Miért beszélnek az európaiak még mindig a háborúról?
2011. december 06. írta: baranyi.m

Miért beszélnek az európaiak még mindig a háborúról?

„Zárják ki szívükből a könyörületet!” (Hitler tábornokainak, 1939 nyarán)

„Egy ember halála tragédia – egymillióé statisztika.” (Sztálin)

  Bloodlands. Így nevezi Timothy Snyder amerikai történész tavaly megjelent nagy sikerű könyvében Európának azt a keleti sávját, ahol a legborzalmasabb pusztítást vitte végbe a második világháború. Ukrajnát, Lengyelországot, Fehéroroszországot és a balti államokat a háború után a vasfüggöny zárta el attól, hogy a nyugati közvéleményt szembesíthessék saját történetükkel, így jó ideig azt sem mondhatták ki, hogy végeredményben két ember együttes műve volt ez az iszonyat: Hitleré és Sztáliné. A háború kitörését a Molotov–Ribbentrop-paktum döntötte el, kimenetelét pedig a Barbarossa-hadművelet.

  Két nép sorsa azonban mégis sokkal szorosabbra fűződött a pusztító évek alatt. A lengyelek és a magyarok barátságának története persze jóval régebbre nyúlik vissza, mint a Harmadik Birodalomé, vagy a Szovjetunióé, amelyeket aztán túl is élt. A XX. Század Intézet évkönyve törzsanyagát ennek a barátságnak a krónikája adja. A vesztesek krónikájáról van szó, hiszen hiába tört ki a háború a Lengyelország elleni agresszió miatt, az ország mellett, a lengyelek elvesztettek hatmillió embert, értelmiségük legjavát, és a fővárosukat – függetlenségükről és szabadságukról nem is beszélve.

  A könyv négy konferencia szerkesztett előadásait tartalmazza: olvashatunk a világháborús vereség történetéről és lélektanáról, a totalitárius koalíció által áldozatnak kipécézett Lengyelországról és a háború kezdeteiről, a katyńi mészárlásról és annak utóéletéről, illetve a tragikusan fiatalin elhunyt történészről, Andrzej Przewoźnikról.

  Miért beszélnek az európaiak még mindig a háborúról? Nos azért – válaszolja a címben feltett kérdésre Vlagyimir Bukovszkij – mert „ez a háború pedig egy percre sem ért véget – mindmáig nem sikerült befejeznünk.” Az egykori disszidens neurofiziológus (akit egyébként tavasszal tüntettek ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével) úgy véli, hogy a Szovjetunió győzelmével az általa terjesztett hazugságok is diadalmaskodtak. „Amíg egy nürnbergi típusú bíróság ítéletet nem mond a kommunizmus bűneiről, addig a kommunizmus nem halott, s addig a háborúnak sincs vége” – fogalmaz a szerző, akinek az oroszországi posztkommunizmushoz is van egy-két keresetlen szava. Bukovszkij egyszer megkérdezett egy régi lengyel kommunistát, hogy mi volt a különbség a náci és a szovjet táborok között. „A nácik azért vertek, hogy eláruljam nekik az igazat, a szovjetek viszont azért, hogy hazudjak. Más különbség nem volt.”

  Két pogány közt egy hazáért omlik ki vére – utal Schmidt Mária, Terror Háza Múzeum főigazgatója előadásában az ismert kurucnótára, és ezt a sort akár lengyelek is írhatták volna. Amíg nyugaton Anglia és Franciaország teszetosza diplomáciai erőfeszítéseket tett Hitler távol tartására, keleten már érett a kiegyezés a korábban egymást hisztérikusan ostorozó náci és kommunista rezsim között. A huszadik század („a táborok évszázada” – ahogy egy könyv címe jellemzi) az emberi aljasság egészen új dimenzióit nyitotta meg, de a legvisszataszítóbb mind közül valószínűleg Hitler és Sztálin kézfogója volt. Ez a szövetség bizonyos szempontból még a német hadüzenetet is túlélte, lásd varsói felkelés. Amelynek leverésében az ott tartózkodó 1. magyar lovashadosztály megtagadta a részvételt – írja dr. Szabó Péter hadtörténész.

  Katyń paradoxona, hogy tulajdonképpen akár a Gestapo, akár az NKVD elkövethette volna a mészárlást. Közös ügyük volt, végül úgy alakult, hogy a 22 ezer hullát mégiscsak Berija, és nem Himmler rendelte meg. Ekkorra már a nácik körülbelül 60 ezer lengyel értelmiségit öltek meg az ún. „Intelligenzaktion” keretében. Katyń áldozatai között volt egy magyar gyógyszerész, Korompay Emánuel, az első lengyel-magyar szótár megszerkesztője és kiadója. A sírok feltárásában, amelyet elsőként 1943. május végén kezdtek meg, egy magyar igazságügyi orvosszakértő, Orsós Ferenc is részt vett. Kapronczay Károly előadásából kiderül, a tizenkét fős, a Vöröskereszt védelme alatt álló orvoscsoport arra jutott, hogy a mészárlást az NKVD követte el. Ezt később a területet visszafoglaló oroszok egy másik jelentéssel „korrigálták”, a németekre kenve minden felelősséget. Innentől aztán a katyńi hazugság ezerfelé indázik. Hamis lexikoncikkek, Orsósék üldözése, eltüntetett papírok jelzik az útját.

  Több mint másfél éve zuhant le Szmolenszknél a mészárlás évfordulójának 70. évfordulójának rendezett lengyel-orosz megemlékezésére tartó lengyel elnöki különgép. Utasai mind meghaltak, köztük Andrzej Przewoźnik, a Harc és Mártíromság Emlékét őrző Tanács főtitkára is. Przewoźnik egész életét Lengyelország második világháborús szerepvállalása kutatásának szentelte, különleges figyelmet fordított a „dwa bratanki”, a lengyel-magyar kapcsolatok tanulmányozására („a lengyel–magyar barátság legszebb pillanatait kereste és örökítette meg” – Navracsics Tibor). 2008-ban Budapesten tartott előadást Katyń utóéletéről a Terror Házában rendezett konferencián, egy évvel később pedig Lengyelország kettős lerohanásáról beszélt ugyanott. 2011-ben már a róla emlékezőkkel telt meg a terem.

  A XX. Század Intézet évkönyve amellett, hogy néhány, magát makacsul tartó történelmi közhellyel is igyekszik leszámolni, önmagában is tanulságos olvasmány. Akik sztárszerzőket olvasnának szívesen (Mart Laart, Anne Applebaumot, vagy a már említett Bukovszkijt), azok is kedvükre mazsolázhatnak benne, de a lengyel történelem, vagy a második világháború iránt érdeklődők sem fognak csalódni.

*

  Miért beszélnek az európaiak még mindig a háborúról? Korrajz 2010 – A XX. Század Intézet évkönyve. Összeállította Schmidt Mária és Bernáth Gábor, 2011.

  Az évkönyv bemutatója 2011. december 7-én, 17 órakor lesz a Terror Háza Múzeumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr923442730

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan gyártja hőseinket a rendszer? 2011.12.08. 17:43:08

Ha igaz az, hogy az előző kormányzat alatt születő "hősöket" (az elnevezés természetesen nem minden esetben jelent valós értéket) a "hazugságok, a korrupció, a kiárusítás, az arctalan tőke sötét árnyéka és a hatalom érdekében bevetett re...

Trackback: Beszélni, még mindig a háborúról 2011.12.08. 13:20:02

Miért beszélnek az európaiak még mindig a háborúról? – ezt a kérdést teszi fel címében a XX. Század Intézet évkönyve, amely az intézet legutóbbi konferenciáinak lenyomatát tartalmazza. A kötetben szereplő szerkesztett előadások, és ezek mintegy két tucat…

Trackback: Beszélni, még mindig a háborúról 2011.12.08. 13:20:02

Miért beszélnek az európaiak még mindig a háborúról? – ezt a kérdést teszi fel címében a XX. Század Intézet évkönyve, amely az intézet legutóbbi konferenciáinak lenyomatát tartalmazza. A kötetben szereplő szerkesztett előadások, és ezek mintegy két tucat…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2011.12.06. 17:17:59

Éppen aktuális a könyv hiszen a fijjuk most ítélkeztek a múlt felett és írták bele az eredményt egyenesen a tákolmányukba...

Grigorij Pantyelejevics 2011.12.06. 17:46:07

@tarackos: Az egy dolog. De lánglelkű híveik már háborúba is vinnék az országot. (lásd az a sok jó ember, aki épp Szlovákiát rohanná le)

tarackos 2011.12.06. 18:02:17

@Grigorij Pantyelejevics: Ha beindul a lovas stratégia már csak nyil kell...;)

Bell & Sebastian 2011.12.06. 19:53:50

Aki nem ülteti a vádlottak padjára Franciaországot, az Egyesült Államokat és Angliát (legalább egy gondolatkísérlet erejéig), csak az unalmas náci-komcsi mantrát nyomja, az ugyan miféle szakértő?

Inkább a valódi mozgatórugókat keresse, ha meri. Egy olyan könyvet többen megvennének, aminek az a címe, hogy Hogyan vertük át az osztrák káplán buciját és töröltük el a föld színéről Európa vezető népét?

De kérdeznék én valamit. Kinek az érdeke, hogy sohase érjen többé össze a német és orosz? Pedig Leninelvtárs előtt is, alatt is, után is jól ment az üzlet.

Elsősorban a lengyeleké? És másodsorban? Akkor most ki fizeti a kampányt?
Na tessék, már megint kezdődik. Vagy abba se maradt. Egyetlen órára sem, az uszítás.

Katynt az NKVD követte el és nincs ha, vagy de. Parabellumokkal, mert azok jobban bírták a strapát és a németekre akarták kenni.
Ezt speciel nem sikerült.

@post
Magyar wiki megvolt, azt látom. Szólalni nyelveken?
Csak merthogy a lengyel veszteség a katyni területen 21.857 fő volt, további, az NKVD által elkövetett népirtások '39 -ben, a SZU területén, megközelítőleg 41.700 fő, az oroszok által, a nyilvántartásuk szerint, bevallottan. És mennyi lehetett valójában?

A Pommern Intelligenzaktion keretében a rendőrség, Gestapo, Einsatzgruppék és paramilitáris erők által végrehajtott tömeggyilkosságok során 65.000 lengyel értelmiségi/zsidó elpusztítását említik, mint tényt.
A helyszíneket összeadva egyáltalán nem ennyi jön ki, az is tény (a töredéke), de azért kihozták döntetlenre - papíron.

Az igaz, hogy nincs lezárva. Így nem is lesz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.06. 22:05:25

Katyń paradoxona, hogy tulajdonképpen akár a Gestapo, akár az NKVD elkövethette volna a mészárlást. Közös ügyük volt"

ez azért eléggé szúrja a szemem

Valandil 2011.12.07. 08:40:50

Applebaum mitől sztárszerző? Attól, hogy a rokonok annak nevezik? Vagy attól, hogy a szart szépen tudja becsomagolni?

Bell & Sebastian 2011.12.07. 12:06:37

Az igaz, hogy a paktum után minimum három konferencián találkozott az NKVD és a Gestapo, amelyek témája a lengyel ellenállás felszámolása volt.

A németek későn elrendelt evakuációja keletről 7,5 millió embert mozgatott meg. A szövetségesek bombázásai és szabad vadászatra küldött pilótáinak köszönhetően ezekből legalább 1,5 millió az életét vesztette.

A háború lezárását követő kitelepítések és lakosságcserék százezres nagyságrendben szedtek még újabb áldozatokat a tengelyhatalmak állampolgárai közül, a törlesztésben a lengyelek élen jártak.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/World_War_II_Casualties-hu.svg

Magyar veszteségek (meghaltak és eltűntek)

- 300.000 katona
- 80.000 civil
- 200.000 zsidó
az összlakosságra vetítve 6,3% -a a népességnek.

Németek - 10,5%
Lengyelek - 16%
SZU - 13,7%

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.07. 13:55:23

@tesz-vesz: Miért? A nácik nem követhették volna el? Vonzódsz a nácikhoz cimbi? Vagy mi van? Megöltek azért a nácik is pár százezer lengyelt, nem kell öket mentegetni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.07. 14:01:40

@jvizkeleti: vonzódom hozzájuk, imádom őket. a holokausztot is elkövethették volna a szovjetek, a zsidók dunába lövését is elkövethették volna a rákosi-imádók. ez így eléggé relativizáló

szerintem mondjuk a nácik nem erőszakolták halomra a nőket, ellenben az imádott szovjeteid (hogy hasonlítson a kommentem személyeskedésben a tiedhez) viszont igen. te bánod hogy ezekben nem vettél részt, ugye?

úgy képzelem, a német tisztek nem engedélyezték túlzottan a nőkkel szembeni erőszakoskodást, ellenben a primitív szovjet katonákkal.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.07. 14:57:57

@tesz-vesz: Ez igaz. Mármint a nőkkel szembeni erőszak. De a zsidók Dunába lövését bizony elkövethették volna a szovjetek is, szerintem. Én sokkal jobban utálom a komcsikat, mint a nácikat, de a lengyel esetben bizony igaz, hogy ott azért a nácik is kitettek magukért.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.07. 15:32:43

@jvizkeleti: az igaz, hogy hallottam olyan pletykákat, hogy magát péter gábort is elfogták a szovjetek, csak azért mert zsidó, de ez még csak történész pletyka, nem bizonyították
és nem tartom valószínűnek hogy a szovjetek belelőtték volna a dunába a zsidókat, hiszen a zsidók hálásak voltak nekik, tehát kiszolgálták őket, mert felszabadításukat elvégezték

és nem tiszta az sem, hogy alakult időben a kommunista oroszországban az állami antiszemitizmus.

Tenderized Amen 2011.12.07. 15:57:08

Nézd fiam, ha több eszed lenne, már régen rájöttél volna arra, hogy Hitler csak a saját ideológiájukat fordította szembe a zsidókkal.

Úgy kell az egészet elképzelned, hogy osztozkodás előtt megszabadulnak a létszámfölöslegtől a rossz fiúk.
Gondolj arra, mindahányszor áldozol az antifasizmus oltárán, hogy kis híján szuperhatalommá vált Németország még úgy is, hogy naponta több jóvátételre kötelezték, mint amennyit egyáltalán megtermelt.

Nem abban ülünk, amit Hitler megálmodott? Nem abból lesz a baj megint, hogy Az Orosz nélkül kevés, azzal együtt meg sok? Nem Amerika kavarja a lekvárt? Nem a pénzükkel irányítanak a zsidók? Ki volt az a Hitler?

Lenin haverja. Sztálin haverja. Made in korabeli CEU.
Kiemelt, szukafattya munkáskáderek. Vágóhíd igazgatók.

Bell & Sebastian 2011.12.07. 16:03:10

@Tenderized Amen: Figyu ministráns, ki kíváncsi erre, tedd a dolgod, ne mondjam még egyszer!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.12.07. 19:11:08

Tanulságos elolvasni Walter Schellenbergnek, az Abwehr egykori vezetőjének emlékiratait. Még akkor is, ha a memoárirodalom a történelmi tények szempontjából azért fenntartásokkal kezelendő. Szóval ott sokminden kiderül arról, hogy egy időben micsoda puszipajtás volt Hitler és Sztálin. Még a hitleráj korai éveiben is gyakorlatoztak német katonai egységek szovjet területen, a versaillesi tilalom okán. Aztán a két vezérkar is előszeretettel látogatta egymás hadgyakorlatait.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.08. 13:39:13

@tesz-vesz: ja már megvannak, érdekesen jelennek meg a kommentek, egy frissítés után csak

Tenderized Amen 2011.12.08. 13:45:58

@tesz-vesz: Lemaradt, hogy Vízkeleti? Nem is neked, látom te tájékozott vagy és blogod is van.

Sebastian Knight 2011.12.08. 22:23:49

@Bell & Sebastian:

Osztrák káplán helyett nem osztrák káplár?

mizzbree.files.wordpress.com/2011/01/700px-grammar_nazi_flag.png

Harald Blåtand 2011.12.11. 12:45:41

@tesz-vesz: "úgy képzelem, a német tisztek nem engedélyezték túlzottan a nőkkel szembeni erőszakoskodást, ellenben a primitív szovjet katonákkal."

Nem is volt rá szükség, ti. még a Barbarossa-hadművelet megindítása előtt előre mentesítettek minden német katonát a SZU bármely lakójával szembeni bűncselekmények felelőssége alól. A német katonák a keleti fronton elvileg bármit megtehettek egy civillel a felelősségre vonás minden veszélye nélkül.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.14. 13:31:11

@Harald Blåtand: és mit tettek a német katonák a civilekkel? mennyire volt ez jellemző?
süti beállítások módosítása