonatkozó ítéletmondás jogát (nem tudna hol és hogyan élni ezzel a jogával):-)

ü
bbjnick

Cypriánus 2012.01.17. 16:42:25

bocsánat, egy püspök politikai véleményéhez miért kellene udvariasan hozzállni? Annak mi köze a hitletéteményhez? Semmi. Az egy magánvélemény, ami támadható. Lehet igaza, meg akár tévedhet is. Vagy változhat: Stepinac zágrábi érsek pl, 1941-ben örült a német bevonulásnak, és a horvát államnak, mert ahorvát függetlenségi gondolat híve volt 2 év múlva már gyűlölte, mert látta a szerbek tömeges kiirtását (kb. 800 000 szerbet öltek meg az usztasák elkéspesztően állatias balkáni módon ). Most akkor melyik Stepinac beszéd volt érvényes és iránymutató amit tisztelni kell? Mindkettő politikai vélemény volt, persze a szerbek és zsidók megmentésére felszólítani 1943-ban az usztasa téboly és terror közepén összehasonlíthatalanul bátrabb és keresztényibb cselekedet volt, mint 1941-ben a nemzeti eufóriában üdvözölni a "független" Horvátországot, hiszen ahhoz 1941-ben pont nem kellett semmi fizikai és szellemi bátorság (a "független horvát állam" uralmát 2 év múlva már a "borzalom és sötétség idejének" nevezte)

komment1 2012.01.17. 16:43:47

@bbjnick: Ezzel a politikai rendről mond ítéletet, kedves bbjnick, ti. a Fidesz per pillanat a Jobbikkal karöltve kivezeti az országot az európai keresztény kultúrkörből. Nem baj, ha nem érti, van ideje gondolkozni rajta.

Apeiron (törölt) 2012.01.17. 16:53:31

@Google:

Ezt a cikket számos ponton lehetne támadni, beérem eggyel.

" Yet the biggest canard is that it is “undemocratic” for the government to gain influence within the Hungarian Central Bank. Why? Because elected representatives may overrule cronyism among the bonus-entitled classes – exactly what every European electorate yearns for in vain."

Aham. Pont a fidesz fogja véghezvinni az "overrule cronyism"-t.... Nem tudom, hogy sírnom, vagy nevetnem kéne.

Az "overrule cronyism" jegyében lettek kinevezve vagy kaptak munkát, adófizetői pénzeket az alábbi személyek és intézmények:

Scmitt, Némethné, Szájerné, Pálffyné, Zoób, Stumpf, Századvég, Pintér cégek, stb...

Vicc.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.17. 16:58:52

@komment1:

"Ezzel a politikai rendről mond ítéletet, kedves bbjnick, ti. a Fidesz per pillanat a Jobbikkal karöltve kivezeti az országot az európai keresztény kultúrkörből." --- írja.

Ez vagy így van vagy nem, de hogy jön ez most ide?

Az előbb még azt fejtegette, hogy az Egyháznak nincs joga a politikai rendre vonatkozó dolgokról ítéletet mondani, csak általános, erkölcsi tárgyú észrevételeket tehet. Erre jeleztem magának, hogy a politikai rend már csak olyan, hogy mindig konkrét hatalmi tényezőkben nyilvánul meg, konkrét személyek, csoportok testesítik meg. Egy adott politikai rendről, tehát, nem lehet úgy általában beszélni. És akkor most jön ezzel a kivezeti-bevezetivel, meg hogy én nem értem... Most akkor hogy legyen ez az ítéletmondás? Ha szidná Székely püspök a F*desz-kormányt, akkor nem vétene Egyháza törvényei ellen, de mert pozitívan foglal róla állást, így vét? Hogy van ez maguk felé?

ü
bbjnick

Google 2012.01.17. 16:59:04

@komment1:

Ne erősködjön itt, hisz látszik, az fáj magának, hogy nem a maga szája íze szerint szólt a segédpüspök.
De már látom is, rá fognak szállni, levelekkel fogják bombázni, mennyire nem lehet a jelenlegi kormány mellett kiállni. Mennyire nem szabad abban, miről mit gondoljon. Európai értékek; itt a kereszténység elutasítására gondol? Nagyszerű egy érték, mondhatom. És a többi sem különb.
Ezek maguk, állandóan csak ítélkeznek, alakítani akarják a maguk ízlése szerint a világot. Rá sem hederítenek arra, talán többen vannak azok, akiknek így van jól, erre vártak nyolc kerek éven át.
Tanulják már meg végre azokat is tisztelni, akiknek más véleményük van!

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:07:54

@Google: Feljelentik, oszt mehet panaszra.

Google 2012.01.17. 17:07:58

@Apeiron:

Nagyon jó. És tudod, miért? Azért, mert még mindig jobb két "bónuszra jogosult osztály", mint egy, mert legalább figyelik egymást, szólnak, ha valami olyat tapasztalnak. A most éppen kegyekből kiestek nem szólnak, ezek visítanak, sivalkodnak, ütnek, csípnek és harapnak. Vérmérséklet kérdése.
Az igazság az, hogy idáig, tehát olvasd és értsd, idáig ugyanaz a szoci nómenklatúra zsebelte be az összes bónuszt. Most, mire elfogyott, hát osztozzanak legalább! A Nagy Semmin, azon.

tevevanegypupu 2012.01.17. 17:09:31

@Bell & Sebastian:

Ja? Azt en sem bannam, ha idonkent a megfelelonek egy jo nagy tarkost lekevernenek. Mert ugy tunik a szep szo nem mindenkinel hatasos.(:

M. Péter 2012.01.17. 17:13:02

@komment1: Az új alkotmányt méltató cikk pont egy unionista, vagyis a függetlenségi törekvéseket ellenző lapban jelent meg.

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:13:09

@komment1: Kezdem érteni, mit is tetszik akarni aláaknázni. Kicsit még túráztassa magácskát, le is kopik a cukormáz, kibukkan a lényeg:

Dzsízasz volt az első kommunista, aki antiszemita (és jobboldali) az nem is keresztény. Nagyon jó!

Google 2012.01.17. 17:13:42

@Bell & Sebastian:

Persze hogy feljelentik, hisz ez van a génjeikben. Ez a kommunizmus értéke, vagy öröksége, vagy ökörsége, vagy.
Az a disszonáns, hogy aztán még őket kell vigasztalgatni, mert üldözi őket úgymond az Orbán.

Google 2012.01.17. 17:18:45

@Bell & Sebastian:

Mímelik csak, hát persze.
És amilyen maflák, csak egyszer is bérmálkoznak. Ahelyett, hogy többször is kivennék a részüket a jóból!
Mazsolák.

Apeiron (törölt) 2012.01.17. 17:18:49

@Google:

Deogy szólnak. A fidesz és az mszp között évekig meg volt a kompromisszum egymás sunyiságainak leplezésében. Olajügyek, egykori belügyi akták. Semmiféle verseny nincs ebből a szempontból, csak mutyikartellezés.

"Az igazság az, hogy idáig, tehát olvasd és értsd, idáig ugyanaz a szoci nómenklatúra zsebelte be az összes bónuszt."

Olajügyek. Nem mondok semmi mást.

Google 2012.01.17. 17:22:36

@Apeiron:

Jó, olajügyek.
70-30%, ez lenne? És hetven a szociknak, a húszból tizenkét évig? Sok, azt mondom, sok.
Leplezzék csak le egymást, attól soha nem szabad félni.

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:23:03

@Cypriánus: Ha összefutnál azzal, akinek a nevét bitorlod, most saját kezűleg ontaná ki a beled. Ennyit a forma és tartalom egységéről, karthágói pártütő. :)

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:24:24

@Google: Majd találkozunk a nagypénteki éjféli misén velük. :)

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:27:03

@tevevanegypupu: Makarenkó állítólag saját kezűleg két pofont ha kiosztott, sokat mondok. Inkább mással csépeltette tanítványait, de a legjobb egymással. :)

Apeiron (törölt) 2012.01.17. 17:32:41

@Google:

Leszarom, hogy hogyan oszlik meg a korrupciós pénz. Tényleg. A mi pénzünket lopják. Akinek jobban esik, hogy az egyik lop a másik helyett, azt szarnak sem nézem.

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:37:34

@Apeiron: És ki lopja a legtöbbet, úgy hatmilliárdot naponta? Mert az még libából is sok.

tevevanegypupu 2012.01.17. 17:38:03

@Bell & Sebastian:
Makarenkoval egyebkent valoszinuleg tobb fraszt kiosztottak mikor mar konyv formajaban letezett, nyilvan jol csattanhatott. A legjobb az, amikor egymast utik-vagjak a testi fenyitest ellenzok vele.(:

komment1 2012.01.17. 17:42:05

@M. Péter: Rendkívüli. De ez az interjú nem unionista.

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:44:37

Nem hát, nonkonformista.

komment1 2012.01.17. 17:45:57

@Google: @Bell & Sebastian: Nagyon mellélőnek a jó kis kategórizgatásaikkal. Speciel erre a kormányra szavaztam, főképp a szoci nyolc év ellenében, éppen ezért rühellem annyira, amit most csinál a Fidesz. Nem erre számítottam, de ezzel így van még több, mint egy millió volt szavazójuk. De azt hisznek, amit akarnak.

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:46:54

@tevevanegypupu: Ha hiszi ha nem, Makarenkót istenként tisztelték a lelencgyerekek, még felnőttként is visszajártak hozzá gyón..., kollektív önkritikát gyakorolni.

a nép 2012.01.17. 17:48:01

Komolyan az eszem megáll! Ha ez az egész nem összeesküvés, akkor semmi sem az!
A magyar népet jogtipró módon fosztották meg a hatalmától és annak a jogától, hogy ezt a mindenkori alkotmányozás folyamán népszavazással gyakorolja!!!!!!
Míg az Alkotmányban ez áll: "A pártok közreműködnek a NÉPAKARAT kialakításában és kinyilvánításában." valamint: "A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, VALAMINT (jelentése: és) közvetlenül (azaz népszavazással) gyakorolja." addig a JOGILAG SEMMIS tákolmányban ez áll: "A nép a hatalmát választott képviselõi útján, KIVÉTELESEN közvetlenül gyakorolja." meg ez: "8.cikk
(3) NEM LEHET országos NÉPSZAVAZÁST tartani
a) az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről"
Továbbá az Alkotmányban ez áll: "Az Országgyűlés a NÉPSZUVERENITÁSBÓL eredő jogait gyakorolva... ... megalkotja a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYÁT" Nem Magyarország alaptörvényét, hanem a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYÁT!!!! De folytatom. A tákolmány szövege szerint: "(2) Az Országgyûlés
a) megalkotja és módosítja Magyarország Alaptörvényét;" Tényleg??? Tehát megalkotják az alaptörvényt, amiben felhatalmazzák magukat az alaptörvény megalkotására?????? Mi vaaan?!?!?! És az esküvel mi van??? "1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról
12. § (1) A köztisztviselőnek kinevezésekor esküt kell tennie.
(2) Az eskü szövege a következő:
„Én ......... esküszöm, hogy hazámhoz, a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGHOZ és ANNAK NÉPÉHEZ hű leszek. ORSZÁGUNK ALKOTMÁNYÁT, ALKOTMÁNYOS JOGSZABÁLYAIT megtartom." Tehát esküjüket megszegve, a népet megfosztva hatalmától, felhatalmazás nélkül visszamenőleges hatállyal létrehoztak egy bábállamot. EMBEREK!!! Ébredjetek már fel!!! Nem kell ahhoz jogásznak lenni, hogy lássátok ez jogtiprás!!!! Ehhez képest tizedrangúak a cikkben felvetett aggályok és semmi másról nem szólnak, mint a figyelem elterelésről!!! Milyen jegybanki függetlenséget sért, az az Orbán Viktor, aki maga tette lehetővé, hogy az MNB végleg elveszítse azt? 2001. évi LVIII. törvény: "Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik
teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank
kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen
más szervtől." Ezt nevezem függetlenségnek! Komolyan megáll az eszem! Ez az egész egy nagy színjáték! Egy polgárháború vagy forradalom esetén (és az lesz, efelől ne legyen kétségetek) még alkotmányozó nemzetgyűlést sem lehet jogunk összehívni, pláne nem szükségállapotban, nyakunkon mondjuk az európai csendőrséggel! GONDOLKOZZATOK!!!!!!!!!

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:50:26

@komment1: A meséknek hinni a számok ellenében, nem hiba, bűn. Méghozzá kiválóan alkalmas égbekiáltó bűnök elleplezésére, de mit magyarázom én ezt egy kereszténynek, ha jól ismeri a katekizmust?

tevevanegypupu 2012.01.17. 17:52:15

@Bell & Sebastian:

Jo sok lelencgyerek lehetett, szegenyeknek a szulei gondolom mind elarultak nepuk nagy tanitojat. Szornyu korulmenyek kozott nohettek fel.

a nép 2012.01.17. 17:52:29

NINCSENEK PÁRTOK! NINCS JOBB, MEG BAL!!! 22 ÉV ALATT ERRE, HOGY A FÉSZKES FENÉBE NEM LEHET RÁJÖNNI?!?!?!? NAGY AZ ISTEN ÁLLATKERTJE, DE SZINTE CSAK BIRKÁKKAL VAN TELE!!! :(

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:53:03

@a nép: Kiválóan hozod a vezérszavakat Zsákmányos Frodó, vagy mi a fasz is vagy te. Csak nem a nép. :)

Bell & Sebastian 2012.01.17. 17:56:44

@tevevanegypupu: Hát kaja, az nem nagyon volt, az tény. Jó régen olvastam a Mestert, még akkor, amikor nem túl gyakran repkedtek izraelita haramiák a magyar levegőégben. Meg zongoránk sem volt.

komment1 2012.01.17. 17:57:19

@Bell & Sebastian: Te miről beszélsz? A számok alapján ez a kormány egy katasztrófa. Nem szoktál tankolni? Akkor is hallhattál a benzinárról.

Google 2012.01.17. 18:01:51

@a nép:

Ekkora nagy felfedezéseket tett az elmúltkétévben, vagy eddig is kiabálta ezeket a nagy igazságait, csak talán kisebb bötükkel?
Majd meglátja, amikor megint szavazásra kerül a dolog, hogy igenis csak jobb és bal van, lehet választani.
És éppen az a legjobb ebből az elmúlt húsz évből, hogy már csak nem bal van!

a nép 2012.01.17. 18:08:43

@Bell & Sebastian: Érdemben is hozzá tudsz esetleg szólni? :)

Apeiron (törölt) 2012.01.17. 18:09:41

@Bell & Sebastian:

Eszkalálódik a vita a befektetési bankokra?

Bell & Sebastian 2012.01.17. 18:10:03

@komment1: Ööö, arra gondoltam, hogy minden egyes, bejövő EU-euróval szembesétál öt-hat másik, csak kifele.

Nem-e esetleg-e ezen a rendkívül kellemetlen tényen kellene lovagolnod? Vagy ne fizessük vissza a hitelt, oszt lesz itt jólét, egyből?

Google 2012.01.17. 18:14:49

@komment1:

Az egész világon rosszabb lett a helyzet, tankoljon bárhol is az ember.
Van valaki, aki elhiszi, hogy más kormány alatt nem emelkedne ezekben a vészterhes időkben ugyanígy a benzin? Az euró, a chf, vagy a dollár?
De aztán lehet, hogy valahol, az Óperenciás tengeren is túl, van nekünk egy keresztapánk, aki közbejárhatna értünk, csak most nem akar, mert nem tetszik neki a renccer!
Sőt, még a MNB-be is felhalmoztunk egy csomó tartalékot, de ahhoz csak szigorúan Szakértők nyúlhatnak. Olyanok, mint Olaszországban, vagy éppen Görögországban. Meg is látszik ezeken az országokon a szakértő keze nyoma, virulnak ezek az államok.
Több szakértőt az embereknek! Pénz már nincs.

a nép 2012.01.17. 18:17:02

ááá... Ezt a sötétséget sokáig nem lehet bírni.. További jó bégetést... :D

tevevanegypupu 2012.01.17. 18:18:02

@Bell & Sebastian:

Akkoriban tele voltunk palesztin menekultekkel, Arfat mindenhetes volt nalunk. Regi szep idok.

komment1 2012.01.17. 18:26:03

@Google: Mamma mia. Te élsz álomvilágban. A fenekünk is kilóg a gatyánkból, ha nem kapjuk meg ezt az IMF kölcsönt, akkor irány az államcsőd mindne elemző szerint, az összes környező szomszédunknál sokkal rosszabbul mennek a dolgaink, a tótok hozzánk járnak megint bevásárolni, mint a legrosszabb Gyurcsány időben... Komolyan mondom te, sőt ti egy párhuzamos valóságban éltek.

betyár (törölt) 2012.01.17. 18:33:03

@Google: @Bell & Sebastian:

úgy látszik, mostanában ilyen katolikuskámingaut-hullám van. itt egy másik gyöngyszem:

"Egy katolikus szentnek szoktam néha elmondani a bajom, évente párszor, ha eljutok egy templomba."

puska nélkül rájönnek-e ki?:)

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.17. 19:03:14

@bbjnick: tényleg, mit művel nénike? csak nem ő az ordas?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.17. 19:34:11

@betyár: A betyar nevu elmebeteg most is engem gunyol a mandineren. A mandineres idiotak nem adjak meg nekem a tiszteletet. Politicus, erge, turul neha igen, a tobbiek nem. Ezt a bajomat is el szoktam mondani egy katolikus szentnek evente parszor, ha eljutok egy templomba. Ilyenkor haverom Big JC ram kacsint a feszuletrol. A tekintete azt uzeni, hogy ne is torodjek ezekkel a nyuszifulekkel, mert ezek alsobbrenduek nalam. En Valaki vagyok, ezek meg teljesitmenynelkuli tehetsegtelen senkik. Mint ez a betyar nevu idiota is.

Puska nélkül volt! :)

Bell & Sebastian 2012.01.17. 19:34:13

@betyár: Epeömlés -blog, egyértelmű. Onnan kapni lapostetűt, tök ingyen.

Bell & Sebastian 2012.01.17. 19:37:07

@tevevanegypupu: Meg Lújz Korválán. Van hát, csak gyere!

Bell & Sebastian 2012.01.17. 19:39:54

@a nép: A Párttal egy az utunk, a népet ezennel ki is húztam.

betyár (törölt) 2012.01.17. 20:50:33

@Holger Hartland:

:))

@Bell & Sebastian:

látom, ez megalázóan könnyű volt magának:)

tevevanegypupu 2012.01.17. 21:12:40

@Bell & Sebastian:

Remelem Orbannak holnap sikerul alapveto ertekeinket megvedeni es esetleg egy balhorgot felhelyezni azoknak, akik a Gyurcsany kormany tevekenyseget szo nelkul hagytak, jelenleg pedig egyedul csak a bankok erdekeiert aggodnak, es kulonosen a birak emberi jogaiert.

mzoltán · www.szuveren.hu 2012.01.17. 21:15:20

Poszt: respect brother (or sister?)

evil overlord (törölt) 2012.01.17. 22:29:53

@Bell & Sebastian: @jose maria padilla: Nem tudom miért baszogatják Cypriánust, derék jobbernek tűnik. Mondjuk nincs zs-ügyi fixációja, de mindenkinek lehetnek hiányosságai.

Egyébként gratulálok, egy nyugállományú csendőrőrmester sokkal tiszteletreméltóbb alak, mint a buzi málnási.

tistedur 2012.01.17. 22:37:06

@evil overlord: hja kérem, aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére..

Bell & Sebastian 2012.01.18. 00:05:33

@betyár: Fura dolog az emlékezet, az extremitás jobban megragad. De ha név szerint kérdezi és fejből, már szarban vagyok.

@evil overlord: Rosszba kötött bele. Ráadásnak rossz oldalon.

Bell & Sebastian 2012.01.18. 00:07:07

@tistedur: Így van, az alárendelt alázata a feljebbvalója iránt, az fontos.

Bell & Sebastian 2012.01.18. 00:13:16

@tevevanegypupu: Az első jó ötlete, hogy kitakarítja a rózsadombi múmiákat. Pont elég segghülye marad még így is, már csak a rendszerrel, korrupcióval és törvényekkel kéne kezdeni valamit, de hát ne legyünk telhetetlenek, ez is valami.
Oszt közük mi van ehhez, tán a rokonok szomorúak, hogy elapadt a tej?

Meglássuk, mi lesz ma. :)

tistedur 2012.01.18. 00:39:37

@Bell & Sebastian: miért maguk cyprianus feljebbvalói?

valahale 2012.01.18. 01:05:25

Az emberek azért járnak templomba, hogy hallgassák a misét és elvégezzék a szükséges lelki gyakorlatokat. A papok ebben segédkeznek neki, mivel az átlagember nem túl jól képzett Istennel való kommunikációban. HA hitéleti kérdésekről szeretnék többet tudni, megkérdezek egy egyházi személyt. HA viszont a politikára leszek kíváncsi, akkor meg pl. egy politológust. Csavarhúzóért nem a sarki zöldségeshez fogok leugrani, akármennyire is szeretem a salátájukat.

VI. Béla 2012.01.18. 06:06:37

@valahale:

Hát ez egy jó nagy tévedés, ettől szenvedünk az elmúlt húsz (hatvan) évben.

tevevanegypupu 2012.01.18. 08:13:05

@Bell & Sebastian:

Csak abban lehet bizni, hogy a Bajnai-Gyurcsany-Molnar Csaba es Karacsony Gergely altal megalmodott szovetseg - a kulfoldon felkorbacsolt barati kutyak vakkantasai ellenere - sem lett sokkal nepszerubb. Legalabbis videken nem.

tarackos 2012.01.18. 08:43:07

Ezzel a poszttal nehéz vitatkozni. A katolikus egyház a rendszerváltás óta gátlástalanul nyalja a jobboldal valagát ami mindig partner volt az ügynökmúltjuk és egyéb botrányaik eltusolásában. Most törlesztenek. Ilyen egyszerű. Ilyen volt ez mindig. Nem tudom feleldni az egyik méltóság megjegyzését. A Vatikán már megtanulta, 100 év múlva senki sem emlékszik a botrányokra...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.18. 08:46:37

@evil overlord:
nem tudom van e nagyobb gennyvödör, mint egy olyan fickó, aki a hardkór náci egyetemi évek után valami nyálas undorító, és igaztalan, csak rajongásszerű, tehát megint efemer filoszemita őrjöngésbe kezd újsütetű kereszténysége mián. és pluszban még a köcsög katalánok iránti rajongása!? :)
tudja a katalánok olyanok, mint a románok, valahogy franciának képzelik magukat. pedig csak dilisek, liberálisok, komcsik, és buzik.
így valahogy.
nos, az ilyen jobber elmehet a picsába. az ilyenből holnap melegfelvonuló lmp-s is lehet.

evil overlord (törölt) 2012.01.18. 10:18:23

@tistedur: Épp elég ballib droid van, aki igényli a lőszert, nem kellene a sajátokra pazarolni :)

@Bell & Sebastian: Prohászka nem véletlenül kap hideget-meleget. Természtesen más volt az ő antiszemitizmusa, mint a nyilasoké, de akkor sem szép dolog egy paptól.

@jose maria padilla: Ön személyesen ismeri Cypriánust? Én csak a Konzervatóriumról ismerem, olvastam pár kommentjét. Nem tűnik filoszemitának (de nem is utálja őket).

A katalán nyelv írásban egy kicsit emlékeztet a franciára. Ez amúgy Cypriánushoz, vagy az őrmesterhez kapcsolódik?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.18. 10:22:42

@evil overlord:

Ez maga:-) Egy papot "megítél", mert vallása törvényeit követi, de kissé unottan ironizál a magyar felnőtt lakosság kb. 40%-ának stigmatizálásán:-]

ü
bbjnick

valahale 2012.01.18. 10:45:57

@VI. Béla:
Igazad van, valóban tévedtem. Csak felvázoltam, mi lenne az ideális, és tényleg valóságként állítottam be. Ezt még gyakorolnom kell, na.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.18. 11:20:30

"Fel kell ismerni, hogy Magyarország a katolicizmusnak köszönheti Trianont, a Don-kanyart, a holokausztot, a kommunista elnyomás negyven esztendejét, az ígéretesen indult demokrácia és a harmadik köztársaság elvesztését. Neki köszönheti, hogy a világ szemetjévé lettünk. Ha nem tűnik el a katolicizmus a közéletből, és jobboldali ideológiai pártokon keresztül ostromolhatja tovább a demokráciát, akkor hiába tűnik el Orbán Viktor, a szenvedésnek soha nem lesz vége, mert jön helyette más. Akkor a gyűlölködés, az antiszemitizmus soha nem hagyja el az országot. A katolikus pártokat a magyar történelem tapasztalatai alapján ugyanúgy be kell tiltani, mint ahogyan a Szovjetunió Kommunista Pártját betiltották a Szovjetunió bukása után. Sóval kell behinteni a helyüket."

mandiner.hu/cikk/20120118_bartus_laszlo_katolikusellenes_partot_kellene_alapitani

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.18. 11:44:17

@evil overlord:
dehogy ismerem, a fentiek mind tőle származnak. egyébként rendes fickó, kedvelem is. éppen ezért vagyok vele szigorú. képzelje, ha nem kedvelném! :))

evil overlord (törölt) 2012.01.18. 12:18:05

@bbjnick: Mi a búbánatos fene van? Még mindig a cigaretta miatt ideges? Arra majd ott válaszok (később, mert hosszú lesz).

@jose maria padilla: Úgy látom nem követtem eléggé Cypriánus munkásságát. Amit idéz tőle, azt önnek írta?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.18. 12:42:00

@evil overlord:
jajj, mit lovagol már azon a szerencsétlenen, nyilvános kommentekben volt leírva katalánfansága-rokonsága, náci múltja, neofita jelene. de több szót ne. nem ér annyit a csávó.)

bz249 2012.01.18. 13:08:31

@evil overlord: "A katalán nyelv írásban egy kicsit emlékeztet a franciára."

A katalan nyelv az az okszitan. Es a bena spanyolokkal ellentetben a franciak felszamoltak a sajat katalan kisebbseguket (valojaban nem is kisebbseget alkottak a Francia Kiralysagban, de a lenyeg a felszamolas).

Cypriánus 2012.01.18. 16:09:18

Tisztelt Evil Overlord! köszönöm, hogy a sorait!Mivel magam vállaltam egy elég harcos véleményt egy ikonikus figuráról, ennél durvábbakat is vártam...:-)

Tisztelt José Maria stb. stb. Grift ! bevallom, csalódottan azt hittem, vesztett régi erejéből, de örömmel látom él még Önben az ősi andalúz tűz!!!
:-) ..elevenembe tapintott, valóban egy VII. kerületi romkocsmában ülve szivárványszínű pulcsiban tekerek jointot a pasimmal, Bélával, akivel az LMP tüntetésén jöttünk össze, azóta együtt járunk ökotudatos előadásokra a Gödörbe, jógázni, és zsinagógába.
Szóval:
ad 1) mint már írtam Önnek, soha nem voltam náci, kérem ne gyártson legendákat. Egyetemista éveim elején, az extremitásom csúcsán voltam rövid ideig kb, olyan , inkább dél-európai típusú tradicionális szélsőjobb, mint amilyenhez Ön vonzódik. De kinőttem. Viszont soha nem voltam nemzetiszocialista.Amúgy rég voltam egyetemista, szóval a "neofita" szó, már csak életkori okokból sem igazán igaz...:-(..(mondjuk, ennek annyira nem örülök.)

ad 2) Zsidók: Ön, minta falangizmus nagy magyar rajongója, bizonyára hallott a Primo de Rivera féle "szefárd visszatérési törvényről", amit Franco -az összes Rivera féle törvénnyel együtt -újra érvényre emelt ...:-)...a II. VH alatt zsidó emberek tömegei menekültek meg a német uralom alá kerülő területeken, úgy, hogy erre hivatkozva megkapták a spanyol állampolgárságot . akkor most Franco a világglobálcionista nemtudoménmicsoda volt?

ad 3) katalánok: családi okból kötődöm hozzájuk! (rokonság). Nagyon leegyszerűsítő az Ön katalán-képe. Először is, a spanyol egységállam -szemben a történelmi Magyarhonnal!!!-nem volt régi képződmény, a XV. század utolsó évtizedeiben jött létre, de spanyol-castellano-nyelvű "egységes nemzetállamot" igazán csak a modern korban (részben francia példák után) kezdtek belőle csinálni. Tehát azt is mondhatnánk, hogy a katalán nyelv a rögvalóságból fakadó, bolgárlászlói értelemben vett törzsökös lét, míg a spanyol egységállam a maga beolvasztó tendenciájával a modernizmus szörnyű rákfenéje, amelyik szivattyúzza(!!!) a jóval gazdagabb kisebbségek (katalánok, baszkok) pénzenergiáját a kevésbé fejlett többségi etnikumhoz, -és ez még nagyjából igaz is.
Saját népünk példája is mutatja: hogy egy etnikai-nacionalista törekvés balos vagy jobbos mezben jelenik e meg, sokszor szerencse dolga, illetve válasz arra hogy a rivális/domináns nép mit választ. Pl. a magyarok a reformkortól 1849-ig, majd az emigrációban utána is- a balos-liberális forradalmi felfordulások és a haladárság elszánt híveinek számítottak, (teszem hozzá kb a mai napig minden magyar falu főutcája Kossuth, és van egy Petőfi. ) A korabeli spanyol konzervatív gondolkodó, Juan Donoso Cortés rendkívűli aggodalommal figyelte Magyarországot, és a tavaszi hadjárat idején egy kétségbeesett levelében ezt írta: "rémisztő, milyen nagy a gonosz hatalma a világban!". Tehát neki mi, magyarok voltunk azok, amelyek Önnek a " köcsög felforgató katalánok"...és valóban, lássuk be, Kossuth tényleg baromi kártékony volt az irreális függetlenségi és republikánus mániáival. De attól még a magyar tényleg nem osztrák, ugye, (ahogy katalán sem kasztíliai). Szóval, ha politikai szimpátiákat nézzük, magam pl. nem tudok teljes mértékben szimpatizálni az 1848-as magyar társadalom illúzióival, ha meg is értem, kb. mi motiválta őket. Sokban hasonló a helyzet a katalánokkal. Szóval, nem olyan egyszerű adolog , kérem. Sőt a katalánokon és baszkokon kívűl nem sok oylan népet láttam(még a wales-ieket) akik azonnal megértik a határon túli magyarok sérelmeit, és együttérzően föl is háborodnak azon.

Cypriánus 2012.01.18. 16:16:48

Tisztelt Bbjnick!Bartus volt már pszichiátriai fekvőosztályon beteg, ezt saját maga írta le a"Fesz van"-ban. . .Lehet , hogy elfelejtette bevenni a gyógyszerét, vagy rosszul van beállítva, és újra rászorulna egy kis istápolásra....:-)....nagy kár, hogy bezárt az OPNI!!!

Cypriánus 2012.01.18. 16:18:38

mármint, köszönöm a sorait Evil Overlord, pardon, félbetört mondat lett...elnézést.

Cypriánus 2012.01.18. 16:21:10

bogárlászlót akartam írni...de lehet hogy tudat alatti áthallás volt...:-)

evil overlord (törölt) 2012.01.18. 16:23:45

@jose maria padilla: Muhaha, ehhez képest sokat tud róla :)

@bz249: A jó pap holtig tanul (mégis hülyén hal meg): ma is tanultam valamit.
Egyébként piszkálja csak fallangista barátunkat, hogy ne csak ő piszkáljon másokat!

@Cypriánus: Nincs mit. Mint feljebb írtam, ilyen vészterhes időkben nincs értelme a belviszálynak.
Azt hiszem a skótok is megértenek minket (ugyan leginkább önként mentek bele a UK-be, de nem feltétlenül önként maradtak benne.)

Cypriánus 2012.01.18. 16:35:41

Tisztelt Evil Overlord! tényleg köszönöm!

Tisztelt José Maria Padilla! természetesen nekem nincs semmilyen személyes bajom Önnel , hiszen ez csak egy poszthoz kapcsolódó vita.... Igazából nekem bejött, ahogy engem osztott :-), szerintem vicces, de a félreértésből fakadó nácizást muszáj volt a pontos helyére tennem.

bz249 2012.01.18. 16:37:36

@evil overlord: konfliktusba keveredni a hatosaggal? Malnasi meg csak csak, nade Padilla ormester.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.18. 17:01:05

@Cypriánus:
barátom! igaza van, a náci tévedés volt, valóban inkább fasisztának teccett lenni. ez ég és föld. tahóknak, félre: komolyan ég és föld, nincs irónia.
de rivera és franco nagy lelkek és jó politikusok voltak. és az egységes spanyol államban a szefárdok nem jelentettek az égvilágon semmi veszélyt. arra már nem térnék ki, hogy mi a különbség a szefárdok és a mi jó askenáci barátaink között :)
a katalán rokonság elvakítja.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.18. 17:04:11

@Cypriánus:
teljesen igaza van, hogy jófej vagyok, és abban is hogy helyrepofozta a nácizást! :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.18. 17:06:06

@bz249:
okos ember maga. nem véletlenül lett túdós külországban :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.18. 17:10:41

@Cypriánus:

Egyrészt, nem mentség! Az Amerikai Népszava nem egy diliblog, hanem egy hivatalos, bejegyzett sajtótermék. Másrészt, ha mindenkit minden alól felmentünk, aki pszichiátrián feküdt, akkor jól néznénk ki! Bartus, szerintem, pontosan tudja, hogy mit beszél! Ez a pszichiátriai hivatkozás pedig csak egy ballib trüczk, ezzel hárítják el maguktól a Bartusról rájuk is rájukcsapódó sz*rt --- egyébként valószínűleg egyáltalán nem bánják Bartus ámokfutását.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.18. 17:15:29

@evil overlord:

"Mi a búbánatos fene van?" --- kérdezi.

Ez a búbánatos fene van: "Prohászka nem véletlenül kap hideget-meleget. Természtesen más volt az ő antiszemitizmusa, mint a nyilasoké, de akkor sem szép dolog egy paptól."

Máshogyan volt ő büdös, mint egy nyilas, de a bűz az csak bűz? F*sza!

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2012.01.18. 17:51:32

@bz249: Már nyugállományba vonult.

@Cypriánus: Nincs mit :)

@bbjnick: Milyen bűz? Annyit állítottam, hogy egy katolikus paptól az ember egy kicsit többet várna (Igaz, hogy ez a II. Vatikáni Zsinat előtt volt). Az hogy pl. Wagner antiszemita volt, az kisebb súlyú (a zsidók szerint nem, de ez legyen az ő bajuk).

Bartus gyakorló elmebeteg. Igazából rá kellene ereszteni Kündüt.

szesztű_hányni 2012.01.18. 18:01:07

@evil overlord:

"egy katolikus paptól az ember egy kicsit többet várna" --- írja.

Mégis, mit? Mi Prohászka bűne?

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2012.01.18. 18:32:23

@szesztű_hányni: Prohászka kissé érdesen szidta a zsidókat. Bár ha jól tudom, ez igazából nem faji, hanem pénzügyi alapon nyugodott.

betyár (törölt) 2012.01.18. 19:24:30

@Bell & Sebastian:

ezüsthajú barátunk. bipolar ilyet leírni sem merne:))

Alfőmérnök 2012.01.18. 20:34:56

@evil overlord: Nem ismerem Prohászka "nagy" antiszemita műveit, de gondolom, amiket oly' szívesen idézek tőle széljobberek, és talán bizonyos szempontból "neccesek", azok hosszabb szövegekből/gondolatmenetekből kiragadott részletek. Mert amit olvastam tőle, (bár nem az én világom, de) az alapján nekem teljesen értelmesnek és kulturáltnak, "szalonképesnek" tűnt a faszi.

evil overlord (törölt) 2012.01.18. 21:31:57

@bbjnick: Elég régóta rontom itt a levegőt, hogy tudjam :)

@Alfőmérnök: Én sem ismerem túlzottan a munkásságát, de tényleg van pár elég "agresszív" idézet tőle. Valószínűleg a saját korában nem volt kiemelkedően durva, és azt sem tudhatta, hogy gazemberek fognak rá hivatkozva gyilkolászni, de akkor sem szép egy paptól en general szidni egy népcsoportot.

Bell & Sebastian 2012.01.19. 00:27:24

Eszem megáll, hogy felváltva és naponta kell megvédenem -ráadásnak jobbosok ellen- hol Prohászka Ottokárt, hol Mindszenty Józsefet.

Most már akár rátérhetnénk a hüvelygombára is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.19. 06:04:56

@Bell & Sebastian:

"Eszem megáll, hogy felváltva és naponta kell megvédenem -ráadásnak jobbosok ellen- hol Prohászka Ottokárt, hol Mindszenty Józsefet." --- írja.

Igaza van. Ez a következménye annak, hogy Magyarországon húsz éve nincs normális kultusz(vallás-, oktatás- és kultúr)politika (most meg éppen semmilyen sincs!).:-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.01.19. 07:10:00

@evil overlord:

Prohászka Ottokár többezer oldal terjedelmű "oeuvre-jének" (a 25 kötetes "válogatott" letölthető itt (is): www.gondola.hu/cikkek/59632) kb. hetven (vagy még több) százaléka katolikus lelkiségi irodalom (prédikációk, népszerű vallásbölcselet, hitbuzgalmi szövegek stb.), a többi vagy teológiai szakmunka, vagy pedagógiai célú anyagok (a magyar papképzés valaha élt egyik legnagyobb alakja volt), vagy modern filozófia (neki köszönhetjük pld. a magyar Bergson-recepciót), ill. (kis részben) katolikus társadalomfilozófia és a katolikus társadalmi (közéleti) aktivitást (elméletben) megalapozó, generáló, szervező szövegek.

Prohászka olyan formátumú "arc" volt, amilyenből (mondjuk) tíznél több nemigen születik egy században egy nemzet életében (lehet, még annyi sem): most, feltételezhető (a prohászkai mű ismeretétől akár függetlenül is), hogy ez az ember faji gyűlölködéssel űzte unalmát, ütötte el fölös idejét?!

Ha Prohászka zsidókról beszél, (mint mindig) akkor is világosan és egyértelműen beszél. Szövegeiben a zsidók leggyakrabban, mint teológiai, biblikus hivatkozások kerülnek elő. Amit az "okosok" manapság fel szoktak emlegetni, mint "zsidózó prohászkát", az (Prohászka) társadalomkritikájának egyik fontos eleme: a "zsidó-pogány morális" bírálata. Katolikus morális platformról bírál egy számára elfogadhatatlan (számos társadalom- és gazdaságfilozófiai következményt is magában hordó) erkölcsfilozófiai szemléletet. Kritikája (a maga korában is) komoly, megalapozott, alátámasztott (volt) és (történeti távlatban) igazolódott. (Aki nekem nem hiszi el, (ma még/vagy ma épp?!) hozzáférhetőek ezek a szövegek, olvassa el!)

Hogy ezért Prohászka a zsidó faji gőg és gyűlölet egyik kiemelt célpontja lett, a leggonoszabb és legmocskosabb módon rúgják, köpik, átkozzák, sározzák, a legképtelenebb hazugságokat koholnak róla (s mindet elkövetnek, hogy még a nevét is kitöröljék az történeti emlékezetből), az a tényeken mit sem változtat.

Szerintem.

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2012.01.19. 11:58:22

@Bell & Sebastian: Mindszentyt tőlem nem kell védenie, Prohászka pedig ambivalens és nem negatív számomra.

@bbjnick: Tudom, hogy Prohászkánál a zsidók mellékes téma volt. Azonban a wikis szócikkkben szereplő idézet (hacsak nem a Stasi-ügynök Brendel hamisította bele) kissé durva egy _paptól_:
„A zsidó morál valóságos átka a keresztény műveltségnek, amely átkon ez a keresztény kultúra okvetlenül tönkremegy, ha nem dobja ki magából a mérget.”
„A zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet, s a nemzetnek nagy részét koldusbotra juttatta.”
„Az antiszemitizmus a keresztény erkölcstan és a keresztény társadalmi rend reakciója, s mint ilyen, a legjogosultabb mozgalom.”

Az antiszemitizmushoz ad értelmezést, de akkor is félreérhető (a jogvédő származúsúak nyilván féltreértik):
„az antiszemitizmus csak akkor jogosult, ha a zsidó birtokszerzést, tehát a zsidó morálist üldözi. S ezen tekintetben természetesen az igazi antiszemitizmus nem a zsidó faj, hanem azon erkölcstelen fajzat ellen irányul, mely, származzék bár zsidó vagy keresz­tény vérből, hódol a zsidó fosztogatási pénzszerzésnek.”

Disclaimer: ha PO nem pap, hanem politikus lett volna, akkor nem szólnék egy szót sem, valószínűleg nem emelkedett ki a korabeli szokásokból.
süti beállítások módosítása