Szilveszter Kígyókirállyal és a Feneketlen Tóval
2011. december 31. írta: TuRuL_2k2

Szilveszter Kígyókirállyal és a Feneketlen Tóval

  Idén évek óta először hagytuk ki a szilveszteri ügetőt: nagymamám nyolcvanadik születésnapját ünnepeltük Vasváron (a tortát készítő cukrász azt mondta, megtisztelve érzi magát, annak idején tanította nagymama, és nagyon jó emlékei vannak róla, ő volt az első tanító a városban, aki nem osztott körmöst). Délután a Csónakázótó partján sétáltunk, s a tó partján álló kígyószoborról eszembe jutott a Feneketlen Tó legendája. Halványan derengett a monda, de arra nem emlékeztem, hogy pont szilveszterhez kötődik: minden év utolsó éjszakáján hozza fel egy kis időre a Kígyókirály az elsüllyedt Vas-vár kulcsát.

  De a világszép Kolta Hajnalka és a hős Gyana Géza szerelmén kívül másról is nevezetes a tó környéke. Itt található a domboldalban, a fák között a Szentkút, Vasvár híres búcsújáró helye. A tópartról a kúthoz és a kápolnához vezető út mentén, attól néhány tucat méternyire bújik meg a város régi, elfeledett fürdője. Nagymamámék és édesanyámék még oda jártak nyaranta fürdőzni, mára fák nőtték be a régi medencéket, amiről mindig a Dzsungel Könyve jut eszembe, ha arra járok. A kápolnát viszont szépen rendbehozták, az oda vezető út hangulatvilágítást kapott és faragott farönkök emlékeztetnek Jézus szenvedéseire.

  Már csak néhány óra maradt 2011-ből, a Kígyókirály bármikor a vasvári tó felszínére emelkedhet a Vas-vár kulcsával – ha nem lesz senki, aki elvegye tőle, egy évre ismét visszatér a mélybe. Boldog új esztendőt!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr563509993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rémusz bácsi 2011.12.31. 20:22:23

Ki finanszírozza a gázt?

tistedur 2011.12.31. 20:27:47

stációk lesznek azok a farönkök :)
nagyidnak pedig boldog születésnapot :)

irreverzibilista (törölt) 2011.12.31. 23:26:34

Elsőzök, jó?

Hámmámegin'nemakordonnalfoglalkoztok, hanemigyekeztekelterelniafigyelmeta KedvesVezetőlegújabbfasságairól?

Viktus 2012.01.01. 02:18:21

"2010-ben, másfél évvel ezelőtt pédátlan összefogás jött létre Magyarországon. Elhatároztuk, hogy összekapaszkodunk, és közösen kijavítjuk azokat a hibákat, amelyektől szenvedtünk az elmúlt évek során. Sokat dolgoztunk a 2011-es évben. Ez az év Magyarország megújulásának éve lett. Átszerveztük, amit át kellett szerveznünk" - mondja a miniszterelnök Facebook-üzenetében.
-

Nem látom a kedves vezetőnk gondolatait :D:D:D

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.01.01. 05:54:35

"Idén évek óta először hagytuk ki a szilveszteri ügetőt"

Nem vesztettetek semmit. Olyan tömegnyomor volt, hogy teljesen élvezhetetlen lett a dolog.
süti beállítások módosítása