Visszatérni az európai művészet főáramába
2011. december 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Visszatérni az európai művészet főáramába

  „The Last Days Of Mankind”, vagyis „Az emberiség végnapjai” címmel rendeznek kiállítást a századelő Monarchiájának művészetéből 2014-ben, a londoni Royal Academy of Arts-ban. A jól ismert bécsi festők mellett a korabeli magyar művészetre koncentrálna Peter Vergo, a kiállítás kurátora. Az Essexi Egyetem művészettörténésze a nyáron tartott előadást a Szépművészeti Múzeumban. A magyar kultúrát az elmúlt években megismerő és megszerető angol professzorral a MúzeumCafé folyóirat számára készítettem ez alkalomból egy interjút, amely a lap aktuális, 26. számában jelent meg.

  „I find the Hungarian language absolutely fascinating, but of course, the language is a barrier. The Hungarian literature is not very well known in foreign countries. Not too much of it is translated into other languages either. Many people say that the Hungarian language is impossible to learn. It is not impossible at all, it is a beautiful language, and I started to learn it. Now I can read Ady, but slowly (he laughs). The other great artist I admire is Béla Bartók. I emphasised in my lecture, that from start to finish, Bartók’s individual voice remains distinctively, unmistakably Hungarian. For a time, his music seemed new enough and challenging enough to startle and even alienate audiences; yet it was also deeply rooted in the soil of his homeland. Without the vital inspiration of Hungarian and Rumanian folk melody, it would have been very different. On the other hand, the question whether or not we are struck by the Hungarianness of Bartók’s music is, in a sense, irrelevant, since his works have long since taken their rightful place on the stage of world music. In my lecture I raised a question: hasn’t the time now come for the wonderful Hungarian modern painters to take their proper place on the stage of world art? Isn’t it time for the »Lost Rider« of Hungarian painting to find his way back home: back into our consciousness of the mainstream of modern European art?”

  A MúzeumCafé szíves engedélyével közöljük Globál rovatunkban az interjú eredeti, angol változatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr893485692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.22. 15:53:36

Én, a Gyula meg a Berény Róbert...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.22. 15:57:41

Én, a Gyula meg a Berény Róbert...

ü
bbjnick

Leskelődő 2011.12.22. 16:40:31

@bbjnick:
@bbjnick:
Hi-hi, régebben az ilyesmit Szesztűhányni kollégára bízta, csak nem beteg szegény? :)

Ez az ánglius Adyt olvas, Bartókot hallgat, magyarul tanul - ez nekem rokonszenves. Lehet, hogy Berényen is túl lát majd egyszer.

Leskelődő 2011.12.22. 17:00:17

@Leskelődő:
Izé... túllát majd.

@bbjnick: Mit is mondott a blogmotorról?

Tenderized Amen 2011.12.22. 18:44:25

Durrel majdnem a Szovjetunióban

Bell & Sebastian 2011.12.22. 18:45:54

Nagy hülye, ezt én akartam mondani.

csillámpóni 2011.12.23. 00:35:54

Nem árulok el titkot azzal, hogy a magyar művészet bevett alkotói gyakorlata híresen (és szinte kizárólag) a nyugaton száz, ötven, húsz, tíz éves mainstream sikeres elemeinek kilopogatása, és itthon (rosszabb esetben a világban) saját fejlesztésű újdonságként tálalása.
A belterjességből fakadó őszintétlenség pedig sok művészt arra a hibás következtetésre vezet, hogy az így épített szánalmas utánzat tulajdonképp meg is érett a világhírre, épp csak hátrányos helyzete nem engedi bekapcsolódni a világ vérkeringésébe az alkotót.
Mivel manapság a tízévesek is jelenidőben érzékelhetik a trendeket, ideje lenne, hogy művészeink is elfelejtsék a korábbi beidegződéseket, a jól bevált lopás és másolás helyett használják a kis kobakjukat valami hazai fejlesztésre. Mert ha más nem is, az egzotikum-faktor miatt esetleg valakit érdekelhet.

is 2011.12.23. 01:02:24

@csillámpóni: na nem baj, majd a hátranyilazó ősmagyar kisplasztika lesz a megváltás, a reveláció, a nóvum, amivel betörünk a világkultúrába.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.23. 05:14:25

@Leskelődő: kifejtené, hogy mi a gondja Berény Róberttel?

@bbjnick: ha kérhetem, egyelőre ne segíts a kishölgynek. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.12.23. 06:02:25

@Leskelődő:

Minket is utolért a racionalizálási hullám: @szesztű_hányni kollégát tartalékállományba helyeztük és fizetetlen szabadságra küldtük:-)

ü
bbjnick

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.23. 09:05:33

Hamarosan Kerényi Kollaboráns Képeinek Konstruktivizmusa előtt fognak meghajolni az eltévelyedett nyugati báránykák, a forradalom nem állhat meg az országhatáron!

Leskelődő 2011.12.23. 09:23:17

@Gasper:
Kedves Gasper, nekem leginkább a karácsonyi készülődéssel van gondom pillanatnyilag. Röpke szünetemben csupán az angol úriember iránt szerettem volna bbjnicket megenyhíteni:)
Berényt nem is ismerem annyira, hogy Magával vitatkozzam róla. Mindenesetre megnéztem gyorsan ezt:
epa.oszk.hu/00000/00022/00615/19563.htm
és néhány képét a neten - a Csellózó nő például kifejezetten tetszik.
A többit, kérem, beszélje meg bbjnickkel, ha ő is úgy akarja. Élvezettel olvasnám rövid pihehőim alatt :)

Bell & Sebastian 2011.12.23. 09:27:15

@bbjnick: Mi meg felvettünk egy diakónust, sok a munka. :)

(Volt valami a Dunán Nagybányáról, oszt jó érzékkel mutattak pár képet is, a legpocsékabb fajtából. Ezt a Berényt nem sikerült megkedvelni, az angolt gondolom a franciasága vonzotta ide, pedig mekkora öröm lenne, ha egyszer a már nemlétező, de hajdanvolt angolságunkat fedezné fel egy kivájt szemű.)

Szerintem Berény esetében a nyughatatlan keleti lélek permanens formakeresése csak elfedi a mondanivaló hiányát, a gyökértelenséget. Pont jó lett volna miniszternek, ahogyan pár napra olyasmi is volt, garantáltan tett volna arról, hogy kikopjon a hétköznapok állandó jelzői közül a szürkeség.

Pedig jól kezdett és elvitathatatlan a tehetsége. Nagy talány, hogy miért nem vált nem hogy Rembrandttá, de még Munkácsyvá sem.

Pedig minden adott volt, ami csak kell. Evett a mérgezett almából, az lehet.

Leskelődő 2011.12.23. 09:28:27

@bbjnick:
Akkor Hányós kolléga szerencsés ember, vagy legalábbis jobban járt, mint néhány kollégám, akiket épp most tettek lapátra.

A blogmotornak is további szép napot kívánok!

csillámpóni 2011.12.23. 13:04:43

@is: a kisplasztikát mondjuk pont hagyjuk. Volt már Nemzetközi Kisplasztikai Biennále fődíjasunk Kasselben, és... Egy rokonszenves emberről és tanárról beszélünk, de mint alkotó... hagyjuk a megítélését az utókorra - és ez a legudvariasabb dolog amit az eddigi életművel kapcsolatban tehetünk.

A naív nemzeti mágikus művészetet pedig lehet lesajnálni, lehet kinevetni, de kortársművészetben csak egy szitokszó van igazán, és az a "trendkövetés".

Legnagyobb trágárság a "szolgai trendkövetés" jelzős szerkezet..

Ami a jelenkor magyar kortársművészetének, ennek a belterjes, vállveregetős/barátkozós/mutyizós családi-baráti melegedőnek a mottója - és még ma is ugyanazok a langyos, elkényelmesedett, közhelyes, önelégült, csőlátású, torzult érzékelésű, hangadói szerepükbe belekényelmesedett liberálisok üzemeltetik a boltot, akiknek az izzadtságszagú megfelelnivágyásán ugyanakkor húsz éve jobban röhög a világ érdemi kortársművészete, mint hátranyilazó szittyákon egyáltalán lehetséges.

Én legalábbis így hallottam egy egzaltált faszitól a Burgerkingben - aztán, hogy igaza van-e, azt tudja a halál.

Alfőmérnök 2011.12.24. 14:02:40

@Gasper: A kishölgy pontosan tisztában van vele, hogy bbjnicknek mi a gondja Berénnyel. Csak egy pöttyet intelligensebb nála. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.25. 09:08:26

@Leskelődő: akar a fene vitatkozni Berényről, főként hogy tök hidegen hagy a festészete. Bbbj-vel meg röviden kitárgyaltuk a témát, még a nyáron, úgyhogy nem lesz itten semmilyen vita. Pusztán az érdekelt volna, hogy érezhetően lefitymáló megjegyzése valós gondolatot is tartalmaz, vagy pusztán bbjnick véleményének halk ekhója.

Más. A karácsonyi készülődést sose gondként, sokkal inkább örömként próbálja megélni. :)
süti beállítások módosítása