Hitelminősítői jogosítványok – Ilyen ország pedig nincs CCXCVII.
2011. november 14. írta: TuRuL_2k2

Hitelminősítői jogosítványok – Ilyen ország pedig nincs CCXCVII.

giro_szasz_andras_mtv.jpg

  „Ezek a hitelminősítők nem rendelkeznek először is jogosítvánnyal országminősítések végrehajtására, csak és kizárólag cégeket minősíthetnének.” – nyilatkozta Giró-Szász András kormányszóvivő múlt héten Az Estének, miután a Fitch stabilról negatívra rontotta a magyar államadósság besorolásának kilátásait. Aztán folytatta: „... lehet látni azt, hogy amire meg jogosítványuk van, azt nem csinálják jól, ezek a hitelminősítők 2008-ban a Lehman Brotherst és az összes többi céget kiváló befektetésnek minősítették. És semennyire nem tudták előre jósolni a világgazdasági válságot, és ezek a hitelminősítők mind felszínességüket tekintve, mind pedig jogosítványaikat tekintve nem hivatottak országminősítésekre. És ez nem a magyar kormány, vagy a magyar kormányszóvivő véleménye, amiket most elmondtam, ezt a Francia Nemzeti Bank elnöke mondta, ezekről a hitelminősítőkről, és a Francia Nemzeti Bank elnöke mellett az Európai Unió több vezetője.”

  Hogy miért ne minősíthetné bárki egy ország államadósságát, egyáltalán, milyen jogosítványt hiányol a kormányszóvivő, az nem igazán érthető. Akárki minősíthet akármit, például a Turul Hitelelemző és Jövőkutató Központ is. Azt majd a minősítés felhasználói döntik el, hogy mennyi hitelt adnak az elemzésnek. Lehet ugyan vitatni a hitelminősítők működését (mint ahogy vitatják is nagyon sokan), de kérdéses, hogy el lehet-e intézni őket annyival, hogy nincs is rá jogosítványukúgy tűnik, a Fitch véleményére azért adnak még itt-ott.

  És a kormány, illetve a (ma) kormánypárti politikusok sem voltak mindig ilyen kritikusak a Fitch-csel szemben. Például néhány hónapja még üdvözölték a Fitch akkori megállapítását, 2009-ben pedig egyenesen a Fitchre hivatkozva beszéltek lehetséges államcsődről. Az nem megy, hogy ha jót mond rólunk valaki, akkor hiteles és oda kell figyelni rá, ha meg rosszat, akkor hiteltelen, sőt jogosítványa sincs a minősítgetésre. Ha rossz hírt hoznak, akkor is legfeljebb annyit illene mondani, hogy nem értünk egyet a hitelminősítő álláspontjával, és szépen felsorolni az érveket, hogy miért nincs igazuk. Hisztizni és jogosítványt követelni semmi értelme – azzal csak még mélyebbre dolgozzuk magunkat a kulimászba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr903372226

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Atomot Nekik! 2011.11.15. 10:39:39

A valószínűségtelensége ellenére tetszik az ötlet, de nem hiszem hogy elég lenne ideiglenesen eltiltani őket:Eltilthatják a hitelminősítőket az európai országoktól Napi Gazdaság   De ha már a minősítőknél tartunk, itt vannak a londoni elemzők tegn...

Trackback: Adóváltozás 2012: januártól terményben és szervekkel is lehet majd adózni 2011.11.15. 10:16:47

Az éjszakába nyúló parlamenti vita legfontosabb eredménye, hogy 2012. január 1-től nem kizárólag Forintban, de terményben is lehet majd adózni. Mivel az ország lakosságának jelentős része vélhetően nem tud majd élni ezzel a lehetőséggel, számukra a köz...

Trackback: Történelmi mélyponton a forint 2011.11.14. 22:54:52

"A magyar kormány szokványos és nem szokványos módszerek elegyét alkalmazza, és ezek között van olyan, amelyik nem nyeri el az elemzők és a hitelminősítők tetszését. Az eredmények azonban már jelentkeznek." Orbán Viktor, 2011.11.10&bdqu...

Trackback: Giró-Szász András leminősítette a Fitch-et 2011.11.14. 19:10:48

„A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól” — fejtette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken a Magyar Televízió Az Este című műso...

Trackback: A fagyi visszanyal 2011.11.14. 19:08:09

Mindenki számára érthető egyszerre magyar, nemzeti, korszerű és európai alaptörvény született, olyan, amelyre a magyarok nemzedékekkel későbbb is büszkék lehetnek. - mondta az álamfő, amikor aláírta húsvétkor az új alkotmányt, és amit Kerényi bohócüg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2011.11.15. 09:48:10

Hát, a hitelminősítők produkciója valóban tragikus és szánalmas, de ettől még ez továbbra is álszent és nevetséges viselkedés marad a kormány részéről.

Pelso.. 2011.11.15. 09:50:58

@ColT: Nem, de teljesen mindegy, hogy mi hogy ítéljük meg a működésüket. A kormányzati intézkedésekkel elébe lehet menni az esetleges manipulációknak.

kamerasmobil 2011.11.15. 09:51:13

En komolyan nem ertem a Fideszes hozzaszolokat itt. Megis mire lenne szuksegetek ahhoz hogy felfogjatok es megertsetek a kormany es a gazdasagpolitika teljes es mindenki mas szamara egyertelmu bukasat?
Es nem tok mindegy hogy hitelminositok miatt vagy gonosz karvalytoke miatt vagy a sajat merhetetlen hozzanemertesuk miatt?

Megis mit vartok - hogy megy minden igy tovabb es majd egyszercsak az egesz vilag belatja hogy megse nekik volt igazuk es megse ok az erosebbek es majd akkor megint minden jo lesz?

Mennyi kart kell meg elszenvednunk hogy vegre ti is belassatok hogy ez az ut a teljes anyagi es gazdasagi romlasba vezet es valtoztatni kell?? Nektek tenyleg Mohacs kell???

Grigorij Pantyelejevics 2011.11.15. 09:53:17

@Vén Csataló: Azt nem értem, miért itt téped a szádat és szórod boldog-boldogtalanra a fröcsögő epét (na igen, a NER összetartó ereje a nagy közös gyűlölködés :P). Hisz neked most jó. Te vagy a Nagy Nyertes. Most csönget a nagy zsozsó.

Te és Szijjártó tudjátok a gazdasági frankót, szemben az egész világgal (mert mindenki geci, csak Orbán gyorsnaszád). Te és Szijjártó most kaszáltok. Te és Szijjártó most minden pénzetekkel megteszitek Matolcsy mágus számait az egész világ ellen. Mert a tutit csak ti tudjátok. És ezzel lehúzzátok az egész világot. Mert ez így működik. Az a gazdasági szereplő, aki jobban tudja, az nyer.
De jó most nektek!

Úgy privátban feltennél egy kisebb összeget mondjuk arra a 1,5 %-ra, ami a Nagy Mágusnál tavaly még 6 %-os álom volt?
Jómagam szívesen állnám a fogadást, -1,5-re teszek, mert még optimista vagyok.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.15. 09:53:43

@Pelso..: Hát, úgy tűnik, nem feltétlen sikerül. Meg azért én nem vagyok nyugodt, ha arról van szó, hogy az ország jövője pénzügyi játszmákon múlik.

@Muad\\\'Dib: Pontosan. Mind a két állítás igaz.

Grigorij Pantyelejevics 2011.11.15. 09:57:30

@Muad\\\'Dib: A hitelminősítőknél már csak Matolcsy produkciója szánalmasabb. Így amikor a téteket kell megtenni, a kedves érdeklődő dönthet, hogy a hitelminősítőknek hisz, vagy Matolcsynak.

Szijjártó és legújabb klónja nem hisz a hitelminősítőknek. Csak tartok tőle, hogy bármilyen szépen tejel is ez a paprikajancsi szerep, Szijjártó és Giró-Szász nem fogja tudni finanszírozni a magyar államháztartást.

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:02:22

"...milyen jogosítványt hiányol a kormányszóvivő, az nem igazán érthető."

Pedig egyszerű. Azt, amit a kormány adott ki.

"Az nem megy, hogy ha jót mond rólunk valaki, akkor hiteles és oda kell figyelni rá, ha meg rosszat, akkor hiteltelen, sőt jogosítványa sincs a minősítgetésre."

Már miért ne menne? A kormány szája is olyan, mint az egyszeri emberé. Ez az ember télen fát vágott az erdőn, ahol vele volt a fia is. Fázott a gyerek keze, panaszkodott, mire az apja azt mondta neki, gyere, majd édesapám megfújja. Meg is fújkálta a gyerek kezét, amitől az megmelegedett. Este miután hazamentek, vacsoráztak. Meleg volt a leves, és a gyerek nem bírta enni, ezért az mondja az apja, majd édesapám megfújja. Meg is fújta, mire a gyerek azt mondja neki, hogy a fene egye a kend száját, ha akarja meleget fúj, ha akarja hideget?

Pelso.. 2011.11.15. 10:04:11

@ColT: Pénzügyi és politikai játszmák, mégis, mi más.

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:05:53

Komolyra fordítva a szót. Már a kádári rendszerben megmutatkozott, hogy bunkóval nem lehet gazdaságot iránytani. Sajnos a bunkók nem haltak ki.

Egyébként meg az a "hüje piac", meg az a sok nem általunk irányított tőkés ne lenne. Mindig önjárók, és csak-csak nem akarják a magyar állampapírt megvenni, pedig mi - kormány - nagyon elakarjuk nekik adni.

Kandeláber 2011.11.15. 10:06:39

@zsoci: Például "tévedésből" leminősítette az egyik - talán a Fitch Franciaországot... Vagy a Standard & Poor a Lehman Bankot kiválóra, és utána egyből befuccsolt.
Az egész világon - különösen Európában - ki vannak bukva rajtuk. Sztem nemsokára robbanni fog valamelyik irodájuk, ahogy imádják őket.

lobster thermidor 2011.11.15. 10:11:32

Lehet itt okosakat írni, meg akár fikázni is a hitelminősítőket. De lehet akár szembe menni az egész világon régóta kialakult pénzügyi rendszerrel is, csak egy dolgot tudomásul kell venni, mégpedig azt, hogy nem a takony lóbálja az óvodást!

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:11:59

@2llkedő: "Ha valami ingyen van, akkor ha kell, ha nem elveszed, használod, mert ingyé van (jó, tudom, hogy fizetsz TB-t), de ha már csak 1 Ft-ot kell fizetni érte (ami jelképes összeg), akkor már meggondolod, hogy ényleg szükséged van-e rá? "

Neked orvosra van szükséged. Ne haragudj, nem szoktam sértegetőzni, de miből gondolod, hogy ha fizetni kellene a vizitdíjat, akkor kevesebben mennek orvoshoz, mint ha nem kell fizetni?

Orvoshoz nem passzióból, hanem muszájból mennek az emberek, még akkor is, ha esetenként akad egy-két képzelt beteg is. Jól beszoptátok a fideszes demagógiát! Mert gondolkodni nehéz volt ugye?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.15. 10:12:35

A kormányunk, és szervilis szócipelőjén kezdenek a paranoia jelei mutatkozni. A koncepciós perek már elindultak. Ajánlom, hogy kezdjük el olvasgatni Kösztler Artúr: Sötétség délben című klasszikus művét. Ismét aktuális lesz!

VI. Béla 2011.11.15. 10:13:14

@lobster thermidor:

Pontosan ezt mondják sokan, mikor kritizálják a Pénzügyi Szervezeteket. Nem ők termelik meg a pénzt, nem ők tartják fenn az államokat.

kamerasmobil 2011.11.15. 10:15:27

Az EU politikusok alapvetoen pont azert fujnak a hitelminositokre amiert a Fidesz-kormany. Kell valami bunbak akire mutogathatnak a sajat hulyesegeik elismerese helyett.

Vagy ti azt hittetek hogy az EU-ban mindenki okos es hibatlan? Ez az egesz mostani valsag is a felelotlen gorog meg olasz vezetokkel mar jo nehany eve epulgetett...

Raadasul a hitelminositok altalaban 1-2 lepessel a befektetok mogott jarnak. Nalunk is mar leesett uj melypontra a forint meg az elott hogy bovliba vagtak volna az orszagot szoval nem a minositokre kene emiatt mutogatni. A befektetok tudjak maguktol is hogy itt szar van a palacsintaban es mar regen elmenekultek. A leminosites csak egy formasag lesz ezutan.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.15. 10:15:32

@lobster thermidor: Nem az lóbálja, de azért van, amikor sok a sok. Ha téged terrorizál valaki, előbb-utóbb keresel kiutat a helyzetből.

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:18:05

@kurgan: "...vajon miért hittem egy pillanatra h girószász értelmes ember.."

Mert benned van egy alapvető tisztesség más emberek iránt. Persze ha neked is főnököd van, aki megmondja, hoyg mit mondj, akkor a te értelmed is elűnni látszik pillanatok alatt. Más kérdés, hogy én meg azt gondoltam, sok kormányhoz dörgölődző embernek van gerince, de általában kiderült, hogy feloldódótt a savban, amibe mártották őket.

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2011.11.15. 10:18:37

Azon túl, hogy van igazság a szerző írásában, tegyük hozzá, hogy a politika pontosan így működik - hazánkban már 20 éve, ebben semmi meglepő nincs.

A hitelminősítők hitelességének a felülvizsgálata ettől függetlenül azért indokolt lenne.

abaka 2011.11.15. 10:19:15

@Alikam: "tudvalevően bóvli hitelcsomagokra adtak A-s minősítéseket"

Hm, hat ez azert eleg komoly ferdites. Termeszetesen a tudvalevoleg szora gondolok.

Egyebkent meg miert olyan fontos, hogy milyen a multbeli teljesitmenyuk? Azok, akiktol mi hitelt szeretnernk felvenni, a hitelminositok ertekelesebol alakitjak ki a velemenyuket az orszag kockazatairol. Innentol pedig teljesen targytalan a vita arrol, hogy mi mit gondolunk roluk.

Muad\\\'Dib 2011.11.15. 10:21:37

@kamerasmobil:
Azért a hitelminősítők ténykedése alapján túlzás bűnbaknak kikiáltani őket. Valóban rengeteg gondnak ők a forrásai. A kormány produkciója azért szánalmas, mert össze-vissza változtatgatja a hitelminősítőkről alkotott véleményét az épp aktuális pillanat függvényében. Sajnos nem ez az egyetlen dolog, amiben így tesz.

2llkedő 2011.11.15. 10:21:42

@látjátok feleim szümtükkel:

"Ne haragudj, nem szoktam sértegetőzni, de miből gondolod, hogy ha fizetni kellene a vizitdíjat, akkor kevesebben mennek orvoshoz, mint ha nem kell fizetni? "
Tapasztalatból. Amikor be lett vezetve a vizitdíj, a háziorvosnál a három óra helyett csak fél órát kellett várakozni, megszúnt a nyugdíjas találkozó. (elnézést a nyugdíjasoktól).

"Orvoshoz nem passzióból, hanem muszájból mennek az emberek, még akkor is, ha esetenként akad egy-két képzelt beteg is."

Vannak, akik azért mennek, mert betegek. Viszont sokan vannak olyanok, akik ha a gyerek eltüsszenti magát, máris rohannak kivizsgálásra. A szerencsétlen doki pedig nem mondhatja azt, hogy tessék haza menni, kamillával gőzölni, esetleg bevenni kalmopirint, hanem máris írja fel az antibiotikumot teljesen feleslegesen.

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:22:41

@ColT: "Khm, a minősítők nem ugyanazon jelentések alapján dolgoznak, mint amit az ország kiad?
Görögország is jó volt a közelmúltig a minősítők szerint... Mi meg nem? "

Szerintem a magyar kormány beszorult a saját csapdájába. Az öszödi beszéd elleni harcuk eredménye sok más mellett az is, hogy az országjelentésekben már sokkal óvatosabban kell dolgozniuk, miután az öszödi hazudozóra már nem hivatkozhatnak a jövőben. Az esetleges füllentésüket pedig a besslő ellenzék még jobban figyeli, mint a nemzetközi hitelminősítők.

F173 2011.11.15. 10:26:11

Ha nincs jogosítvány a hitelminősítőknek minősíteni az országot, akkor az az ÁKK miért fizet sok száz millió forintot a hitelminősítőknek?
Akkor ez sikkasztás, mert jogosulatlan tevékenységre költi a magyar állam az adófizetők pénzét!

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:27:54

@2llkedő: "Viszont sokan vannak olyanok, akik ha a gyerek eltüsszenti magát, máris rohannak kivizsgálásra..."

Tudod ez így egy kissé demagógia. Nekem olyan gyerekem van, akinek ha 37 fok volt a hőmérséklete, rohanni kellett vele az orvoshoz. Egy alkalommal nem a saját orvosunk rendelt délután, és aki ellátta, azt mondta, nincs itt nagy baj, kicsit piros a torka. Másnap délelőtt injekciót kellett adnia a gyereknek, mert olyan magasra ment a láza, hogy a gyógyszer és a vizes ruha sem húzta le. Azt mondta az orvos, hogy az előző napi állapotához képest megdöbbent.

Szóval nem kell a más dolgába kotorászni, mert nem ismerjük a tényeket.

Kandeláber 2011.11.15. 10:29:18

Talán éppen azért gumibotozzák New Yorkban a tüntetőket az ottani rohamosok, mert a világ nyugati felén élő emberek szeme már kezd felnyílni. Felfogták, mit jelent a globalizmus és a multinacionalizmus, és többé nem hisznek a szélsőliberális gazdaságpolitikában (sem).
Itt pedig a bégető nyáj egymással versengve nyalja ki az üveggyöngyöt osztogatók seggét.
Hiába, innen a perifériáról nézve messze még a centrum, itt még a komprádor-burzsoázia és követőik ugatása a leghangosabb.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.15. 10:29:36

@2llkedő: Tudod ez olyan dolog, hogy inkább menjen feleslegesen, mint baja legyen. Van gyereked?
Amúgy ha a doki csak megnézi, az nem jár különösebb költséggel. Ja, meg esetleg vizitdíjjal is elmenne az aki mindenért megy, csak kifizeti a 300Ft...

@látjátok feleim szümtükkel: Khm, ezzel mit akarsz mondani? Óvatosabban kell hazudniuk, vagy hogy korrektebbnek kell lenniük? Az utóbbi lenne a cél.

Amúgy ne csak a magyar korrmányról beszéljünk, hanem ne felejtsük el, hogy azért a francia és egyéb fejeseknek is tele van a micsodájuk a hitelminősítőkkel.

comes 2011.11.15. 10:30:28

A sok mellébeszélés és a mostani gazdasági és politikai rendszer felületes és megalapozatlan kritikája csak az ország kárára van. Határozott véleményem: könyörtelen harc a hitelminősítő szervezetek ellen, mert azok valószínűleg valakik megbízásából a Forint ellen spekulálna.

lobster thermidor 2011.11.15. 10:30:37

@ColT:

Dacos, forradalmi öntudatért nem adnak kenyeret még a cébéában sem. Majd ha így lesz, akkor lehet terrorról, meg hasonló maflaságokról beszélni.

2011.11.15. 10:31:34

Az a gond, hogy a hitelminősítők egy korrupt és pénzre hajtó bagázs.
Az a gond, hogy a kormányunk elöljárói korruptak és a pénzre hajtanak.

Attól, hogy az egyik egy faxarcú banda, az még nem zárja ki azt, hogy a másik is az.

Nem kéne ilyen iszonyat bipolárisan látni a világot (narancs, komcsi), a mostani időközi remekül demonstrálja, hogy az emberek nagy többsége leszarja a komplett politikát, csak épp meg tudjon élni.

És igen, a hitelminősítők, még egyszer, egy faxarcú banda. De amíg az ilyen tőgyfejűek határozzák meg nagyrészt azt, hogy egy külföldi befektető jön-é hozzánk, vagy sé; akkor ha nem is kell kinyalni fényesre a valagukat, de egy következetes, semleges viszonyt jó lenne velük ápolni.
Nem többet, de nem is kevesebbet.

Muad\\\'Dib 2011.11.15. 10:32:15

@abaka:
Lehman Brothers, Enron, Goldman Sachs. Pontosan tudni, hogy hülyeségeket mondtak a hitelminősítők rengetek esetben. Ráadásul rengetegszer éri őket a vád (nem is alaptalanul), hogy az USA által külpolitikai okokból távirányított szervezetek. Ez pontosan látszik abból, mennyire megdöbbent az USA a leminősítésén, pedig a számok alapján nyilvánvaló volt, hogy kizárólag politikai okokból nem tette meg eddig egyik hitelminősítő sem.
Miközben például a Pimco likvidálta teljes amerikai államkötvény-portfólióját, érdekes nekik valami bűzlik, ellentétben a hitelminősítőkkel.

lobster thermidor 2011.11.15. 10:33:07

@VI. Béla:

Én a helyedben egy kicsit olvasgatnék még a tőke, a hitel, és a termelés kölcsönhatásairól.

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:33:24

@F173: Azért fizet, mert nekik van jogosítványuk, a haveroktól kapták.

abaka 2011.11.15. 10:37:08

@Kandeláber: "Talán éppen azért gumibotozzák New Yorkban a tüntetőket az ottani rohamosok, mert a világ nyugati felén élő emberek szeme már kezd felnyílni."

Talan meg azert, hogy vegre kitakarithassak a Zuccotti parkot, mert a helyzzet kezd komolyan tarthatatlanna valni. Egyebkent a tuntetoket ezt kovetoen visszaengedik majd a parkba. De azert hajra a hangulatkeltessel.

@Muad\\\'Dib: Ezt nem teljesen tudom, mire irtad. Nem azt mondom, hogy nincs igazad (joreszt legalabbis), de nem igazan latom, mire reagal a kommentemben.

2llkedő 2011.11.15. 10:37:48

@ColT:

"Van gyereked?"

Képzeld, van! Kettő is. Viszont a természetes gyógymódokat jobban szeretem.

2llkedő 2011.11.15. 10:40:10

@látjátok feleim szümtükkel:

"Nekem olyan gyerekem van, akinek ha 37 fok volt a hőmérséklete, rohanni kellett vele az orvoshoz. "

Erre szok mondani, hogy akinek nem inge, ne vegye magára. Tudom, hogy vannak ilyenek is, mint a Te eseted. Viszont a környezetemben nem ez a jellemző, hanem az, amit leírtam.

Muad\\\'Dib 2011.11.15. 10:40:56

@abaka:
Csak arra, hogy nem olyan nagy ferdítés a tudvalevőleg szó használata.

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:43:44

@comes: Már te is a háborúskodást hírdeted? És milyen módon harcoljunk? Lőjük le őket, vagy minősítse le őket a magyar kormány?

Húsleves 2011.11.15. 10:44:33

Két cím az indexen egymás alatt:
1. "A félelmek középpontjában Magyarország"
2. "A vártnál jobban nőtt a gazdaság"
De azért ne bántsuk már szegény hitelminősítőket, ők csak azt teszik, amit a "piac" vár tőlük.

kamerasmobil 2011.11.15. 10:46:34

@Muad\\\'Dib: Manipulalt konyvelest se a Gyurcsany-kormany talalta fel es a Lehman csodjet se latta elore senki. A hitelminositoket is meg lehet vezetni nekunk is sikerult parszor de ettol meg nem az az alapallapot hogy tevednek.

Es mondom az megint masodlagos hogy a minosito ceg mit mond. Ez amolyan indikator amit bizonyos befektetesi alapok kotelezoen vesznek figyelembe masok meg semennyire sem es a sajat megitelesukre hagyatkoznak.

Ezert van az hogy a forint mar honapok ota folyamatosan gyengul es a magyar allampapirokra honapok ota esik a kereslet novekvo hozamok ellenere is. A paic es az onallo befektetok mar regen iteletet mondtak az Orban-Matolcsy kozos gazdasagpolitika felett. A Fitch meg S&P bovliva minosites az utolso es nem az elso lepes lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:47:58

@ColT: "Khm, ezzel mit akarsz mondani?"

Csak az, , hogy a hideget-meleget fújni tudó, igamondó kormánynak nem sok a mozgástere, könnyű leleplezni ha esetleg füllent.

Kandeláber 2011.11.15. 10:49:12

@abaka: "Hangulatkeltés". Ismerős ez a szó, a Kádár-rendszerben sokszor használták azokra, akinek eltért a véleménye a csordáétól.

kamerasmobil 2011.11.15. 10:49:28

@Húsleves: A vart az nagyon szar volt es helyette csak siman szar lett. Hurra!

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:50:04

@2llkedő: Fene tudja, de az én környezetemben senki nem szolott engem arról tájékoztatni, hogy mikor és miért megy orvoshoz.

abaka 2011.11.15. 10:53:53

@Muad\\\'Dib: ja ertem. Azt azert irtam, mert ugy gondoltam, hogy a structured credit papirok rossz ertekelesere vonatkozott, ahol ugyebar tomegesen hibaztak a hitelminositok. De az inkabb tenyleg hiba volt, mintsem direkt ferdites. Az altalad emlitett esetekrol:

Lehman: A piac ugyanazt a minositest adta nekik, mint a hitelminositok, tehat alacsony kockazat voltak. Harom hettel az osszeomlas elott a Lehman meg siman hozza tudott 65 milliard dollar overnight hitelt felvenni. A hitelminositokre ra lehet mondani, hogy befolyas alatt mukodnek, de a penz az oda megy, amiben megbizik. Nem mondom, hogy AAA creditnek tekintette a piac a Lehmant, de mindenkepp alacsony kockazatnak. Az osszeomlas sokkal gyorsabban jott, mint barki elore latta volna, a hitelminositok pedig sosem reagalnak gyorsan.

Enron: a minositok nyilvanos informaciokbol dolgoznak, meg esetleg, amit sajat kutato munkajukkal fel tudnak deriteni (ebbol minimalisat csinalnak csak). Ha egy ceg csal a konyvelesevel, akkor nem biztos, hogy a hitelminositot kell hibaztatni.

Persze en sem gondolom, hogy teljesen objektiv az ertekelesuk, historikus adatok mutatjak, hogy amerikai cegek magasabb rating-et kapnak, mint az ugyanolyan kockazatu nem amerikaiak.

Persze, ha akkora az ami befolyas, akkor kivancsi lennek, mitol AAA Franciaorszag, AA+ Belgium es AA- Japan...

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 10:54:50

@kamerasmobil: "Manipulalt konyvelest se a Gyurcsany-kormany talalta fel..."

Sőt azt sem, hogy pl. a kettős könyvelésben nem csak egy féle képen lehet az eredmény meghatározni. Ezt józan paraszti logikával nem lehet érteni, de ha az ember a logika mögé néz, akkor rájön, hogy minél bonyolultabb egy elszámolási rendszer, annál jobban lehet az eredményt manipulálni. Szerintem az úniós elszámolásokkal is így megy ez ( hiszen minden szentnek maga felé hajlik a keze), és aki ügyes, az sokáig nem bukik le (lásd görögök).

abaka 2011.11.15. 10:56:26

@Kandeláber: Es? Rengeteg szot hasznaltak a Kadar-korszakban. Ettol meg ennek ma van egy jol felfogott jelentese, es amit te csinalsz, arra pontosan raillik. Egyebkent a demagogia kategoriaba is beletartozik, ha mindenkepp olyan jelzot akarsz, ami nem volt elterjedt az atkosban...

Gekko 2011.11.15. 10:58:45

@Muad\\\'Dib: És? Ha neked - vagy bárkinek - attól jobb, hogy egy idióta ütött ki, ám legyen. De a tényen, hogy térdelsz és szopsz, semmit sem változtat.

És a Fitch le tud térdeltetni. Innentől csak az a kérdés, hogy mit nyerhetünk vagy veszíthetünk, illetve, hogy mit kell tennünk.

A Fitch szakmai kompetenciája nem kérdés. Picsogni meg lehet, de gizdák ne picsogjanak, mert beverik az orrukat a sajátjukba. Ja, és erős a szavaktól senki sem lesz.

Húsleves 2011.11.15. 10:59:05

@kamerasmobil:
Én inkább úgy mondanám, hogy a hitelminősítők piacbefolyásoló magatartása ellenére lett az eredmény a vártnál jobb.

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.15. 11:02:06

@abaka: "...a penz az oda megy, amiben megbizik."

Teljes mértékben igazad van azzal, hogy ez a bizalom nagy mértékben független a hitelminősítőktől.

A magyar jogszabályok rapszódikus változása, a visszamenőleges adókötelezettség, meg egyéb huncutságok maguk minősítik a magyar befektetetési kockázatot. Ha nekem befektethető tőkém lenne, én sem hoznám ide, mert lehet, hogy úgy járnék vele, mint a gyomai ember, aki benézett, és nem látott semmit. Én tartanék attól, hogy a befektetésemből csak akkor látnék valamit, ha kormányközeli haver lennék, márpedig mindenki nem lehet haver. Egy ország gazdaságának a haveri körtöl nagyobb befektetői körre van szüksége. Ráadásul a haveri köröket nem jó négy évente lecserélni, mert az sem növeli a befektetetési kedvet.

abaka 2011.11.15. 11:04:20

@Muad\\\'Dib: "Miközben például a Pimco likvidálta teljes amerikai államkötvény-portfólióját, érdekes nekik valami bűzlik, ellentétben a hitelminősítőkkel. "

Ja erre is egy szot. US inflacio 3% korul (kicsit folotte), a kamat a tiz eves amerikai allamkotvenyen 2.01%. Tehat 1%-ot veszitesz realerteken ha t-bondban tartod a penzed. Plusz ha komolyabb allomannyal rendelkeztel korabbban, akkor mostanra jelentos nyeroben vagy. En is adnam ket kezzel.

amargo · http://gszobi.blogspot.com 2011.11.15. 11:10:22

@Vén Csataló:
"Kormányváltás után a hitelminősítők nagyon is pozitívan fogadták az új kormányt." Mert elhitték, hogy mások lesznek.
"De aztán kiderült, hogy az új garnitúra nem a nyomorult adófizetők pénzéből alkarja eltakarítani a szarhegyet, ahogy azt szeretik az ilyen hitelminősítő-félék, hanem bankadóval, meg különadóval, meg azzal a 3000 milliárddal"
Szerintem a 3000 milliárd mi volt? Ezen kívül mit tud felmutatni? bankadó, különadó? Ne röhögtess..
A hozzád hasonló nyelő gépekkel tud már csak a fityisz kielégülni itthon. Szánalmas a tudatlanságod, arra sem vagy érdemes - a stílusod miatt -, hogy.. mind1 úgy is csak egy beoltott vagy..

2011.11.15. 11:12:45

@látjátok feleim szümtükkel:

No igen, ebben igazad van. Maga a hitelminősítői besorolás nagyobb részben csak egy jelzés/indikátor az általános megítélést nézve, viszont a gerjesztő hatása az, ami nem kívánatos. És épp ezért nem kell naszádozni, cirkálózni, mert ha a legtöbb nagybefektető érzésre vagy saját elemzésre is támaszkodik, az a pici eltolódás (legyen 5-10-25%), amit egy ilyen gerjesztő hatás (pl.: negatív besorolás mert beszóltunk nekik) létrehoz, hosszú távon nem kívánatos.

---

Ezért nem értem, hogy miért nem lehet egy nagyjábóli normális középutat fenntartani - velük szemben - sem.
Sok pofázás helyett dolgozni kellene, mert jelen állapotban úgy tűnik tökéletesen mindegy lenne az, hogy a vezető réteg meglépi a reformokat, amikre baromi régen szükség van, vagy sé, mert 2014-ben jóeséllyel leváltják őket. Itt kéne megjelenni annak a sokat aposztrofált "nagyformátumú politikus" viselkedésnek, aminek a fényében oly szívesen tetszeleg a jelenlegi főnök is.
Persze ez csak egy hülye álom, bölcsész módra, de a kisembertől ennyi telik. :]

KenSentMe 2011.11.15. 11:14:58

Nyilván aki dolgozik, az hibázik, és nyilván a hitelminősítők sem tévedhetetlenek. Ez azonban szinte mindegyikünkről elmondható, legfeljebb néhányan ezt nem képesek belátni. A Google-nek is vannak befuccsolt projektjei, a Nasa-nak is felrobbant már űrrepülőgépe. Gottlieb Frege, a matematikus fél életét egy megoldhatatlan problémának szentelte. Néha a legjobb szakemberek is tévednek, mondanak orbitális marhaságokat (sőt, továbbmegyek: a legjobb szakember legkörültekintőbben írt könyve is tartalmaz általában egy égbekiáltó marhaságot az n. hibajegyzék kiadása előtt - bestseller könyvek pedig általában oldalanként). Shit happens, ahogy mondani szokás. De ez nem azt jelenti, hogy néhány látványos hiba miatt maga a koncepció rossz, vagy hogy aki egyszer hibázik, az mindig hibázik. Mindenkinek a múltjában vannak sötét foltok.

Úgyhogy Magyarország kapcsán tényleg nem azon kéne vitázni, hogy milyen pedigréje van a hitelminősítőknek, ki távirányítja őket (argumentum ad hominem), hanem azon, hogy igazuk van-e. És azt kell mondanom, hogy valamiért a hitelminősítők vélekedése elég jól esik a magyar közhangulattal, ami ilyen volna leminősítések nélkül is.

Az, hogy a kormány tavalyi intézkedései év közepére (augusztus?) látványosan kudarcba fulladtak, a növekedés megállt, a fogyasztás visszaesett, és erre ők kismillió ötletszerű adó kivetésével meg a szegények csesztetésével reagáltak, meg azzal, hogy túladóztatással komplett iparágakat nekiálltak szétverni (pl. a nyerőautomatákra kivetett adók) - csak hogy befoltozzák a költségvetésen keletkezett rést - értelmes ember ilyenkor mit gondoljon? És akkor még a végtörlesztésről szó sem volt, ahol kvázi a leggazdagabbaknak lehetővé tették, hogy a gazdasági mélyrepülés előtt kiválthassák magukat, kimenekülhessenek a süllyedő hajóról. Értelmes ember erről hogy vélekedjen? Munkahelyteremtés lesz majd, mikor lassan minden héten kitalálnak egy új adót, egyre jobban a feketegazdaságba kényszerítve a vállalkozásokat? Közben a korrupció mértéke sem éppen csökkenő tendenciát mutat.. valahogy értelmetlen állami beruházásokra, Schmitt Pál zongorájára, a királyi tévére mindig van elég pénz..

Szerintetek egy külföldi befektető ilyen környezetben mit csináljon? Hozza ide a pénzét? Mikor esetleg még Ausztria is meg fogja szívni, hogy a magyar kormány gyakorlatilag kirabolja a bankjait? Tervezzen ide valaki beruházást, mikor éppen nekiállnak leépíteni a felsőoktatást?

Nyilván könnyű azt mondani, hogy ó a spekulánsok meg a gonosz külföld, de ha mondjuk lenne 1 millió dollárod készpénzben, akkor beruháznál ma Magyarországon? Vennél a csodálatos kincstárjegyekből, megbíznál a jelenlegi magyar kormányban? Be mernéd rakni a bankba a pénzed (nem gondolva arra, hogy a fülkeforradalom következő lépéseként lenyúlják), mernél venni ingatlant, nem félnél, hogy a következő évben a boruló önkormányzati költségvetés miatt szó szerint fejni fognak valami szánalmas különadóval? Vagy az lenne az első, hogy vennéd a repülőjegyet, és elmennél a föld szerencsésebbik felére? És ha ez utóbbi volna a valószínűbb reakció, akkor miért nehéz megérteni, hogy a hitelminősítők nem forrásai a bajnak, csak tanácsokkal szolgálnak gazdag emberek számára, amik ebben az esetben még viszonylag bölcsnek is tűnnek?

kurgan 2011.11.15. 11:16:18

de hát nem értitek, a fitch is a szemét szocik meg az lmp kezében van, ők irányíccsák a világot. csak kár hogy itthon ez nem látszik.

egyébként meg ha így picsog egy kormány, minden épkézláb ellenérv felhozása nélkül, amivel cáfolni lehetne a hitelminősítőt, akkor az a legvalószínűbb, hogy a hitelminősítő beletrafált. a jelentést kidolgozó alkalmazottat feltehetőleg dícséretben részesítik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.15. 11:18:40

@lobster thermidor: Meghunyászkodásért is csak még több szar jár, mert akkor - ahogy most is - mi leszünk, akikkel mindent meg lehet csinálni (szó szerint idehordani a szemetet?).

@látjátok feleim szümtükkel: Az nem baj ha leleplezik őket, csak szarnak rá.

@2llkedő: OK, te 1 vagy, de van sok más is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.15. 11:21:06

@VRbagoly: " ki távirányítja őket (argumentum ad hominem), hanem azon, hogy igazuk van-e. "

Ha már felmerül a távirányítás, akkor tök mindegy, mit mondanak... Először is az kéne, hogy ne lehessen őket távirányítani.
Minősítést ugyanis általában független szervezetek adnak. Ld. mikért szokás ISO auditokon kaszálni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.15. 11:24:37

@ColT: Na, szóval azért annyival magasabb szinten is illene valamilyen biztosítékokat letenni, hogy ha valaki minősít valamit, akkor a minősítő szervezet is 100% független legyen.

kamerasmobil 2011.11.15. 11:33:22

@ColT:
Nem igaz hogy nem erted.

Mi itten Magyarorszagrol soha nem fogjuk tudni a - velt vagy valos - befolyastol megtisztitani a hitelminositoket. Viszont egyutt kell elnunk az ertekelesukkel es annak esetleges es nagyon sulyos negativ kovetkezmenyeivel.

Az egyetlen logikus megoldas az hogy alkalmazkodunk a rajtunk kivulallo kulso tenyezohoz es mindent megteszunk hogy ne minositsenek le.
Ezt fejezi ki rendkivul talaloan az a nepi bolcsesseg hgoy szellel szembe nem lehet pisalni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.15. 11:37:18

@kamerasmobil: Persze, nyaljunk seggeket, ahogy eddig is... Rövid távon jó megoldás, de hosszú távon nem, mert gyakorlatilag később is úgy szórakoznak majd velünk, ahogy akarnak, ha nem teszünk valamit.

Amúgy te meg azt értsd meg, hogy a vélt vagy valós befolyástól való megtisztítása a szóban forgó szervezeteknek nem magyar probléma, hanem EU- és globális. Egyáltalán, a teljes világgazdaság nem működik túl jól, mert rengeteg ilyen rejtett csapda van benne. Azt mondjuk tudom, hogy utópia, de jó lenne valamilyen szinten korlátozni ezt. Attól, hogy lehetetlen 100%-osan biztosítani a tisztaságot, lehet rá törekedni.

kamerasmobil 2011.11.15. 11:40:19

@ColT:
Tehat te kiallsz a szelbe szembefordulsz vele es csakazertis hugyozol hiaba repul vissza az arcodba? Es kozben mondogatod hogy marpedig ezzel a kurva szellel kell csinalni valamit?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.15. 11:43:05

Bazz, ha aközött kell választani, hogy lábtörlőnek használnak, vagy kezedbe veszed a sorsod?
Bejön a főnököd, közli, hogy mostantól 2x annyit kell dolgoznod, és fele annyit kapsz, te mit csinálsz? Azt mondod, üss még, vagy mi? Vagy felmondasz, mert nem vagy hülye?

kamerasmobil 2011.11.15. 11:58:57

@ColT: A fonokodnel felmondhatsz es kereshetsz masik allast. A hitelminositot nem tudod levaltani.

Ezert szol a nepi bolcsesseg is a szelrol mert az olyan kulso tenyezo amit nem tudsz befolyasolni.

Raadasul a hitelminositok nem kernek am olyan nagyon rossz dolgokat. Nagyon jol el lehet eldegelni azokban a nyugati demokraciakban meg peldaul Japanban is amiket AA es hasonlo minositesekkel illetnek.

Sajnos teljesen jogosan minositik bovlinak a magyar gazdasagot mert egy idiota amokfuto kiserleti alanya lett. Tisztara mint a Rejto-regenyben a Winter tanar ur aki mindenkit megoperal...

Idet 2011.11.15. 11:59:04

És mi van, ha pont fordítva van? Mi mindig a rosszat hisszük el, és a jót tartjuk hamisnak. Ennek mi értelme van?

Vén Csataló 2011.11.15. 12:03:12

@Ringlósztár: És neked van arról fogalmad, hogy mennyi az értéke a szövegeléseteknek? Különösen az örökségül hagyott 19933,4 milliárdos államadósság tükrében? Csak hogy tudd: semmi. És ha már hívő: hát én pl. vakhitben sehol nem vagyok hozzátok képest, akik egy ekkora szarhegyet összehozva még mindig azt hiszitek, hogy oszthatjátok az észt.

2llkedő 2011.11.15. 12:03:18

"Tisztara mint a Rejto-regenyben a Winter tanar ur aki mindenkit megoperal..."

Műtünk? Aszittem boncolunk!

2llkedő 2011.11.15. 12:05:12

@Vén Csataló:

"Különösen az örökségül hagyott 19933,4 milliárdos államadósság tükrében? "

Ha most leváltanák Vityenkát, akkor ő örökül 20,625.8 milliárdos államadósságot hagyna.

kamerasmobil 2011.11.15. 12:42:46

@2llkedő: Plusz -3000 milliardot a magannyugdijkasszabban ami nagyreszt adossagcsokkentesre ment. Es akkor a mindenfele plusz adok amik azert kellettek mert az EU nem engedte jobban elszaladni a hianyt.

Szoval kicsit fura erre az adossag dologra mutogatni ervkent.

civilkontrol 2011.11.15. 12:53:46

@Tündér_Lala:

Ugyanolyan hideg racionalitással kell válaszolni, ahogy az elemzők is teszik.
Ha a leminősítés ellenére többet hoz a konyhára a pénzügyi szektor lilára szopatása, akkor be kell vállalni.
Ha nem, akkor meg nem.

És ha még ezt kerek perec így is kommunikálnák, szegény Szijjártó végre törölhetné a laptopjáról a bullshit generátort

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.11.15. 13:07:18

@Bloodscalp: Hozzám szólt a debil blog minden érában kurva kritikus fő kommere. Ujjongva repdesek az örömtől.

melimeli 2011.11.15. 16:03:01

A hitelminősítők a magánvéleményüket közlik.
Legalábbis eskü alatt ezt hazudták.
vimeo.com/20853241
"when we say something is rated AAA, that is merely our opinion; you shouldn't rely on it."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.15. 16:03:34

"És a kormány, illetve a (ma) kormánypárti politikusok sem voltak mindig ilyen kritikusak a Fitch-csel szemben. Például néhány hónapja még üdvözölték a Fitch akkori megállapítását, 2009-ben pedig egyenesen a Fitchre hivatkozva beszéltek lehetséges államcsődről. Az nem megy, hogy ha jót mond rólunk valaki, akkor hiteles és oda kell figyelni rá, ha meg rosszat, akkor hiteltelen, sőt jogosítványa sincs a minősítgetésre. Ha rossz hírt hoznak, akkor is legfeljebb annyit illene mondani, hogy nem értünk egyet a hitelminősítő álláspontjával, és szépen felsorolni az érveket, hogy miért nincs igazuk. Hisztizni és jogosítványt követelni semmi értelme – azzal csak még mélyebbre dolgozzuk magunkat a kulimászba."

vagy csak korábban nem tudták, hogy ki fizeti a hitelminősítőket.
nem látták akkor még a bennfentest matt damonnal.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.15. 16:10:02

@tesz-vesz: A Fitch hazudik, Hollywood igazat mond.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.15. 16:33:49

@Kettes: így van, vkinek érdekében áll, hogy elmondják az igazat.
holivud sokszínű, de te nem baloldali vagy? most mégis a milliomosokat véded? nem égő, hogy nincs kiforrott ideológiád és így teljesen idióta posztkommunistának tűnsz?

Alikam 2011.11.15. 18:38:38

@abaka: a kongresszusi vizsgálóbizottság jutott arra az eredményre, hogy amikor A-s minősítést adtak a hitelcsomagokra, akkor tisztában voltak a hitelminősítők azzal, hogy ezek a csomagok bőven a bóvli kategóriában vannak.

1-2%-os önrésszel rendelkező csomagokról beszélünk ám.

És pontosan, azért mert mások az ő álláspontjuk alapján mozgatják a pénzeket, éppen ezért nem elszámoltathatóaknak kéne lenniük, de sajnos még nem azok.

abaka 2011.11.15. 19:05:43

@Alikam: "a kongresszusi vizsgálóbizottság jutott arra az eredményre..."

Nem tudom, en nem biztos, hogy mervadonak tartanam annak az a kongresszusnak a szakmai velemenyet, amelyik egy politikai csetepate kereteben majdnem kepes volt csodbe vinni az orszagot... Ha erre az eredmenyre jutottak, annak kizarolag egyetlen oka van, hogy a pillanatnyi politikai erdekuk ezt diktalta. Ettol fuggetlenul persze akar meg az igazsagba is beletrafalhattak volna, de azert ervnek en nem hoznam fel.

"1-2%-os önrésszel rendelkező csomagokról beszélünk ám."

Ne haragudj, de ez ertelmezhetetlen. Alapbol ugyebar hiteltermekekrol beszelunk, ott meg nincs olyan, hogy onresz. Gondolom valami tokeattetelre probalsz celozni, de olyanrol itt szo sem lehetett.

"És pontosan, azért mert mások az ő álláspontjuk alapján mozgatják a pénzeket, éppen ezért nem elszámoltathatóaknak kéne lenniük, de sajnos még nem azok. "

Miert oket kene elszamoltatni, miert nem azokat, akik milliardokat mozgatnak meg felelotlenul csak a hitelintezetek osztalyzataira hagyatkozva? Ez olyan, mintha egy gyilkossagnal a gyilkos helyett a fegyvergyarat akarnad perelni.

Bloodscalp 2011.11.15. 20:52:08

@politicus: mivel ez nem egy kritikus blog, hanem inkább a debil kommerek kurvája a narancsos fajtából, így ja...maradnak az én kommentjeim is

2011.11.15. 21:38:45

online.wsj.com/video/eastern-europe-debt-threatens-credit-ratings/AC61D186-0149-4F91-A67D-25DBFED1D858.html

Magyarország megy le a lefolyón! Ezt ti csináltátok fideszesek, az elmúlt másfél évben. Tapsoltatok az adócsökkentésnek, pedig nem volt rá fedezet!(Tekintve, hogy 8 éven át "elkúrtak" ugyebár). Kőkemény reformokra lett volna szükség, ehelyett csak elbasztatok mindent.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.15. 21:57:27

@tesz-vesz: Képzeld, nincs kiforrott ideológiám. Aranyhalam és szörfgatyám sincs. És hogy te kit tartasz baloldalinak, az tökéletesen érdektelen. A seggedet sem találod meg segítség nélkül, majd pont a bal kezedet tudod megkülönböztetni.

ebfül 2011.11.16. 00:46:26

@2llkedő:

"Mivel kapcsolatban kellene elismerő megnyilvánulás?"

Nincs olyan nap, hogy elő ne jönne a fidesznyik, narancsos, minisztériumi fizetésből élő jelzők aggatása a mandineresekre.

Ha viszont a kormányt kritizálják, csak Doomhammer és Kőmíves Kelemen kisded játékát élvezhetjük. (Tisztára mint egy napkeltés riport a gyurcsányi időkből :-)))

"Ennyit a normális közéleti párbeszédről."

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.11.16. 01:48:21

@tesz-vesz: és ez mikori film? csak mert érdekes módon Szijjártó Péter még 2011 június 6-án is úgy gondolta, h a Fitch és a többi hitelminősítő bizony jól végi a munkáját.

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=163768

ja, mert akkor épp felminősítettek. hát persze. szóval inkább nézz utána a dolgoknak, mielőtt ekkora faszságokkal hányod tele az internetet

Alikam 2011.11.16. 10:42:16

@abaka: mi az értelmezhetetlen?

Ha fel akarsz venni egy adott hitelt, akkor annak bizonyos feltételei vannak. Na most a hitel kategóriájától függően illetve, hogy milyen feltételekkel veheted igénybe, különböző besorolások léteznek.

Bizonyára te is hallottál már pl. olyan konstrukcióról, ahol egy x százalékos önrészt be kell fizetned ahhoz, hogy a hitelt felvehesd.

Ezen mit nem értesz? Lakáshitelekkel árasztották el az egész világot, ami után 1-2%-os önrészt, vagy még annyit sem kértek.

Bizonyára te is emlékszel a raiffeisenes papapapa reklámra, aminek ugyebár az volt a mottója, hogy őket nem érdekli hogy egyáltalán keresel-e valamit, a 10 milliót akkor is hozzád vágják.

Na az ilyen hiteleket - számolhatsz mennyi a valószínűsége, hogy ezt mindenki vissza fogja tudni fizetni - atdák át nyugdíjalapoknak. De ők csak biztonságos hitelcsomagokat vesznek át, úgyhogy ezeket a bóvlikat A kategóriába sorolták, aztán már tovább lehetett passzolni.

abaka 2011.11.16. 11:12:38

@Alikam: Aham, tehat ugy ertetted, hogy a strukturalt termekek alapjaul szolgalo lakashitelekben volt 1-2% onresz.

Most abba ne menjunk bele, hogy Magyarorszagon a budos eletben nem lehetett 1-2% onresszel hitelt kapni. Inkabb mondok egy nagyon leegyszerusitett peldat, hogy lehet ilyen hitelekbol biztonsagos befektetest kialakitani.

Vegyunk mondjuk 100 db 10 millio forintos lakashitelt (legyen 1% onresz, ha szeretned). Tegyuk fel, hogy 20% annak az eselye, hogy a felvevo nem tudja visszafizetni. Ha nem tudja visszafizetni, akkor mondjuk 50% veszteseg keletkezik a hitelen (mert ugyebar a fedezet, a lakas, ilyenkor a bank tulajdonaba kerul, amit eladhat, tehat nem bukja a hitel teljes osszeget). Remelem ezzel eleg konzervativ voltam a szamodra.

A varhato veszteseg tehat 1 milliard * 0.2 *0.5 = 100 millio forint. Nem tudom, mennyire vagy otthon a valoszinusegszamitasban, de remelem neked is hihetoen hangzik, hogy annak a valoszinusege, hogy mondjuk 300 millional tobb lesz a veszteseg, az minimalis.

Tehat ebbol a hitelportfoliobol lehet csinalni egy biztonsagos es egy kockazatos befektetest. A nyugdijpenztarnak eladsz egy 700 millios reszt valami alacsony kamat mellett (mert ugyebar biztonsagos) es oket csak akkor eri veszteseg, ha a portfolioban a teljes veszteseg meghaladja a 300 milliot. A maradek 300 millios reszt pedig eladod valami kockazatkedvelo befektetonek, aki ugyan nagy kockazatot vallal, de, mivel a 700 millios reszre kifizetett alacsony kamaton felul barmi, ami a hitelekbol jon, az ove, a varhato hozama is magas.

Elmondod akkor, hogy mitol bovli a nyugdijpenztarnak eladott resz? Ez egyebkent nem beugratos kerdes, semmi stikli nincs a dologban, ez a befektetes valoban biztonsagos.

Persze a hitelminositok sok ilyen termeket rossz kategoriabba soroltak, de nekem nem tunik ugy, mintha tudnad, mirol is beszelsz (elnezest ezert a direktsegert), inkabb csak hangoztatsz valamit, amit mashol hallottal. Pedig ilyen szakmaibb temakba erdemes csak akkor belemenni, ha van rola valami fogalma az embernek.

Alikam 2011.11.16. 11:36:06

@abaka: hát nem tudom, te szakmabeli vagy-e, de remélem nem, mert te még az ingatlanpiaci árakra gyakorolt hatást sem veszed bele a számításaidba, ami ilyen tömeges hiteleknél bizony bizony komolyan befolyásoló tényező. Mennyivel is csökkent az ingatlanok értéke?

"A nyugdijpenztarnak eladsz egy 700 millios reszt valami alacsony kamat mellett (mert ugyebar biztonsagos) es oket csak akkor eri veszteseg, ha a portfolioban a teljes veszteseg meghaladja a 300 milliot. "

Bizony pontosan ez történt. Hány nyugdíjpénztár és biztosító dőlt be?

Bóvlinak attól bóvli, hogy egyfelől a fedezet értéke erősen függ a piactól, kettő pedig, hogy annak a valószínűsége, hogy ilyen alacsony önrésszel vissza fogja tudni fizetni a hiteleket az is marhára alacsony.

Na most elárulom neked, hogy az a 20% amiről te beszélsz, az inkább 90% százalék. Igen, jól olvasod, 90%, hogy nem tudja visszafizetni teljes egészében.
Ami meg marad utána az egy áron aluli ingatlan.

Amit a bank lefoglal és utána 30%-kal alacsonyabb áron értékesít egy erre szakosodott cégnek.

Nekem számolgathatsz naphosszat, akkor sem fogod tudni kihozni, hogy egy ilyen hitelkonstrukció A kategóriába sorolható.

Ja és persze tudatosan kevered a bank, az ügyfél, a biztosítók és a pénztárak veszteségét, nyereségét.

Nem tagadom, van aki kurva jól kaszált ebből az üzletből. Csak hát végül is a bizonyíték ott van a szemed előtt, hogy az egész kipukkadt 2008-ban.

Nem vagyok bankár, de ha te tőlem kölcsönkérsz 10.000 forintot, úgy, hogy 10 forintot keresel havonta, akkor ha azt te nem kockázatos hitelnek minősíted, akkor bocs, de veled van a baj.

És erről ne is vitatkozzunk tovább, mert nálam, nálad hozzáértőbb emberek bankfelügyelet, kongresszusi bizottság stb. bebizonyította, hogy egyértelműen bóvli hitelekre nyomták rá az A kategóriát úgy, hogy tudatában voltak ennek.

A válasz persze az volt, hogy az övéké csak vélemény.

abaka 2011.11.16. 12:13:20

@Alikam: Mint irtam ez egy leegyszerusitett pelda es azt kertem, hogy ebben mutass hibat. Nos ez nem sikerult. Persze nem gondoltam, hogy sikerulni fog, mert ez egy biztonsagos tranzakcio, nagyjabol az egyetlen, amit meg ma is el lehet adni. Eloszor par eszrevetel az erveidre.

"... mert te még az ingatlanpiaci árakra gyakorolt hatást sem veszed bele a számításaidba..."

Akkor szerinted az 50% veszteseg a bedolt hiteleken mi volt?

"annak a valószínűsége, hogy ilyen alacsony önrésszel vissza fogja tudni fizetni a hiteleket az is marhára alacsony."

Ez nem az onresztol fugg, hanem az ados minosegetol. Egy nemet vagy holland prime jelzalog siman biztonsagos akar 120-125%-os LTV-vel (loan-to-value). De pl egy amerikai vagy angol prime is az 10-20%-os onresszel (ami Amerikaban tipikus volt egy prime jelzalognal). A gond azzal volt, hogy olyanok is kaptak hitelt, akik nem tudtak fietni, de ok 30% onresznel sem tudtak volna.

"Na most elárulom neked, hogy az a 20% amiről te beszélsz, az inkább 90% százalék."

Historikusan ez kb 20% Amerikaban (a valsag alatt, elotte lenyegesen alacsonyabb). Prime es subprime egyutt (persze az arany kb 5:95). Es amerikaban sokkal egyszerubb nem visszafizetni a hitelt. Nyugat-Europaban vagy Angliaban a 20% nagyon nagylelku felso becsles.

"Nekem számolgathatsz naphosszat, akkor sem fogod tudni kihozni, hogy egy ilyen hitelkonstrukció A kategóriába sorolható."

Elmondom pedig, hogy az en konstrukciomat nem csak, hogy meg ma is abba soroljak, de jelen pillanatban kb 8 orszag (USA, Nemeto., Kanada, Japan meg meg par kicsi) allampapirjait tekinti a szakma es a piac biztonsagosabbnak.

"Ja és persze tudatosan kevered a bank, az ügyfél, a biztosítók és a pénztárak veszteségét, nyereségét."

Nem. En csak es kizarolag a befektetok (nyugdijpenztar, biztosito) vesztesegerol beszeltem. A tranzakcio eladasa utan, annak elettartama alatt, a banknak semmi nyeresege vagy vesztesege nem keletkezhet (leszamitva azt az egyebkent gyakori esetet, amikor a kibocsajto bank megtartja egy reszet a kotvenyeknek).

Azok a tranzakciok, amiken az igaza vesztesegek keletkeztek egeszen mas jelleguek voltak. Jo reszuk nem is lakashitel fedezettel rendelkezett. Amik igen, azok ennel sokkal agresszivabban voltak strukturalva (elsosorban arra jatszva, hogy hamarost visszafizetik a hitelt es ujrafinanszirozzak masnal), masreszt csak akkor volt eselyuk arra, hogy ne termeljenek vesztesegeket, ha a lakasarak tovabb emelkednek.

Az ezekben levo kockazatokat csunyan beneztek a hitelminositok. A ket fo hibajuk egyebkent az volt, hogy meg a worst case scenarioban sem felteteleztek, hogy ekkorat eshetnek a lakasarak, masreszt nem vettek figyelembe a hitelek kozti korrelaciot.

Egyebkent pedig valoban csak velemeny volt, amit mondtak. Errol mar irtam, de nagylelkuen arra azert nem reagaltal. Hadd masoljam ide ujra:

Miert oket kene elszamoltatni, miert nem azokat, akik milliardokat mozgatnak meg felelotlenul csak a hitelintezetek osztalyzataira hagyatkozva? Ez olyan, mintha egy gyilkossagnal a gyilkos helyett a fegyvergyarat akarnad perelni.

"...nálad hozzáértőbb emberek bankfelügyelet, kongresszusi bizottság stb. bebizonyította, hogy..."

Hat a bankfelugyelet is kicsit keson okos. Ma mar a hitelminositok es tudjak, hogy rossz volt a besorolas. Egy politikusokbol allo kongresszusi bizottsagot meg csak az nnevez hozzaertonek, aki semmmit nem latott a politikusok tevekenysegebol az elmult 2 evben.

"bóvli hitelekre nyomták rá az A kategóriát úgy, hogy tudatában voltak ennek."

Ez igy konkretan nem igaz. Marmint az, hogy ezt valaha is megallapitotta/bebizonyitotta volna barki.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.11.16. 12:14:52

@Bloodscalp: magamat szeretném idézni:

Csak néhány és csak az elmúlt hetek terméseiből:
- írtunk az elszámoltatásról és annak a felelőseiről
- írtunk a Minden gyerek lakjon jól kampány hibáiról
- írtunk az álsemjén-twitter ügyről
- egyedüliként írtunk orbán devizaadósokkal kapcsolatos 2006-os álláspontjáról (amelyet az ATV nem túl korrekten a másodközlő megjelölése nélkül vágott be a Papcsák interjúban)
- hogy a témánál maradjunk, elítéltük Dörner kinevezését
- írtunk a kommunikációs kormányzás visszásságairól
- elítélőlen írtunk lázár jános bolsevikokkal kapcsolatos álláspontjáról
- írtunk az egykulcsos adó és az ahhoz való kormányzati viszonyulás necces mivoltáról
- írtunk a végtörlesztési javaslat tarthatatlanságáról
- írtunk a "nemortodoxia" nevetségességéről
- írtunk a D-day megakadályozásának szégyenéről
- írtunk az alkotmány asztaláról (kétszer is)

Azóta írtunk a Móricz Zs. körtérről, a hajléktalanokkal kapcsolatos kormányzati/fővárosi politizálásról, sőt e poszt sem a seggnyalásáról fog elhíresülni.

Ezek itt pedig a te előző 8 évvel szembeni kritikus posztjaid, kommentjeid:

...........................................

Egy se, zéró. Nulla. Ellenben ott az a csodálatosan szélsőjobbos, antiszemita blog, amelynek a nevét ott hordozod a sajátod mellett, amelyik legutóbb már posztlopással hívta fel magára a figyelmet (spoiler alert: az a poszt is kritikus volt, sőt az ATV-t is megjárta), ott lehetne írni kurva jó cikkeket a politikai élet szereplőiről, de mintha eddig egyet sem sikerült volna...
Hajrá szocialista párt, hajrá MSZP!

Bloodscalp 2011.11.16. 21:08:08

@politicus: hehe, most ezzel mit akarsz bizonygatni? hogy körön kivüliek vagytok? nincs közötök a narancsosokhoz, csak lelkes rajongók vagytok de ha olyan a szitu ti megmondjátok a frankót? Tudod a hírtv is azzal reklámozza most magát hogy "Tudjuk kitöl és mit kell kérdezni" naná hogy tudják, csak épp szelektíven teszik:) szóval ezt a mi megmondjuk az igazat olyan időkben amikor nagyon nehéz lesz megmondani szöveget befejezhetnéd

tesz-vesz jó arc. ennyi. ha neked lola az, írogass vele:)

és igen, nem vagyok ilyen elmúltnyócéves majomszöveget toló birka, megmondtam anno hogy a fidesz nem lesz az a megváltó akinek beállitja magát-jó 2009 óta foglalkozok bloggal, miért nekem sír a szád hogy ez így is lett?
csak a hülye nem látta hogy nem lesz semmi változás a 2010 választásokkal...de a hozzád hasonló barmok ünnepelték a "komcsik" eltakarodását...hát most élvezd a kánaán minden percét, a benzinárt, az euró/forint árfolyamot majd jön a munkanélküliség is
stb stb...és persze lesznek mindig bűnbakok:) gaz baloldaliak, akik rárontanak a nemzetre, széljobb, nemzetközi kalandorok, médiacsalások...:)

viszont vmi elkerülte a figyelmed, itt v máshol fejtettem ki, az én olvasatomban Fletó-Viktor egy kutya, nem engedném soha már az Országházba egyiket se ahogy senkit se akinek köze volt az elmúlt 20 évhez

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.20. 22:38:54

@henrik_: nem komolyan mondtam, ha nem tűnt volna fel

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.20. 23:00:13

@politicus: miért vagyunk szélsőjobbosok?

nálam az szálasi és hitlerimádás, nálad?

az antiszemet már megbeszéltük, de lehet már nem olvastad, h aki a zsidókérdésre felhívja a figyelmet, még nem feltétlenül antiszem.
hajdú eszter is az lenne?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.20. 23:08:50

@Bloodscalp:

ez a teszvesszel összeborulás meg ... nagyon remélem, hogy egy vicc :(

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.20. 23:22:10

@tesz-vesz:

zsidókérdés ... még jó, hogy nem vagy antiszemita féreg ... :(((

Bloodscalp 2011.11.21. 15:06:56

@mavo: ne konspiráld túl a dolgokat

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.24. 19:09:29

@mavo: olyan buta vagy, miért nem működik a szűrés gomb?

"hajdú eszter is az lenne? "
süti beállítások módosítása