Biszku Béla és a bebörtönzött Bibó István
2011. november 11. írta: nénike

Biszku Béla és a bebörtönzött Bibó István

Bibo_Istvan_bortonbuntetesen_nem_celszeru_valtoztatni_Biszku_Bela_Mandiner.jpg

  A Biszku-film óta Béla bácsi akaratán kívül közéleti celebbé vált. Az egykori Ki tud többet a Szovjetunióról vetélkedő mintájára kezdetét vette a Béla bácsi-feltérképező verseny; zsigeri, jogi és szórakoztató kategóriában folyik a küzdelem.

  Ennek részeként jutott el hozzánk egy 1961-es keltezésű jelentés. Az egykori belügyminiszter, felöltve büntetés-végrehajtási szakírói jelmezét, a kiemelt ügyek független felügyelőjeként alaposan alávág Bibó Istvánnak. A fideszes eredetmítoszhoz tartozó ’56-os államminiszter Béla bácsi szerint érthetetlenül szívóskodik a sitten, ideje hát kicsit megszopatni:

Biszku_Bela_jelentese_Bibo_Istvanrol_560.jpg

  Ugyanez legyen meg leiratban is:

Belügyminisztérium
Szigorúan titkos!
Tárgy: Bibó István elítéltről

Jelentés
Budapest, 1961. március 28-án. 


Bibó István 1959-től a Váci Országos Börtönben töltötte büntetését. Az 1960-as éhségsztrájknak egyik szellemi irányítója volt, ezért 1 év összkedvezmény elvonásban részesült. A büntetés következtében 1960 áprilisa óta hozzátartozóival nem érintkezhetett. E büntetés 1961 áprilisában jár le.
Bibó István a börtönben semmit sem változtatott magatartásán, A kommunistákat "moszkovitáknak", a Párt vezetőit "Moszkva bérenceinek" nevezi. Gyűlölettel beszél a Szovjetunióról, rágalmazza Hruscsov elvtársat. Politikai beállítottságára és magatartására jellemző, hogy a börtönből való elszállításokról olyan híreket terjeszt, hogy azokat, akiket elszállítottak nem más börtönökbe, hanem a Szovjetunióba vitték.
A börtön szabályait, ahol csak teheti megsérti, ezért több esetben volt fenyítve. A munkát, egészségügyi okokra hivatkozva megtagadta. A börtönkórház főorvosa megvizsgálta és megállapította, hogy egészségileg teljesen rendben van.
Mindezek alapján Bibó István - a váci éhségsztrájkban tanúsított magatartásáért - börtönbüntetésén (összkedvezmény elvonása) nem célszerű változtatni.
Meg kívánom jegyezni még azt, hogy vannak olyan információink, hogy az emigrációval összhangban,egyes értelmiségi ellenséges csoportok Bibó István kiszabadításáért az országon belül is akciókat akarnak kezdeményezni.


Biszku Béla
belügyminiszter


  Ennek a munkamódszernek ismeretében gondolom azt, hogy aki ilyen mélyreható módon tanulmányozott számára izgalmas élettörténeteket, annak kijár a hasonló figyelem. Hiba lenne történelmietlennek minősíteni az állampárti döntéshozó tisztségviselők elszámoltatását.

  Talán lesznek, akik azt mondják, hogy ez semmit sem bizonyít, Biszku Béla csupán magánvéleményének adott hangot fenti feljegyzésben, mely semmiféle pressziót nem jelentett a népköztársaság független jogszolgáltató és büntetés-végrehajtási szervezetére. Ő maga is ezzel védekezik. A levéltárak mélyén azonban sok papír lapul. Ideje elolvasni őket és nyilvánosságra hozni. Ez a minimum.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr403370378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2011.11.12. 09:44:10

Ha nem lettem volna elég világos, a Heller -félék kutatják -pénzt és fodrászt nem kímélve- a mai napig a Lukács- és Bibó -féléket anélkül, hogy ennek bármi értelme lenne. Persze van olyan, hogy alkalmazott filozófia, szoktak is előrejelzést adni különböző munkacsoportok, szerencsére meglehetősen pontosan, csak arról ritkábban van vita, kevesen is olvassák.

Visszatérve az eredeti szálra, az kétségtelen, hogy Molnár Tamás és Lánczi András mániája az oldalakra sorolás, Molnár be is vallja, hogy ennek jórészt praktikus okai vannak, a politikai leíró nyelvezet erre van kondicionálva. A másik ökölszabály meg az, hogy valódi értelmiségi ritkán baloldali, öregkorára meg végleg nem.

Bibó rendes ember volt? Ha a kommancs viszonyítási rendszer szerint az, akkor jobboldal élből el kell hogy utasítsa. (Az egy másik kérdés, hogy szinte a teljes magyar értelmisi képzés még mindig balos, mert.)

Mint arra már sokan rámutattak, '56 a felső vezetésben kommancs kiszorítósdi volt, akárcsak később a cseh-szlovákoknál, vagy akár a lengyeleknél.

Balos elvtárs önkritikát gyakorolt - megúszta, reakciós jobboldali hiába is gyónt - elküldték a teremtőjéhez.

Bibó mester a saját helyzetértékelésében is pontosan ugyanazt mondja a forradalomról, mint Kádár, csak szebben fogalmaz.
Az a helyzet, hogy a megemlítettek (Lukács, Bibó, Kádár, Biszku) különösebben nem voltak se okosak, se tehetségesek, tulajdonképpen semmi sem indokolja kitüntetett helyüket a magyar szellem vasútjának panoptikumában, inkább a szellemvasutunk rémalakjai, ezért teljes joggal rémisztgetik velük az egészséges magyar szülők a lusta gyerekeiket - mind a mai napig.

Milyen kár, hogy ezt pont tőlem kell megtudnia a műértő közönségnek. Heller anyó rázza a párnáját, de csak békák potyognak az égből.

Bell & Sebastian 2011.11.12. 09:58:41

@Counter: Hej, hej, öregfiú! Hány éves is vagy te tulajdonképpen és melyik egyetemen hinted vagy felcsipegeted? :)))

tevevanegypupu 2011.11.12. 10:08:07

@Counter:
Ellene vagyok a halabuntetesnek, mindig is ellene voltam. Aki nehez felfogasu az ne valaszoljon gondolkodas nelkul: azt irtam, hogy aki 1956 utan latvanyos es nyilvanos bocsanatot kapott, mukodhetett es nem zargattak, az a rendszer embere volt. Ezen nem erdemes vitatkozni, foleg nem olyanokkal, akik mar eltek akkor es felnottkent ertek meg a rendszervaltast.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.12. 10:23:03

@tevevanegypupu: Megint ott tartunk, hogy 9 és fél millió kommunista partizánnal kell polgári Magyarországot építeni.

Mondja már meg, hogy jönnek a maga sületlen tévképzetei Bibóhoz? Maga szerint Bibó kádárista kollaboráns volt, csak mert nem láncolta oda magát a váci börtön falához '63-ban és mert később még jelent meg tanulmánya – külföldön?

"Azert ne feledje, hogy Bibo nem maradt nagyon sokaig bortonben es eleg nyugodtan eldegelhetett. Nem kell annyira isteniteni."

Ostoba tulok, felbátorodik egy másik ostoba tulkon és elkezd bömbölni valami marhaságot. Életfogytból szabadult a '63-as amnesztiával, mondja már meg, hogy az amnesztia után hány politikai fogoly maradt börtönben? Féltucat se. S mit tud maga arról, hogy nyugodt vagy nem nyugodt éldegélés-e egy közéleti szereplő számára a könyvtároskodás.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.12. 10:41:05

@tevevanegypupu: Bibó István hat évet ült, és semmiféle közéletben nem vehetett részt. az, hogy egy hozzád hasonló náci féreg számára mi gyanús vagy mi nem, irreleváns.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.12. 10:45:02

ebből nem lesz akkora botrány mint Wittner Mária lekurvázásából ?? Mi is a különbség Dániel Péter és tevevanegypupu között ? Hogy ez a nyilas névtelenül írta amit írt ??? Mindenki tudja kiről van szó, az emigráns newsgroupok egyik főszereplője volt, sokkal ismertebb idióta mint Dániel Péter.

Alfőmérnök 2011.11.12. 10:52:09

@jotunder: Tevevanegypupu kissé idióta, és sok hülyeséget ír, de nácinak azért nem kéne nevezni.

Alfőmérnök 2011.11.12. 10:57:51

Azoknak, akik szerint Bibó kommunista volt, ajánlom, hogy olvasgassanak, mielőtt hülyeségeket írnak:
mek.niif.hu/02000/02043/html/521.html

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.12. 11:39:33

@Alfőmérnök: azért ezt senki sem állította. Lánczi András, aki a kommunisták és a keresztények közötti cuki összefogásról írt fontos cikkeket a rendszerváltás előtt SEM írt semmi dehonesztálót Bibóról. Nem tartja politikafilozófusnak, ezt írta. Ez nem rám tartozik. Lánczi egy abszolút senki, a bokájáig nem ér egy komolyabb Ph.D diáknak, egy jobb egyetemen. Bibó alig publikált az életében, és ennek megvolt a szörnyű oka. Egy elegáns amerikai egyetemről sokkal könnyebben lesz az ember "politikafilozófus" mint egy
kelet európai könyvtárból.Megjegyzem, Molnar Tamas szakmai elismertsége is alig mérhető, gyakorlatilag senki sem idézte soha, és egy nemtudományos jellegű mű szerzett neki relatív ismertséget. És ez meg nem a Molnar hibája, egyszerűen ilyen a világ.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.12. 11:43:40

@Alfőmérnök: Én nácinak nevezem azokat akik a zsidók elleni erőszakra bujtogatnak, a zsidók elleni negatív diszkriminációról delirálnak. Ezt pedig ez az idióta megtette. Azért, mert összeveszett a liberális barátnőivel, és azt hiszi, ezzel bosszút áll rajtuk. Régen egészen más tipusú idiótaságokat írt le. Dániel Péter szerinted nincs teljesen megzakkanva ??? De. Ha nála nem mentség, tevevanegypupunál sem. Senki sem akarja börtönbe zárni, amúgy.

Alfőmérnök 2011.11.12. 12:05:40

@jotunder: nem Lánczira céloztam, nem olvastam a cikkét, csak mintha kommentekben olvastam volna efféle vélekedéseket, már több helyen is.
Azt én sem tudom megítélni, hogy mennyire jelentős, vagy eredeti politikai filozófiai, vagy jogi gondolkodó, de számomra tanulságosak az írásai (és érthetőek, világosak, még ha kicsit csapongóak is). És elég kiegyensúlyozottnak érzem. Az, hogy 50 év alatt sokat változtatott a nézetein, szerintem a történelem ismeretében érthető (egyébként a II. vh előtt kicsit antiszemita is volt, amit később megpróbált kompenzálni).
Kicsit Hamvashoz tudnám hasonlítani, ő is ide-oda csapong, formailag nem felel meg a ma elvárt követelményeknek, például nem jelöli meg rendesen a forrást, de tele van éles és gondolatébresztő meglátásokkal. (Hogy mennyire eredeti, az megint más kérdés, mert nehéz szétszálazni, hogy mi az ami az ő gondolata, és mi az, amit másoktól vett át.)

Én tevétől nem olvastam olyat, hogy erőszakra bujtogat.

Kandeláber 2011.11.12. 12:39:20

Biszku elvtárs még abba a fenékbe is beleharapott, amely enni adott neki, ugyanis a '70-es években feljelentette Kádár Jani bácsit, mint a szocializmus erős bástyájának megbontóját.
A különös anyagból gyúrt emberek észjárása azért nem is olyan különös.

Kandeláber 2011.11.12. 12:40:17

Perzse a feljelentés Moszkvában történt, mert moszkovita ott jelent fel.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.12. 12:42:05

mondjátok viktornak ítélje el, de ne csak a halála után.

de jó, ha tudjátok, menseviki előbb harapja le a kezét, minthogy fajtájának ártson

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.12. 12:48:11

@Bell & Sebastian: félreérted, félremagyarázod teljesen szerintem a szavait

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.12. 12:49:59

@Alfőmérnök: miért illik szeretni?

én beleolvastam, hallgattam szövegelését rádióban, nem tartom sokra, és finoman fogalmazok, mikor azt mondom, semmiről se beszél.

milyen nagy gondolatot tud ő?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.12. 12:53:28

@Counter: vajon kenedi tüntette el demszky aktáját? egy rendszerváltáskor el kéne kapni, és megkérdezni tőle udvariasan

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.12. 13:03:38

@tevevanegypupu: tudjuk mennyi minden bűnt csináltak a kommunisták, szépen leírtad megrázó tapasztalataidat, és a felvilágosult, igazságos orbán milyen sokáig büntetlenül hagyja.

a tempírozó, többfejű félhülye, nem zászlólengetést kellene halállal büntetnie, hanem népirtókat és gyerekgyilkosokat kellene csak független bíróság elé állítania, hát olyan nagy kérés ez, könyörgöm?

vagy a porhintés elég a szemetekbe? a beszéd, most már van mit mondani a nemzeti magyaroknak, mikor ezt felróják a fideszeseknek, lola.

csak ez már a 2. kormány és az előzőben szó nem volt még ilyenről se, most hirtelen fontos lett , mert a biszku-film után egyre többen róják fel, vmit mondani kell, hogy tovább lehessen mondani, de szegényeknek inkább a szavazati jogát kéne elvenni

tevevanegypupu 2011.11.12. 13:06:41

@Alfőmérnök:

Kosz a kisse ketertelmu vedelmet de nem kertem magatol. jotunder azt ir amit akar, felolem nacizhat is, ezzel a legyszarral a falinaptaron nem foglalkozik az ember.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.12. 13:08:20

@Alfőmérnök: szerintem az apósa volt kicsit antiszemita a huszas években, Ravasz László püspök, aki aztán fellépett a deportálások ellen.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.12. 13:08:46

@Counter: most mondta a rádióban egy 56-os rab: minden cellában volt egy besúgó.

jó kérdezte a fenti kommentelő: bibó cellájában ki volt a besúgó? gönc cellájában ki volt a besúgó?

hadd legyen már a nem besúgó 56-os rab nagyobb hős, mint a besúgó 56-os, főleg, ha 90 után még tovább is segíti őket köztársasági elnökként, a patkány patkány marad, hiába szeretem a gyűrűk urát

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.12. 13:11:13

@Alfőmérnök: Hamvas lehetett volna a magyar Eliade, ha 45-ben elmenekül. Őt is tönkretették, az a csoda, hogy képes volt írni.

tevevanegypupu 2011.11.12. 13:13:43

@tesz-vesz:

Az eletet szerintunk keresztenyek szerint Isten adta, es Istennek van joga elvenni.

Alfőmérnök 2011.11.12. 13:13:57

@jotunder: "Végül van a zsidósághoz való viszonyulásnak egy, a fentiekben említeni elmulasztott, egyébként jellegzetesen magyar jellegű és magyarországi eredetű variációja, és ezt úgy nevezhetném, hogy a Szabó Dezső-i álláspont. E szerint a nagyméretű és nagy tömegű zsidó és német asszimiláció a magyar nemzet számára egy túlzott, nehezen megemészthető és egészségtelen jelenségeket okozó folyamat volt, és ezt többé-kevésbé ellenséges és kritikus formában kollektíve felrótta mind Szabó Dezső, aki ezt rendkívül szélsőséges indulati hangszereléssel tette, mind pedig az ő nyomán a népi mozgalom értelmiségi részében sokan. Ennek legkiemelkedőbb és legnívósabb képviselője éppen Németh László volt, s idesorolható Féja Géza és Kodolányi János is. Hozzá kell tennem, hogy Szabó Dezsőnek ezekben a kirohanásaiban az asszimilált németek, a svábok elleni kirohanások voltak mindig az élesebbek, a maróbbak és a szellemesebbek, úgyhogy a magyar zsidó szellemi élet majdnemhogy egy bizonyos derült elnézéssel fogadta Szabó Dezsőnek e tekintetben amúgy is a hivatalos Magyarország részéről visszhangtalanul maradt állásfoglalásait. Németh László ilyen irányú állásfoglalása lényegileg az 1939-ben megjelent Kisebbségben című művében van összefoglalva, és meg kell vallanom, hogy én azzal akkor teljes mértékben egyetértettem. Azóta évek alatt kialakult az az álláspontom, hogy minden, a zsidóságra mint kollektívumra irányuló kritika és a zsidóság kollektív megváltozására, megjavulására {3-307.} irányuló fölszólítás eleve hibás, téves és helytelenítendő valami, mert minden, ami egyáltalán kollektív zsidó magatartásnak minősíthető, valamilyen formában a zsidóság történeti sorsának és a környezet iránta való magatartásának a függvénye. Ezenfelül teljes mértékben hiba volt 1939-ben, vagyis a hitleri árnyék legteljesebb kiterjedésének idején minden olyan gondolatmenet, amelyik Magyarországon a német és zsidó asszimilációt analóg jellegű és analóg módon felróható jelenségként kezelte, még akkor is, ha egy ilyen állásfoglaláshoz az adott esetben még némi bátorság is volt szükséges."
mek.niif.hu/02000/02043/html/457.html

Bloodscalp 2011.11.12. 13:17:40

@Counter: @mavo: sosem hozzák nyilvánosságra már a teljes anyagot, persze bizonyos iratok kerülnek majd a HV és MN birtokába, véletlen csakis baloldalra terhelő dokuk lesznek

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.12. 13:21:25

@tevevanegypupu: keresztény nem uszít gyilkosságokra, nem kurválkodik, és nem rágalmaz.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.12. 13:24:39

@Alfőmérnök: Németh László sem volt masszívan antiszemita, nem követelt zsidótörvényeket, beszélt hülyeségeket összevissza. Akkor ezzel elég sokan egyetértettek (mondjuk Márai Sándor nem). Ravasz nagyon durván antiszemita szövegeket nyomott, ahogy perzse Bajcsy Zsilinszky vagy Szabó Dezső is (Szabó Dezső nem antiszemitaként halt meg egy padon valahol a nyolckerben).

Bell & Sebastian 2011.11.12. 13:52:41

Mi a kádárizmus (Lánczi szerint)?

"A Kádár-rendszer a XX. század terméke, a modern politikai utópiák egyik változata.
Legitimitását a modern tudományos haladás, a történelem titkának állítólagos megfejtése és mindennek az erkölcsi fejlődéssel való összekapcsolása biztosította.
A modern utópikus rendszerek egy újfajta legitimitással próbálkoztak: hogyan lehet egy virtuális világgal igazolni a hatalomgyakorlást."

Nézzük például a legőrültebb vincét, aki jótündérnek nevezi magát, valami furcsa perverziótól indíttatva.
Minden hozzászólása ráutaló magatartás egy virtuális világra, ahol minden szép és jó, a tömeggyilkosok, népnyúzók és nemzetárulók mind tünde származásúk és az igazság hirdetése egyedül az ő, csakis az ő letéteményük. Volna egy kérdésem. Miféle progresszió az, amely csak előrefelé hat úgy, hogy maga mögött stacioner állapotokat hagy?

Elmondom, nem nehéz. A progresszió abban áll, hogy mindig újabb és újabb magyarázatokat ad elő szájhasmenés útján arra, hogy márpedig Kádár az jó, de ha nem, ott a tartalékcsapat, Nagy-Lukács-Bibó, azok aztán tényleg.

Mivel több bábu már nincs a táblán, ezeket kell védeni foggal-körömmel! Semmilyen ár nem elég sok ezért a célért. Minden megengedett, a csúsztatástól az aljas rágalomig bezárólag bármi.

Az a virtuális világ, amelynek sarokpontja a föld forgása, ha létezett, nem olyan volt.

Az a legárulkodóbb logikai hiba, hogy folyton átpozicionálásra szorul. Ha nem sikerül, jön a fedáksári, az antiszemita ász. Ami ugye ki is csalja a legkisebb ministránsgyerekből azt. Vagy a magyarázkodást.

Kibaszott farizeusok, ez nem jött be.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 13:59:24

@Bell & Sebastian:

és akkor erre az összefüggéstelen, paranoid hablatyra kéne valami egyebet írni, mint azt, hogy remélhetőleg semmi befolyásod nincs a világra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 14:27:10

@tevevanegypupu:

1963-ban több, négyezren szabadultak te szerencsétlen hülye. az több, mint négyezer áruló. delirálj még, hadd röhögjünk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 14:27:49

@mavo:

több, mint négyezren, elnézést, de felbaszta az agyamat ez az ostoba

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.12. 15:08:40

@tevevanegypupu: te miről beszélsz? már bánom hogy hozzádszóltam, édes istenem

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.12. 15:09:58

@tesz-vesz: Stupid. Miből kell azt gondolnunk, hogy minden cellában _mindig_ volt besúgó? Gondoljuk, hogy egy magánzárkában volt? Egy "reménytelen" életfogytosokból összerakott cellában a megtorlás lezárása után? (Arról szó se essék, hogy az illető rab a romániai börtönökről beszélt.)

És milyen aljas sejtetés úgy kérdezni, hogy XY cellájában vajon ki lehetett besúgó? Wittner vagy Fónay cellájában vajon ki lehetett, hiszen ők kegyelmet kaptak, azaz Kádár-bérencek lettek. A halálbüntetés csak leplezte a sötét igazságot, ugye.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 15:18:52

@Counter:

"És milyen aljas sejtetés úgy kérdezni, hogy XY cellájában vajon ki lehetett besúgó? "

főleg úgy, hogy a gönczcel kapcsolatos sötét pletyka mellé teszi bibó nevét.

bazmeg, ez valami tendencia. a stefka-féle kádárnyaloncokból faragnak 56-os hősöket, a néhai halálra- és életfogytra ítéltekből meg büdös komancs árulókat. persze wittner máriát leszámítva, mert ő egy szent.

Bell & Sebastian 2011.11.12. 16:59:35

Mi van pöcsik, most nagyon zavarba jöttetek attól, hogy alázzák a bandátokat?
Mégis, hány esély kellene nektek ahhoz, hogy belássátok végre, soha nem hoztatok szabadságot, nem születtünk egyenlőnek és nem vállaltok kívülállóval testvériességet, de ugyanezt mindenki mástól elvárjátok.

Egyedül ti születtetek szabadnak és kissé egyenlőbbnek, a bűneitek megbocsátása meg kutya kötelessége minden kívülállónak, gyarló az ember -alapon.

Alvilági az istenetek, hamisak a prófétáitok és a szentjeitek csak hóhmecolni tudnak.

És még én kérjek elnézést?
Na, akkor elő a farbával, azok közül, akik együtt ültek Bibóval, ki volt a besúgó patkány?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 17:11:40

@Bell & Sebastian:

kihez beszélsz, elmebeteg barátom?

Bell & Sebastian 2011.11.12. 17:15:07

Ne fáradjatok, lelkecskéim.

"Hol rejtőzködik a patkány?

Megbízható forrásból származó értesülésünk szerint a patkány jelenleg a Belügyminisztérium Történeti Irattárában tartózkodik (Levélcím: 1051 Budapest, József A.u. 2-4., telefon: 1188-902.)
A patkány pillanatnyilag a BM 10-52723/64 jelzéssel ellátott "V-150003 Vizsgálati dosszié dr. Bibó István és társai ügyében" című, háromkötetes iratanyag II. kötetében kushad. Mélyen ülő, pici szemeiben szüntelen riadalom. Lábai alatt egy gépirat, amely arról szól, akit 24 éves korában, röviddel házasságkötése után szervezett be a politikai rendőrség, s akivel az irat keletkezésének idején javasolják felújítani az 1949-ben megszakadt kapcsolatot.
A patkány azért szelidíthető, mert nem tudja, hogy készítettek-e másolatokat a szóban forgó iratról."

(1995 -ös, igazi szamizdat)

Továbbá:

"Az ismeretségi körében is aktívan dolgozó, Patkány -fedőnéven működő hírhedt besúgó személyazonosságát államtitoknak nyilvánító iratot köztársasági elnökként személyesen ő írta alá. Ezért érintettségére hivatkozva többen, főleg nemzetközi szinten bírálták.

Nyilvános gyűléseken többször kifütyülték. Ezek közül a legismertebb az 1992. október 23-i füttykoncert a Kossuth téren. Az akkori parlamenti ellenzék (MSZP, SZDSZ, Fidesz, Orbán Viktor külön is) azt állította, a fütyülők bőrfejűek voltak és fasiszta jelszavakat kiabáltak, míg a kormánypárt tagjai (például Boross Péter belügyminiszter) azt vetették szemére Göncz Árpádnak – állítva: a fütyülők közt lévő bőrfejűek száma elenyésző volt..."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.12. 17:19:33

@mavo:

Én ugyan nem tudom, kihez beszél @Bell & Sebastian nick (nem nevezte meg a címzettet), de amit mond, abban (szerintem) jó sok igazság van:-)

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2011.11.12. 17:20:03

haggyák má abba! mit a jó francot keresnek itt? ekézzék a kommentelőket otthon. maguk egy, vagy tényleg ilyen kurva sok hülyék vannak. korlátoltak, magabiztosak, bár hogy honnan ez a baromi nagy libidó mások ekézésére? csak a maguk hirdette toleranciából fakadhat. persze, mindenkivel toleránsok, akik éppen olyannak és úgy látja a világot mint maguk. hát ez reménytelen. maguk szerint mi vagyunk hülyék, szerintünk meg maguk. szokjanak hoozá, az ikonjaik egy része nem ikon.

Bell & Sebastian 2011.11.12. 17:27:33

Ja és valami perverz ötlettől vezérelve pont a Bibó István Baráti Társaság intézett laudációt, sőt ~kat hozzá a szülinapján.

- Imree! Te mit tennél a helyembeen?
- Kútba ugornék, bazmeg.

Bell & Sebastian 2011.11.12. 17:31:33

@betyár: Maga nagyon vajszívű, pontosan melyik része ikon? :)

betyár (törölt) 2011.11.12. 17:36:26

@Bell & Sebastian:

hát. hirtelenjében nem tudnék olyat mondani. de tudja: sose lehet tudni, mi az, amit az ember nem ismer. bár igaza van: a kizárt:))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 17:40:36

@Bell & Sebastian:

1995-ben szamizdat, te szerencsétlen elmebeteg. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 17:41:36

@betyár:

elmebeteg nácikkal toleránsnak lenni? hülye vagy?

Bell & Sebastian 2011.11.12. 17:45:19

Kuss legyen már abban a csipkebokorban!
Az arany összeszedve, csak le kellene lépni végre.

Bell & Sebastian 2011.11.12. 17:50:12

(Ezt malacká..., akarom mondani Tevéért!)

Alfőmérnök 2011.11.12. 17:57:10

@betyár: "szokjanak hoozá, az ikonjaik egy része nem ikon."

Most kire gondol, Bibóra? Mert én azt gusztustalannak tartom, hogy egy szerintem aránylag tisztességes embert (ki hibátlan közülünk?), akit az írásai alapján én okosnak tartok, még ha vitatható is amiket írt, és akit kis híján halálra ítéltek, 6 évet ült börtönben a hazájáért, elkezdjenek fikázni, meg lejáratni, csak azért, mert ballib körökben divat lett, meg egy kicsit túlértékelték. Én az ilyentől hányok.

Bell & Sebastian 2011.11.12. 18:02:23

Hány ok? Ezeregy. Elöl a fő, sok kicsi meg utána. (engem nem lát a hangmérnök, ezért könyörületesen csak kicsit rúgtam)

Alfőmérnök 2011.11.12. 18:04:23

Húzz a kurvaanyádba, te elmebeteg patkány!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.12. 18:08:50

@Alfőmérnök:

@Alfőmérnök:

nincs igaza. az, hogy az ellenség ikonja, éppen elég indok arra, hogy drótkötéllel hátrakötött kézzel, hasmán elássuk a történelem 301-es parcellájába! :)

betyár (törölt) 2011.11.12. 18:16:13

@málnási:

no. azt a másikok csinyáták. és igen, ennyi épp elég indok volt nekik.

betyár (törölt) 2011.11.12. 18:18:30

@Alfőmérnök:

nem vette még észre, hogy ez a fenenagy konszenzusa, hogy mindenkivel hajlandó építő csevegést folytatni, de valahogy csak a magunkfajtákat baszdmegezi, oda vezetett, hogy csak azok állnak szóba magával? no. ehhez tartsa magát.

Alfőmérnök 2011.11.12. 18:24:13

@málnási: Csak szerintem úgy lett ikonjuk, hogy nem ismerik, nem olvassák igazán a műveit. Én nem nagyon tudnám hova besorolni, és nem hiszem, hogy egyértelműen baloldali, inkább harmadikutasos figura volt. Nem állítom, hogy ikont kell belőle csinálni, bárhol is, de ne essünk át a ló túlsó oldalára.
Idézgetnek belőle ezt-azt, mikor lehetne pont az ellenkezőjét is idézni. Egyébként idézi gyakran OVi is.

Alfőmérnök 2011.11.12. 18:28:20

@betyár: El vagy tévedve, galambom. Addig voltam például neked jófej, amíg a másikoldaliakat küldtem el a kurvaanyjukba. Ahogy megteszem most is, ha olyat írnak. Másrészt tényszerűen nem igaz, hogy csak AZOK állnak velem szóba. Hogy te nem állsz velem szóba, az a te magánügyed, ne általánosíts a te paranoiádból.

betyár (törölt) 2011.11.12. 18:59:37

@Alfőmérnök:

nézze maga azt sose fogja kiérdemelni, hogy legitim módon galambomnak szólítson engem. persze átmehet mavoba, ha nem derogál. én magát nem csíptem, sajnáltam. már nem.

a harmadik utas az baloldali, de nem érdekes.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 19:05:48

@Alfőmérnök:

a franc se tudja, bizonyos tettei alapján le a kalappal bibó előtt, más tettei alapján meg, hát mit ne mondjak, pl. a drágám a svábok kitelepítése során kicsit úgy járt, mint az apósa, íme egy írása, ami jobban megtekintve egy rossz vicc: www.rev.hu/sulinet45/szerviz/oha/bibo.htm

Alfőmérnök 2011.11.12. 19:07:29

@betyár: De ok, ha harc, hát legyen harc. Mostantól kezdve, ahol csak alkalmam nyílik rá, beléd fogok rúgni (képletesen, persze). És leszarom, hogy "betyár" nick mögött egy nő van. Te akartad, nem én.

Alfőmérnök 2011.11.12. 19:27:48

@betyár: "a harmadik utas az baloldali"

"Se nem jobb, se nem bal, keresztény és magyar."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.12. 19:37:46

@betyár:

@Alfi mentális állapotához nem szívesen szólnék hozzá (csak a vak nem látja, hogy mi az ábra), de a haramadikutasságról, ha megengedi, lenne egy észrevételem: hogy a haramdikutas mennyire jobbos vagy balos, az, alapvetően attól függ, hogy honnan nézzük. Kertmagyarország pld. a húszas évek végén még egy egész kedélyes kis "balos" víziónak tűnhetett, mára már egy ordas "mucsaináczifasiszta" rémkép. Ennyit változott a méjnsztrím.

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 19:38:32

@betyár:

ha már mindenféle ikonizéken rágódunk, ez egy alapvető magyar "nemzeti oldali" mítosz. hogy mindenki, aki az egyik, meg a másik oldalt is szidja, az igazából csak az áldott nemzeti oldalt szidja, valójában büdös komcsi. alfőmérnöknek, ahogy elnézem, ez mintha nem lenne teljesen megszokott, nekem igen.

ahogy göncz is azért szökött meg több ízben az oroszoktól, azért lépett be a kisgazdapártba, azért lett emiatt segédmunkás, miután a kisgazda pártot feloszlatták a na kik is, és végül azért fogatta el magát szándékosan, hogy beárulhassa az ávónak, aznap milyen színűt szart bibó.

Alfőmérnök 2011.11.12. 19:47:37

@mavo: Hát ez valóban nem túl szép történet, de akár úgy is értelmezhetjük, hogy a tőle telhetőt megpróbálta megtenni.
" ...Hogy ennek alapelveit merőben a svábokkal szemben ellenséges kommunista álláspont szerint adták-e meg, vagy pártközi megállapodás volt, azt nem tudom: annyi bizonyos, hogy a tervezet az ádázabb kommunista - és parasztpárti - álláspont szerint a statisztikai bevallás alapján mindenkit kitelepítendőnek ítélt, aki 1941-ben német anyanyelvűnek vallotta magát.
Ezt én is, a rendeletet kötelességszerűen elkészítő öreg jogászok is - a régi liberális Szitás Jenő és a német fogságból vagy koncentrációs táborból akkor visszatért Dabasi Halász - egyaránt igazságtalannak tartottuk. (...)A magyarországi nemzetiségiek több mint kilencven százaléka ennek alapján ugyanazt a nemzetiségi és anyanyelvi hovatartozást jelölte meg, kivéve a svábokat, akiknek az egyharmada magyar nemzetiségűnek, bár német anyanyelvűnek vallotta magát.(...)csináltam egy ellentervezetet, amiben bevezetőül kifejtettem, hogy a kitelepítést a német nemzetiséget vallottakra kell szorítani, és ezt elküldtem a Minisztertanács általam ismert tagjainak.(...)Végül is keresztülment a hivatalos javaslat, és az én elképzelésemet leszavazták."

betyár (törölt) 2011.11.12. 19:54:54

@bbjnick:
ezentúl a fogalmakat csak valódi értelmükben vagyok hajlandó használni. aki emiatt anyázik, azt lola példáját követve szűröm. már el is kezdtem. természetesen a Németh László-i jelentésben használtam:)). nincs politikai értelemben vett píszi, mivel nem érdemlik meg, hogy tekintettel legyek az érzékenységükre. jobban fogja ez azokat zavarni, mintha mosdatlan szájjal káromkodnék, mint ők. kinek mire fussa, tudja:))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 19:58:54

@Alfőmérnök:

nézd, én csak arra akartam utalni, hogy ambivalens itt-ott az öreg teljesítménye. a kitelepítés semmivel sem volt különb faji móka, mint bármelyik zsidótörvény, és ő - emberség ide, emberség oda - támogatta. annak tudatában, hogy a kitelepítettek elég súlyos hányada halt meg aztán az akkor éppen éhező németországban, ez nem túl sokkal szebb annál, mint amikor a főméltóságú kormányzó úr a komplett vidéki zsidóság deportálásának végignézése után emberségi okokból elintézte, hogy a pesti zsidóságot már ne teljes egészében deportálják.

tistedur 2011.11.12. 20:45:25

@mavo: a svábok kitelepítését a kommunisták és a parasztpárt vállvetve szorgalmazta..pl. antal józsef - egyébként zsidókat mentő - édesapja is támogatta a javaslatot. bibó menteni próbálta a helyzetet, nem sok sikerrel. még az általad idézett írásban sincs semmi, ami arra utalna, hogy támogatta volna a kitelepítéseket.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 21:42:03

@tistedur:

a dokumentum kicsit arról szól, hogy a svábok egy része magyarnak határozta meg magát, és bibónak az egész mókával ez a legnagyobb gondja. nem mondom, hogy az egyetlen. de az is biztos, hogy bibónak ezzel kapcsolatban volt egy javaslata, amit nem fogadtak el, és a kontextusból nem úgy tűnik, hogy ez a javaslat nem a kitelepítések egy lájtosabb verziója volt.

elképzelhető, hogy a kelleténél keményebben ítélem meg. de csak a konkrét ügyet.

tistedur 2011.11.12. 22:00:28

@mavo: olvasd el akkor mégegyszer.(az az alap, hogy bibó nem értett egyet a kitelepítéssel) a bibó-féle javaslat a magyarországi német anyanyelvűek 1/3-át alapból kivette volna a kitelepítések hatálya alól. a bm 1946-os rendelete 10%-ban korlátozta a kitelepítés alól mentességet kaphatók számát az adott megyében, járásban vagy városban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.12. 22:12:45

@mavo: @tistedur:

Vae victis!

Zavarba ejtők ezek a történelmi források! Ha megbolygatjuk azokat, olyan kellemetlenségekre derülhet fény, hogy a győztes hatalmak semmivel sem szándékoztak "kesztyűsebb" kézzel bánni a legyőzöttekkel (sőt!), mint azok, akik kirobbantották a háborút, mert egy háborúval korábban a győztes hatalmak semmivel sem szándékoztak "kesztyűsebb" kézzel bánni a legyőzöttekkel (sőt!), mint azok, akik kirobbantották a háborút, mert egy háborúval korábban...

Hamar ráeszmél az ember, hogy erkölcsi fölényt felesleges ott keresni, ahol nincs.

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.12. 22:25:57

@tistedur:

alfőmérnök kicsit feljebb idézte, hogy bibó nem ellenezte, hanem "igazságtalannak" tartotta a törvényt, és csak annyit akart volna rajta módosítani, hogy ne _annyi_ érintettet deportáljanak, hanem kevesebbet. mintha mittomki benyújtott volna egy módosítót, hogy "csak" két felmenőig kelljen a zsidókat deportálni a tudjuk hová.

ismétlem: bibó szép megmozdulásainak értékéből ez nem von le semmit. bibó (nahát!) nem volt tökéletes ember, ahogy egyébként baromira kellene keresnem a történelemben tökéletes szereplőt.

tevevanegypupu 2011.11.12. 22:39:14

@Bell & Sebastian:

Ezek azok akik kepesek lennenek most is betenni a konyv lapjai koze (talan eppen Bibo valamelyik muvebe) a tizdollarost, hogy aztan rafogjak az emberre, hogy valutat rejteget, ha majd visszacsinaljak a rendszervaltozast. Figyelje meg, ha visszajonnek - mert visszajonnek - akkor Biborol is rogton megvaltozik a velemenyuk, hat hiszen hallgatasra volt itelve az altaluk oly szeretett Biszku Bela, Apro Antal es rokonsaga altal ugyebar.. Megerjuk meg, hogy Gyurcsany Kadartol erdekodik az 1956-os ellenforradalom avosok emlekmuve elott, hogy Janos te mit tennel az en helyemben..Az sem veletlen, hogy azok akik a rendszervaltasnal hazajottek, mar 1994-ben mentek is vissza, mondvan, itt semmi nem valtozott. Hat tenyleg nem.

Bell & Sebastian 2011.11.13. 02:23:59

@gráfológus: Óriási! XD Született gráf, mingyá gondoltam. Maximális respect! XD

Bell & Sebastian 2011.11.13. 02:41:39

@tevevanegypupu: Nézze Teve, ne várjon objektív választ. Bárkivel is akaszkodjon össze, elvből magának szurkolok. Hozzáteszem, hogy senkit sem szűrök -még Alfit sem- és kivétel nélkül mindenkit elolvasok.
(Ilyen előjog -magán kívül- csak RG -nek jár, az először hozzám szóló szerző jogán, valami szívemnek kedves spanyol téma kapcsán, meg a Budai Zöld, persze.)
Az evidenciákat nem teszem ide, úgyis tudják.

Az aranymosóknak küzdelmes az élete. Hát még a lepkegyűjtögetőké, ha kiváló a menóriájuk. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.13. 09:51:46

@Counter: így van

pl lehet sejteni a szabadulás utáni munkásságból
gönc, mécs, bibó?

"Arról szó se essék, hogy az illető rab a romániai börtönökről beszélt."

igen?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.13. 09:58:16

@tesz-vesz: Fónay Jenőt halálra ítélték, kegyelmet kapott – tehát nyilván komcsi volt, mert a komcsiknak megkegyelmeztek, csak a keresztény magyar úriasszonyokat és urakat akasztották fel! –, később "hőtechnikatervező volt a Mélyéptervnél, majd a Vízitervnél. Mérnökként három bejegyzett szabadalma van."
Tehát a maga ismérvei alapján 100%, hogy besúgó volt.

Egyébként úgy emlékszem, igen, a szamosújvári börtönről beszélt.

tevevanegypupu 2011.11.13. 10:17:06

@Bell & Sebastian:

Nem erdemes szurni, csak a nagyon fiataloknak ajanlanam, hogy ne kelljen mar zsenge korban annyi gonoszsaggal talalkozniuk jozan, segitokesz kritika helyett. Idosebb korban mar tudom, hogy mire szamithatok.. A multban tortentek es az eleg sotet jelen ugy gondolom igazolja a pesszimizmust. Azert aztan nagy orom, ha talakozhatok olyan joakaratu emberekkel mint peldaul maga.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.13. 11:23:16

@tevevanegypupu:

értem én, hogy magának fáj valami szerelmi történet, én egy sejkre tippelnék, de ez nem ok arra, hogy bellsebi ölébe rogyjon! józanodjon ki, a szerelem -pláne ilyen csitriknél, mint maga- bolondot csinál az emberből! :)

Alfőmérnök 2011.11.13. 13:56:35

@tevevanegypupu: Sajnálom, ennyit tudtam segíteni. Legközelebb ennyit se fogok.

Alfőmérnök 2011.11.13. 14:11:42

@tesz-vesz: Mondhattam volna azt is, hogy valótlan állításokat tesz, és ennek tudatában is van. De a magyar nyelvben erre van egy szó, és ez az, hogy "hazudik". Hogy Gréczy is használja ezt a szót, az engem hidegen hagy.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.13. 14:57:12

@Alfőmérnök: honnan veszed, hogy tudatában van?
honnan veszed, hogy nem téved?

gréczy is használja, igen, mert ostoba, mint a kutya és nem tudja, hogy a hazugság, tévedés nem ugyanazt jelenti

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.13. 15:00:27

@Counter: ne terelj, az előbb nem erről volt szó

csak arról volt szó, hogy akit halálraítéltek az biztos , hogy nem volt besúgó. ugye, nem minden rovar bogár.

szóval nem állítom, hogy aki életben maradt az besúgó volt, még azt sem állítom hogy bibó besúgó volt, azt csak kérdeztem, fogalmam sincs.

hogy mécs, gönc besúgó volt, az száz. torgyán meg egy marha nagy kommunista

Alfőmérnök 2011.11.13. 15:05:47

@tesz-vesz: "honnan veszed, hogy tudatában van?"

Mert feltételezem, hogy emlékszik rá, hogy miket írt régebben. (nem a harmadikutasságra vonatkozott a megjegyzésem. abban többé-kevésbé igaza van, hogy baloldali)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.13. 15:07:21

@tesz-vesz: A válasz egyszerre gyáva és modortalan.

pamocsnyik 2011.11.13. 19:15:49

@málnási: szerencsétlen... megcáfolni nem tudom magát, mert a sok ellentétes információban elvesztem, de nem hiszem, hogy ezt érdemelné. Nekem úgy tűnik, becsületes ember volt, aki tette, amit tudott.

pamocsnyik 2011.11.13. 19:28:32

@pamocsnyik: Mármint Bibó a szerencsétlen... :)

Bell & Sebastian 2011.11.13. 20:28:23

@málnási: @tevevanegypupu: Megfontoljam a sejknek állást, érdemes ráhajtani? Abban a környezetben asszem kopt lennék szívesebben.

(Mondja az anyósom, ma van az idősek napja, kérdem, hogyhogy nem ment, adnak kaját, jó a társaság, neves fővárosi művészek, szesz und kultúra. Hogy őt a Bimbam Rézi nem érdekli.
Gondoltam, ez olyan Betyárlaci -féle lehet nőben, fogával tépi a gatyamadzagot, vagy ilyesmi. Hazafelé megnézem a plakátot -kíváncsi faj lévén-, Harangozó Teri, hogyaza! Ragadós a hülyeség, húzódjanak távolabb, ha kérhetem.)

:)

tevevanegypupu 2011.11.13. 21:18:22

@Bell & Sebastian:

Eszak-Afrikaban nem erdemes, de ha kedve tamadna kelet fele Arabiaban, ott talan. De gyorsan, alligolag mar fogytan az olajkeszlet.(:

Harangozo Teri, Aradszky Laszlo, Korda es Balazs Klari meg Koos Janos meg mindig bevetesre keszen allnak mint "kulturmusor"?

Alfőmérnök 2011.11.13. 22:37:04

@pamocsnyik: Béla bácsi is megírta:
"A börtön szabályait, ahol csak teheti megsérti, ezért több esetben volt fenyítve. A munkát, egészségügyi okokra hivatkozva megtagadta."

Mocskos, semmirekellő, munkakerülő liberális féreg volt.

Bell & Sebastian 2011.11.14. 02:51:37

@tevevanegypupu: Ahogy mondja, de már cédéről mennek csak és előre kell fizetni.

sírjatok 2011.11.14. 23:19:02

@jotunder: "keresztény nem uszít gyilkosságokra, nem kurválkodik, és nem rágalmaz. "

Az elméleti tökéletes keresztény valóban nem.

Azonban a keresztények nem hibátlanok, hanem esendőek. Attól még keresztények: olyan keresztények, akik nem tartották be a tanításokat.

Tehát ez a kijelentésed nem igaz.

(hú má látom ráng a kezed a moderagomb felett, de itt nem fog menni :p )

2llkedő 2011.11.15. 06:12:36

@sírjatok:

"Azonban a keresztények nem hibátlanok, hanem esendőek. Attól még keresztények: olyan keresztények, akik nem tartották be a tanításokat."

Ugyan ezt másokra is el lehet mondani, csak ugye akkor ezt elfelejtjük?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.15. 19:55:48

@Counter: nem az csak annak minősíted :)
de a te véleményed nem számít - na ez a modortalan.

miért lenne gyáva? mert nem vallom be, hogy utaltam inkább és nem kérdeztem, hogy bibó besúgó?
menj már majomka, hisz kérdőjel volt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.15. 20:48:25

@tesz-vesz: A válaszod azért modortalan, mert magázásra válaszoltál tegezéssel. Azt pedig te is tudod, miért volt gyáva, a saját magad adta kontextustól szeretnéd függetleníteni azt a sugallást, amit egy egész kommenttel építesz fel. A sugallás sugallás marad, sajnos. Nem teszem meg a szívességet, hogy a mondandódat egymástól független írásjelekként kezeljem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.16. 18:46:22

@Counter: csendőrperturól még nem hallottál?
süti beállítások módosítása